فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1396)

نشریه سالمندشناسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آناهیتا خدابخشی کولایی *، نوشین سادات میرافضل صفحات 1-10
    مقدمه
    دوران سالمندی یکی از مهمترین تغییرات و تحولات رشدی در زندگی فرد به شمار می رود. با وجود اطلاعات اندکی که در زمینه رضایت جنسی و اثر سایر مولفه های روان شناختی بر این مقوله دارد، بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین سبک های شوخ طبعی و حمایت اجتماعی با رضایت جنسی در زنان سالمند می باشد.
    روش
    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل، کلیه زنان سالمند 60 تا 70 ساله ای است که در مراکز جهان دیدگان وابسته به شهرداری منطقه سه شهر تهران در سال 1395 ثبت نام کرده بودند که از این میان تعداد 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه رضایت جنسی هادسون، مقیاس ارزیابی حمایت اجتماعی و پرسشنامه سبک های شوخ طبعی جمع آوری شدند. سپس با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره و نرم افزار SPSS نسخه21 مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که، بین سبک های شوخی طبعی خود ارزنده و پیوند جویانه با رضایت جنسی رابطه مثبت و معنادار به دست آمد (001/0>p). اما بین سبک های شوخ طبعی پرخاشگرانه و خود تحقیرگر با رضایت جنسی رابطه منفی و معناداری مشاهده شد (001/0>p). همچنین بین حمایت خانواده، حمایت دوستان، حمایت سایر افراد و نمره کل حمایت اجتماعی با رضایت جنسی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که، سبک های شوخ طبعی و حمایت اجتماعی در رضایت جنسی زنان سالمند نقش دارد. از این رو، متخصصان بهداشت روانی سالمندی با آگاهی از رابطه سبک های شوخ طبعی با مولفه های رضایت جنسی و حمایت اجتماعی می توانند به بهبود کیفیت ارتباطی و زندگی زناشویی زنان سالمند با همسران آنها، کمک کنند.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، شوخ طبعی، حمایت اجتماعی، سالمند
  • سلمان علوی، عبدالصالح زر *، مرتضی سلیمی آوانسر، فاطمه احمدی صفحات 11-19
    مقدمه
    یائسگی رخدادی طبیعی است که در دوران میانسالی اتفاق می افتد که در طولانی مدت اثرات منفی در فرد به جا می گذارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر ورزش بر میزان سلامت عمومی، شادکامی و امید به زندگی زنان سالمد و یائسه انجام شده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر استراتژی توصیفی و از نظر مسیر اجرا علی- مقایسه ای بود. تعداد 109 نفر زن یائسه (42 نفر فعال و 67 غیر فعال) شهر شیراز (در سال 1395)، به شیوه نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه در مطالعه شرکت کردند. به منظور جمع آوری اطلاعات از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ28)، شادکامی آکسفورد (OHI) و امید به زندگی اشنایدر استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 18 SPSS از آزمون کالموگروف- اسمیرنوف و آزمون t مستقل استفاده شد (05/0 =α).
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زنان یائسه فعال در مقایسه با زنان یائسه غیر فعال دارای سطح شادکامی بهتری می باشند (001/0 =p). همچنین زنان یائسه فعال بطور معنی داری دارای سطح سلامت عمومی بهتری نسبت به زنان یائسه غیر فعال می باشند (001/0 = p). اما تفاوت معنی داری بین امید به زندگی زنان یائسه فعال و غیر فعال مشاهده نشد (445/0 = p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق می توان چنین گفت که انجام فعالیت بدنی و ورزش می تواند باعث بهبود سلامت عمومی و شادکامی زنان یائسه شود. لذا می بایست تدابیری در جهت تسریع شرکت زنان یائسه در ورزش اندیشید و امکانات لازم را جهت انجام فعالیت ورزشی در اختیار این قشر قرار داد.
    کلیدواژگان: یائسگی، سلامت عمومی، شادکامی، امید به زندگی، ورزش و فعالیت بدنی
  • توکل اقایاری هیر، داود قاسم زاده *، اکبر ابراهیمی اورنگ صفحات 20-28
    مقدمه
    کیفیت زندگی مرتبط با سلامت یکی از ابعاد مهم مقوله کیفیت زندگی سالمندان بشمار می رود لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین حمایت اجتماعی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در سالمندان شهر تبریز می باشد.
    روش
    در این پژوهش همبستگی اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (SF 36) و حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی در یک نمونه 350 نفری از سالمندان مناطق ده گانه تبریز جمع آوری شده و تحلیل داده ها با استفاده از از آزمون های همبستگی و رگرسیون و SPSS نسخه 22 انجام شد
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حمایت اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان داشته و میزان کیفیت زندگی مردان بیشتر از زنان می باشد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان می دهد که متغیرهای حمایت اجتماعی، درآمد و حمایت از سوی دوستان 30 درصد از واریانس متغیر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    توجه به حمایت اجتماعی به عنوان یکی از عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در ارتقا کیفیت زندگی سالمندان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، حمایت اجتماعی، سالمند، تبریز
  • شمس الدین رضایی *، محسن اسماعیلی صفحات 29-40
    مقدمه
    دوران سالمندی یکی از مهمترین تغییرات در زندگی افراد به شمار می رود و به نظر می رسد که فعالیت بدنی یکی از عوامل موثر در بهبود کیفیت همه ابعاد زندگی این دوران است. بنابراین هدف این پژوهش بررسی تاثیر فعالیت های جسمانی بر کیفیت زندگی، امید و رضایت از زندگی سالمندان شهر ایلام با استفاده از روش تحلیل مسیر می باشد.
    روش
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان 60 سال و بالاتر شهر ایلام می باشد که تعداد 200 نفر(144 مرد و 56 زن) از آنها به روش طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد بین المللی فعالیت جسمانی (IPAQ)، کیفیت زندگی (SF-36)، رضایت از زندگی (SWLS) و مقیاس امید (AHS) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از 22 SPSS و 20 AMOS استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که فعالیت جسمانی با ضریب مسیر 34/0 بر بعد جسمانی کیفیت زندگی، با ضریب مسیر 30/0 بر بعد روانی کیفیت زندگی، با ضریب مسیر 30/0 بر امید و با ضریب مسیر 25/0 بر رضایت از زندگی اثر گذار است. همچنین امید با ضریب مسیر 23/0 بر رضایت از زندگی اثرگذار است.
    نتیجه گیری
    فعالیت های بدنی ویژه سالمندان بر کیفیت، امید و رضایت از زندگی سالمندان اثرگذار است؛ بنابراین اجرای برنامه های ورزشی منظم در مراکز مراقبتی سالمندان و پارک ها می تواند به عنوان روشی جهت ارتقاء سلامت و بهبود زندگی سالمندان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، امید، رضایت از زندگی، فعالیت بدنی، ایلام
  • صابر پورمحمد، زهرا جلیلی * صفحات 41-50
    مقدمه
    پرفشاری خون، مهم ترین مشکل بهداشتی در کشورهای در حال توسعه و یکی از دلایل مرگ زودرس و عامل خطر بیماری های قلبی- عروقی، سکته مغزی و نارسایی کلیه بخصوص در سالمندان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با رفتارهای خود مراقبتی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در شهرستان ارومیه انجام شد.
    روش
    در این مطالعه مقطعی 120 سالمند مبتلا به پرفشاری خون که تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان ارومیه بودند به طور تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر سوالات دموگرافیک، آگاهی، رفتارهای خود مراقبتی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده ها با استفاده از آزمون های آنوا، رگرسیون خطی و با به کارگیری نرم افزار 16SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن سالمندان مورد مطالعه 72/11± 6/72 سال بود. نتایج نشان داد که رفتار خودمراقبتی با جنسیت، وضعیت تاهل، وضعیت اقتصادی ارتباط آماری معناداری داشت. از بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بیشترین و کمترین سازه پیشگویی کننده رفتار خود مراقبتی بترتیب، خودکارآمدی درک شده (382/0 B=)، حساسیت درک شده (20/0 B=) بدست آمد که از لحاظ آماری معنا دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی می تواند نقش مهمی در کنترل پرفشاری خون در میان سالمندان داشته باشد و سازه خودکار آمدی درک شده از بین سازه های این مدل پیش گویی کننده بیشتر رفتارهای خود مراقبتی کنترل پرفشاری خون در میان سالمندان است، لذا توصیه می شود که در مطالعات بعدی برروی سایر سازهای دیگر این مدل پیرامون رفتارهای خود مراقبتی در سالمندان مدنظر محققین قرار گیرد..
    کلیدواژگان: خود مراقبتی، سالمند، مدل اعتقاد بهداشتی، پرفشاری خون
  • شیما نظری *، اکرم فرهادی، لیلا صادق مقدم، علیرضا نمازی شبستری صفحات 51-64
    مقدمه
    با توجه به اهمیت حمایت اجتماعی در ارتقای سلامت جسمی و روانی سالمندان، این مطالعه به بررسی حمایت درک شده عاطفی بعنوان یکی از زیرمجموعه های حمایت اجتماعی در جمعیت رو به رشد سالمندان می پردازد.
    روش
    در این مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوای هدایت شده، تعداد 14 سالمند از نقاط مختلف تهران شرکت کردند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و با استفاده از ماتریس طراحی شده بر اساس مرور متون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سالمندان «حمایت عاطفی» را بعنوان یکی از منابع مهم حمایت، دربرگیرنده «روابط نزدیک با اطرافیان»، «عشق و عواطف»، «توجه و مراقبت»، «محرم راز»، « امنیت عاطفی در شرایط نیاز» و «ادراک مثبت از خود» می دانند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت حمایت عاطفی درک شده، دست اندرکاران سلامت سالمندان باید در طراحی مداخلات با هدف ارتقا سطح حمایت اجتماعی سالمندان به این نوع حمایت توجه بیشتری مبذول دارند.
    کلیدواژگان: حمایت عاطفی، سالمند، تحلیل محتوای هدایت شده
|
  • A. Khodabakhshi-Koolaee *, Ns Mirafzal Pages 1-10
    Introduction
    The aim of this research was investigate of relationship between Humor and Social Support with Sex Satisfaction in old aged Married women 60-70 years in Tehran.
    Method
    Research method was descriptive. The statistical Population contains all old aged women 60-70 years present in Municipality Cultural House of District three of Tehran city by 2016. For implemented the research 200 women selected as sample by Voluntary available sampling
    Method
    The data collected by Hudson’s Sex Satisfaction Questionnaire, The Social Support Appraisal Scale, and Humor Style Questionnaire. At last, collected data analyzed by Pearson Correlation Coefficient, Multivariate Regression by SPSS version 21.
    Results
    The findings revealed that there were positive and significant relationship between Self Worthwhile Style and Seeking linkage Style with Sex Satisfaction (0/0001). However, there were negative and significant relationship between Aggressive Style and self-Inferiority Style with Sex Satisfaction (p
    Conclusion
    According to findings could be concluding that Humor styles and Social Support have play important role in Sex Satisfaction. It is suggested to mental health clinicians that awareness of the roles of these psychological elements to counseling with older people.
    Keywords: Sex Satisfaction, Humor, Social Support, old aged
  • S. Alavai, A.S. Zar *, M. Salimi Avansar, F. Ahmadi Pages 11-19
    Introduction
    Menopause is a natural event that occurs in adulthood that in the long term can negative effects on the people. The aim of this study was to investigate the effect of exercise on general health, happiness and life expectancy in post-menopausal and elder women.
    Method
    The present research in terms of strategy is descriptive and it was comparative in terms of performance. A total of 109 postmenopausal women (42 active and 67 inactive) in Shiraz (in 1395) By Available sampling method and voluntarily to participated in the study.In order to collect information, we used of the demographic information form , General Health Questionnaire (GHQ28), Oxford Welfare (OHI) and Schneider Life expectancy. To analyze the data we used of SPSS/18, Kolmogorov-Smirnov test and independent t-test (α= 0.05).
    Results
    The results showed that active postmenopausal women compared to inactive postmenopausal women are better in happiness (p=0.001). And also active postmenopausal women significantly better in Public health than inactive postmenopausal women (p=0.001). But there was no significant difference in the scale of the life expectancy between two group (p=0.445).
    Conclusion
    According to the research findings, it can be said that Physical activity and exercise can improve overall health and happiness in postmenopausal women. Therefore, It must be resolved consider to accelerate postmenopausal women's participation in sports and provide the necessary facilities to exercise for this population.
    Keywords: Menopause, general health, happiness, life expectancy, exercise, physical activity
  • T. Aghayari Hir, D. Ghasemzade *, A. Ebrahimi Orang Pages 20-28
    Introduction
    Due to the dramatic increasing in elderly population in Iran, their health-related quality of life has become to one of the main challenges. This study examined the relationship between social support and health-related quality among elderly in Tabriz.
    Method
    In this correlational study, the information collected using health-related quality of life questionnaire and social support questionnaire in a sample of 350 elderly people at ten area of Tabriz. The data were analysized by SPSS version 23.
    Results
    Findings showed that there was a positive and significant relationship between social support and health-related quality of life. The health-related quality of life is elderly men was greater than women. Stepwise Regression analysis indicated that social support, income and social support achieved from friends explained 30% of elderly people health-related quality of life.
    Conclusion
    Considering social support as a one of social determinants of health is an important factor in improving the quality of life of elderly.
    Keywords: Health-related quality of life, Social support, Elderly, Tabriz
  • Shamseddin Rezaei *, Mohsen Esmaeili, Nabi Shamsaei Pages 29-40
    Introduction
    Aging is one of the most important changes in people's lives and it seems that physical activity is one of the most effective factor in improving the quality of all aspects of the life of this era. Therefore, the purpose of this research is to assess the effect of physical activities on the quality of life, hope and life satisfaction among the elderly in Ilam city by using path analysis method.
    Method
    In this research is descriptive- analytical method. Statistical population includes those who are aged 60 and above in Ilam city which 200(144 men and 56 women) of them were selected as sample population by using stratified sampling. In order to collect information we used international Physical Activities (IPAQ), Short Health Form Survey (SF-36), Satisfaction with Life Scale (SWLS) and Adult Hope Scale (AHS) questionnaires. The data were analyzed using SPSS-22 and AMOS-20.
    Results
    Findings showed that physical activity has effects on the different aspects of the quality of life by 0/34 of path coefficient on the physical aspects of the quality of life, by 0/30 of path coefficient on the psychological aspects of the quality of life, by 0/30 of path coefficient on the hope in life and by 0/25 of path coefficient on the life satisfaction.
    Conclusion
    Physical activities affect the quality of the life and having hope in life among the elderly, therefore, carrying out a regular physical activity in the retirement Caring centers and parks can be used as a tool to increase the elderly health and life development.
    Keywords: Elderly, Quality of life, Hope, Life satisfaction, Physical activity, Ilam
  • S. Poormuhamad, Z. Jalili * Pages 41-50
    Introduction
    High blood pressure is the most important public health problem in developing countries. It a leading cause of stroke, kidney failure, premature death and a risk factor for cardiovascular disease particularly in elderly. The aim of conducting this study was to investigate the factors associated with self-care behaviors in elderly with hypertension based on health belief model in Uremia County.
    Method
    In this cross-sectional study of 120 elderly patients with hypertension who covered by health care centers in Uremia city were randomly enrolled. Data collection questionnaire included demographic questions, knowledge, self-care and health belief model structures. Data using ANOVA, linear regression analysis using software was 16SPSS
    Results
    The mean age of the elderly was 72.6 ± 11.72 years. The results showed that self-care behaviors had a significant relationship with gender, marital status, and economic situation. Perceived self-efficacy (B=0.382) and perceived susceptibility (B=0.20) were highest and lowest predictors of self-care behavior among HBM constructs respectively and were statistically significant.
    Conclusion
    According to the results, HBM constructs can play an important role in hypertension control among an elderly and perceived self-efficacy was more predictor hypertension self-care behaviors between HBM constructs. Therefore, recommended that researchers focus on another HBM constructs on self-care behaviors in the elderly at future studies
    Keywords: Self-care, Elderly, Health Belief Model, Hypertension
  • Sh Nazari *, A. Farhadi, L. Sadeghmoghadam, A. Namazi Shabestari Pages 51-64
    Introduction
    Given the importance of social support in promoting the physical and mental health of the older adults, this study investigates perceived affective support as one of the subsets of social support in the growing population of the older adults.
    Method
    In this qualitative study, 14 older adults people from different parts of Tehran participated in the directed content analysis method. The data was collected through semi-structured interviews and analyzed using a matrix developed based on literature review.
    Results
    The results showed that the older adults considered "affective support" as one of the most important sources of support, including "close relationships with others", "love and affects", "attention and care", "Significant other", "affective security in need" and "positive self-perception ".
    Discussion
    Considering the importance of perceived affective support, older adults health care providers need to pay more attention to this kind of support in designing interventions aimed at promoting social support for older adults.
    Keywords: Perceived affective support, Older adults, Directed content analysis