فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 4 (پیاپی 196، تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم عطایی، عاطفه سلوک، فاطمه باقری*، احسان سیدجعفری صفحات 241-250
    افزایش میانگین سنی جامعه و فعالیت های ورزشی که سیستم اسکلتی-عضلانی درگیر می شود و نیز تنوع بیمارانی که با این آسیب ها دست و پنجه نرم می کنند، هزینه های زیادی به جامعه تحمیل می نماید. گرفت های استخوانی یک استاندارد برای درمان یا جایگزینی بافت آسیب دیده هستند. اتوگرفت ها رایج ترین گرفت ها هستند اما مشکلاتی چون درد، عفونت، ایجاد جای زخم و آسیب به محل دهنده دارند. آلوگرفت ها یک روش جایگزینند اما آن ها نیز خطر انتقال عوامل عفونی و رد ایمنی را به همراه دارند. بنابراین، جراحان و پژوهشگران به دنبال روش های درمانی جدید برای بهبود ترمیم استخوانند. در سال های اخیر مهندسی بافت و استفاده از سلول های بنیادی به عنوان یک روش امیدبخش پدیدار شده است. سه بخش اصلی مهندسی بافت، داربست، سلول و فاکتورهای رشد هستند که ترکیب آن ها منجر به شکل گیری سازه های مهندسی بافت می شود که باعث ترمیم و بازسازی بافت ها می شود. استفاده از داربست هایی با ویژگی های مناسب می تواند در جهت بهبود عملکرد یا حتی بازسازی بافت آسیب دیده موثر باشد. زیست مواد مورد استفاده در ساخت داربست ها می توانند مواد طبیعی یا سنتزی زیست تخریب پذیر یا زیست تخریب ناپذیر باشند. پلیمرها عمده مواد مورد استفاده در مهندسی بافت هستند. فاکتورهای رشد گروهی از پروتئین ها هستند که موجب تکثیر و تمایز سلولی می شوند. دو منبع اصلی سلولی، سلول های بافت مورد نظر و سلول های بنیادی هستند اما به علت تکثیر پایین و محدودیت دسترسی به سلول های بافت، استفاده از سلول های بنیادی پیشنهاد مناسب تری است. ترکیب سلول های بنیادی مزانشیمی حاصل از مغز استخوان، بافت چربی و بندناف، با داربست ها و فاکتورهای رشد مناسب، می تواند روش کارآمدی در درمان آسیب های اسکلتی باشد. در این مطالعه مروری، به بررسی استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی در ترمیم استخوان، غضروف، منیسک، رباط، تاندون و ستون فقرات آسیب دیده پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: سیستم اسکلتی - عضلانی، مهندسی بافت، سلول بنیادی
  • شهناز نظری، مجید شهابی، کامران موسوی حسینی* صفحات 251-258
    مهمترین منبع حیاتی جهت تهیه انواع داروهای مهم بیولوژیکی، خون انسان می باشد. اینگونه داروها نقش اساسی در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های خطرناک را دارا می باشند. اما با توجه به این که سرچشمه اینگونه داروها خون می باشد، همواره خطر آلودگی توسط ویروس های منتقله از راه خون وجود دارد. در سال های اخیر همواره احتمال انتقال هپاتیت B، C و ایدز از طریق انتقال خون یک هشدار جدی بوده است و در حال حاضر این خطرات در خیلی از کشورهای توسعه یافته به حداقل رسیده است، اگرچه هنوز برای کشورهای در حال توسعه می تواند یک چالش باشد. با وجود فرآیند دقیق انتخاب اهدا کننده و انجام آزمایشات لازم بر روی خون و انجام Polymerase chain reaction (PCR) بر روی پلاسمای پولد شده که رشته فعالیت های عمده در جهت ایمن سازی فرآورده های دارویی بیولوژیکی برگرفته از پلاسما می باشد، باید اقدامات در جهت غیرفعال سازی و یا حذف ویروس هایی مثل Hepatitis B Virus (HBV)، Hepatitis C Virus (HCV) و HIV صورت پذیرد. این چنین فعالیت های ایمن سازی شامل روش های مختلف ویروس زدایی اعتبارسنجی شده مانند روش pH اسیدی، روش حلال/شوینده، روش های حرارتی و پاستوریزاسیون، بتا-پروپیولاکتون/UV و همچنین روش حذف ویروسی با کمک نانوفیلتراسیون می باشد. امروزه با توجه به انجام همزمان غربالگری و انجام آزمایشات مختلف بر روی خون اهدایی و اعمال روش های ویروس زدایی مناسب، سطح مناسبی از ایمنی در محصولات دارویی بیولوژیکی برگرفته از پلاسما حاصل گشته است. اما همواره با توجه به احتمال پیدایش پاتوژن های جدید مطالعه در این زمینه ادامه دارد.
    کلیدواژگان: مقالات مروری، تزریق فرآورده های خونی، درمان بیولوژیکی، غیرفعال سازی ویروسی
  • فائقه بهبودی فرح بخش، حسین مقصودی، حمید اسدزاده عقدایی، احسان ناظم الحسینی مجرد* صفحات 259-266
    زمینه و هدف
    پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی جزو شایعترین سندرم های پولیپوزیس است. دلیل آن جهش ژرم لاین در ژن (Adenomatous polyposis coli، APC) می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع جهش ژرم لاین در کدون 1309 ژن APC و ارتباط آن با تظاهرات خارج روده ای در بیماران ایرانی مبتلا به پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی- مقطعی از تیر 1391 تا اسفند 1394 در مرکز پیشگیری و تشخیص زودرس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه شهید بهشتی، بیمارستان طالقانی تهران انجام پذیرفت. در این مطالعه 33 بیمار مبتلا به پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های خون محیطی بیماران جهت بررسی موتاسیون شایع ژن APC جمع آوری شد و پس از استخراج DNA ژنومی، تعیین توالی دوطرفه صورت گرفت.
    یافته ها
    با بررسی موتاسیون ها در ناحیه خوشه ایژن APC، از میان 33 بیمار در پنج بیمار جهش ژرم لاین با حذف پنج نوکلئوتیدی در کدون 1309 (c.3927_3931delAAAGA)، معادل 15/2% شناسایی شد. جهش در کدون 1309 با مشخصات کلینیکی و پاتولوژی از جمله تعداد پولیپ ها (0/001P=)، درگیری دئودنوم (0/008P=)، پولیپ غده فوندوس (0/002P=) و هیپرتروفی مادرزادی اپیتلیوم رنگی شبکیه (0/021P=) ارتباط معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    بررسی یافته های مطالعه این احتمال را نشان می دهد که جهش در کدون 1309 ژن APC با پولیپوز شدید و تظاهرات خارج روده ای در ارتباط است. در نتیجه ممکن است ارتباطی بین جهش ژرم لاین خاص و تظاهرات خارج روده ای وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه توصیفی، مقطعی، پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی، کدون 1309، ژن Adenomatous polyposis coli
  • ثریا قربانی، روشنک داعی قزوینی *، سید جمال هاشمی، پریوش کرد بچه، انسیه زیبافر، زهرا کمالی سروستانی، حیدر بخشی، پگاه آردی صفحات 267-272
    زمینه و هدف

    کاندیدا قارچ مخمری فرصت طلب است که در صورت ضعف عملکرد سیستم ایمنی میزبان، قادر به ایجاد عفونت و بیماری می باشد. در سال های اخیر عفونت های قارچی مهاجم در نوزادان به طور چشمگیری افزایش یافته است و حتی منجر به مرگ آن ها شده است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین الگوی حساسیت دارویی گونه های کاندیدای کلونیزه شده بر پوست و مخاط نوزادان نسبت به داروهای ضدقارچی فلوکونازول، آمفوتریسین B و کاسپوفانژین بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- مقطعی به مدت هفت ماه از خردادماه تا آذرماه 1395 در آزمایشگاه قارچ شناسی و سرولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. 23 ایزوله کاندیدا شامل: کاندیدا پاراپسیلوزیس، کاندیدا آلبیکانس، کاندیدا تروپیکالیس، کاندیدا گیلرموندی و کاندیدا کروزیی از پوست و مخاط نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه ی بیمارستان امام خمینی (ره) و مرکز طبی کودکان در تهران که با روش Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (RFLP-PCR) (هضم محصولات PCR توسط آنزیم اندونوکلئازی) پیش تر تعیین هویت شده بودند، از این رو جهت بررسی حساسیت آن ها به داروهای ضدقارچی فلوکونازول، آمفوتریسین B و کاسپوفانژین مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    ایزوله های کاندیدا گیلرموندی به فلوکونازول حساس بودند ولی در کاندیدا کروزیی حساسیت وابسته به دوز دیده شد. در بررسی آمفوتریسین B و کاسپوفانژین، تمامی گونه های جدا شده در همه ی موارد نسبت به آن حساس بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، حساسیت گونه های کاندیدای جداشده به داروهای ضدقارچی آمفوتریسین B و کاسپوفانژین بیشتر است.

    کلیدواژگان: کاندیدا، نوزادان، فلوکونازول، آمفوتریسین B، کاسپوفانژین، حساسیت دارویی
  • سهیلا امینی مقدم*، سارا نوروزی، عارفه فیاضی صفحات 273-279
    زمینه و هدف
    حاملگی مولار، به ویژه بیماری تروفوبلاستیک پایدار حاملگی یکی از مسائل مهم و نگران کننده در طب مامایی و زنان است. اما آن چه بیش از بروز بیماری تروفوبلاستیک پایدار حاملگی و درمان آن اهمیت دارد، پیامدهای بارداری بعدی است. از آن جا که این بیماری بیشتر زنان در سنین باروری را درگیر می کند، از نکات مهم در موفقیت درمان پیامدهای باروری می باشد. هدف از این مطالعه، یافتن پیامدهای بارداری پس از انجام شیمی درمانی با اکتینومایسین-دی در بیماران تروفوبلاستیک پایدار کم خطر می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه کوهورت گذشته نگر بر روی 74 بیمار که بین سال های 1383 تا 1393 با تشخیص نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی بارداری کم خطر به بیمارستان های فیروزگر و بیمارستان میرزا کوچک خان مراجعه کرده و یا ارجاع شده بودند، انجام شد. بیمارانی که پس از ساکشن کورتاژ مول (و یا هر حاملگی دیگری) به دلیل افزایش بیش از 10% سطح Beta-hCG برای سه هفته و یا در حد تغییر 10% (پلاتو) برای چهار هفته، تحت شیمی درمانی با اکتینومایسین -دی قرار گرفته بودند، وارد مطالعه شدند. نتایج باروری بعدی این بیماران با استفاده از داده های مندرج در پرونده شان گردآوری و مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 74 بیمار که وارد مطالعه شدند 84% زایمان موفق و بدون عارضه، 4% سقط، 4% تکرار مول، 2/7% پره اکلامپسی، 5/4% زایمان زودرس مشاهده شد. همچنین در بررسی کنونی هیچگونه مرده زایی و ناهنجاری جنینی نیز مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    پیامدهای باروری پس از شیمی درمانی با اکتینومایسین، تفاوتی با افرادی که شیمی درمانی نمی شوند، ندارد.
    کلیدواژگان: شیمیدرمانی، اکتینومایسین - دی، مول هیداتیفرم، نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی
  • سیامک ناجی، کامبیز دیبا، رسول یوسف زاده، فاطمه منصوری* صفحات 280-287
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش بروز کاندیدیازیس ولوواژینال عودکننده و مقاوم به درمان، این مطالعه با هدف بررسی اختلافات بین گونه ای مخمرهای کاندیدا در پاسخ به درمان با فلوکونازول با استفاده از روش های سریع بیوشیمیایی و مولکولی در بیماران مبتلا به کاندیدیازیس ولوواژینال انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی از مهر 1392 تا تیرماه 1393 در درمانگاه زنان کوثر، بیمارستان مطهری شهر ارومیه به اجرا درآمد. بیمارانی که دارای علایم خارش یا سوزش و ترشحات ناحیه واژن بودند، ترشحات آندوسرویکس و اگزوسرویکس از آن ها گرفته شد. جداسازی بین گونه ها بر پایه کشت کروم آگار کاندیدا، کورن میل آگار و تست Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) و بررسی مقاومت به داروهای فلوکونازول و کلوتریمازول صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مقطعی از 198 نمونه گردآوری شده از بیماران با علایم ولوواژینال، 77 مورد کاندیدیازیس ولوواژینال شناسایی شدند. گونه های شایع کاندیدا در موارد اولیه و عودکننده بر حسب درصد فراوانی به ترتیب: کاندیدا آلبیکانس با 85/7%، کاندیدا کروزی با 10/2% و کاندیدا گلابراتا با 4/1% شناسایی شدند. در 27 نمونه موارد عودکننده 10 مورد مقاوم به هر دو داروی کلوتریمازول و فلوکونازول (%37 موارد) مشاهده گردید که کاندیدا آلبیکانس با 82/1% کاندیدا کروزی 14/3% و کاندیدا گلابراتا 3/6% به ترتیب شایعترین گونه های مقاوم به درمان را به خود اختصاص داده اند. مقاومت دارویی در بین گونه های کاندیدای مورد مطالعه کاندیدا آلبیکانس، کاندیدا کروزیی و کاندیدا گلابراتا به ترتیب 69/1%، 70% و 100% موارد بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که فراوانی گونه های غیرآلبیکانس مقاوم به فلوکونازول و کلوتریمازول در حال افزایش می باشد و اختلاف معناداری بین مقاومت دارویی گونه کاندیدا آلبیکانس و گونه غیرآلبیکانس کاندیدا گلابراتا برای فلوکونازول و کلوتریمازول وجود داشت.
    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، کاندیدا، فلوکونازول، عفونت ولوواژینال
  • علی محمد مصدق راد، علی اکبری ساری، ترانه یوسفی نژادی* صفحات 288-298
    زمینه و هدف
    ارزشیابی و اعتباربخشی بیمارستان ها نقش به سزایی در ارتقای کیفیت، ایمنی و اثربخشی خدمات درمانی ارایه شده و افزایش کارایی بیمارستان ها دارد. اثربخشی سیستم اعتباربخشی به کیفیت و هماهنگی روش اعتباربخشی، استانداردها و ارزیابان اعتباربخشی بستگی دارد. این پژوهش با هدف ارزشیابی روش اعتباربخشی بیمارستان ها از دیدگاه مدیران بیمارستان های کشور انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی، کاربردی و مقطعی با استفاده از یک پرسشنامه با روایی و پایایی بالا در سال 1394 انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمامی بیمارستان های کشور بود (914 بیمارستان). با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی ساده از مدیران 547 بیمارستان کشور نظرسنجی به عمل آمد.
    یافته ها
    حدود 71/7% بیمارستان ها در دور اول اعتباربخشی درجه یک به بالا کسب کرده بودند. میزان رضایت مدیران بیمارستان ها از روش اعتباربخشی بیمارستان های کشور 0/63±3/21 از 5 امتیاز (متوسط) بود. حدود 38% مدیران از روش ارزشیابی برنامه اعتباربخشی بیمارستان ها راضی بودند. مدیران بیمارستان ها از نحوه برخورد ارزیابان، تعداد ارزیابان تیم ارزیابی و و تعداد روزهای ارزشیابی راضی بودند. با این وجود، آن ها از نبود وحدت رویه بین ارزیابان و نداشتن تجربه و مهارت کافی آن ها ناراضی بودند. بیشتر مدیران بیمارستان ها اعتقاد داشتند که اعتباربخشی باید توسط وزرات بهداشت، به صورت اجباری و هر دو سال یکبار انجام شود. حدود 95% مدیران بیمارستان ها انجام خودارزیابی ها را پیش از اعتباربخشی لازم دانستند.
    نتیجه گیری
    تدوین و رعایت شرح وظایف و شرایط احراز برای ارزیابان اعتباربخشی بیمارستان های کشور، آموزش حرفه ای آن ها برای یکسان سازی دیدگاه و نگرش آن ها و استفاده از روش های مکمل ارزشیابی مانند خودارزیابی، ارزیابی سرزده، ارزشیابی شاخص های عملکردی بیمارستان ها و نظرسنجی از بیماران به بهبود روش ارزشیابی اعتباربخشی بیمارستان ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، بیمارستان، استاندارد، روش ارزشیابی، بهبود کیفیت
  • زهرا کمالی سروستانی، علیرضا داسدار، ستاره آقا کوچک افشاری، محسن گرامی شعار، سید جمال هاشمی، رضا پاکزاد، پگاه آردی، علیرضا عبدالهی، محمدتقی حقی آشتیانی، شهرام محمودی* صفحات 299-306
    زمینه و هدف
    اسپورهای قارچی از بیوآئروسل های مهم موجود در محیط بیمارستان ها و علت عفونت های بیمارستانی در حال ظهور هستند. عفونت های بیمارستانی باعث مرگ و میر قابل توجهی شده و از طرفی بار مالی زیادی در سیستم بهداشت و درمان کشور در پی خواهند داشت. مطالعه حاضر با هدف بررسی نوع و میزان قارچ های موجود در هوای بخش های منتخب بیمارستانی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر به مدت شش ماه از تیر تا آذر 1395 با استفاده از روش پلیت گذاری در 20 بخش منتخب بیمارستان های امام خمینی (ره) و مرکز طبی تهران انجام شد. شناسایی قارچ های رشته ای با استفاده از مشخصات مورفولوژی ماکروسکوپی کلنی ها و ساختارهای میکروسکوپی در کشت بر روی لام (Slide culture) صورت گرفت. برای قارچ های مخمری از کشت بر روی محیط کروم گار کاندیدا استفاده گردید و شناسایی ایزوله های ناشناس به روش تعیین توالی ناحیه ژنی ITS1-5.8 S-ITS2 از DNA ریبوزومال صورت گرفت.
    یافته ها
    در مجموع تعداد 202 کلنی قارچی به دست آمد. گونه های کلادوسپوریوم، پنی سیلیوم و آسپرژیلوس به ترتیب شایعترین عوامل جدا شده در این مطالعه بودند. بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) و همچنین بخش های اورژانس و اورولوژی در مرکز طبی کودکان بیشترین آلودگی را داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه میزان آلودگی قارچی هوا در دو مرکز آموزشی- درمانی تحت بررسی متفاوت بوده و به طور کلی هوای بخش های مرکز طبی کودکان آلودگی قارچی کمتری داشت. همچنین میزان و نوع قارچ های جدا شده در هر بخش و هر بیمارستان متفاوت بود. بنابراین انجام بررسی های دوره ای و بهبود سیستم های تهویه به ویژه در بخش های نگهداری بیماران مستعد به منظور کنترل و حذف این عوامل می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: قارچ، بیمارستان، هوا، کلادوسپوریوم، پنی سیلیوم، آسپرژیلوس
  • بهلول قربانیان*، فریبا شکرالهی صفحات 307-315
    زمینه و هدف
    پاراکسوناز-1 از مهمترین آنزیم های حذف کننده ی رادیکال های آزاد و از محافظ های اصلی لیپوپروتیین در برابر ترکیبات اکسید کننده می باشد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات طناب زنی بر سطوح آنزیم پاراکسوناز-1 (PON1)، مقاومت انسولینی و نیم رخ لیپیدی در دختران غیرفعال بود.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی از آذر تا بهمن ماه 1395 در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان شهرستان تبریز انجام شد. در این مطالعه 20 دختر دارای اضافه وزن و چاق غیرفعال 20 تا 25 سال به صورت آزمودنی های در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه های تمرین (10 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین شامل طناب زنی به مدت هشت هفته، چهار روز در هفته و 45 دقیقه هر جلسه بود. نمونه های خونی جهت ارزیابی سطوح آنزیم پاراکسوناز-1 و دیگر متغیرهای خونی در پیش و پس از تمرین گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پس از مداخله تمرین در گروه تجربی مقادیر تمام متغیرها (غیر از لیپوپروتیین کم چگال) تغییر معنادار داشت. همچنین در مقایسه با گروه کنترل مقادیر آنزیم پاراکسوناز-1 (0/024=P) و بیشینه اکسیژن مصرفی (0/006=P) افزایش معنادار و شاخص مقاومت انسولینی (0/028=P)، تری گلیسرید (0/046=P) و درصد چربی بدن (0/001=P) کاهش معنادار داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد انجام تمرین طناب زنی به مدت هشت هفته باعث ایجاد تغییرات مثبت در متغیرهای آنزیم پاراکسوناز-، شاخص مقاومت انسولینی، حداکثر اکسیژن مصرفی و برخی شاخص های لیپیدی و تن سنجی در دختران جوان دارای اضافه وزن و چاق گردید از این رو به نظر می رسد این نوع تمرین می تواند برای کنترل وزن و پیشگیری از بیماری های ناشی از اضافه وزن و چاقی مفید باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم پاراکسوناز 1، نیم رخ لیپیدی، تمرین طناب زنی، دختران دارای اضافه وزن و چاق
  • حسن بسکابادی، مریم ذاکری حمیدی*، عباس بسکابادی صفحات 316-322
    زمینه و هدف
    زردی، شایعترین علت بستری نوزادان در ماه اول تولد است. از این رو شناسایی عوامل خطر زردی، می تواند سیر زردی و عوارض ناشی از آن را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی و مشخصات نوزادان مبتلا به زردی مادران دیابتی و مقایسه با نوزادان مبتلا به زردی با علت نامشخص انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، از2800 نوزاد مبتلا به زردی مراجعه کننده به بیمارستان قائم (عج) مشهد طی سال های 1386 تا 1393، مشخصات 59 نوزاد مبتلا به زردی با سابقه مادری دیابت حاملگی (گروه مورد) با 78 نوزاد مبتلا به زردی که علتی برای زردی آن ها پیدا نشد (گروه کنترل) مقایسه گردید. پس از تایید زردی (بیلی روبین سرم ≥mg/dl 17) در نوزادان بر اساس تشخیص پزشک و نتایج آزمایشگاهی، پرسشنامه پژوهشگر ساخته حاوی داده های مادر (مشکلات مادر در حاملگی، نوع زایمان) و مشخصات نوزاد (سن، جنس، وزن هنگام تولد، وزن هنگام بروز زردی، طول مدت بستری و سن بروز زردی، سن بهبودی) و داده های آزمایشگاهی (بیلی روبین، بیلی روبین مستقیم، هماتوکریت، پلاکت، سدیم، پتاسیم، BUN و Cr) تکمیل گردید.
    یافته ها
    شیوع زردی ناشی از دیابت مادر، 2/10% بود. وزن هنگام تولد (0/02=P)، وزن نوزاد هنگام مراجعه (0/003=P)، پاریتی (0/001P<)، سن مادر (0/001P<)، سن بهبودی (0/04=P)، زایمان سزارین (0/001P=)، پره ترم (0/001P<)، مشکلات بارداری (0/001P<)، معاینات فیزیکی غیرطبیعی (0/001=P) در گروه نوزادان مادران دیابتی و همچنین بیلی روبین (0/001P<)، مدت بستری (0/003=P)، در گروه نوزادان مبتلا به زردی با علت نامشخص بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    نوزادان مادران دیابتی در معرض خطر وزن بالای هنگام تولد، زایمان پره ترم، مشکلات بارداری، سزارین، معاینات فیزیکی غیرطبیعی، بروز زردی بیشتر و بهبودی دیرتر قرار دارند.
    کلیدواژگان: دیابت حاملگی، زردی، نوزادان
|
  • Maryam Ataie, Atefeh Solouk, Fatemeh Bagheri*, Ehsan Seyed Jafari Pages 241-250
    An increase in the average age of the population and physical activities where the musculoskeletal system is involved as well as large number of people suffering from skeletal injuries which impose high costs on the society. Bone grafting is currently a standard clinical approach to treat or replace lost tissues. Autografts are the most common grafts, but they can lead to complications such as pain, infection, scarring and donor site morbidity. The alternative is allografts, but they also carry the risk of carrying infectious agents or immune rejection. Therefore, surgeons and researchers are looking for new therapeutic methods to improve bone tissue repair. The field of tissue engineering and the use of stem cells as an ideal cell source have emerged as a promising approach in recent years. Three main components in the field of tissue engineering include proper scaffolds, cells and growth factors that their combination leads to formation of tissue-engineered constructs, resulting in tissue repair and regeneration. The use of scaffolds with suitable properties could effectively improve the tissue function or even regenerate the damaged tissue. The main idea of tissue engineering is to design and fabricate an appropriate scaffold which can support cell attachment, proliferation, migration and differentiation to relevant tissue. Scaffold gives the tissue its structural and mechanical properties, for instance flexibility and stiffness that is related with the tissue functions. Biomaterials used to fabricate scaffolds can be categorized into natural or synthetic biodegradable or non-biodegradable materials. Polymers are the most widely used materials in tissue engineering. Growth factors are a group of proteins that cause cell proliferation and differentiation. Two main cell sources are specialized cells of desired tissue and stem cells. However, according to the low proliferation and limited accessibility to the cells of desired tissue, stem cells are better suggestion. Combination of mesenchymal stem cells harvested from bone marrow, adipose tissue and cord blood with proper scaffolds and growth factors could be a useful method in treatment of skeletal injuries. In this review paper, we focus on the application of mesenchymal stem cells in the repair of damaged bone, cartilage, meniscus, ligaments, tendons and spine tissue.
    Keywords: musculoskeletal system - stem cell_tissue engineering
  • Shahnaz Nazari, Majid Shahabi, Kamran Mousavi Hosseini Pages 251-258
    One of the main sources of a wide range of biological products as starting material is the human blood. These biological human plasma derived medicines play essential role in prevention and treatment of a variety of life threatening diseases. Mention to the starting material of these medicines which is blood or in another word human plasma, possibility of contamination by blood borne viruses cannot be omitted.
    In recent years possibility of contamination by blood borne viruses such as hepatitis B virus (HBV), hepatitis C virus (HCV), and human immunodeficiency virus (HIV) is an important concern. Nowadays most of developed countries the risk is minimum, although in developing countries it is still a challenge. Despite measures for human plasma biological derived medicines safety, such as donor selection, testing of donations, and polymerase chain reaction (PCR) testing on pooled plasma, still more actions are needed to inactivate or remove viruses such as HBV, HCV and HIV. During the process of manufacturing of biological human plasma medicines, there is several production steps which may contribute to viral reduction. These steps consist of precipitation by centrifugation, ethanol, polyethylene glycol, octanoic acid, or ammonium sulphate, chromatographic methods such as immunoaffinity chromatography or ion exchange chromatography, adsorption by aluminum hydroxide, and separation by filtration. All these steps are considered to be weakly effective as viral reduction treatment, and more effective viral inactivation methods are needed to be implemented in line of production of human plasma derived biological medicinal products. These safety measures included virus inactivation by different techniques such as acidic pH, solvent/detergent method, pasteurization and heat treatment, beta-propiolactone plus U/V and also virus removal by nanofiltration, which all these virus inactivation or virus removal methods before implementation in line of production of plasma derived biological medicines, should undergo for validation study.
    Nowadays by screening and testing of donations and implementation of different measures of virus inactivation or virus removal, a good level of safety of plasma derived biological medicines has been achieved. Due to the possibility of emerging new pathogens investigation in this subject should be continued.
    Keywords: biological therapy, blood component transfusion, review, virus inactivation
  • Faegheh Behboudi Farahbakhsh, Hossein Maghsoudi, Hamid Asadzadeh Aghdaei, Ehsan Nazemalhosseini-Mojarad* Pages 259-266
    Background
    Familial adenomatous polyposis (FAP) is the most common components polyposis syndromes. It incidence is for less than 1 percent of colorectal cancer cases. FAP is characterized by germline mutations in the adenomatous polyposis coli (APC) gene. Generally, there are hundreds to thousands of adenomatous polyps in colon and rectum of patients. The aim of the current study was to evaluate the germline mutation at codon 1309 of the APC gene and its association with extracolonic manifestations in Iranian patients with FAP.
    Methods
    This Cross-sectional study was conducted at the Gastroenterology and Liver Diseases Research Center, Taleghani Hospital, Tehran, Iran from July 2012 to February 2015. In this study, thirty-three patient with FAP was examined. Demographic and clinical data were gathered from patients. In addition, peripheral blood samples were collected to study the most common mutations of the APC gene and bidirectional sequencing was carried out after genomic DNA extraction by salting out method. Primers were designed by GeneRunner version 5.0.4 (http://www.generunner.com). The samples were run on an applied biosystems 3130XL genetic analyzer. The results were analyzed by SPSS software, version 23 (IBM, Armonk, NY, USA).
    Results
    After analyzing the mutation cluster region (MCR), we have identified five germline mutations with 5bp deletion at codon 1309 of the APC gene (c.3927_3931delAAAGA), that it is equivalent to 15.2% (5.33). This mutation has been known as a small deletion, that it is a variant of frameshift mutation. Mutation at codon 1309 has significant association with clinical and pathological features including the number of polyps (P=0.001), duodenum demonstration (P=0.008), fundic gland polyp (P=0.002) and congenital hypertrophy of the retinal pigment epithelium (P=0.021).
    Conclusion
    The analysis of the findings has shown that mutation in Codon 1309 of adenomatous polyposis coli gene may be associated with severe polyposis and extracolonic manifestations. In conclusion, there may be a correlation between a specific germline mutation and the extracolonic manifestations.
    Keywords: adenomatous polyposis coli gene, codon 1309, cross-sectional studies, familial adenomatous polyposis
  • Soraya Ghorbani, Roshanak Daie Ghazvini, Seyyed Jamal Hashemi, Parivash Kordbacheh, Ensieh Zibafar, Zahra Kamali Sarwestani, Heidar Bakhshi, Pegah Ardi Pages 267-272
    Background

    Candida species are opportunistic yeasts that are capable of causing different infections and diseases among immunocompromised patients. Since Candida infections are major causes and frequent of septicemia in Neonatal Intensive Care Units (NICU), and they are associated with high morbidity and mortality rates, so obtaining adequate treatment seems necessary. Low birth weight preterm infants are especially vulnerable to these devastating infections. The aim of this study was to evaluate the drug susceptibility of Candida species colonized on the skin and mucous membrane of neonates to fluconazole, amphotericin B and caspofungin.

    Methods

    This study was carried out in the laboratory of medical mycology and serology, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences for the period of 7 months from June 2016 to December 2016. In this descriptive cross-sectional study, 23 isolates of Candida species including Candida parapsilosis, Candida albicans, Candida tropicalis, Candida guilliermondii and Candida krusei were studied. These under study isolates were previously isolated from skin and mucous membranes of neonates in NICU of Imam Khomeini Hospital and Children's Medical Center were identified by PCR-RFLP (Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism). Evaluation of antifungal drug susceptibility including fluconazole, amphotericin B and caspofungin was carried out. Antifungal susceptibility test was done according to the standard protocol Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI M27-A3) that is specific to the yeast fungi. Statistical analysis was done by using T-test in SPSS version 22 (IBM, Armonk, NY, USA) and P

    Results

    In this study, C. parapsilosis, C. albicans and C. tropicalis had the most sensitivity to fluconazole. Clinical Isolates of C. guilliermondii were also sensitive to fluconazole, but in C. krusei sensitivity was dose-dependent. All isolated species were sensitive to amphotericin B and caspofungin.

    Conclusion

    According to the results, all isolated Candida species were more sensitive to amphotericin B and caspofungin than other antifungal drugs. In final conclusion, Finally, it is emphasized that antifungal susceptibility testing is necessary to prevent treatment failure or recurrence of disease.

    Keywords: amphotericin B, candida, caspofungin, drug susceptibility, neonates, fluconazole
  • Soheila Aminimoghaddam*, Sara Norouzi, Arefeh Fayazi Pages 273-279
    Background
    The histological terminology of persistent gestational trophoblastic disease (GTD) is an excessive abnormal trophoblast. GTN will mostly occur after the molar pregnancy; while, it might occur after each kind of pregnancy such as abortion, ectopic pregnancy (EP), etc. too. The follow-up process is to interest to scholars as a mandatory procedure in patients with GTN for detecting the recurrence. This disease is frequently seen in reproductive ages. It should be noticed that an approach for assessing the success in this procedure carried out by monitoring outcomes of pregnancy after chemotherapy.
    Methods
    A retrospective cohort study was conducted on patients with GTN who were referred to Firoozgar and Mirza Koochak Khan teaching hospitals during 10 years, starting from 2004. The inclusion criterion was patients with low-risk persistent GTN after molar pregnancy, EP, and abortion, that treated with single agent chemotherapy actinomycin-D. After following the patients for 12 months, patients with serum βHCG lower than 5 mIU/ml, who intended to have child were allowed to become pregnant. The following items were observed in the study: age, body mass index (BMI), parity, chemotherapy duration, and pregnancy outcomes such as spontaneous abortion or preterm labor, pre-eclampsia, stillbirth, fetal malformation, and repeated molar pregnancy.
    Results
    74 patients were monitored, 83.78% of them had uncomplicated pregnancy and labor, 4.05% had the abortion, 4.05% had second molar pregnancy, 2.7% had pre-eclampsia, 5.40% had preterm labor. Moreover, stillbirth and malformation did not occur in this study even after chemotherapy treatment. There was not any significant correlation between age, BMI, parity, and chemotherapy duration with pregnancy outcomes.
    Conclusion
    The outcomes of pregnancy after chemotherapy with actinomycin-D is similar to the general population who did not have chemotherapy. The abortion rate and repeated molar pregnancy were similar between population and sample too. Thus, the study shows that the cured patients with low-risk GTN have as much chance of having a normal pregnancy as normal women. In other words, treatment with actinomycin-D does not have any adverse effect in future pregnancies.
    Keywords: actinomycin D, chemotherapy, gestational trophoblastic disease, hydatidiform mole
  • Siamak Naji, Kambiz Diba, Rasoul Yosefzadeh, Fatemeh Mansouri* Pages 280-287
    Background
    Looking at the increased incidence of recurrent vulvovaginal candidiasis and refractory resulting from such non-albicans Candida species in recent decades, this study was performed aiming the use of rapid biochemical and molecular detection of drug-resistant Candida species in response to fluconazole in patients with vulvovaginal candidiasis and recurrent vulvovaginal candidiasis.
    Methods
    The cross-sectional study was performed at Kowsar Gynecology Center, Motahhari educational hospital and Medical Mycology Center, Faculty of Medicine, Urmia, Iran, from October 2013 to July 2015. Those patients referred to the clinic with symptoms of vaginal discharge, itching or burning that swab samples from endo-exocervix and distal fornix discharge were taken. The vaginal discharge samples submitted to Medical Mycology Center, Urmia School of Medicine for the direct microscopic examination and cultures. Identification at the level of species was performed using CHROMagar Candida and Corn meal agar media. The molecular test polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) used for confirming culture results. For the susceptibility assay, disc diffusion method was performed with fluconazole and clotrimazole.
    Results
    In these study 198 samples collected from patients with symptoms of vulvovaginal candidiasis, 77 vulvovaginal candidiasis cases were identified. Candida species are common in primary and recurrent cases in terms of frequency, Candida albicans (85.7%), Candida krusei (10.2%) and Candida glabrata (4.1%) were identified respectively. Total of 27 cases of recurrent vulvovaginal candidiasis, 10 cases were resistant to both clotrimazole and fluconazole (37%) was observed that the most common species are resistant to treatment were Candida albicans by (82.1%), Candida krusei (14.3%) and Candida glabrata (3.6%) respectively. Drug resistance in Candida albicans, Candida krusei and Candida glabrata causing recurrent vulvovaginal candidiasis included 69.1%, 75% and 100% respectively.
    Conclusion
    Our findings have shown frequency of resistant non-albicans Candida species to fluconazole and clotrimazole is increasing. There is a considerable difference between Candida albicans and non-albicans species, Candida glabrata for the resistance to fluconazole and clotrimazole.
    Keywords: candida, cross-sectional studies, fluconazole, vulvovaginal candidiasis
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Ali Akbari Sari, Taraneh Yousefinezhadi* Pages 288-298
    Background
    Hospital accreditation is a systematic external evaluation of a hospital’s structures, processes and results (outputs/ outcome) by an independent professional accreditation body using pre-established optimum standards. Hospital accreditation has an important role in improving the quality, safety, effectiveness and efficacy of health care services. The effectiveness of an accreditation system depends on the quality and conformity of its methods, standards and surveyors. This study aimed to evaluate the hospital accreditation method from the perspective of Iranian hospital managers.
    Methods
    This descriptive, applied and cross-sectional study was carried out in 2015 using a valid and reliable questionnaire. The study population consisted of 914 hospital managers. Overall 547 hospital managers were surveyed through stratified random sampling. SPSS software was used for data analysis.
    Results
    Almost 71.7 percent of hospitals achieved grade one and above in the first round of national accreditation survey. The mean score of managers’ satisfaction of hospital accreditation method was 3.21±0.63 out of 5 (Average). About 38 percent of hospital managers were satisfied with the hospital accreditation method. Most complaints were related to lack of reliability among surveyors and their low knowledge, skills and experience. Hospital managers were satisfied with surveyors’ attitude and adequacy of the number of survey days. Hospital managers mostly believed that accreditation is better to be done by Ministry of Health, compulsory, and every two years. About 95 percent of hospital managers agreed that self-assessment is necessary and beneficial prior to the accreditation survey.
    Conclusion
    Hospital managers were moderately satisfied with the national accreditation system. Developing job description and person specification for accreditation surveyors and recruiting them accordingly, and providing professional education and training for them help improve the effectiveness of Iranian hospital accreditation method. The method of hospital accreditation in Iran has to be changed. Self-assessment, unannounced surveys, review of hospital key performance indicators and patient satisfaction surveys should be added to the current scheduled on-site surveys to enhance the credibility of the accreditation result.
    Keywords: accreditation, evaluation method, hospital, quality improvement, standard
  • Zahra Kamali Sarwestani, Alireza Dasdar, Setareh Agha Kuchak Afshari, Mohsen Gerami Shoar, Seyyed Jamal Hashemi, Reza Pakzad, Pegah Ardi, Alireza Abdollahi, Mohammad-Taghi Haghi-Ashtiani, Shahram Mahmoudi* Pages 299-306
    Background
    Fungi have a worldwide distribution which can cause a broad spectrum of disease ranging from allergic to systemic infections, particularly in immuno-compromised individuals. Fungal spores are an important group of bioaerosols in hospital environment which are an emerging cause of hospital-acquired infection. Nosocomial infections cause significant morbidity and mortality as well as large financial burden on the healthcare system. This study aimed to evaluate the frequency and species distribution of airborne fungi in selected wards of two tertiary hospitals in Tehran, Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study, samples were collected during six months from July 2016 to December 2016 by using of settle plate method. Samples were collected from selected wards of Imam Khomeini Hospital and Children's Medical Center and then incubated at 28 °C for 8-10 days. Fungal isolates were identified using the macroscopic features of colony and microscopic characteristics in slide cultures. Yeast isolates were identified by CHROMagar candida medium. PCR-sequencing of ITS1-5.8 S-ITS2 region of ribosomal DNA was used for identification of unknown isolates.
    Results
    A total of 202 colonies including 133 colonies from the Imam Khomeini Hospital and 69 colonies from the Children's Medical Center were isolated. Cladosporium spp. were the most common obtained fungi accounted for 30.1% and 47.8% of all isolates in the Imam Khomeini Hospital and the Children's Medical Center, respectively. Penicillium spp. and Aspergillus spp. were other frequent species in two hospitals. Infectious diseases ward in Imam Khomeini hospital and emergency and urology wards in Children's Medical Center had the highest rate of contamination.
    Conclusion
    According to the results of this study, the frequency and diversity of fungal spores in hospital wards were different. In addition, since the fungal contamination in the hospital environment are affected by various environmental factors and the efficiency of ventilation systems, some of these wards require better ventilation system as well as regular monitoring to remove these fungal bioaerosols in order to maintain the health of patients and health care workers.
    Keywords: air, Aspergillus, Cladosporium, fungi, hospitals, Penicillium
  • Bahloul Ghorbanian*, Fariba Shokrollahi Pages 307-315
    Background
    Paraoxonase-1 (PON1) is one of the most important enzymes for removal of the free radicals, and the main protective factor for lipoproteins against oxidative agents. The purpose of this study was to investigate the effects of eight weeks’ rope training on paraoxonase-1 enzyme, insulin resistance and lipid profiles in inactive overweight and obese girls.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted in Iranian Azarbaijan Shahid Madani University of Tabriz, from November 2016 to January 2017. In this study, 20 healthy overweight and obese in-active girls (20-25 Yr) volunteered and randomly assigned into exercise (n=10) and control (n=10) groups. Exercise protocol was rope training was 8 week for 4 day per week in 45 minute per day. Some anthropometric indexes of subjects were measured before and after exercise. A fasting blood sample was collected as pre-test and post-test, followed by 48 hours of physical inactivity to measure serum levels of PON1 enzyme, Insulin, lipid profiles and other blood variables. Analysis of the data was performed by paired and independent samples t-tests by using the SPSS software, version 20 (IBM, Armonk, NY, USA). The criterion of statistical significance was set as P
    Results
    The paired samples t-test results showed that after exercise intervention, in exercise group, the values of all variables (except low-density lipoprotein) were significantly changed. Also, to compare with control group, the values of PON1 enzyme (P=0.024) and maximum oxygen consumption (P=0.006) significantly increased and insulin resistance index (P=0.028), triglyceride (P=0.046) and body fat percent (P=0.001) were significantly decreased (P
    Conclusion
    The results of this study showed that performing rope training for 8 weeks induced positive changes in paraoxonase-1 enzyme, insulin resistance index, maximum oxygen consumption and some lipid and anthropometric indices in overweight and obese young girls. Therefore, according to these results, rope training, as an aerobic activity it can be useful for all people especially in overweight and obese to control blood fats, body composition and prevent diseases due to obesity such as cardiovascular disease.
    Keywords: exercise, insulin resistance, lipids, obesity, overweight, paraoxonase-1, women
  • Hassan Boskabadi, Maryam Zakerihamidi*, Abbas Boskabadi Pages 316-322
    Background
    Jaundice is the common cause of hospitalization of infants in the first month after birth. Therefore, detection of risk factors associated with jaundice can effect on its process and complications. This study aimed to determine the prevalence and characteristics of diabetic mother's infants and comparing with infants with unknown jaundice.
    Methods
    In this cross-sectional study, among 2,800 infants with jaundice in Ghaem hospital in Mashhad during the 2007 to 2014, features of 59 infants of diabetic mother's (case group) and 78 infants with unknown jaundice (control group) were analyzed. After confirming of jaundice (Bilirubin ≥ 17 mg/dl) in newborns based on examination of pediatrician and laboratory results, a researcher made questionnaire containing maternal demographic data, (maternal age, parity, maternal problems during pregnancy, route of delivery). Also neonatal characteristics including age, sex, birth weight, current weight, duration of hospitalization, current age, age of recovery and laboratory data (Bilirubin, direct bilirubin, hematocrit, platelet, sodium, potassium, blood urea nitrogen, Cr, TSH, T4) were assessed. After data collection and recording information in SPSS software, version 19.5 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA), by using tables, charts and statistical indices, the study was evaluated. Data were analyzed using statistical tests such as Mann-Whitney, Chi-square tests after normality control. Comparison of the two groups in normal distribution with t-test and for non-standard data with Mann-Whitney test. Also for definitive variables Chi-square test was used. P-value less than 0.50 was the significant level minimum.
    Results
    In this study, the prevalence of jaundice due to maternal diabetes was 2.10 percent. Birth weight (P=0.02), current age (P=0.003), parity (P=0.000), maternal age (P=0.000), age of recovery (P=0.04), cesarean section (P=0.001), prematurity (P=0.000), maternal problems during pregnancy (P=0.000), abnormal physical examinations (P=0.001) in diabetic mother's infants and Bilirubin (P=0.000), length of hospitalization (P=0.003), in infants with unknown jaundice were higher.
    Conclusion
    The infant of diabetic mother are at increased risk of maternal and neonatal complications. Neonatal complications consist of high birth weight, preterm labor, more jaundice and late recovery, abnormal physical examinations. Also, maternal complications during pregnancy and cesarean section were high.
    Keywords: gestational diabetes, jaundice, neonates