فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و ششم شماره 3 (پیاپی 207، خرداد 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر فرزانه، فرزانه تفویضی * صفحات 155-161
    افسردگی نوعی اختلال روان شناختی ناشی از استرس مداوم بوده و دارای شبکه ارتباطی گسترده ای با سیستم گوارش از طریق «محور مغز-روده-میکروبیوتا» می باشد. افسردگی می تواند به طور سیستماتیک بسیاری از ژن ها و مولکول های درگیر در پاتوژنز و سیگنالینگ بیماری های گوارشی را فعال یا غیرفعال نماید. در حالی که بیشتر داروهای ضد افسردگی با تغییر فعالیت انتقال دهنده های عصبی موجب بهبود علایم آن می شوند. پژوهش ها در زمینه پروبیوتیک ها، آن ها را به عنوان اهداف بالقوه جهت درمان بیماری های ناشی از استرس مداوم مانند افسردگی معرفی نموده است. روانپزشکی تغذیه، شاخه ای از روانپزشکی است که رابطه میان الگوهای غذایی و اختلالات روانی را بررسی می کند. شواهدی در مورد اثرات پروبیوتیک ها در درمان علایم بیماری افسردگی موجود است. اما به دلیل حجم پایین نمونه ها، محدودیت استفاده از سویه های مختلف باکتری ها و روش های محدود مطالعاتی و آزمایشگاهی اظهار نظر قطعی در مورد این نتایج دشوار است و برای تعیین دوز موثر پروبیوتیک ها برای درمان افسردگی، انجام مطالعات بالینی بیشتر ضروری است. در این مطالعه مجموعه ای از مقالات مروری و پژوهشی گردآوری شده تا سال 2017 که اثرات پروبیوتیک ها را در درمان بیماری های گوارشی، عصبی و افسردگی بررسی نموده اند از پایگاه های اینترنتی معتبر جستجو و وارد مطالعه شدند. هدف از این مطالعه، مرور شواهد بالینی و پژوهشی مرتبط با اثر پروبیوتیک ها در درمان علایم بیماری افسردگی می باشد. بیشتر مطالعات نتایج مثبتی درباره استفاده از پروبیوتیک ها همچون بهبود خلق و خو و بهبود علایم افسردگی و استرس همچون بی خوابی گزارش کرده اند. مشخص شده است که اثرات درمانی پروبیوتیک ها از طریق مسیر سیگنالینگ محور سیستم عصبی مرکزی و گوارش می باشد. به نظر می رسد می توان با انجام مطالعات بیشتر از پروبیوتیک ها به عنوان مکمل غذایی جایگزین داروهای شیمیایی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: افسردگی، ژنتیک، فیزیولوژی، پروبیوتیک
  • رقیه لرکی، لیلا روحی *، سید حسین حجازی صفحات 162-169
    زمینه و هدف
    سرطان پستان دومین سرطان شایع در زنان پس از سرطان ریه می باشد. اسید گالیک (Gallic acid، GA)، که یک پلی فنل می باشد، دارای فعالیت ضد رشد در برابر بسیاری از رده های سلول های سرطانی است. هدف از مطالعه کنونی، تاثیر اسیدگالیک بر میزان تکثیر و آپوپتوز سلول های سرطان پستان رده SKBR3 و سلول های فیبروبلاست نرمال بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت تجربی از اردیبهشت تا شهریور 1394 در مرکز تحقیقات سلولی-تکوینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. با کشت سلول های SKBR3 و فیبروبلاست نرمال در محیط کشت Dulbeccos modified eagles medium، DMEM (Gibco، Life Technologies، Inc.، New York، USA) و تیمار با اسیدگالیک در غلظت های 20، 40، 80، 100 و μg/ml200 در زمان های 24، 48 و 72 ساعت با روش رنگ سنجی MTS، میزان توان زیستی سلول ها مورد بررسی قرار گرفت. میزان القای آپوپتوز به روش فلوسایتومتری با رنگ آمیزی کیت Annexin V-FITC (BioVision Research Products، Mountain View، CA، USA) در زمان 48 ساعت انکوباسیون بررسی گردید.
    یافته ها
    با افزایش غلظت اسیدگالیک به صورت وابسته به دوز و زمان، توان زیستی سلول ها به طور معناداری کاهش پیدا کرد (0/04P=). به طوری که بیشترین تاثیر اسیدگالیک مربوط به غلظت μg/ml200 و در زمان 72 ساعت پس از تیمار سلول ها بود. القای آپوپتوز نیز وابسته به دوز بود و غلظت ml μg/200 اسیدگالیک بیشترین درصد آپوپتوز را در سلول ها SKBR3 نشان داد (0/002P=)، در حالی که اسیدگالیک در غلظت های مختلف تاثیر معناداری بر سلول های فیبروبلاست نرمال نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل می توان نتیجه گرفت اسیدگالیک می تواند سبب کاهش تکثیر و افزایش آپوپتوز سلول های سرطان پستان رده SKBR3 گردد بدون اینکه به سلول های فیبروبلاست نرمال آسیبی برساند.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، سرطان پستان، فیبروبلاست نرمال، اسید گالیک، توان زیستی
  • ذبیح الله راستی، علیرضا شمس الدینی *، سید ناصر حسینی صفحات 170-177
    زمینه و هدف
    تندرنس، درد، ضعف عضلانی و محدودیت دامنه حرکتی از علایم سندرم درد میوفاشیال است. یکی از روش های توانبخشی این بیماران کینزیوتیپ (Kinesio tape) می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر کینزیوتیپ بر درد، ناتوانی گردن و همچنین قدرت عضلانی در سندرم درد میوفاشیال بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور، از خرداد 1396 تا آبان 1396 در بیمارستان امام حسین (ع) مشهد و با حمایت مرکز تحقیقات فیزیولوژی ورزش دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، 30 بیمار مبتلا به سندرم درد میوفاشیال، با قرعه کشی در دو گروه قرار گرفتند. در گروه درمان، کینزیوتیپ با کشش مناسب روی محل درد و عضله تراپزیوس فوقانی قرار گرفت و گروه کنترل کینزیوتیپ را به صورت پلاسبو (کینزیوتیپ بدون کشش) دریافت کرد. درد، ناتوانی و قدرت به ترتیب با استفاده از مقیاس عددی اندازه گیری درد، شاخص ناتوانی گردن، تست دستی قدرت عضلانی پیش از مداخله و سه روز بعد سنجیده شدند.
    یافته ها
    30 فرد مبتلا به سندرم درد میوفاشیال در این مداخله شرکت داشتند که میانگین سنی در گروه درمان 30/20 و در گروه کنترل 32/80 سال بود. در مقایسه میانگین نمرات درد و قدرت پیش و پس از درمان، تفاوت معناداری مشاهده شد (0/001P= و 0/005P= به ترتیب برای درد و قدرت عضلانی). این در حالی است که در ناتوانی گردن تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/224P=). سپس جهت بررسی دقیق تر، با استفاده از Paired samples t-test، میانگین ناتوانی گردن پیش و پس از درمان مقایسه شد که در گروه درمان تفاوت معنادار و در گروه کنترل عدم تفاوت معنادار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، کینزیوتیپ می تواند درد گردن را کاهش، قدرت عضله تراپزیوس فوقانی را افزایش و در نهایت منجر به کاهش ناتوانی ناشی از سندرم درد میوفاشیال شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ناتوانی، کینزیوتیپ، سندرم درد میوفاشیال، درد گردن، نقاط ماشه ای
  • حمیدرضا سلیقه راد *، آناهیتا فتحی کازرونی، مهناز نبیل، محمدرضا الویری، مهرداد هداوند، میثم محسنی صفحات 178-184
    زمینه و هدف
    افتراق و ارزیابی نواحی توموری و تورم پیرامون تومور در تومورهای گلیوبلاستومای مغزی به علت ناهمگونی ذاتی در توزیع سلولی نواحی مختلف این تومورها در تصاویر دیفیوژن وزنی بسیار پیچیده است. هدف از انجام مطالعه کنونی، افتراق نواحی تومور و تورم پیرامون تومور با استفاده از روش های محاسباتی ارزیابی ناهمگونی در تصاویر دیفیوژن بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر، تصویربرداری در مرکز تصویربرداری بیمارستان امام خمینی (ره) تهران و تحلیل از اردیبهشت تا شهریور 1396 در مرکز تحقیقات تصویربرداری سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی تهران به انجام رسید. نواحی توموری و تورم پیرامون تومور در تصاویر دیفیوژن 20 بیمار مبتلا به گلیوبلاستوما مالتی فرم مغزی که با استفاده از اسکنر 3 تسلا ام آر آی تحت تصویربرداری متداول و دیفیوژن وزنی قرار گرفته بودند، توسط پزشک متخصص بخش بندی شدند و ویژگی های توصیف کننده شکل هیستوگرام برای هر دو ناحیه استخراج شدند و ترکیب آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    ترکیب هشت ویژگی از مجموع 14 ویژگی هیستوگرام شامل میانه، میانگین نرمالیزه شده، انحراف معیار استاندارد، چولگی (Skewness)، انرژی، صدک های 25، 75 و 95، می تواند منجر به افتراق با دقت 96/4% و عملکرد تشخیصی حدود 100% شود. با استفاده از ترکیب ویژگی های میانه، چولگی، صدک 75 نیز می توان به دقت افتراقی 92/7% و عملکرد تشخیصی 98/9% دست یافت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش کنونی نشان می دهد که نحوه پخش مکانی سلول ها در نواحی تومور فعال و تورم پیرامون تومور با یکدیگر متفاوت است و بدین ترتیب می توان با ارزیابی مشخصات بافت توسط تحلیل هیستوگرام، این نواحی را با دقت بالا از یکدیگر تفکیک کرد.
    کلیدواژگان: تصویربرداری تشدید مغناطیسی دیفیوژن، تورم، گلیوبلاستوما، تصویربرداری تشدید مغناطیسی، تومور
  • منصور بهاردوست، شهرام آگاه، آرش سروآزاد، امیرحسین فقیهی، اسرین باباحاجیان، سیدعلی هاشمی کیاپی، فرناز فارسی، مرجان مخترع * صفحات 185-190
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین علل بیماری های مزمن کبدی، ویروس هپاتیت C است، که باعث بروز سیروز کبدی و سرطان سلول های کبدی می شود. شناخت عوامل خطر انتقال با کاهش شیوع این بیماری همراه می باشد. در این مطالعه عوامل خطر انتقال ویروس هپاتیت C، در دو ژنوتیپ 1a و 3a مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    روش بررسی
    پژوهش کنونی در قالب یک مطالعه تحلیلی مشاهده ای می باشد. در این مطالعه بیماران مبتلا به هپاتیت C با دو ژنوتیپ 1a و 3a که از ابتدای تیر 1394 تا ابتدای تیر 1396 به کلینیک کبد بیمارستان رسول اکرم (ص) تهران مراجعه کرده بودند، از نظر عوامل دموگرافیکی (سن، جنس، سابقه ی خانوادگی)، سیروز کبدی، هپاتوسلولار کارسینوما، اعتیاد تزریقی، وضعیت آنزیم های کبدی و سابقه ی حبس با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه تعداد 97 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد (%40)39 و (%60)58 نفر از بیماران به ترتیب مبتلا به ژنوتیپ نوع 3a و 1a بوده اند. (%87)34 از بیماران دارای ژنوتیپ نوع 3a، سابقه ی اعتیاد تزریقی را گزارش کردند که اعتیاد تزریقی به طور معناداری با ژنوتیپ نوع 3a در ارتباط بود. [OR adj:3.1،CI(1.3-6.2)] در این مطالعه همچنین ژنوتیپ نوع 3a به طور معناداری در افراد جوان تر بالاتر گزارش شد. [OR adj:1.7،CI(1.2-4.1)]، درحالی که هپاتوسلولار کارسینوما به طور معناداری در بیماران با ژنوتیپ نوع1a ، بالاتر گزارش شد. [OR adj:2.8،CI(1.3-5.7)]، همچنین ارتباط معناداری بین سیروز کبدی و ژنوتیپ نوع 1a گزارش شد. [OR:2.05،CI(1.6-5.4)].
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه عوامل خطر انتقال ویروس هپاتیت C، در ژنوتیپ های 3a و 1a متفاوت بود. ژنوتیپ 3a بیشتر در بین معتادان تزریقی جوان و ژنوتیپ 1a در بیماران سیروزی و هپاتوسلولار کارسینوما یافت می شود.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ، هپاتیت C، ایران، ریسک فاکتور
  • سید محمدرضا شکراللهی، حسین حیدری *، سجاد رضوان، اکرم براتی، محمدحسن نیکخواه صفحات 191-196
    زمینه و هدف
    راش یک شکایت شایع در اطفال است، علل زیادی داشته و تشخیص افتراقی آن بسیار وسیع است. بنابراین برای ارایه مداخله طبی فوری و مناسب تشخیص بالینی سریع لازم می باشد. هدف از مطالعه بررسی علل ایجادکننده راش های پوستی در کودکان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی تمامی بیماران بستری به علت بثورات پوستی در بیمارستان حضرت معصومه (س) قم از فروردین 1389 تا اسفند 1393 انجام شد. در این پژوهش، داده های مربوط به 317 بیمار که با تشخیص اولیه ی راش بستری شده بودند از پرونده ی بیماران گردآوری شد.
    یافته ها
    شایع ترین علل ایجادکننده ی راش های پوستی در کودکان مورد مطالعه، ویروس ها با 40/69% (129 مورد) پس از آن به ترتیب علل آلرژیک 21/77% (69 مورد) و علل دارویی 20/50% (65 مورد) بودند. براساس نوع راش و محل درگیری، شایع ترین نوع راش با 42% ماکولوپاپولار و 31/9% از نوع کهیر و بیشترین محل درگیری 84% به صورت جنرالیزه بود. از نظر سابقه ی مصرف دارو، در این مطالعه 35/6% سابقه ی مصرف آنتی بیوتیک را پیش از بستری داشتند و 14/5% نیز سابقه ی مصرف داروهای ضد صرع را داشتند. اختلاف معناداری از نظر ارتباط بین فصل و عامل راش مشاهده گردید (0/01P<) همچنین اختلاف معناداری از نظر ارتباط بین سن و عامل راش وجود داشت (0/004P=).
    نتیجه گیری
    براساس پژوهش کنونی، بیشترین عوامل مربوط به ویروس ها، سپس عوامل آلرژیک و دارویی بودند و شایع ترین نوع راش ماکولوپاپولار بود.
    کلیدواژگان: کودکان، پژوهش های اپیدمیولوژیک، راش، پوست
  • فریبا جعفری، محمدعلی نیلفروش زاده، لطیفه عبداللهی *، حدیث طهماسبی پور صفحات 197-203
    زمینه و هدف
    با وجود پیشرفت های روز افزون بشر در مورد کنترل بیماری ها، هنوز لیشمانیوزها یکی از معضلات بهداشتی به شمار می آیند. مطالعه جامعی از موارد شکست درمانی با ترکیبات آنتیموان وجود ندارد. در این مطالعه میزان شکست درمانی با ترکیبات آنتیموان همراه با عوامل فردی دخیل با هدف دستیابی به راهکارهای کاهش شکست درمانی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه 1216 بیمار مبتلا به سالک از مهر 1390 تا مهر 1392 مراجعه کننده به درمانگاه سالک مرکز تحقیقات پوست اصفهان که با ترکیبات آنتیموان درمان شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. ویژگی های فردی (جنس، سن و محل سکونت)، تعداد، محل و نوع ضایعات، سابقه ابتلا به بیماری های همراه و نیز روش درمان مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان شکست درمان با مگلوسان در پژوهش کنونی، 4/3% بود و در بیماران مرد و افراد با سابقه پیشین ابتلا به سالک به طور معناداری بیشتر از گروه مقابل بود (0/024، 0/001P<). میزان شکست درمانی در گروه درمان سیستمیک بالاتر از دو گروه درمان موضعی و درمان توام بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود. همچنین محل ضایعه، نوع، اندازه و تعداد ضایعه، عفونت زخم، سن بیمار، محل سکونت، تحصیلات و شغل بیمار تاثیر معناداری در میزان شکست درمانی نداشت.
    نتیجه گیری
    میزان شکست درمان با مگلوسان بیشتر از میزان گزارش شده با گلوکانتیم (4/3% در مقابل کمتر از 1%) است.
    کلیدواژگان: سالک، گلوکانتیم، شکست درمان
  • فرین سلیمانی، زهرا باجلان * صفحات 204-210
    زمینه و هدف
    بروز اختلالات تکاملی و رفتاری از شایع ترین مشکل در طب کودکان است. رشد و تکامل تحت تاثیر عوامل ژنتیکی، محیطی و اجتماعی قرار دارد و مهمترین و آغازی ترین مرحله آن از دوران جنینی و نوزادی شکل می گیرد. با توجه به اهمیت تکامل، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط شاخص های رشدی هنگام تولد با وضعیت تکاملی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد-شاهدی به بررسی شیرخواران 6 تا 18 ماهه پرداخت که از مرداد تا آذر 1396 به مراکز جامع سلامت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین مراجعه نمودند. حجم نمونه در این بررسی 200 نفر بود و شرکت کنندگان در دو گروه 100 نفره شیرخواران دارای تاخیر تکاملی و شیرخواران با تکامل طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. شاخص های تن سنجی هنگام تولد از پرونده بهداشتی و وضعیت تکاملی با پرسشنامه سنین و مراحل سنجیده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شیرخواران در گروه مورد 1/72±12/63 ماه و در گروه شاهد 1/69±12/68 ماه بود و 45/6% از کودکان دارای تاخیر تکاملی دختر بودند. بیشترین شیوع تاخیر تکاملی، در حیطه شخصی-اجتماعی (26/9%) و کمترین شیوع در حیطه حرکات درشت (12/7%) بود. ارتباط معناداری بین دور سر (0/32P=) و قد هنگام تولد (0/11P=) و وضعیت تکاملی وجود نداشت. درحالی که ارتباط معناداری بین تاخیر تکاملی در حیطه برقراری ارتباط (0/04P=) و در حیطه حرکات درشت (0/02P=) با وزن هنگام تولد وجود داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، وزن هنگام تولد با تاخیر تکاملی رابطه داشته باشد. در این مطالعه وزن کم هنگام تولد با تاخیر تکاملی در حیطه های برقراری ارتباط و حرکات درشت رابطه داشت.
    کلیدواژگان: وزن تولد، تکامل کودک، رشد، پرسشنامه
  • سپیده موسی زاده، عاطفه رحیمی، رویا گسیلی *، آزاده قاهری، فاطمه خاکسار صفحات 211-215
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از دلایل اصلی عدم تخمک گذاری است. هدف، بررسی میزان فاکتورهای اندوکرینی و متابولیکی و ارتباط آن با چاقی افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در تشدید بیماری است.
    روش بررسی
    مطالعه کنونی به صورت مقطعی از تیر 1394 تا اسفند 1395 در مرکز درمان ناباروری قفقاز اردبیل انجام شد. سطح انسولین ناشتا، دهیدرواپی آندروستن دیون سولفات (DHEAS)، هورمون تیرویید، 17 آلفا-هیدروکسی پروژسترون، قند خون ناشتا، گلوبولین متصل شونده به هورمون های جنسی، هورمون آنتی مولرین، ویتامین دی، تستوسترون کل و آزاد، پرولاکتین، هورمون محرکه فولیکولی، هورمون لوتیینی و شاخص توده بدنی سنجیده شد.
    یافته ها
    با افزایش وزن، سطح تستوسترون کل (0/001=P) و انسولین ناشتا افزایش یافت (0/008P=) و پاسخ به درمان با کاهش وزن افزایش نشان داد (0/02P=). میزان قند خون ناشتا (0/01P=) و هورمون آنتی مولرین (0/021P=) با تشدید بیماری، افزایش معناداری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    مقاومت به انسولین، چاقی و افزایش آندروژن، فاکتورهایی مهم در پاتوژنز بیماری هستند که با تاثیر در روند تخمک زایی می توانند باروری در زنان را متاثر سازند.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، انسولین، سندرم تخمدان پلی کیستیک، تستوسترون
  • منیژه جمشیدی، احمد نقیب زاده تهامی، الهام ملکی، وحیدرضا برهانی نژاد، حسنیه علیزاده، مهرداد فرخ نیا، سلمان دانشی * صفحات 216-220
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت نقش میزان ید در بدن زنان باردار برای سلامت مادر و نوزاد این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه غلظت ید ادراری در زنان باردار اجرا شد.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی توصیفی- تحلیلی بین فروردین 1393 تا خرداد 1394 در زنان باردار تحت پوشش واحدهای بهداشتی و درمانی شهرستان های کرمان و راور انجام شد. معیارهای ورود به این مطالعه بارداری و معیارهای خروج سابقه مصرف داروی خاص در این دوران و مبتلا به بیماری تیرویید و سابقه ابتلا به دیابت و فشار خون بود.
    یافته ها
    میانگین غلظت ید ادرار در شهرستان راور μg/L 67/41±200/21 و در شهرستان کرمان μg/L 61/19±238/79 برآورد شد (0/001P<). همچنین بین محل زندگی و غلظت ید ادراری زنان باردار ارتباط معنادار آماری وجود داشت (0/001P<).
    نتیجه گیری
    غلظت ید ادراری در زنان باردار شهرستان راور نسبت به شهرستان کرمان پایین تر است، محل زندگی می تواند در ارتباط با غلظت ید ادراری باشد.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیرویید، ید، ایران، کرمان، زنان باردار
|
  • Sahar Farzaneh, Farzaneh Tafvizi * Pages 155-161
    Depression is the psychological disorder which caused by chronic stress and extensive communication network between the gastrointestinal system via the “gut–brain-microbiota axis”. Depression can systematically activate/deactivate many genes and signaling molecules involved in the pathogenesis of the gastrointestinal disease. Whereas, most of the anti-depressant drugs suppress the depression symptoms by altering the neurotransmitters activity; studies on probiotics have shown the anti-depressant potential of them. Nutritional psychiatry is a field of psychiatry that investigates the relationship between dietary patterns and risk of mental disorders. The special type of probiotic has been identified to improve a number of diseases, such as diabetes, obesity, gastrointestinal infections, cancers, reduction of allergies and mood disorders such as depression. There is an evidence about therapeutic effects of probiotics in symptoms of depression, but because of the low number of samples, the limitation in use of different strains of bacteria and the limited laboratory equipment, it is difficult to make a definitive view about these results and need to more clinical study to determine the effective dose of probiotics in the treatment of depression. The articles related to this subject were collected from reliable database till the 2017 year, new studies and reviews articles which determine the effects of probiotics on the treatment of digestive and neurological diseases. The objective of this review is to study the current clinical research about the effects of probiotics in the treatment of symptoms of depression and discuss future directions in this field. Most of the studies demonstrated probiotics’ ability to improving mood, change behavior and improve the symptoms of stress and depression such as insomnia by increasing of serotonin and reducing of inflammation; and modulation of emotional behavior with effect on specific cytokines in brain. It has been discovered that probiotics have therapeutic effects extend beyond the gut and into the central nervous system by influence signaling pathways. In conclusion, it seems they have the potential to be used as a dietary supplement to optimize and enriched the food products and effective step in the prevention and treatment of various disorders in the nervous system instead of chemical drugs.
    Keywords: depression, genetic, physiology, probiotics
  • Roghayeh Larki, Leila Rouhi *, Seyed Hossein Hejazi Pages 162-169
    Background
    Breast cancer is a malignant proliferation of epithelial cells that lining the ducts or lobules of the breast. Breast cancer is the second common cancer (after lung cancer) in women. Gallic acid, being a polyphenols, has been reported for its antiproliferative activity against many cancer cell lines. Objective of the present study is effect of gallic acid on proliferation and apoptosis of the human breast adenocarcinoma cell lines SKBR3 and normal fibroblasts cells.
    Methods
    This experimental study was performed in cellular and developmental biology of Shahrekord Islamic Azad University, Iran from April to August 2015. For anti-cancer activity, in this study SKBR3 cells and normal fibroblast cells (HU-02) were cultured in Dulbecco's modified eagle's medium, DMEM (Gibco, Life Technologies, Inc., New York, USA) medium with 10% fetal bovine serum, FBS (Gibco, Life Technologies, Inc., New York, USA). The SKBR3 and normal fibroblast cells were treated in the medium of DMEM medium and gallic acid (20, 40, 80, 100 and 200 µg/ml) for 24, 48 and 72 hours. Cells viability was assessed by MTS (Methyl- Thiazol-) assay. Cells were seeded at 5×103 cells/ml in 96 well plates and incubated for 24 hours. Then metabolites of bacteria were added, after indicated times MTS (20µl) was added and the absorbance was measured at 492 nm using ELISA plate reader. The percentage of apoptosis induction was determined by flow cytometry analysis using Annexin-V fluorescein isothiocyanate (FITC) kit (BioVision Products, CA, USA) in 20, 40, 80, 100 and 200 µg/ml concentration of gallic acid at 48 hours incubation.
    Results
    Gallic acid decreases significantly the viability of SKBR3 cell line in a time and dose dependent manner. So that the most effective concentration of this substance was 200 µg/ml and 72 hours after treatment (P
    Conclusion
    Objective of the present study is effect of gallic acid on proliferation and apoptosis of the human breast adenocarcinoma cell lines SKBR3 and normal fibroblasts cells.
    Keywords: apoptosis, breast cancer, fibroblasts, gallic acid, viability
  • Zabih Allah Rasti, Alireza Shamsoddini *, Seyed Nasser Hosseini Pages 170-177
    Background
    Tenderness, pain, muscle weakness, and limited range of motion (ROM) are symptoms of myofascial pain syndrome, which leads to restrictions on physical, occupational and social activities and ultimately reduction of productivity and quality of life. Different methods of rehabilitation are used to improve the symptoms of these patients. One of the new methods is the use of kinesio tape. The aim of this study was to evaluate the effect of kinesio tape on neck pain and disability and also muscle strength in myofascial pain syndrome.
    Methods
    In this single-blind randomized clinical trial, from June to November 2017 in Imam Hossein Hospital of Mashhad, Iran, thirty individuals (male and female) with Myofascial pain syndrome were divided into two groups (treatment and control), randomly by lottery. In treatment group, the kinesio tape with appropriate tension was applied directly over pain place and on upper trapezius muscle; and control group received placebo kinesio tape (kinesio taping without tension). In this study, before and three days after application of kinesio taping, numerical pain rating scale (NPRS), neck disability index (NDI) and manual muscle testing (MMT) were used to assess pain, disability and strength, respectively.
    Results
    To compare the effect of treatment, the mean of variables were compared with independent sample t-test before and after treatment. Pain and strength of upper trapezius were significantly different in both groups (P
    Conclusion
    According to the results of this study, kinesio tape can reduce neck pain, increase the strength of upper trapezius, and ultimately reduce the disability of neck in myofascial pain syndrome. Therefore, this method can be used in rehabilitation clinics to improve the symptoms of patients with myofascial pain syndrome.
    Keywords: disability evaluation, kinesio taping, myofascial pain syndromes, neck pain, trigger points
  • Hamidreza Saligheh Rad *, Anahita Fathi Kazerooni, Mahnaz Nabil, Mohammadreza Alviri, Mehrdad Hadavand, Meysam Mohseni Pages 178-184
    Background
    Due to intrinsic heterogeneity of cellular distribution and density within diffusion weighted images (DWI) of glioblastoma multiform (GBM) tumors, differentiation of active tumor and peri-tumoral edema regions within these tumors is challenging. The aim of this paper was to take advantage of the differences among heterogeneity of active tumor and edematous regions within the glioblastoma multiform tumors in order to discriminate these regions from each other.
    Methods
    The dataset of this retrospective study was selected from a database which was collected at the medical imaging center, Imam Khomeini Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Iran. The quantification was performed as a part of a research study being supported by the Research Center for Molecular and Cellular Imaging, Tehran University of Medical Sciences, Iran, between May and September 2017. Twenty patients with histopathologically-confirmed GBM tumors who had been imaged on a 3T MRI scanner prior to their surgery, were included. Conventional and diffusion weighted MR images had been carried out on the patients. The regions of interest including the regions of active tumor and edema were identified on MR images by an expert and overlaid on ADC-maps of the same patients. Histogram analysis was performed on each of these regions and 14 characteristic features were calculated and the best feature combination for discrimination of active tumor from edema was obtained.
    Results
    It was shown that by combining 8 out of 14 histogram features, including median, normalized mean, standard deviation, skewness, energy, 25th, 75th, and 95th percentiles, differentiation with accuracy of 96.4% and diagnostic performance of 100% can be achieved. Furthermore, by combining mean, energy, and 75th percentile features of histograms, the active tumor region can be discriminated from the edematous region by 92.7% of accuracy and 98.9% of diagnostic performance.
    Conclusion
    The present study confirms that the heterogeneity of cellular distribution can be a predictive biomarker for differentiation of edematous regions from active tumor part of GBM tumors.
    Keywords: diffusion magnetic resonance imaging, edema, glioblastoma, magnetic resonance im, aging, tumor
  • Mansour Bahardoust, Shahram Agah, Arash Sarveazad, Amir Hossein Faghihi, Asrin Babahajian, Seyed Ali Hashemi Kiapay, Farnaz Farsi, Marjan Mokhtare * Pages 185-190
    Background
    One of the most important causes of chronic liver disease is hepatitis C virus (HCV), which causes liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma. To control the prevalence of the disease, knowledge and information in risk factor of HCV are required. The aim of this study was to compare the risk factors of infection between HCV patients with genotypes 1a and 3a.
    Methods
    This is an observational analytical study. HCV patients who referred to the clinic of hepatology, Rasoul-e-Akram University Hospital from July 2015 to July 2017, were assigned to the genotype 1a and 3a. Demographic (age, sex, family history), clinical (cirrhosis, hepatocellular carcinoma) and laboratory data, history of intravenous drug and alcohol usage, and history of imprisonment were gathered and compared between two groups. All the patients completed the informed consent form. Data analysis was performed by SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA). P value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Overall, 97 HCV patients were included in this study. Mean age was 45±12 years and 78 (80%) of patients were male. Among them, 58 (60%) and 39 (40%) had genotype 1a and 3a. respectively. History of injection drug usage was recorded in 34/39 (87%) of patients with genotype 3a, and significantly higher in genotype 3a as compared to genotype 1a [OR adj: 3.1, CI (1.3-6.2)]. Also, in this study, genotype 3a was significantly recorded in younger patients [OR adj: 1.7, CI (1.2-4.1)]. However, cirrhosis and hepatocellular carcinoma was more common in patients with genotype 1a as compared to genotype 3a [OR adj: 2.05, CI (1.6-5.4) and OR adj: 2.8, CI (1.3-5.7)] respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, hepatitis C virus transmission risk factors differed in genotypes 3a and 1a. Genotype 3a is found among young patients with a history of intravenous drug usage and genotype 1a in patients with cirrhosis and hepatocellular carcinoma.
    Keywords: genotype, hepatitis C, Iran, risk factors
  • Seyed Mohammad Reza Shokrollahi, Hosein Heydari *, Sajad Rezvan, Akram Barati, Mohammad Hassan Nikkhah Pages 191-196
    Background
    Rash is a common complaint in children that has many causes and the various differential diagnoses. Therefore, urgent and appropriate clinical diagnosis is necessary to provide immediate medical intervention. Therefore, the purpose of this study was to investigate the causes of skin rash in children hospitalized due to rash.
    Methods
    This descriptive-analytic study was performed on all patients admitted for skin rashes in Hazrat Masoumeh Hospital in Qom, Iran from 2010 to 2015. In this study, the data of 317 patients who were admitted to the early diagnosis of rash were collected from patient's files and recorded in the checklist.
    Results
    According to our study, the most common causes of skin rashes in children were viruses with a share of 40.69% (129 cases), allergic causes being as prevalent as 21.77% (69 cases) and drug induced rashes that accounted for 20.50% (65 cases). Based on the site and type of rashes, the most common type of rashes were maculopapular rashes with 42% and hives with 31.9% prevalence, and the most common site of involvement was diffuse involvement that would account for 84% of the cases. In terms of drug use history, 35.6% had a history of antibiotic use prior to admission, and 14.5% had an antiepileptic drug use history. There was a significant relationship between the cause of rashes and the season of presentation (P
    Conclusion
    This study showed that there is a significant relationship between the season and age of occurrence, but the use of these factors as a benchmark for the diagnosis of rash requires more studies. Paying attention to the causes of rash in children, knowing about these factors, and continuous evaluation of these patients can help in advancing a proper management of the problem of patients. The most frequent factors were viruses and then allergic and pharmaceutical agents, and the most common type was maculopapular.
    Keywords: children, epidemiologic studies, rash, skin
  • Fariba Jaffary, Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Latifeh Abdellahi *, Hadis Tahmasebi Poor Pages 197-203
    Background
    Despite advances in diagnosis and treatment, leishmaniasis is now considered a severe public health problem, particularly in developing countries, such as Iran. Leishmaniasis is among the six most important, parasitic diseases of the world affecting 88 countries in almost every continent. The disease is complex with different clinical presentations such as visceral, cutaneous and mucocutaneous forms. Cutaneous leishmaniasis (CL) is the most common form of the disease in Iran. Antimony compounds are the first line treatment of CL. The treatment of leishmaniasis in endemic areas relies on chemotherapy, and in several parts of the world the mainstay remains the pentavalent antimony (SbV)-containing drugs Pentostam (sodium stibogluconate) and Glucantime (meglumine). There is no comprehensive study on treatment failure rate of this compounds. This study was designed to evaluate treatment failure rate and possible involving factors of antimonial resistance in CL to facilitate and improve treatment strategies of this disease.
    Methods
    All patients with CL referred to Skin Disease and Leishmaniasis Research Center (SDLRC), from October 2011 to October 2013, treated with antimony compounds were assessed in this study. Patient characteristics (gender, age and place of residence), number, type and location of the lesions, comorbidities and type of treatment were recorded and analyzed.
    Results
    Rate of treatment failure with Meglusan was 4.3%. Failure rate in men and in patients with previous history of cutaneous leishmaniasis was more than women or patients without CL history (P= 0.000, 0.024 respectively). The results of this study showed that treatment failure was higher in patients with systemic treatment than intralesional (IL) or combination therapy (both IL and systemic treatment) group but this difference was not statistically significant. Also, size and number of the lesions, wound infection, the patient's age, location, education and occupation do not have a significant correlation with treatment failure.
    Conclusion
    Greater treatment failure rate of Meglusan compared to Glucantime (4.3% versus
    Keywords: cutaneous leishmaniasis, meglumine antimoniate, treatment failure
  • Farrin Soleimani, Zahra Bajalan * Pages 204-210
    Background
    Developmental and behavioral disorders are the most prevalent problems in children after infection and trauma. Growth and development are influenced by genetic, social and environmental factors that incept of the early life of the fetal and neonatal periods. Due to the importance of the development in children, this study was conducted to determine the relationship between growth indices at birth and developmental status in infancy.
    Methods
    This case-control study investigated 6 to 18 months old infants, who referred to comprehensive health centers affiliated to Qazvin University of Medical Sciences, Iran, from August to December 2017. The sample size in this study was 200 infants and the participants were evaluated in two groups of 100 subjects (developmental delay and normal development). Anthropometric indices at birth were collected from healthcare records, and developmental status was measured using the ages and stages questionnaire (ASQ). The developmental status of the children was measured in five domains, i.e., motor (gross and fine motor skills), problem-solving, personal-social skills and communication. A significance level was considered statistically
    Results
    The mean age of the infants in the developmental delay group was 12.63±1.72 months and the mean age of the infants in control group was 12.68±1.69 months and 45.6% of children in the developmental delay group were female and 54.4% of children in the developmental delay group were male. The most prevalence developmental delay in case group was in the area of personal-social domain (26.9%) and the lowest prevalence developmental delay in the area of the gross motor (12.7%). No correlation was found between head circumference (P= 0.32) and height at birth (P= 0.11) and developmental status. However, there was a significant relationship between developmental delay in the area of the communication (P= 0.04) and gross motor (P= 0.02) with birth weight. Pearson correlation indicate a correlation between developmental delay in the area of the gross motor and birth weight (P= 0.01).
    Conclusion
    It seems that birth weight was a factor that is associated with developmental delay. In this study low birth weight correlated with developmental delay in communication and gross motor aspects of ASQ.
    Keywords: birth weight, child development, growth, surveys, questionnaires
  • Sepideh Mousazadeh, Atefeh Rahimi, Roya Gosili *, Azadeh Ghaheri, Fatemeh Khaksar Pages 211-215
    Background
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is an endocrine disorder and one of the main reasons of infertility in women. PCOS causes many symptoms in women, one of the most important of them is ovulation failure. It affects the women at the age of fertility. Many factors are detected to exacerbate PCOS including insulin, anti-Mullerian hormone, obesity and androgen. The aim of this study was to evaluate endocrine and metabolic factors and its relation with obesity in patients with polycystic ovary syndrome in exacerbation of disease.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out at the Caucasus Infertility Treatment Center of Ardabil from July 2015 to March 2016 and on 321 patients with polycystic ovary syndrome. Blood samples were investigated to measure serum levels of fasting insulin, dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS), 17OHP, fasting blood sugar, sex hormone binding globulin (SHBG), anti-Mullerian hormone, vitamin D, total testosterone, free testosterone, prolactin, FSH, LH and TSH. Also, body mass index (BMI), duration of infertility and age were measured. BMI was evaluated to measure the obesity of patients.
    Results
    We were able to demonstrate significantly high level of total testosterone and fasting insulin in PCOS women by having weight gain (P
    Conclusion
    Insulin resistance, obesity, hyperandrogenism and metabolic syndrome are very important factors in pathogenesis of PCOS. These factors could affect the fertility of women by effecting the reproductive processes. Therefore, it is better in the patients who are older, treatment strategies further underline on reduce these factors (insulin resistance, obesity and hyperandrogenism) to prevent disease progression and increase duration of infertility.
    Keywords: body mass index, insulin, polycystic ovary syndrome, testosterone
  • Manijeh Jamshidi, Ahmad Naghibzadeh-Tahami, Elham Maleki, Vahidreza Borhaninejad, Hosniyeh Alizadeh, Mehrdad Farokhnia, Salman Daneshi * Pages 216-220
    Background
    According to the direct connection between congenital hypothyroidism and iodine deficiency in pregnant women, also relatively high incidence of congenital hypothyroidism in some areas of Kerman province, especially Raver district located in North of Kerman province, this study was performed to determine and compare the urinary iodine concentration (UIC) in pregnant women referring to health centers.
    Methods
    This cross-sectional study was done during March 2014 and May 2015. Inclusion and exclusion criteria to be considered and UIC were measured by spectrophotometry in 384 and 374 pregnant women in Ravar and Kerman cities, Iran. Sampling method for this study was all of pregnant women in Ravar and random stratified sampling in Kerman. data were collected using a structured questionnaire. All statistical analyses were performed using SPSS Software, version 20.0 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA). Chi-square test, Pearson's correlation coefficient and Logistic regression were used for associations and differences.
    Results
    The mean UIC was 200.21 µg/L in pregnant women of Ravar and 238.79 µg/L in pregnant women of Kerman. 22.7% of pregnant women were with low concentrations of iodine, 57.8% within the normal range and 19.5 percent were with high iodine concentrations in Ravar. While 5.3 percent of pregnant women were with low concentrations of iodine, 54.5% were within the normal range and 40.1% were with high UIC in Kerman. There were no significant differences between demographic variables and UIC in the two regions (P> 05/0). Multivariate regression models showed significant connections between the residence and UIC pregnant women (P
    Conclusion
    The results of this study showed that UIC in pregnant women of Ravar was significantly lower than Kerman and the place of living can be considered as a predictor of UIC in pregnant women.
    Keywords: congenital hypothyroidism, iodine, Iran, pregnant women