فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1397)

نشریه سالمندشناسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ابراهیمی، محمدسجاد صیدی، فاطمه شعاعی* صفحات 1-13
    مقدمه
    کوشش جهت رفع نیازها و مشکلات سالمندان با توجه به رشد روزافزون جمعیت سالمندی و تعدد مشکلات آنان به عنوان یک ضرورت اجتماعی مطرح است. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روایت درمانی گروهی بر بخشودگی و افسردگی سالمندان انجام شد.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 30 نفر سالمند مرد به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و گواه جایگزین شدند (15نفر). در گروه آزمایش مداخله روایت درمانی به طول هشت جلسه، هر جلسه به مدت یک ساعت در هفته انجام شد. از پرسشنامه کوتاه شناختی، نسخه فارسی مقیاس بخشش هارتلند و مقیاس افسردگی سالمندان برای جمع‏آوری داده‏ها استفاده شد؛ و به وسیله نرم آزار SPSS-20 با آزمون کوواریانس یک‏راهه مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته‏ ها: با کنترل اثر پیش‏آزمون بین دو گروه آزمایشی و کنترل در متغیرهای بخشش خود (08/5=F؛ 03/0=P) و بخشش دیگران (87/ 6 = F؛ 01/0=P) و افسردگی (29/16=F، 01/0>P) تفاوت معناداری وجود داشت؛ ولی در رابطه با بخشش موقعیت های کنترل ناپذیر (02/2 =F؛ 16/0=P) تفاوت معناداری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    روایت‏درمانی گروهی به عنوان درمانی غیر تهاجمی و سازگار با روحیات سالمندان می باشد. این روش توان التیام بخشیدن به رنجش‏های دوره سالمندی و در پس آن کاهش افسردگی را دارا است.
    کلیدواژگان: روایت درمانی، بخشش، افسردگی، سالمندان
  • رها برهمند، محسن باقریان فرح آبادی* ، سید صلاح الدین نقشبندی صفحات 14-26
    مقدمه
    شواهد حاکی است که با وجود اهمیت ورزش و فعالیت بدنی بر روی سلامت سالمندان، این گروه سنی به مشارکت در فعالیت های ورزشی چندان راغب نسیتند. از سوی دیگر، اماکن ورزشی نیز استاندارد، طراحی و تجهیزات مناسب برای حضور سالمندان را دارا نیستند. در نتیجه این تحقیق با هدف شناسایی الزامات طراحی داخلی اماکن و تجهیزات ورزشی ویژه ی سالمندان انجام پذیرفت.
    روش
    تحقیق حاضر با استفاده از روش کیفی و کمی و با کمک فرآیند تحلیل شبکه Analytical Network Process در فاصله زمانی بهمن96- اردیبهشت 97 در اماکن ورزشی تهران و کرج انجام یافت. در بخش کیفی داده ها با استفاده از مصاحبه با 15 نفر از خبرگان جمع آوری گردیدکه به روش گلوله برفی انتخاب شده بودند، سپس در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی، یافته ها توسط نرم افزار Excel 2010 سازماندهی و بر طبق تحلیل شبکه Analytical Network Process، توسط نرم افزار super decision نسخه ی 2. 8 اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    عوامل اصلی الزامات شامل 5 عامل اصلی و 32 زیر معیار تعیین شد. 5 عامل اصلی عبارتند از: ایمنی و امنیت محیطی، جذابیت و زیبایی شناسی، ساختار چیدمان داخلی و عوامل فیزیکی و کاربری بنا و طبق اولویت بندی نهایی به این ترتیب، ایمنی و امنیت محیطی، ساختار چیدمان داخلی، اصول پایه در طراحی، عوامل فیزیکی و کاربری بنا، قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    شناسایی و اولویت بندی الزامات طراحی داخلی اماکن ورزشی ویژه سالمندان می تواند به دست اندر کاران حوزه ورزش برای طراحی مناسب اماکن و تجهیزات ورزشی جهت سالمندان کمک کرده تا این گروه سنی به فعالیت ورزشی علاقه مند شده و محیطی امن و با آرامش را برای فعالیت آنان فرآهم آورند.
    کلیدواژگان: ورزش سالمندان، ایمنی و بهداشت سالمندان، معماری اماکن ورزشی سالمندان، تجهیزات ورزشی
  • سعیده خلیلی ، ربابه معماریان *، فضل الله احمدی صفحات 27-34
    مقدمه
    بالا رفتن سن، تحلیل ساختار و کاهش عملکرد فیزیولوژیکی بدن باعث تغییرات فیزیولوژیک وسیعی در بافت ها، ارگان ها و عملکردشان می گردد که می توانند بر فعالیت های زندگی روزمره و استقلال فیزیکی سالمندی تاثیر بگذارند. یکی از بیماری های مزمن دوران سالمندی پرفشاری خون است، لذا هدف از انجام این مطالعه تاثیر اجرای برنامه خودمراقبتی مبتنی بر فعالیت - سلامت معنوی بر میزان پرفشاری خون سالمندان کهریزک استان البرز بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر، مطالعه ای نیمه تجربی است، که در شهر کرج، سال 1396 انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و دستگاه فشارسنج کالیبره بود. فشارخون به روش استاندارد و توسط محقق کنترل شد. سایر ابزارهای پژوهش، پرسشنامه فعالیت روزمره زندگی و پرسشنامه سلامت معنوی بودند. 90 سالمند به روش غیرتصادفی و دردسترس از مرکز نگهداری سالمندان کهریزک استان البرز انتخاب شدند. گروه کنترل از برنامه های روتین در مرکز استفاده می کردند. برای گروه فعالیت برنامه فعالیت روزمره زندگی و پیاده روی سه بار در هفته به میزان 20 دقیقه طراحی و اجرا شد و برای گروه برنامه خود مراقبتی علاوه بر برنامه گروه فعالیت، برنامه معنوی شامل دعای آیه الکرسی وذکر صلوات طراحی و اجرا شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج آزمون کای اسکوئر سالمندان از نظر متغیرهای سن، جنس و طول مدت بیماری یکسان بودند (05/0p) ، همچنین میانگین فشارخون در دو گروه فعالیت و برنامه خودمراقبتی براساس نتایج آزمون من ویتنی یکسان بود (05/0
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که به کارگیری برنامه خودمراقبتی مبتنی بر فعالیت و سلامت معنوی بر میزان فشارخون سالمندان مبتلا به پرفشاری خون موثر است. پیشنهاد می شود مدل خودمراقبتی مبتنی بر فعالیت و سلامت معنوی در مورد سایر بیماری ها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: برنامه خودمراقبتی، فعالیت، سلامت معنوی، پرفشاری خون، سالمند
  • مجتبی بابایی خرزوقی* ، منصور صاحب الزمانی، محمدتقی کریمی صفحات 35-47
    مقدمه
    زمین خوردن به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات شایع دوران سالمندی محسوب می گردد. محققین معتقدند که کاهش تعادل بعنوان اصلی ترین عامل موثر در زمین خوردن سالمندان به شمار می رود، در همین راستا تحقیق حاضر با هدف مقایسه اثربخشی 8هفته تمرینات ترکیبی بصورت میدانی و ورزش از راه دور بر روی پارامترهای تعادل ایستا و پویای سلامندان طراحی و پیاده سازی شده است.
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با مداخل تمرینات ورزشی، که در شهر اصفهان انجام گرفت، 60 نفر سالمند مرد سالم بالای60سال، دارای توانایی انجام فعالیت ورزشی، به روش هدفمند در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (میدانی و ورزش از راه دور) و یک گروه کنترل تقسیم شدند. به هر دو گروه تجربی به عنوان مداخله، برنامه تمرینی به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته و هر جلسه 90دقیقه داده شد، برنامه تمرینی ترکیبی بر اساس سیستم تمرینی «نهایت آمادگی» طراحی و پیاده سازی شد. پارامترهای مرتبط با تعادل ایستا و پویا از طریق دستگاه آنالیز حرکت با هفت دوربین و صفحه نیرو هماهنگ شده با آن مورد ارزیابی قرارگرفت و جهت ارزیابی های اولیه از طریق پرسشنامه محقق ساخته به همراه پرسشنامه فرم کوتاه وضعیت ذهنی (MMSE) استفاده گردید. از آمار توصیفی برای بررسی داده ها و همگن بودن آنها و از آنوا برای اندازه گیری های تکراری جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. همچنین از نرم افزار SPSS نسخه24 جهت انجام فرآیندهای آماری استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر سه گروه تجربی میدانی و تجربی ورزش از راه دور و کنترل با یکدیگر از لحاظ سن (26/0=P) ، قد (86/0=P) ، جرم بدن (92/0=P) ، شاخص توده بدنی (95/0=P) ، شاخص آمادگی فعالیت بدنی (43/0=P) ، شاخص سلامت روانی (54/0=P) و سلامت عمومی (63/0=P) همسان می باشند. بکارگیری یک برنامه تمرینی ترکیبی چه بصورت تله-اکسرسایز (ورزش از راه دور) و چه بصورت میدانی باعث افزایش معناداری در پارامترهای تعادل ایستا از قبیل دامنه نوسان مرکز فشار بدن در صفحه قدامی-خلفی (023/0=P) و صفحه داخلی-خارجی (019/0=P) ، جمع طول مسیر طی شده توسط مرکز فشار بدن در صفحه قدامی-خلفی (001/0=P) و صفحه داخلی- خارجی (001/0=P) ، و سرعت نوسان مرکز فشار بدن در صفحه قدامی-خلفی (001/0=P) و داخلی-خارجی (001/0=P) اختلاف معناداری (05/0≥P) داشتند، این مورد همچنین در ثبات داخلی-خارجی نسبت به عرض گام (001/0=P) که یکی از پارامترهای تعادل پویا محسوب می گردد نیز حاصل شد (05/0≥P) ، این در حالی است که در مدت زمان مشابه، در گروهی که برنامه 8هفته تمرینات ترکیبی را دریافت ننمودند، تغییر معنی داری در هیچ کدام از پارامترهای تعادل ایستا و پویا ایجاد نشده است (05/0≥P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل از پژوهش، می توان استنباط نمود که استفاده منظم و مداوم از 8 هفته برنامه تمرینی ترکیبی بصورت ورزش از راه دور و میدانی می تواند بدلیل بهبود پارامترهای تعادل ایستا و پویا، به عنوان جایگزین مناسبی برای برنامه های تمرینی میدانی مطرح باشد، درضمن تمرینات تله-اکسرسایز بنظر برای گروه سنی سالمندان بدلیل کاهش خطرات بیرون از منزل و قرارگیری در گروه های همسان موثرتر بوده و راه را برای سالم پیر شدن و برخوردار بودن از سلامتی در این دوره از زندگی هموار می نماید.
    کلیدواژگان: تعادل وضعیتی، بازتوانی از راه دور، سالمندی موفق، ورزش درمانی
  • بتول ترابی، مجتبی محمدی، خدیجه ابوزاده گتابی، اکرم قنبری* صفحات 48-55
    مقدمه
    عوارض جانبی داروها در سالمندان پدیده ای خطرناک و ناخواسته است و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تجویز داروهای نامناسب و چند دارویی در سالمندان بستری در بیمارستان واسعی شهر سبزوار طراحی گردیده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی بر روی 186 سالمند بالای 60 سال بستری در بیمارستان عمومی – آموزشی واسعی شهر سبزوار سال 1396 ، انجام شد که بصورت نمونه گیری آسان و در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. اطلاعات توسط پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک و داروهای نامناسب تجویز شده بر اساس معیار استاندارد Beers جمع آوری و با استفاده از spss نسخه 21 و با روش های آماری توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی سالمندان مورد مطالعه 9 ± 71 سال بود. حدود 66 درصد بیماران مصرف بیش از 5 داروی همزمان داشته و بطور میانگین برای هر سالمند 4/2±6 قلم داروی مختلف تجویز شده بود. مصرف داروهای نامناسب در میان سالمندان 31 درصد بود که بیشتر مربوط به دسته بنزودیازپین ها و آنتی سایکوتیک ها بودند. از نظر شیوع مصرف دارو، داروهای مربوط به درمان های گوارشی و اختلالات روحی روانی فراوانی بیشتری داشتند. رابطه معناداری بین مصرف همزمان تعداد زیادی از داروها با ویژگی های جمعیت شناختی شامل جنس ، نوع بخش و سن مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    نتایج اصلی این پژوهش نشان داد علاوه بر بالابودن میانگین داروهای مصرفی برای هر سالمند بستری خارج از حد استاندارد ، درمان های دارویی حاوی تجویزهای دارویی نامناسبی هستندکه بطور کلی سیمای نامطلوبی را از وضعیت مصرف دارو در سالمندان ارائه می دهد. بنابراین این مشکلات، ایجاب می کند که پژوهش هایی در زمینه راهکارهای پیشگیری و مداخلات موثر در جهت کاهش این مشکلات طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: سالمند، مصرف داروی نامناسب، معیار Beers، تعدد دارویی
  • فریده براتی، موسی سجادی، اکرم فرهادی، مصطفی امیری، لیلا صادق مقدم* صفحات 56-62
    مقدمه
    پرفشاری خون به عنوان یکی از مشکلات مهم بهداشتی در کشورهای در حال توسعه مطرح می باشد، توجه بیشتر به خودمراقبتی که روشی هزینه-اثربخش بوده در این خصوص ضروری می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان خودمراقبتی و ارتباط آن با عوامل موثر بر پرفشاری خون در سالمندان انجام گردید
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 300 سالمند مبتلا به فشارخون بالا و تحت پوشش مراکز سلامت جامعه شهر اهواز در سال 1396صورت گرفت. اطلاعات توسط فرم اطلاعات دموگرافیک و ابزار سنجش خودمراقبتی پرفشاری خون جمع آوری شده و وارد نرم افزار SPSSگردید سپس با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، آزمون تی مستقل و آنوا در سطح معنی داری کمتر از 05/0 به بررسی رفتارهای خودمراقبتی و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک پرداخته شد.
    یافته ها
    از 300 شرکت کننده در این مطالعه 3/54درصد زن بودند و اکثر این افراد متاهل (7/80درصد) ، درآمد در حدکفاف (7/59 درصد) و تحصیلات زیر دیپلم (66/73 درصد) داشتند. میانگین و انحراف معیار رفتارخودمراقبتی این افراد94/8±92/55 بود. بین خودمراقبتی با سابقه فشار خون، درآمد و سطح تحصیلات ارتباط مثبت و معنی دار می باشد (05/0 > p). اما بین خودمراقبتی با سن، جنس و بیماری هم زمان ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت خودمراقبتی در کنترل پرفشاری خون و کسب نمرات پایین خودمراقبتی در سالمندان کم بضاعت و کم سواد، پیشنهاد می شود که با ایجاد برنامه های آموزشی گسترده سمعی و بصری در این زمینه فرهنگ سازی شود.
    کلیدواژگان: خودمراقبتی، پرفشاری خون، سالمند
  • علی جهانی، ویدا طیبی* ، مهدی حارث آبادی، معصومه طاهرپور صفحات 63-71
    مقدمه
    بستری مجدد در سالمندان، یک رویداد تکرار پذیر، پر هزینه و اغلب یک فاکتور پیشگویی کننده تهدید حیات می باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی شیوع بستری مجدد و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی– تحلیلی از نوع مقطعی است که از طریق نمونه گیری آسان صورت گرفت. از ابتدای اردیبهشت ماه 1396، 441 سالمند ترخیص شده از سه بیمارستان آموزشی شهر بجنورد؛ دارای شرایط ورود به مطالعه؛ به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. تعیین پایایی پرسشنامه محقق ساخته با ضریب آلفای کرونباخ 86/0 و تائید روایی از سوی ده نفر از اساتید صورت گرفت. اطلاعات مربوط به بیماران در سه مرحله؛ از ابتدای اردیبهشت به مدت یکماه روزانه و سپس در پایان یک ماه و سه ماه پس از ترخیص هر بیمار؛ جمع آوری گردید. تجزیه تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار -21 Spss انجام شد.
    یافته ها
    اکثریت واحد پژوهش 247 نفر (56 درصد) زن و 295 نفر (67 درصد) در محدوده سنی 60 تا 75 سال قرار داشتند. همچنین284 نفر (5/64 درصد) را متاهلین و 198 نفر (45 درصد) را سالمندان دارای همراه فرزند در زندگی تشکیل دادند. 2/10 درصد از سالمندان ترخیص شده، ظرف مدت یک ماه پس از ترخیص و 8/13 درصد آنها طی مدت سه ماه پس از ترخیص به علل مختلف مجددا در بیمارستان بستری گردیدند. نتایج ارتباط معنی داری را بین وابستگی سالمندان پس از ترخیص با بستری مجدد نشان داد (0. 001>p). درمورد سایر عوامل دموگرافیک، متغیرهای بالینی، محیطی و بیمارستانی ارتباط معنی داری وجود نداشت (0. 05<p).
    نتیجه گیری
    سالمندان ترخیص شده که جهت فعالیت های روزانه به همراهان خود وابسته هستند، احتمال بستری شدن مجدد بیشتری دارند. توجه به امر وابستگی بیمار به همراهان جهت رفع نیازهای پایه، به منزله پیشگیری از تبعات بعدی و بستری شدن مجدد وی می باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، بستری مجدد، سالمند
  • خلیل علوی* ، محمود شیخ، فضل الله باقر زاده صفحات 72-83
    مقدمه
    بیماری پارکینسون، یک بیماری شایع در سالمندی است که با عواقب غیرحرکتی و حرکتی فراوانی، نظیر کاهش تعادل، همراه است. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر تمرینات پیلاتس و تای چی بر تعادل ایستا و پویا در سالمندان مرد مبتلا به پارکینسون بود.
    روش
    مطالعه حاضر به شیوه میدانی و به صورت پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه تمرین و یک گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را 106 مرد مبتلا به پارکینسون تشکیل می داد. برای انتخاب نمونه تحقیق، به شیوه هدفمند به صورت در دسترس 45 نفر (با میانگین سنی 29/7 ± 72/64) انتخاب گردیده و به دو گروه تمرین تای چی و پیلاتس و یک گروه کنترل تقسیم شدند. ابزار و وسایل گردآوری داده ها عبارت بود از ترازو، کرنومتر، دستگاه تعادل سنج برای تست تعادل، پرسشنامه مقیاس تعادل برگ (BBS) ، پرسشنامه ناتوانی جسمانی توسعه یافته کروتز برای سنجش نمره ناتوانی جسمانی (EDSS) و پرسشنامه سلامت PAR-Q بود. هر سه گروه آزمون های تعادل ایستا و پویا، گرفته شد. گروه های تمرین به مدت 12 هفته و هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 1ساعت به تمرین پرداختند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که انجام هر دو نوع تمرین تای چی و پیلاتس باعث بهبود تعادل افراد پارکینسونی می شود (001/0=p). به طوری که در گروه تمرین تای چی تعادل ایستا از 64/10 به 16/15 افزایش و میزان خطای تعادل پویا از 89/6 به 10/5 کاهش یافت. در گروه پیلاتس تعادل ایستا از 93/10 به 13/23 افزایش و میزان خطای تعادل پویا از 39/7 به 16/5 کاهش یافت. همچنین بین تاثیر تمرینات تای چی با تمرین پیلاتس بر تعادل پویای سالمندان پارکینسونی تفاوت معنی داری وجود ندارد (980/0=p) ولی بر تعادل ایستا تفاوت وجود داشت (001/0= p). به طوری که تاثیر تمرینات پیلاتس بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش پیشنهاد می شود که هم تمرینات سنتی تای چی و هم تمرینات پیلاتس بر بهبود تعادل اثر مثبتی دارد. ولی با توجه به تاثیر بیشتر تمرینات پیلاتس، از این شیوه تمرینی جدید برای بهبود تعادل و نهایتا افزایش کیفیت زندگی سالمندان دچار پارکینسون استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیماری پارکینسون، تمرین تای چی، پیلاتس، تعادل ایستا و پویا
|
  • Mohammad Ebrahimi , Mohammad Sajjad Seyadi , Fateme Shoaee * Pages 1-13
    Introduction
    Efforts to resolving the needs and problems of the elderly is considered as a social necessity due to the increasing growth of the aging population and the multiplicity of their problems. Therefore, the present study aimed to determine the effect of group therapy narration on forgiveness and depression in the elderly.
    Method
    This is a quasi-experimental study method using post-test design with a control group. 30 elderly people were selected and assigned to 2 experimental and control groups (n=15).The experiment group had eight 60-minute sessions of group narrative therapy which took place once a week. the Persian version of the abbreviated mental test (AMT), The Persian version of Heartland Forgiveness Scale and also the Geriatric Depression Scale (GDS) were used for data gathering. The data were analyzed by SPSS-20 using covariance (ANCOVA).
    Results
    There was a significant difference between the two experimental and control groups in the variables of self forgiveness and other forgiveness and depression after controlling the effect of pretest (P<0.05); But there was no significant difference in the forgiveness of uncontrolled situations.
    Conclusion
    Group therapy narrative is a non-aggressive and adapted to the spirit of the elderly. It could heal the annoyance of the aging period and subsequently reduce depression.
    Keywords: Narrative Therapy, Forgiveness, Depression, Elderly
  • Raha Barahmand , Mohesn Bagherian Farahabadi*, Salahodin Naghshbandi Pages 14-26
    Introduction
    Evidence show that sport has positive effects on elderly’s health. But old people don’t usually interest in doing physical activities. On the other hand, designs of sport facilities and equipment aren’t appropriate for elderly. This research was conducted with the aim of identify the requirements of sport facilities and equipment for elderly.
    Method
    This research was carried out with both qualitative and quantitative methods and by using of ANP method during 1396-1397 in Tehran and Karaj. In qualitative phase, the data were collected by interviewing with 15 experts. Then in quantitative phase, Paired Comparison Questionnaire was used and results were managed by Excel 2010 and prioritized with ANP method using super decision software 2.8.
    Results
    5 Main requirements and 32 sub-criteria were identified. They were prioritized as below: Safety and environmental security, structure of interior design, basic principals in design, physical and users factors of building, charm and aesthetics.
    Conclusion
    Identification and prioritization of requirements for interior design of sport facilities and equipment could help to stakeholders for appropriate designing of these facilities. so elderly will be interested to doing sports and a safe and calmly environment provided for them.
    Keywords: Sport in ageing, Safety, health of elderly, Architecture of the elderly sports facilities, Sports equipment
  • Khalili S*_Memarian R _Ahmadi F Pages 27-34
    Introduction
    Aging, body breakdown and physiological function decline were resulted in massive physiological changes in tissues, organs and their function, which can affect the daily living activities and the physical independence of in elderly. One of the chronic diseases of the elderly is hypertension. Therefore, the purpose of this study was to the effect of activity and spiritual health based self-care program on hypertension among the Kahrizak elderly people in the Alborz province.
    Method
    The present study is a quasi-experimental research that is conducted in Karaj in 2017. The data collection was done using a barometer that is calibered. The blood pressure was controlled by researcher. Also, daily living-related questionnaire and spiritual well-being questionnaire were completed. Ninty elderly were selected through non-randomly and available sampling method from Kahrizak elderly residence center in the Alborz province. The control group used routine center programs. For the test group, the program included activity of daily living and walking three times a week for 20 minutes were designed and implemented. For the self-care program group, a spiritual program (including the prayers of the verse Ayat-Alkorsi and Salavat) was designed and implemented, in addition to the program of the test group. Then, SPSS 16 software were used for data analysis.
    Results
    According to the Chi-square test, the elderly did not show significant differences concerning age, sex, and disease duration (p> 0.05). Based on Kruskal-Wallis test, the mean blood pressures in three groups the control, was significantly different (p <0.05). The Mann-Whitney test revealed no significant difference between the mean systolic and diastolic blood pressures between the two groups of test and self-care group (p> 0.05).
    Conclusion
    The results show that the application of activity and spiritual health based self care program is efficient on the elderly affected by hypertension. It is suggested that self-care Model with a focus on activity and spiritual health usage, to be considered for other diseases.
    Keywords: Self-care program, Activity, Spiritual well-being, Hypertension, Elderly
  • Mojtaba Babaei Khorzoghi*, Mansour Sahebozamani , Mohammad Taghi Karimi Pages 35-47
    Introduction
    Falling is considered one of the most common problems of aging. Researchers believe that reducing the balance is - the main factor in falling the elderly. In this regard, the present study aims to comparison of the effectiveness of 8-week UF combined field training and tele-exercise program on static and dynamic equilibrium parameters of the ederly Man -
    Method
    This semi-experimental study was conducted in Isfahan, sixty healthy elderly men, aged 60-70 years old, had the ability to perform exercise activities, were selected through purposeful sampling and randomly divided into two experimental (field and tele-exercise) and control groups. Both experimental groups received intervention, exercise program sessions for 8 weeks, 3 sessions per week, and 90 minutes each session. A training program based on the UF training system was designed and implemented. Parameters related to static and dynamic balance were evaluated through a motion analysis device with seven cameras. For initial evaluations, a researcher-made questionnaire and a Mini Mental State Examination (MMSE) were used. Descriptive statistics were used for data analysis and their homogeneity and ANOVA for repeated measurements were used to analyze the data. SPSS version 24 was also used to perform statistical processes.
    Results
    The results showed that all three experimental and field experiments (tele-exercise) and control with age (P = 0.26), height (P = 0.08), body weight (P= 0/92), body weight index (P = 0.95), fitness fitness index (P = 0/43), mental health index (P= 0/54), and general health (P = 0/63 = 0) are homologous. The use of a combination exercise program as a tele- exercise and field exercise significantly increased some of the static balance parameters such as COP Excursion AP(P= 0/023) and ML(P= 0/019), Path Length AP(P= 0/001) and ML(P= 0/001), COP Velocity AP(P= 0/001) and ML(P= 0/001) have a significant difference(P<0.05), This case was also obtained in the internal-external stability of the step width, which is one of the dynamic balance parameters(P<0.05). However, in the same period, in the group that did not practice the exercise program, there was no significant change in any of the parameters of static and dynamic balance (P>0.05).
    Conclusion
    Regarding the findings of the research, It can be deduced that regular and continuous use of a 8-week combined exercise program such as Tele-exercise and field exercise can be considered as a good alternative to field training programs due to the improvement of static and dynamic balance parameters. Meanwhile, Tele-exercises seem to be more effective for the elderly age group because of the reduction of dangers outside the home and placement in matched groups, and pave the way for healthy aging and healthy living in this period of life.
    Keywords: Postural Balance, Tele-rehabilitation, Successful Elderly, Exercise Therapy
  • B Torabi , M Mohammadi , Kh Aboozade Gatabi , A Ghanbari Moghaddam * Pages 48-55
    Introduction
    The risk of prescribing potentially inappropriate drugs for the elderly require serious attention. The aim of this study was to determine the status of administration of inappropriate and multidrug medications in the elderly admitted to Vasei Hospital in Sabzevar.
    Method
    This descriptive-analytical study was carried out on 186 elderly over 60 years old who admitted to the General and Educational Hospital of Sabzevar, 2017, which were selected through convenience sampling . Data were collected by using a questionnaire including demographic information and Beers Criteria . Data were analyzed using SPSS 21 and descriptive statistics, one way ANOVA and independent t-test.
    Results
    The mean age of the elderly was 71 ± 9 years. Approximately 66% of patients received more than 5 simultaneous medications and, on average, for each elderly, 6.2% of the drug was prescribed. The use of inappropriate drugs among the elderly was 31%, most of which were related to benzodiazepines and antipsychotics. In terms of prevalence of drug use, medications associated with gastrointestinal and psychiatric disorders were more frequent. There was no significant relationship between the simultaneous consumption of a large number of drugs with demographic characteristics including sex, type of ward and age (P <0.05).
    Conclusion
    The main results of this study showed that in addition to raising the average amount of consumed medication for any elderly patient outside the standard range, drug treatments contain inappropriate drug prescriptions, which generally show a poor signal from the drug use situation in the elderly. Therefore, these problems require that research into preventive strategies and effective interventions be designed and implemented to reduce these problems.
    Keywords: Elderly, Inappropriate Drug Use, Beers Criteria, Polypharmacy
  • Faride Barati , Mossa Sajjadi , Akram Farhadi , Mostafa Amiri , Leila Sadeghmoghadam * Pages 56-62
    Introduction
    High blood pressure is the most important public health problem in developing countries. The implementation of self-care regarding its cost-effectiveness seems necessary. The aim of conducting this study was to investigate factors associated with self-care behaviors in elderly with hypertension.
    Method
    This cross-sectional study was carried out in 2017 on 300 elderly with hypertension who were under the treatment in community health centers in Ahvaz city. The data were collected through a demographic form and a self-care assessing instrument for hypertension. The collected data were put in the SPSS and analyzed using descriptive and inferential statistics t-test, Spearman and Pearson correlation and ANOVA tests at significant level of P<0.05. based on hypertension self-care and its relationship with demographic factors. Findings: Of 300 elderlies, 54/3% were woman that the most of them were married (80/7%), with average economic status (59.7%) and under diploma (73/66%). The mean and standard deviation of total self care were 55/92±8/94. The results showed that there was a significantly positive relationship between self-care and hypertension history, income, and education level(p<0/05). However, there was no significant relationship between self-care and the variables of age, gender, and coincident disease(p>0/05).
    Conclusion
    Considering the importance of self-care in controlling hypertension and obtaining low self-care scores by the poorly literate elderly with low income, it is suggested that the age group be educated adequately through the extensive implementation of audio-visually educational programs.
    Keywords: Self-care, Hypertension, Elderly
  • A Jahani , V Tayebi*, M Hares Abadi , M Taherpour Pages 63-71
    Introduction
    Elderly re-admission to the hospital is a recurrent, costly and often life-threatening event. This study has been performed with the aim of assess the prevalence and factors associated with elderly re-admission.
    Method
    The present study is a descriptive-analytic study with cross-sectional method which was done through convenience sampling. The study was done on a total of 441 elderly who were eligible for entering the study and discharged from three hospitals in Bojnourd in April-May 2017. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire that its reliability is calculated with Cronbach's alpha coefficient 0.86 and face and content validity was approved by ten faculty members in geriatric nursing department. The questionnaire was completed in three stages: From May 1 for a month daily, then at the end of a month and three months after the discharge of each patient. Data was collected using information obtained from the patient himself or his companions also by referring to the information in the HIS system and patient records. Data interpretation was done using SPSS-21.
    Results
    The majority of sample (56%) were female, (67%) aged 60-75 years old, (64.5%) married, (52%) lived in the city, (56%) had independent income, (74%) illiterate, (45%) and lived with children 45 of the discharged elderly (%10.2) had a re-admission within one month and within three months after the discharge was 61 people (%13.8).The results of the findings are based on chi-square test showed a significant relationship between the elderly dependency status and re-admission (p <0/01). There was no significant relationship for other factors such as demographic and clinical variables as well as environmental- hospital variables with elderly readmission (p≥ 0/05).
    Conclusion
    Elderly patients who have a level of dependency on their relatives, more likely to be re-admitted. Paying attention to the dependence of the elder on relatives; to meet their basic needs; serves as a prevention of their subsequent sequelae and re-hospitalization.
    Keywords: re-hospitalization, readmission, elderly
  • Khalil Alavi * Pages 72-83
    Introduction
    Parkinson's is a prevalent disease at old age that is associated with numerous non-motor and motor consequences such as reduced balance. This study aims to compare effect of Pilates and tai chi exercises on static and dynamic balance in the elderly men with Parkinson's disease.
    Method
    This study was a field quasi-experimental research with pre- and post-test which was conducted in two training and control groups. The statistical population included 106 elderly men with Parkinson's disease. For sampling, 45 subjects were selected using purposive and convenience sampling method and divided into two groups of tai chi and Pilates exercises plus one control group. Data were collected using weighing scale, stopwatch, balance tester, Berg balance scale (BBS) questionnaire, Kurtzke expanded disability status scale (EDSS) and physical activity readiness questionnaire (PAR-Q). All three groups took the static and dynamic balance tests and the training groups performed the trainings for 12 weeks, every week for 3 sessions and (The data were analyzed in SPSS software ver. 21. Each session 1 hour).
    Results
    Results showed that both tai chi and Pilates exercises improved the balance of the elderly men with Parkinson's disease (p = 0.001). In the tai chi training group, the static balance increased from 10.64 to 15.16 and the dynamic balance error decreased from 6.89 to 5.5. In the Pilates group, the static balance increased from 10.93 to 23.13 and the dynamic balance error decreased from 7.39 to 5.16. Further, there was no significant difference between the effect of tai chi and Pilates exercises on the dynamic balance of the elderly men with Parkinson's disease (p = 0.980). But a difference was found in terms of the static balance (p = 0.001), so that the effect of Pilates exercises was higher.
    Conclusion
    Both of the traditional tai chi and Pilates exercises have positive effects on the balance improvement. However, considering the greater effect of Pilates exercises, it is recommended to use this new practice for improving the balance and, ultimately, quality of life of the elderly men with Parkinson's disease.
    Keywords: Parkinson's disease, Tai Chi exercises, Pilates, Static, Dynamic Balance