فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم بیگ زاده، منا میرزاده * صفحه 5

    در تاریخ 21 ژانویه 2011، قاضی شعبه مقدماتی در دادگاه ویژه لبنان برای تصمیم‏ گیری در خصوص تایید یا عدم تایید کیفرخواست متهمان لازم دانست که مطابق اساسنامه، نظر شعبه تجدیدنظر را در مورد برخی مسائل جویا شود. از جمله مهم ‏ترین مسائل مطرح شده، تعریف تروریسم بین‏ المللی بود؛ به این معنا که آیا برای رسیدگی‏ های آتی فقط باید تعریف قانون مجازات لبنان از این جرم مدنظر قرار گیرد یا اینکه باید از حقوق بین‏ الملل نیز یاری گرفت؟ مطابق نظر شعبه تجدیدنظر، قوانین کیفری لبنان در خصوص تروریسم باید در پرتوی حقوق بین‏ الملل تفسیر شوند تا بر خلاف رویه دادگاه‏های داخلی لبنان، وسایل ارتکاب این جرم که سبب بروز خطر عمومی می‏ شوند به صورت حصری و مضیق در نظر گرفته نشوند. در این میان نکته مهم آن است که دادگاه ویژه لبنان به عنوان نخستین دادگاهی که صلاحیت ذاتی رسیدگی به جنایت تروریسم را دارد، بر این باور است که تعریف جنایت تروریسم بین‏ المللی را می‏توان در عرف بین‏ المللی احراز نمود. به زعم دادگاه، این قاعده عرفی واجد سه عنصر است: 1) ارتکاب یک عمل مجرمانه (نظیر قتل، آدم‏ ربایی، گروگان گیری، آتش‏ سوزی عمدی و غیره) ؛ 2) قصد پراکندن خوف و وحشت در میان مردم که به طور معمول به ایجاد خطر عمومی می‏ انجامد یا اجبار مستقیم یا غیرمستقیم مقام‏ های ملی یا بین ‏المللی به انجام اقدام‏ هایی یا خودداری از انجام آن؛ 3) زمانی که عمل؛ واجد یک عنصر فراملی است.

    کلیدواژگان: تعریف تروریسم بین‏ المللی، دادگاه ویژه لبنان، جنایات بین‏ المللی، احراز عرف بین‏ المللی، وسایل ارتکاب تروریسم
  • علی صفاری، راضیه صابری * صفحه 37

    احساس ناامنی ناشی از جرم پدیده ای شایع و یکی از معضلات اجتماعی جوامع نوین است. رسانه ها می توانند نقش بسزایی در این احساس ایفا نمایند. بر همین اساس، مقاله پیش رو در نظر دارد اثرگذاری رسانه ها بر خشونت گرایی و احساس ناامنی در جامعه را ضمن تشریح نظریات مربوطه، با تمرکز بر متغیرهای میزان آگاهی، جنس، شهر و سطح تحصیلات تحلیل کند. در این مقاله پس از بررسی مبانی نظری این پدیده با استفاده از منابع کتابخانه ای، پژوهشی در سال 1393 با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. حجم نمونه 180 نفر از سه شهر تهران، مشهد و قم می باشد. یافته های پژوهش با استفاده از آماره خی دو و p-value مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که پاره ای از متغیرهای مورد بحث بر احساس ناامنی تاثیرگذار و برخی دیگر تاثیری در ایجاد این احساس نداشته اند.

    کلیدواژگان: احساس ناامنی، افکار عمومی، ترس از جرم، خشونت گرایی، تاثیر رسانه
  • مهدی عبدالمالکی، سید قاسم زمانی * صفحه 85

    تحقق یک جرم علاوه بر عنصر مادی نیازمند عنصر معنوی نیز (سوء نیت عام و در برخی جرائم سوء نیت خاص) است. بر این اساس، ماده 1 کنوانسیون منع شکنجه و دیگر رفتارها یا مجازات های بی رحمانه، غیرانسانی یا تحقیر کننده 1984 در کنار تعمد در انجام فعل (سوء نیت عام) ، اخذ اطلاعات یا اقرار و… (سوء نیت خاص) را نیز برای تحقق جنایت شکنجه ضروری می داند. محاکمی مانند دادگاه کیفری بین المللی برای یوگسلاوی سابق و دادگاه کیفری بین المللی برای روآندا نیز ماده 1 کنوانسیون مذکور را عرفی می دانند و تفسیر آنها نیز از جرم شکنجه بر این ماده استوار شده است، اما دیوان اروپایی حقوق بشر در برخی از آراء خود تمایل دارد شکنجه را یک «جرم مادی یا مطلق» ، بدون ضرورت سوء نیت خاص بداند. موضع اساسنامه دیوان کیفری بین المللی نیز در ماده 7 (2) (ه‍) در ذکر مصادیق جنایات علیه بشریت دلالت بر مادی بودن جنایت شکنجه دارد. اگرچه به نظر می رسد این دیدگاه کامل ترین وجه ممنوعیت شکنجه است اما، اساسنامه بلافاصله در ماده 8 (2) (الف) (2) و (2) (ج) (1) و در بیان مصادیق جنایات جنگی، بر خلاف ماده 7، شکنجه را بدون ارائه تعریف مشخص، به عنوان یک جنایت جنگی تلقی کرده است و کمیسیون مقدماتی اساسنامه دیوان نیز جنایت شکنجه در قالب جنایات جنگی را نیازمند سوء نیت خاص می داند. به نظر می رسد عدالت کیفری ایجاب می نماید سوء نیت خاص از عنصر معنوی جنایت شکنجه خارج گردد.

    کلیدواژگان: شکنجه، عنصر معنوی، سوء نیت خاص، دیوان کیفری بین المللی
  • رجب گلدوست جویباری، مهران ابراهیمی منش * صفحه 117

    قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با پیش بینی حق برخورداری متهمان و مظنونان از معاضدت وکیل مدافع در تحقیقات مقدماتی و تاکید بر حق همراهی وکیل مدافع در این مرحله، عدم اعتبار تحقیقاتی که بدون حضور وکیل مدافع انجام شده است، الزام مقام قضایی به صدور قرار عدم دسترسی وکیل به پرونده، قابل اعتراض بودن این قرار ظرف سه روز، به رسمیت شناختن حق برخورداری متهم از معاضدت وکیل تسخیری در تحقیقات مقدماتی در جرائمی که مجازات آن سلب حیات و حبس ابد است، تعیین وکیل تسخیری برای اطفال و افراد کمتر از هجده سال و تعیین وکیل تسخیری برای افراد مبتلا به جنون، گام های اساسی و رو به جلو در تضمین رعایت حقوق دفاعی مظنونان و متهمان و نیل به دادرسی عادلانه و منصفانه و رعایت وظایف و تکالیف بین المللی ایران برداشته است. با این حال همچنان محدودیت هایی برای دسترسی متهم به وکیل مدافع منتخب و دسترسی وکیل مدافع به پرونده متهم در جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی و مواردی که بازپرس دسترسی به پرونده را منافی کشف حقیقت بداند، وجود دارد. مهم ترین و بارزترین مورد نادیده گرفته شدن حق برخورداری متهم از وکیل منتخب را در تبصره ماده 48 قانون اصلاحی 1394 است که ایرادهایی از جمله مغایرت با قانون اساسی و اسناد و تکالیف بین المللی ایران در زمینه حقوق بشر، نادیده گرفتن حق انتخاب افراد به آن وارد است که موجب تضییع حقوق مظنونان و متهمان و همچنین وکلای آنان خواهد شد.

    کلیدواژگان: حقوق مظنونان، حقوق متهمان، وکیل مدافع منتخب، وکیل تسخیری
  • سید حسین طباطبایی * صفحه 137

    آنچه پیش روی شماست پژوهشی است پیرامون جرم کلاهبرداری رایانه ای در مقایسه با کلاهبرداری سنتی. هدف نگارنده از این پژوهش آن است تا پس از آشنا نمودن مخاطب با مقدمات بحث یعنی پدیده مجرمانه رایانه ای، کلاهبرداری رایانه ای و مروری بر کلاهبرداری سنتی به بررسی تطبیقی جرم کلاهبرداری رایانه ای با کلاهبرداری سنتی خاصه در قوانین ایران بپردازد و امید آن دارد تا به تقویت بسترهای تحقیقاتی در این زمینه که حیطه ای میان رشته ای است و نیاز به همکاری عالمان علوم رایانه و حقوق دارد، بینجامد، چرا که مطمئنا سیاست ها و قانونگذاری ها برای مقابله با این پدیده جدید مجرمانه هنگامی موثرتر و مفیدتر خواهد بود که دارای پشتوانه های علمی و تحقیقاتی باشد.

    کلیدواژگان: کلاهبرداری رایانه ای، کلاهبرداری سنتی، جرائم رایانه ای، تجارت الکترونیک
  • سید علیرضا میرکمالی * صفحه 161

    شیوه دادرسی در دادگاه های کیفری انگلستان اتهامی است و ماهیتی مشابه دادرسی در امور حقوقی دارد به نحوی که طرفین دعوا به شکل ترافعی در مقابل یکدیگر قرار می گیرند و به منازعه می پردازند؛ با این تفاوت که یکی از طرفین، نماینده دولت (دادستان) است که دعوای کیفری را تعقیب می کند و طرف دیگر، فردی عادی است. با این توصیف به نظر می آید که در این دعوا بزه دیده ای وجود ندارد در حالی که می دانیم جرم علیه او واقع شده است علاوه بر آن در فرایند دادرسی کیفری حتی اگر بزه دیده اقدامی نکند باز هم در جریان محاکمه وجود او مدنظر قرار گرفته می شود که می توان به موارد اعلان، اظهار نظر و یا شکایت اشاره نمود که از سوی او تنظیم و طرح می شود. در واقع می توان گفت که بزه دیده صرفا شروع کننده امر تعقیب است به همین خاطر بزه دیده به عنوان مهره اصلی در ادامه روند دادرسی کیفری حضور ندارد و علی رغم اینکه در هر لحظه از فرایند دادرسی اسمی از بزه دیده وجود دارد و جایگاهی برای او در نظر گرفته اند اما حضورش منفعلانه است و جایگاه او منحصر به اطلاع رسانی، پرداخت خسارت و یا جبران لطمات وارده به او است.

    کلیدواژگان: بزه دیده، تعقیب، حقوق کیفری انگلستان، دادستان
|
  • Ebrahim Beigzadeh, Mona Mirzadeh * Page 5

    Pursuant to the Special Tribunal for Lebanon’s Rules of Evidence and Procedure, on 21 January 2011 Pre-Trial Judge has submitted to the Appeals Chamber some questions of law that require resolution before he can determine whether to confirm the indictment currently before him.
    One of the most important questions was about definition of international terrorism. In other word, taking into account the fact that the Statute refers exclusively to the relevant provisions of the Lebanese Criminal Code in order to define the notion of terrorist acts, should the Tribunal also take into account the relevant applicable international law? The Appeals Chamber argued that the narrow interpretation of the “means” element under Lebanese jurisprudence should be interpreted in accordance with the definition of terrorism under international law.
    As a first international Tribunal with jurisdiction ratione materiae over the crime of terrorism, STL believes that a customary rule of international law regarding the international crime of terrorism has indeed emerged. This customary rule requires the following three key elements: (i) the perpetration of a criminal act (such as murder, kidnapping, hostage-taking, arson, and so on), or threatening such an act; (ii) the intent to spread fear among the population (which would generally entail the creation of public danger) or directly or indirectly coerce a national or international authority to take some action, or to refrain from taking it; (iii) when the act involves a transnational element.

    Keywords: definition of international terrorism, Special Tribunal for Lebanon, international crimes, determination of customary international law, means by which terrorism is carried out.
  • Ali Saffari, Razieh Saberi * Page 37

    Fear of crime and feeling insecure as e result, is one of social problems in todays societies. The press can play a vital role in producing such a feeling. This paper is therefore, planned to analyze the effect of the press on violence and feeling insecure in the community by first looking at the current literature and then by a survey which tries to evaluate the effect of four variants including the level of the knowledge, sex, education in three different towns (Tehran, Mashhad, Qom) on people. This was carried out in1393 by distributing 180 questionnaires amongst people in the three mentioned towns. The data gathered was analyzed by P-Value and Chi-squared test. The result shows that some of the variants have been effective on feeling insecure and violence, but the others did not have any effect on such a feeling of people studied.

    Keywords: feeling in secure, public opinion, fear of crime, violence, the effect of press.
  • Mahdi Abdulmaleki, Seyed Ghasem Zamani * Page 85

    Meeting a crime beside the material element needs the mental element namely general purpose and in some crimes special purpose. For this reason, article 1 of convention against torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment (1984) provides meeting torture requires, beside act intention, special purpose such as obtaining information or confession. Some tribunals such as ICTY and ICTR considers this article as a customary rule and their interpretations form torture has been based upon this article, but the European court of human rights in some its judgments tend to treat torture as a material or absolute crime. The statute of ICC also in article 7 (2) (e) – in crimes against humanity- treat torture as a material crime. Although it seems this view is the most comprehensive form of prohibition of torture, statute, immediately, in article 8 (2) (a) (2) and (2)(c)(1), unlike article 7 without providing any certain definition of torture, classifies this crime as a war crime and also preparatory commission of statute believes that existence of special purpose is necessary for meeting torture as a war crimes. Therefore, it seems criminal justice necessitates that special purpose must be removed from constituting elements of crime of torture.

    Keywords: torture, Mens Rea, special purpose, International Criminal Court.
  • Rajab Goldoust Jooybari, Mehran Ibrahimi Manesh * Page 117

    The Criminal Procedure Code 2013, besides confirming the right of accused persons to advocate assistance in elementary investigation, none credit of investigations achieved without advocate, obligation of judicial authority to issue the warranty of non achievement of advocate to case, it’s being objectionable in 3 days, recognition of the right of accused to have public defender in elementary investigations in crimes that are punished by death penalty or life imprisonment, assignment of public defender for children and adolescents under 18 years old and assignment of public defender for insane people, has taken basic steps toward regarding defense rights of accused and achieve fair proceeding and accomplishment of Iran international obligations. However, there are still limitations in accused person’s accessibility to chosen advocate and his/her accessibility to the case in crimes against national and international security and if the judge, considers accessibility to case contrary to public morals. The most important situation in ignoring accused right to have his/her own advocate is sub paragraph of Art 48 of Reformed Criminal Procedure Code 2015 that is criticized due to some faults including non compliance with Iranian Constitutional Law and international human rights instruments and people’s right of choice. Also there are some criticisms in that it leads to violations of accused persons and their advocates’ rights.

    Keywords: suspected rights, accused rights, defense advocate, chosen defense advocate, public defender.
  • Seyed Hossein Tabatabaei * Page 137

    This article is about a computer fraud comparing with a traditional fraud. The purpose of the author is at first, to present the phenomenon of the cyber crime, computer fraud and a glimpse of the traditional fraud. Secondly, a comparative study between the computer fraud and the traditional fraud (in particular in the Iranian legal system). The author hopes that this article can reinforce the research infrastructure in this area. In fact, the policy and legislation dealing with this new type of crime will be more effective and useful with scientific and research support. Remember that this area is an interdisciplinary field that requires cooperation among legal professionals and computer science.

    Keywords: computer fraud, traditional fraud, cyber crime, e-commerce.
  • Seyed Alireza Mirkamali * Page 161

    Trial proceedings in English legal system is adversarial and is similar to trial in civil actions; as parties present their cases and promote the action in contrast with each other. The difference is that unlike civil actions, state is represented by prosecution and the second party is an individual. So, it seems that there is no place for victim in this action, in contrast with the fact that the real harm is inflicted on her. On the other hand, if there is no action in criminal process on behalf of the victim, she nevertheless will be considered in trial phases like reporting of crime, victim impact statement and complaint. In fact, one can say that the victim is merely the starter of prosecution and is not a main actor in criminal process. Unlike the fact that her name is a part of many of the criminal proceedings steps, but her position is mainly reactive and restricted to informing, redress and restitution for harms inflicted.

    Keywords: the victim, prosecution, criminal law of England, prosecutor.