فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1390)

مجله دانش سیاسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1390)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آدمی، مهدی خضریان، هادی عباس زاده، مهدی یزدان پناه صفحه 5
    تحقیق حاضر درصدد شناسایی ارکان نوین پایداری امنیت در سطح دولت- ملت و درک گذار مفهومی امنیت است. ازاین رو، پرسش اصلی مطرح شده عبارت است از اینکه ارکان امنیت ملی پایدار کدام اند؟ و این فرایند گذار مفهومی چه الزاماتی را در پی خواهد داشت؟ در این رویکرد اتخاذ تدابیری متناسب در جهت برقراری فضای اعتماد متقابل، کنشمند نمودن افراد و مشارکت چندلایه مبتنی بر پذیرش هنجارها و ارزش های جامعه (مولفه های امنیت ملی پایدار) در مواجهه با دشواری های نوپدید امنیتی از الزامات است. برایند درک سیمای نوین امنیت، کاربست تدابیر جدیدی است که در نظریات تقلیل گرایانه پیشین کمتر بدان اشاره شده است. ازاین رو، در بخش پایانی مقاله استراتژی ها و راهکارهای مقتضی در محوریت سه مولفه امر اجتماعی، تاخر در دید امنیتی، اصل گفتگو و تعامل، بیان شده است و در نهایت رویکرد ایرانی- اسلامی و نظریه های امنیت پایدار در منظری تطبیقی تحلیل شده است. شیوه پردازش موضوع حاضر تاکید بر گزاره های بین الاذهانی، امر اجتماعی و زمینه مند است.
    کلیدواژگان: امنیت، امر اجتماعی، مشارکت، امنیت ملی پایدار
  • حسینعلی افخمی، محسن سلسله صفحه 29
    یافته های تحقیق نشان می دهند که همچنان اخبار جهان غرب، سهم زیادی را در اخبار بین المللی دارند. رسانه های غربی، جهان اسلام را منفی نشان داده اند و رسانه های جهان اسلام نیز جهان اسلام را منفی نشان داده اند، در شبکه بی بی سی، اخبار کشورهای اسلامی، رتبه سوم را در میان اخبار سایر مناطق جهان داشته و عمدتا با چارچوب خنثی و منفی ارائه شده اند. در شبکه سی ان ان، اخبار کشورهای اسلامی، رتبه دوم را در میان اخبار سایر مناطق جهان داشته و عمدتا با چارچوب خنثی و منفی ارائه شده اند. در شبکه پرس، اخبار کشورهای اسلامی، رتبه دوم را در میان سایر مناطق جهان داشته و عمدتا با چارچوب خنثی و منفی ارائه شده اند. در شبکه الجزیره، اخبار کشورهای اسلامی، رتبه سوم را در میان سایر مناطق جهان داشته و عمدتا با چارچوب خنثی و منفی ارائه شده اند. در شبکه راشا، اخبار کشورهای اسلامی، رتبه سوم را در میان سایر مناطق جهان داشته و عمدتا با چارچوب خنثی و منفی ارائه شده اند. در شبکه نیل، اخبار کشورهای اسلامی، رتبه اول را در میان سایر مناطق جهان داشته و عمدتا با چارچوب خنثی و منفی ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: پوشش خبری، بیداری اسلامی، برجسته سازی، انحراف، اهمیت اجتماعی، کشورهای اسلامی، جهان، تلویزیون
  • امیرمحمد حاجی یوسفی، علی بغیری صفحه 69
    این مقاله سعی دارد به مطالعه نقادانه وضعیت موجود مطالعاتی و تحقیقاتی در مورد تدوین سند استراتژی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بپردازد تا ضمن کشف انواع مطالعات موجود، چرایی عدم تدوین سند استراتژی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را نیز بررسی نماید. بر این اساس، سوال اصلی مقاله این است که آخرین وضعیت مطالعاتی و تحقیقاتی درباره استراتژی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چگونه است و چرا جمهوری اسلامی ایران از یک سند مدون و رسمی استراتژی امنیت ملی برخوردار نیست؟ برای پاسخ به این سوال به بررسی و نقد ادبیات موجود شامل مطالعات و تحقیقات مکتوب و در دسترس درباره سند استراتژی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران می پردازیم. این مقاله با بررسی آخرین مطالعات در حوزه تدوین سند استراتژی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، به این نتیجه می رسد که این روش ها بیش از آنکه به یک سند استراتژیک آینده نگر شباهت داشته باشند، تحلیل هایی هستند که می توانند «روش مبتنی بر مولفه های استراتژی» را در رسیدن به یک سند مدون و برنامه ای برای عمل یاری رسانند.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، سند استراتژی امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، وضعیت مطالعاتی، علم سنجی
  • کاووس سیدامامی، سیدمحمدمهدی حسینی فائق صفحه 99
    اسلام هراسی معضلی است که در اشکال مختلف تبعیض، خشونت، طرد، توهین نمایان می گردد و گسترش روزافزون این معضل و پیامدهای آن تاثیرات زیانباری بر جوامع مسلمان کشورهای غربی داشته است. گسترش و رشد اسلام هراسی در برخی از حوزه ها نظیر رسانه ها یا سطوح رسمی و دولتی به دلیل دامنه نفوذ گسترده، توانمندی و تاثیرات عمیقی که دارند، نیازمند توجه و بررسی های جدی است. در بریتانیا مسلمانان بزرگ ترین اقلیت مذهبی هستند و ازاین رو، توجه به اسلام هراسی و پیامدهای آن در این کشور ضروری به نظر می رسد. در این مقاله با بررسی اسلام هراسی در سطوح رسمی و دولتی بریتانیا تلاش کرده ایم تا پس از تعریف اسلام هراسی، مفهوم «اسلام هراسی ساختمند» را در کانون تحلیل خود از موضوع قرار دهیم. بنابراین، سوال و بررسی اصلی این مقاله چگونگی شکل گیری اسلام هراسی ساختمند به ویژه پس از یازده سپتامبر است. مباحث در دو محور کلی ارائه شده است. نخست، اسلام هراسی ساختمند در چارچوب های نظری و قانونی (با نگاهی به کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و برخی از قوانین بریتانیا که به طور خاص با موضوع مذکور مرتبط هستند، نظیر قانون روابط نژادی و قوانین مبارزه با تروریسم) مورد بررسی قرار گرفته و سپس اسلام هراسی ساختمند در چارچوب های عملی و اجرایی (نظیر اقدامات پلیس و سایر تهادهای اعمال قانون و نیز تبعیض در اجرای قوانین ضد تروریستی) بحث شده است. مقاله در پی بیان این است که ساختار رسمی و قانونی بریتانیا، در بخش وضع و اجرای قوانین، نتوانسته به طور شایسته از حقوق مسلمانان (به عنوان یک اقلیت مذهبی) حمایت کند و در نتیجه این امر در سال های گذشته شاهد شکل گیری نوع خاصی از اسلام هراسی و تبعیض ضد مسلمانان بوده ایم که آن را تحت عنوان اسلام هراسی ساختمند مفهوم سازی کردیم.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، اسلام هراسی ساختمند، بریتانیا، قوانین ضد تروریسم، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر
  • محمدرحیم عیوضی، غلامرضا کریمی صفحه 133
    روند تحول در حقوق و مسئولیت های اجتماعی زنان در طول تاریخ کند و همواره با حساسیت همراه بوده است. در پی ظهور اسلام، رویه ها و قواعد متحجرانه نسبت به زنان و دختران به شدت منع گردید و قرآن و سنت رویه های حمایت گونه از حقوق و مسئولیت های زنان را ارتقاء بخشیدند.
    رکود روندهای حضور اجتماعی زنان در سده های پس از ظهور اسلام به ویژه در سده های میانی موجی از جنبش های و نهضت های مساوات طلبانه زنان و مردان را در قالب مفاهیم فمینیستی در پی داشت که با افراط و تفریط هایی مواجه گشت و بنیاد خانواده را در جوامع غربی به شدت متزلزل کرد. این رویه های غلط، رجوع مجدد به قرآن کریم و سنت نبوی را در خصوص نحوه مشارکت اجتماعی زنان به عنوان یک ضرورت نه تنها پیش روی مسلمانان بلکه کلیه افراد جامعه بشری قرار داد. در این مقاله ضمن بررسی آداب حضور اجتماعی از منظر قرآن و سنت و آسیب شناسی نگاه های افراطی به حضور اجتماعی زنان، الگوی حضور اجتماعی آن ها با نگاه دینی در پرتو تجربه عملی نظام جمهوری اسلامی ایران که برخاسته از دین مبین اسلام است، بررسی و تجزیه و تحلیل می گردد.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، زنان، خانواده، قرآن کریم، سنت
  • اصغر آقا مهدوی، مهدی نادری باب اناری صفحه 167
    اگرچه قدرت، مسئله محوری سیاست است، اما وجوه مختلف برآمده از قدرت، حکایت از ماهیت و کاروی‍ژه های خاص آن دارد. «قدرت نرم» که بر وجهه «جذابیت» تاکید دارد، در واقع، تلاشی است که بازیگر از طریق به کارگیری آن درصدد «همانندسازی» جامعه رقیب و پیشبرد اهداف است. خط مشی قرآن کریم بیانگر حضور فعال دو جریان الهی و استکباری است. جریان هایی که با ماهیت متفاوت و غایت خاص، در مقابل هم صف آرایی می کنند و همواره خداوند متعال در آیات متعددی به این امر اذعان کرده است. جریان استکباری به سردمداری ابلیس و اطرافیانش در برابر حق، تکبر ورزیده و درصدد است از هر طریق ممکن (سخت و نرم) مانع از پذیرش حق از ناحیه مردم شود. تقابل و رویارویی این دو جریان در قالب دو جنبه ایجابی و سلبی قابل پیگیری است. این نوشتار تقابل جریان استکباری با جریان الهی حاکم بر سیاست در قرآن را با اهتمام به کارکردهای ایجابی و سلبی قدرت نرم با استناد به آیات قرآن مورد کندوکاو قرار می دهد. در این راستا، استفاده از وجوه نرم افزارانه قدرت از ناحیه استکبار در دو سطح «ارکان» و «شیوه ها و تدبیرها» در پاسخ به این سوال که «چگونه جریان استکباری از طریق کاربرد قدرت نرم به پیشبرد اهداف خود در مقابل جریان الهی می پردازد؟» با به کارگیری روش «تحلیل محتوای کیفی» مورد تدقیق قرار گرفته است.
    جریان استکباری با به کارگیری ارکان «جامعیت»، «استمرار»، «سیاست گام به گام» و «بهره برداری از نقاط ضعف» از طریق تدبیرهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و روانی می کوشد با شیوه هایی همچون تهدید، تحقیر، تطمیع، تهمت زدن، شایعه پراکنی، سازش کاری، تحریک احساسات و در نهایت، جوسازی و انحراف افکار عمومی، مخاطبان پیام توحیدی را اغفال نماید و درمقابل جریان الهی صف آرایی کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سیاست، استکبار، قدرت نرم
  • عنایت الله یزدانی، داریوش قاسمی، صفی الله شاه قلعه صفحه 205
    انقلاب اسلامی به عنوان پدیده ای سیاسی- فرهنگی پویا و رویدادی عمده در تحلیل نظام بین الملل با خط و مشی انقلابی ساختار و کارکرد نظام بین الملل را به چالش طلبیده و با ارائه اصل عدالت محوری و خداجویی در پی جایگزین کردن حقیقت اخلاق و دیانت در ساختار و کارکرد نظام بین الملل بوده و با ایدئولوژی اسلامی خود مبنی بر اصول عابد و معبود و دنیا و آخرت ساختار حاصل از تقابل نظام کمونیسم- سرمایه داری را بر تقابل ماتریالیسم و معنویت گرایی تغییر داده و با رویکردی ارزشی- انقلابی و با نفی وضع موجود خواستار ایجاد نظامی کارکردی خارج از سیستم منبعث از قدرت. ساختار، کارکرد و گفتمان حاکم را نه جوابگوی سرشت بشر بلکه عامل به بند کشیدن انسانیت می داند و با پشتیبانی از حرکت های رهایی بخش و ترویج استبدادستیزی و استکبارستیزی، مستضعفان را نوید خلیفه الهی می دهد. سوال اصلی تحقیق این است که، همان گونه که نظریه «انتقادی» به دگرگونی اجتماعی، چه در سطح داخلی و چه در سطح نظام بین الملل علاقه مند است، انقلاب اسلامی در چه دگرگونی در سطح داخل و نظام بین الملل داشته است؟ در این مقاله سعی شده است از طریق روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای- اینترنتی به این سوالات پاسخ داده شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که انقلاب اسلامی با شعار محوری «نه شرقی- نه غربی» ضمن سعی بر حفظ ام القری، صدور انقلاب را مبنای حرکت عدالت محور خود قرار داده و ضمن طرد قواعد حاکم بر نظام بین الملل خواستار ایجاد نظم منتهی به حقیقت بود.
    کلیدواژگان: نظریه انتقادی، انقلاب اسلامی، نظام بین الملل، تغییر وضع موجود، صدور انقلاب و ام القری
|
  • Ali Adami, Mahdi Khezrian, Mahdi Yazdanpanah Page 5
    The purpose of this research is recognizing modern pillars of sustainable security at both state and nation levels and understanding the conceptual transition of security with its necessary requirements.According to the stated approach, adopting suitable measures for the sake of establishing mutual trust, activating individuals, and creating multi-layered participation based on the acceptance of the society’s norms and values when confronting the newly arisen security difficulties, is among the requirements. The consequence of this recognition is the implementation of new measures which were almost neglected in previous reductionist theories. The article ends with introducing appropriate strategies and methods by considering three major components, namely the social factor, security concern postponement, dialog and interaction principle. Finally, the Iranian - Islamic approach and sustained security theories are analyzed comparatively. The processing method used here to deal with the problem insists on the social factor and contextualized propositions.
    Keywords: security, the social factor, participation, sustained national security
  • Hoseinali Afkhami, Mohsen Salseleh Page 29
    The purpose of this research which is done by considering the headlines and news values (deviation and social importance) of Shoemaker and Cohen and by adopting content analysis method, is a survey of the news coverage of Islamic countries and the world in certain TV networks prior to the recent successive revolutions in the Middle - East. The statistical society of research was the six- month nightly programs of these networks (May 30, 2010 to Nov 9, 2010), i.e. exactly one month before the Islamic Awakening uprisings. The statistical sampling used systematic probable sampling method. The results show that BBS news coverage followed this order of importance: The western world (using neutral and positive tone), Asia and Africa and Latin America (neutral and negative tone), Islamic world (neutral and negative tone), and Eastern Europe (neutral and positive tone). Most of CNN coverage pertains to the West (neutral and positive tone), Asia – Africa and Latin America (neutral and negative tone), Islamic world (neutral and negative tone) and Eastern Europe (neutral tone). Those of Press network: The West (neutral and positive), the Islamic World (neutral and negative), Asia, Africa and Latin America (neutral and negative), Eastern Europe (mostly neutral). Al-Jazeera network also deals primarily with the West (neutral and positive), then it covers news related to Asia, Africa and Latin America (neutral and negative), the Islamic world (neutral and negative) and Eastern Europe (mostly negative). Rasha network mostly deals with Eastern Europe (neutral and positive), then the West (neutral and positive), the Islamic World (neutral and negative), and Asia, Africa and Latin America (neutral and positive). Nile network's most coverage is that of the Islamic World (neutral and negative), then the West (neutral and positive), Asia, Africa and Latin America (moderate tone), and finally Eastern Europe (neutral and negative). As for the headlines, the research results show that although news values (deviation and social significance) play a role in that, this influence is lower than other factors such as the role of media organizations, states, foreign policies, and television correspondents and journalists in the global scope.
    Keywords: news coverage, Islamic Awakening, the headlines, deviation, social significance, Islamic countries, television
  • Amir Mohammad Haji Yousefi, Ali Bogheiri Page 69
    This is to make a critical study of the present investigation status of drafting the charter of I.R of Iran's national security strategy in order to find out the reason of having produced no charter so far. The question is, therefore, about the latest research development in this regard and the absence of such a document. To answer the question the available written literature about the issue is investigated and it is concluded that the existing methods are far from formulating a forward - looking strategy, but they are rather kind of surveys that can assist the strategically - based method in attaining a practical charter.
    Keywords: national security, strategy charter, the Islamic Republic of Iran, study, investigation status, science assessment
  • Kavoos Seyyed Emami, Seyyed Mohammad Mahdi Hoseini Faeq Page 99
    Islamophobia is a complex of discrimination, violence, rejection and insult, the expansion of which had harmful influence in Muslim communities in the western countries. The growth of Islamophobia in some domains such as media or formal and governmental levels necessitates serious attention due to its intensity. In Britain, especially, Muslims make the largest religious minority; hence the existence of Islamophobia and its consequences there must be taken more seriously. The article concentrates on Islamophobia at informal and formal levels in the British society and after presenting a definition of the issue it brings the concept of structured Islamophobia especially in the aftermath of September 11 into focus. The discussion is divided into two categories. First, an investigation into pertinent theoretical and legal frameworks (with a look at the European convention of human rights and some other British laws such as ethnic-relation Act, and anti-terrorism Acts), and second a discussion of this phenomenon in practical and executive domains (such as disciplinary measures of the police and other law implementation groups and the existence of discrimination in anti-terrorist Acts). It is intended to explain that the formal and legal structure of British society both in the realm of legislation and execution, has failed to provide adequate support for Muslims as a minority group. The result is the formation, in recent years, of a special kind of Islamophobia and discrimination against Muslims, that we have formulated as structured Islamophobia
    Keywords: Islamophobia, Structured Islamophobia, Britain, anti, terrorist Acts, the European Convention of Human Rights
  • Mohammad Rahim Eyvasi, Gholamreza Karimi Page 133
    By social participation we mean women's entering into an activity well beyond the common household duties and responsibilities, and their doing things which cant be achieved individually.The evolution of women's social duties and rights in history has been too slow and combined with sensitivities. Islam came and forbid any sort of irrational and prejudiced treatment of women, and instead it promoted protective rights in favor of women and their responsibilities. Low social participation of women in post-Islamic centuries gave rise to a wave of egalitarian and feminist movements sometimes leading to extremist stances and shaking the foundations of family life, especially in western countries. This faulty trend brought once again the Quranic viewpoint about the role of women in society back into focus for both Muslim societies and the whole mankind. In this article there is a reference to the Quran and the Prophet's traditions to shed light on rules of conduct pertaining to women's social presence in the light of the practical experience achieved by the model presented by the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Social participation, women, family, the Holy Quran, Tradition
  • Asghar Agha Mahdavi, Mahdi Naderi Babanari Page 167
    Though "power" is pivotal in politics, its various components signify its specific nature and functions. Among these, "soft power" insists on "attractiveness” and it is essentially an endeavor on the part of the actor in order to simulate the rival society and proceed with its objectives. One basic Quranic concept is the active presence of two opposing trends, one Divine and the other the Arrogant Forces, i.e. those two antagonistic powers that come face to face with each other, a fact mentioned throughout the Holy Book. The Arrogant Forces headed by Satan and other evil forces stand against the Truth and try by all means (whether soft or hard) to abstain people from following the right path. This article scrutinizes the confrontation of these two opposing forces in politics by relying on affirmative and negative features as they appear in the Quran. To answer how the Arrogant Forces proceed with their aims in defiance of the Divine trend by exercising soft power, the article has used "qualitative content analysis".It is concluded that the Arrogant Forces execute their policy by relying on four major strategies, namely comprehensiveness, continuity, step by step policy, and utilization of the rival's weak points, through political, economic, cultural and psychological methods. To do this they resort to means such as threat, humiliation, enticement, slander, spreading rumors, compromise, emotional stimulation, creating a hostile atmosphere and deviating public opinion, all for the sake of deceiving the believers into rising against the divine injunctions.
    Keywords: Holy Quran, politics, the Arrogant Forces (Istikbar), soft power
  • Enayatollah Yazdani, Dariush Qasemi, Safiollah Shahghaleh Page 205
    The Islamic Revolution as a dynamic politico - cultural and significant event is a means of evaluating the international system. It has challenged both the structure and function of this system by seeking the substitution of a just and divine - oriented system for it that aims at promoting morality and religiousness. The two basic doctrinal elements, namely the servant (worshipper) and God (worshipped) have led to the replacement of the so-called capitalism / communism confrontation with that of materialism / spirituality.By relying on its value - oriented approach that defies the status quo, the Revolution intends to establish a functional system not included in the existing power structure, since it holds that the dominant power structure and discourse is not adjusted to human nature but rather it is a means of enslaving it. That is why it supports the liberating movements worldwide and promotes antiauthoritarianism and struggle with arrogant forces (istikbar), and gives good tidings to the oppressed people of a condition in which man acts as the true representative of God on Earth. The main question is to what extent the Islamic Revolution has managed to contribute to both domestic and international system change. By using descriptive -analytical method and library and the internet sources, answer to this question has been sought. The results show that by relying on its pivotal motto, i.e. "Neither West, nor East”, the Islamic Revolution has endeavored first to safeguard the "om - ol- qora" (the Metropolis of the Revolution and Islam) and then to spread its revolutionary doctrine as the basis of justice to other parts of the world, thus rejecting the dominant system in favor of one based on the Truth.
    Keywords: critical theory, the Islamic Revolution, system of international, change of the