فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1396)

نشریه سالمندشناسی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آمنه یعقوب زاده، حمید شریف نیا، سیده زهرا حسینی گل افشانی، فاطمه محمدی، سونیا اویسی، حجت ترکمندی * صفحات 1-10
    مقدمه
    احساس فرد از پیری به عنوان عاملی موثر در تجربه سالمندی موفق در نظر گرفته می شود. عوامل اثر گذار در ارتباط با احساس پیری در جوامع مختلف متفاوت بوده و ارتباط تنگاتنگی با فرهنگ جوامع دارند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط بر احساس پیری در سالمندان در شهر قزوین انجام شد.
    روش
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 300 سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر قزوین به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه احساس پیری بارکر جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از spss نسخه 22 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره احساس پیری 11/10±159/10بود. همبستگی معنی داری بین افزایش سن و نمره احساس پیری وجود نداشت (0/123-r= 0/638p=). بیوگی و ملاقات کم بستگان سبب می شد تا سالمندان احساس پیری بیشتری را تجربه کنند. درحالیکه، زن بودن، زندگی در منزل شخصی و دریافت حمایت عاطفی از طرف دوستان از عوامل مرتبط با کاهش احساس پیری بودند(0/05>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه، احساس پیری با عواملی از قبیل بیوگی، جنسیت، حمایت عاطفی و زندگی در منزل شخصی - در ارتباط می باشد. پژوهشگران، متخصصان و همچنین سالمندان از تفکر درباره سالمندی به عنوان مرحله ای از زندگی و پیامدهای ناشی از احساس پیری بهره مند خواهند شد. بنابراین انجام مداخلاتی که سبب بهبود احساس پیری فرد سالمند در دستیابی به سالمندی موفق می شود، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: احساس پیری، سالمند، قزوین
  • حبیب زارعی *، رضا رجبی، هومن مینونژاد صفحات 11-19
    مقدمه
    اختلال در حفظ تعادل از جمله پیامدهای افزایش سن است که سبب اختلال و ناتوانی در فعالیت های عملکردی این افراد و نیز باعث زمین خوردن سالمندان می شود. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 6 هفته تمرین با نردبان زمینی تعادل بر روی کنترل پاسچر و خطر سقوط سالمندان است.
    روش
    این مطالعه یک تحقیق نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون است، که در آن 30 زن و مرد سالمند 70 تا 79 سال به صورت تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی تمرینات تعادلی با نردبان زمینی تعادل (6 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه) و گروه کنترل نیز تنها تمرین راه رفتن عادی را انجام دادند. قبل و پس از 6 هفته تمرینات، آزمون های مقیاس کارآمدی افتادن (FES-I)، و ارزیابی نوسان پاسچر به منظور سنجش تعادل، به عمل آمد. از آزمون های آماری t زوجی و تحلیل کواریانس (ANCOVA) و SPSS 18 برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که در گروه تجربی تفاوت معناداری در امتیازات کسب شده بین گروه پیش آزمون و پس آزمون در مقیاس کارآمدی افتادن (FES-I) ، مساحت و مسافت محدوده نوسان مرکز فشار بدن در حالت چشم باز و بسته وجود دارد، (0/05≥p). این در حالی است که در گروه کنترل برای هر دو متغیر تفاوت معناداری وجود نداشت (0/05
    نتیجه گیری
    از نتایج تحقیق حاضر می توان نتیجه گیری کرد که جهت کاهش خطر سقوط و بهبود کنترل پاسچر سالمندان می توان از تمرینات تعادلی با نردبان زمینی تعادل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سالمند، نردبان زمینی تعادل، کنترل پاسچر، خطر سقوط
  • محمد نریمانی، حمیدرضا صمدی فرد * صفحات 20-28
    مقدمه
    تاکید سازمان بهداشت جهانی بر اهمیت سلامت اجتماعی، در کنار سلامت فیزیکی، سبب شده تا امروزه سلامت اجتماعی به دغدغه ی مشترک جامعه شناسان و برنامه ریزان اجتماعی در هر جامعه ای تبدیل شود. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط باورهای غیرمنطقی، ذهن آگاهی و همجوشی شناختی با سلامت اجتماعی در بین سالمندان صورت پذیرفت.
    روش
    در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، 112 سالمند مرد به روش نمونه گیری در دسترس از بین کلیه سالمندان مرد بالای 60 سال شهر اردبیل در سال 1395 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از ابزارهای باور غیرمنطقی، ذهن آگاهی، همجوشی شناختی و پرسشنامه سلامت اجتماعی استفاده و داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که بین باورهای غیرمنطقی (r=-0/58، p<0.05)، ذهن آگاهی (r=0/47، p<0.05) و همجوشی شناختی (r=-0/63، p<0.05) با سلامت اجتماعی در بین سالمندان رابطه معناداری وجود داشت. ضرایب بتای متغیرهای پیش بین نشان داد که باورهای غیرمنطقی 0/32-، ذهن آگاهی 0/33و همجوشی شناختی 0/38- قابلیت پیش بینی معنادار سلامت اجتماعی را دارند (p<0.05).
    نتیجه گیری
    سالمندان دارای سطوح بالاتر باورهای غیرمنطقی و همجوشی شناختی از سلامت اجتماعی پایین تری نسبت به سایر همسالان خود برخوردارند، در حالی که ذهن آگاهی بالا باعث بهبود سلامت اجتماعی آنان می شود.
    کلیدواژگان: باور غیرمنطقی، ذهن آگاهی، همجوشی شناختی، سلامت اجتماعی، سالمند
  • محمد فرج زاده، رضا قانعی قشلاق *، ناصر رشادمنش، مژده زارعی، هادی امینی صفحات 29-37
    مقدمه
    افسردگی یک بیماری مزمن و شایع در میان سالمندان است که منجر به کاهش کیفیت زندگی، اختلال در عملکرد روزانه و ایفای نقش های فردی، اجتماعی و خانوادگی آنها می شود. یکی از عوامل احتمالی پیشگیری کننده از افسردگی مصرف چای است. با توجه به نتایج متناقض مطالعات خارجی و نبود مطالعه داخلی در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مصرف چای و افسردگی در سالمندان انجام شد.
    روش
    این مطالعه مورد شاهدی در سال 1395 بر روی 260 نفر سالمند مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سقز و به روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد. با استفاده از مقیاس افسردگی سالمندان و تایید روانپزشک، نمونه ها به دو گروه افسرده و غیرافسرده تقسیم و از نظر سن، جنس، تحصیلات و شاخص توده بدنی همسان شدند. سپس میزان مصرف چای در آن ها ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 و به کمک آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه 6/35± 69/8سال بود. 64/2درصد نمونه ها (169 نفر) در روز کمتر از 3 فنجان چای مصرف می کردند. نتایج نشان داد که بین افسردگی با مصرف چای ارتباط معناداری وجود داشت؛ به طوری که 5/1 درصد افراد افسرده و 33/5درصد افراد غیر افسرده روزانه حداقل 3 فنجان چای مصرف می کردند و شانس ابتلا به افسردگی در افرادی که روزانه بیش تر از 3 فنجان چای مصرف می کردند، 66 درصد کمتر از افراد با مصرف کمتر از 3 فنجان چای روزانه بود (p < 0.001، 95% CI: 0.267-0.437، OR = 0.341).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که رابطه احتمالی بین مصرف چای با افسردگی در سالمندان وجود دارد و با توجه به شیوع بالای افسردگی در سالمندان، مداخلات پیشگیرانه ای از جمله مصرف منظم و متعادل چای به صورت روزانه توصیه می شود
    کلیدواژگان: چای، افسردگی، سالمندی
  • سیدعلی حسینی *، عبدالصالح زر، محمد درخشنده، امیدرضا صالحی، رضا امیری صفحات 38-46
    مقدمه
    افزایش نیمرخ لیپیدی یکی از مهمترین عوامل خطرزا در دوران سالمندی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تغییرات حجم و شدت تمرینات ورزشی بر نیمرخ لیپیدی مردان سالمند بود.
    روش
    20 نفر از سالمندان شهر یاسوج بصورت هدفمند انتخاب و بر اساس توان هوازی در دو گروه قرار گرفتند. هر دو گروه به مدت 8 هفته در هر جلسه 60 دقیقه تمرینات ورزشی منتخب را انجام دادند. به منظور بررسی تغییرات نیمرخ لیپیدی قبل و پس از پایان تحقیق از آزمودنی ها در شرایط ناشتا خونگیری به عمل آمد. جهت تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس و t وابسته استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 2 روز تمرین در هفته با شدت بالا و 3 روز تمرین در هفته با شدت متوسط اثر معنی داری بر بهبود نیمرخ لیپیدی مردان سالمند دارد (0/05≥p) همچنین دارای اثر یکسانی بر بهبود نیمرخ لیپیدی مردان سالمند می باشند (0/05≤ p).
    نتیجه گیری
    پروتکل های تمرینی مطالعه حاضر می توانند سبب بهبود نیمرخ لیپیدی مردان سالمند شوند.
    کلیدواژگان: ورزش، سالمند، لیپید
  • نسرین سادات حسینی رمقانی، فضل الله میردریکوند *، هادی پناهی صفحات 47-57
    مقدمه
    توجه و تمرکز بر متغیرهای پیش بین احساس تنهایی در سالمندان مقدمه ای است برای کاهش موفقیت آمیز احساس تنهایی و پیامدها و عوارض جدی آن. در این راستا هدف این پژوهش، تعیین نقش مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه در پیش بینی احساس تنهایی سالمندان بود.
    روش
    در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی، جامعه آماری را کلیه سالمندان شهر تهران در سال 1395 تشکیل می دادند. 400 نفر از سالمندان ساکن منزل از مناطق مختلف شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس تجدیدنظر شده احساس تنهایی، پرسشنامه های مهارت های ارتباطی بین فردی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه استفاده شد. داده ها با استفاده از نسخه 23 نرم افزار آماری SPSS، روش همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج روش های آماری، همبستگی های منفی و معناداری بین مهارت های ارتباطی (0/40-= r و 0/001 >p)، حمایت اجتماعی (0/20-= r و 0/001>p) و تجارب معنوی روزانه (0/50-= r و 0/001> p) با احساس تنهایی نشان دادند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که 38 درصد از واریانس احساس تنهایی از طریق مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که مهارت های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه نقش معناداری در پیش بینی احساس تنهایی سالمندان دارد. این یافته ها حاوی کاربردهای درمانی مهمی در خصوص اهمیت این متغیرها در تجربه احساس تنهایی سالمندان می باشد.
    کلیدواژگان: تنهایی، ارتباط، حمایت اجتماعی، معنویت، سالمند(سالخورده بالای 80 ساله)
|
  • A. Yaghoobzadeh, H. Sharif Nia, Z. Hosseinigolafshani, F. Mohammadi, S. Oveisi, H. Torkmandi * Pages 1-10
    Introduction
    Self-perception of ageing is considered as an affecting factor in experiencing successful ageing. Influencing factors associated with the ageing perception varies in different societies and closely relates to the culture of each communities. This research aimed to examine the associated factors of ageing perception among eldery in Qazvin, 2015.
    Method
    A descriptive-analytic design conducted on 300 elderly that were recruited from the clinics and health centers in Qazvin using stratified random sampling method. Data were collected with demographic and Barker`s ageing perception questionnaires. Data analysis was performed using SPSS22.
    Results
    Mean score of ageing perception was 159.10.±11.10. There was no significant correlation between ageing and ageing perception (r = -.123, p = .638). Widowhood and less relative visiting led to experience high ageing perception. However, being a woman, ageing in place as well as receiving emotional support from friends related to low ageing perception (p
    Conclusions
    Ageing perception is related to factors like widowhood, gender, emotional support, and ageing in place. Researchers, health care professionals, and the elderly may benefit from thinking about old age as a stage of life. So, intervention to improve ageing perception of eldery and acheive sucessful ageing is necessary.
    Keywords: Ageing perception, Elderly, Qazvin
  • Habib Zarei *, Reza Rajabi, Hooman Minoonejad Pages 11-19
    Introduction
    One of the consequences of aging is disturbance in maintaining balance that cause impairment and disability in elderyʼs functional activities and falls. All these cases increases the importance of preventing falls in the elderly.
    Methods
    This study is a semi experimental research with pretest-posttest plan, in which 30 male and female elderly between 70 and 79 years were randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group did balance training with ground ladders balance (6 weeks, 3 sessions per week, each session 45 minutes). The control group also began to practice the only way to go. The control group only did walking exercise. Before and after 6 weeks of training, balance wae assessed with Falls Efficacy Scale International (FES-I) tests and Assessment of postural sway. Paired t-tests and analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the data, SPSS statistical package was used for all analyzes. In this study, significance level equal was considered to 95% and level of alpha was considered less than or equal to 0/05.
    Results
    The results showed significant difference in obtained scores in the, Falls Efficacy Scale International (FES-I)and the size and distance of the center of pressure area range with open and closed eyes between pretest and posttest in the experimental group, (0/05≥ p).But results showed no significant for both variables in the control group (0/05
    Conclusion
    This study showed that exercise with ground ladders reduce can improve postural control and decrease the risk of falls in the elderly. Therefore it can be used to reduce risk of falls.
    Keywords: Elderly, Ground ladders balance, Postural control, Risk of falls
  • Mohammad Narimani, Hamidreza Samadifard * Pages 20-28
    Introduction
    The World Health Organization stressed on the importance of social health as well as physical health, so social health has become the common concern of sociologists and social planners in each community. The present study was conducted to determine the relationship between irrational beliefs, mindfulness and cognitive fusion with social health in elderly.
    Methods
    In this descriptive study, 112 Elderly men were selected by available sampling method from all elderly men over 60 years old in Ardabil city, 2016. For data collection, the irrational beliefs scale, mindfulness scale, cognitive fusion scale and social health scale were used. Research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression methods by SPSS 23 statistical software.
    Results
    The results showed a significant relationship between irrational beliefs (r=-0/58, p
    Conclusion
    From this study, it can be concluded that elderly with higher levels of irrational beliefs and cognitive fusion have lower social health than their peers, while higher mindfulness could improve the social health in them.
    Keywords: Irrational Beliefs, Mindfulness, Cognitive Fusion, Social Health, Elderly
  • Mohammad Farajzadeh, Reza Ghanei Gheshlagh *, Naser Rashadmanesh, Mozhdeh Zarei, Hadi Amini Pages 29-37
    Introduction
    Depression is a common chronic disease among the elderly. Depression would lead to decreased quality of life, disturbance in activity of daily living and personal, social and family roles. One of the factors that might prevent the occurrence of depression is tea consumption. Considering the controversial results of foreign studies and lack of national studies in this regard, the present study was conducted to evaluate the relationship between tea consumption and depression among the elderly.
    Method
    This case-control study was conducted in 2016 on 260 elderly who referred to health centers of the Saghez city. Samples were selected using cluster random method. Using the Geriatric Depression Scale and confirmation of the psychiatrist, samples were divided into two groups (depressed and not depressed) and were adjusted regarding their age, gender, educational level and body mass index. Then the amount of consumed tea for each participant was recorded. Data were analyzed using SPSS software 18 and through descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean and standard deviation of the participants’ age were 69.8 ± 6.35 years. Findings showed that 64.2% of the participants (169) consumed less than three cups of tea per day. A significant relationship was revealed between tea consumption and depression; this means that 1.5% of the depressed participants and 33.5% of the not-depressed participants were consuming at least 3 cups of tea every day. The risk of depression was 66% lower among those who consumed at least 3 cups of tea every day than those who consumed less than 3 cups of tea per day (p
    Conclusions
    The present study revealed a probable relationship between depression and tea consumption among the elderly. Considering the high prevalence of depression among the elderly, preventive interventions, such as consuming at least 3 cups of tea every day, is recommended.
    Keywords: Tea, Depression, Elderly
  • Seyed Ali Hosseini *, Abdossaleh Zar, Mohammad Darakhshandeh, Omid Reza Salehi, Reza Amiri Pages 38-46
    Introduction
    Increasing of lipid profile is one of the important risk factors in old age. The aim of present study was to assess the effect of changes in volume and intensity of exercises on lipid profile of elderly men.
    Methods
    Twenty elderly men of yasuj city was selected through purposeful sampling and based on aerobic power divided into two groups. Both groups exercised 60 minutes per session for 8 weeks. Lipid profile changes was assessed with measuring fasting blood samples before and after of intervention. Data was analyzed using Co-variation and dependent T- tests.
    Results
    The findings showed that 2 days training in week with high intensity and 3 days training in week with low intensity have significant effect on improvement of lipid profile of elderly men (p≤0.05), also have equal effects on improvement of lipid profile of elderly men (p≥ 0.05).
    Conclusion
    Training protocols of present study can induce improvement in lipid profile of elderly men.
    Keywords: Exercise, Elderly, Lipid
  • N. Hosseini Ramaghani, F. Mir Drikvand *, H. Panahi Pages 47-57
    Introduction
    Attention and concentration on predictor variables of loneliness feeling in the elderly is an introduction to successful reduction of loneliness feeling and decreasing its serious consequences. The purpose of this study was to determine the role of communication skills, social support and daily spiritual experiences in predicting loneliness feeling of the elderly.
    Method
    This is descriptive- analytical study. The statistical population of this study was all elderly in Tehran at 2016. Four hundred elderly who are living at home were selected by cluster sampling from different areas of Tehran city. The Revised loneliness feeling scale, Interpersonal Communication Skills questionnaire, Social support questionnaire, and Daily spiritual experiences questionnaire were used to collect information. Data were analyzed by SPSS, version 23, using Pearson Product Moment Correlation and Multiple Regression method.
    Results
    The statistical results indicated the negative significant correlations between communication skills (r= -0/40, P
    Conclusion
    Communication skills, social support and daily spiritual experiences have a significant role in predicting loneliness feeling of the elderly. The results of this study have significant therapeutic implications about the importance of these variables in the loneliness feeling of the elderly.
    Keywords: Loneliness, Communication, Social Support, Spirituality, Elderly