فهرست مطالب

مجله دانش سیاسی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر پورعزت*، سکینه بیگدلی، علی اصغر سعدآبادی صفحات 5-28
    در این پژوهش، به بررسی نقش مدل های ذهنی خط مشی گذاران در چگونگی اولویت بندی مسائل در هنگام تدوین دستور کار خط مشی های عمومی پرداخته می شود. عوامل گوناگونی در ادراک مسئله، ارائه تعریف روشن از آن و اولویت بندی و تدوین مسائل در قالب دستور کار خط مشی گذاران موثرند؛ اما این پژوهش مترصد ارزیابی آن است که نظریه های وضع و ساخت اجتماعی واقعیت چه تاثیرات متفاوتی بر شناسایی عوامل، بازیگران و ذینفعان و نحوه استفاده از ساز و کارهای گوناگون برای اقناع، فریب و تحمیل به جامعه و یا نظایر آن دارند و چرا و چگونه موجب تمرکز بر برخی از مسائل خاص توسط تحلیل گران خط مشی و کارگزاران می شوند. این پژوهش از نوع تحقیقات بنیادی و از نظر روش، تحلیلی توصیفی و از نوع تحلیل محتواست. تکنیک تحلیل نیز دلفی با رویکرد فازی است. بر این اساس، ضمن تجزیه و تحلیل داده های اولیه ای که از تعدادی از اساتید رشته خط مشی گذاری، نمایندگان مجلس و ناظران اجرای خط مشی به دست آمده است، این نتیجه حاصل شد که کارگزاران، افراد و گروه های ذینفع، به شدت تحت تاثیر ساخت و بافت ادبیات جاری و بعضا خود ساخته قرار دارند. بنابراین در بسیاری از موارد اولویت بندی های خط مشی، هیچ ارتباطی به جهان واقع نداشته، بر مبنای ذهنیت خط مشی گذاران شکل می گیرد
  • محمدباقر خرمشاد، عبدالمحمود محمدی لرد صفحات 29-49
    در علوم اجتماعی اغلب تئوری ها جنبه تعلیلی دارند ولی شناخت علت پدیده های اجتماعی از طریق آزمون های همبستگی آماریمیسر نیست. برای غلبه بر این مشکل روش تحلیل مقایسه ای کیفی فازیبرای شناخت علت پدیده های اجتماعی ابداع شد. در این روش که ریشه های کیفی دارد، علت لازم و علت کافی برای بروز یک پدیده اجتماعی آزمون می شود. در این مقاله تلاش شده است که علت های سیاسی بی ثباتی شناسایی شوند. به این منظور ابتدا طیف گسترده ای از متغیرهای سیاسی موثر بر بی ثباتی از تئوری های علوم اجتماعی احصاء شد، سپس این متغیرها در یک مطالعه بین کشوری با مقایسه 183 کشور جهان تحت آزمون تجربی قرار گرفت و علت های سیاسی بی ثباتی شناخته شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در بین 18 متغیر سیاسی، چهار متغیر فقدان حاکمیت قانون، فساد حکومت، عدم وفاق نخبگان و فرهنگ سیاسی غیردموکراتیک علت های ایجاد بی ثباتی سیاسی هستند.
  • علیرضا آقاحسینی، آسیه مهدی پور صفحات 45-58
    هم زمانی ظهور تمدن غرب با افول جامعه ایرانی آوردگاهی ایجاد کرد که روشنفکران ایرانی در بسط نظام معنایی آن نقش موثری داشتند. اینکه موج اول روشنفکری در مواجه با موج اول گفتمان مدرنیته چگونه به تعریف مرزهای هویتی خود پرداختند، مسئله مورد بررسی این مقاله است. روشنفکران موج اول ایران تحت تاثیر نگرش پوزیتیوستی و استعلایی گفتمان مدرنیته عناصر جدیدی را بازتولید کردند که هماهنگ با منطق تقابل های دوتایی گفتمان مدرنیته می باشد. روشنفکران موج اول با مرجع قرار دادن گفتمان مدرنیته، مرزهای هویت ایرانی را در تقابل با سنت، اسلام و روحانیون تعریف کردند و گفتمان تازه ای را در سپهر تاریخی فرهنگی ایران تولید کردند که رجوع به غرب و تسلیم در برابر آن اجتناب ناپذیر آمد. در این مقاله نفوذ گفتمان مدرنیته در گفتمان روشنفکران موج اول و بازتولید هویت جعلی ایرانی مورد شالوده شکنی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روشنفکری، ایران، میرزا ملکم خان، آخوندزاده، میرزا آقاخان کرمانی
  • سید جواد امام جمعه زاده*، سمیرا نساجی صفحات 59-72
    جمهوری خلق چین یک قدرت جهانی رو به رشد و جمهوری اسلامی ایران یکی از قدرتمندترین کشورهای حوزه خلیج فارس است. درخواست فزآینده جهانی برای نفت و نقش ایران و خلیج فارس در تامین و عرضه نفت اهمیت بیشتری به این روابط داده است. سیاست خارجی نسل پنجم جمهوری چین نسبت به جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی رهبران و منفعت ملی این کشور مطرح می شود. نگارندگان با روش توصیفی تحلیلی سعی در پاسخ به این سئوال دارند که نسل پنجم رهبری چین ممکن است چه نوع سیاست خارجی را در قبال جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کند؟ نتایج تحقیق دلالت برآن دارد که با روی کارآمدن این نسل، در سیاست خارجی چین نسبت به ایران هم عوامل واگرایی و هم عوامل همگرایی نقش داشته است. براساس ویژگی شخصیتی رهبران نسل پنجم، روابط ایران و چین تحت تاثیر آموزه ها و ارزش های غربی و آمریکایی این نسل می تواند تا حدی کمرنگ شود و در مقابل، توجه این نسل به کشورهای صنعتی مانند ایالات متحده و ژاپن برای توسعه اقتصادی بیشتر معطوف شود. اما این مسئله به این معنا نیست که این نسل غرب گراست بلکه نسل پنجم نیز براساس واقع گرایی و دفاع از منافع ملی خود عمل می کند.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، علوم سیاسی
  • مهدی رضا درویش زاده*، هادی آجیلی، اشکان کریمی دماوندی صفحات 73-94
    در رشته روابط بین الملل عمدتا مفاهیم به کار گرفته شده به صورت کیفی، انتزاعی و غیرقابل محاسبه هستند، البته تلاش هایی در دهه های میانی قرن بیستم در جهت فرموله کردن، قابل محاسبه نمودن و آماری کردن برخی مفاهیم و گزاره ها در این حوزه صورت پذیرفته که با نواقص جدی همراه بوده و به نوعی تلاشی ناکام در جهت ریاضیاتی کردن روابط بین الملل محسوب می شده است. اما به هر حال استمداد از نمادهای ریاضی و فرموله نمودن گزاره ها با در نظر گرفتن غیرقطعی بودن نتایج و انسانی بودن این حوزه، امری قابل اعتنا و مفید است، و به فهم دقیق تر پدیده ها در شرایط پیچیده کمک می کند. چارچوب نظریه بازی ها، در ادبیات تئوریک بازدارندگی، در زمره چنین اهتمامی محسوب می شود که در سال های ابتدایی قرن بیست ویکم تلاش های وافری در جهت توسعه این نظریه و مدل های آن و قابل محاسبه و فرموله کردن مفاهیم و دال های کیفی در روابط بین الملل در اروپا و آمریکا صورت گرفته است. از سوی دیگر، نظریه های روابط بین الملل در دهه های اخیر جهت گیری روشنی به سمت دخیل کردن نرم ها و هنجارها در ادبیات و تحلیل خود داشته اند. تلاش نگارندگان در این مقاله بررسی نحوه تاثیرگذاری و مداخله نرم ها در حوزه روابط بین الملل از طریق نمادین و فرموله نمودن این مفاهیم در چارچوب تقریرات جدید در نظریه بازی هاست. در واقع تلاش نگارندگان در این نوشتار پاسخ به این پرسش است که «نرم ها، چه وقت، چگونه و تا چه میزان بر عملکرد کشورها در روابط بین الملل تاثیرگذارند».
  • حسن مجیدی صفحات 95-114
    جایگاه سعادت در نظریه اخلاق و سیاست فارابی و توماس آکوییناس محوری است. هر دو فیلسوف ارسطوگرا و مشایی محسوب می شوند. در حالی که هر دو رویت خداوند را سعادت حقیقی می شمرند، اما راه رسیدن بدان از یک مرحله و منزل جدا می شود. در نگاه آکوییناس با تایید کفایت نداشتن عقل، نیاز به ایمان و دیگر فضایل کلامی و مسیحی است تا رسیدن به لقاءالله میسر شود. این مقاله با روش مقایسه ای به وجوه اشتراک و افتراق سعادت در اندیشه این دو متفکر پرداخته و نشان داده است که غایت مداری ارسطویی در مسیر دینی شدن در دستگاه فکری این دو اندیشمند اگرچه به نتیجه مشترک رسیده اما منزلت عقل در دو مسیر و نیز نسبت نظم سیاسی مطلوب هر دو متفکر با سعادت تفاوت هایی را نشان می دهد. مدعای مقاله حاضر این است که عقل که در نظر فارابی با وحی، منشا واحدی دارد در نظریه سعادت فارابی محوری است و سایر فضایل به نوعی در ارتباط با این فضلت در جهت نیل به سعادت معنا پیدا می کنند و رویکرد فارابی به سعادت، بر خلاف آکوییناس که رویکردی متکلمانه بدان دارد، فیلسوفانه است هم سعادت دنیوی و هم اخروی در نظر فارابی در حوزه مسئولیت دولت است اما آکویناس با تفکیک عقل، وحی و ایمان، سعادت دنیوی و اخروی را به ترتیب بر عهده دولت و کلیسا قرار می دهد.
|
  • Ali Asghar Pourezzat*, Sakineh Bigdeli, Ali Asghar Sadabadi Pages 5-28
    This paper studies the role of the conceptual models of the policy makers in the quality of prioritizing problems in the agenda setting stage of public policy cycle. Several factors contribute to perceiving problems، presenting clear definitions of them، prioritizing them and then problem setting in the format of agenda for policy makers. However، expecting to examine the theories of enactment and social construction of reality، this study seeks to indicate what effects these theories have on identifying the causes، players and interested groups and the way of using various mechanisms towards convincing، deceiving and imposing something on the society، etc. It also deals with the question why and how these theories make analyzers of policies and agencies concentrate on some special problems. The research method in this article is analytical-descriptive، in the form of content analysis، adopting Fuzzy approach in its technique of analysis. Analyzing primary data gathered from some public policy scholars، Islamic Consultative Assembly representatives، and auditors of public policies indicated that agencies، individuals and interested groups are seriously affected by structure and context of current literature and sometimes the self-structured one. So in many cases، prioritizing problems is not relevant to the real world but to the subjective attitude of the policy makers.
    Keywords: public problems, theory of social construction of reality, theory of enactment of reality, convincing mechanisms
  • Mohammadbaqer Khorramshad, Abdolmahmoud Mohammadilord Pages 29-49
    Most theories in Social Sciences have aspects of causality، but understanding the causes of social phenomena is not possible through statistical correlation tests. To overcome this problem، fuzzy qualitative comparative analysis was developed to identify the cause of social phenomena. Having qualitative roots، this method tests the necessary and sufficient causes for the emergence of a social phenomenon. The present article seeks to identify the political causes of instability. To achieve this goal، a wide range of political variables affecting political instability were first derived from the theories of social sciences. Then these variables were tested experimentally by comparing 183 countries in the world. The results indicated that the following four variables out of 18 political ones are the causes of political instability: lack of rule of law، government corruption، lack of elite consensus and undemocratic political culture.
    Keywords: Political instability, Fuzzy, set qualitative comparative method, necessary, sufficient causes
  • Alireza Agha Hosseini, Assieh Mehdipour Pages 45-58
    The simultaneity of the emergence of western civilization and the downfall of Iranian society created an environment and epistemological arena that Iranian intellectuals had an important role in the development of its semantic system. This article deals with the question how the first wave of intellectuals- when faced with the first wave of modernity discourse- defined its identity borders. The first wave of intellectuals in Iran including Malkum khan، Akhond zadeh and Agha khan kermani in line with the binary opposition logic of modernity reproduced some new concepts and elements under the influence of the positivistic and transcendental discourse of modernity. Relying on the discourse of modernity، the first wave of intellectuals defined the borders of Iranian identity in contrast with tradition، Islam and clergymen، initiating a new discourse in the cultural-historical sphere of Iran that made it inevitable to refer to the west and submit to it. In the present study، the penetration of modernity discourse in the discourse of the first wave of intellectuals and the reproduction of a fake Iranian identity are deconstructed
    Keywords: intellectualism, Iran, Mirza Malkum Khan, Akhond Zadeh, Mirza Agha Khan Kermani
  • Seyyed Javad Imamjomezadeh*, Samira Nassaji Pages 59-72
    The People’s Republic of China is an ever rising world power and Islamic Republic of Iran is one of the most powerful countries in the Persian Gulf region. The ever increasing world needs for oil and the role of Iran and Persian Gulf in satisfying this need has made these relations more significant. The foreign policy of the fifth generation of leadership in People’s Republic of China towards the Islamic Republic of Iran is defined under the influence of the characteristics of leaders personalities and China’s national interests. Proceeding an analytical-descriptive method، the authors seek to respond to the following question: what kind of foreign policy may the 5th generation of Chinese leadership have towards the Islamic Republic of Iran? The outcomes of this research indicate that with the accession to power of this generation، the divergent as well as convergent agents have played an important role in the foreign policy of China towards Iran. According to the personality features of the 5th generation leaders، the relations between Iran and China can be fainted to some extent under American and western values and teachings of this generation. Thus the attention of this generation can be drawn to industrial countries like USA and Japan for further economic development. However، it doesn’t mean that this generation is western oriented. Rather، the fifth generation also acts based on realism and defending its own national interests.
    Keywords: foreign policy, Political leadership, People's Republic of China, Iran, national interests, pragmatism
  • Mehdi Reza Darvishzadeh*, Hadi Ajili, Ashkan Karimi Damavandi Pages 73-94
    The concepts being used in international relations are mostly qualitative، subjective and incalculable. However، in the middle decades of the twentieth century، some efforts had been carried out in order to make some of the concepts and propositions of this field formulated، calculable and statistical. This process suffered serious shortcomings and proved fruitless in making international relations computable. However، making use of mathematical symbols and formulizing the propositions، while knowing the uncertainty of results and being a human related issue، is significant and useful and contributes to better understanding of phenomena in complex conditions. The framework of Game Theory، in the theoretical literature of deterrence is amongst these concerns. In the early years of the twenty-first century arduous endeavors have been made to develop this theory and its models making its concepts and qualitative signs formulized and calculable in the European and American International relations. On the other hand، in recent decades، international relations theories have had a considerable tendency towards involving norms in their literature and analysis. In the present article the authors seek to study the ways in which norms affect and intervene in the field of international relations through symbolizing and formulating these concepts within the new versions of Game Theory. Actually the authors have tried to answer the following question: «When، how and to what extent can norms affect the performance of the countries in international relations?».
  • Hassan Majidi Pages 95-114
    Happiness holds a central position in Farabi and Aquinas theory of ethics and politics. Both of these philosophers are considered Aristotle-oriented and peripatetic. While both regard God’s countenance as real happiness، their methods to reach this goal are separated in a stage and a place. Recognizing the insufficiency of intellect،Aquinas affirms the necessity of faith and other theological and Christian virtues towards making God’s countenance possible. Taking a comparative method، the present article deals with the identical and distinctive aspects of happiness in the thought of these two philosophers showing that the Aristotle teleology towards becoming religious has come to the same conclusion in the intellectual system of these two philosophers. However، the position of intellect in these two approaches and also the relation of desirable political order of the two thinkers with happiness show certain differences. The hypothesis of this article is that the intellect having the same origin as revelation holds a basic position in Farabi’s happiness theory. Other virtues become meaningful in relation with this virtue in the process of reaching happiness. However، Farabi’s approach towards happiness is philosophical in contrast to Aquinas who has a theological approach. In Farabi’s opinion، both worldly happiness and otherworldly happiness are in the field of government responsibility. Distinguishing intellect from revelation and faith، Aquinas makes government and church respectively responsible for worldly happiness and otherworldly happiness.
    Keywords: happiness, Farabi, Aquinas, virtue, Politics, intellect