فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1387)

مجله دانش سیاسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عماد افروغ صفحه 5
    در این مقاله با مروری کلی بر مفهوم احیا و احیا گری، دستاورد امام در این خصوص در دو سطح خارجی و داخلی بررسی می شود. به طور خاص، در سطح خارجی به احیای خدا در ساحت خرد ورزی و احیای معنویت در ساحت روابط اجتماعی و در سطح داخلی به بازگشت روح واقعی دین و احیای همراه با نو آوری وجوه سیاسی دین در قالب رهبری انقلاب اسلامی، نظریه پردازی آن و تشکیل نظام جمهوری اسلامی با ارائه فلسفه سیاسی جدید «جمهوری اسلامی» به عنوان تعریفی جدید از مشروعیت و مفاهیم مرتبط حقوق انسانی در ساحت های مختلف آن اشاره خواهد شد. وجه مقبولیت مشروعیت یا قانونی بودن یک نظام مستقر، عدم تحمیل رای به مردم و شرعیت نظارت آن ها بر حکام از جمله حقوق مورد اشاره در این مقاله است و در نهایت، به نقش زمان و مکان در روش اجتهادی امام و مفروضات و دلالت های آن با استناد به آرای ایشان و تفاسیر صاحب نظران به عنوان زمینه دیگر احیا اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: مبانی احیای دینی، قلمرو احیای دینی، کل گرایی توحیدی، تحجر، مشروعیت، شرعیت دوسویه، ولایت فقیه، مصلحت، زمان و مکان، احیا گری فقهی
  • سید جواد امام جمعه زاده، مجتبی تویسرکانی صفحه 35
    هدف پژوهش حاضر تبیین منطق و مبنای استراتژی های طرح ریزی شده توسط بازیگران مطرح در معادلات امنیتی حوزه خلیج فارس به منظور یافتن شکل مطلوب آینده ترکیب امنیتی منطقه است. بازیگران درگیر در فرایندهای امنیتی خلیج فارس شامل کشورهای ساحلی این منطقه با دسته بندی سه گانه ایران، عراق و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و نیز قدرت های فرامنطقه ای ایالات متحده، کشورهای اروپایی، چین و روسیه در نظر گرفته شده اند.
    منطق راهبردهای کلان امنیتی مدنظر هریک از این بازیگران تحت تاثیر سه عامل بررسی شده اند که عبارت اند از: یک. اصل وابستگی متقابل فزاینده هم در سطح وابستگی های منطقه ای و جغرافیایی و هم از لحاظ وابستگی موضوعی؛ دو. قواعد مربوط به فرایند جهانی شدن؛ سه. قطب بندی های خاص موجود در هر نظام بین المللی.
    مبنای چنین راهبردهایی نیز بسته به میزان قدرت و اهداف هریک از بازیگران حاضر در منطقه مبین سه الگوی عام سیاست بین الملل، یعنی سیاست خارجی حفظ وضع موجود، امپریالیسم و یا پرستیژ است. بر این اساس، چنانچه یافته های تحقیق نشان می دهد، با توجه به منطق و مبنای راهبرد امنیتی بازیگران مطرح در منطقه، کارامدترین نظام امنیتی در خلیج فارس، نظامی خواهد بود که بر پایه اصول منطقی نظریه واقع گرایی و نیز نوواقع گرایی همراه با اصلاحات صورت پذیرفته در آن استوار باشد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، راهبرد امنیتی، واقع گرایی، وابستگی متقابل، جهانی شدن، حفظ وضع موجود، امپریالیسم
  • ابراهیم حاجیانی، مهدی حیدری صفحه 67
    در این نوشتار ضمن بررسی مفهوم انقلاب های مخملی در مقایسه با پدیده های مشابه، چرایی وقوع انقلاب های مخملی با توجه به شش جمهوری شوروی سابق بررسی شده است. بدین منظور با بهره گیری از ادبیات نظری موجود، پاسخ به این پرسش در سه محور «ریشه ها»، «وضعیت مخالفان» و «وضعیت حکومت» تبیین شده است. به منظور پاسخ دادن به سؤال مزبور از روش تطبیقی (اتفاق و اختلاف با هم) استفاده شده و براین اساس، کشورهای گرجستان، اوکراین و قرقیزستان از طریق روش اتفاق، و کشورهای روسیه، ازبکستان و آذربایجان با روش اختلاف بررسی شده است. مطابق بررسی های انجام شده مشخص گردید علاوه بر نقش تعیین کننده عامل خارجی، عواملی چون حضور نمایندگان اپوزیسیون در قدرت، افزایش سطح تحصیلات، همبستگی ضعیف نیروهای پلیس با دولت و مبتنی نبودن اقتصاد دولت به صادرات انرژی نیز در رخداد انقلاب های مخملی ضروری می باشند.
    کلیدواژگان: انقلاب های مخملی، انقلاب های رنگین، ثبات سیاسی، اعتراض اجتماعی
  • مهدی رهبری صفحه 95
    ورود ایران به عصر جدید و ایجاد شکاف و انقطاع در سیر طبیعی تاریخ و سنت- که با خشونتی همراه با شکست های خارجی و استعمار همراه بود- ایران را وارد دورانی کرد که به رویارویی بزرگ میان سنت و مدرنیته انجامید. درحالی که سنت و مدرنیته از نظر بنیادهای فلسفی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با یکدیگر دارای تعارض ماهوی است، چنین تعارضی همه جامعه را در اشکال مختلف ذهنی و عینی در بر گرفت؛ از جمله یکی از عمده ترین نهادهایی که در نقطه آغازین و اصلی این تعارض واقع شد، دین و روحانیت بوده است. روحانیت که تا قبل از تجدد تنها از منظر دینی و تفاسیر مذهبی قابل دسته بندی بود، پس از آن با مسائل جدیدی مواجه گردید که نه درون دینی بلکه برون دینی بوده اند و اصل دین و اعتقادات سنتی را مورد هدف قرار داده بودند. چنین تعارضی زمانی جدی تر شده است که ورود مدرنیته به ایران با غلبه غرب و عقب ماندگی ایرانیان و ناتوانی آن ها در پاسخ گویی به بحران های جدید و حل مشکلات توام بوده است. انقلاب مشروطه که نقطه آغازین ورود ایران به عصر جدید و تعارض جدی و رسمی میان سنت و مدرنیته محسوب می گردد، سبب شد که میان نیروهای سیاسی و از جمله روحانیت شکاف بزرگی در رابطه با سنت و تجدد و انقلاب شکل گیرد. در این باره، میان روحانیت تقسیم بندی های عمده ای به وجود آمد که می توان آن ها را در سه گروه شریعت مداران، عدالت محوران و نوگرایان دینی تفکیک پذیر دانست. آنچه این مقاله در پی بررسی آن خواهد بود، دیدگاه ها و مواضع هر سه جریان مذهبی در چالش میان سنت و تجدد پس از انقلاب مشروطه است که برای نخستین بار در ایران ظهور یافت.
    کلیدواژگان: عقب ماندگی، توسعه، تجدد، انقلاب مشروطه، سنت گرایی، عدالت طلبی، اصلاح طلبی دینی
  • کاووس سیدامامی صفحه 123
    مدرسان دروس روش شناسی در رشته های علوم سیاسی و روابط بین الملل در فضای خاص فرهنگی و آموزشی جامعه ایران با چند معضل روبه رو هستند و بر اساس برداشتی که خود از اولویت های انتقال دانش روش شناختی به دانشجویان دارند، معمولا به نفع این یا آن جنبه از دوگانه های پیش رو تصمیم گیری می کنند. مهم ترین معضل های مورد بحث در این تحقیق عبارت اند از: یک. تاکید بر چگونگی شناخت ما از دنیای سیاست (معرفت شناسی) در برابر آموزش فنون متداول تحقیق؛ دو. تدریس نظری مباحث روش شناختی در برابر آموزش حین کار در جریان اجرای طرح های پژوهشی؛ سه. تاکید حداکثری بر روشمندی و ساختار روشمند مقاله های پژوهشی در برابر تلاش برای ارائه محتوای مفید و چهار. تاکید بر اصول ثابت روش شناختی در برابر آشنا کردن دانشجویان با تنوع روش شناختی. واحدهای محدودی که در برنامه درسی رشته های علوم سیاسی و روابط بین الملل به دروس روش شناسی اختصاص یافته، مزید بر علت شده و حاصل دانشجویانی است که مراحل نهایی دوره آموزشی خود را طی می کنند، اما درباره مباحث روش شناختی و نحوه کاربرد روش های گوناگون در ابهام و سردرگمی به سر می برند. در این تحقیق این پرسش در دستور کار قرار خواهد داشت که در واکنش به معضلات پیش گفته در آموزش روش تحقیق در نظام دانشگاهی ایران معمولا چه رهیافت هایی توسط مدرسان دروس روش شناسی اتخاذ می شود و چطور می توان، با ارائه برخی پیشنهادهای عمل گرایانه، رهیافت های مذکور را بهبود بخشید. مصاحبه با دانشجویان دوره کارشناسی ارشد و دکتری رشته های علوم سیاسی و روابط بین الملل و غور در ساختار دروس روش تحقیق در اصلی ترین مراکز تدریس رشته های مذکور در شهر تهران، روش های اصلی برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش بوده است.
    کلیدواژگان: علوم سیاسی، روش شناسی، معرفت شناسی، آموزش روش های تحقیق، تکثرگرایی روش شناختی
  • فریبا شایگان صفحه 153
    یکی از انواع اعتماد، اعتماد سیاسی است که به رابطه دولت و مردم می پردازد. مراجعه به تحقیقات انجام شده نشان می دهد که اعتماد سیاسی از اول انقلاب تاکنون فراز و نشیب و در بیشتر مواقع سیر نزولی داشته است. ازآنجاکه تلاش و شعار دولت های بعد از انقلاب برآوردن انتظارات و توقعات مردم است، انتظار می رفت که اعتماد سیاسی مردم رو به افزایش باشد، نه کاهش. نظریه های مورد مطالعه در تحقیق نشان می دهد که عواملی چون میزان رفاه و رضایت از زندگی مردم، اعتماد بنیادی و میزان دینداری آنان بر اعتماد سیاسی تاثیرگذار است. همچنین، نگرش آن ها به دولت اعم از تلاش برای تامین رفاه، تعهدات دینی مسئولان و عملکرد صحیح نقاط تماس نظام با مردم بر اعتماد سیاسی آنان تاثیرگذار است.
    تحقیق حاضر به روش پیمایشی با نمونه 441 نفر پاسخگوی تهرانی بیست سال به بالا در پی پاسخ گویی به این سؤالات بود که اعتماد سیاسی مردم چه میزان است و از عوامل تاثیرگذار بر اعتماد سیاسی کدام یک در بین پاسخ گویان مهم تر است. نتیجه نشان داد اعتماد سیاسی مردم درحد متوسط است (52% اعتماد سیاسی بالا) که اعتماد به نظام سیاسی بالاتر از اعتماد به نهادها و کنشگران سیاسی است و ضمن تایید بیشتر فرضیات و نظریه های مطرح در تحقیق، از بین عوامل تاثیرگذار، وضعیت رفاهی و رضایت از زندگی و نگرش مردم نسبت به تلاش دولت در ایجاد رفاه اجتماعی- اقتصادی مهم ترین نقش را در اعتماد سیاسی پاسخ گویان داشت.
    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، اعتماد به نظام سیاسی، اعتماد به کنشگران سیاسی، دینداری، اعتماد به نهادهای سیاسی، اعتماد بنیادی، دولت رفاه، نقاط تماس
  • منصور میراحمدی، حمید سجادی صفحه 181
    اگر بتوان جریان های اسلامی شکل گرفته در دوران معاصر را از منظر رابطه دین و مدرنیته در سه جریان نواندیشی دینی، نوگرایی دینی و رادیکالیسم دینی، صورت بندی کرد؛ نواندیشی دینی جریانی فکری است که در فرایند رویارویی با مدرنیته و تلاش برای سازگار ساختن سنت فکری- دینی به آن، به گذار از سنت مذکور با نوعی شالوده شکنی فهم سنتی از دین می پردازد. نواندیشان دینی با اذعان به ناسازگاری درک گذشته از دین با مدرنیته، خصایص و الزامات آن، و با تاثیرپذیری از مبانی معرفتی و روشی مدرنیته، فهم جدیدی از دین ارائه کرده که حاصل آن گذار از سنت فکری دینی در جوامع اسلامی است. این گذار بر بنیان های نظری خاصی مبتنی است که به توضیح و تبیین آن پرداخته می شود. بیان این اصول از حیث زمینه سازی برای نقد بعدی آن ها ضروری است.
    کلیدواژگان: نواندیشی دینی، نوگرایی دینی، رادیکالیسم، مدرنیته، سنت دینی، گذار و گسست
  • صفحه 224
    آموزه ها و اندیشه های سیاسی متفکران و خردورزان سیاسی بازتابی از شرایط و اوضاع اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایشان شمرده می شود. اندیشه های سیاسی در بستر تاریخ پرفراز و نشیب آدمی در خلا و فارغ از شرایط حاکم بر زمان و مکان متفکران سیاسی تولد و تبلور نیافته بلکه به تبع واقعیات حاکم بر جامعه از ذهن و فکر صاحبان اندیشه تراوش کرده و در قالب متون و ادبیات سیاسی بر محور مهم ترین موضوع ها و دغدغه های موجود در زمان حیات ایشان شکل گرفته است. بر همین اساس اندیشه های سیاسی طبیعتا و ذاتا واقع گرا هستند و هدف عمدۀ آن ها تجزیه و تحلیل مهم ترین مشکلات و معضلات اجتماعی و سیاسی و ارائۀ راهکارهای برون رفت از وضعیت موجود و یا ترسیم جامعه ای بهتر و پیشرفته تر به عنوان جامعۀ آرمانی یا به تعبیر حکمای اسلامی «مدینۀ فاضله» است.
|
  • Dr. Emad Afrough Page 5
    Outlining the concept of revival and revivalism, the present article deals with Imam Khomeini's achievements in this regard in both domestic and foreign levels. As far as foreign level is concerned, the achievements may be stated as emphasizing the presence of God and divine values in the field of rationalism, and reviving spirituality in the domain of social relations.Our discussion concerning the domestic level involves the restoration of the real spirit of religion, religious revival along with innovation of religious political aspects within the framework of the leadership of the Islamic revolution, theorizing about the revolution, and the establishment of the Islamic Republic system the notion of which was presented by Imam Khomeini in the form of the new political philosophy of "Islamic Republic" as a new definition of legitimacy and cocepts relevant to human rights in various fields.The philosophy of acceptability or legitimacy of an established system, refraining from imposition of views on people, and legitimacy of their supervision over rulers and governors are also among the rights and issues discussed in the article.Spatio-temporal requirements in the methodology of the religious authority (Idjtihad) of Imam, its presumptions and indications with reference to his doctrinse and ideas as well as commentaries of religious scholars, constitute another element of revivalism dealt with in the article.
  • Dr. Seyyid Javad Imamjumihzadeh, Mujtaba Twiserkani Page 35
    The present article aims at explaining the logic and foundation of strategies planned by actors active in security equilibrium of the Persian Gulf for the purpose of reaching a desirable form of the future of the region's security arrangements.The actors involved in the security process of the Persian Gulf are considered to be the coastal states of the region with the triple composition of Iran, Iraq, and the member states of the Persian Gulf Cooperation Council, and also the beyond regional powers including the United States, European countries, China, and Russia.The logic of the security grand strategies significant for each of the actors is analyzed in the light of three following factors:a. the principle of ever-increasing interdependence at the level of regional and geographical dependence, as well as thematic dependenceb. the rules concerning the process of globalizationc. specific polarizations present in all international systemsThe foundation of such strategies- depending on the extent of the power and objectives of each of the actors present in the region- explains the three general paradigms of international politics i.e. the foreign policy of status quo, imperialism, and prestige.Therefore, as the outcomes of the research suggest, regarding the logic and foundation of the security strategy of the actors active in the region, the most efficient security system in the Persian Gulf is one which rests on the logical principles of the theory of realism and neo- realism along with the amendments made in them.
  • Dr. Ebrahim Hajiani, Mehdi Heidari Page 67
    Dealing with the concept of velvet revolutions in comparison with similar events, the present article tackles the whys and wherefores of the occurrence of velvet revolutions with regard to the six post-Soviet republics. Benefiting from the theoretical literature available, the article seeks to respond to the question in three aspects: roots, the condition of the opposition, and the condition of the government.The comparative method (convergence and divergence both) is applied in the study. We have studied Georgia, Ukraine, and Kirghizistan applying convergence method. However, divergence method is applied in case of Russia, Uzbekistan, and Azerbaijan.The study indicated that besides the determining role of foreign factor, such factors as participation of opposition representatives in power, enhancement of educational level, weak solidarity of police forces with the state, and lack of dependence of government economy on energy exports have also been the essential requirements of velvet revolutions.
  • Dr. Mehdi Rahbari Page 95
    The entrance of Iran into the new age and creation of a split in the natural current of history and tradition-accompanied by violence, foreign defeats, and colonialism– made Iran enter an age resulting in a dramatic confrontation between tradition and modernity. Tradition and modernity being in an essential conflict in terms of philosophical, political, economic, social, and cultural foundations, the conflict involved the whole society in its subjective and objective forms. One of the principal institutions that underwent this conflict was religion and clergy. The clergy, having been looked into based on religious perspective and religious readings before the age of modernity, began to face various issues which were not within religious context but beyond it, and targetted the very essence of religion and traditional belifes.Such a conflict took a more serious form when the emergence of modernity in Iran accompanied the domination of the west, backwardness of Iranians, and their inability to react to new crises and settle new disputes.The constitutional revolution, being the starting point of Iran's entrance to the new age and the beginning of a serious and formal conflict between tradition and modernity, gave rise to a serious conflict among political authorities including the clergy in terms of the relation of tradition, modernity, and revolution.The clergy were divided into various groups out of which three are conspicuous: the religion-oriented, the justice-centered, and the religious new thinkers.The present article deals with the views and positions of all the three groups as to the challenge between tradition and modernity arising for the first time after the constitutional revolution.
  • Dr. Kavoos Seyyid Emami Page 123
    Instructors of research methods courses in political science and international relations face a number of Paradoxes in the particular cultural and educational environment of Iran. Based on their perception of priorities in transmitting methodological knowledge to students, instructors usually emphasize certain material in their courses at the expense of other subjects. The main paradoxes discussed here are: (a) concentrating on epistemological issues versus teaching the actual techniques of doing scientific research, (b) teaching the fundamentals of research in lecture format versus teaching students methodological issues in a hands-on manner in the course of doing research, (c) placing maximum emphasis on being methodical versus showing a greater concern with useful content in producing scientific articles, and (d) emphasizing some established and fixed principles of scientific method versus introducing the students to the plurality of methodological approaches currently employed by practitioners. Limited teaching hours allocated to research methods courses puts further strain on all-sided teaching of methodologies in political science. Hence, many students who are close to the end of their educational program remain puzzled over usefulness and applicability of the methods they have learnt. Having discussed different strategies pursued by various professors of methods courses to address the paradoxes raised in this article, I have made some practical suggestions as a way of improving the efficacy of teaching methods courses in political science. The data forming the bases of my discussion were collected from graduate students of political science and international relations in different universities in Tehran. Course syllabi were also consulted.
  • Dr. Fariba Shaigan Page 153
    Political trust is one of the various types of trust dealing with relation between the state and people. Researches carried out indicate that political trust has gone through rises and falls from the begining of the revolution having had a descending trend most of the time.Since the efforts and muttos of post-revolution states have been satisfaction of people's expectations and wishes, it was expected that political trust have an increasing trend rather than a decreasing one. The theories studied in the research demonstrate that such factors as the extent of welfare, life satisfaction of people, basic trust, and the extent of people's piety play a big role in political trust. Likewise, their attitude towards the state including authorities attempts to provide welfare, religious obligations of authorities, and the proper performance of the Islamic system's access points with people influence the political trust of people.Conducting a survey method with a sample of 441 Tehrani participants above the age of 20, the present article seeks to respond to the question of the extent of people's political trust, and that of the hierarchical significance of the factors influencing political trust among the participants.The outcome of the research indicates that people's political trust is average (52% of high political trust). It also suggests that trust in the political system is higher than that inpolitical institutions and actors. Upholding most of the hypotheses raised in the research, the article comes to the conclusion that among the influential factors, welfare state, life satisfaction, and people's attitude towards the government's attempts in providing sosio-economic welfare play the biggest role in political trust according to participants.
  • Dr. Mansur Mir Ahmadi, Hamid Sajjadi Page 181
    It is possible to classify the Islamic trends-established in the contemporary era in terms of relation between religion and modernity- into three types of religious new thinking, religious modernism, and religious radicalism. Taking this classification for granted, we can say religious modernity is an intellectual trend which- in the process of confrontation with modernity and in its attempt to adapt the religious intellectual tradition with modernity-makes a transition from the above- mentioned tradition with a sort of breakaway from the traditional reading of religion. Asserting the inconsistency of the traditional reading of religion with modernity along with its characteristics and requirements, and being influenced by the epistemological and methodological foundations of modernity, religious new thinkers have suggested a new reading of religion the outcome of which is transition from the religious intellectual tradition in Muslim societies. This transition rests on certain theoretical foundations which are taken into account in the present article.