فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 7 (پیاپی 199، مهر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریبا جعفری، محمدعلی نیلفروش زاده، هانیه شریفیان، زهرا ملاباشی * صفحات 471-479
    زخم های پوستی و کاهش زمان بهبود آن ها، یکی از جنبه های مهم پزشکی محسوب می شوند. زخم به هر گونه گسستگی در انسجام لایه های پوست (اپیدرم، درم و زیرجلد) یا بافت های زیرپوستی گفته می شود که می تواند در اثر عوامل فیزیکی (برش جراحی، ضربه، فشار، اصابت گلوله) و یا عوامل شیمیایی (سوختگی با اسید) ایجاد شود. پروسه ترمیم زخم شامل فاز هموستاز، فاز التهاب، اپیتلیزاسیون، فاز تکثیر (فیبروپلازی) و در نهایت (تمایز بافتی) بازسازی بافت با شکل گیری کلاژن می باشد. زخم ها بر اساس زمان بهبودی به دو نوع حاد و مزمن تقسیم بندی می شوند. زخم حاد (Acute wound) شروع ناگهانی دارد و معمولا در فرد سالم روند بهبود آن به صورت طبیعی طی می شود و ظرف چهار هفته بدون بر جا گذاشتن عارضه بهبود می یابد. زخم های مزمن (Chronic wound) شروع تدریجی دارند و روند درمانی آن ها در اثر عواملی مانند دیابت، عدم خونرسانی مناسب، فشار موضعی، دیابت و غیره متوقف شده است و مرحله التهابی ترمیم زخم طولانی شده است (بیش از چهار هفته) با وجود پیشرفت های عمده در درمان زخم ها، کماکان تلاش در جهت یافتن روش های موثر در درمان زخم ها در کوتاه ترین زمان ممکن و با کمترین عارضه ادامه دارد. در این مطالعه مروری، پس از بیان ترمیم زخم و مراحل آن، همچنین بیان انواع بالینی زخم (زخم پای وریدی، زخم پای دیابتی، زخم فشاری) به صورت گذرا انواع متدهای ایجاد زخم حاد (زخم سوختگی، زخم برشی) و مزمن (زخم پای وریدی، زخم دیابتیک، زخم فشاری یا زخم بستر) در گونه های حیوانات آزمایشگاهی ارایه و جمع بندی می گردد تا با طراحی و اجرای هدفمندتر این پژوهش ها، وصول نتایج بالینی و کاربردی تسهیل گردد.
    کلیدواژگان: زخم حاد، مدل های حیوانی آزمایشگاهی، زخم مزمن، ترمیم زخم
  • احسان عالی، رزاق محمودی*، مسعود کاظمی نیا، رضا حضرتی، فرزین آذرپی صفحات 480-489
    اسانس ها مخلوطی از ترکیبات روغنی فرار بوده که به عنوان یک متابولیت ثانویه در گیاهان دارویی ساخته می شوند. بر اساس نظریه سازمان استانداردسازی بین المللی، اسانس ها به عنوان محصولات استخراجی از منابع گیاهی یا میوه جات با استفاده از روش تقطیر با بخار یا آب در نظر گرفته می شوند. ترکیبات شیمیایی آن ها بر اساس فاکتورهایی همچون گیاه، محیط و روش استخراج بسیار متفاوت می باشد. اسانس ها به دلیل ویژگی ضد میکروبی، ضد اکسیدانی، ضد التهابی و ضد سرطان می توانند جایگزین مناسبی در زمینه های غذایی و دارویی باشند، امروزه با افزایش آگهی های تولیدکنندگان در به کارگیری مواد طبیعی به ویژه در مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی و دارویی اسانس ها محبوبیت بیشتری پیدا کرده اند. بررسی حاضر خلاصه ای جامع در مورد تعریف اسانس، روش استخراج از گیاهان دارویی، فعالیت بیولوژیکی و فارماکولوژیکی، بررسی ترکیبات شیمیایی و نیز مزایای بالقوه اسانس ها به منظور افزایش سطح سلامتی جامعه را ارایه می دهد. داده های مربوط به این پژوهش حاصل جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی مانند Science Direct، Elsevier، PubMed، Google scholar و SID از سال 2005 تا 2015 و با استفاده از کلیدواژه های اسانس، گیاهان دارویی، افزودنی طبیعی، خواص درمانی اسانس ها، Medicinal Plants، Essential Oil و Natural Additive می باشد. اسانس ها فعالیت های ضد میکروبی گسترده ای دارند و در بسیاری از موارد سبب از بین بردن باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها می شوند، بدون اینکه اثرهای نامطلوبی بر سلامت مصرف کننده داشته باشند. در این بررسی عمده ترین ترکیبات شیمیایی مشترک در اسانس های گیاهی شامل تیمول، آلفا پینن، بتا پینن، کارواکرول، لینالول، ژرماکرن و کومین آلدهید بود. همچنین اسانس ها فعالیت ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و بسیاری خواص فارماکولوژیکی با دامنه وسیع دارند که کاربرد آن ها را به عنوان فرآورده های طبیعی دوچندان می سازد. اسانس ها فعالیت های بیولوژیکی و فارماکولوژیکی بالقوه ای داشته و بنابراین دارای کاربردهای فراوانی در حوزه داروسازی و صنایع غذایی می باشند.
    کلیدواژگان: اسانس، افزودنی های غذایی، گیاهان دارویی، اثرات فارماکولوژیکی، خواص درمانی
  • راضیه ظریفیان یگانه*، عباس شکوری گرکانی، سامان مهرابی، نادر عبادی، مازیار مطیعی لنگرودی، محمدرضا نوری دلویی صفحات 490-495
    زمینه و هدف
    کارسینومای بافت سنگ فرشی (Squamous cell carcinoma) سر و گردن، سرطان بافت اپیدرمی ناحیه ی سر و گردن است. این عارضه شایعترین نوع سرطان های سر و گردن (حدود 90% موارد) است و همانند سایر بدخیمی ها، جهش در ژن های مسیر پیام رسانی RAS/MAPK یا همان مسیر گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی (EGFR)، بسیار رایج است. از علل اصلی ابتلا به این سرطان ها، جهش در ژن های KRAS و BRAF در بیش از (به ترتیب) %30 و 10% موارد است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی جهش های شایع این دو ژن در ناحیه ی سر و گردن انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش مقطعی-توصیفی از آبان 1392 تا شهریور 1395 بر کدون های جهش پذیر 12 و 13 اگزون 2 ژن KRAS و کدون V600E ژن BRAF در کارسینومای بافت سنگ فرشی سر و گردن 40 نمونه ی تایید شده ی مبتلا به این سرطان در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران انجام شد و سه تکنیک استخراج DNA بر پایه فنل-کلروفرم، Multiplex-PCR و آزمون استریپ در این پژوهش به کار رفت.
    یافته ها
    در 11 تن از بیماران جهش دو ژن KRAS و BRAF به میزان حدود 17/5% در ژن KRAS (10% جهش تبدیل گلایسین به آسپارتات و 2/5% جهش گلایسین به سرین در کدون 12 و 5% جهش تبدیل کننده ی گلایسین به آسپارتات در کدون 13) و 10% در ژن BRAF مشاهده شد. در یک بیمار نیز، همزمان، دو جهش در کدون 12 مشاهده شد که نشان از ناهمگن بودن توده ی سرطانی داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های به دست آمده می توان دو ژن KRAS و BRAF را در زمره ی علل تاثیرگذار در ابتلا به سرطان سنگ فرشی سر و گردن به حساب آورد.
    کلیدواژگان: ارزیابی بیولوژیکی، BRAF، پژوهش های مقطعی، سرطان اسکواموس سل سر و گردن، KRAS، جهش
  • داریوش خرمیان، سروش سیستانی، امین بنایی*، سالار بیجاری صفحات 496-503
    زمینه و هدف
    روش های متعددی به منظور کاهش دوز مانند استفاده از سیستم کنترل خودکار تابش دهی، در تصویربرداری های سی تی اسکن ابداع شده اند. در این مطالعه تاثیر استفاده از این سیستم بر دوز دریافتی اندام های حساس به پرتو بیماران زن در سی تی اسکن قفسه سینه، ارزیابی شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش، مطالعه ای مقطعی، تحلیلی و کمی بوده که در بهار سال 1396 در بخش تصویربرداری بیمارستان فیروزگر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با ثبت پارامترهای تابش دهی به 54 بیمار زن هنگام سی تی اسکن قفسه سینه انجام شده است. 25 آزمون با سیستم کنترل خودکار تابش دهی و بقیه بدون این سیستم انجام شدند. شاخص دوز سی تی در مرکز و اطراف فانتوم استاندارد اندازه گیری و شاخص وزنی دوز سی تی محاسبه شد. همچنین دوز موثر اندام ها با استفاده از CT-Expo software، version 2 (Medizinische Hochschule، Hannover، Germany) و نویز به عنوان مشخصه ای از کیفیت تصویر در فانتوم آب برای هر دو گروه محاسبه و مقایسه شد.
    یافته ها
    شاخص وزنی دوز سی تی، با استفاده از سیستم کنترل خودکار تابش دهی، 9/94 میلی گری (mGy) و دوز موثر، 5/4 میلی سیورت (mSv) بود. بدون استفاده از این سیستم، این مقادیر به ترتیب،mGy 12/46 و mSv 6/3 بودند. درحالی که نویز از 4/20 به 4/74 (11/3%) افزایش داشت. بیشترین دوز موثر دریافتی مربوط به پستان، مری، ریه و تیموس به ترتیب با میزان 15، 14، 14 و mSv 14 در پروتکل بدون سیستم کنترل خودکار تابش دهی بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از سیستم کنترل خودکار تابش دهی به منظور کاهش دوز بیمار در سی تی اسکن قفسه سینه زنان، به طور معناداری موثر بوده و نویز اضافه شده به تصویر در حد قابل قبولی می باشد.
    کلیدواژگان: پژوهش های مقطعی، حفاظت از پرتو، دوز تابشی، توموگرافی کامپیوتری
  • راحله درستی، مهری قاسمی*، خسرو خادمی کلانتری، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 504-512
    زمینه و هدف
    سندرم درد پاتلوفمورال شایعترین علت درد جلوی زانو و اطراف پاتلا می باشد. با وجود شیوع زیاد این سندرم، عوامل زمینه ساز آن به خوبی شناخته نشده اند. اختلالات کنترل عصبی-عضلانی مجموعه کمری-لگنی و مفصل ران منجر به بی ثباتی و آسیب زنجیره حرکتی می شود. هدف مطالعه ی حاضر مقایسه ی فعالیت الکترومیوگرافی عضلات مرکزی و اطراف زانو در بیماران با افراد سالم حین راه رفتن می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مورد-شاهدی است که به مدت 10 ماه (اردیبهشت تا اسفند 1395) در دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. شرکت کنندگان 17 نفر (10 زن، 7 مرد) مبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال و 18 نفر (10 زن، هشت مرد) سالم بودند که به روش نمونه گیری غیرتصادفی ساده و در دسترس در مطالعه شرکت کردند. در دو گروه، فعالیت الکتریکی عضلات واستوس مدیالیس، اداکتورلانگوس، گلوتئوس ماگزیموس، اینترنال ابلیک و ترنسورس ابدومینوس، اکسترنال ابلیک و مولتی فیدوس حین راه رفتن ثبت شد. زمان شروع و پایان فعالیت، مدت زمان و شدت فعالیت عضلات فوق بین دوگروه مقایسه شد.
    یافته ها
    مدت زمان فعالیت الکتریکی عضله گلوتئوس ماگزیموس (0/03=P) و شدت فعالیت آن (0/035=P)، زمان پایان فعالیت الکتریکی عضله اینترنال ابلیک (0/04=P) و عضله ترنسورس ابدومینوس (0/04=P) حین راه رفتن، بین دو گروه تفاوت آماری معناداری داشت. فعالیت الکتریکی عضلات اکسترنال ابلیک، مولتی فیدوس، اداکتور لونگوس و واستوس مدیالیس، بین دو گروه تفاوت آماری معنادار نداشت (0/05
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد فعالیت الکترومیوگرافی برخی از عضلات مرکزی در افراد مبتلا به سندرم درد پاتلوفمورال در مقایسه با افراد سالم متفاوت است. در حالی که فعالیت الکترومیوگرافی برخی از عضلات اطراف زانو در افراد مبتلا با افراد سالم تفاوتی ندارد.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد-شاهدی، الکترومیوگرافی، راه رفتن، سندرم درد پاتلوفمورال، عضله اسکلتی
  • حسین شیروانی*، جلیل اصلانی صفحات 513-520
    زمینه و هدف
    مشخص شده که مایوکاین آیریزین (Irisin) در تنظیم تعادل انرژی و وزن بدن نقش دارد. از این‏رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر دو شیوه تمرین ورزشی بر میزان آیریزین سرمی و بیان ژن گیرنده فعال‏شده تکثیری پروکسی‏زومی PGC-1α در بافت عضلانی رت‏های نر بود.
    روش بررسی
    این پژوهش تجربی در تابستان 1395 در دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله انجام شد. به این‏ ترتیب که 32 سر رت نر ویستار (‏با سن هشت هفته و میانگین وزن g 55±250) به‏طور تصادفی و مساوی در چهار گروه کنترل پایه (CO)، کنترل هشت هفته (CO8w)، تمرین تداومی متوسط (MICT) و تمرین تناوبی شدید (HIIT) تقسیم شدند. گروه CO در شروع مطالعه کشته و گروه CO8w همزمان با گروه های تجربی نگهداری شدند اما در هیچ تمرین ورزشی شرکت نکردند. گروه های MICT و HIIT نیز به مدت هشت هفته تحت فعالیت‏های تدوامی متوسط (60-‏15 دقیقه با سرعت m/min 30-15) و تناوبی شدید (8-4 تناوب شدید یک دقیقه‏ای با سرعت m/min 55-28 به همراه 7-3 تناوب آهسته یک دقیقه‏ای با سرعت m/min 30-12) قرار گرفتند. جهت اندازه‏گیری مقادیر آیریزین سرم از روش ELISA و برای بررسی بیان نسبی mRNA ژن PGC-1α از روش Real-time PCR استفاده شد.
    یافته ها
    میزان بیان mRNA ژن PGC-1α در هر دو گروه تناوبی شدید و تدوامی متوسط نسبت به گروه های کنترل افزایش معنا‏دار پیدا کرده است (0/001P=). در حالی‏که سطوح سرمی آیریزین تفاوت معنا‏داری نداشت (0/20P=).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که این دو شیوه تمرین ورزشی احتمالا با فعال‏سازی مسیرهای بالا دستی توانستند رونویسی از ژن PGC-1α (‏تنظیم‏کننده اصلی متابولیسم انرژی‏) در عضله اسکلتی را افزایش دهند، اما تغییر قابل ملاحظه‏ای در سطوح آیریزین سرمی ایجاد نکردند.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، آیریزین، PGC-1α
  • یوسف صابری*، بهلول قربانیان، پرویز انصاری صفحات 521-529
    زمینه و هدف
    یکی از راه های مقابله با اثرات نامطلوب فشار اکسایشی ناشی از فعالیت های ورزشی استفاده از مکمل های ضد اکسایشی خوراکی و یا به کارگیری راه کارهای طبیعی است. سزامین به عنوان یک مکمل تغذیه ای است که اثر آنتی اکسیدانی دارد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر 10 هفته مکمل دهی سزامین و تمرین هوازی بر سطوح پلاسمایی ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و گلوتاتیون پراکسیداز مردان ورزشکار انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی دو سوکور از دی تا اسفند 1395 در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان شهرستان تبریز انجام شد. 40 آزمودنی مرد ورزشکار با دامنه سنی 25-20 سال به صورت آزمودنی های در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در چهار گروه دارونما (10 نفر) و تمرین هوازی (10 نفر)، تمرین هوازی+ سزامین (10 نفر) و سزامین (10 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین هوازی (10 هفته/ چهار روز/ 35-30 دقیقه) بود.
    یافته ها
    مصرف مکمل سزامین و تمرین هوازی تفاوت معناداری در سطوح پلاسمایی ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و گلوتاتیون پراکسیداز در گروه های مکمل، تمرین هوازی و ترکیبی نسبت به گروه دارونما ایجاد کرد (0/001P=)، (0/004P=). همچنین تغییرات ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و گلوتاتیون پراکسیداز در مراحل پس از مداخله (مراحل 4، 5 و 6) نسبت به مراحل پیش از مداخله (1، 2 و 3) تفاوت معناداری وجود داشت (0/001P=). همچنین اثر تعاملی گروه و زمان در ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و گلوتاتیون پراکسیداز نیز معنادار بود (0/001P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و گلوتاتیون پراکسیداز پس از مداخله در مطالعه فوق و همچنین به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی مکمل سزامین، می توان گفت که تمرین هوازی و مکمل سزامین برای بهبود سلامت سیستم ایمنی مردان ورزشکار روش موثری می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، ورزشکار، تمرین، گلوتاتیون پراکسیداز، مردان، سزامین
  • یسری عزیزپور، خیرالله اسدالهی*، کورش سایه میری، ستار کیخاونی صفحات 530-537
    زمینه و هدف
    خودکشی یکی از مشکلات اساسی بهداشتی در جوامع مختلف بوده و با عوامل خطر متعددی مرتبط می باشد. نتیجه یک اقدام به خودکشی مستقیم به انتخاب روش خودکشی بستگی دارد. خودکشی های تهاجمی جز روش های خشن خودآزاری شناخته شده و دارای الگوهای سنی و جنسی متفاوتی هستند، از این رو هدف این مطالعه بررسی نتایج و تنوع خودکشی با روش تهاجمی در یک دوره طولانی مدت در استان ایلام بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر، داده های مورد نیاز شامل متغیرهای جمعیت شناختی، پیامد و نوع روش تهاجمی از سیستم جامع ثبت موارد خودکشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام برای بررسی خودکشی های تهاجمی از اول فروردین سال 1372 تا آخر اسفند سال 1392 بوده است، استخراج و مورد آنالیز قرار گرفت. مجوزهای لازم برای دسترسی به داده ها از کمیته اخلاق و شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام دریافت گردید.
    یافته ها
    در کل از 1516 مورد خودکشی تهاجمی، 643 مورد (42/6%) ناموفق و 867 مورد (57/4%) موفق بود. روش خودسوزی بالاترین فراوانی خودکشی (موفق و ناموفق) را به خود اختصاص داده بود. بالاترین فراوانی خودکشی موفق در زنان (52/8%) و ناموفق در مردان (63/6%) رخ داده بود. گروه سنی 34-25 سال و گروه سنی بالاتر از 65 سال به ترتیب بیشترین فراوانی خودکشی های ناموفق و موفق را به خود اختصاص داده بودند.
    نتیجه گیری
    زنان و افراد مسن از جمله گروه های پرخطری بودند که اقدام به خودکشی تهاجمی موفق کرده اند و روش خودسوزی که از جمله روش های دردناک خودکشی محسوب می شود، بالاترین فراوانی را در خودکشی تهاجمی منجر به مرگ در استان ایلام داشت.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، ایران، پژوهش های گذشته نگر، خودکشی، خشونت
  • مریم خانمحمدی، امیر سیدعلی مهبد، مجتبی نورایی پور، مجتبی دیده دار* صفحات 538-542
    زمینه و هدف
    ولوواژینیت کاندیدایی عفونت شایعی است که حدود 75% زنان دست کم یک بار به آن مبتلا می شوند. این مطالعه با هدف شناسایی گونه های کاندیدای جدا شده از زنان مبتلا به ولوواژینیت کاندیدایی توسط روش مولکولی در شهر اراک انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-مقطعی از خرداد ماه 1394 تا فروردین 1395 بروی 210 بیمار مبتلا به ولوواژینیت مراجعه کننده به کلینیک های شهر اراک به روش نمونه برداری واژن توسط سواب های مرطوب استریل انجام شد. سواب ها بروی محیط کشت سابرودکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل کشت داده شدند. ایزوله های مخمری توسط روش Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP)، شناسایی شدند.
    یافته ها
    از 210 بیمار مبتلا به ولوواژینیت، 95 بیمار (45/2%) مبتلا به ولوواژینیت کاندیدایی یودند. شایعترین گونه های جدا شده کاندیدا آلبیکنس (70/5%)، کاندیدا گلابراتا (20%)، کاندیدا تروپیکالیس (7/4%) و کاندیدا پاراپسیلوزیس (1/2%) بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، کاندیدا آلبیکنس شایعترین گونه جدا شده از بیماران مبتلا به ولوواژینیت کاندیدایی بود،
    کلیدواژگان: کاندیدا، پژوهش های مقطعی، واکنش زنجیره ای پلیمراز، ولوواژینیت کاندیدایی
  • لیلا پورعلی، عطیه وطنچی *، صدیقه آیتی، مسعود پزشکی راد، فرزانه هاشم نیا صفحات 543-548
    زمینه و هدف
    چسبندگی غیرطبیعی جفت عبارت است از نفوذ بافت جفت به داخل میومتر و حتی سروز رحم که ممکن است از رحم نیز فراتر رفته و به احشاء مجاور مانند مثانه و حتی روده ها تهاجم پیدا کند. از عوارض این بارداری ها خونریزی شدید حین سزارین و حتی نیاز به هیسترکتومی می باشد. هدف از این مطالعه گزارش دو مورد آمبولیزاسیون شریان های رحمی پیش از سزارین در زنان باردار مبتلا به انواع پرخطر این چسبندگی ها می باشد.
    معرفی بیمار: در شهریور 1395 در بیمارستان قائم مشهد دو مورد خانم باردار با تشخیص جفت سرراهی و چسبندگی غیرطبیعی جفت که تمایل شدید جهت حفظ باروری داشتند پیش از سزارین تحت آمبولیزاسیون دو طرفه شریان های رحمی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    در موارد چسبندگی غیرطبیعی جفت، انجام آمبولیزاسیون شریان های رحمی پیش از سزارین می تواند از طریق کاهش قابل توجه میزان خونریزی حین عمل امکان حفظ رحم و باروری را در این موارد فراهم نماید.
    کلیدواژگان: شریان ایلیاک داخلی، رادیولوژی مداخله گر، جفت پرکرتا، جفت اکرتا
|
  • Fariba Jaffary, Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Hanieh Sharifian, Zahra Mollabashi * Pages 471-479
    Wound healing and reduction of its recovery time is one of the most important issues in medicine. Wound is defined as disruption of anatomy and function of normal skin. This injury could be the result of physical elements such as surgical incision, hit or pressure cut of the skin and gunshot wound. Chemical or caustic burn is another category of wound causes that can be induced by acid or base contact irritation. Healing is a process of cellular and extracellular matrix interactions that occur in the damaged tissue. Wound healing consists of several stages including hemostasis, inflammatory phase, proliferative phase and new tissue formation which reconstructs by new collagen formation. Wounds are divided into acute and chronic types based on their healing time. Acute wounds have sudden onset and in normal individuals usually have healing process of less than 4 weeks without any residual side effects. In contrast, chronic wounds have gradual onset. Their inflammatory phase is prolonged and the healing process is stopped due to some background factors like diabetes, ischemia or local pressure. If the healing process lasts more than 4 weeks it will be classified as chronic wound. Despite major advances in the treatment of wounds, still finding effective modalities for healing wounds in the shortest possible time with the fewest side effects is a current challenge. In this review different phases of wound healing and clinical types of wound such as venous leg ulcer, diabetic foot ulcer and pressure ulcer are discussed. Also acute wound models (i.e burn wounds or incisional wound) and chronic wound models (such as venous leg ulcers, diabetic foot ulcer, pressure ulcers or bedsore) in laboratory animals are presented. This summary can be considered as a preliminary step to facilitate designing of more targeted and applied research in this area.
    Keywords: acute wounds, animals models of laboratory, chronic wounds, wound healing
  • Ehsan Aali, Razzagh Mahmoudi *, Masoud Kazeminia, Reza Hazrati, Farzin Azarpey Pages 480-489
    Herbal essential oils are volatile, natural, complex compounds formed by medicinal plants as secondary metabolites. As reported by international organization for standardization (ISO), the term "essential oils" (EOs) is defined for a product obtained from vegetable raw materials or fruit using distillation with water or steam. The EOs are generally complex mixtures of volatile organic compounds include hydrocarbons (terpenes and sesquiterpenes) and oxygenated compounds (alcohols, esters, ethers, aldehydes, ketones, lactones, phenols, and phenol ethers) compounds. In medicinal plants, the EOs chemical profile usually very varies because of both intrinsic (sexual, seasonal, ontogenetic, and genetic variations) and extrinsic (ecological and environmental aspects) factors, also the EOs composition differs not only in the number and type of molecules but also in their stereochemical structures, and can be very different according to the extraction method. EOs represents a “green” alternative in the nutritional and pharmaceutical fields due to reported antimicrobial, antioxidant, anti-inflammatory and anticancer properties thus, in recent times; EOs has gained great popularity as consumers have developed a particular ever-growing awareness toward the use of natural ingredients, especially in food and household. Therefore, the present review provides a comprehensive summary on the method of preparation of EOs from medicinal plants, chemical composition analysis, their biological and pharmacological effects and their potential benefits on health level. Present information was compiled using keywords “Essential oil, Medicinal Plants and Natural additive in scientific database as Science Direct, Elsevier, PubMed, Google scholar and SID, until 2005 to 2015. EOs have great antimicrobial activity and mostly destroy bacteria, fungi and viruses without harmful effects on consumer’s health. Finding of this study showed that the Thymol, α-Pinene, β-Pinene, Cumin Aldehyde, Carvacrol, Germacrene, Linalool were the main components. Also, EOs have antioxidant, anti-inflammatory and many other pharmacological properties which enhance their potential application. EOs have potential biological and pharmacological activities and so have many applications in pharmaceutical and food industries.
    Keywords: essential oil, food additive, medicinal plants, pharmacologic effects, therapeutic properties
  • Razieh Zarifian Yeganeh *, Abbas Shakoori Garakani, Saman Mehrabi, Nader Ebadi, Maziar Motiee Langroudi, Mohammad Reza Noori Daloii Pages 490-495
    Background
    Head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC) is the malignancy of squamous cells (the epidermal layer of skin) in cavities in head and neck includes: larynx, pharynx, paranasal sinuses and oral cavity. The main goal of this research was to understand the effect of mutations in two important genes (KRAS and BRAF) in RAS/MAP kinase (EGFR) signaling pathway in tumor cells with head and neck squamous cell carcinoma in Iran.
    Methods
    The present cross-sectional study performed from October 2015 to September 2016 on 40 patients suffering from head and neck squamous cell carcinoma, all confirmed by pathology department of Imam Khomeini hospital. Tumor samples were achieved from the surgical cancer department of Imam Khomeini hospital and stored in liquid nitrogen until starting tests. The tests done in genetic laboratory of Tehran University of Medical Sciences. Techniques we used in this research, were DNA extraction based on phenol-chloroform approach, Multiplex PCR (M-PCR) to amplify mentioned exons and KRAS/BRAF strip assays to detect mutations in mutated hotspots in exon 2 of KRAS and codon V600E in BRAF gene.
    Results
    In this study, we observed 7 mutations in codons 12 and 13 exon 2 in KRAS gene (about 17.5%) and 4 mutations in codon V600E in BRAF gene (about 10%) of obtained tumor samples. The hotspot mutation in codon 12 were Asp (10%) and Ser (5%) respectively. In BRAF, the most common mutation, as we expected according to other researches, was observed in codon V600E. We also observed that 29 people of these patients were male (about 72.5%) and 11 patients were female (about 27.5%). Moreover, 28 patients were over 50 years, while 7 patients were below the age of 50.
    Conclusion
    The results of this study showed that mutations in genes KRAS and BRAF especially in studied hotspots, and the effects on their molecules in EGFR signaling pathway are important in involving head and neck squamous cell carcinoma, as other cancers. These findings may be considered in choosing drugs for targeted chemotherapy.
    Keywords: biological assay, BRAF, cross-sectional studies, head, neck squamous cell carcinoma, KRAS, mutation
  • Daryoush Khorramian, Soroush Sistani, Amin Banaei *, Salar Bijari Pages 496-503
    Background
    There are several techniques for reducing the delivered dose from CT (Computed tomography) scanning such as the automatic exposure control (AEC). This technique modulates the tube current regarding the patient size and weight. The aim of this study was to estimate the effect of the AEC on the radiosensitive organs effective doses in women undergoing chest CT scanning.
    Methods
    This study was a cross-sectional, analytical and quantitative study that was performed during 3 months in the imaging section of the Firoozgar educational and therapeutic hospital (belonging to Shahid Beheshti University of Medical Sciences) in the spring of 2017. CT scan exposure parameters were gathered and registered for 54 women undergoing chest CT scan. 25 of these scans were performed using AEC system and 29 of them were performed without using AEC. CT dose indexes in the center and peripheral regions of the standard phantom were calculated using the exposure parameters. Weighted CT dose index was also calculated and effective organ doses were obtained using CT-Expo software, version 2 (Medizinische Hochschule, Hannover, Germany) for two mentioned groups. In addition, noise was measured for these two groups as an image quality parameter.
    Results
    Calculated weighted CT dose indexes were 9.94 mGy and 12.46 mGy using AEC system and without using AEC, respectively. The calculated effective doses were equal to 5.4 mSv and 6.3 mSv using AEC and without using AEC, respectively. Maximum organ effective doses were 15, 14, 14 and 14 mSv for breast, esophagus, lung and thymus respectively in the non-using AEC system imaging technique.
    Conclusion
    Our measurements indicated a decrease about 15% in weighted CT dose index (from 12.46 to 9.94 mGy) using AEC system. Beside of this fact, the noise increased about 11.3% (from 4.2 to 4.74) using AEC system. So, it can be said that using of AEC was an effective way for dose reduction in women undergoing chest CT scanning, and the additional noise was in the acceptable range.
    Keywords: cross-sectional studies, radiation protection, radiation dosage, X-ray computed tomography
  • Raheleh Dorosti, Mehri Ghasemi *, Khosro Khademi-Kalantari, Alireza Akbarzadeh-Baghban Pages 504-512
    Background
    Patellofemoral pain syndrome (PFPS) is known as one of the most frequent knee diseases and is the most frequent cause of anterior knee pain. Despite the high prevalence of the disease, its predisposing factors are not clearly known. Neuromuscular control disorders of hip and lumbopelvic complex and instability of core redounds to instability of whole movement pack chain. The aim of the present was to comparing the electromyographic activities of core muscles and muscles around the knee joint during gait in patients with PFPS with healthy subjects.
    Methods
    This descriptive-analytic case-control study was carried out in School of Rehabilitation in Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran. The present study was carried out during 10 months (April to February in 2016). Thirty-two subjects containing 17 patients with patellofemoral pain syndrome (10 females and 7 males) and 18 healthy subjects (10 females and 8 males) participated in this study. In both groups the electrical activities of some of the muscles around the knee joint and the core muscles containing vastus medialis (VM), adductor longus (AL), gluteus maximus (G Max), external oblique abdominis (EOA), internal oblique abdominis (IOA), transverse abdominis (TA) and multifidus (M) were recorded during gait. Onset and offset time, duration and intensity of muscles activities were compared between two groups.
    Results
    The results of the study showed that duration and intensity of the electrical activity of the gluteus maximus (respectively P=0.03, P=0.035) and offset time of electrical activity of the internal oblique abdominis (P=0.04) and the transverse abdominis (P=0.03) during gait, were significantly different between two groups. The external oblique abdominis and the multifidus electrical activities had not any significant differences between two groups (P>0.05).
    Conclusion
    It seems that electromyographic activities of some of core muscles in patients with patellofemoral pain syndrome in comparison with healthy subjects are different. However, there was no differences in electromyographic activities in some of the muscles around the knee between patients and healthy subjects.
    Keywords: case-control studies, electromyography, gait, patellofemoral pain syndrome, skeletal muscle
  • Hossein Shirvani *, Jalil Aslani Pages 513-520
    Background
    It is known that irisin plays a role in regulating energy balance and body weight. Hence, the aim of this study was to evaluate the effects two models of high intensity interval training and moderate intensity continuous training on the irisin serum and peroxisome-proliferator-activated receptor co-activator-1α (PGC-1α) gene expression in skeletal muscle tissue of male rats.
    Methods
    This experimental study was conducted in Baqiyatallah University of Medical Sciences during the summer months of 2016. In this study, 32 male Wistar rats (mean weight =250±55 g, age: 8 weeks) were randomly and equally were divided in to 4 groups: basic control (CO), control of eight weeks (CO8w), moderate intensity continuous training (MICT) and high intensity interval training (HIIT). CO group rats at baseline were killed and CO8w group was held concurrently with the experimental group but did not participate in any exercise training. HIIT and MIET groups for 8 weeks also did moderate continuous training (15-60 minute at 15-30 m/min) and sever intensity continuous training (4-8 one-minute intense interval of 28-58 m/min, with a 3-7 one-minute slow interval of 28-58 m/min). The enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method for measuring serum irisin levels and real-time PCR method for the relative expression of mRNA of PGC-1α gene were used. The data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey's post-hoc test at P
    Results
    The results showed that the relative expression of mRNA of PGC-1α gene significantly increased in both exercise groups compared to the control groups (P=0.001). In contrast, in comparison of control groups, neither HIIT nor MICT had no significant effects on serum irisin levels (P=0.20).
    Conclusion
    The results show that the two methods of exercise training may be the upstream pathway's activation can increase transcription of the PGC-1α gene (a key regulator of energy metabolism and mitochondrial biogenesis) in skeletal muscle, but doesnt make a significant change in the levels of serum irisin.
    Keywords: high-intensity interval training, irisin, PGC-1?
  • Yousef Saberi *, Bahloul Ghorbanian, Parviz Ansari Pages 521-529
    Background
    One the ways to deal with the adverse effects of oxidative stress caused by exercise activities is to use oral antioxidant supplements or to apply natural remedies. Sesamin is the most prominent lignan compound found in sesame seeds, one of the two highest sources of lignans in the human diet (the other being flax). Sesamin is catered to be a nutritional supplement that confers antioxidant and anti-inflammatory effects or possibly being an estrogen receptor modulator and fat burner. For this purpose, the present study was conducted to evaluate the effect of 10 weeks supplementation of sesamin and aerobic exercise on plasma levels of total antioxidant capacity and glutathione peroxidase in athletic men.
    Methods
    In this quasi-experimental study, in Azarbayjan Shahid Madani University of Tabriz City from January to March of 2016 ,40 male subjects aged between 25 and 20 were randomly selected from placebo (10 subjects) and aerobic exercise (10 students), aerobic training뇫᪚ (10 people) and sesamin (10 people). The aerobic exercise protocol is (ten weeks / three days / 30-35 minutes). Blood samples were collected from subjects in six stages to evaluate the considered variables. Measurement of levels of antioxidant capacity and glutathione peroxidase measurements were conducted by the Antioxidant capacity and GPX assay kit (ZellBio, German). For data analysis, repeated measures of variance analysis at a significant level of 5 hundredths were used by employing SPSS software, version 20 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA).
    Results
    Subjects who took sesamin supplementation and performed aerobic exercise showed a significant difference in the levels of total antioxidant and glutathione peroxidase capacity in the groups (P
    Conclusion
    Aerobic exercise and supplementation of sesamin is an effective method to improve the health of mens athlete's immune system. In addition, combining supplementation with aerobic exercise can increase some of the beneficial effects of exercise during a 10-week period.
    Keywords: antioxidants, athletes, exercise, glutathione peroxidase, men, sesamin
  • Yosra Azizpour, Khairollah Asadollahi *, Kourosh Sayehmiri, Satar Kaikhavani Pages 530-537
    Background
    Suicide is one of the main health problems in different societies and is associated with different risk factors. The result of a suicide attempt is directly related to the selected method. Invasive suicides are known as violent methods of self-harm and are usually happened in different patterns of age and gender. The aim of this study was to investigate the outcome and varieties of suicide via invasive methods in a long-term period in Ilam province, Iran.
    Methods
    In this retrospective study, the required data, including demographic variables, outcomes and the kind of invasive method was extracted from a comprehensive registration system of suicide cases, recorded by Ilam University of Medical Sciences (IUMS), to investigate the invasive suicides during the 1993-2013 years. The study was approved by the Ethics Committee of Ilam University of Medical Sciences and based on this approval the permission to access the suicide data was issued. Data were entered into the SPSS 20 software (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) and using descriptive statistical methods and chi-square were analyzed based on completed or attempted outcome of suicide.
    Results
    Among a total of 1516 cases of invasive suicide, 643 (42.6%) were attempted and 867 (57.4%) were completed suicides. Self-immolation method showed the highest frequency of suicide (both completed and attempted). The highest frequency of completed suicide was occurred in females (52.8%) but the attempted suicide was higher in males (63.6%). The age groups of 25-34 years and above 65 years indicated the highest frequencies of attempted and completed suicides respectively.
    Conclusion
    One of the main objectives of this study was identification of high risk groups who used the invasive methods for suicide commitments, based on their epidemiological characteristics such as gender and age. The results showed that women and elderly individuals were among the high-risk groups who committed completed suicide using the invasive methods and self-immolation attributed the most frequent method among invasive methods for suicide in Ilam province which resulted in death.
    Keywords: epidemiology, Iran, retrospective studies, suicide, violence
  • Maryam Khanmohamadi, Amir Seyed Ali Mehbod, Mojtaba Noraeepour, Mojtaba Didehdar * Pages 538-542
    Background
    Vulvovaginal candidiasis (VVC) is a common infection, affecting up to 75% of women during their lifetimes. Approximately 5% of patients may experience recurrent VVC. Candida albicans is the most common causative agent of VVC. The objectives of this study were identification of candida species isolated of women with vulvovaginal candidiasis by molecular method in Arak city.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, between Jun 2015 to March 2016 from 210 patients with vulvovaginal candidiasis referred to gynecology and obstetrics clinics in Arak city, Iran. Vaginal sampling was performed by wet sterile swabs. Samples were collected from vaginal discharge, vaginal posterior fornix, and sides of the vaginal wall. The swabs were investigated for direct exam and cultured on Sabouraud’s dextrose agar medium contain chloramphenicol. Yeast isolates DNA were identified by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method. Fungal genomic DNA was extracted from each isolate colony, glass bead method and after amplification of ITS1-ITS4 region with PCR assay, digested by MSP I restriction enzyme.
    Results
    From 210 patients with vulvovaginitis, 95 (45.2%) patients showed VVC. These patients were positive for Candida growth in culture and were infected with one Candida species. The age range of women with vulvovaginitis was between 14-60 years and the most VVC cases were in age group of 21-30 years. The most common Candida species isolated were Candida. albicans (70.5%), C. glabrata (20%), C. tropicalis (7.4%) and C. parapsilosis (2.1%).
    Conclusion
    Regarding to the results of this study, C. albicans was the most common Candida species, isolated from patients with vulvovaginal candidiasis and approximately 30% of this infection causing by non-albicans species of Candida.
    Keywords: candida, cross-sectional studies, polymerase chain reaction, vulvovaginal candidiasis
  • Leila Pourali, Atiyeh Vatanchi *, Sedigheh Ayati, Masoud Pezeshkirad, Farzaneh Hashemnia Pages 543-548
    Background
    Abnormal placental adhesion refers to abnormal placental implantation in which the anchoring placental villi attach to myometrium and even uterine serosa which may invade the bladder and bowels. One of the most important complications of these abnormalities is severe hemorrhage during placental removing which may even necessitate cesarean hysterectomy. Since uterine conservation is an important issue especially in young women at reproductive age, conservative management has a cardinal role to reduce bleeding during surgery. Uterine artery embolization as the first line conservative approach is reserved for women that fertility preservation is very important or whom the risk of severe bleeding during cesarean section is very high due to abnormal placental adhesion. Use of embolization in unstable patients is limited because it usually cannot be performed as rapidly as other measures. The aim of this study was to report two cases of uterine artery embolization before cesarean section in pregnant women with abnormal placental adhesions.
    Case Presentation
    Two 35 and 37-year-old pregnant women at gestational age of 34 weeks diagnosed as placenta previa and abnormal placental adhesion (placenta percreta) who intended to preserve their fertility underwent bilateral uterine artery embolization before cesarean section in Ghaem hospital, Mashhad University of Medical Sciences, Iran at September 2016. Bleeding during surgery was significantly decreased and uterine preservation was successfully preformed without any serious complications during and after the surgery. In the next follow-ups, they had normal menstruation about two months after the cesarean section.
    Conclusion
    In placental adhesive disorders, uterine artery embolization at the time of cesarean section could significantly decrease bleeding during surgery, so uterine and fertility preservation could be performed in this situation.
    Keywords: internal iliac artery, interventional radiology, placenta percreta, placenta accrete