فهرست مطالب

مجله دانش سیاسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا خواجه سروی صفحه 5
    انقلاب اسلامی نقطه عطفی در تاریخ ایران به شمار می رود که مفاهیم تازه ای را به حوزه گفتمانی ایران وارد کرد. این انقلاب که بر پایه اندیشه سیاسی مکتب تشیع شکل گرفته، نظریه ای خاص از «عدالت» را که بر آموزه های شیعی تکیه داشت، در طول این سال ها پیگیری کرده است. این واقعیت را می توان در اندیشه های امام(ره) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به خوبی مشاهده کرد. اما مفهوم «شیعی» عدالت ضمن حفظ اصالت خود، بر اساس اقتضائات هر دولتی با تقریرهای تازه ای در حوزه عملی مواجه شده است. در دولت مهدی بازرگان، دولت حداقلی ضرورتی برای تحقق عدالت دانسته شد. اما دولت محمدعلی رجایی که در شرایط جنگ ایران و عراق قرار داشت، عدالت را در مبارزه با دشمن تفسیر کرد و نوعی برابری طلبی را در سیاست های خود در پیش گرفت. دولت میرحسین موسوی عدالت اجتماعی و دغدغه مستضعفان را به عنوان اصلی ترین مصادیق عدالت شیعی معرفی کرد. هاشمی رفسنجانی نیز به توسعه به مثابه اصلی ترین ضرورت تحقق عدالت نظر داشت. سید محمد خاتمی عدالت را در حاشیه دغدغه اصلی تری به نام توسعه سیاسی جستجو می کرد. سرانجام، در دولت دکتر محمود احمدی نژاد مفهوم عدالت بر مدار شریعت اسلام بار دیگر از بازتعریفی انقلابی و مکتبی برخوردار شد. حفظ بنیادهای شیعی مفهوم عدالت در نظام جمهوری اسلامی ایران با وجود تحول گفتمان «عدالت شیعی» در دولت های مختلف، از وجود یک نظریه تام و کامل در حوزه اندیشه سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران حکایت می کند.
    کلیدواژگان: عدالت، شیعه، انقلاب اسلامی ایران، دولت، گفتمان، برابری، سیاست
  • حجت الله ایوبی صفحه 37
    دولت به معنای امروزی آن، پدیده ای نه چندان کهن است و ریشه در رخدادهای قرن پانزدهم و شانزدهم میلادی دارد. دولت ها، تنها نهاد به کاربرنده مشروع قدرت توانستند پایه های حکومت خود را طی زمان تحکیم بخشند. امنیت داخلی و حفظ کشور از تعرض بیگانگان، اولین شعار دولت های ملی بود.
    انقلاب فرانسه و انقلاب های آزادی خواهانه دهه 30 قرن نوزدهم میلادی، فصل جدیدی برای عبور از دولت های خودکامه به دولت های قانونی بود و با تصویب قوانین اساسی و تشکیل مجالس مقننه، دولت سازی وارد مرحله جدیدی شد و دولت های استبدادی به دولت های حقوقی- قانونی و یا مردم سالار تغییر شکل دادند.
    انقلاب صنعتی و عواقب ناشی از آن به ویژه اقتصاد سرمایه داری، ورود دولت را برای حمایت از اقشار محروم و آسیب دیده اجتناب ناپذیر می کرد. به تقاضای گروه های مختلف و با شکل گیری اندیشه ها و حکومت های سوسیالیستی، دولت ها چاره ای جز تصویب قوانین اجتماعی، حمایت از محرومان و پرداخت یارانه های دولتی نداشتند. بدین ترتیب، «دولت های اجتماعی» و یا به تعریف دیگری «دولت های رفاه» شکل گرفت و مفهوم دولت وارد مرحله جدیدتری شد.
    اینک پس از حدود پنج دهه از اجرای سیاست های اجتماعی و مداخلات دولتی، دولت های اجتماعی با چالش های جدی و بحران های مختلف مواجه هستند. در این مقاله ضمن بررسی این چالش ها، آخرین راه حل های پیشنهادی توسط محققان این رشته بررسی می شود.
    کلیدواژگان: دولت اجتماعی، یارانه های دولتی، سیاست اجتماعی، دولت سازی، قوانین اجتماعی
  • فرشاد شریعت صفحه 63
    این مقاله با بررسی فصل پنجم از رساله دوم حکومت بر آن است که نشان دهد که چرا و چگونه این فصل از دو رساله حکومت محور اصلی لیبرالیسم اقتصادی در نظام سرمایه داری است. به عبارت دیگر، لاک در این فصل ضمن بحث از مالکیت کار با ارائه یک توجیه اخلاقی از تصرف اراضی در مستعمرات آفریقایی ضمن پایان دادن به مناقشات استعمار راهکاری را پیش روی سیاست گذاران انگلیسی قرن هفدهم قرار داد که انگلستان را از سقوط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی رهایی بخشید. به عبارت دیگر، لاک در تلاش است تا با ایجاد راهکاری عقلانی و نسبتا اخلاقی، نشان دهد که اولا، چگونه و چرا وسعت مستعمرات در آمریکای شمالی به لحاظ اخلاقی مجاز و ثانیا با توجه به نفوذ رقبای اروپایی عملیاتی و عقلانی است. این بررسی ضمن تجزیه و تحلیل این مناقشه ها و نیز بحران های اقتصادی انگلستان در تلاش است تا منطق درونی نظریه اقتصادی لاک را با توجه به رویکردی که سنت شکنان نظریه اخلاقی لاک در دهه های اواخر قرن بیستم ارائه کرده اند، کشف و تفسیر کند.
    کلیدواژگان: لاک، استعمار، اخلاق سرمایه داری، مالکیت، لیبرالیسم اقتصادی
  • عنایت الله یزدانی صفحه 85
    بررسی طرح های راهبردی برای نظم جهانی حکایت از محوریت جایگاه خاورمیانه در تمامی این طرح ها دارد. تحلیل چرایی این موضوع به میزان زیادی با ژئوپلیتیک خاورمیانه مرتبط است که از دیرباز مد نظر محققان و دولتمران سیاسی بوده و امروزه ابعاد نوینی یافته است.
    در مقاله حاضر نویسندگان در پی آن هستند تا نسبت بین مؤلفه های راهبردی منطقه خاورمیانه را با سیاست های تعریف و به اجراء گذارده شده توسط قدرت های بزرگ بررسی کرده و از این ره گذر به تصویری تازه از خاورمیانه به عنوان یک منطقه مرکزی در نظم بین المللی دست یابند. در این راستا، اشغال عراق و افغانستان و تحولات بعدی مورد توجه قرار گرفته و نویسندگان با عنایت به نقش محوری آمریکا در این دور تازه تلاش کرده اند تا معادلات راهبردی تازه منطقه را شناسایی، تحلیل و معرفی کنند. بررسی های انجام شده حکایت از آن دارد که رقابت های منطقه ای به دلیل حضور مؤثر آمریکا فشرده تر شده و در نتیجه، شاهد تحولی ماهوی در ژئوپلیتیک جدید منطقه خواهیم بود.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، نظم بین المللی، ژئوپلیتیک، آمریکا، اروپا، روسیه، چین، امنیت بین الملل
  • علی مرشدی زاد صفحه 113
    از جمله پدیده های مهمی که از دیرباز در دستور کار کانون های معارض با اسلام قرار داشته است، می توان به تولید تصویری منفی از اسلام اشاره داشت که امروزه با عنوان تخصصی «اسلام هراسی» از آن یاد شده و پس از 11 سپتامبر تولید و تقویت آن از اولویت و اهمیتی دوچندان برای اردوگاه غربی، به ویژه آمریکا، برخوردار شده است.
    در این مقاله اسلام هراسی در اروپا بررسی می شود تا بدین پرسش پاسخ داده شود که چرا این پدیده در اروپا بروز کرد و در سال های اخیر شدت گرفت. برای بررسی این موضوع به عوامل تاریخی، فرهنگی و سیاسی توجه می شود. برای آشنایی ابتدایی با موضوع، ابتدا مفهوم و دلالت های اسلام هراسی و سپس وضعیت کشورهای اروپایی در این خصوص به صورت گذرا بررسی می شود. نتیجه این مطالعات حکایت از آن دارد که عادی سازی اسلام هراسی با هدف هژمونیک سازی الگوی سیاسی لیبرال، به هدفی راهبردی برای جامعه غربی تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، خشونت، تبعیض، اسلام، سیاست، اروپا
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 141
    مناسبات دین و دولت را که در ادوار اخیر به موضوعی پیچیده بدل شده، از سه مسیر می توان بررسی کرد: مطالعه تاریخی جوامع، واکاوی آموزه ای ادیان و تامل عقلی در اقتضائات دین و دولت. این مقاله با در پیش گرفتن مسیر سوم نشان می دهد تنها نسبت عقلی متصور میان آن ها، «همبستگی مثبت» است که با معطوف بودن هر دو به انسان و زیست جمعی او پدید آمده است. بررسی اقتضائات دین و دولت به نحو مستقل نیز مبین نیاز متقابل هر یک از آن ها به دیگری است. این را از طریق بررسی نیاز هر دولت به داشتن فلسفه وجودی و جهت گیری های انسجام بخش می توان احراز کرد و برای دین هم، از طریق نشان دادن مستلزمات تحقق اغراض آن که در ساده ترین بیان، «تاثیرگذاری بر زیست و سلوک انسانی» است.
    کلیدواژگان: دین، دولت، دولت حداکثری، دولت حداقلی، دین فردگرا، دین جمع گرا
  • محسن خلیلی، عباس کشاورز شکری صفحه 169
    محمدتقی بهار، «مالک ملک سخن» نامیده شده است. ادیبی گران مایه که در دوران معاصر، نماینده سترگ «نظم قدیم» بود. وی تنها یک ادیب و شاعر نبود بلکه افزون بر پژوهش های ادبی، کوشش های سیاسی و اجتماعی بسیاری نیز انجام داده است. دوران زندگانی پرفراز و نشیب وی در زمینه ای بود که با نام «دوران گذار از سنت به تجدد» شناخته شده است. ملک الشعراء نه به عنوان یک اندیشه ورز سیاسی، بلکه به منزله یک کوشش گر عرصه سیاست، از نظریه ایجاد دولت مقتدر، حکومت مرکزگرای قدرتمند و «دیکتاتوری غمخوار» که مشت و عدالت را با همدیگر، همسو گردانیده باشد، سخن به میان آورده و از آن هواداری کرده است. نویسنده پیجوی پاسخ به این پرسش است که چرا سخنوری چون ملک الشعراء که می بایست در نظم و نثر، غنودگی، لطف، مهر، حریر و عطر بیافریند، هنگامی که به سیاست می پردازد، از مشت و مقتدای مقتدر، وحدت آهنین، نظم تمرکزگرا، و استقرار ثقل مرکزی سخن می گوید؟ گرچه می توان از ناهمانندی بدیهی دو عرصه ادبیات و سیاست سخن گفت، ولی نگاه ژرف تر نشان می دهد که هواداری وی از ایجاد دولت قوی شوکت، دستاورد یک زمینه تاریخی است که در آن، آشفتگی ناکرانمند جماعت ایرانی (که از انقلاب ناسازه مشروطیت برمی خاست)، ذهن، زبان و قلم وی را متوجه اسطوره میهن پرستانه وطن می کرد. تلاش وی نه هواداری از فرد و دودمانی ویژه، بلکه پشتیبانی از پایایی ملت و ملیت ایرانی در پویایی های اقلیمی و تمدنی ایران زمین بود.
    کلیدواژگان: ملک الشعراء بهار، دولت مطلقه، رضاشاه، انقلاب مشروطیت، کودتای 1299
  • صفحه 205
  • صفحه 216
|
  • Dr. Ghulam Riza Khajeh Sarvi Page 5
    The Islamic revolution is considered a turning point in the history of Iran, incorporating new concepts in the discourse field of Iran. The political thought of the Shiite school underlying it, this revolution has pursued up to now a peculiar theory on justice based on Shiite teachings. This reality is quite evident in the thoughts of Imam Khomeini and the supreme leader Ayatollah Khamanei.However, the Shiite concept of justice – maintaining its originality – has found various readings based on the requirements of each government and as far as its application is concerned. During the reins of Mahdi Bazargan, a minimalist government was deemed as a necessary factor toward the application of justice. The government of Muhammad Ali Rajai undergoing the conditions of the war between Iraq and Iran interpreted justice so as to be in line with confronting the enemy and conducted a sort of equity in his policies.The government of Mir Hussein Musavi introduced social justice and concern for the down-trodden classes as the principal instances of Shiite justice. However, Hashimi Rafsinjani considered development as the principal factor necessary for administration of justice.Sayyid Muhammad Khatami contemplated justice in the light of a more significant concern, i.e. political development. Finally, in Ahmadi Nizhad government, the concept of justice found a revolutionary and religious redefinition based on the Islamic Law (Shariah).In spite of the development in the concept of Shiite justice in different governments, the preservation of the Shiite foundations of the concept of justice in the Islamic Republic of Iran suggests a theory par excellence in the field of the political thought of the Islamic Republic.
  • Dr. Hujjatullah Ayyubi Page 37
    Having its origins in the developments of the 15th and 16th centuries, state, in its modern sense, is not such an old phenomenon. States, the only institutions of legitimate control of power, were able to consolidate the foundations of their governments with the passage of time. Domestic security and protection of the state against foreign invasions were among the first mottos of nation-states. The French revolution and the liberty-seeking revolutions of 1930s represented a new landmark for transition from autocratic states to legitimate ones. The ratification of constitutions and establishment of legislative assemblies gave rise to a new stage of state building. Thus autocratic states turned into legal and legitimate or democratic ones.The industrial revolution and its consequences particularly the capitalist economy made it inevitable for the state to intervene towards supporting the deprived and down- trodden classes.Due to the demands of various classes of people and the advent of socialist thoughts and governments, states had no choice but ratify social laws, support the deprived, and pay subsidies. Thus social- service states or in other words " welfare states" came into being and the concept of state entered a new stage. Now after almost five decades of practicing social policies and state interventions, social service states are subject to serious challenges and different crises. The present article surveys these challenges and analyzes the last solutions proposed by researchers in this field.
  • Dr. Farshad Shariat Page 63
    Surveying chapter 5 from the second Treatise of Government, the present article aims at indicating the fact why and how this chapter from Two Treatises of Government forms the main axis of economic liberalism in a capitalistic system. In other words, referring in this chapter to the ownership of work and presenting an ethical justification of the possession of lands in African colonies, John Locke puts an end to the disputes of colonialism and proposes a mechanism to the British politicians of the 19th century. This mechanism saved England from social, political, and economic collapse. In other words, establishing a rational and rather ethical mechanism, Locke attempts to prove firstly how and why the large domain of colonies in North America is permissible or legitimate, and secondly with respect to the influence of European rivals, it is considered something practical and rational. Analyzing these arguments and the economic crises of England, the present article seeks to reveal and interpret the internal logic of Locke,s economic theory based on the approach taken by those who have broken the mould of the ethical theory of Locke in the last decades of the 20th century.
  • Dr. Enayatullah Yazdani, Murtiza Shuja Page 85
    The study of strategic plans towards world order suggests the centrality of the position of the Middle East in all these plans. The analysis of the whys and wherefores of this issue is to a large extent relevant to the geopolitics of the Middle East, an issue having long been the the concern of political researchers and statesmen and finding new dimensions today. The authors of the present article seek to study the relation of the strategic indices of the Middle East and the defined and executed policies of the great powers. Thus they reach a new image of the Middle East as a principal region in international order.Taking the occupation of Iraq and Afghanistan and its subsequent developments into consideration, and noting the central role of the United States in this new round, the authors seek to identify, analyze, and introduce the new strategic equations of the region. Studies indicate that regional rivalries would be so tight due to the influential presence of the United States. Thus we would witness an essential change in the new geopolitics of the region.
  • Dr. Ali Murshidizad, Dr. Zahid Ghaffari Page 113
    One of the significant phenomena having long been a big concern of circles and societies opposing Islam is producing a tarnished image of this religion. Being termed as Islamophobia today, its creation and strengthening after September 11th event, has gained much higher priority and significance for the western bloc particularly the United States. The present article deals with Islamophobia in Europe responding the question why this phenomenon arose in Europe and aggravated there in recent years. Historical, cultural, and political factors are taken into account towards studying this issue. We would first study the conception and implications of Islamophobia and then have a cursive look at the situation of European countries in this regard. The outcome of these studies suggests that the normalization of Islamophobia has turned into a strategic goal for the western society towards the hegemonization of the liberal political pattern.
  • Dr. Ali Reza Shojaeezand Page 141
    Relations between religion and state that has become a controversial topic in recent years can be studied from three aspects: historical study of societies, analysis of religious teachings and, intellectual deliberation on the necessities of religion and state. Following the third course, we have shown that the only intellectual relation between them is ‘positive correlation’ that has come into existence in the light of connecting each of them with human and his social life. The review of the necessities of religion and state in an independent manner is also indicative of the reciprocal need each of them the other. This can be obtained through studying the needs of each state for a philosophy of being and integrative orientation. And for the religion also, through showing the necessity to fulfill aims i.e. in plain terms: ‘impact on life and human conduct’.
  • Dr. Muhsin Khalili, Dr. Abbas Kishavarz Shukri Page 169
    Muhammad Taqi Bahar is known as the master of the kingdom of speech. He is a great man of letters who truly represents the old poetry. He was not merely a man of letters or poetry, but he made numerous political and social attempts. His fluctuating life-time is termed to be as the transitional period from traditionalism to modernity. Not as a political thinker, but as one striving in the field of politics, Malik al-Shuara has made mention of and has advocated the theory of the establishment of an authoritarian state, a centralistic powerful government and a benevolent dictatorship combining the fist and justice.The author seeks to respond to the question why an eloquent man of letters – who is supposed to deal with comfort, kindness, affection, silk and perfume in his prose and poetry –begins to talk about fist, authoritarian leader, iron unity, centralistic order, and establishment of a central force while dealing with politics. It is possible to refer to the evident incomparability of the two fields of literature and politics. However, a more profound contemplation indicates that his advocation of an authoritative state is the outcome of historical background in which extreme disorder of Iranian community – originating from the constitutional revolution – provoked his mind, language, and pen towards the patriotic myth of his mother – land. His attempt was not advocation of a particular individual or progeny, but support of the perseverance of Iranian nation and nationality towards territorial and civilizational dynamism of Iranian community.