فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 1 (پیاپی 193، فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرش سلمانی نژاد، پریسا کنگری کنگری، عباس شکوری* صفحات 1-9
    استرس اکسیداتیو ناشی از عدم تعادل در وضعیت ردوکس بدن است که طی آن، افزایش رادیکال های آزاد بدن منجر به آسیب های بافتی می گردد. از مهم ترین رادیکال های آزاد، گونه های فعال اکسیژن است که از طریق مسیرهای مختلف متابولیکی مانند متابولیسم هوازی در زنجیره تنفسی میتوکندری، تولید می شود و نقش کلیدی در شروع و پیشرفت انواع سرطان دارد. گونه های فعال اکسیژن از طریق مسیرهای مختلف سیگنالینگ و هدایت پیام در بدن ازجمله عامل های رشد و مسیرهای میتوژنیک، می تواند بسیاری از فرآیندهای سلولی مانند رشد و تکثیر را تحت کنترل خود درآورده و با تحریک رشد بی رویه سلولی در ایجاد توده های توموری و شروع فرآیند سرطان زایی، نقش مهمی ایفا کند. بروز استرس اکسیداتیو ناشی از افزایش گونه های فعال و کاهش توان سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی بدن، در سلول های سرطانی منجر به تحریک رگ زایی و متاستاز می گردد، که این فرآیندها نیز از عوامل اصلی گسترش و توسعه سرطان محسوب می شوند. رادیکال های آزاد در بدن از طریق واکنش با مولکول های زیستی سبب ایجاد ترکیب هایی مانند مالون دی آلدیید و هیدروکسی گوانوزین می گردند که از آن ها می توان به عنوان شاخصی در تشخیص سرطان ها استفاده نمود. در این مقاله مروری رادیکال های آزاد به عنوان عوامل اکسیدان، آنتی اکسیدان ها به عنوان سیستم دفاعی بدن، بیومارکرهای استرس اکسیداتیو و همچنین نقش موارد گفته شده در انواع سرطان از جمله سرطان پستان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، سرطان سینه، گونه های اکسیژن فعال
  • نازنین طالب آبادی، امیرنادر امامی رضوی، راحله صفایی جوان، حدیث محمدپور، علیرضا عبدالهی* صفحات 10-16
    زمینه و هدف
    در مورد نقش و میزان بیان ژن Transferrin receptor 2 (TFR2) که ژن رسپتور ترانسفرین است پژوهش هایی صورت گرفته که برخی موید ارتباط آن با ایجاد آدنوکارسنوم معده می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات بیان ژن TFR2 در سلول های تومورال آدنوکارسینومای معده و مقایسه آن با بیان ژن در بافت نرمال مجاور تومور بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مورد-شاهدی از مهر 1394 تا تیر 1395 در بخش پاتولوژی انستیتو سرطان بیمارستان امام خمینی (ره) تهران انجام پذیرفت. در این مطالعه تعداد 30 نمونه بافت تازه توموری بیماران مبتلا به آدنوکارسینومای معده و 30 نمونه بافت تازه نرمال اطراف تومور و 30 نمونه پلاسمای فریز شده همان بیماران تهیه گردید. پلاسمای بیماران از نظر وجود آنتی بادی هلیکوباکترپیلوری (به روش الایزا) و بیان ژن TFR2 در بافت تومورال و طبیعی مجاور توسط Real-time polymerase chain reaction (Real-Time PCR) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیان ژن در بافت تومورال نسبت به بافت نرمال افزایش معناداری داشت (0/125P=). بیان ژن TFR2 در افراد مبتلا به سرطان معده که درگیری عفونت همزمان هلیکوباکترپیلوری داشتند نشان داد که در افراد دارای این آلودگی بیان این ژن افزایش یافته است (0/077P=). بررسی ارتباط بیان این ژن با مرحله بیماری نشان داد که بیان ژن tfr2 در مراحل بالاتر بیماری افزایش چشمگیری دارد (0/396P=).
    نتیجه گیری
    بیان ژن TFR2 در بافت تومورال معده افزایش می یابد و در افرادی که عفونت همزمان هلیکوباکترپیلوری دارند و یا در مراحل پیشرفته تر بیماری قرار دارند بیان ژن بیشتر است. این یافته ها می تواند موید ارتباط مستقیم میزان بیان ژن با ایجاد و گسترش آدنوکارسینومای معده باشد.
    کلیدواژگان: بیان ژن، آدنوکارسینوما، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • ثریا شاهرخ، سیدابوالحسن امامی*، محمد جواد فاطمی، میر سپهر پدرام، سعید فرزاد فرزاد مهاجری، سیدجابر موسوی، سیدابوذر حسینی، توران باقری، شیرین عراقی صفحات 17-23
    زمینه و هدف
    گرافت های غضروفی به عنوان یک جزء تفکیک ناپذیر در زمینه های مختلف جراحی پلاستیک به ویژه رینوپلاستی می باشد. عوارضی مانند ایجاد دفرمیتی و باز جذب آن در استفاده از غضروف وجود دارد که محل برداشتن غضروف می تواند از بروز این عوارض پیشگیری کند. پژوهش کنونی با هدف مقایسه میزان جذب غضروف در گرافت غضروفی حاصل از دنده با گرافت حاصل از کونکای گوش در خرگوش انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که در آزمایشگاه حیوانات مرکز آموزشی درمانی حضرت فاطمه (س) تهران در آبان 1393 انجام شد، در 15 سر خرگوش نر سفید نیوزلندی (با وزن تقریبی 2000 تا g 2500) پس از بیهوشی، بخشی از گوش و غضروف دنده ای آن برداشته و سپس در قسمت خلفی تنه خرگوش در یک سمت ستون فقرات، کونکای گوش و در سمت دیگر غضروف دنده ای پیوند شد. پس از هشت هفته نمونه ها پس از تعیین وزن، از نظر میزان کندروسیت های زنده و فیبروز توسط پاتولوژیست مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین وزن گرافت حاصل از گوش طی دو ماه افزایش داشت ولی این افزایش از نظر آماری معنادار نبود. در گرافت حاصل از دنده میانگین وزن طی دو ماه کاهش معناداری داشته است (0/009P=). از نظر میزان فیبروز و کندروسیت زنده در دو گروه تفاوت معنادار وجود نداشت ولی میزان فیبروز در گروه غضروف گوش بیشتر بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش کنونی می توان نتیجه گرفت که میزان جذب غضروف دنده تا حدودی نسبت به غضروف گوش نتایج بهتری داشته است.
    کلیدواژگان: اتوگرافت، غضروف دنده ای، پیوند
  • فریبا جعفری، محمدعلی نیلفروش زاده، هانیه شریفیان کوپایی*، گیتا فقیهی، سیدمحسن حسینی، فاطمه سخنوری، نازلی انصاری، گیتی صادقیان صفحات 24-30
    زمینه و هدف
    به دلیل بروز عوارض و شکست درمانی تلاش جهت یافتن داروهای جدید برای بیماری آکنه ولگاریس کماکان در جریان است. امپرازول دارای اثرات آنتی باکتریال و آنتی آندروژنی بوده و می تواند درمان بالقوه آکنه ولگاریس باشد. پژوهش کنونی با هدف بررسی اثربخشی امپرازول توام با محلول اریترومایسین در مقایسه با داکسی سیکلین طراحی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، بیماران با آکنه متوسط مراجعه کننده به مرکز تحقیقات بیماری های پوست و سالک اصفهان از مرداد 1393 تا آبان 1394 به طور تصادفی تحت درمان سه ماهه امپرازول به همراه محلول اریترومایسین 4%، داکسی سیکلین به همراه محلول اریترومایسین 4%، قرارگرفتند. معیارهای ورود شامل آکنه متوسط، عدم حساسیت به مهارکننده های پمپ پروتون، نداشتن بیماری فعال کبدی و کلیوی، عدم مصرف وارفارین، فنی تویین، دیازپام، سن بالاتر از 12 سال بود. بارداری، شیردهی، سابقه حساسیت دارویی، مصرف فرآورده های موضعی (مانند رتینوییدها) و سابقه درمان سیستمیک آکنه یک ماه پیش از مطالعه، الیگومنوره، هیرسوتیسم، مصرف کنتراسپتیوهای خوراکی و بیماران با آکنه کنگولوباتا، آکنه فولمینانتو، آکنه بدن به تنهایی، معیارهای خروج بودند. پیش از شروع درمان بیماران از نظر هلیکوباکترپیلوری آزمایش شدند.
    یافته ها
    میزان ضایعات التهابی و غیرالتهابی در هر دو گروه کاهش یافته و با سن ارتباط معکوس داشت (0/02P=). تست هلیکوباکترپیلوری با کاهش ضایعات ارتباطی نداشت. از لحاظ عوارض درمان و رضایتمندی بین دو گروه درمانی تفاوتی مشاهده نشد. درصد عوارض پوستی در گروه درمانی امپرازول و داکسی سیکلین به ترتیب 20/58% و 11/42% و عوارض غیرپوستی 2/94% و 14/28% بود.
    نتیجه گیری
    امپرازول می تواند به عنوان یک درمان آلترناتیو موثر در درمان بیماران آکنه ولگاریس متوسط، به ویژه ضایعات غیرالتهابی مطرح گردد.
    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، امپرازول، داکسی سیکلین، آکنه ولگاریس
  • آیسا رسولی، ملیکه نبئی*، ناصر فتورایی، قائمه نبئی صفحات 31-38
    زمینه و هدف
    هیپوترمی مغزی با کاهش دمای مایع مغزی-نخاعی با استفاده از پد خنک کننده در ناحیه سینه ای انجام می پذیرد که به طور بالقوه می تواند از عملکرد مغز در مقابل آسیب های ایسکمی محافظت کند. در این مطالعه هیپوترمی مغزی با استفاده از مدل سازی عددی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    برای بررسی این پدیده، در این مطالعه مدلی عددی از سر، با در نظر گرفتن ساختار بافت مغز و سهم آن در انتقال حرارت در آزمایشگاه مکانیک سیالات زیستی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در بهمن 1394 ارایه گردید. در این مدل، معادله پنس (Pennes''s bioheat equation) و تحلیل المان محدود برای پیش بینی توزیع دما در بافت مغز به کار گرفته شده است. هندسه مدل در دو حالت بدون و با در نظرگرفتن بطن های مغزی که در تولید مایع مغزی-نخاعی دخیل می باشند، طراحی شده است. بنابراین در حالت دوم، جریان مغزی-نخاعی به عنوان عامل انتقال حرارت جابه جایی در نظر گرفته شده است.
    یافته ها
    با سرد کردن حدود پنج درجه مایع نخاعی به این نتیجه رسیدیم که در حالت اول یعنی بدون در نظر گرفتن حرکت مایع نخاعی، دمای بافت مغز در نزدیکی مغزی-نخاعی در قسمت ماده خاکستری حدود چهار درجه کاهش یافت و در مرکز بافت در قسمت ماده سفید هیچ تغییری در دما صورت نگرفت. با در نظر گرفتن حرکت مایع مغزی-نخاعی توزیع دما نامتقارن تر بود. در گوشه ها میزان افت دما بیشتر شد و حدود °C 3 بود.
    نتیجه گیری
    در حالت ایسکمی میزان افت دما بیشتر از حالت عادی بود. بنابراین در هنگام آسیب های مغزی برای جلوگیری از آسیب های جدی می توان با سرد کردن مایع نخاعی میزان متابولیسم مغز را کاهش داد.
    کلیدواژگان: آسیب های ضربه ای مغز، هیپوترمی، مایع مغزی - نخاعی، دما، ایسکمی
  • تجزیه تحلیل علایم بالینی بیماران مبتلا به اسکلروز چندگانه با استفاده از داده کاوی
    زهرا رئیسی*، پانته آرمضان نژاد، مرضیه احمدزاده، شهرام ترحمی صفحات 39-48
    زمینه و هدف
    تکنیک های داده کاوی از معروف ترین روش ها به منظور استخراج دانش و داده های نهان و ارزشمند در حیطه پزشکی می باشند و از مهمترین دستاوردهای آن می توان به کمک رسانی در زمینه تشخیص نوع بیماری و یا انتخاب نوع درمان اشاره کرد. هدف از این مطالعه پرداختن به دو مسئله شناخت علایم بالینی تاثیرگذار بر روی بیماری اسکلروز چندگانه (Multiple sclerosis، MS) و بررسی میزان تاثیرگذاری فاکتورهای مختلف در این بیماری و رابطه بین این فاکتورها با انواع دسته بندی موجود بیماری بود.
    روش بررسی
    داده ها مربوط به بیماران اسکلروز چندگانه مربوط به استان چهارمحال و بختیاری بود. این مطالعه پژوهشی در آزمایشگاه دانشگاه صنعتی شیراز همراه با همکاری تیم پزشکی انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه در بررسی مسئله اول مشخص شد که بیشترین علایم تاثیرگذار در این بیماری علایم بالینی- بینایی بود و در بررسی مسئله دوم نتایج حاصل شده نشان داد که نسبت ابتلا زنان به مردان چهار برابر می باشد. در واقع 70% از افراد مبتلا، با تحصیلات بالاتر از دیپلم در دسته عود کننده- بهبود یابنده قرار گرفته اند و 62/5% از افراد در محدوده سنی 20 تا 40 سال هستند.
    نتیجه گیری
    وجود برخی از علایم MS در افراد، موقت و گذراست و در بسیاری از موارد توسط افراد نادیده گرفته می شود که در صورت آگاهی از چگونگی شیوع علایم بالینی، می تواند یک اخطار برای افراد پیش از شروع دوره بحرانی بیماری باشد که به نوبه خود می تواند موجب تشخیص سریع تر، درمان موثرتر و تا حدی جلوگیری از پیشرفت بیماری شود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، داده کاوی، دسته بندی، درخت تصمیم گیری
  • رضا ابراهیمی راد*، محمدرضا زربخش بحری، سمیرا سرابی صفحات 49-55
    زمینه و هدف
    امروزه سکته مغزی از علل مهم ناتوانی و مرگ ومیر در سراسر دنیاست. ارتباط بین سطح پروتئین واکنشی سی سرم و پیامد زودرس حاصل از سکته مغزی به ویژه در کشور ما به خوبی مطالعه نشده است. بر این اساس این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سطح پروتئین واکنشی سی (C-reactive protein، CRP) سرم در 24 ساعت اول پذیرش و پیامد زودرس حاصل از سکته مغزی، انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی کنونی روی 50 بیمار دچار سکته مغزی حاد پذیرش شده در بیمارستان شهید رجایی تنکابن در بازه زمانی ابتدای اردیبهشت 1392 تا پایان تیر 1393، انجام گرفت. تشخیص بالینی معتبر بر اساس CT scan و MRI داده شد. سطح پروتئین واکنشی سی سرم، در 24 ساعت اول پذیرش بیمار به روش استاندارد اندازه گیری شد. داده های بالینی و عوامل خطر برای هر بیمار شناسایی شد. شدت سکته مغزی در زمان ترخیص با modified Rankin Scale (mRS) (< 3 mRS خوب و ≥ 3 mRS بد) ثبت شد.
    یافته ها
    میانگین سطح پروتئین واکنشی سی سرم mg/l 12/82 و بالاتر از حد نرمال بود. همچنین آنالیز آماری نشان داد که بین سطح پروتئین واکنشی سی سرم و پیامد زودرس حاصل از سکته مغزی ارتباط معناداری وجود ندارد (0/05P<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش کنونی نشان داد که سطح پروتئین واکنشی سی ارتباطی با پیش آگهی زودرس حاصل از سکته مغزی ندارد. بنابراین با شناخت شاخص های جدید می توان درمان مناسب و قوی تری را در افراد با خطر مرگ با سکته مغزی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، پروتئین واکنشی سی، سکته مغزی، پیش آگهی
  • مهشید حاتمی، محمد اسماعیل اکبری، مرتضی عبداللهی، مرجان عجمی، یاسمن جمشیدی نایینی، سید حسین داودی * صفحات 56-64
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان جهان است. شناسایی مواد مغذی دخیل در بروز این بیماری می تواند از استراتژی های کلیدی برای ارتقای کیفیت زندگی و کاهش هزینه های درمان باشد. مطالعه کنونی با هدف بررسی ارتباط دریافت درشت مغذی ها و ویتامین های موثر در متابولیسم ریشه های کربن با خطر ابتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد-شاهدی در بیمارستان شهدا واقع در تجریش تهران از اردیبهشت تا بهمن 1394 انجام شد. داده های فردی، فعالیت فیزیکی و دریافت مواد غذایی از رژیم غذایی و مکمل ها در 151 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 154 شاهد، از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه ها گرد آوری و دریافت غذایی به وسیله پرسشنامه «بسامد خوراک نیمه کمی 168 قلمی» معتبر ارزیابی شد. سپس میزان دریافت درشت مغذی ها و ویتامین های گروه B توسط Nutritionist 4 software (First Databank Inc.، Hearst Corp.، San Bruno، CA، USA) محاسبه شد.
    یافته ها
    بین دو گروه از لحاظ سن، سن شروع قاعدگی، سن یائسگی، نسبت وزن به مجذور قد (BMI)، تعداد بارداری کامل، سابقه خانوادگی سرطان پستان و وضعیت یائسگی تفاوت معناداری مشاهده نشد، ولی از لحاظ فعالیت بدنی (0/05P<) و دریافت انرژی (0/05P<) تفاوت معناداری مشاهده شد. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر افراد با بالاترین چارک دریافت پروتئین، فیبر، دریافت ویتامین های B2، B6، B12 و فولات نسبت به افراد در پایین ترین چارک دریافت، شانس کمتری برای ابتلا به سرطان پستان داشتند (0/001 Ptrend<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه گویای آن است که دریافت پروتئین، فیبر، ویتامین های B2، B6، B12 و فولات با خطر ابتلا به سرطان پستان ارتباط معکوس دارد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، درشت مغذی، ویتامین، متابولیسم
  • جواد هاشمی، زهرا حصاری، علیرضا گلشن* صفحات 65-71
    زمینه و هدف
    بیماری کلیوی مزمن تبدیل به یک بیماری همه گیر در سرتاسر جهان شده است. در نتیجه نقص کلیه در مرحله انتهایی هیپوکلسمی و هیپرفسفاتمی و در پی آن افزایش هورمون پاراتیرویید، در این بیماران رخ می دهد که در نهایت به هیپرپاراتیروییدیسم ثانویه منجر می شود. بنابراین بررسی روتین الکترولیت ها در این بیماران ضروری به نظر می رسد. پژوهش کنونی با هدف بررسی الکترولیت های موجود در بزاق در بیماران تحت دیالیز صورت گرفت تا نمونه بزاق به عنوان یک نمونه غیر تهاجمی برای آزمایشگاه های تشخیصی ارایه شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه موردی-شاهدی که از مرداد تا مهر 1395 در بیمارستان امام علی (ع) شهر بجنورد انجام گردید، تعداد 44 فرد بیمار دیالیزی و 44 فرد سالم همسان سازی شده با آن ها، انتخاب شده و هموگلوبین، هماتوکریت، سطح آهن، فریتین، Total iron binding capacity (TIBC)، گلوکز خون، کلسترول، تری گلیسیرید، اوره، کراتینین، کلسیم، فسفر، پتاسیم و Parathyroid hormone (PTH) در خون آن ها و همچنین کلسیم، فسفر و پتاسیم در بزاق آن ها با روش های آزمایشگاهی روتین اندازه گیری شد.
    یافته ها
    کلسیم و فسفر در گروه بیماران دیالیزی بالاتر از گروه شاهد بود. همچنین سطح کلسیم، فسفر و پتاسیم در دو نمونه سرم و بزاق ارتباط معناداری ندارند، اما رابطه مثبتی بین PTH در سرم با فسفر و پتاسیم در بزاق مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    بزاق بیماران همودیالیزی سطح کلسیم و فسفر بالاتری نسبت به افراد سالم دارد و بنابراین می توانند مارکر مناسبی برای تشخیص باشند. افزون بر آن سطح PTH خونی با سطح فسفر و پتاسیم بزاقی در این بیماران ارتباط دارد که این دو الکترولیت بزاقی را به عنوان نماینده PTH در خون معرفی می کند.
    کلیدواژگان: بیماران همودیالیز، الکترولیت های بزاق، الکترولیت های خون، هورمون پاراتیرویید
  • مهرداد خاتمی*، سام خرازی، زینب کیشانی فراهانی، حکیم عزیزی، مارکوس آگوستینو لیما نوبره صفحات 72-76
    زمینه و هدف
    علم نوین نانوفناوری یکی از علوم بین رشته ای است که کمک شایانی به پیشرفت در درمان سرطان نموده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر ضد سرطانی نانوذرات نقره سنتز شده با استفاده از عصاره هسته خرما روی سلول های سرطانی رده MCF-7 در شرایط درون آزمایشگاهی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی، از فروردین 1394 تا فروردین 1395 در دانشگاه های علوم پزشکی بم و کرمان انجام شد. نانوذرات نقره با استفاده از عصاره هسته خرما سنتز و و تعیین مشخصات شدند. سپس با روش سنجش ماندگاری (بقای) سلولی، اثر نانوذرات نقره بر سلول های سرطانی پستان رده MCF-7 بررسی شد.
    یافته ها
    با افزایش غلظت نانوذرات نقره، میزان ماندگاری سلولی طور معناداری کاهش یافت. IC50 نانوذرات نقره μgml/ 2 تعیین شد.
    نتیجه گیری
    نانوذرات نقره سنتز شده به روش بیوسنتز سمیت وابسته به غلظت را رده سلولی مورد مطالعه نشان دادند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، نانوذرات نقره، تصویربرداری میکروسکوپی الکترونی، سمیت، نانوفناوری
|
  • Arash Salmaninejad, Parisa Kangari, Abbas Shakoori * Pages 1-9
    Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer in women worldwide. Enormous advancement has been made over the last decades in understanding the biology of breast cancer. Nevertheless, the molecular mechanisms regulating progression, gaining of invasive and metastatic phenotypes, and therapeutic resistance are still not completely understood. Oxidative stress initiate by disbalance in redox status of body. In this case, increase of free radicals in body cause tissue damage. One of the significant species of free radicals is reactive oxygen species (ROS) that produced by various metabolic pathways, comprising aerobic metabolism in the mitochondrial respiratory chain. They play a serious role in cellular physiology and pathophysiology likewise beginning and evolution of numerous types of cancers. ROS overproduction is deleterious to cells, and considered key-factors for the development of numerous diseases, such as cardiovascular disorders, neurodegenerative diseases, and cancer. Cancer cells are commonly submitted to upper ROS levels that further incite malignant phenotype through motivation to preserved proliferation, angiogenesis, death evasion, invasiveness, and metastasis. ROS impress various signaling pathways, comprising mitogenic pathways and growth factors, and also controls numerous cellular processes, containing cell proliferation, thus stimulates the undisciplined growth of cells which inspires the development of tumors and initiates the progression of carcinogenesis. The importance of ROS on breast cancer development and etiology is being increasingly clarified. Nevertheless, fewer consideration has been given to the progress of redox system-targeted strategies for breast cancer treatment. Augmented oxidative stress caused by reactive species can diminish the body’s antioxidant defense against angiogenesis and metastasis in cancer cells. These processes are core factors in the development of cancer. Bimolecular reactions cause free radicals which create such compounds as malondialdehyde (MDA) and hydroxyguanosine. These substances known as indicators of cancer. In this review, free radicals as oxidizing agents, antioxidants as the immune system, and the role of oxidative stress in cancer, particularly breast cancer, have been investigated by hope that better exploration of the factors involved in the occurrence and spread of cancer will improve the identification of treatment aims.
    Keywords: breast cancer, oxidative stress, reactive oxygen species
  • Nazanin Talebabadi, Amirnader Emami-Razavi, Raheleh Safaei-Javan, Hadis Mohammadpour, Alireza Abdollahi * Pages 10-16
    Background
    As far as the role and amount of Transferrin receptor 2 (TFR2), which is the transferrin receptor gene, studies have been conducted, some of which confirming its relationship with gastric adenocarcinoma. The idea behind this study was to examine changes in the TFR2 gene expression in the tumor cells of gastric adenocarcinoma and comparing with gene expression in the normal tissue adjoining the tumor.
    Methods
    This case-control study was conducted at the Pathology Section of Cancer Institute of Imam Khomeini University Hospital in Tehran from September 2015 to September 2016. In this study, 30 fresh samples from tumor tissues of patients diagnosed with gastric adenocarcinoma, 30 fresh samples of normal tissue adjoining the tumor and 30 samples of frozen plasma from the same patients were taken. The patient's plasma was examined in terms of existence of helicobacter pylori antibody by enzyme linked immunosorbent assays (ELISA) method and TFR2 gene expression in the tumor tissue and the adjoining normal tissue by applying real-time polymerase chain reaction (Real-Time PCR).
    Results
    Gene expression (by applying real time polymerase chain reaction) in the tumor tissue was meaningfully higher than in the normal tissue (P= 0.125). The TFR2 expression in patients with stomach cancer, who were at the same time infected with helicobacter pylori, indicated that the gene expression had increased in those with this contamination (P= 0.077). Examining the relationship between this gene expression and the stage of disease showed that the TFR2 gene expression increased significantly in the more advanced stages of the disease (P= 0.396).
    Conclusion
    The TFR2 gene expression increases in the stomach's tumor tissue. This gene expression is higher in people infected with helicobacter pylori or in those at an advanced stage of the disease. These findings may confirm the direct relationship between gene expression and the occurrence or metastasis of gastric adenocarcinoma.
    Keywords: adenocarcinoma, gene expression, polymerase chain reaction
  • Soraya Shahrokh, Seyed Abolhasan Emami *, Mohammad Javad Fatemi, Mir Sepehr Pedram, Saeid Farzad Mohajeri, Seyed Jaber Mousavi, Seyed Aboozar Hoseini, Tooran Bagheri, Shirin Araghi Pages 17-23
    Background
    Cartilage grafts is one integral component in the various fields of plastic surgery particular rhinoplasty. Surgeons usually use from various sources, including the septum of the nose, ears and rib. Complications such deformity and reabsorbtion may be created with use of the cartilage. Area of the removal of cartilage can prevent these complications. The aim of this study was to compare the absorption rate and viability of cartilage autograft between two common donor site, the rib and the concha.
    Methods
    This experimental study was performed on October 2014 in animal laboratory of Hazrat Fatima Hospital, Tehran, Iran. In this study, 15 New Zealand white male rabbits, weighing 2000-2500 g, approximately 12 to 16 weeks of age were used. In each rabbit, a piece of one ear and one cartilage was excised. After careful weighting of grafts, we implanted the rib cartilage graft into the left pocket and the conchal cartilage graft into the right one. After 8 weeks, the grafts were removed and weighed precisely and photography was carried out. The specimens were fixed in 10% formalin solution for histologic examination was. An example of hematoxylin and eosin staining and cut (H&E) were performed and samples of live chondrocytes and fibrosis were examined by a pathologist.
    Results
    We lost 3 rabbits during our study. The results showed that the average weight of a graft from the ear within 2 months, but this increase was not statistically significant (P= 0.152). In the rib graft weight loss over 2 months, and this reduction was statistically significant (P= 0.009). The resorption between two group was not significant but the amount of fibrosis was more in conchal cartilage graft.
    Conclusion
    According to the study it can be concluded that absorption rib cartilage is somewhat better results than the cartilage of the ear. More studies, in addition to cartilage implants longer human studies can contribute to more accurate conclusions.
    Keywords: autograft, costal cartilage, transplants
  • Fariba Jaffary, Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Hanieh Sharifian Koupaiee *, Gita Faghihi, Seyed Mohsen Hosseini, Fateme Sokhanvari, Nazli Ansari, Giti Sadeghian Pages 24-30
    Background
    Acne vulgaris is self-limiting, multifactorial disease involving sebaceous glands. Omeprazole is a proton pump inhibitor with in vitro antibacterial effects against staphylococcus aureus and anti-androgen that can be potential treatment of acne vulgaris. This study was designed to evaluate the efficacy of oral omeprazole and erythromycin 4% compared to doxycycline combination therapy in the treatment of acne vulgaris.
    Methods
    In this clinical trial study, patients with moderate acne were referred to Skin Diseases and Leishmaniasis Research Center, Isfahan University of Medical Science, Iran, during August 2014 until November 2015 and were randomized into two groups receiving topical erythromycin 4% plus omeprazole (34 patients) or doxycycline (35 patients) for 3 months. Moderate acne, lack of sensitivity to proton pump inhibitors, lack of warfarin, phenytoin, diazepam consumption, lack of active liver or kidney disease, being older than 12 years, were considered as inclusion criteria. Pregnant or lactating patients, patients with drug allergy history, patients taking oral contraceptives, acne topical medications (including retinoids) or systemic treatment within 30 days of study, patients with oligomenorrhea, hirsutism, acne conglobata, acne fulminant or body acne alone were excluded from the study. All patients were tested for Helicobacter pylori test at the beginning of the study.
    Results
    Both inflammatory and non-inflammatory lesions decreased in both groups with negative correlation with age (P
    Conclusion
    Omeprazole could be suggested as an alternative for doxycycline in the treatment of patients with moderate acne vulgaris especially in non-inflammatory lesions.
    Keywords: acne vulgaris, clinical trial, doxycycline, omeprazole
  • Aisa Rassoli, Malikeh Nabaei *, Nasser Fatouraee, Ghaemeh Nabaei Pages 31-38
    Background
    Brain hypothermia by reducing the temperature of the cerebrospinal fluid is done by a cooling pad in the thoracic region and protect brain from the ischemic injuries. Along with the spinal cord, the brain is an essential partner in the central nervous system, and similarly, it is surrounded and protected from the bony skull and from shock by cerebrospinal fluid. The brain analyzes information that is both internal and external to the body, transforms the information into sensations, and stores them as memories. So in this study we investigated the brain hypothermia by finite element modeling.
    Methods
    To investigate this phenomenon, in this study a numerical model of the head with respect to the structure of brain tissue and its contribution to heat transfer is presented in the fluid lab of the Amirkabir University of Tehran in January of 2016. In this model, Pennes's bioheat equation and finite element analysis has been used to predict temperature distribution in the brain tissue. The model geometry is designed in two state without considering the ventricles of the brain that are involved in the production of cerebrospinal fluid and with considering cerebrospinal fluid. So, in the second case, the cerebrospinal flow is considered as a heat transfer factor.
    Results
    We concluded that with cooling about 5 °C, in the first model without considering the ventricles, the gray matter temperature is reduced by about 4 °C and there is no change in white matter temperature. In the second model temperature distribution became more asymmetric. The temperature reduced about 3 °C in the corners. However, the temperature reduction at the edge of brain tissue and near cerebrospinal fluid were about 0.5 °C.
    Conclusion
    It was observed that in the case of ischemia, the temperature drop was higher than normal. So, during brain injuries to prevent serious damage, the brain metabolism can be reduced by cooling the spinal fluid.
    Keywords: cerebrospinal fluid, hypothermia, ischemia, temperature, traumatic brain injury
  • Analyzing clinical symptoms in multiple sclerosis using data mining
    Zahra Raeisi *, Pantea Ramezannezad, Marzieh Ahmadzade, Shahram Tarahomi Pages 39-48
    Background
    One of the today most common and incurable diseases that is associated with central neural system is ‘MS’ disease. Multiple sclerosis (MS) is a demyelinating disease in which the insulating covers of nerve cells in the brain and spinal cord are damaged. In this disease become apparent a wide spectrum of symptoms such as lose muscles control and their coordination and vision derangement. The goal of this research is to consider to two problems: 1- Recognition of effective clinical symptoms on MS disease and 2- Considering levels of effectiveness of age, sex and education levels factors on MS disease and association between these factors according to verity of categories of this disease.
    Methods
    Data mining science in medicine is worthy of attention with main application in diagnosis, therapy and prognosis, respectively high volume of collected datum. The data that were used in this article are about patients of Chaharmahal and Bakhtiari Province and collected by cure assistance. In this paper classification and association methods in software engineering field are used. Classification is a general process related to categorization, the process in which ideas and objects are recognized, differentiated, and understood. Association rules are created by analyzing data for frequent if/then patterns and using the criteria support and confidence to identify the most important relationships.
    Results
    In consideration of first problem in this paper, concluded vision-clinical symptoms are the most effective symptoms and in consideration of second problem, concluded that from 584 records, women affected four times more than men. In other word 70% of MS patients with high graduate are in relapsing-remitting category and 62.5% of MS patients are 20-40 years old.
    Conclusion
    Some of symptoms are quite temporary and transitory and are ignored by people. Awareness of clinical-symptoms prevalence manner can be warning for people before starting critical cycle of illness. This would cause early diagnosis, effective therapy and even prevention of disease progress, respectively to MS chronicity.
    Keywords: association, classification, data mining, multiple sclerosis
  • Reza Ebrahimi Rad *, Mohammad Reza Zarbakhsh Bahri, Samira Sarabi Pages 49-55
    Background
    Nowadays, stroke can be considered as the one of the major causes of disability and mortality worldwide. However, relationship between serum C-reactive protein (CRP) level with stroke early prognosis has not been well studied, especially in Iran. Therefore, the present study aimed to study the relationship between CRP level of serum in patients with acute stroke at first 24h of admission and stroke early prognosis.
    Methods
    This prospective cross-sectional study was performed on 50 patients with acute stroke who were admitted at Emergency Ward of Shahid Rajaie Hospital, in Tonekabon City, Iran, between May 2013 to July 2014. In first step, valid clinical diagnosis was made based on CT scan and magnetic resonance imaging (MRI) of the patients. The ethical observations were considered for all patients. The serum level of CRP was measured by standard method, at first 24h of the admission. Clinical information and risk factors (age, gender, type of stroke, high blood pressure, diabetes mellitus) was detected for each patient. On discharge, early prognosis by modified Rankin Scale (mRS) (mRS
    Results
    The results of this study showed that 38% of the patients were 70-80 years old. Also, 52% of the patients were male and 48% were female. The serum CRP level of patients at the first 24h of admission increased in all studied patients. The mean of the serum CRP level was 12.82 that were higher than the normal range. The statistical analysis showed that there was no significant relationship between the serum CRP level and the stroke early prognosis.
    Conclusion
    Although the serum CRP level was not recognized as an anticipator factor for stroke prognosis at this study, it is recommended to performance of more studies by case-study method on this setting.
    Keywords: C-Reactive protein, cross-sectional studies, prognosis, stroke
  • Mahshid Hatami, Mohammad Esmaeil Akbari, Morteza Abdollahi, Marjan Ajami, Yasaman Jamshidinaeini, Sayed Hossein Davoodi * Pages 56-64
    Background
    Breast cancer is the most common cancer among females in the world. Identifying the nutrients that modify the risk of the disease is one of the key strategies for improving the quality of life and reducing treatment costs. Epidemiological studies support the role of macronutrients and vitamins involved in one carbon metabolism in the etiology of the disease. This study aimed in investigation of the relationship between the intake of macronutrients and vitamins involved in one carbon metabolism with breast cancer risk.
    Methods
    This case-control hospital base study was conducted at Shohada Hospital, Tehran from April to February 2015. Demographic data, physical activity level and nutrients’ intake from diet and supplements were collected through interview from 151 cases and 154 controls. Dietary intake was assessed by a valid and reliable 168-item semi-quantitative food frequency questionnaire. Then intake of macronutrients and B vitamins was assessed by Nutritionist 4 software (First Databank Inc., CA, USA). Comparing categorical variables between the two groups was done by Chi-squared test and the relationship between intake of studied nutrients and risk of breast cancer was determined using logistic regression test.
    Results
    There were no difference in age, menarche age, menopause age, body mass index (BMI), number of live births between two groups. But the difference in physical activity, energy intake, marital status, educational level, occupation, oral contraceptives use was significant (P
    Conclusion
    The results showed that high intake of protein, fiber, vitamins B2, B6, B12 and folate are associated with lower risk of breast cancer.
    Keywords: breast cancer, dietary supplements, metabolism, vitamins
  • Javad Hashemi, Zahra Hesari, Ali-Reza Golshan * Pages 65-71
    Background
    Nowadays, chronic kidney disease (CKD) is known as an epidemic disease all around the world. Chronic kidney disease considered as a serious health problem with numerous side effects, including complications progressive in reducing glomerular filtration rate (GFR), imbalances in the homeostasis of the body and decreased quality of life and finally an increase in mortality due to cardiovascular problems. End-stage renal disease leads to hypocalcemia and hyperphosphatemia, that as a result of, parathyroid hormone (PTH) will increased that secondary hyperparathyroidism will occurred eventually. So it is essential to routine examination of electrolytes in these patients. The current study have been done to determine the electrolytes in saliva as a non-invasive sample in hemodialysis patients in order to the saliva to be presented as an appropriate samples for clinical laboratories.
    Methods
    In the present case-control study that has been performed at Imam Ali Hospital, Bojnord, North Khorasan Province, Iran, in the summer of 2016, 44 hemodialysis patients and 44 aged, gender and body mass index (BMI) matched healthy controls were selected and then their cell count, Hb, HCT, iron, ferritin, total iron binding capacity (TIBC), glucose, CRP, triglycerides, cholesterol, urea, creatinine, calcium, phosphorus, potassium and PTH were measured.
    Results
    Calcium and phosphorus were higher in hemodialysis patients in comparison to the control group. Furthermore, there are not any significant relationship between levels of calcium, phosphorus and potassium in both serum and saliva samples. In addition, we observed the positive relationship between PTH in serum as well as phosphorus and potassium in the saliva.
    Conclusion
    The findings of current study have been shown that salivary levels of calcium and phosphorus in hemodialysis patients is higher than healthy people, therefor could be a non- invasive suitable marker for diagnosis. In addition, blood PTH levels in hemodialysis patients is associated with salivary levels of phosphorus and potassium, so, perhaps these parameters marked PTH's representative in the blood with further investigation of saliva’s electrolytes.
    Keywords: electrolytes, hemodialysis, parathyroid hormone, salivary glands
  • Mehrdad Khatami *, Sam Kharazi, Zeinab Kishani Farahani, Hakim Azizi, Marcos Augusto Lima Nobre Pages 72-76
    Background
    The modern science of nanotechnology is an interdisciplinary science that has contributed to advances in cancer treatment. This study was performed to evaluate the therapeutic effects of biosynthesized silver nanoparticles on breast cancer cell of line MCF-7 in vitro.
    Methods
    This analytical study was performed in Kerman and Bam University of Medical Sciences, Bam City, Kerman Province, Iran from March 2015 to March 2016. Silver nanoparticles suspension was synthesized using palm kernel extract. The resulting silver nanoparticles were studied and characterized. The ultraviolet-visible spectroscopy and transmission electron microscopy used for screening of physicochemical properties. The average particle size of the biosynthesized silver nanoparticles was determined by transmission electron microscopy. The properties of different concentrations of synthesized silver nanoparticles (1 to 3 μg/ml) and palm kernel extract (containing the same concentration of the extract was used for the synthesis of silver nanoparticles) against MCF-7 human breast cancer cells were determined by MTT assay. MTT is used to assess cell viability as a function of redox potential. Actively respiring cells convert the water-soluble MTT to an insoluble purple formazan.
    Results
    The ultraviolet-visible spectroscopy showed strong absorption peak at 429 nm. The X-ray diffraction (XRD) and transmission electron microscopy (TEM) images revealed the formation of silver nanoparticles with spherical and octagon shape and sizes in the range between 1-40 nm, with an average size approximately 17 nm. The anti-cancer effect of silver nanoparticles on cell viability was strongly depends on the concentration of silver nanoparticles and greatly decrease with increasing the concentration of silver nanoparticles. The IC50 amount of silver nanoparticle was 2 μg/ml.
    Conclusion
    The biosynthesized silver nanoparticles showed a dose-dependent toxicity against MCF-7 human breast cancer cells.
    Keywords: breast cancer, nanoparticles, nanotechnology, silver, toxicity, transmission electron microscopy