فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و ششم شماره 1 (پیاپی 205، فروردین 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرش سلمانی نژاد، زهرا گل چهره، محمد باقر اسکندری، اسکندر تقی زاده، عباس شکوری * صفحات 1-11
    آنتی ژن های بیضه ای سرطان (Cancer/testis antigen) دسته ای از آنتی ژن ها می باشند که در بافت های زایای بیضه و نیز ارگان های تناسلی فرد مونث و نیز انواع تومورها بیان می شوند. از نظر محل قرارگیری آن ها بر روی ژنوم، این ژن ها به دو دسته آنتی ژن های بیضه ای سرطان واقع بر روی کروموزم X، که حدود نیمی از آن ها را شامل می شوند و ژن های غیر واقع بر روی کروموزم X که در سراسر ژنوم اتوزومی پراکنده می باشند، تقسیم می شوند. با پژوهش های وسیع بر روی عملکرد این مولکول های مهم زیستی، وظایف آن ها تا حدودی مشخص شده است، که از جمله مهمترین کارکردهای احتمالی آن ها، تنظیم رونویسی ژن ها و نقش در انتقال پیام می باشد. پژوهش های صورت گرفته بر روی الگوی بیان این آنتی ژن ها مشخص کننده ویژگی های جالبی در آن ها می باشد، به طوری که ارتباط بین بیان این آنتی ژن ها و پیش آگهی بیماری سرطان فرضیه ای اثبات شده می باشد. همچنین هتروژنی در بیان این ژن ها مشاهده شده است. با توجه به اهمیت این آنتی ژن های اختصاصی تومور در درمان سرطان، مطالعات وسیعی بر روی تنظیم بیان آن ها صورت گرفته و مشخص شده است که مکانیسم های متنوعی بر تنظیم بیان آن ها تاثیرگذار است، به احتمال مهمترین آن ها متیلاسیون NAD می باشد. در ضمن این مطالعات زمینه ساز بهبود روش های درمانی علیه سرطان به ویژه ایمونوتراپی خواهند بود. از این آنتی ژن ها می توان به عنوان بیومارکر برای تشخیص زودهنگام سرطان نیز استفاده کرد. این مقاله ی مروری، بر آن است تا با استفاده از منابع معتبر و به روز، این آنتی ژن های اختصاصی را معرفی کرده و تنظیم بیان و توزیع بافتی اختصاصی آن ها را مورد بحث قرار دهد.
    کلیدواژگان: سرطان، بیان ژن، آنتی ژن های مرتبط با تومور
  • صابر سلطانی، ابوالفضل داودآبادی، عباس فراهانی، مهسا دسترنج، معصومه امینی، نوید مومنی فر، شیرین پورعبدی، حجت ویسی صفحات 12-18
    ایمونوتوکسین ها مولکول هایی هستند که دارای ساختار منحصر به فرد توکسین-آنتی بادی دو عملکردی بوده و با گذر از غشای سلولی و ورود به داخل سلول هدف، باعث از بین رفتن سلول می شوند. اختصاصیت ایمونوتوکسین ها برای انتخاب هدف سلولی خود به دلیل نوع آنتی بادی انتخاب شده است و آنتی بادی مورد نظر وظیفه شناسایی سلول هدف را بر عهده دارد. سرطان در حال تبدیل شدن به عامل اصلی مرگ در بیشتر کشورهای توسعه یافته است.
    جهت در اختیار داشتن یک عامل قوی در سرکوب سرطان، آن عامل باید به طور مستقیم و اختصاصی سلول سرطانی را هدف قرار دهد.
    در بیشتر موارد ولی نه همیشه ایمونوتوکسین ها به منظور کشتن سلول های سرطانی تولید می شوند که این موضوع یکی از رویکردهای جدید درمانی در عصر حاضر است. اهداف کلینیکی بر طراحی و ایجاد درمان های جدید سرطان با این رویکرد مورد مطالعه متمرکز شده است. داده های زیادی نیز در مورد عملکرد توکسین و مسیرهای داخل سلولی به دست آمده است. بنابراین توکسین ها در علوم پزشکی برای درمان بیماری های انسانی و برای بررسی عملکردهای تخصصی سلولی بسیار مفید هستند. از دیگر کاربردهای ایمونوتوکسین ها می توان به این نکته اشاره کرد که ایمونوتوکسین ها عاملی برای تنظیم سیستم ایمنی بدن و درمان بیماری های ویروسی و انگلی می باشند. در مجموع با طراحی های مبتکرانه، هوشمندانه و کارآزموده تر می توان بسیاری از بیماری های انسانی به ویژه بدخیمی هایی همچون سرطان ها را در دوره زمانی کوتاه تر و سریع تری نسبت به سایر روش های درمانی کنونی که دوره درمان طولانی دارند، درمان کرد. پژوهش کنونی بر کاربرد توکسین های باکتریایی و گیاهی و به طور اختصاصی ایمونوتوکسین سودوموناس در سلول های سرطانی تمرکز دارد.
    کلیدواژگان: آنتی بادی، سرطان، دیفتری، ایمونوتوکسین، سودوموناس، توکسین
  • شهرام سیفی، نادیا بنی هاشم، بهمن حسن نسب، پرویز امری * صفحات 19-25
    زمینه و هدف
    تهویه مکانیکی طولانی و نیاز به لوله تراشه، اندیکاسیون های اصلی تراکئوستومی هستند. این پروسیجر به دو روش پرکوتانئوس (Percutaneous dilatational tracheostomy، PDT)و جراحی قابل انجام است. در این مطالعه تراکئوستومی به روش جراحی و پرکوتانئوس در بخش مراقبت های ویژه مورد مقایسه قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بر روی 61 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه داخلی بیمارستان آیت الله روحانی دانشگاه علوم پزشکی بابل از 25 فروردین 1392 تا 26 فروردین 1395 انجام شد. در گروه آزمایش (44 مورد) تراکئوستومی به روش پوستی و در گروه شاهد (17 بیمار) به روش جراحی انجام شد. میزان عوارض زودرس و مدت زمان انتظار تصمیم تا انجام تراکئوستومی در دو گروه بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مرد برابر با 8/79±59/68 و بیماران زن برابر با 6/41±60/35 سال بود. در این مطالعه از نظر مدت زمان انتظار از زمان لوله گذاری تا انجام تراکئوستومی به طور میانگین در گروه PDT 14/19 روز و گروه تراکئوستومی به روش جراحی 20/69 روز قرار داشتند که اختلاف دو گروه معنادار بود (0/001P=). خونریزی زودرس پس از عمل پنج مورد (8/2%) بود که در گروه PDT دو مورد (3/3%) و گروه جراحی سه مورد (4/9%) بوده است که تفاوت معنادار نبود (0/46P=). عفونت محل زخم در طول مدت بستری و تا ده روز بعد، در دو بیمار معادل 3/3% بود که از این تعداد در گروه PDT یک مورد (1/6%) و گروه جراحی یک مورد (1/6%) بود که تفاوت معنادار نبود (0/43P=). هیچ عارضه دیگری از جمله آمفیزم زیرجلدی، صدمه به دیواره خلفی تراشه و پارگی در دوگروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تراکئوستومی پرکوتانئوس با توجه به مدت زمان انتظار کمتر و عدم نیاز به انتقال بیمار به خارج از بخش می تواند روش جایگزین ایمن و مناسب برای روش جراحی باشد.
    کلیدواژگان: خونریزی، واحد مراقبت ویژه، پرکوتانئوس، آمفیزم زیرجلدی، تراکئوستومی
  • حسین قیومی زاده*، مصطفی داناییان، علی فیاضی، فرشاد نامداری، سید محمد مصطفوی اصفهانی صفحات 26-32
    زمینه و هدف
    دیابت، بیماری شایعی است که با ایجاد عوارض چشمی منجر به کاهش بینایی و کوری می گردد. در این پژوهش مدلی از شبکه های عصبی خودسازمان ده سلسله مراتبی در جهت تشخیص و طبقه بندی ضایعات شبکیه (رتینوپاتی دیابتی) ارایه شد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه به صورت مقطعی گذشته نگر می باشد که از دی تا اسفند 1394 در دانشگاه علوم پزشکی ارتش انجام پذیرفت. مطالعه بر روی پایگاه MESSIDOR که شامل 1200 تصویر از قطب خلفی چشم می باشد انجام گرفته است. تصاویر شبکیه به سه دسته خفیف، متوسط و شدید طبقه بندی شده اند. یک سیستم متشکل از یک طبقه بندی ترکیبی جدید از Self-organising map (SOM) algorithm برای تشخیص ضایعات شبکیه ارایه شده است. سیستم پیشنهادی شامل پیش پردازش سریع، استخراج ویژگی مربوط به ضایعات و در نهایت ارایه مدلی جهت طبقه بندی می باشد. در پیش پردازش، سیستم از سه فرآیند جداسازی اولیه ضایعات هدف، جداسازی دیسک نوری و درنهایت جداسازی عروق خونی از شبیکه تشکیل شده است. گام دوم مجموعه ای از ویژگی ها بر اساس توصیف های مختلف مانند مورفولوژی، رنگ، شدت نور و مومنت ها می باشند. طبقه بندی شامل ارایه یک مدل از شبکه های خودسازمان ده سلسله مراتبی می باشد که جهت تسریع و افزایش دقت در کلاس بندی ضایعات با مدنظر قرار دادن حجم بالای داده ها در استخراج ویژگی ارایه شده است.
    یافته ها
    میزان حساسیت، ویژگی و دقت به دست آمده از مدل پیشنهادی برای طبقه بندی ضایعات رتینوپاتی دیابتی، به ترتیب برابر با 98/51% (CI 95% 99/5% تا 96%)، 96/77% (CI 95% 97% تا 94%) و 97/87% (CI 95% 98% تا 95%) بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، مدل پیشنهادی قادر است ضایعات را در تصاویر رتینوپاتی دیابتی تشخیص و با دقت مناسبی طبقه بندی نماید.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، ضایعات شبکیه، رتینوپاتی دیابتی، شبکه عصبی خودسازمان ده
  • سید محمدرضا خاتمی*، آرش جلالی، سعید صادقیان، المیرا زارع، فاطمه شکویی زاده، الهام رستمی صفحات 33-40
    زمینه و هدف
    تنگی شریان کلیه عامل مهم فشارخون ثانویه و نارسایی پیشرفته کلیه در افراد مسن است. هدف از این مطالعه ایجاد یک مدل امتیازدهی برای تشخیص تنگی شریان کلیه براساس وجود ریسک فاکتورهای شناخته شده بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه هم گروهی تاریخی که از فروردین 1380 تا اسفند 1395 در مرکز قلب تهران و با حمایت و نظارت مرکز تحقیقات نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، تعداد 4177 بیمار که در این فاصله آنژیوگرافی شریان کلیه شده بودند به طور اتفاقی به نسبت 2:1 در دو گروه مجموعه پیشگویی و اعتبارسنجی قرار داده شدند. مشخصات پایه بالینی و آزمایشگاهی 2770 بیمار در گروه پیشگویی مورد آزمون قرار گرفت. با تحلیل رگرسیون چندگانه، متغیرهای پیشگویی کننده تنگی شریان کلیه مشخص شدند و امتیازهای مخاطره برای هر یک محاسبه شد. سپس این مدل در گروه اعتبارسنجی محک زده شد.
    یافته ها
    احتمال وجود تنگی شریان کلیه در مجموعه پیشگویی 14/4% و در مجموعه ارزیابی 13/5% بود. سه عامل جنس مونث، سابقه فشارخون و فیلتراسیون گلومرولی به عنوان پیشگویی کننده های تنگی شریان کلیه مشخص شدند. با دادن ضریب، درجه خطر برای هر یک مشخص شد. مساحت زیر منحنی مشخصه عملیاتی (ROC) و فاصله اطمینان %95 آن برای مدل نهایی برابر (70/8%- 65/0%) 9/%67 به دست آمد. احتمال وقوع تنگی شریان کلیه به طور تصاعدی با افزایش درجه خطر، زیادتر می شد. در 1402 بیمار در گروه اعتبارسنجی، این مدل درجه بندی خطر، قدرت تمایز خوبی نشان داد (0/76C statistic=).
    نتیجه گیری
    با این مدل ریاضی به سادگی می توان احتمال وجود تنگی شریان کلیه را پیش از انجام آنژیوگرافی تخمین زد.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی، ارزش پیشگویی متغیر، تنگی شریان کلیه، مدل درجه بندی خطر
  • محسن سلیمانی، رسول اشرفی صفحات 41-48
    زمینه و هدف
    عوامل زیادی بر فشار کاف لوله تراشه تاثیرگذار است. بیماران تحت تهویه مکانیکی در بخش های مراقبت ویژه به دلایل مختلف نیازمند تغییر وضعیت می باشند. هدف این مطالعه تعیین تاثیر تغییر وضعیت بر فشار کاف لوله تراشه بیماران تحت تهویه مکانیکی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 70 بیمار تحت تهویه مکانیکی در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های سمنان و شاهرود از اردیبهشت تا مهر 1395 انجام شد. ابتدا فشار کاف لوله تراشه در زاویه تخت 30 درجه بر روی cmH2O 25 تنظیم شد. سپس بیماران به صورت تصادفی برای مدت پنج دقیقه در پوزیشن های خوابیده به پشت با زاویه تخت صفر، خوابیده به پهلو به سمت دستگاه تهویه مکانیکی، خوابیده به پهلو مخالف دستگاه تهویه مکانیکی و خوابیده به پشت با زاویه تخت 45 درجه قرار گرفتند. فشار کاف در هر وضعیت با مانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بیشتر بیماران مرد (58/6%) بودند و سابقه استعمال سیگار نداشتند (81/4%). میانگین سنی بیماران 20/9±63/37 سال بود و به علت نارسایی تنفسی (55/7%) به دستگاه تهویه مکانیکی متصل شده بودند. میانگین فشار کاف لوله تراشه در وضعیت های مختلف تفاوت معناداری با یکدیگر داشت (001/0P<). فشار کاف در وضعیت چرخش به سمت مخالف دستگاه تهویه مکانیکی بیشترین افزایش (cmH2O 0/41 ± 29/12) و در وضعیت خوابیده به پشت با زاویه تخت صفر درجه کمترین افزایش را داشت (cmH2O 0/38 ± 27/6).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که به دنبال تغییر وضعیت بیماران تحت تهویه مکانیکی به ویژه در حالت خوابیده به پهلو به سمت مخالف دستگاه تهویه مکانیکی، ممکن است فشار کاف لوله تراشه از محدوده ایمن خارج شود.
    کلیدواژگان: لوله تراشه، تهویه مکانیکی، وضعیت دادن به بیمار، فشار
  • مصطفی محمدی، نسترن قطبی، سیدمحسن میر، کاظم مالمیر * صفحات 49-57
    زمینه و هدف
    آسیب های ورزشی بسیار شایع مفصل زانو می تواند به دلیل اختلال در قدرت عضلانی و حس عمقی مفصل زانو باشد. استفاده از کینزیوتیپ (Kinesio taping) ممکن است بتواند این اختلال را کاهش دهد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر میزان کشش و جهت اعمال کینزیوتیپ عضله کوادری سپس بر حس بازسازی وضعیت و بیشترین گشتاور اکستنسوری مفصل زانو بود.
    روش بررسی
    این مطالعه شبه تجربی از مرداد تا آبان 1396 در آزمایشگاه بیومکانیک دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. 21 مرد سالم ورزشکار نیمه حرفه ای که با روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان انتخاب شدند، پنج جلسه به آزمایشگاه بیومکانیک مراجعه کردند. جلسه اول جهت آشنایی با آزمون ها و در جلسات دوم تا پنجم، یکی از سه روش چسباندن کینزیوتیپ با کشش های 100، 115 و 140% ابتدا به انتها بر روی عضله کوادری سپس و کینزیوتیپ با کشش 100% انتها به ابتدا به صورت تصادفی انتخاب گردید. بیشترین گشتاورکانسنتریک و اکسنتریک کوادری سپس و خطای بازسازی وضعیت فعال و غیرفعال مفصل زانو در زاویه هدف 60 درجه فلکشن با کمک Biodex System 3 isokinetic dynamometer (Biodex Medical Systems، Shirley، NY، USA) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    اعمال کینزیوتیپ ابتدا به انتها با کشش های 100، 115 و 140%، باعث کاهش معنادار خطای بازسازی وضعیت فعال و غیرفعال زاویه 60 درجه زانو (0/001P=) و افزایش بیشینه ی گشتاور کانسنتریک و اکسنتریک عضله کوادری سپس گردید (0/001P=).
    نتیجه گیری
    کینزیوتیپ ابتدا به انتها با کشش های 100، 115 و 140%، می تواند باعث بهبود خطای بازسازی زاویه 60 درجه مفصل زانو و افزایش بیشینه ی گشتاور کانسنتریک و اکسنتریک عضله کوادری سپس شود.
    کلیدواژگان: ایزوکینتیک، کینزیوتیپ، حس عمقی، کوادری سپس، گشتاور
  • فریده ظفری زنگنه*، محمد مهدی نقی زاده، مریم باقری صفحات 58-66
    زمینه و هدف
    بیماری یا سندرم تخمدان پلی کیستیک بیماری شایع با علت ناشناخته در سن باروری زنان است. این بیماری از شایع ترین اختلالات نورواندوکرین-متابولیکی در سن یاد شده می باشد. پژوهش های دهه ی اخیر نقش مهم کیفیت زندگی و سبک زندگی را در این زنان دخیل می داند. هدف این مطالعه بررسی الگوی خواب و کیفیت زندگی مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک بود.
    روش بررسی
    این مطالعه موردی-شاهدی به بررسی سبک زندگی بیماران مبتلا به تخمدان پلی کیستیک پرداخته که از فروردین تا اسفند 1395 به درمانگاه نازایی ولی عصر (عج) بیمارستان امام خمینی (ره) تهران مراجعه نمودند. حجم نمونه در این بررسی 168 نفر بود که در دو گروه مطالعه و شاهد با محدوده ی سنی 20 تا 40 سال و با شاخص توده ی بدنی کمتر از 28 شرکت نمودند. ابعاد سبک زندگی در این مطالعه با پرسشنامه های کیفیت زندگی عمومی، کیفیت خواب پیتزبورگ، افسردگی-اضطراب-استرس و پرسشنامه دموگرافیک بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین شاخص توده بدنی در گروه مطالعه (0/002P=) و همچنین وزن این بیماران (0/001P<) بیشتر از گروه شاهد بود. علایم بیماری شامل سیکل نامنظم (0/001P<) و هیرسوتیسم (0/001P<) در گروه مطالعه بیشتر از گروه شاهد بود. همچنان که مشکلات خواب مانند مصرف دارو (0/048P=)، دیر به خواب رفتن (0/024P=) و کفایت خواب (0/049P=) نیز در گروه مطالعه بیشتر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    داشتن وزن و خواب مناسب می تواند در ایجاد یک الگوی درست در سبک زندگی این بیماران کمک نماید.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیفیت زندگی، کیفیت خواب، استرس
  • پریسا کمیجانی، صوفیا نقدی *، نورالدین نخستین انصاری، فاطمه بوالحسنی، امین نخستین انصاری صفحات 67-73
    زمینه و هدف
    آزمون بریف بست (Brief-balance evaluation systems test، Brief-BESTest) یک تست بالینی برای ارزیابی تعادل است. هدف این پژوهش، بررسی پایایی بین دو آزمونگر- و یک آزمونگر (inter- and intra-rater) نسخه فارسی بریف بست در ارزیابی تعادل مبتلایان به سکته مغزی بود.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی یک مطالعه مقطعی بود که از مرداد تا آذر 1395 در دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. وضعیت تعادل بیماران با استفاده از نسخه فارسی تست بریف بست ارزیابی گردید. جهت بررسی پایایی بین دو آزمونگر، دو آزمونگر با مشاهده ی فیلم ارزیابی بیماران به طور جداگانه به وضعیت تعادل بیماران امتیاز دادند. جهت ارزیابی پایایی یک آزمونگر، آزمونگر اول پس از یک هفته، دوباره فیلم را مشاهده و به بیماران امتیاز داد.
    یافته ها
    در این پژوهش 30 بیمار با میانگین سنی 13/5±57/3 سال شرکت کردند. مقدار Intraclass correlation coefficient (ICC) برای هر دو پایایی بین دو آزمونگر (0/98ICC=) و پایایی یک آزمونگر (0/99ICC=) عالی بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی آزمون بریف بست دارای پایایی بین دو آزمونگر و پایایی یک آزمونگر بالا برای ارزیابی تعادل بیماران مبتلا به سکته مغزی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تعادل، پایایی، سکته مغزی
  • لیلا پورعلی، عطیه وطنچی*، صدیقه آیتی، آناهیتا حمیدی، اکرم زارعی ابوالخیر صفحات 74-78
    زمینه و هدف
    بارداری دوقلویی مول کامل به همراه جنین زنده یک بارداری نادر می باشد. در این مقاله یک مورد بارداری مولار کامل و جنین زنده با کاریوتایپ تریپل X گزارش شد.
    معرفی بیمار: بیمار خانم 22 ساله با بارداری 18-17 هفته بود که در مهر 1395 با شکایت خونریزی واژینال به مرکز آموزشی درمانی ام البنین وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرد. در سونوگرافی 13 هفته، یک جنین زنده نرمال به همراه جفت قدامی حجیم به نفع مول گزارش شده بود، بنابراین برای بیمار حاملگی مول پارشیل یا حاملگی دوقلویی به همراه مول کامل مطرح شد. نتیجه آمنیوسنتز بیمار تریپل X گزارش شد. به دنبال خونریزی شدید واژینال تهدید کننده حیات برای بیمار هیستروتومی انجام شد و یک جنین بدون آنومالی آشکار همراه با یک جفت هیدروپیک حجیم خارج شد. پس از یک ماه با توجه به تشخیص نئوپلازی تروفوبلاستیک جفتی تحت کموتراپی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    افتراق حاملگی دوقلویی مولار کامل و جنین زنده با حاملگی مول پارشیل از موارد چالش برانگیز مامایی می باشد که برای افتراق این دو می توان از رادیولوژیست متبحر و آمنیوسنتز کمک گرفت.
    کلیدواژگان: آمنیوسنتز، مطالعات موردی، مول هیداتیفرم، سندرم تریپل X، حاملگی دوقلویی
|
  • Arash Salmaninejad, Zahra Golchehre, Mohammad Bagher Eskandari, Eskandar Taghizadeh, Abbas Shakoori * Pages 1-11
    Cancer/testis antigens (CTAs) are a kind of antigens that their expression mostly is restricted in testis and female’s genital organs. Tumor cells often express antigens whose expression is normally limited to germ cells. CTAs are composed of a vast gene family of closely related members and are commonly classified into two groups: the CT-X antigens that are encoded by the X chromosome and the non-X CTAs that are encoded by the autosomes. CTA are extensively and variably dispersed between tumors of diverse histotypes. CTA are broadly expressed in tumors, but not in normal tissue except for testis that is not available to the immune system, actually, the blood-testis barrier and the lack of HLA class I expression on the surface of germ cells avoid the immune system from the interaction with CTA proteins to be identified as non-self-structures. Consequently, CTA can be regarded as fundamentally tumor-specific targets. With extensive investigations on the function of this important biological molecules, their functions are somewhat revealed. Because of their high immunogenicity, tumor-limited, and biased expression, detection of these molecules provides unprecedented chances for further research and clinical development in the field of immunotherapy and cancer diagnosis. Also, growing evidence discloses that a number of CTAs stimulate epithelial mesenchymal transition (EMT) and generation of cancer stem-like cells, increasing metastasis, invasion and tumorigenesis. According to recent clinical attention, more features of CTA regulation are explored. CTA expression has been confirmed in a variety of human cancer tissues and some of them have been discovered to cause humoral and/or cellular immune responses in cancer patients, likewise, they displayed intertumor and intratumor heterogeneity in expression levels. CTAs are excellent targets for targeted tumor therapy, anticancer drug discovery, and diagnostic biomarkers, similarly, appreciated genes in the study of promoting tumorigenesis, immunotherapy, and malignant progression. This review summaries and classifies our current understanding of the complex and biased process of CTAs mRNA and protein expression in cancer, and provide the most current information on their function and regulation.
    Keywords: cancer, gene expression, tumor-associated antigens
  • Saber Soltani, Abolfazl Davoodabadi, Abbas Farahani, Mahsa Dastranj, Masomeh Amini, Navid Momenifar, Shirin Poorabdi, Hojat Veisi Pages 12-18
    Immunotoxins such as pseudomonas exotoxin are Molecules with a unique structure like toxin-antibody part. These immunotoxins are two functional which crossing the cell membrane and enters the target cell and destroy the cell. Toxin-based treatments are a widespread research field and can have broad applications in the biology and public health. Immunotoxins act selectively against cancer cells and have a good potential for detecting and targeting cancer cells. Specific immunotoxins to target immune cells due to the selection type antibody and antibodies are responsible for the identification of the target cells. Cancer is becoming a major cause of death in most developed countries. In order to have a strong factor in cancer repression, that agent must target the cancer cells directly and specifically. Often, but not always, immunotoxins are produced for disabling and killing cancer cells, that this issue is one of new therapeutic approaches in recently. Clinical aims to designing and create new cancer therapies focused with this approach, a lot of information about the toxin and intracellular pathways have been obtained. So, toxins in medicine are useful for the treatment of human disease and study of professional cellular functions. So, immunotoxins have a high potential for cancer treatment. Other applications of immunotoxins, including immune system regulation and treatment of viral diseases and parasites diseases. More research is needed to improve the immunotoxin effects and to reduce their side effects. On the whole, with design creative, clever and experienced programs, many human diseases, particularly cancers can be in a short period of time and faster than other methods of treatment that the treatment of long, to be treated. Following the design and implementation of clinical trials, the effects of immunotoxins on animal tumorigenic models were performed. In fact, in this study, we focus on the use of protein-bound toxins with bacterial and herbal sources and more specifically Pseudomonas immunotoxins which attached to antibodies to target cancer cells.
    Keywords: antibodies, cancer, diphtheria, immunotoxins, pseudomonas, toxins
  • Shahram Seyfi, Nadia Banihashem, Bahman Hassannasab, Parviz Amri * Pages 19-25
    Background
    Prolonged mechanical ventilation and the need for tracheal intubation are the main indication of tracheostomy. This procedure can be done, in two ways: surgical tracheostomy or percutaneous tracheostomy. In this study, surgical tracheostomy was compared with percutaneous method in the intensive care unit.
    Methods
    This clinical trial study was performed on 61 patients admitted to the intensive care unit of Ayatollah Rohani Hospital of Babol University of Medical Sciences from April 14, 2013 to April 14, 2016. In the first group (44 cases), tracheostomy was performed in percutaneous (PDT) and in the second group (17 patients) surgically. The early complications and waiting time (intubation to tracheostomy) for tracheostomy were compared in two groups. All data were analyzed by SPSS software, ver. 22 (Armonk, NY, USA), Analysis of variance (ANOVA) and P values of less than 0.05 were considered significant.
    Results
    The mean age of the patients was 59.87±8.15 years. The mean age of the male patients was 59.66±6.35 years and the female patients were 60.35±6.41 years. In this study, the average waiting time (time from intubation to tracheostomy) was 14.19 days in the PDT group and 20.69 days in the tracheostomy group, with a significant difference between the two groups (P= 0.001). The incidence of preoperative bleeding after surgery was five cases (8.2%). In the PDT group, two cases (3/3%) and the surgical group was three cases (4.9%) and the two groups did not have a significant difference (P= 0.46). The incidence of wound infection (during the period of admission and up to ten days later) in two groups was two patients (3.3%), one case (1.6%) In the PDT group, and one case (1.6%) in a surgical group and the two groups did not have a significant difference (P= 0.43). Other complications such a subcutaneous emphysema and posterior tracheal wall trauma and rupture was not shown in both groups.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the complications (bleeding and wound infections) did not differ between the two groups. Due to the lower waiting time and the lack of need for patient transfer outside of the intensive care unit, percutaneous tracheostomy can be a safe alternative to the surgical tracheostomy.
    Keywords: bleeding, intensive care units, percutaneous, subcutaneous emphysema, tracheostomy
  • Hossein Ghayoumi Zadeh *, Mostafa Danaeian, Ali Fayazi, Farshad Namdari, Sayed Mohammad Mostafavi Isfahani Pages 26-32
    Background
    One common symptom of diabetes is diabetic retinopathy, if not timely diagnosed and treated, leads to blindness. Retinal image analysis has been currently adopted to diagnose retinopathy. In this study, a model of hierarchical self-organized neural networks has been presented for the detection and classification of retina in diabetic patients.
    Methods
    This study is a retrospective cross-sectional, conducted from December to February 2015 at the AJA University of Medical Sciences, Tehran. The study has been conducted on the MESSIDOR base, which included 1200 images from the posterior pole of the eye. Retinal images are classified into 3 categories: mild, moderate and severe. A system consisting of a new hybrid classification of SOM has been presented for the detection of retina lesions. The proposed system includes rapid preprocessing, extraction of lesions features, and finally provision of a classification model. In the preprocessing, the system is composed of three processes of primary separation of target lesions, separation of the optical disk, and separation of blood vessels from the retina. The second step is a collection of features based on various descriptions, such as morphology, color, light intensity, and moments. The classification includes a model of hierarchical self-organized networks named HSOM which is proposed to accelerate and increase the accuracy of lesions classification considering the high volume of information in the feature extraction.
    Results
    The sensitivity, specificity and accuracy of the proposed model for the classification of diabetic retinopathy lesions is 98.9%, 96.77%, 97.87%, respectively.
    Conclusion
    These days, the cases of diabetes with hypertension are constantly increasing, and one of the main adverse effects of this disease is related to eyes. In this respect, the diagnosis of retinopathy, which is the same as identification of exudates, microanurysm and bleeding, is of particular importance. The results show that the proposed model is able to detect lesions in diabetic retinopathy images and classify them with an acceptable accuracy. In addition, the results suggest that this method has an acceptable performance compared to other methods.
    Keywords: classification, retinal lesions, retinopathy, self-organized neural network
  • Seyyed Mohammad Reza Khatami *, Arash Jalali, Saeid Sadeghian, Elmira Zare, Fatemeh Shokooei Zadeh, Elham Rostami Pages 33-40
    Background
    Renal artery stenosis (RAS) is a known cause of secondary hypertension and renal failure. The most patients with renal artery stenosis are asymptomatic. So, the exact prevalence of this disease is unknown. The gold standard of diagnosis of RAS is renal angiography that is an expensive somewhat hazardous procedure and may revealed nothing. The aim of this study was to develop a simple risk model score to predict significant RAS based on known risk factors. This may enable us to select patients with high probability of having RAS to perform angiography.
    Methods
    A total of 4177 patients whom underwent renal angiography from April 2001 to March 2016, were randomly assigned to a development and a validation dataset in ratio of 2:1 respectively. The clinical and laboratory data of patients were analyzed by multivariate regression analysis. The factors of female sex, history of hypertension and glomerular filtration rate were determined as predicting factors and they were assigned a weighted integer, the sum of the integers was a total risk score for each patient. This model was examined at validation set.
    Results
    We retrospectively evaluated all patients undergoing renal artery angiography since 15 years ago. We extracted all risk factors of RAS including age, sex, height, weight, and history of diabetes, hypertension and hyperlipidemia. We also looked at coronary or peripheral vascular diseases and presence of heart failure. The age of patients was 63.5±11.2 years and 40% of the patients were female. The significant RAS was defined as 70% or more narrowing of renal artery. The prevalence of renal artery stenosis was 14.4% and 13.5% in development and validation dataset respectively. The area under curve and confidence interval for final mode in development dataset was 67.9% (65.0-70.8%). The rates of RAS increased with increasing risk score. In 1402 patients in validation dataset the model showed good discrimination power (cstatistic= 0.76)
    Conclusion
    This model simply assesses the risk of RAS using available information. This model can be used both in clinical and research purposes. The power of model for diagnosis of RAS is estimated to be 72.6% (68.8%-76.4%).
    Keywords: angiography, predictive value of variables, renal artery stenosis, risk assessment
  • Mohsen Soleimani Pages 41-48
    Background
    Endotracheal tube cuff pressure must be maintained in safe range. Many factors could be affecting on endotracheal tube cuff pressure in patients on mechanical ventilation. Patients undergoing mechanical ventilation (MV) in critical care settings require changing position for different reasons. The aim of this study was to determine the effect of changes in body position and head of bed on the endotracheal tube cuff pressure in patients with mechanical ventilation.
    Methods
    This quasi-experimental study (pre-post design) was performed from April to October 2016 on 70 patients with positive pressure mechanical ventilation in critical care settings in two university hospitals in the cities of Semnan and Shahroud, Semnan Province, Iran. At first, the endotracheal tube cuff pressure of patients was regulated on 25 cmH2O in the bed position of 30 degree. Then the patients were randomly positioned on zero degree bed position, 45 degree bed position, lateral position of patients toward mechanical ventilation apparatus and lateral position opposite the MV apparatus. In each position cuff pressure was measured after 5 minutes pause and head and neck of the patients was not flexed or extended. Tube cuff pressure was measured and recorded in the end expiratory with aneroid manometer after each position change. Data analysis was performed with software of SPSS software, version 18 (Armonk, NY, USA) in the significant level of 0.05.
    Results
    Most of study patients (58.6%) were male and no smokers (81.4%). Age mean of patients were 63.37±20.9 years. Most of patients connected to MV because of respiratory failure. In each change positions and head of bed regulation, the mean of endotracheal tube cuff pressures were significantly increased (P
    Conclusion
    Findings of this study showed that changing position of bed and patients undergoing mechanical ventilation, especially in lateral position opposite to the apparatus could increase endotracheal tube cuff pressure. This increase may reach to abnormal range and cause tracheal injury.
    Keywords: endotracheal tube, mechanical ventilation, patient positioning, pressure
  • Mostafa Mohammadi, Nastaran Ghotbi, Seyed Mohsen Mir, Kazem Malmir * Pages 49-57
    Background
    Sports injuries of the knee joint are very common. There are both contact injuries and non-contact injuries. Contractile injuries may be due to an impairment of the knee joint position sense or a decrease of the quadriceps muscle strength. Using a Kinesio taping method may decrease this impairment. The aim of the current study was to assess the effect of direction and tension of Kinesio taping of the quadriceps muscle on repositioning sense of the knee joint and maximum concentric and eccentric torque of the knee extensors.
    Methods
    Twenty-one recreationally active healthy males, determined by convenient non-probability sampling method, participated in this quazi-experimental study. The tests were performed in biomechanics laboratory of School of Rehabilitation of Tehran University of Medical Sciences, Iran, between July to November 2017. They visited biomechanics laboratory 5 sessions. The first session was for familiarization with the main tests and signing an informed consent form. For 2 through 5 sessions, one of each Kinesio tape tension approaches of 100, 115 and 140 percent (origin to insertion direction) and 100 percent (insertion to origin direction) was randomly applied on the quadriceps muscle. Active and passive repositioning sense of the knee joint at 60-degree flexion and maximum concentric and eccentric torque of the knee extensors of the dominant extremity before and after Kinesio taping were measured using a Biodex System 3 isokinetic dynamometer (Biodex Medical Systems, Shirley, NY, USA). Order of measuring active and passive repositioning sense and maximum concentric and eccentric torque of the knee extensors were randomly selected.
    Results
    Origin to insertion Kinesio taping method with tension of 100, 115 and 140 percent significantly decreased means of active and passive repositioning sense errors (P 0.05).
    Conclusion
    According to the results, Kinesio taping could influence on repositioning sense of the knee joint at 60-degree knee flexion. Maximum concentric and eccentric extensor torques was also increased.
    Keywords: isokinetic, Kinesio taping, proprioception, quadriceps, torque
  • Farideh Zafari Zangeneh*, Mohammad Mehdi Naghizadeh, Maryam Bagheri Pages 58-66
    Background
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common neuroendocrine-metabolic disorders at the infertile age. Patients with PCO often at risk for secondary complications including metabolic difficulties (impaired glucose tolerance, insulin resistance, type 2 diabetes mellitus), reproductive (hirsutism, hypeandrogenism, infertility) and psychological features (worsened quality of life, anxiety, depression). Studies of the past decade suggest that the quality of life is important in the improvement of this syndrome. The purpose of this study was to provide an accurate pattern in the lifestyle of these women.
    Methods
    This case-control study was conducted to assess the lifestyle of patients with polycystic ovary syndrome who referred to Vali-e-Asr Infertile Clinic of Imam Khomeini Hospital, Tehran, from March to February 2015. After filling the consent form, 168 women participated in this study with the age range of 20-40 years and the body mass index (BMI) less than 28 m2/kg. The dimensions of lifestyle in this study were evaluated by the following questionnaires: general qualities of life (GHQ-28), Pittsburgh sleep quality, depression-anxiety-stress (DASS-42) and researcher-made demographic questionnaire.
    Results
    The mean of BMI and weight in study group were higher than control group (P= 0.002) (P
    Conclusion
    These results indicate that environmental factors can easily effect on the quality of life in PCO women. The pattern of sleep is not desirable. Menstrual disorder effects on the mood and the impact of the low income generates negative emotions and affects their quality of life, since the cost of treatment for infertility is high for the low-income families. Therefore, this study indicates that having proper weight and proper sleep can help to plan a correct pattern of lifestyle in these patients.
    Keywords: lifestyle, polycystic ovary syndrome, quality of life, sleep quality, stress
  • Parisa Komijani, Soofia Naghdi *, Noureddin Nakhostin Ansari, Fatemeh Bolhasani, Amin Nakhostin Ansari Pages 67-73
    Background
    Impaired balance is one of the most common symptoms that occur after stroke. There are several tests for evaluating balance in neurological disorders. Brief-balance evaluation systems test (Brief-BESTest) is the short version of BESTest that assess the systems contributing to postural control. The purpose of this study was to investigate the inter- and intra-rater reliability of the Persian version of Brief-BESTest for balance evaluation in patients with stroke.
    Methods
    Patients with stroke recruited from the Tehran University of Medical Sciences Physiotherapy Clinics in Tehran participated in this cross-sectional study. Patients were included in the study with first ever stroke, able to follow instructions, able to walk without aid, and willingness to participate in the study. The study was conducted from August to December 2016. Two physiotherapists independently scored the videotaped performance of patients on Persian Brief-BESTest in one session for inter-rater reliability. The first physiotherapist recorded the patients’ performance on Persian Brief-BESTest after 1 week for intra-rater reliability. The physiotherapists were blinded to each other’s scores. Intraclass correlation coefficient (ICC) was used to assess the reliability. SPSS statistical software, version 18 (IBM, Armonk, NY, USA) was used for all analyses.
    Results
    Thirty patients with stroke (10 males, 20 females, mean age 57.3±13.5 years, duration 40.7±47.3 months) participated in this study. The ICC values for inter-rater reliability and intra-rater reliability of total scores were 0.98 (95% CI: (0.95-0.99)) and 0.99 (95% CI: (0.98-0.99)), respectively. The ICC values for inter- and intra-rater reliability of each item score were 0.72-1.0, and 0.87-1.0 respectively.
    Conclusion
    The Persian version of Brief-BESTest has high inter- and intra-rater reliability for evaluation of balance in patients with stroke. Therefore, it is recommended for use by clinicians in the clinic and for research purposes in the clinical trials.
    Keywords: assessment, balance, reliability, stroke
  • Leila Pourali, Atiyeh Vatanchi *, Sedigheh Ayati, Anahita Hamidi, Akram Zarei Abolkheir Pages 74-78
    Background
    Complete molar twin pregnancy with coexisting fetus is a rare and important diagnosis in obstetrics. Preeclampsia, preterm labor and life-threatening vaginal bleeding are the serious complications of this type of pregnancy. Gestational trophoblastic neoplasia should be ruled out after termination of pregnancy. In this study we reviewed a molar twin pregnancy with a live coexisting triple x fetus which has not been reported till now.
    Case Presentation
    Our case was a 22-year-old primigravida woman and 17-18th week of pregnancy, who referred to an University Hospital in Mashhad, Iran with complaint of vaginal bleeding On October 2016. Her first trimester ultrasonography in 13th week of gestational age, reported a live single fetus with an anterior great placenta and cystic formation regarding molar pregnancy. According to above-report, Amniocentesis was done in 15th weeks of pregnancy and its result was triple X. After severe and life-threatening vaginal bleeding, she underwent an emergent hysterotomy. A fetus with no obvious anomaly and a great hydropic and vesicular placenta delivered. Episodic crisis of her blood pressure was best controlled with anti-hypertensive drugs. In our case, chemotherapy with methotrexate was started after poor decline of βHCG titration and definite diagnosis of gestational trophoblastic neoplasia. Remission was completely achieved after four courses of chemotherapy.
    Conclusion
    Differentiation between complete molar pregnancy with live fetus and partial mole is always challenging in obstetrics. Serious complications as preeclampsia and severe vaginal bleeding may become life-threatening. Coexisting molar pregnancy should be ruled out in a pregnancy associated with frequent and unexpectant vaginal bleeding. Amniocentesis and an expert radiologist can help to differentiate them. Following these patients is very important to reveal any trophoblastic neoplasia.
    Keywords: amniocentesis_case control study_hydatidiform mole_triple X syndrome_twin pregnancy