فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1388)

مجله دانش سیاسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1388)

  • 228 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی آهویی صفحه 5
    تاکنون پژوهش های بسیاری درباره تفاوت های بنیادین رویکردهای نخبگان ایرانی از طیف های گوناگون فکری نسبت به پدیده رژیم صهیونیستی در سرزمین فلسطین انجام شده، اما کمتر پژوهشی درباره تطور این دیدگاه ها انجام گرفته و کمتر پژوهشگری روند تحول دیدگاه های همه نخبگان سیاسی ایرانی در قبال رژیم صهیونیستی را جستجو کرده است. این درحالی است که به نظر می رسد تمامی نخبگان، به رغم تمامی تفاوت ها به واسطه ایرانی بودن و اثرپذیری از مجموعه آگاهی ها و تجربه های مشترک تاریخی- سیاسی جامعه ایرانی، در قبال رژیم اشغالگر قدس، سیر تاریخی ای را تجربه کرده اند که نهایت و اوج آن، طرد و نفی کامل این رژیم در دوره پس از انقلاب اسلامی است. در این مقاله سعی شده تا ضمن مروری بر گفتمان نخبگان سیاسی ایران در قبال رژیم صهیونیستی، این فرایند تجزیه و تحلیل شود. این پژوهش چنین نتیجه می گیرد که دیدگاه نخبگان سیاسی ایرانی در قبال سه موضوع روابط ایران و غرب، جایگاه ایران در منطقه و نیز برقراری عدالت در مناسبات منطقه ای و بین المللی نقش مهمی در تعریف دیدگاه آنان نسبت به رژیم صهیونیستی ایفا کرده که نتیجه آن، تاکید بر عدم مشروعیت این رژیم است.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست خارجی، رژیم صهیونیستی (اسرائیل)، غرب، هژمونی منطقه ای، عدالت
  • ابراهیم زرگر صفحه 33
    محقق در یک «مطالعه موردی» می کوشد تا مباحث نظری و ماهیت متفاوت پیش بینی در پدیده های انسانی و پدیده های طبیعی در انقلاب اسلامی ایران و بازتاب آن را بررسی کند. وی ضمن جدایی دو مقوله پیش بینی و پیش گویی، خطوط افتراق آن را در عرصه های علوم دقیقه و علوم انسانی برجسته می کند. به نظر وی درک عمیق بحث بازتاب انقلاب اسلامی ایران منوط به فهم مقوله پیش بینی و ظرایف آن در علوم انسانی است. نویسنده بر این باور است که محافل غربی اعم از نظریه پرداز و یا سیاست مدار در پیش بینی وقوع انقلاب اسلامی ناکام بوده اند و غافل گیرانه با آن مواجه می شوند؛ اما آنان کوشیده اند تا به پیش بینی بازتاب انقلاب اسلامی بپردازند. زین سبب، پیش بینی بازتاب های وسیع انقلاب اسلامی در سطح تحلیل منطقه ای و سطح تحلیل بین المللی موجب شد تا کارگزاران آن با دست کاری در «شرط وقوع» این پیش بینی ها، از این تاثیرات جلوگیری کنند و یا دست کم زمان وقوع آن را تا اطلاع ثانوی به تعویق اندازند و یا از شدت آن بکاهند. کاوش در موضوع پیش بینی تاثیرات انقلاب اسلامی ایران در موقعیت «وقوف بعد از وقوع» پیچیدگی در صحنه شطرنج سیاست را افشا، و ضرورت استفاده از «علم سیاست» در تصمیم گیری ها در موارد مشابه را اثبات می کند.
    مقاله حاضر می تواند بخشی از «کاستی های نظری» درس بازتاب انقلاب اسلامی ایران را جبران کند.
    کلیدواژگان: پیش بینی، انقلاب اسلامی ایران، خاورمیانه، مطالعات آینده نگرانه
  • حسن بشیر صفحه 59
    ایران پس از انقلاب اسلامی، گفتمان ویژه ای را در سطح جهان و به ویژه، در خاورمیانه به وجود آورده است که نه تنها اختلاف اساسی با قبل از انقلاب داشته بلکه ماهیت آن نیز متفاوت است. این تفاوت بر سه محور «اسلام گرایی»، «استقلال گرایی» و «وحدت گرایی» متکی است. اسلام گرایی پایه اصلی گفتمان ایران پس از انقلاب است. گرچه با اسلام گرایی می توان استقلال گرایی و نفی حضور سلطه گران جهانی و نیز وحدت گرایی میان اقشار دینی و اجتماعی منطقه را نیز استنباط کرد، اما از منظر دیگر، به لحاظ اهمیت این دو گفتمان و کشف ابعاد آن ها در منطقه، به شکل جداگانه بررسی می شود. اسلام گرایی ایران، نقش اساسی در ظهور نهضت ها و گرایش های تند و معتدل اسلامی در منطقه خاورمیانه داشته است. گرچه گرایش شیعی در منطق اسلام گرایی ایران، در سطوح مختلف، متفاوت بوده، واکنش های متفاوتی را در سطح منطقه داشته و زمینه ای برای به هم خوردن تعادل ژئوپلتیکی و جمعیتی را باعث گردیده است. دفاع بی وقفه از آرمان فلسطین و تاکید بر محو دولت غاصب صهیونیستی و همچنین، برخوردها و تحولات مربوط به وضیعت کنونی شیعیان بحرین و یمن، یکی از نمونه های بارز نگاه دینی منطقه به اسلام گرایی ایران است. مهم ترین ویژگی استقلال گرایی ایران در گفتمان سیاسی منطقه، نفی حضور سلطه گران غربی، تعامل بازیگران منطقه با همدیگر و ایجاد برتری گفتمانی برای منطقه با هدایت ایران است. گفتمان وحدت گرایی ایران، بر پایه انسجام دینی، همگرایی سیاسی، اتحاد اجتماعی و همسان سازی فرهنگی استوار است. توجه به محورهای سه گانه گفتمان ایران در منطقه خاورمیانه با دو عامل اساسی تحولات زمانی و تغییرات سیاسی- اجتماعی متغیر بوده، و دیدگاه های درونی و بیرونی به آن ها نیز تابعی از این دو عامل بوده است. علی رغم حضور جدی این دو عامل در ایجاد نوسانات گفتمانی مزبور، روح گفتمان انقلاب اسلامی ایران در سه محور یادشده، هنوز به عنوان «گفتمان غالب ایران در منطقه خاورمیانه» به حساب می آید.
    کلیدواژگان: ایران، خاورمیانه، سازنده گرایی، اسلام گرایی، استقلال گرایی، وحدت گرایی، گفتمان
  • حمید بهرامی احمدی صفحه 93
    پیشرفت علم و صنعت و گسترش تمدن در کنار رفاه و آسایشی که برای انسان به ارمغان آورده، نتیجه ناخوشایندی نیز برای انسان به همراه داشته و این نتیجه ناخوشایند، صدمه و آسیب به محیط زیست بوده است. تخریب محیط زیست می تواند برای انسان خطرهای زیادی به دنبال داشته باشد. توجه به این خطر باعث پدید آمدن حرکت های خودجوشی توسط انسان های آگاه و نیک اندیش شده و تشکل های مردمی متعددی در سرتاسر دنیا به وجود آمده و از راه های گوناگون سعی و تلاش در آگاهی دادن به مردم داشته اند. دولت ها نیز کم وبیش متوجه آینده بحرانی کره زمین شده و با این حرکت های مردمی برای یافتن راهکارهای جدی همراه شده اند. این حرکت ها از دهه شصت قرن بیستم جدی تر شده و موجب برپایی اجلاس های متعددی گردیده و پیمان های بین المللی متعددی پیرامون محیط زیست منعقد شده است. به این ترتیب، نجات محیط زیست از محدوده تلاش های سیاسی به عرصه قانون گذاری نیز کشیده شده و تخریب محیط زیست ضمانت اجرای حقوقی پیدا کرده است. سرآغاز تشکیل اجلاس های مربوط به حقوق محیط زیست در اجلاس «ریودوژانیرو» تشکیل شد که ضمن تاکید بر مصوبات اجلاس استکهلم راه های جدیدی را برای قرن بیست و یکم پیش بینی کرد و پس از آن برپایی این اجلاس ها و تنظیم این معاهدات ادامه داشته است. این مقاله نگاهی گذرا بر ضرورت توجه به حفظ محیط زیست از نظر اخلاقی، سیاسی و حقوقی دارد و تلاش هایی را که در این زمینه انجام شده، بررسی کرده است و به این نتیجه رسیده که در فرهنگ اسلامی- ایرانی ما زمینه های مناسبی برای گسترش توجه همگان- به ویژه دولت- در حفظ محیط زیست موجود است که توجه به آن ها راهگشاست. در عرصه حقوق نیز علی رغم کمبودها و نقایص قانونی که در این زمینه وجود دارد، بااین حال، در قوانین موجود نیز مقررات قابل توجه و بازدارنده ای برای جلوگیری از تخریب محیط زیست موجود است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، عهدنامه، مسئولیت مدنی، طبیعت محوری، تخریب، آلودگی
  • یوسف ترابی صفحه 115
    ویژگی ها و متغیرهای تاثیرگذاری مانند عدم مهاجر بودن اقوام ایرانی، افزوده نشدن به قومیت ها در اثر کشورگشایی، برخورداری از مشترکات کهن، عدم گسست همبستگی ملی و شکل گیری ملت در ایران قبل از ظهور ناسیونالیسم، بر پیوستگی تنوعات اجتماعی در ایران افزوده است. سیاست های جمهوری اسلامی در مدیریت تنوعات اجتماعی و افزایش همبستگی ملی بر بنیاد «سیاست تکثرگرایی وحدت طلب دینی» در حال تکوین است. بااین همه، سیاست های قومی در ایران در بستری از چالش های ناشی از متغیرهای داخلی و خارجی (برون مرزی) با بهره گیری از رویکردی منطقی با عنوان سیاست تکثرگرایی وحدت طلب دینی در حال استحکام و نهادینه شدن است. تنها در صورتی می توان از فعال شدن شکاف های مذهبی و قومیتی در ایران (دارای تنوعات اجتماعی) کاست که از ظرفیت های قانونی و حقوقی موجود در قوانین اساسی و مدنی و همچنین، آموزه های ارزشمند قرآنی با هوشمندی و متناسب با اقتضائات جامعه ایرانی بهره گیری گردد.
    کلیدواژگان: تنوعات اجتماعی، اقوام، اقلیت، مذهب، تکثرگرایی، ناسیونالیسم
  • امیرمحمد حاجی یوسفی صفحه 159
    پاییز 1383 زمانی که از یک سو، بحران هسته ای ایران به اوج خود رسیده و از سوی دیگر، عراق به سمت جنگ داخلی شتاب گرفته بود، ملک عبدالله دوم- پادشاه اردن- ادعا کرد: نتیجه اصلی جنگ در عراق، شکل گیری یک «هلال شیعی» تحت سلطه ایران بوده است. چند ماه بعد در سپتامبر سال 2005 میلادی، وزیر خارجه عربستان سعودی در سفر به آمریکا از نگرانی دولت متبوعش در مورد آن چیزی که وی آن را «تحویل عراق به ایران» در نتیجه حمله آمریکا به این کشور نامید، سخن راند. سپس در ماه آوریل 2006 میلادی، رئیس جمهور مصر در مصاحبه با شبکه العربیه، ضمن این ادعا که بیشتر شیعیان ساکن کشورهای عربی به ایران وفادارترند تا کشور خود، مدعی شد شیعیان عراق تحت نفوذ ایران قرار دارند. این مقاله ضمن بررسی ادعاهای مربوط به شکل گیری هلال شیعی، به دنبال پاسخ به این «پرسش» اصلی است که ایده و مفهوم هلال شیعی چه فرصت ها و تهدیدهایی برای ایران، اعراب و آمریکا ایجاد کرده است؟ «فرضیه» مقاله این است که ایده شکل گیری هلال شیعی، یک. برای ایران، امکان موازنه قدرت آمریکا در خاورمیانه و تضعیف تهدید آن همراه با زمینه های تبدیل این کشور به قدرت برتر منطقه را فراهم می سازد، هرچند می تواند درگیری درون اسلامی که بر خلاف دیدگاه پان اسلامیسم ایران است، را تشدید نماید، دو. برای کشورهای عربی، امکان جلوگیری از قدرت گیری ایران همراه با جلب توجه آمریکا به تهدید ایران به جای مشکلات داخلی این کشورها را فراهم می سازد، هر چند می تواند موجب بی ثباتی منطقه ای از یک سو و تقویت اسرائیل از سوی دیگر و در نتیجه تضعیف هر چه بیشتر جهان عرب گردد، و سه. برای آمریکا، تشدید فشار بر ایران و امکان تغییر رژیم در این کشور که هدف اصلی آمریکاست را تسهیل می کند، هر چند می تواند موجب بی ثباتی منطقه به صورتی کنترل ناپذیر از یک سو و تشدید مقاومت اسلامی در مقابل آمریکا و اسرائیل از سوی دیگر، گردد.
    کلیدواژگان: شکاف مذهبی، هلال شیعی، تهدیدها و فرصت ها، خاورمیانه، ایران، کشورهای عربی، ایالات متحده آمریکا
  • حسین مسعودنیا، صفی الله شاه قلعه صفحه 193
    یکی از ویژگی های بارز جهان اسلام از آغاز دهه 1350ش به بعد رویکرد مجدد برخی از گروه ها به اسلام و شکل گیری جنبش هایی بوده است که توسط پژوهشگران غربی به آن ها عنوان بنیادگرایی داده شده است. رفتار سیاسی گروه های اسلام گرا در منطقه خاورمیانه از رفتار خشونت آمیز تا مسالمت آمیز در نوسان بوده است.
    پاکستان نیز از جمله کشورهایی است که جایگاه مهمی در موضوع اسلام سیاسی دارد. اهمیت این کشور در این موضوع از یک طرف، به دلیل نقش اسلام و گروه های اسلام گرا در تحولات سیاسی پاکستان و از سوی دیگر، به دلیل فراهم ساختن بستر مناسب برای شکل گیری و رشد تفکرات بنیادگرایی از نوع طالبانیسم در این کشور و صدور آن به کشورهای همسایه است. به نظر می رسد محیط اجتماعی پاکستان، نقش اسلام در تحولات سیاسی این کشور، فعالیت طرفداران مکتب دیوبندی، وجود مدارس مذهبی و نقش قدرت های خارجی به ویژه عربستان از عمده ترین دلایل رشد اسلام سیاسی رادیکال در پاکستان است.
    لذا به نظر می رسد محور اصلی این پژوهش، تبیین دو نکته باشد: اول، علل رشد اسلام خواهی در پاکستان و دوم، دلایل رویکرد برخی از گروه های اسلام گرا به رفتار خشونت آمیز.
    کلیدواژگان: پاکستان، طالبانیسم، مدارس مذهبی، فرقه دیوبندیسم، رفتار خشونت آمیز
|
  • Dr. Mahdi Ahouie Page 5
    This essay studies the various approaches of different Iranian political thinkers in regard to Israel since the establishment of the Zionist regime. The main purpose is to explore whether there are any similarities among all different perspectives towards Israel in Iran. The basic pattern in the broader Iranian foreign policy discourse can be described as an uneasy coexistence between a historical sense of superiority over regional neighbors and a series of humiliations coming from the great powers in Iran’s dealings with the outside world. Israel has become a central feature in Iranian political discourse because all Iranian political thinkers share three fundamental beliefs as follows: 1. Israel is created by the West and it represents Western powers in the region; 2. Israel is fundamentally hostile to Arabs; and 3. The Palestine/ Israel question represents a dramatic case of justice- seeking, for Jews and Muslims alike. Thus, friendship or hostility with Israel can be used as a tool of policy in Iran’s foreign policy discourse to cultivate or antagonize Western powers, while consolidating Iranian hegemony in the Middle East and maintaining a just and fair solution to the Palestine/ Israel question. Despite different interpretations of these concepts by each political school, they constitute a common conceptual ground for all Iranian perspectives towards Israel.
  • Dr. Ebrahim Barzegar Page 33
    By doing a case study, the researcher has tried to investigate the related theories and the different nature of anticipating natural and human phenomena in the Islamic revolution of Iran and its consequences. He distinguishes between the two acts of anticipation and prophecy, depicting their divergent lines in the field of accurate sciences and humanities. He believes that a thorough understanding of the consequences of the Islamic Revolution depends on a recognition of the issue of anticipation and its niceties in humanities. He further notices that western circles, whether theoreticians or politicians, have failed in anticipating the occurrence of the Islamic Revolution. However, they have tried to anticipate the consequences. As a result, the anticipation of the broad consequences of the Islamic Revolution at regional and international levels of analysis led those involved to manipulating the "prerequisites" of those anticipations in order to hinder or weaken their impact or at least postpone their occurrence. Probing into the issue of anticipating the consequences of the Islamic Revolution of Iran in the state of "recognition after occurrence" exposes the complexity of the political game and proves the necessity of using a scientific approach to politics in decision– making. The present article can compensate for some theoretical deficiencies of the academic course dealing with the consequences of the Islamic Revolution of Iran.
  • Dr. Hasan Bashir Page 59
    Following the victory of the Islamic revolution, Iran has instituted a particular discourse worldwide, especially in the Middle East. This discourse is not only different from the pre- revolution state, but is quite distinctive by nature. The difference lies in three elements of Islamicism, independence trend, and unionism. Islamicism is the essential foundation of Iranian post- revolutionary discourse. Although Islamicism guarantees independence and rejection of the domination of world arrogant powers as well as the unity among all religious and social classes of the region, the two latter discourses are going to be studied separately owing to their significance and aiming at revealing their various dimensions in the region. Iranian Islamicism has played a big role in the emergence of radical and moderate Islamic movements in the region. Although the Shiite tendency has proved to have different manifestations in the Islamicist logic of Iran, it has faced different reactions in the region and given rise to a sort of geopolitical and population imbalance. The unconditional and permanent defence of Palestine cause, emphasizing the annihilation of the occupying Zionist regime, and the developments relevant to the present situation of Shiites in Bahrain and Yemen are striking examples of the religious perspective of the region towards Islamicism in Iran. The most significant feature of the independent policy of Iran in the political discourse of the region is rejecting the presence of western dominant powers, interaction of regional actors, and creation of a superior discourse for the region under Iranian supervision. The unionist discourse of Iran rests on religious solidarity, political convergence, social unity, and cultural assimilation. The triple axes of Iranian discourse in the region are variable depending on the two important elements of temporal developments and sociopolitical changes. Likewise, the external and internal perspectives towards the above – mentioned axes have been the functions of these two elements. In spite of the active presence of these two elements in the creation of the above discourse variations, the essence of the discourse of the Islamic Revolution of Iran in the three mentioned axes is still considered the Iranian major discourse in the Middle East.
  • Dr. Hamid Bahrami Ahmadi Page 93
    Advances in science and industry and the expansion of civilization besides the prosperity and comfort they have brought with themselves for mankind, have also had the undesirable consequence of damaging the environment. Numerous dangers can ensue the destruction of the environment. Taking heed of this danger has led to the emergence of some self- motivated movements by knowledgeable and good intentioned people. A multitude of popular organizations have been created throughout the world endeavoring to enlighten people. Governments too have more or less become heedful of the critical future of the globe and have been working side by side with these popular movements in order to find some serious modalities. These movements have gained momentum since the 1960’s and led to the holding of numerous conferences and the conclusion of several international conventions concerning environment. Hence, saving the environment has not only been the concern of political efforts but has also penetrated the realm of legislation. Furthermore, measures towards preventing the destruction of environment have been supported by legal sanctions. Stockholm conference of 1972 is believed to be the beginning of the conferences regarding environment. Ten years later, namely in 1982, Riode Janiro conference emphasized the adoptions of Stockholm conference while anticipating some new ways for the 21st century. Holding such conferences and conclusion of such agreements have continued ever since. This artice takes a passing look on the necessity of paying attention to the conservation of environment from moral, political and legal standpoints. It examines the work which has been done in this regard and concludes that there are proper grounds in our Iranian Islamic culture for increasing everyone’s awareness, in particular, the government as to the conservation of environment. Paying attention to the legal realm too, we find that despite the legal shortages and pitfalls, there are still considerable preventive rules in the current laws for preventing the destruction of environment.
  • Dr. Yousof Torabi Page 115
    Effective features such as the non- immigrating nature of Iranian racial and ethnic groups, constancy of the number of these as a result of non- expansionism, sharing ancient characteristics, absence of split in national unity and the formation of the nation prior to the rise of nationalism, have all contributed to the persistence of social diversities. The Islamic Republic of Iran’s policies on managing these social diversities and boosting national unity are being formulated on the basis of "religious unitarian pluralism". In other words, these policies are being institutionalized in a process of internal and external challenges while benefiting from a rationalistic approach. The religious and ethnic split can only be diminished by taking advantage of the legal potential of the constitutional and civil laws, as well as Quranic instructions, and taking into consideration the requirements of the Iranian society.
  • Dr. Amir Mohammad Haji- Yousefi Page 159
    After the American invasion of Iraq in 2003, it became certain that Iraq’s Shiite majority would dominate the future government if a free election was going to be held. In 2004, Jordan’s King Abdullah, anxiously warned the prospect of a “Shia crescent” spanning Iran, Iraq, Syria, and Lebanon. The idea was then picked up by others in the Arab world, especially Egypt’s President Mubarak and some elements within the Saudi government, to reaffirm the Iranian ambitions and portray its threats with regards to the Middle East. Examining the idea of the Shia crescent, the present article seeks to answer the following question: what are the main opportunities and threats of the idea of the Shia crescent for Iran, Arabs and the United States? The main argument is that the Shia rising will provide 1. Iran with a leverage to balance the United States in the Middle East while it may reinforce intra- Islamic cleavages in the Muslim world; 2. The Arab countries with a means to block Iran's hegemony in the region while encouraging the United States to discard its policy of democracy- promotion. However, it may cause more instability in the Arab world and strengthen the Zionist regime; and 3. the United states with increasing its pressure on Iran in order to change the Islamic regime there while causing more instability in the Middle East and strengthening the Islamic resistance to American hegemony.
  • Dr. Hossein Masoodnia Page 193
    One of the basic features of Islamic world at the beginning of 1970 onwards is the turning of certain groups to Islamic roots and formation of Islamic movements, called Islamic fundamentalism by western scholars. Political behavior of Islamic groups in the Middle East has been varying from violent to peaceful manner.Pakistan is a country holding very important position in Political Islam debate. Significance of this position is due to the role of Islam and Islamist groups in the political developments in Pakistan on the one hand and to the provision of suitable context for the growth of Taliban form of fundamentalism thought in this country and exporting it to its neighbors on the other hand. It seems that the social environment of Pakistan, role of Islam in the political developments of this country, pro Deobandi activists, role of religious schools and that of foreign powers like Saudi Arabia are very important in the formation of radical political Islam in Pakistan. This survey lies on two important points: the growth of Islamicism in Pakistan and the cause of certain Islamist groups approach to violent behavior.