فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پای ی ز و زمستان 1389)

مجله دانش سیاسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پای ی ز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهروز ابراهیمی، علی اصغر ستوده، احسان شیخون صفحه 5
    اسلام به عنوان یک دین جهان شمول رویکرد خاصی نسبت به ماهیت روابط بین الملل دارد که متفاوت از دو جریان اصلی نظریه پردازی در روابط بین الملل یعنی رئالیسم و لیبرالیسم می باشد. مکاتب موجود در روابط بین الملل دارای مبانی هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی متفاوتی از هم می باشند، که این مبانی رویکرد آن ها را نسبت به نظام بین الملل قوام می بخشد و در نتیجه دیدگاه آن ها نسبت به ماهیت روابط بین الملل متفاوت از هم می باشد. این پژوهش به دنبال بررسی تطبیقی مبانی هستی شناسی رویکرد اسلامی به روابط بین الملل با دو رویکرد رئالیسم و لیبرالیسم بوده و به این دو سوال پاسخ می دهد: مبانی هستی شناسی رویکرد اسلامی روابط بین الملل چیست؟، وجه تمایز نظریه اسلامی روابط بین الملل با دو رویکرد لیبرالیسم و رئالیسم در چیست؟. درپاسخ به پرسش های فوق دو فرضیه به موازات هم، مطرح شده است که به شرح ذیل می باشد:اول. مبانی هستی شناسی نظریه اسلامی روابط بین الملل، از بعد انسان شناسانه نه مثل رئالیسم بدبینانه و نه مثل لیبرالیسم خوش بینانه است؛ بلکه ماهیت انسان ترکیبی از فطرت و غریزه، سیاست شناسی شرع محور، نظریه دولت خدامحور، می باشد و لذا اصل حاکم بر روابط بین الملل اصالت صلح است.
    دوم. مهمترین وجه تمایز رویکرد اسلامی به روابط بین الملل با دو جریان اصلی رئالیسم و لیبرالیسم در مبانی هستی شناسی این نظریه می باشد که با توجه به این مبانی توانسته تفسیری از ماهیت روابط بین المل ارئه دهد که نسبت به تفسیر دو رویکرد دیگر با واقعیت نظام بین الملل تطابق بیشتری دارد.
    روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی و ابزار گردآوری از نوع اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: رئالیسم، لیبرالیسم، اسلام، روابط بین الملل، هستی شناسی، جنگ و صلح
  • ابراهیم برزگر صفحه 43
    چگونه می توانیم فهم بهتری از محتوای اندیشه سیاسی اسلام یا مسلمین در گذشته یا حال داشته باشیم و به توضیح بهتری از این اندیشه های سیاسی دست یابیم؟ نظریه سازی می تواند با سؤالی درباره مطلب و چیزهایی که می خواهیم بهتر بفهمیم آغاز شود. این مقاله به بهره گیری از آموزه های بین الاذهانی متفکران مسلمان، از روش قیاسی و سپس با رجوع به اجزای پراکنده و متنوع این اندیشه ها در جریان ها، متفکران و آثار مرتبط این حوزه از روش استقرائی کوشیده است تا به فهمی دستگاهمند از اندیشه های سیاسی اسلام دست یابد. سپس ارکان سه گانه دین اسلام یعنی اعتقادات و اخلاقیات و احکام به عنوان مسلمات و یقینیات، به مثابه نقطه اطمینان بخش و سکویی مطمئن برای جستاری نظری در اندیشه سیاسی اسلامی قرار گرفته است. از این رو در اندیشه سیاسی اسلامی نیز اعتقاد سیاسی، اخلاق سیاسی و فقه سیاسی از ارکان تلقی شده است. ضمن شرح مختصر این سه، تعاملات شش گانه آن ها شناسایی و تاثیرگذاری های هر یک از آن ها بر دیگری در متن واقعیات فرد، جامعه و دولت تئوریزه شده است. در درون هر یک از این تعاملات شش گانه فروعات دیگری نیز شناسایی و سازماندهی نظری شده است. کثرت موضوعات هر یک از سبدهای سه گانه و تعاملات شش گانه، در درون سه قالب اسلام حق، اسلام محقق در نظر دانشمندان و اسلام محقق در عمل مسلمانان و اسلام محقق در عملکرد دولتمردان موجب شده است تا جستار نظری حاضر در مقام توضیح اندیشه و در مقام تولید اندیشه انعطاف داشته باشد. وجه انتقادی و رهائی بخشی آن در قدرت فاصله افکنی بین وضعیت موجود مسلمانان و وضعیت مطلوب اسلام است. به این ترتیب شناسایی قله های مطلوب و آرمانی در اسلام حق و نفس الامری دین به نوعی ساختن «مفاهیم خالص» می ماند که به مادر مطالعات پژوهشی مدد می رساند و فراتر از آن در کار سیاستگزاری اجرایی و طراحی نظام سیاسی مطلوب یاری می دهد، به نحوی که پژوهشگر یا سیاستگزار بداند در هر سبد معرفتی و تعاملات شش گانه بدنبال چیست؟ و چه تاثیرگذاری ها و تاثیرپذیری هایی را می توان انتظار داشت؟
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی اسلام، جهان اسلام، نظریه سیاسی
  • ناصر جمالزاده، احمد درستی صفحه 73
    در این پژوهش فرآیند تحول ماهیت «پیوند نخبگان مؤسس» و تاثیر آن بر «ساخت دولت» از ابتدای عصر صفوی تا پایان حکومت شاه عباس، با روش تحقیق تاریخی، مورد بررسی قرار گرفته است. ساخت دولت صفوی، در دوره ی شاه اسماعیل، ساختی «دین سالارانه» بود. در چنین ساختاری شاه هم از اقتدار دنیوی برخوردار بود هم از اقتدار دینی، نهادهای دینی بر نهادهای سیاسی و نظامی برتری داشتند و نهادهای سیاسی مهم این دولت نظیر «وکیل نفس همایون» و «خلیفه الخلفاء» در پیشینه ی خانقاهی صفویان ریشه داشتند و به عنوان واسط میان شاه و مردم عمل می کردند. در این دوره حکام ایلات اختیارات گسترده ای داشتند و وجودنهادهای واسط مانع از خود کامگی شاه می شد. با مرگ شاه اسماعیل، پیوندهای صوفیانه رو به ضعف نهاد و «پیوندهای شاهسونی» جایگزین آن گردید. پیدایش پیوند جدید موجب گرایش ساخت دولت به «دیوان سالاری سلطنتی» شد. این ساختار در دوره ی شاه عباس اول شکل نهایی به خود گرفت. در ساختار جدید، دستگاه دیوان سالاری گسترش پیدا کرد، بسیاری از زمین های دولتی به زمین های سلطنتی تبدیل شدند، ارتش جدیدی متشکل از غلامان گرجی و چرکس جایگزین ارتش قبیله قزلباش گردید، این ارتش مستقیما زیر نظر شاه خدمت می کرد و از او دستور می گرفت و نهادهای دینی از نهادهای سیاسی و نظامی منفک شدند. در اثر سیاست های شاه عباس اول، دولت ساختاری متمرکز، اقتدارگرا و بوروکراتیک به خود می گرفت.
    کلیدواژگان: پیوند نخبگان، ساخت دین سالار، ساخت سلطنتی، دولت صفویه
  • رضا سیمبر صفحه 107
    اوباما که با تغییر شعار تغییر در سیاست خارجی آمریکا به قدرت رسید، عملا نتوانست آن چه را مد نظر دارد در مورد جمهوری اسلامی ایران به منصه ظهور برساند. به عبارت دیگر سیاست خارجی آمریکا دچار تغییر عمده ای نسبت به ایران نشد و دولت آقای اوباما همان سیاست های گذشته بوش و کلینتون را مبنی براعمال فشار، تهدید نظامی و تحریم علیه ایران دنبال کرد. در این مقاله پس از ارائه یک چارچوب تئوریک مبتنی بر نظریات روابط بین الملل تلاش می شود، نشان داده شود که چه عواملی در شکل گیری و استمرار تحریم ایران در سیاست خارجی آمریکا مؤثر بوده اند و کنش و اندرکنش این تصمیم گیری در سیاست خارجی متقابل ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران چه بوده است؟ در این راستا، بیم ها و دغدغه های متقابل و افق فراسوی این دو بازیگر ترسیم شده و با توجه به رویکرد تقلیل گرا نشان داده می شود که سیاست خارجی ایران دارای استقلال از محرک های خارجی بوده و بیشتر مبتنی بر پویایی های داخلی خود است؛ البته این به معنای انکار این واقعیت نیست که عوامل روان شناختی یا محیطی نیز می توانند بر سیاست خارجی ایران مؤثر باشند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، تحریم، پساجنگ سرد، خاورمیانه
  • مهدی صادقی شاهدانی، حمیدرضا مقصودی صفحه 139
    سرمایه اجتماعی تسهیل کننده ی روابط سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و به ویژه اقتصادی است که در برخوردهای انسانی و در قالب شبکه ها با استفاده از کیمیای اعتماد و صداقت به وجود می آید. این سرمایه، به عنوان عاملی مهم در رفع موانعی چون ساختار دیوانسالارانه و در راستای کاهش هزینه های مبادله در ساختارهای اقتصادی از دهه ی 1990م. به طور روز افزونی مورد توجه دانشمندان عمل اقتصاد قرار گرفته است. این تحقیق در صدد سنجش شاخص سرمایه اجتماعی استان های کشور می باشد. پس از یافتن این شاخص، در طول تحقیق با استفاده از تحلیل های منطقه ای، روند نزول این شاخص در میان استان های کشور توضیح داده شود. سنجش شاخص سرمایه اجتماعی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP) انجام شده و از ابزارهای تحلیل منطقه ای نظیر ARCGIS نیز جهت نمایش داده ها بهره گرفته شده است. پس از تحلیل داده ها درنهایت به این نتیجه رسیده ایم که با تقسیم کشور به سه منطقه ی U شکل مرکزی، میانی و کناری، مناطق میانی و کناری و مرکز به ترتیب دارای بیشترین سطح سرمایه اجتماعی هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت، اعتماد، صداقت، انحرافات اجتماعی، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • علی مرشدی زاد، عباس کشاورز شکری، بابک احمدپور ترکمانی صفحه 177
    این مقاله به بررسی ابزارها و شیوه های بسیج و اقدام سیاسی در نهضت تنباکو با هدف شناخت بیشتر تاریخ تحولات اجتماعی و سیاسی معاصر و نحوه ی عملکرد آن ها می پردازد. سؤالی که در این مقاله مطرح شده این است که: فعالان نهضت تنباکو از چه ابزار و شیوه هایی برای بسیج و اقدام سیاسی بهره گرفته اند؟ فرضیه مؤلفان عبارت است از: در نهضت تنباکو، از شب نامه، سخنرانی در مساجد و منابر، صدور فتاوی و پیام های تلگرافی برای بسیج مردم و از بست نشینی، راهپیمایی، تظاهرات توده ای و پاره کردن اعلامیه های شرکت به مثابه اقدام عملی بر ضد حکومت استفاده شده است. این تحقیق به روش کیفی (تحلیلی- تاریخی) و با استفاده از ابزار اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است. در این تحقیق ابتدا به ابزارها و شیوه هایی را که در جهت برانگیختن و تهییج توده ها و شکل دادن به نارضایتی ها به کار بردند، و سپس روش هایی که مخالفان در نهضت تنباکو برای پیشبرد مقاصدشان از آن ها استفاده نموده اند، پرداخته شده است.
    نتایج تحقیق دلالت بر آن دارد که به دلیل ضعف بنیادی حاکمیت قجری و هوشمندی در انتخاب شیوه ها و حضور مولفه های ایمانی و اعتقادی، نهضت تنباکو توانست به اهدافش نایل یابد.
    کلیدواژگان: بسیج سیاسی، اقدام سیاسی، نهضت تنباکو، مذهب، ایران، جنبش اجتماعی
  • زاهد غفاری هشجین، دکترعبدالرضا بیگی نیا، اکرم تصمیم قطعی صفحه 207
    پژوهش حاضر با هدف بررسی «نقش عوامل تاثیرگذار بر مشارکت سیاسی دانشجویان علوم سیاسی و فنی دانشگاه تهران» انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و گردآوری داده ها به شیوه پیمایش صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق(N) شامل3920 نفر از دانشجویان علوم سیاسی و فنی دانشگاه تهران بود و به منظور تعیین حجم نمونه(n) براساس فرمول کوکران نمونه ای به تعداد 352 نفر به دست آمد. ابتدا حسب رشته تحصیلی نمونه گیری طبقه ای، سپس با توجه به جمعیت هر گروه نمونه گیری تصادفی انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته 40 مؤلفه ای که در قالب سؤالات باز و بسته مبتنی بر طیف لیکرت تنظیم شده است. داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده است. بر اساس یافته های پژوهش، دانشجویان علوم سیاسی بیش از دانشجویان فنی برای مشارکت سیاسی تحت تاثیر رشته تحصیلی خود بوده اند. از طرف دیگر دانشجویان فنی بیشتر از دانشجویان علوم سیاسی برای مشارکت سیاسی تحت تاثیر فضای سیاسی دانشکده خود بوده اند. رابطه دانشکده محل تحصیل با مشارکت سیاسی در دو گروه رابطه معنادار نبود. انگیزه دانشجویان دو گروه برای مشارکت سیاسی متفاوت نشان داده شد. به طوری که در گروه علوم سیاسی تاثیر دوستان و خانواده و سپس انگیزه سیاسی سهم بیشری برای مشارکت سیاسی داشته، اما در گروه فنی، دوستان، انگیزه سیاسی و محیط سیاسی تاثیر گذارتر از سایر انگیزه ها بوده است.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، دانشجو، دانشگاه، سیاست، دانشگاه تهران
  • صفحه 241
|
  • Dr. Shahrooz Ebrahimi, Aliasghar Sotoodeh, Ehsan Sheykhoon Page 5
    Islam as a universal religion adopts a specific approach to the International Relations. This approach is different from realism and liberalism as the two major theorizing trends within the mainstream of western IR. The IR theories have various meta-theoretical principles, namely, ontology, epistemology, and methodology. These principles, however, strengthen their adopted approaches to the IR. As a consequence, their views about the entity of IR become different. This article is a comparative study of principles of ontology of the Islamic Theory of IR with the two major trend of western I.R namely, liberalism and realism. In the course of the discussion two following questions are answered: 1. What are the principles of the ontology of Islamic IR? 2. What is the major difference between the Islamic Theory of IR and the two other trends namely, liberalism and realism? In order to answer these questions two theories are examined in parallel with each other. These two theories are: 1. The principles of the ontology of Islamic IR have a humanistic trend and they are pessimistic like realism or optimistic like liberalism. In other words, according to Islamic thought the entity of human being is a mixture of human nature and instinct, religious-oriented policies and the theory of Godly-oriented government. So, the prominent principle in IR is the authenticity of peace. 2. The sharp distinction between the Islamic theory of IR and liberalism and realism is in their ontological principles of Islamic IR. Islamic IR, according to its ontological principles, has presented an interpretation about the nature of IR which is more compatible with the reality of the International system than realism and liberalism. This paper is the result of a library research and the research methodology is analytical.
  • Dr. Ebrahim Barzeghar Page 43
    How is it possible to gain a better understanding of the past and present content of the Islamic political thought and explain the Muslims’ opinions in a better way? Theorizing can be established at first by raising a question about the subject and the issues we want to understand better. This article by utilizing the Islamic thinkers’ inter-subjectivity teachings and the comparative method and also by referring to the diverse and scattered elements of these thoughts, prominent in the intellectuals’ works and the thoughts related to this discipline, has tried to gain a systematic understanding of Islamic political thoughts. Then the three pillars of Islam, namely, beliefs, ethics, and commandments, known as undeniable and certain concepts and considered as the sound and secure foundations, are used for a theoretical research in Islamic political thought. So, in Islamic political thought the political ethics, political jurisprudence, and political beliefs are considered as main pillars. Along with the brief explanation of these three, the hexangular interaction of them is identified and the influence of them on each other in the context of individuals’ life, society and government is theorized. Within each of these hexangular interactions some other subdivisions are identified and organized. The plurality of the subjects of each three packages and the hexangular interactions within the three frameworks of the true Islam, the Islam realized in the intellectuals’ mind, the Islam realized in the Muslims’ and statesmen’s actions, is led to the fact that the present theoretical research be flexible as a mode in the explanation of thought or its production. This research’s critical and liberating dimension of it is laid on the distance it considers between the Muslims’ existing situation and their ideal situation. So, identification of the ideal and pure objectives of true Islam is similar to the construction of “pure concepts” that can improve the research conducted on the discipline. Furthermore, this identification can be useful in the administrative policy makings in a way that every researcher or policy maker can understand what he is searching for within the hexangular interactions and epistemological packages and what will the probable influences be.
  • Dr. Nasser Jamalzadeh, Ahmad Dorosti Page 73
    In this research the transformation process of the entity of the bond of the elite establishers and its influence on the “structure of the government” from the outset of the Saffavi dynasty to the end of Shah Abbas’s reign will be studied by a historical approach. The structure of Saffavi government, throughout Shah Ismail’s reign was a “religious” one. Within such a structure, Shah had not only materialistic power, but also religious power. The religious foundations were superior to the political foundation and military forces. Furthermore, the political institutions of the government such as “Vakile Nafse Homayoon” and “Khalifatol Kholafa” were deeply rooted in the Sufi monastery culture. Such foundations performed the function of a mediator between the king and people. During this period, the governors of the states had high authority and the existence of mediators put obstacles in the way of the establishment of dictatorship. After Shah Ismail’s death, the Sufis’ bonds were weakened and “tribal bonds” were forged. The establishment of the new bonds led to the construction of “bureaucratic kingdom”. Such structure found and ultimate form during the Shah Abbas the First. Within the new structure, the bureaucratic system was developed and many state lands were usurped by the king. A new army was established which was organized which was under the king’s direct rule. The religious foundations were separated from the political foundations and military forces. Under the undue influence of Shah Abbas’s policies, a central, authoritarian and bureaucratic government was formed.
  • Dr. Reza Simbar Page 107
    Barak Obama, who gain the power, having change as his presidential slogan, failed to do what he had in mind against Iran. In other words the foreign policy of United States did not undergo much change related to Iran. Furthermore, Obama’s administration followed Bill Clinton’s and G. W. Bush’s same policies namely, enforcement, military threat, and sanctions, against Iran. I this article, after the presentation of a theoretic framework based on the theories of international relations, the factors in forming the sanctions against Iran and the reasons of their continuation are studied. Also, the actions and interactions of these decision-makings in the reciprocal policies of Islamic Republic of Iran and United States will be studied. In this regard, the reciprocal distresses and troubles and also the distant horizons of their relations are studied. Also, by adopting the reductionist approach it has been identified that the Foreign policy of I.R.I is dependant of foreign stimulants and is more based on interior dynamics. However, it cannot be denied that psychological and environmental factors can affect the foreign policy of Islamic Republic of Iran.
  • Dr. Mahdi Sadeqi Shahdani, Hamidreza Maghsoodi Page 139
    Social capital is a facilitator in the political, social, cultural and especially economical relations. Social capital is produced as a result of human relations within a framework of trust and honesty. After 1990’s, the experts attention was drawn to the social capital as a factor which can reduce the bureaucratic problems. The researchers, in this article, have tried to measure the social capital index in the provinces of Islamic Republic of Iran. After calculating this index, the decreasing trend of this index in the provinces is explained through the regional economic analysis. The researchers have measured the social capital by the Analytical Hierarchy Process and the results are shown by utilizing ARCGIS software. Ultimately, it was concluded that we can divide the country into three U-shaped regions, namely, internal layer, outer layer, and central one. The central and outer layers have, respectively, the most social capital.
  • Dr. Ali Morshedi-Zad, Dr. Abbas Keshavarz Shokri, Babak Ahmadpour Torkamani Page 177
    This article focuses on the methods and apparatuses which were used in the mobilization of people in the Tobacco Movement for the better understanding of the modern social movements and their function. The question raised in the article is: what methods and apparatuses were used in the Tobacco Movement for the mobilization of the people’s protests? The hypothesis is that within the Tobacco Movement the communiqués, lectures in the Mosques, issuing of Fatwa (Shiite creeds), and telegraph messages were used for the mobilization of people. Also, the protests were canalized by marches, demonstrations and taking sanctuaries. Also, the brochures of the colonial administration were torn off by people. The article is based on library research based on a descriptive-analytical method. In this article, first, the methods managed to persuade people for uprising and also the quality of the formation of the protests are studied. Then, the methods that the protesters applied for the fulfillment of their demands are studied. The methods of protestations that are studied in this article are: sending letters of complaint, holding public demonstrations, taking sanctuaries and imposing religious sanctions. Also, the colonial administrators were not let in; the advertisements of the colonial administration were torn off, and the newspapers, lectures in the mosques, and communiqués were used as the methods of protestation.
  • Dr. Zahid Ghaffari Hashjin, Dr. Abd Al.Reza Beiginia, Akram Tasmim Ghatie Page 207
    This paper seeks to study the factors which are effective in the political participation of the University of Tehran’s students of politics and engineering. The research is an applied one and its method is descriptive and analytical. The data were collected by distribution of questionnaires. The research population was 3920 students at the University of Tehran. Based on Cochran formula, the sample size was 352 of the students. Firstly, according to the branch of the study, the stratified sampling was done and then according to the population of each group random sampling was conducted. The data collection instrument was a questionnaire designed by the researcher. The questionnaire comprised 40 items of close-ended and open-ended questions based on Likert spectrum. The data were processed and analyzed by SPSS. According to the study it was signified that the students of politics were more influenced by their course of study. The students of engineering, however, were more influenced by the political environment of their faculty. The relation between the city of the faculty and the political participation was not a meaningful one. The students’ motivation for political participation was different in the two groups. So, in the group of the students of politics, the major motivations were friends and family at first. Also, the political motivation made a major contribution to the political participation. In the group of students of engineering, however, friends and political environment were more influential than other motivations.