فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1387)

مجله دانش سیاسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1387)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ناصر جمال زاده صفحه 5
    موضوع عدالت از دیرباز مورد توجه جوامع و اندیشمندان مختلف مکاتب بشری و الهی بوده است. در اسلام مباحث مربوط به عدالت در بین متکلمان از فرق مختلف از بحث عدالت الهی آغاز شد و به تدریج دامنه آن گسترش پیدا کرد و به مباحث عدالت اجتماعی و سیاسی رسید. این مقاله ضمن بررسی ابعاد مختلف عدلت اجتماعی و سیاسی در اسلام سعی دارد این مفهوم را در سه رویکرد فقهی، فلسفی و جامعه شناختی در بین اندیشمندان مسلمان معاصر دنبال کند. در این رابطه دیدگاه سه تن از متفکران که در آثار خود به این مفهوم توجه داشته اند، حائز اهمیت است. به همین منظور، آرای علامه میرزا حسین نایینی از منظر فقهی، آیت الله مرتضی مطهری از منظر فلسفی و دکتر علی شریعتی از منظر جامعه شناختی بررسی خواهد شد. آنچه در این بررسی درخور توجه می نماید، تلاش برای یافتن محورهایی در بحث عدالت است که امکان بررسی تطبیقی آن را به خواننده بدهد. برای این منظور مبادی فلسفی، اجتماعی و جامعه شناختی عدالت مورد تاکید قرار گرفته و چهره های مختلف عدالت (عدالت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فلسفی) به تناسب شناسایی و معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: اجتماعی، عدالت سیاسی، عدالت اقتصادی، برابری، نایینی، مطهری، شریعتی
  • علی ربیعی، فرناز احمدزاده نامور صفحه 37
    هدف از انجام این تحقیق، مطالعه نقش رسانه ها در اثر گذاری بر افکار عمومی توسط بازنمایی برخی از رخداد هاست. مورد مطالعه این تحقیق، میزان تاثیرگذاری رسانه های خبری در شکل دهی افکار عمومی آمریکایی ها و ایرانی ها نسبت به یکدیگر است. از طریق مطالعه افکار عمومی بخش کوچکی از ایرانی ها و آمریکایی ها، می توان تا حدودی به نحوه نگرش آنان نسبت به یکدیگر و میزان تاثیرپذیری آن ها از رسانه های جمعی در شکل گیری این افکار پی برد. لذا تحقیق حاضر کوشیده است تا با مطالعه کیفی و موردی تعدادی از ایرانی ها و آمریکایی ها که بیشتر آنان تحصیل کرده نیز بودند، به لایه های نگرشی آنان پی ببرد و با استفاده از «نظریه بازنمایی»، نقش رسانه های جمعی در شکل دهی افکار عمومی را بسنجد. منظور از بازنمایی این است که یک رسانه هیچ گاه ابزاری خنثی و یک میانجی بی طرف در ارائه تصویر به حساب نمی آید؛ زیرا رسانه، متکی به زبان و معناست و زبان و معنا نیز در چارچوب گفتمان همواره متکی به قدرت است. لذا بازنمایی حوادث توسط رسانه ها - سوای بحث اخلاقی و غیراخلاقی بودن آن- دارای سو گیری ایدئولوژیک است و در راستای تضعیف یا تثبیت قدرت و گفتمان ویژه ای گام برمی دارد. یافته های حاصل از این تحقیق نشان می دهد که آمریکایی ها بیشتر از ایرانی ها تحت تاثیر رسانه هایشان قرار دارند و رسانه های آمریکا بازنمایی منفی از ایران و ایرانیان را ارائه می دهند. بر این اساس، شکل گیری فضاهای تعامل مستقیم بین این دو حوزه- در ساحت های علمی، پژوهشی، و...- حوزه افکار عمومی آمریکایی را به مراتب بیشتر از حوزه افکار عمومی ایرانی متاثر می سازد.
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، تاثیرگذاری رسانه ای، افکار عمومی، بازنمایی، گفتمان، ایدئولوژی، جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده آمریکا
  • حسین سلیمی صفحه 63
    در عرصه علوم اجتماعی، مطالعات علمی به گونه ای با نوعی مادی گرایی پنهان هم معنا تلقی شده است و چنین می انگارند که بررسی های علمی با نوعی ماتریالیسم همراه است. در حالی ظهور و گسترش مکتب فکری پست ماتریالیسم یا فرامادی گرایی نشان می دهد که چنین نیست. در این مقاله، تلاش خواهد شد که بنیادهای فکری و علمی فرامادی گری به ویژه با تاکید بر یافته های علمی رونالد اینگلهارت توضیح داده شود و تاثیر این نگرش بر فهم مقوله سیاست و نیز فرایند جهانی شدن، و چگونگی تغییر در محیط و مبانی ارزش های حاکم در جوامع فراصنعتی که موجب دگرگونی در بنیاد سیاست و مطالبات سیاسی و نیز رابطه میان دولت و شهروند شده، و یا چگونگی نگرش ها و گرایش های متفاوتی را قبال روند جهانی شدن متجلی ساخته است، بررسی گردد. در این مقاله ضمن توضیح این تحول و دیدگاه های مختلف در این زمینه ها تاثیر اساسی پست ماتریالیسم بر دانش سیاسی بررسی خواهد شد. به دلیل نظری بودن این مقاله، از روش های کمی در آن استفاده نشده است. اما تلاش شده رابطه میان دو متغیر اصلی، یعنی ظهور پست ماتریالیسم و شقوق مختلف دانش سیاسی بررسی گردد. درنهایت نیز برخی از گرایش ها و ترجیحات مسئله ای در جامعه ایران و آموزش دانشگاهی دانش سیاسی در ایران مطالعه خواهد شد.
    کلیدواژگان: پست ماتریالیسم، فرامادی گری، اینگلهارت، دانش سیاسی، گرایش های مذهبی ایرانیان، آموزش سیاسی در ایران
  • مجتبی عطارزاده صفحه 93
    سیاست خارجی از بزرگ ترین ابزارهای تامین یکپارچگی ارضی، امنیت سرزمینی، وجهه و اعتبار بین المللی و پیشبرد اهداف و برنامه های ملی در زمینه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است. آنچه در سیاست خارجی کارآمد مورد نیاز است، صرفا مجموعه ای از ویژگی ها نیست بلکه به جای آن، به موازنه ای حساس بین واقع گرایی و تحلیل، انعطاف و پابرجایی صلاحیت و میانه روی و سرانجام، تداوم و تغییر معطوف به هدفی ارزشمند، چون حفظ امنیت یک کشور نیاز است.
    با پیروزی انقلاب اسلامی، چرخشی آشکار در سیاست خارجی ایران رخ داد؛ چه آنکه شالوده سیاست خارجی در اسلام، بر قواعد الزام آور حقوقی در فقه استوار است و در فقه سیاسی اسلام، اصلی به نام «حفظ دارالاسلام» حاکم است که اصول دیگر در پرتو آن رنگ می گیرد. حضرت امام(ره) متاثر از چنین رویکردی، هرچند نقش قوای نظامی و انتظامی در استمرار استقلال سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیت کشور در برابر بیگانگان را نفی نمی فرمود، هدف اصلی سیاست خارجی ایران از بدو استقرار جمهوری اسلامی را تبلیغ و گسترش اسلام انقلابی در راستای تامین امنیت دارالاسلام می دانست. بنا به برداشت امام(ره)، نه تنها امنیت مردم مسلمان و امنیت کشور و امنیت حکومت جمهوری اسلامی ایران از هم جدا نیست بلکه مرتبط با امنیت و منافع دیگر مسلمانان جهان نیز است. بنا بر این دیدگاه، همانند تفسیر اسلام، مفهوم «امت» جایگزین مفهوم «ملت» می گردد و امنیت ایران به امنیت کل جهان اسلام وابسته می شود. درنتیجه این رهیافت امنیت مدار، برخلاف دو چشم انداز رئالیستی و ایدئالیستی رایج در حوزه امنیت، حفظ دارالاسلام و اصل «نفی سبیل» مبنای تامین امنیت ملی ایران به عنوان تابعی از امنیت جهان اسلام مورد تاکید بنیان گذار جمهوری اسلامی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: دارالاسلام، امنیت، اصل دعوت، ایران، سیاست خارجی، تولا و تبرا، امام خمینی(ره)
  • فرهاد عطایی، جهانشیر منصوری مقدم صفحه 129
    سیاست خارجی ایران در مقابل آمریکا، از جمله موضوعات مهمی است که در تکمیل سؤال از سیاست خارجی آمریکا در مقابل ایران، باید به آن پرداخته شود. این در حالی است که در جامعه علمی ما بنا به ضرورت های کاربردی، معمولا سؤال دوم مد نظر بوده است. به منظور رفع این اشکال و با توجه به نقش محوری نظریه جیمز روزنا طی سال های اخیر جهت تحلیل و فهم سیاست های خارجی، در این مقاله سیاست خارجی ایران در قبال ایالات متحد آمریکا از منظر نظریه پیوستگی جیمز روزنا در طی سال های 1357-1332ش / 1979-1953م. بررسی شده است. سیاست خارجی ایران به دو دوره 1332- 1342 و 1342- 1358 تقسیم می شود و در هر کدام از این دوره ها، گفتمان حاکم بر سیاست خارجی ایران بحث می گردد. سپس، عوامل تاثیرگذار بر سیاست خارجی ایران مشخص می شود که مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر سیاست خارجی ایران، پادشاه و ساختار نظام بین الملل بوده است. اهمیت این تحلیل از آنجا ناشی می شود که ما را در درک ریشه های وابستگی سیاست خارجی ایران در دوران پهلوی و مؤلفه های خارجی مؤثر بر آن آگاه می سازد. موضوعی که در مدیریت سیاسی خارجی مستقل فعلی باید پیوسته نسبت به آن حساس و از بازتولید آن جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، نظریه پیوستگی روزنا، ایالات متحد آمریکا
  • محمدرحیم عیوضی صفحه 157
    با توجه به ماهیت انقلاب اسلامی ضروری است اهداف، آرمان ها و دستاورد های خود را در آینده جستجو کند؛ زیرا پیشرفت و توسعه و نیل به اهداف و آرمان های آن متاثر از توسعه و معرفت بیشتر نسبت به آینده است. آیند های که باید با پژوهش و مطالعه عمیق، جستجوی هدایت شده با مدیریتی کارامد و راهبرد مدون در آن وارد شد. تحقق چنین هدفی مستلزم انطباق بر قواعد و روش های علمی است که منجر به کسب دانشی قابل اعتنا و اطمینان بخش گردد. معرفتی همراه با صراحت، نظم و کنترل علمی، تضمینی بر آیند های نویدبخش و حمایتی بر حضور قدرتمند جمهوری اسلامی در تحولات منطقه ای و بین المللی در مواجهه هوشمندانه با چالش های سیاسی آینده. ازسویی، سند چشم انداز در افق آینده جمهوری اسلامی ترسیم کننده آیند های الهام بخش، فعال و مؤثر در جهان اسلام، تحکیم الگوی مردم سالاری دینی، توسعه کارامد، جامعه اخلاقی، نوگرایی و پویایی فکری و اجتماعی، تاثیرگذار بر همگرایی اسلامی و منطقه ای آینده ایران اسلامی 1404ش. است. موانع پیش روی جمهوری اسلامی و ایجاد فضای نامطلوب که با دخالت استعمار و قدرت های سلطه گر در جهان اسلام شکل می گیرد، چالش های پیش روی جمهوری اسلامی را در سه دهه گذشته تشدید کرده است. زمینه ها منجر به تهدیدات داخلی و منطقه ای شده است. لذا در مطالعه آینده جمهوری اسلامی، پیش بینی وضعیت های متحمل منتج به چالش های سیاسی در جهان اسلام و شناسایی عمده ترین چالش های پیش روی جمهوری اسلامی نخستین گام در ترسیم آیند های مطلوب است تا بر اساس تدوین راهبردهای کارآمد و مدیریت مؤثر، چالش ها به فرصت تبدیل شود.
    کلیدواژگان: چالش، چالش سیاسی، جهان اسلام، جمهوری اسلامی، آینده پژوهی
  • علیرضا موسوی زاده، مهدی جاودانی مقدم صفحه 187
    سیاست خارجی هر کشور برون داد تعامل دیالکتیک عوامل مادی محیطی و زمینه های فرهنگی، هویتی و تاریخی آن است. در این میان، فرهنگ ملی یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در ساخت هویت ملی، انگاره های ذهنی نخبگان، نقش و منافع ملی و جهت گیری ها و استراتژی های سیاست خارجی است. این مسئله به واسطه جداناشدنی سیاست خارجی در حلقه های به هم پیوسته اجتماعی و تاثیر عناصر فرهنگی- هویتی در شکل گیری و تحول سیاست خارجی به وجود آمده است. بر این اساس، با توجه به اهمیت تبارشناسی عناصر هویتی و فرهنگی در درک سیاست خارجی یک کشور، نویسنده در مقاله حاضر به بررسی ریشه های فرهنگی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخته و تاثیر شاخص های مؤثر در هر لایه فرهنگی ایران بر سیاست خارجی را با رویکردی نظری- عملیاتی ارزیابی کرده است. به نظر می رسد علی رغم تکثر گفتمان های هویتی ایران، با شناسایی عناصر گفتمان هویت ایرانی، اسلامی، مدرن و انقلاب اسلامی، امکان توضیح و تبیین سیاست خارجی و حتی فهم رفتار احتمالی ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ملی، سیاست خارجی ایران، عناصر فرهنگی، هویت اسلامی، گفتمان انقلاب اسلامی
  • صفحه 227
|
  • Dr. Naser Jamalzadeh Page 5
    Justice is an important subject that most of political and social philosophers have paid attention to. Because of this we have so many ideas about "What is Justice?" in Islamic discourse. Justice has a strong relation with Allah; and the term "Allah΄s- justice" (Edallate Elahi) is the main source for the explanation of Islamic Justice.In this article, three different aspects of justice in Islamic discourse have been distinguished and criticized by the author. These are:First, Islamic Jurisprudence by analysing the thought of Mirza Hosein Naeeni. Second, Islamic Philosophy by analysing the thought of Morteza Motahhari.Third, Sociological Analysis, by explanining the thought of Ali Shariati.The author did his best to show that the meaning and the way of practicing justice in these three aspects are different; of course we could find a common era because of the ideological identity of justice in Islam. The remarkable point here is an attempt to locate some issues in justice that could offer a chance to the reader for comparative analysis. To this end, the philosophical, social and sociological bases of justice have been emphasized and different manifestations of it (political, social, economic and philosophical justice) have been recognized and introduced.
  • Dr. Ali Rabeei, Farnaz Ahmadzadeh Namvar Page 37
    This research has as its objective the study of the media effects on public opinion when representing some of the events. It centers on the effect of news media on shaping the American and Iranian public opinion about each other. By surveying a small portion of this, it is almost possible to understand the degree of impressionability of each side from the mass media. It has been attempted to conduct a qualitative case study of a certain number of Iranians and Americans, mostly the educated ones, in order to comprehend their perceptions by using the theory of the effect of representation by the mass media on shaping public opinion. By representation it means that no media could be an impartial intermediary when depicting an event, since the media depends on language and meaning which are in their turn used within a discourse subject to power. Hence the representation done by the media, disregarding its being moral or not, has an ideological inclination and tends to sustain or undermine power and its pertinent discourse. The results show that Americans are more swayed by their media which usually offers a negative picture of Iran. Hence the development of direct interactions between these two domains – in scientific, research, … fields – can exert a stronger influence on American public opinion than the Iranian one.
  • Dr. Hossein Salimi Page 63
    In social science area, some think that scientific studies require and content a hidden materialism. They believe a sort of interconnection and synchronization between materialism and scientific studies, however emerging and expansion of post-materialism school reveals that it is not right. In the article it will be endeavored that theoretical foundations of post-materialism, particularly Ronald Inglehart's finding to be explained. Furthermore, I shall try to survey the impact of this school on understanding politics as well as globalization process. The point is how the change in social atmosphere and value system of post-industrial societies have provided some causes in a change in foundation of politics, political needs, the relationship between states and citizens. In the article I will try to explain various views as well as changing theories of post-materialism and its impact on political science in theoretical realm. It is for this reason that we cannot use empirical or quantitative methods, but we shall explain the two main variables, namely emerging post- materialism and changing political knowledge. Of course, in the last part of the article I will explore some of normative inclinations as well as religious trends in Iranian society and endeavor to survey and criticize some of materialistic veins in academic political science in Iran.
  • Dr. Mojtaba Attarzadeh Page 93
    Foreign policy is one of the most prominent tools for providing territorial integrity, security, international credit and progressing national plans and objectives in political, economic and cultural domains.What is needed in an efficient system of foreign policy is not a mere bundle of characteristics, but a sensitive balance between realism and scrutiny, flexibility and maintenance of eligibility and moderation and finally continuation and change that tend to a valuable objective such as retaining the security of the country.In the aftermath of the Islamic Revolution, a noticeable shift occurred in Iranian foregn policy, due to the fact that the foundation of foreign policy in Islam is based on binding principles as mentioned by fiqh. In the political fiqh of Islam there is a principle that orders the preservation of dar-al- Islam¬ which gives meaning to other principles. It was this approach which urged the late Imam Khomeini to give more value to the issue of the propagation of the revolutionary Islam from the onset of the Islamic Republic for the sake of safeguarding dar – al – Islam, although he never denied the importance of military and disciplinary forces in sustaining the political, social and economic independence and the security of the country face to face with other countries.In Imam khomeini's opinion not only could we assume any distinction between the security of Moslems, the country and the government, but also we should link it to that of other Moslems all throughout the world. According to this view, the concept of "ummah" replaces that of "nation" and the Iranian security becomes an integral part of the world security. The conclusion is that by taking the notion of security as pivotal, in contrast with both the realistic and idealistic outlooks which are currently accepted, the preservation of dar – al – Islam underlies the national security of Iran as an inseparable part of the Islamic world's security.
  • Dr. Farhad Ataee, Jahanshir Mansouri Moqadam Page 129
    Iran's foreign policy towards the United States is among important issues that require special consideration as a follow-up to the question of how should the US stand on Iran. Nevertheless, in our scientific circles only the latter has been a matter of cocern for practical purposes. To compensate for this shortcoming and in regard to the pivotal role of James Rosenau's theory in comprehending foreign policies in recent years, the present article examines Iran's policy towards the United States during 1953 to 1979 from the theoretical perspective put forth by James Rosenau. The dominant discourse in Iran's foreign policy is examined in two distinct periods of 1953-1963 and 1963- 1979 and the major elements affecting this policy are identified. The paper proposes that the person of the Monarch and the structure of the international system were the major factors that affected the country's policy towards the United States. The significance of this analysis becomes apparent when it makes us aware of the roots of the dependence of Pahlavi regime's foreign policy on external forces, a matter which has to be heeded by the actual independent foreign policy administration of Iran in order to avoid its recurrence.
  • Dr. Mohammad Rahim Eyvazi Page 157
    Recognizing the objectives and future achievements is indispensable for the Islamic Revolution inasmuch as any kind of development and attainment of goals is affected by a more intensive awarensess of the future; a future to which we should proceed through deep studies and effective management and formulated strategy. This requires compatibility with scientific methods so that it could lead to a reassuring stance. The knowledge gained in this regard needs to be accompanied by straightforwardness, order, and scientific supervision to ensure a powerful presence of the Islamic Republic in regional and international arenas and shrewd confrontation with the oncoming political challenges. The prospective plan of the Islamic Revolution is therefore revealing a bright and active and effective presence in the Islamic world, the establishment of a religious democracy, efficient development, ethical society, intellectual and social innovativeness, and the formation of regional and Islamic unity by the end of 1404 (A.H). The existing hurdles and the undesirable climate produced by colonialists and oppressive powers in the Islamic world have been some of the challenges facing the Islamic Republic in the last three decades and have led to domestic and regional threats. Therefore, in the study of the future of the Islamic Republic, the primary step for designing a desirable outlook should be the anticipation of the Probable situations that would result in political challenges in the Islamic world and the tracing of the most prominent challenges to come. This will enable to formulate effective strategies and develop competent management to transform challenges into opportunities.
  • Dr. Alireza Mousavizadeh, Mahdi Javdani Moqadam Page 187
    The foreign policy of each country is the outcome of the dialectical interaction between environmental and material factors on the one hand and the cultural and historical factors on the other. Among these, national culture is one of the major effective elements in the formation of national identity, elite's mental pictures, national interests and role, and foreign policy strategies and orientations. This is due to the inseparability of foreign policy from social, cultural and identity – related considerations. On this basis and in regard to the importance of recognizing identity and cultural elements for understanding the foreign policy of a country, the author has surveyed the cultural roots of the Islamic Republic of Iran's foreign policy and has evaluated the effect of major indices in each of Iranian cultural layers on foreign policy by adopting a theoretical/ operational approach. The author believes that despite the numerousness of identity discourses in Iran, it is possible to define the foreign policy or even the probable behavior of Iran by recognizing the Iranian, Islamic and modern discourse elements.