فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1388)

مجله دانش سیاسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1388)

  • 224 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین پوراحمدی، مهدی ذوالفقاری صفحه 5
    کشور ها در سیاست خارجی خود با بهره گیری از ظرفیت های اقتصادی و انرژی ملی و در چارچوب دیپلماسی انرژی، راهبرد نوین رشد و توسعه اقتصادی و تامین منافع و امنیت ملی را در پیش گرفته اند. اما نارسایی و عدم کفایت در جهت گیری های اقتصادی سیاست خارجی جمهوری اسلامی، سبب شده است تا در ادبیات علمی و دانشگاهی کشور با وجود آثاری در حوزه اقتصاد سیاسی انرژی، به وجوه ارتباط بخش انرژی و سیاست خارجی توجه چندانی صورت نگیرد. با این وصف، مقاله حاضر در صدد است تا در آسیب شناسی رابطه دو حوزه تصریح شده سیاست خارجی و انرژی، از منظری دیگر به بازنمایی اهمیت آن ها و اهمیت توامان ساختن کارکردهایی که تاکنون به صورت منفرد مورد ملاحظه قرار می گرفتند، بپردازد. پیرو چنین ملاحظاتی، برای ایران به عنوان کشوری که دارای ذخایر عظیم نفت و گاز در درون مرزهای ملی و پیرامون آن است، دیپلماسی انرژی ابزاری برای بیشینه ساختن دستاورد ها از نظام اقتصاد سیاسی جهانی محسوب می شود. این در حالی است که غالبا در خط مشی خارجی ایران، نگاه اقتصادی از موضوعیت کمتری نسبت به ملاحظات سیاسی برخوردار بوده است. درنتیجه، غلبه نگاه بازرگانی در موضوع انرژی که از عدم لحاظ شدن نگاه بلند مدت و راهبردی به مسائل بخش انرژی در رویکرد خارجی، دیپلماسی انرژی، حکایت می کند، بیانگر این است که ایجاد تحول در شرایط عمومی بازیگری منطقه ای و بین المللی کشور نیازمند مدنظر داشتن راهبردهای بلندمدت بخشی و ازجمله برای سیاست خارجی است. در این مقاله ضمن ارائه تعریفی از دیپلماسی انرژی و تبیین عرصه آن، به رابطه دیپلماسی انرژی با منافع ملی و اهداف جمهوری اسلامی ایران و موانع دستیابی جمهوری اسلامی ایران به الگوی جدید پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، اقتصاد سیاسی بین الملل، دیپلماسی انرژی، وابستگی متقابل پیچیده، منافع ملی
  • محمدحسین جمشیدی صفحه 41
    با توجه به اهمیت حکومت در اداره جوامع بشری، به ویژه از نگاه مکتب اسلام، و نیز نقشی که پیامبر اسلام حضرت محمد(ص)، به مثابه برترین الگو از منظر قرآن، در توجه به حکومت دارد، آگاهی از اندیشه های ایشان در این خصوص می تواند در تعیین سرنوشت امروز جوامع بشری مؤثر و تعیین کننده واقع گردد. حضرت محمد(ص) پیامبری است که با تکیه بر وحی الهی و اصل اساسی فطرت انسانی، حکومت را به عنوان ضرورتی حیاتی که ضامن مصالح و حقوق انسان هاست، مطرح کرده و در تبیین آن بر مفهوم «رعایت» تکیه نموده است. ازاین رو، در این نوشتار ما به اختصار به بررسی چیستی حکومت با توجه به مفهوم رعایت از دیدگاه این پیامبر بزرگ(ص) می پردازیم. بر این اساس، پرسش اساسی این نوشتار این است که پیامبر اسلام(ص) چه تعبیری از «حکومت» ارائه کرده است و آن را چه می داند؟
    با توجه به این پرسش، مفروض اصلی ما این است که با توجه به ایجاد جامعه سیاسی و تشکیل حکومت توسط رسول الله (ص) در مدینه و با توجه به تکیه ایشان بر وحی الهی و شناختش از انسان، حکومت را «رعایت» و «مراعات» به مفهوم نگهبانی و حراست دانسته که بیانگر جهت گیری و کنش مدبرانه در جهت خیر و سعادت عمومی و احقاق حقوق و مصالح امت است. ایشان بر همین اساس رعایت را سیاست و رابطه ای انسانی دانسته اند که حق تک تک افراد جامعه به صورت برابر است؛ یعنی از منظر حضرت(ص) همگان در عین رعیت یا شهروند بودن راع و نگهبان در برابر یکدیگر هستند. پس حکومت تنها، امانت و مسئولیتی حیاتی برای اداره امور عمومی مردم (همگان) است.
    کلیدواژگان: پیامبر اکرم (ص)، حکومت، رعایت، راعی، رعیت، سیاست، مسئولیت، امانت
  • رضاداوری اردکانی، سید رضا شاکری * صفحه 69

    با ظهور مطالعات نظری درباره امنیت ملی، امکان طرح امنیت در چارچوب های اندیشه سیاسی نیز فراهم شد. یکی از محور های برجسته اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) جایگاه و اهمیت نظام سیاسی است که در مجموع می توان از آن با نام جایگاه نظام سیاسی تعبیر کرد. در این مقاله از این مضمون با نام امنیت سیاسی نام می بریم. پرسش اصلی مقاله این است که معنا و مرجع امنیت سیاسی در نزد امام خمینی(ره) چیست؟ فرضیه مقاله با این عبارت بیان می شود: امام خمینی(ره) با دو مفروض، نخست، حکومت تنها ضمانت اجرای احکام اسلام و دوم، تشکیل حکومت اسلامی واجب است، بیشترین اهمیت را به اصل و جایگاه نظام سیاسی داده است.
    آزمون فرضیه در یک چارچوب نظری صورت می گیرد که اصلاح و تکمیل شده نظریه امنیت سیاسی بوزان است. عناصر سه گانه این نظریه تبیین و در حکم شاخص های امنیت سیاسی در تحلیل اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) به کار می رود. با ارائه شواهدی از اندیشه امام خمینی(ره) این مهم تبیین می شود. در محور دوم مقاله، تمرکز بر تهدید های امنیت سیاسی است. نتایج نشان می دهد که تهدید های انسجام و امنیت نظام سیاسی به ترتیب اهمیت در درجه اول متوجه ایده دولت، سپس متوجه نهادهای سیاسی و در مرتبه سوم، متوجه پایگاه مادی دولت است.

    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، اندیشه سیاسی، امنیت سیاسی، حکومت اسلامی، تهدید، دولت
  • جلال درخشه صفحه 87
    بدون تردید، انقلاب ایران در پایان دوران گذار از تجربه های پیشین جهانی و آغاز تجربه های جدید در مناسبات سیاسی و اجتماعی و فرهنگی انسان قرار دارد. بارزترین شاخص این تجربه جدید، بازگشت به باور های دینی و تاکید بر معنویت و معنابخشی روابط انسانی فارغ از پذیره معمول جهانی است و این همان بنیان فکری انقلاب ایران به شمار می رود که قادر است نحوه زیست، تفسیر جهان و فهم متفاوتی از عرف موجود جهانی را به انسان امروزی بیاموزد. درک صحیح این بعد انقلاب ایران مستلزم فهم فرایند بازسازی و تجهیز مفاهیم درون دینی در روند تاریخی پیش از آن است که در جهت تجدید حیات دینی صورت پذیرفته است. در چنین راستایی در چند دهه پیش از انقلاب اسلامی رویکرد نوینی در ادبیات فکری شیعه در باب مقولاتی چون نسبت دین و سیاست، انتظار فرج، تقیه، جهاد و شهادت شکل گرفت که در پرورش ذهنی و تغییر نگرش به سوی قبول یک تحول بنیادین بر اساس دین نقش اساسی ایفا کرد. اندیشوران شیعی در این دوره به این نتیجه رسیدند که محتوای اندیشه شیعه قابلیت لازم برای ارائه یک الگوی مطلوب سیاسی و اجتماعی و بازیابی دینی در عصر جدید را داراست ولی برخی از پذیره های سنتی یا تفسیر هایی از آن مانع ایفای چنین نقشی است. مقاله حاضر در صدد است تا این کوشش فکری را در چارچوب های اشاره شده بررسی و تجزیه و تحلیل کند. کوششی که به نحو موفقیت آمیزی از انزوای اسلام در جهان زیست خود و در شرایط نوین جهانی ممانعت کرد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، اسلام، سیاست، تقیه، شهادت، انتظار فرج، اندیشه دینی
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی، فیروزه رادفر صفحه 123
    جمهوری اسلامی ایران به عنوان نظام سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی، و در چارچوب اصل دعوت، صدور انقلاب را در دستور کار سیاست خارجی خود قرار داده است؛ به گونه ای که صدور انقلاب به صورت یک اصل و هدف در سیاست خارجی جمهوری اسلامی درآمده است. با وجود این، صدور انقلاب در دوره های مختلف سیاست خارجی ایران معنا و مفهوم مختلفی یافته و از الگو ها و ابزارهای متفاوتی سود برده است؛ به طوری که می توان از الگوهای مختلف صدور انقلاب اسلامی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی سخن گفت. در این مقاله استدلال می شود که الگوی غالب صدور انقلاب در سیاست خارجی دولت نهم، ایجاد و معرفی دولت عدل اسلامی در قالب جمهوری اسلامی ایران است. هژمونی گفتمان اصول گرایی عدالت محور در سیاست خارجی دولت نهم، تحولات سیاسی و اقتصادی در جامعه داخلی، تحولات عراق و تضعیف موقعیت امریکا در این کشور، جنگ 33 روزه لبنان و جنگ 22 روزه غزه، عوامل تعیین کننده اتخاذ این الگوی صدور انقلاب در سیاست خارجی دولت نهم است.
    کلیدواژگان: گفتمان، اصول گرایی، صدور انقلاب، الهام بخشی، حکومت اسلامی، عدالت طلبی، دولت نهم
  • عبدالله همتی گلیان صفحه 151
    با نگاهی به تاریخ اسپانیا در سده های میانه درمی یابیم که در این سرزمین، دوره ای مسلمانان فاتح و حاکم، و مسیحیان محکوم بودند و در زمانی دیگر، با دگرگون شدن اوضاع سیاسی، مسلمانان در موقعیت مغلوب قرار گرفتند و تحت سلطه پیروان مسیح درآمدند. در هر دو وضعیت گروه های حاکم به منظور تعامل با مغلوبان با آنان عهدنامه منعقد می کردند. درواقع، در این عهدنامه ها، که از طریق فرهنگ گفتگو شکل می گرفت، چارچوبی مشخص می شد که در آن بقای جمعیت های مغلوب، که به لحاظ دینی، فرهنگی و قومی با گروه های حاکم متفاوت بودند، به گونه ای تضمین می شد؛ علاوه بر این، برای فاتحان بستر مناسبی پدید می آمد که بتوانند به تدریج به تغییر عقیده مغلوبان بپردازند و آنان را به آیین خویش درآورند.
    در این مقاله، پس از بحث راجع به مفهوم عهد در فرهنگ اسلامی، دو نوع از این عهدنامه ها، که تعداد خیلی کمی از آن ها باقی مانده، بررسی شده و به تعابیر برگرفته از واژه عهد، همانند معاهد و دارالعهد، نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، اندلس، عهدنامه، تسلیم
  • حسین هرسیج، مجتبی تویسرکانی صفحه 169
    مهم ترین میراث سیاست خارجی دولت بوش برای اوباما، وجهه عمومی بسیار ضعیف ایالات متحده در جهان به ویژه در میان مسلمانان و در خاورمیانه است؛ به همین دلیل، اوباما یکی از ارکان «راهبرد تغییر» خود را، احیای مدیریت نرم افزاری آمریکا در سطح بین المللی معرفی کرده است. منطقه خاورمیانه، اولویت اعمال چنین سیاستی برای ایالات متحده خواهد بود؛ زیرا بیزاری عمومی از آمریکا، تنفر از سیاست های این کشور در خاورمیانه را منعکس می کند. از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران نیز بر پایه اشتراکات فراوان تاریخی، فرهنگی و مذهبی با کشورهای خاورمیانه ای، از قدرت نفوذ مناسبی در منطقه برخوردار است.
    هدف از انجام این پژوهش، مقایسه شیوه اعمال مؤلفه های نرم افزاری دو قدرت ایران و آمریکا در خاورمیانه و نیز بررسی میزان اثربخشی قدرت نرم این دو کشور در منطقه و تاثیرپذیری افکار عمومی جوامع خاورمیانه ای از رویکردهای قدرت نرم ایران و آمریکاست. برای این منظور رویکرد غربی، طرح و تحلیل شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که شیوه اعمال قدرت نرم آمریکا و نفوذ به جوامع خاورمیانه ای، روندی غیرطبیعی، اما برای جمهوری اسلامی ایران روندی طبیعی است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، افکار عمومی، نفوذ، خاورمیانه، جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا
  • صفحه 205
|
  • Dr. Husein Poor Ahmadi, Mahdi Zulfiqari Page 5
    Benefiting from economic potentials as well as national energy and in the framework of energy diplomacy, different states have proceeded a new strategy of economic growth and development and provision of their national interests and security in their own foreign policy. However, the inefficiency and incapability in the economic trends of the foreign policy of I.R.I have given rise to the fact that the academic and university literature of Iran don’t pay much attention to the relation of energy sector and foreign policy. Explaining the pathology of the relation of the two fields of foreign policy and energy, the present article seeks to reveal the significance of these two sectors and that of creating functions used to keep individual natures up to now. Thus for Iran as a country possessing huge oil and gas resources within and beyond its national borders, energy diplomacy is considered as a means towards maximizing achievements in the world politico economic system. However, economic attitude has often been of less significance comparing to political considerations in the foreign policy of Iran. Thus the predominance of commercial approach in the field of energy is the result of failure to have a long - run and strategic look to the issues of energy sector in the foreign approach of energy diplomacy. This fact explains that creation of development in the general conditions of regional as well as international actors necessitates long – run strategies in different sectors including foreign policy. Offering a definition for energy diplomacy and explaining its domain, the present article deals with the relation of energy diplomacy with national interests and goals of I.R.I, and the obstacles of I.R.I toward achieving the new pattern.
  • Dr. Muhammad Husein Jamshidi Page 41
    Considering the importance of government in the management of human societies, particularly from the point of view of Islam, and the big role the holy prophet – as the supreme role model according to the Quran – gave to government, learning his thoughts in this respect can be effective and determining in the destiny of our present day society. Emphasizing divine revelation and the basic principle of human nature, the holy prophet of Islam raised the issue of government as a vital necessity towards guaranteeing the rights and interests of human beings and explained it with special focus on the concept of respect. The present article deals briefly with the nature of government considering the concept of respect from the perspective of the holy prophet. Thus the main question is what interpretation has the holy prophet given of government, and what is the nature of government? In view of this question, the main hypothesis is that considering the establishment of political society and that of government by holy prophet in Madina and considering his emphasis on divine revelation and his knowledge of human being, he has regarded government as respect and observance in sense of guarding and protection. This interpretation represents the prudent direction and action towards public good and happiness and satisfying the rights and interests of community. Accordingly, he counts respect as a human policy and relation indicating the equal rights of individuals in the society. In other words, according to him, all people – besides being subjects or citizens – are protectors of each other. Thus government is just a trust and a vital responsibility towards administration of public affairs of people.
  • Dr. Reza Davari Ardakani, Seyyed Reza Shakeri Page 69

    Emergence of theoretical studies concerning national security has given rise to the possibility of raising the issue of security in the frameworks of political thought. One of the focal points in the political thought of Imam Khomeini is the position and significance of the political system briefly termed as the position of political system. The present article terms the same issue as political security. The main question of the present article is: What is the meaning and referent of political security according to Imam Khomeini? The hypothesis says: Imam Khomeini has given the highest significance to the principle and position of the political system based on two postulates: a) Government is the only guarantee for implementation of Islamic regulations b) Establishment of Islamic government is an obligation. Testing the hypothesis occurs through a theoretical framework being a modified and supplemented form of the theory of political security of Buzan. The three elements of this theory are elaborated and used as the indices of political security in analyzing the political thought of Imam Khomeini. This fact is explained by mentioning various evidence from Imam Khomeini political thought. The second part of the article focuses on the threats of political security. The outcomes of the article show that the threats of coherency and security of political system are directed respectively to the idea of state, the political institutions, and finally the material stance of government.

  • Dr. Jalal Dorakhshah Page 87
    Undoubtedly, the Iranian revolution is at the close of its transition period from earlier universal experiences starting its new experiences in political, and cultural occasions. The most outstanding feature of this new experience is return to religious belief, emphasis on spirituality, and giving significance to human relations regardless of the usual procedure of the world. This is the very thought foundation of the Iranian revolution capable of teaching a new life style, interpretation of the world, and a different understanding of the current world conventions to the modern man. The proper understanding of this aspect of the Iranian revolution involves understanding the process of reconstruction and equipment of intrareligious concepts existing prior to the revolution towards religious revivalism. In this process, a few decades before the Islamic Revolution, a new approach in the Shiite intellectual literature arose concerning concepts such as the relation of religion and politics, expectation of deliverance, dissimulation, holy war (Jihad), and martyrdom. All this played a big role in the intellectual training of people and adopting a new attitude towards a fundamental change based on religion. Shiite scholars of this period came to the conclusion that the contents of Shiite thought are capable of presenting a desirable socio-political pattern in the modern age. However, certain traditional precepts or their interpretations are an obstacle to playing such a role. The present article seeks to analyze this intellectual attempt in the frameworks mentioned. This attempt would prevent the isolation of Islam in its own environment and in the new world circumstances.
  • Dr. Seyyed Jalal Dehqani, Firaozeh Radfar Page 123
    As a political system emanated from the Islamic Revolution, and in the framework of the principle of call to the right, the Islamic Republic of Iran has laid exporting revolution in the agenda of its foreign policy. So exporting revolution is considered a principle and goal in the foreign policy of the Islamic Republic. However, exporting revolution has found different meanings in different stages of Iranian foreign policy benefiting from various patterns and means. Thus it is possible to talk about different patterns of exporting revolution in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. The present article demonstrates that the dominant pattern of exporting revolution in the foreign policy of the 9th administration is establishment and presentation of Islamic just government in the framework of the Islamic Republic of Iran. The hegemony of conservative justice-seeking discourse in the foreign policy of the 9th administration, politico – economic developments in Iranian society, developments in Iraq, and undermining the U.S position in this country, the 33 day Lebanese war, and the 22 day war of Ghaza are among the determining factors of adopting such a pattern of exporting revolution in the foreign policy of the 9th administration.
  • Dr. Abdullah Hemmati Page 151
    Looking at the history of Spain in the Middle Ages, we find out that Muslims have dominated and ruled in this land for a period, while Christians being subjects. For another period as a result of changes in political affairs, Muslims were defeated and Christians dominated. On both occasions, the ruling class would conclude covenants with the defeated one towards further interactions. These treaties, concluded through the culture of dialogue, would define a framework towards guaranteeing the survival of defatted groups which were quite different from the ruling class in terms of religion, culture, and ethnic tendencies. Furthermore, these treaties would provide an opportunity for conquerors to convert the defeated people gradually. Discussing the concept of covenant in the Islamic culture, the present article deals with two types of these treaties very few of which have survived. It also discusses certain concepts such as covenant, one under covenant, and covenant land.
  • Dr. Hossein Harsij, Mojtaba Touiserkani Page 169
    The most important foreign policy heritage of the Bush administration for Obama is the very weak public visage of the United states in the world, and among Muslims in the Middle East, in particular. This is why Obama has introduced revival of America’s soft power management at international level as one of his "change strategy" elements. Middle East region will be the U.S priority to apply such a policy to because of the fact that public hatred of America reflects disgusting the US policies in the Middle East. On the other hand, Islamic republic of Iran possesses proper influential power in the region, due to many historical, cultural, and religious common foundations with Middle Eastern countries.This study aims at comparing methods, employed by Iran and America to apply their soft power elements in the Middle East, and analyzing the effectiveness degree of these two countries’ soft power in the region and the impacts of Iran and America’s soft power orientations on the public opinion of the Middle Eastern societies. The findings of this research indicate that, in contrast with Islamic republic of Iran, America’ s soft power application and its influence in the Middle Eastern societies has an unusual procedure.