فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و دوم شماره 9 (پیاپی 165، آذر 1393)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و دوم شماره 9 (پیاپی 165، آذر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده زهرا بختی، سعید لطیفی نوید*، صابر زهری صفحات 575-587
    هلیکوباکترپیلوری عامل مهم در ایجاد و گسترش بیماری های معده ای مثل گاستریت، زخم های گوارشی و لنفوم مالت بوده و یکی از عوامل مهم در بروز سرطان معده می باشد. هلیکوباکترپیلوری تنوع آللی و تغییرپذیری ژنتیکی بالایی را در ژن های مرکزی و بیماری زا نشان می دهد. به طوری که این تنوع ژنتیکی در ژنوم این باکتری نسبت به سایر باکتری ها بسیار زیاد بوده و در حدود 50 برابر بیشتر نسبت به جمعیت های انسانی می باشد. حفظ تنوع بالا باعث شده که این باکتری با چالش های خاص در میزبان های فردی مقابله کند. گزارش های اخیر نشان داده است که نوترکیبی به ایجاد ژن های جدید و خانواده ی ژنی کمک می کند. ریز تکامل در ژن های vacA و cagA رویداد متداولی است که منجر به تغییر در فنوتیپ بیماری زایی می شود. این فاکتورهای بیماری زا به بقای باکتری در محیط اسیدی و سازگاری آن با شرایط نامناسب محیط اطراف باکتری در معده و مقابله با سیستم ایمنی میزبان کمک می کنند و باعث تخریب بافتی و پی آمدهای بالینی می شوند. در این مقاله مروری، ما ارتباط بین ژنوتیپ فاکتورهای بیماری زای هلیکوباکترپیلوری با پی آمدهای بالینی، ریز تکامل ژن های بیماری زای هلیکوباکترپیلوری در میزبان منفرد، ریز تکامل هلیکوباکترپیلوری در خلال عفونت اولیه و پیشرفت بیماری از گاستریت آتروفی به آدنوکارسینوما و نیز وضعیت عفونت هلیکوباکترپیلوری در ایران را بررسی کردیم. در نهایت ما فرضیه ای را مطرح کردیم که اگر الگوی تکامل توالی نوکلئوتیدی از نوترکیبی به جهش تغییر جهت دهد و میزان نوترکیبی به جهش (نسبت r/m) کاهش یابد، بیماری زایی باکتریایی ممکن است کاهش پیدا کند در حالی که به احتمال زیاد حیات باکتریایی حفظ می شود. به هر حال این فرضیه باید با طراحی آزمایش های بعدی مورد بررسی بیشتر قرار گرفته و اثبات شود.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، ژن های بیماری زا، ریز تکامل، سرطان معده، بیماری زخم گوارشی، ایران
  • زاهد حسین خان، سیده شهره علوی، شهریار اربابی، جلیل مکارم* صفحات 588-594
    زمینه و هدف
    مطالعات مختلف در مورد تاثیر آموزش دستیاران بیهوشی در اتاق عمل، بر فرایندهای درمانی، نتایج متناقضی را گزارش کرده اند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط آموزش دستیاران بیهوشی بر تاخیر در شروع عمل جراحی، اجرا شد.
    روش بررسی
    این مطالعه ی آینده نگر در اتاق عمل جراحی اعصاب بیمارستان امام خمینی (ره)، طی سال های 92- 1389 بر روی دستیاران رشته بیهوشی انجام شد. بیماران براساس ترکیب تیم بیهوشی در سه گروه 30 نفری، بررسی شدند. گروه اول: یک هیات علمی بیهوشی مسئول دو اتاق عمل با کمک دو دستیار بیهوشی؛ گروه دوم: یک هیات علمی بیهوشی مسئول یک اتاق عمل و یک دستیار؛ گروه سوم: هیات علمی بیهوشی بدون دستیار. متغیرهای مورد بررسی در بیماران شامل 1) مدت قرار گرفتن بیمار روی تخت اتاق عمل تا بیهوشی و آمادگی برای جراحی، 2) زمان آموزش دستیاران و 3) مدت زمان از بیهوشی کامل تا شروع جراحی بود.
    یافته ها
    کلاس ASA (94/0P=)، دشواری اینداکشن (66/0P=) و نوع عمل جراحی (ستون فقرات یا مغز) (41/0P=) بین بیماران در سه گروه تفاوت معناداری نشان نداد. زمان لازم برای آماده شدن بیمار برای جراحی در گروه اول 1/8±5/23 دقیقه طولانی تر از گروه دوم 2/6±5/21 دقیقه و گروه سوم 1/9±8/15 دقیقه بود (001/0P=).
    نتیجه گیری
    آموزش دستیاران بیهوشی در اتاق عمل جراحی اعصاب مستقل از نوع عمل جراحی، دشواری اینداکشن و ASA کلاس بیمار، می تواند موجب افزایش زمان مورد نیاز برای آماده شدن بیمار جهت عمل جراحی شود ولی این افزایش زمان در حد ناچیزی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، دستیار بیهوشی، عمل جراحی، تاخیر زمانی
  • رضا یزدانی، مزدک گنجعلی خانی حاکمی*، رویا شرکت، عباس رضایی، رحیم فراهانی، بهروز بیرانوند صفحات 595-600
    زمینه و هدف
    آسم یک بیماری مربوط به راه های هوایی است که به صورت افزایش پاسخ دهی شبکه نای و نایژه ها به گروهی از تحریکات مشخص می شود. سلول Th17 با تولید IL-17 نقش مهمی در التهاب و بیماری های اتو ایمیون و به احتمال زیاد در پاتوژنز آسم و آلرژی دارد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی که بر روی بیماران مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (س) اصفهان بخش بیماری های عفونی از خرداد تا اسفند 1392 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به انجام رسید، پس از استخراج mRNA از خلط و خون کامل 23 بیمار آسمی و 23 فرد سالم، cDNA آنها ساخته شد و میزان بیان ژن IL-17 با qPCR سنجیده شد. معیار ورود بیماران بر اساس معیار GINA و معیار خروج بیماران استفاده از هرگونه داروی استروییدی تا سه هفته پیش از نمونه گیری و ابتلا به هرگونه عفونت راه های هوایی زبرین در همین بازدهی زمانی بود.
    یافته ها
    میزان بیان ژن IL-17 هم در خون (79±287 در برابر 13/0±18/1) و هم در خلط بیماران (28±64 در برابر 1/0±9/0) نسبت به افراد کنترل افزایش یافت که از لحاظ آماری معنادار بود (به ترتیب 001/0P< و 029/0P=). همچنین میزان بیان ژن IL-17 در خون بیماران (79±287) نسبت به میزان بیان این ژن در خلط بیماران (28±64) به طور معناداری بیشتر بود (001/0P<) ولی میزان بیان این ژن در خون افراد سالم (13/0±18/1) تفاوت معناداری با میزان بیان این ژن در خلط این افراد (1/0±9/0) نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان داد که افزایش میزان بیان ژن IL-17 در خون و خلط بیماران آسمی می تواند افزایش جمعیت نوتروفیل ها و فعال شدن نوتروفیل های ریوی را توجیه کند.
    کلیدواژگان: آسم، Th17، IL، 17، mRNA
  • محمدرضا بذر افشانی*، سعیده پرورش، علی صادقی لطف آبادی، فاطمه سادات حسینی صفحات 601-607
    زمینه و هدف
    ریفلاکس وزیکویورترال (Vesicoureteral Reflux، VUR) جریان برگشتی ادرار از مثانه به طرف حالب و به سمت کلیه است. ریفلاکس وزیکویورترال شایع ترین بیماری ارثی سیستم ادراری- تناسلی است که باعث افزایش استعداد به عفونت ادراری در کودکان می شود. با توجه به اینکه روش های رایج تشخیصی VUR برای کودکان و والدین آنها ناخوشایند است از این روی آنالیزهای مولکولی از جمله بررسی ژن های آنتی ژنی لکوسیتی انسان شاید به شناسایی ژن مسبب کمک نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 40 کودک که به علت Urinary Tract Infection (UTI) در بیمارستان افضلی پور، دانشگاه علوم پزشکی کرمان بستری و VUR اولیه توسط Voiding Cystourethrogram (VCUG) در آنها اثبات شده بود، انجام گردید. 40 کودک نیز پس از ارزیابی کامل اورولوژیکی و تایید عدم وجود VUR در گروه کنترل قرار گرفتند. DNA از نمونه خون کامل استخراج و با استفاده از روش Polymerase Chain Reaction- Sequence-Specific Priming (PCR-SSP) تکثیر داده شده و میران فراوانی آلل های HLA-DR و HLA-DQ در دو گروه دو مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    فراوانی آنتی ژن HLA-DR17 در بیماران دارای VUR به طور معناداری بیشتر از افراد کنترل بود (039/0P=). در حالی که فراوانی آنتی ژن HLA-DR16 در گروه بیماران دارای VUR به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود (024/0P=). از طرف دیگر، فراوانی آنتی ژن HLA-DQ2 در بیماران دارای VUR به طور معناداری بیشتر از افراد کنترل بود (002/0P=). همچنین فراوانی هاپلوتیپ های (1 و 17) HLA-DRB1 و (2 و 7) HLA-DQB1 در بیماران VUR به طور معناداری بیشتر از افراد گروه کنترل بود (027/0P= و 01/0P=).
    نتیجه گیری
    امکان دارد که استعداد بروز ریفلاکس تا حدی توسط ژن های HLA کنترل شود که لوکوس مسئول آن به احتمال زیاد در نزدیکی ژن های DRB1 و DQB1 قرار دارد.
    کلیدواژگان: آنتی ژن لکوسیتی انسان، ریفلاکس وزیکویورترال، HLA DRB1، HLA DQ B1
  • شمسا شریعت پناهی*، سهیلا خداکریم، فاطمه ابول پور مفرد صفحات 608-616
    زمینه و هدف
    ضایعه نخاعی مزمن که از عوامل مهم اختلالات حسی و حرکتی می باشد زیان های بسیاری به دنبال دارد از این روی توجه به عوارضی که پس از آن ایجاد می شوند، ضروری به نظر می رسد. از مهم ترین عوارض ضایعه ی نخاعی مزمن تغییرات پیرامون استخوان ها و مفاصل این بیماران است که موجب ایجاد درد و افزایش ناتوانی حرکتی آنان می شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 500 بیمار جانباز نخاعی بستری در بیمارستان خاتم الانبیای تهران از فروردین 1388 تا فروردین 1391، انتخاب و تصاویر رادیوگرافی ستون فقرات و لگن این بیماران از نظر وجود تغییراتی نظیر انواع اسیفیکاسیون های اطراف ستون فقرات، کاهش فاصله مفصل هیپ، ساکروایلییت، هتروتوپیک اسیفیکاسیون، انتزوفیت و وجود ترکش در گرافی ها مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    بین سن با تعداد مهره های درگیر (001/0P<)، اسیفیکاسیون شبیه پسوریازیس (048/0P=) و استئوفیت های بزرگ (037/0P=) و بین مدت گذشته از آسیب با کاهش فاصله مفصل هیپ (008/0P=) و تعداد مهره های درگیر (001/0P<) ارتباط معنادار دیده شد. بین وجود ترکش در گرافی و استئوفیت های بزرگ و نیز میزان هتروتوپیک اسیفیکاسیون نیز رابطه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نوع نمونه گیری و توجه به اینکه بیشترین علت ضایعه نخاعی در این مطالعه ترکش بوده است، نتایج ما قابل تعمیم به کل بیماران نخاعی نمی باشد. اما به طور کلی در گرافی کمر بیماران مورد مطالعه ما، استئوفیت، ترکش و اسیفیکاسیون شبیه پسوریازیس و در گرافی لگن آنان کاهش فاصله مفصل هیپ، ساکروایلییت و هتروتوپیک اسیفیکاسیون بیشترین تغییرات موجود بوده اند.
    کلیدواژگان: ضایعه نخاعی مزمن، تغییرات رادیوگرافیک، ترکش، هتروتوپیک اسیفیکاسیون، اسیفیکاسیون اطراف ستون فقرات
  • سهیلا امینی مقدم*، فاطمه محمودزاده، اندیشه مقصودنیا، فاطمه قائم مقامی صفحات 617-622
    زمینه و هدف
    دقت مشاهده مستقیم برای ارزیابی تهاجم به میومتر در نمونه های رحمی سرطان اندومتر در مطالعات مختلف نتایج متفاوتی داشته است. مقاطع منجمد حین عمل برای مشخص کردن بیمارانی که ریسک درگیری لنف نود لگنی و پاراآئورت آنان زیاد است کمک کننده است تا از لنفادنکتومی بی مورد در بیماران کم خطر اجتناب شود. هدف این مطالعه میزان دقت و قابل اعتبار بودن تشخیص با مشاهده مستقیم و مقاطع منجمد حین عمل در مقایسه با نتایج نهایی پاتولوژی در بیماران با سرطان اندومتر بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی (Cross-sectional)، 31 بیمار که در فاصله زمانی بین شهریور 1387 تا تیر 1388 در کورتاژ تشخیصی و یا بیوپسی اندومتر، تشخیص کانسر اندومتر داشته و تحت عمل جراحی لاپاراتومی قرار گرفتند، وارد مطالعه شدند. مرحله بندی سرطان اندومتر انجام شد. اندازه تومور، محل آن، میزان تهاجم به میومتر، درگیری سرویکس و آدنکس توسط جراح و پاتولوژیست به صورت جداگانه ارزیابی شد. سپس آنالیز مقاطع منجمد، نمونه های رحمی و لنف نود های برداشته شده، برای تشخیص نهایی پاتولوژی ارسال شد.
    یافته ها
    با مشاهده کلینیکال مستقیم، تهاجم میکروسکوپی به میومتر 6/86% از بیماران با حساسیت 9/88% و اختصاصی بودن 85% و ارزش اخباری منفی 7/72% و مثبت 7/94% و کاپا 70% (0001/0P<) و با ضریب اطمینان 95% (432/0-968/0) به دست آمد. مقاطع منجمد در 95% بیماران با نتایج نهایی پاتولوژی همخوانی داشت. حساسیت 9/88% و اختصاصی بودن90% و ارزش اخباری مثبت80% و منفی 7/94% و کاپا 74% و ضریب اطمینان 95% (009/1-51/0) (0001/0) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان دقت مشاهده کلینیکال و مقاطع منجمد حین عمل با نتایج نهایی پاتولوژی، می توان از لنفادنکتومی لگنی در بیماران با ریسک پایین اجتناب نمود.
    کلیدواژگان: سرطان اندومتر، مشاهده کلینیکال، مقاطع منجمد، پاتولوژی، لنفادنکتومی
  • محمد سارانی، زهرا شهرکی، محبوبه شیرازی*، سلیمان سراوانی صفحات 623-629
    زمینه و هدف
    مرگ و میر مادران، یکی از مهم ترین شاخص های توسعه کشورها و نشان دهنده وضعیت کلی سلامت زنان در جامعه است. شناخت عوامل موثر بر این شاخص، ما را در پیشگیری از بروز مرگ های مشابه یاری می نماید. در این مطالعه عوامل موثر بر مرگ و میر مادران باردار بررسی شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود و جامعه مورد پژوهش کلیه مادران بارداری بودند که از فروردین ماه سال 1381 تا پایان اسفند ماه سال 1392 در منطقه سیستان واقع در استان سیستان و بلوچستان فوت کرده بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای سه قسمتی بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد کل بارداری ها (60496) فراوانی مرگ و میر زنان باردار در جمعیت مورد مطالعه 57 مورد و میزان آن 221/94 به ازای هر 100.000 تولد زنده بود. در 9/46% از متوفیان سن بیشتر از 35 سال، سن حاملگی در 2/77% بالای 22 هفته، در 1/21% تعداد بارداری بیش از چهار بار و در 9/46% فاصله بارداری دو سال و کمتر بود. میزان فوت پس از زایمان (4/75%) و در دوران بارداری (6/24%) بود. شایع ترین علت مرگ مادران خونریزی (2/19%) بود.
    نتیجه گیری
    عواملی نظیر تعداد بالاتر بارداری، سن بالای 35 سال، فاصله حاملگی کمتر از دو سال و خونریزی از علل اصلی مرگ و میر مادران بود. همچنین بیشترین مرگ و میر در مرحله پس از زایمان بود. پیشنهاد می شود زنان باردار از نظر این عوامل خطر ارزیابی شوند. به نظر می رسد کنترل دقیق تر زنان باردار با این ویژگی ها و افزایش مراقبت های مامایی آنها در کاهش مرگ و میر مادران نقش بسزایی داشته باشد. به اهمیت مراقبت های دقیق پس از زایمان نیز بایستی توجه شود.
    کلیدواژگان: مرگ مادری، خونریزی پس از زایمان، بارداری، مراقبت مادران باردار، عوامل خطر
  • فیروز اسماعیل زاده، ناهید حاتم، ژیلا اسمعیل زاده، عبدالحلیم رجبی*، میثم انعامی، سجاد واحدی، حسین میرزایی صفحات 630-637
    زمینه و هدف
    هاری از کشنده ترین بیماری ها است و درصورت بروز علایم، مرگ شخص حتمی است، ولی با پیشگیری پس از مواجهه Post-Exposure Prophylaxis (PEP) می توان از مرگ و میر هاری جلوگیری کرد. این مطالعه به منظور برآورد اثربخشی پیشگیری پس از مواجهه انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی کل موارد حیوان گزیدگی که از اول فروردین تا 29 اسفند 1390 در دفاتر هاری در استان فارس ثبت شده بود وارد مطالعه شدند و تعداد مرگ ها، در هر یک از گروه های سنی به تفکیک جنس با استفاده از مدل درخت تصمیم گیری و با توجه به اطلاعات جمع آوری شده از مراکز بهداشتی درمانی استان فارس، انیستیتو پاستور و مطالعات پیشین به دست آمده بود محاسبه شد. سپس به وسیله فرمول Disability-Adjusted Life Year (DALY) تعداد DALYهای پیشگیری شده در هر یک از گروهای سنی محاسبه گردید.
    یافته ها
    در سال 1390 در استان فارس 7111 نفر مورد حیوان گزیدگی قرار گرفته و درمان PEP را دریافت کرده بودند که (85/75%) 5394 نفر آنها مرد و (15/24%) 1717 نفر آنها زن بودند. درمان PEP در مجموع از 076/177 مرگ پیشگیری کرده بود که تعداد مرگ های پیشگیری شده در مردان (72/75%) 096/134 نفر و تعداد مرگ های پیشگیری شده در زنان (27/24%) 98/42 نفر به دست آمد. همچنین در اثر مرگ های پیشگیری شده برنامه PEP از 71/4455، DALY، جلوگیری کرده بود.
    نتیجه گیری
    انجام درمان Post-exposure prophylaxis برای افرادی که مورد حیوان گزیدگی قرار می گیرند به میزان قابل توجهی از بار بیماری هاری در جامعه می کاهد. محاسبات با برآوردهای مقدماتی هزینه چنین می نماید که به احتمال این مداخله بسیار هزینه- اثربخش نیز می باشد.
    کلیدواژگان: هاری، پیشگیری پس از مواجهه، اثربخشی، بار بیماری
  • بتول متقی، رضا صفرعلیزاده*، مرتضی جبارپور بنیادی، سعید لطیفی نوید، محمدحسین صومی، مجید مهدوی صفحات 638-642
    زمینه و هدف
    با توجه به تنوع ژنومی سویه های مختلف هلیکوباکترپیلوری و ارتباط این ژن ها با بیماری های مختلف دستگاه گوارش تصمیم گرفتیم تا فراوانی آلل های i1 و i2 ژن vacA را در هلیکوباکترپیلوری های جدا شده از بیماران و ارتباط این ژنوتیپ ها را با بیماری های زخم معده و آدنوکارسینوما بررسی کنیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 89 بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه ها از شهریور سال 1391 تا خرداد سال 1392 از بیمارستان های امام رضا (ع) و شهید مدنی تبریز جمع آوری شدند. با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز فراوانی آلل های i1 و i2 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز رگرسیون چندگانه خطی و لجستیک ارتباط شدید بین آلل i1 ژن vacA و سرطان معده را تایید کرد. در مقابل، ارتباط معناداری بین آلل های ناحیه i و خطر بروز زخم معده مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    آلل i1 ژن vacA هلیکوباکترپیلوری را به عنوان پیشگویی در سرطان معده می توان شناخت.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، سرطان معده، آلل i1
  • قدرت الله مداح، حسین شباهنگ، محمدرضا بربند*، عباس عبدالهی، علیرضا توسلی صفحات 643-647
    زمینه و هدف
    مداخله جراحی روشی است که باعث کاهش وزن، بهبود بیماری های مرتبط با چاقی مرضی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به چاقی مرضی می گردد. این مطالعه با هدف بررسی نتایج و عوارض دیررس جراحی بای پس Roux-en-Y معده به روش باز در درمان چاقی مرضی انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه به روش توصیفی در 39 بیماری که به منظور درمان چاقی مرضی در مدت زمان 15 سال (اردیبهشت 1376 تا اردیبهشت 1391) در بیمارستان قائم (عج) شهر مشهد تحت جراحی بای پس Roux-en-Y معده به روش باز قرار گرفته بودند انجام شد.
    یافته ها
    دوره پیگیری بیماران 180-6 ماه (متوسط 100 ماه) پس از جراحی بود. عوارض دیررس شامل یک مورد کوله لیتیاز، دو مورد تنگی گاستروژژنوستومی، سه مورد آنمی فقر آهن و یک مورد بیماری ورنیکه بود. یک مورد فوت به علت بیماری ورنیکه 14 ماه پس از عمل جراحی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، روش باز جراحی بای پس Roux-en-Y معده، روش موثر با عوارض اندک در درمان چاقی مرضی می باشد.
    کلیدواژگان: چاقی مرضی، جراحی بای پس معده، شاخص توده بدنی، عوارض دیررس
|
  • Seyedeh Zahra Bakhti, Saeid Latifi-Navid *, Saber Zahri Pages 575-587
    Helicobacter pylori (H. pylori) is the causative agent in development of gastroduode-nal diseases، such as chronic atrophic gastritis، peptic ulcers، mucosa associated lym-phoid tissue (MALT) lymphoma، and gastric cancer. H. pylori has been associated with inflammation in cardia، showing the fact that infection with this bacterium could also be a risk factor for gastric cardia cancer. Gastric cancer is the fourth most common cancer worldwide. This is the second leading cause of cancer-related deaths، and ap-proximately 700،000 people succumb each year to gastric adenocarcinoma. It has been estimated that 69% of the Iranian population currently harbor H. pylori infection. The prevalence of duodenal ulcer and gastric cancer is high in Iranian populations. However، this has been largely influenced by geographic and/or ethnic origin. Epidemi-ology studies have shown that host، environmental، and bacterial factors determine the outcome of H. pylori infection. The bacterium contains allelic diversity and high genet-ic variability into core- and virulence-genes and that this diversity is geographically and ethnically structured. The genetic diversity within H. pylori is greater than within most other bacteria، and its diversity is more than 50-fold higher than that of human DNA. The maintenance of high diversification makes this bacterium to cope with particular challenges in individual hosts. It has been reported that the recombination contributed to the creation of new genes and gene family. Furthermore، the microevolution in cagA and vacA genes is a common event، leading to a change in the virulence phenotype. These factors contribute to the bacterial survival in acidic conditions in stomach and protect it from host immune system، causing tissue damage and clinical disease. In this review article، we discussed the correlation between H. pylori virulence factors and clin-ical outcomes، microevolution of H. pylori virulence genes in a single host، microevolu-tion of H. pylori during primary infection and progression of atrophic gastritis to ade-nocarcinoma، and H. pylori infection status in Iran. Finally، we put forward the hy-pothesis that if the pattern of nucleotide sequence evolution shifts from recombination (r) to mutation (m) and the r/m ratio is reduced، bacterial pathogenicity may be re-duced while maintaining the bacterial life. However، this hypothesis should be further studied with future experiments.
    Keywords: biological evolution, Helicobacter pylori, Iran, peptic ulcer, stomach neoplasms, viru, lence genes
  • Zahed Husaain Khan, Seydeh Shohreh Alavi, Shahriar Arbabi, Jalil Makarem * Pages 588-594
    Background
    Education is the main mission of teaching hospitals، but the residents’ learning in acquiring new techniques does interfere in the overall treatment process of patients. Studies pertaining to the effect of anesthesia residents’ training in operating room on treatment procedures have reported conflicting results. Therefore، this study was performed to investigate the effects of anesthesia residents’ training on start time operative delays.
    Methods
    This cohort study was done in neurosurgical operating room، Imam Khomei-ni Hospital، Tehran، Iran during 2010-2013 on a population study comprising of sec-ond year anesthesia residents. Patients were classified into three groups with 30 cases in each one according to the anesthetic team. Group I: one anesthesiologist in charge of two operating rooms and two anesthesia assistants; Group II: one anesthesiologist in charge of one operating room and one assistant; Group III: one anesthesiologist with-out an assistant. Patients in these groups were compared in terms of American society of anaesthesiologists (ASA) class، induction difficulties and type of surgery. Studied variables included: 1) Interval between the patient lying on the bed to till anesthesia، 2) the time devoted to teaching residents، 3) time from the start of anesthesia until the start of surgery. An observer that was blinded to the type of intervention and the study design، recorded the times.
    Results
    ASA class (P= 0. 94)، induction difficulties (P= 0. 66) and type of surgery (spinal cord or brain operation) (P= 0. 41) were not statistically different between patients in groups. Preoperative preparation time for the first group (23. 5±8. 1 min) was longer than the other two groups (21. 5±6. 2 min and 15. 8±9. 1 min)، respectively (P= 0. 001). Differences between the times from start of anesthesia to surgeries in three groups، based on ASA class and type of surgery were not significant (P> 0. 05). There was no re-lationship between the times devoted to teaching residents in the first and second groups (P> 0. 05).
    Conclusion
    Anesthesia residents’ training in neurosurgery operating room may in-crease the time required for preparing for surgery، but this time expended is hardly of any significance.
    Keywords: anesthesia, education, operative time
  • Reza Yazdani, Mazdak Ganjalikhani Hakemi *, Roya Sherkat, Abbas Rezaei, Rahim Farahani, Behrouz Beiranvand Pages 595-600
    Background
    Asthma as an airway disease is identified by increase network respon-siveness of the trachea and bronchus to a specific stimulus. Th17 cells through produc-tion of IL-17 have important role in inflammation and autoimmune diseases. In some studies has been shown which IL-17 as major cytokine of Th17 probably has im-portant role in the pathogenesis of allergy and asthma.
    Methods
    Total mRNA extracted from whole blood samples and sputum of 23 asthma patients and 23 normal controls. Then، total RNA was converted into cDNA according to the manufacturer’s instructions. Finally، the transcript levels of IL-17 were quanti-fied by the real-time quantitative PCR. Twenty-three patients with asthma were diag-nosed and selected according to the global initiative for asthma (GINA) and none of the patients had taken the medication at least three week before sampling. Healthy in-dividuals did not have any history of allergy، asthma and other inflammatory diseases at the time of sampling. All of experiments have done in Isfahan University of Medical Sciences، Iran during May to February، 2013.
    Results
    This study showed a significant increase in transcript levels of IL-17 in the blood (287±79 versus 1/18±0/13) and sputum samples of the patients (64±28 versus 0/9±0/1) in comparison with normal individuals (P= 0. 000، P= 0. 029 respectively). It al-so revealed that the expression levels of the cytokines in the serum samples of the asthmatics were significantly more than their levels in patient’s sputum samples (P= 0. 000). However، there was no significant difference between the cytokines expression levels in serum samples and sputum samples of the controls (P> 0. 05).
    Conclusion
    In this study، we showed which the expression of IL-17 was increased in serum and sputum of asthmatic patients compared to healthy controls، this could re-sult in elevation of neutrophils population and activation of pulmonary neutrophil.
    Keywords: asthma, IL, 17, mRNA, Th17
  • Mohammadreza Bazrafshani *, Saeideh Parvaresh, Ali Sadeghi Lotfabadi, Fatemesadat Hosseini Pages 601-607
    Background
    Vesicoureteral reflux (VUR) is the retrograde flow of urine from the bladder into the ureter and toward the kidney. Vesicoureteral reflux is the most com-mon inherited disease in urogenital system. Primary VUR is the most common urologi-cal anomaly in children and it has been reported in 30-50% of those who present with urinary tract infection (UTI). The association of vesicoureteral reflux، urinary tract in-fection and renal damage is well known. ‍Current methods for vesicoureteral reflux di-agnosis are unpleasant. Therefore، human leukocyte antigen system not only might help to detect causative gene but also would assists to establish better prognoses tests of this disease. In this study، the relationship between vesicoureteral reflux and HLA-DRB1 and HLA-DQB1 genes were investigated.
    Methods
    This study applied on forty vesicoureteral reflux confirmed children from Kerman province، Iran. These children have been admitted to the Afzalipour Hospital for UTI and primary VUR for them was proved by voiding cystourethrogram (VCUG). Also، forty children without any VUR sign as control group. DNA was extracted from the whole blood sample and was amplified using sequence-specific priming polymerase chain reaction (PCR-SSP) method. Finally PCR products were evaluated by electropho-resis in 1. 5% agarose gel and frequency of alleles and haplotypes were compared by Chi-square test. Significance level was assumed at P< 0. 05.
    Results
    Low-resolution HLA typing showed the frequency of the HLA-DR17 antigen was significantly increased in vesicoureteral reflux children compared to control group (P= 0. 039). On the other hand HLA-DR16 was significantly decreased in vesicoureteral reflux group. Also، frequency of HLA-DQ2 was significantly higher in patients com-pared to control group (P= 0. 002). DRB1 (11، 17) and DQ (2، 7) haplotypes were also higher in vesicoureteral reflux patients (P= 0. 027، P= 0. 01).
    Conclusion
    The HLA cluster might affect on susceptibility to vesicoureteral reflux es-pecially by locus which located close to HLA-DRB1 and HLA-DQB1 genes. This study demonstrates for the first time in Iran. However، further extensive researches with a large number of samples from different populations and ethnicities are required to val-idate the results obtained in this study.
    Keywords: HLA, DQB1, HLA, DRB1, human leukocyte antigen, vesicoureteral reflux
  • Shamsa Shariatpanahi *, Soheila Khodakarim, Fateme Abolpour Mofrad Pages 608-616
    Background
    Chronic spinal cord injury has an important role in sensorimotor disor-ders which is associated with many complications and the rate of these complications should be certainly considered. The most important complications are the changes in bones and joints which come with pain and lead to increase in their motor disability. In this paper، the radiographic images were studied and the ossifications of spinal cord and pelvis were described and also the type of changes and their prevalence was eval-uated.
    Methods
    In this study، 500 patients and veterans with spinal cord injuries who were hospitalized in Khatam-Ol-Anbia Hospital were examined. The spinal and pelvis x-ray of the patients have been studied for spinal cord ossification، the hip joint narrowing، sacroiliitis، heterotopic ossification، osteophyte and the presence of quiver in the graph.
    Results
    Among the patients، 485 cases were males and 15 cases were females، the av-erage age was 50. 26 and the mean duration of injury was 26 years. Four hundred and forty six patients were paraplegic and 54 cases were quadriplegic. There was a signifi-cant relationship between age and the number of involved vertebrae (P= 0. 000)، psori-asis like ossifications (P= 0. 048) and large osteophytes (P= 0. 037)، also between the du-ration of the injury and the hip joint narrowing (P= 0. 008)، the number of involved ver-tebrae (P= 0. 008). In addition the presence of shrapnel in the graph is correlated with large osteophytes and more heterotopic ossification.
    Conclusion
    The most frequent cause of chronic spinal injuries of our patients has been the injury by quiver، it seems our results may not be extended to all patients with spinal cord injury. In lumbar spine radiography of the patients، osteophytes، the quiver and psoriasis like ossifications were mostly seen. In the pelvis x-rays the most changes were hip joint narrowing، sacroiliitis and the heterotopic ossification.
    Keywords: heterotopic ossification, hip joint, radiography, spinal cord injuries
  • Soheila Aminimoghaddam *, Fatemeh Mahmoudzadeh, Andisheh Maghsoudnia, Fatemeh Ghaemmaghami Pages 617-622
    Background
    Endometrial carcinoma is considered the most common gynecological cancer in the world. Pelvic and para-aortic lymphadenectomy is widely advised based on FIGO staging system. Intra-operative frozen sections analysis is used to identify pa-tients at high risk for pelvic and para-aortic nodal metastasis evading lymphadenec-tomy in low-risk patients. However there is still some controversy concerning the effi-ciency of IFS. The aim of this study was to determine the validity and precision of fro-zen section diagnosis and gross examination of uterine specimen compared to the final histological results in patients with endometrial cancer.
    Methods
    Patients diagnosed as endometrial cancer based on office biopsy using a Pipelle or D&C who underwent surgical staging were compared for frozen section anal-ysis and permanent diagnosis. Patients with the history of radiotherapy or other types of cancer or co existence malignancies were excluded.
    Results
    There was no relation between the tumor size and lymph node involvement and the results were not significant (P= 0. 1). Frozen section analysis was significantly accurate and correct in predicting final histopathological results (P< 0. 0001). It has been shown that in more than 90% of patients the diagnosis made by frozen section analysis was in accordance with final pathology with considerable sensitivity and spec-ificity. Gross examination was also precise in determining myometrial microscopic in-vasions (P< 0. 0001).
    Conclusion
    Although the sample size of the studied population was small but our study results support the previous data and suggest that in early stages and low grade tumors، gross examination and frozen section diagnosis are conveniently predictive of lymph node metastasis. These data might be useful for prediction of tumor invasion using frozen section and gross examination in low grade tumors and early stages and for doing complete surgical staging and lymph node sampling. However the im-portance of surgical staging always must be considered in patients who need systemat-ic lymphadenectomy. In overall these data might help to come up with new guidelines for surgical risk assessment in endometrial cancer.
    Keywords: endometrial neoplasms, evaluation studies, frozen sections, lymph node excision
  • Mohammad Sarani, Zahra Shahraki, Mahboobeh Shirazi *, Soleiman Saravani Pages 623-629
    Background
    Maternal mortality is one of the most important indicators of women health standard in developing countries. This study aimed to determine the prevalence of risk factors and etiology of maternal mortality in a geographic region of Iran.
    Methods
    This descriptive- analytic cross sectional study included all pregnant women who died during pregnancy and six weeks after delivery due to pregnancy related fac-tor. The study was done in Sistan region in the north of Sistan and Baluchestan Prov-ince of Iran from April 2002 to March 2014. The immigrant women were excluded. Data were collected using 3 parts questionnaire. The validity and reliability of ques-tioner were approved by experts in this field. Data were analyzed using the statistical software SPSS version 18، Chi-square test and ANOVA analysis were performed.
    Results
    The total number of deliveries during this time period was 60496. The total number of maternal mortality was 57 patients which means 94. 2 out of 100. 000 live births. Most of the dead mothers had more than 35 years old (46. 9%)، gestational age was more than 22 weeks (77. 2%)، gravidity more than 4 (21. 1%)، pregnancy interval lower than two years (46. 9%) and 75. 4% of death was in post-partum. The main cause of mortality was post-partum hemorrhage (19. 3%).
    Conclusion
    Based on our findings، some factors including multiparity، pregnancy his-tory more than 4 times، short interval between pregnancies lower than 2 years and ma-ternal age more than 35 years were some risk factors for maternal death. Maternal mortality in the postpartum period was more than pre-delivery period. Bleeding was the main cause of maternal mortality. Therefore monitoring of vital signs in the post-partum period and the proper management of bleeding are very important. It is sug-gested that risk assessment should be done for pregnant women in delivery ward for detecting high risk pregnant women. Suitable management for these women especially for patients with postpartum hemorrhage plays an important role to decrease the ma-ternal mortality.
    Keywords: maternal mortality, postpartum hemorrhage, pregnancy, prenatal care, risk factors
  • Firooz Esmaeilzadeh, Nahid Hatam, Zhila Esmaeilzadeh, Abdolhalim Rajabi *, Meysam Anami, Sajad Vahedi, Hossien Mirzaei Pages 630-637
    Background
    The rabies is a deadly disease and if its symptoms break out in a person، he will certainly die. However، the deaths caused rabies can be prevented by post-exposure prophylaxis (PEP).
    Methods
    In this study، subjects were recruited through census and with respect to in-formation which gathered from Fars Province health centers، Pasteur institution and previous studies In Iran. The mortalities for age groups and by sex type have been cal-culated. The decision tree model using probabilities، which the effectiveness of PEP treatment after getting bitten by an animal suspected، persons to receive specified. Dis-ability adjusted life year score (DALY) was applied to estimate the DALYs saved from PEP. In this study it was assumed that if a person suffering with rabies، a few days af-ter the onset of symptoms، death is compulsory. Therefore YLD rabies was considered zero. Finally، to increasing the accuracy and because inherent uncertainty of the data، and the increase the power of analysis، one-way sensitivity analysis was used.
    Results
    From March 2011 to March 2012، in Fars Province، total cases of animal bites were reported and received PEP treatment. The cases were 5394 (75. 85%) male and 1717 (24. 15%) female. PEP generally prevented from 177. 076 deaths which 134. 096 (75. 72%) were men and 42. 98 (24. 27%) of them were women. The age distribution of suspected animal bites in youth more than adults، and in men higher than women. Also due to prevented mortality caused by PEP، it is prevented from 4455. 71 DALYs. Based on the sensitivity analysis DALY prevented، except for dogs and cats، there was no change in the other animals.
    Conclusion
    The implementation of PEP for animal bitten people remarkably reduced the burden of disease in community. Calculations with primitive cost estimations im-plicitly revealed that this intervention is a most cost-effectiveness program.
    Keywords: burden of illness, post, exposure prophylaxis, rabies, treatment outcome
  • Batool Mottaghi, Reza Safaralizadeh *, Morteza Jabbarpour Bonyadi, Saeid Latifi-Navid, Mohammad Hossien Somi, Majid Mahdavi Pages 638-642
    Background
    Helicobacter pylori vacA (vacuolating toxin A) gene is comprised of mid- (m)، intermediate- (i) and signal-regions. Recently، the vacA-i region genotype has been suggested to be a better predictor of disease severity than either the s- or m-region. The main aim of the present study was to determine the associations of i region poly-morphisms of vacA gene with gastric cancer (GC) and peptic ulcer disease (PUD) in Azerbaijan Province patients.
    Methods
    A number of 89 patients were enrolled. The biopsy samples were taken from patients referring to the endoscopy units of Imam Reza and Shahid Madani Hospitals، Tabriz، Iran from August 2012 to May 2013. The genotype frequencies of vacA-i1 and i2 in were studied using polymerase chain reaction (PCR).
    Results
    The frequency of vacA-i1 and i2 was 51. 68% and 48. 31%، respectively. The genotypic frequency of vacA-i1 in patients with GC (21/24، 87. 5%) was significantly higher than in those with non-atrophic gastritis، NAG (19/48، 39. 58%). In contrast، the genotypic frequency of vacA-i2 in patients with NAG، PUD، and GC was 60. 42%، 64. 70%، and 14. 28%، respectively. The results of multiple linear and logistic regression analyses confirmed the intensity of correlation of vacA-i1 allele with GC compared with control group (NAG). No significant correlation was found between the vacA-i-region alleles and PUD risk.
    Conclusion
    We have proposed that the H. pylori vacA-i1 genotype could be an im-portant biomarker for predicting the gastric cancer risk in Azerbaijan Province in Iran. However، due to the difference in the allelic frequency of this gene in H. pylori strains from different parts of the world، the vacA-i1 genotype usefulness in predicting the gas-trointestinal diseases is dependent to the geographic origin of the strains.
    Keywords: Alleles, Helicobacter pylori, stomach neoplasms, VacA protein
  • Ghodratolah Maddah, Hossein Shabahang, Mohammad Reza Barband *, Abbas Abdollahi, Alireza Tavassoli Pages 643-647
    Background
    This study aims to evaluate the outcomes and late complications of open Roux-en-Y gastric bypass surgery in the treatment of morbid obesity.
    Methods
    Over a 15 year-period between May 1997 and May 2012، we reviewed our experiments with 39 patients who underwent open gastric bypass for morbid obesity. The weight of the patient and surgical complications were recorded. Ideal weight، body mass index، weight loss and excess weight loss were calculated.
    Results
    The follow up period ranged from 6 to 180 months with a mean of 100 months after operation. Average weight loss was 3. 9 and 0. 28 kg per month during the first and second years after operation weight loss was slower from the third year on-wards. Weight loss generally was stabilized between 12 and 18 months after operation. Only one patient (2. 6%) had a weight loss failure criterion. Concomitant condition ex-isted in 14 patients (48. 2%) of our series. These included hypertension in 3 cases (10. 3%) that was resolved in 100%، diabetes mellitus in 4 (13. 7%) that was resolved in 75%، cholelithiasis in 7 cases (24. 1%) that was resolved by cholecystectomy during the operation. There was no early postoperative death. Early complications occurred in 2 patients (5. 1%)، including pulmonary embolism (2. 6%) and gastrointestinal bleeding (2. 6%). The late complications occurred in 7 patients (17. 9%) involved 2 patients with anastomotic stricture at the gastrojejunostomy (5. 1%)، One patient with symptomatic cholelithiasis (2. 6%)، three patient with anemia (7. 7%)، and one patient had Wernicke ’s disease who died of this complication (2. 6%).
    Conclusion
    The results of the study showed that the open Roux-en-Y gastric bypass surgery is an effective procedure in the treatment of morbid obesity with minimal late complications.
    Keywords: anastomosis, body mass index, gastric bypass, intraoperative complications, morbid obesity, Roux, en, Y