فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1393)

مجله دانش سیاسی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ادیبی سده، صمد عدلی پور*، نقی طاهری صفحات 5-25
    تداوم مشارکت سیاسی جوانان یکی از مهم ترین مسائل هر نظام سیاسی است. به نظر می رسد که یکی از عوامل اثرگذار بر مشارکت سیاسی جوانان، فرهنگ سیاسی آن هاست؛ عوامل زیادی بر فرهنگ سیاسی جوانان تاثیر دارند که رسانه های جمعی یکی از مهم ترین آن هاست؛ بنابراین، هدف نوشتار حاضر مطالعه رابطه رسانه های جمعی داخلی و برون مرزی با مولفه های فرهنگ سیاسی جوانان است. این پژوهش با استفاده از نظریه های آلموند و گیدنز، به صورت پیمایشی و با حجم نمونه 424 نفر در بین جوانان 18 تا 33 سال کلان شهر تبریز در سال 1391 انجام شده است. روش نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین متغیرهای استفاده از تلویزیون داخلی، رادیو داخلی، روزنامه و مجلات داخلی با احساسات سیاسی، باورهای سیاسی و ارزش های سیاسی رابطه مثبت معناداری وجود دارد، ولی بین میزان استفاده از رسانه های خارجی (ماهواره، اینترنت و شبکه های اجتماعی مجازی) و مولفه های فرهنگ سیاسی رابطه منفی وجود دارد. همچنین، رسانه های مختلف از بین مولفه های فرهنگ سیاسی بیشترین تاثیر را بر احساسات سیاسی کاربران دارند.
    کلیدواژگان: مصرف رسانه ای، رسانه های جمعی، فرهنگ سیاسی، جوانان، تبریز
  • محمدعلی بصیری، عطا محمدی صفحات 27-46
    فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران، ایجاد بحران های مختلفی را از سوی بازیگران مخالف یا معارض در عرصه های داخلی و بین المللی در پی داشته است؛ افزایش حجم تحریم های شورای امنیت ضد ایران و تهدیدهای مختلفی که ضد برنامه هسته ای ایران شده، شرایط بغرنجی را به وجود آورده است. غرب تلاش دارد ادامه برنامه های هسته ای ایران و ادامه غنی سازی را در چارچوب دستیابی ایران به سلاح هسته ای ترسیم نماید تا از این طریق جامعه بین المللی را در جهت خواست خود تجهیز کند. از سوی دیگر، ایران بر سر حقوق مسلم هسته ای خود (ادامه غنی سازی) برای تامین نیازهای روزافزون انرژی و دیگر موارد، پافشاری می کند و برنامه صلح آمیز خود را مطرح می سازد. جمهوری اسلامی ایران طی مذاکرات متعددی که با اروپا و بعدا کشورهای عضو 1+5 داشته است، به واسطه سیاسی بودن فضای مذاکرات دوجانبه، هنوز به توافق روشنی بر سر فعالیت های هسته ای خود دست نیافته است. شاید یکی از عوامل این سوءتفاهم بین طرفین نبود دیپلماسی مشخص و روشن و اعتماد سازی در این زمینه باشد. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با روش توصیفی- تحلیلی اهداف کشورهای غربی در پیگیری مذاکرات هسته ای با ایران مشخص شود و بر این اساس، سعی می شود مناقشه موجود در چارچوب نظریه بازی ها تحلیل گردد و بر این مبنا، روش های مذاکره و دیپلماسی اعتمادساز بین طرفین ارائه شود.
    کلیدواژگان: برنامه هسته ای ایران، ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، نظریه بازی ها، اعتمادسازی، گروه 1+5
  • عباس حاتمی صفحات 47-64
    درحالی که در دولت سازی در ایران عموما به یک رابطه یک سویه علی- معلولی میان ارتش و دولت سازی فروکاسته شده است، این مقاله با بهره گیری از رهیافت جامعه شناسی مالی با عبور از نگرش مبتنی بر تعیین کنندگی یک جانبه از نوعی تعیین کنندگی چندجانبه میان ارتش، مالیات ستانی و دولت سازی دفاع می کند. بر این اساس، مقاله از یک سو نشان می دهد که ارتش در فرایند دولت سازی ایران، زمان ها یی در مقام کارگزار مالیات ستانی ظاهر شده است، اما از سویی دیگر مشخص می سازد که مالیات ستانی نیز از طریق تامین منابع مالی ارتش، رابطه ای دوسویه یا دیالکتیکی را میان آن ها برقرار ساخته است. سپس از متن همین رابطه دیالکتیکی، روابط متنوع و متکثر دیگری ظاهر شده است که بخشی از فرایند دولت سازی در ایران را به پیش رانده است و ناچار دولت مدرن در ایران را به ترکیبی از رابطه متقابل و چندجانبه میان این اجزا به ظاهر متجزا تبدیل نموده است. این شیوه تحلیل درنهایت، مشخص می سازد که مطالعه برخی پدیده های سیاسی بیش از آنکه نیازمند روش های علی- معلولی و یک سویه باشد، مستلزم روش های بدیلی مانند روش دیالکتیکی و چندسویه است.
    کلیدواژگان: ارتش، دولت سازی، مالیات ستانی، جامعه شناسی مالی، ایران
  • محمد دوستار، یعقوب ممبینی صفحات 65-86
    در این مقاله هوش سیاسی، ابعاد و کارکرد های آن در سازمان مطالعه می گردد. ازآنجاکه رفتار سیاسی در سازمان های امروزی اجتناب ناپذیر است، لذا آشنایی با هوش سیاسی به هدایت رفتار سیاسی کمک شایانی می کند. انسان های هوشمند بهتر از دیگران می توانند راه خود را در موقعیت های پیچیده پیدا کنند. انسان ها تنها با بهره مندی از هوش عقلایی و هیجانی نمی توانند به موفقیت دست یابند بلکه نیازمند مهارت های مهم اجتماعی دیگری هم هستند که هوش سیاسی یکی از آن هاست. با استفاده از هوش سیاسی و اعمال قدرت و نفوذ می توان به اهداف دست یافت. ولی ازآنجاکه رفتار سیاسی اغلب توام با هزینه است، معمولا این گونه رفتارهای گزینشی است. نزدیکی به قدرت تصمیم گیری در ساختار های دیوان سالار، تشکیل ائتلاف، تلاش برای اثرگذاری بر فرایند تصمیم سازی و حتی تصمیم گیری و... بیانگر رفتار سیاسی است. افراد با گسترش روابطشان با دیگر اعضای جامعه هوش سیاسی و سایر مهارت های اجتماعی خود را افزایش می دهند. اما با توجه به اهمیت هوش سیاسی، در متون علمی کمتر بدان توجه شده است. در این مقاله ابعاد و مولفه های هوش سیاسی تحلیل و سپس، مدل جدیدی از ابعاد هوش سیاسی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: هوش، سیاست، قدرت، مهارت سیاسی، هوش سیاسی
  • محمد عابدی اردکانی، سید مجتبی حسینی صفحات 87-111
    موضوع این مقاله، «بررسی رابطه مشارکت سیاسی و سلسله مراتب نیازها، مطالعه موردی: کارکنان دانشگاه یزد» و سوال اصلی آن عبارت است از: «چیستی رابطه میان مشارکت سیاسی و نظریه سلسله مراتب نیازهای مازلو» با توجه به موضوع و سوال مقاله، این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها از نوع توصیفی- تحلیلی است که با روش پیمایشی انجام گرفته و جمع آوری داده ها به صورت پرسش نامه ای است. جامعه آماری پژوهش، اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه یزد و حجم نمونه 266 نفر از آن هاست که از طریق فرمول کوکران و با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به دست آمده است. از یک سو، پرسش نامه ای محقق ساخته 15مولفه ای در قالب سوالات بسته برای بررسی سطوح مختلف مشارکت سیاسی تهیه شده و از طرف دیگر، پرسش نامه ای برای سنجش سلسله مراتب نیازها مورد استفاده قرار گرفته که حاوی 50 سوال مبتنی بر «بلی» و «خیر» است. پس از جمع آوری داده ها با استفاده از آزمون تحلیل وردایی (واریانس) یک طرفه و آزمون تی، تلاش شده است تا رابطه بین مشارکت سیاسی و سلسله مراتب نیازهای مازلو ارزیابی گردیده و همچنین، ارتباط بین مشارکت سیاسی و سلسله مراتب نیازهای مازلو با میزان تحصیلات، جنسیت و شغل افراد نیز بررسی شود. یافته های پژوهش بیانگر آن است که درمجموع، هرچه میزان مشارکت سیاسی و سطح فعالیت سیاسی افراد بالاتر باشد، میزان ارضای نیازها نیز بهتر است و افراد دست کم در نیازهای اولیه عملکرد بسیار بهتری داشته اند. همچنین، بین جنسیت، شغل و میزان تحصیلات با سلسله مراتب نیازهای مازلو و میزان مشارکت سیاسی افراد نیز رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، سلسله مراتب نیازهای مازلو، عزت نفس، خودشکوفایی
  • علی اکبر علیخانی* صفحات 113-133
    هدف این مقاله تبیین دیدگاه های سیاسی امام هادی(ع) است. با توجه به شرایط بسیار سخت و فضای ملتهب سیاسی دوره امام هادی(ع)، آن حضرت(ع) مجالی برای ارائه دیدگاه های سیاسی در دوره امامتشان نداشتند؛ اما در این مقاله سعی شده است که برخی از دیدگاه های ایشان از منظر سیاسی بررسی و تحلیل گردد. ابتدا به رویکرد کلان آن حضرت(ع) نسبت به سیاست و حکومت از جمله نوع نگاه امام به قدرت و دنیا و همکاری با حکومت های ظالم اشاره شده و در ادامه نیز به ویژگی های بازیگران و نخبگان عرصه سیاست بررسی می گردد؛ سپس جایگاه مردم و وظایف و تکالیفی که متوجه ایشان است، از منظر آن حضرت(ع) بررسی می شود. آنچه از اندیشه سیاسی امام هادی(ع) در بحث اوصاف بازیگران و نخبگان سیاسی به دست می آید، اینکه آن حضرت(ع) رعایت تقوای الهی، صداقت و یکرنگی با مردم، بردباری و تحمل، رعایت شایسته سالاری و تمهید بستر را جهت نقد برای حاکمان و نخبگان عرصه سیاست لازم و ضروری می دانند. مردم نیز باید اطاعت آگاهانه و بدون تعصب از حاکمان، داشتن روحیه نصیحت و خیرخواهی و دانش و معرفت در فهم امور را در حکومت پیشه خود سازند.
    کلیدواژگان: امام هادی(ع)، اندیشه سیاسی، شیعه، حکومت، حاکمان
  • سیدعبدالامیر نبوی، فیروزه ادفر* صفحات 135-154
    گسترش روابط ایران با کشورهای بلوک غرب، به ویژه آمریکا، بین سال های 1332-1342 یکی از ویژگی های روابط خارجی ایران در دوره پهلوی دوم است. در این مقاله تلاش بر آن است که تاثیر فرهنگ سیاسی بر روابط خارجی ایران طی این سال ها بررسی شود. فرضیه ای که در پاسخ به سوال اصلی مورد بررسی و آزمون قرار می گیرد، عبارت است از: فرهنگ سیاسی برآمده از گفتمان پهلویسم متشکل از عناصر شاه محوری، اقتدارگرایی، عدم امنیت و تجددگرایی، سبب گسترش روابط با بلوک غرب و تشدید وابستگی ایران در آن دوره شد. در واقع، ترکیب عناصر یادشده به معنای آن بود که شاه تنها تصمیم گیرنده سیاست خارجی در این مقطع باشد و دیگر نخبگان سیاسی هم درنهایت، با این وضعیت هماهنگ و همسو شوند. برای این منظور نویسندگان از تحلیل گفتمانی استفاده نموده و پس از تحلیل ارکان گفتمانی پهلویسم نسبت به بررسی سازوکارهای ارتباطی آن بر روی فرهنگ سیاسی جامعه اقدام نموده اند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، پهلوی دوم، فرهنگ سیاسی، تحلیل گفتمان، پهلویسم
|
  • Mahdi Adibi Sedeh, Samad Adlipour*, Naghi Taheri Pages 5-25
    Continuation of political participation of young people is one of the most important issues in the political system. It seems that one of the factors influencing political participation of young people، their political culture، many factors have an impact on the political culture of youth Social media is one of the most important. Therefore، the aim of this paper is to study the relationship between domestic and foreign mass media and political culture of youth. This study uses the theories of Almond and Giddens، as a survey with a sample size of 424 patients in the 18 to 33 year of 1391 was conducted in the metropolitan Tabriz. Sampling، a multistage cluster sampling. These results indicate that the variables of local television، local radio، Newspapers and magazines domestic political sentiments، political beliefs and political values، there was a significant positive correlation But the amount of foreign media (satellite، Internet and virtual social networks) and the components of the political culture there is a negative relationship The media، the political culture affect political sentiments use
    Keywords: media consumption, mass media, political culture, Tabriz, youth
  • Mohammad Ali Basiri, Ata Mohammadi Pages 27-46
    Islamic Republic of IRAN''s nuclear activities have created various crises in both national and international fields for this country. Security Council increasing sanctions against Iran، and different threats against Iran''s nuclear program، have created a complex situation for Iran. In the view of west the IRAN''s nuclear continuation program and enrichment continuation is IRAN''s attempt in context to achieve nuclear weapon. Thus west is trying to equipment international community to ward their demands. On the other hand IRAN insists on its nuclear rights (enrichment continuation) in order to providing growing energy needs and other issues. IRAN says this program is peaceful and says west trying is organized attempt for hindering IRAN from its international rights. Islamic republic of IRAN during its negotiations with Europe and 5+1 countries has achieved no clear consensus over its nuclear activities due to political space of bilateral negotiation. Maybe one of the reasons for this misunderstanding is lack of clear and transparent diplomacy and confidence- building in this field. This present study aims to specify west countries purposes in following nuclear negotiations with IRAN by using descriptive- analytical method. On this base we analyzed IRAN''s nuclear conflict with west in the framework of game theories. And on this base we present negotiation methods and the diplomacy of confidence- building between parties.
    Keywords: IRAN's nuclear program, United States of America, Europe Union, game theory, confidence, building, 5+1 Group
  • Abbas Hatami Pages 47-64
    While state Building in Iran has been reduced to one direction and causal relation between the army and state Building، This paper utilizes fiscal sociological approach to go beyond this kind of relation and generates multi direction relations among the army، taxation and state Building. On this base، this paper suggests that the army appears some time as an agency of the taxation in one hand and the taxation fund the army on the other hand and by doing so they generate interactive or dialectical relations between themselves. Then from these dialectical relations appear other diversity relations that go ahead the process of the state building and by this way made modern state in Iran a combination of interactive and multilateral relations among elements that seem segregated. This analysis method makes clear that the study of some political phenomena requires alternative approaches such as the dialectical method instead of the one direction and causal methods are common in the natural sciences. army، state-building، taxation، financial sociology، Iran
    Keywords: army, state, building, taxation, financial sociology, Iran
  • Mohammad Doustar, Yaghoob Mambini Pages 65-86
    In this paper، political intelligence، size and functions of the organization have been studied Since the political behavior in organizations today is inevitable Therefore، the political intelligence to guide the political behavior helps Intelligent people are better than others can find their way in complex situations Humans are rational and emotional intelligence can not only benefit from the success of their But there are other important social skill Political intelligence is one of them. Using political intelligence and exert power and influence can be achieved goals. But since the political behavior often associated with these behaviors cost usually is selective. Close to the decision of the bureaucratic structure، alliances، trying to influence decision-making and decision-making and… Expression of political behavior. People develop relationships with other members of the intelligence community، political and other social skills increase. However، given the importance of political intelligence has been less attention in the literature. In this paper we examine the political intelligence analysis، and then a new model of political intelligence is presented.
    Keywords: intelligence, Politics, Power, political skills, political intelligence
  • Mohammad Abedi Ardakani, Sayyed Mojtaba Hosseini Pages 87-111
    The subject of this article is «the study of relation between political participation and needs theory: case study، Yazd university staff» and essential question is: «what is the relation between political participation and Maslow''s hierarchy of needs?» Considering those subject and question، This research In terms of target is Applied and In terms of data collection is a descriptive - analytical study carried out using a questionnaire to collect data. Statistical community، Yazd University Faculty and staff and sample size 266 adherents that through stratified random sampling method and the Cochrane formula is obtained. first was prepared a researcher-made questionnaire to evaluate the different levels of political participation. on the other a questionnaire used to measure hierarchy of needs. After data collected، by using one-way ANOVA test (Anova) and t-test، attempt to assess the relationship between political participation and Maslow''s hierarchy of needs. Also we have tried to find relation between political participation and the level of Maslow''s hierarchy of needs with education، gender، and occupation. Our findings illustrate that whatever the political activity of individuals is higher، satisfaction of needs is better too، and people have better performance in basic needs. Also there is relation between gender، occupation and education with political participation and Maslow''s hierarchy of needs.
    Keywords: political participation, Maslow's hierarchy of needs, self, esteem, self, actualization
  • Aliakbar Alikhani* Pages 113-133
    The purpose of this paper is to explain the political views of Imam Hadi (AS) Due to the extreme conditions and political atmosphere of Imam Hadi (AS)، He did not have an opportunity to provide political views during his leadership In this paper، some of his views are discussed and analyzed from a political perspective. His first major approach to politics and government Including the Imam in the world and collaborating with oppressive regimes mentioned and then cast also features elite politics is discussed. The position of the duties which they are found. What is the political thought of Imam Hadi (AS) completed the actors and political elites gained the respect of his piety Frank and honest with people، tolerance، respect for meritocracy and bed preparation for criticizing the ruling elite politics necessary to know Informed and unbiased people must obey the rulers، the spirit of counsel and good knowledge and understanding of the state of affairs in their own craft.
    Keywords: Imam Hadi (AS), political thought, Shiite, government, governors
  • Sayyed Abdulamir Nabavi, Firuzeh Radfar* Pages 135-154
    Expansion of Iranian relations with states of the western bloc especially with the U. S in 1332- 1342 is one of the features of Iran׳s foreign relations in the second Pahlavi era. The present article is an attempt to study the influence of political culture on foreign relations of Iran during this period. The main hypothesis responding the principal question is as follows: the political culture originating from Pahlavism discourse consisting of totalitarianism of Shah، authoritarianism، lack of security، and modernism gave rise to expansion of relations with the western bloc and further dependence of Iran on it in that period. In fact،، the whole of these elements implies that Shah was the only decision maker in terms of foreign policy in this juncture، while other political elite were supposed to follow his suit ultimately. To achieve this purpose، the authors having used discourse analysis and analyzing discourse foundations of Pahlavism، sought to study its communicative mechanisms on the political culture of society.
    Keywords: foreign policy, Iran, Second Pahlavi, political culture, discourse analysis, Pahlavism