فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 6 (پیاپی 198، شهریور 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فریبا جعفری، لطیفه عبداللهی*، محمد علی نیلفروش زاده صفحات 399-407
    لیشمانیوز جلدی یکی از بیماری های انگلی اندمیک می باشد. در حال حاضر برای درمان بیماری از ترکیبات پنج ظرفیتی آنتیموان از جمله پنتوستام و گلوکانتیم به عنوان خط اول درمان این بیماری استفاده می شود و مقاومت به این داروها به صورت یک مشکل بزرگ در آمریکا، اروپا، خاورمیانه و هند مطرح می باشد. نظر به دامنه وسیع مقاومت دارویی گزارش شده به ترکیبات انتیموان در ایران (9/4% تا 94/2%) و عدم وجود مطالعه ای جامع در این زمینه، مطالعه حاضر به منظور جهت بررسی علل بروز مقاومت به این داروها طراحی گردید. از مهمترین علل مقاومت می توان به عوامل ژنی، پروتیینی، آنزیمی، عوامل داخل سلولی اشاره نمود. همچنین مکانیسم تبدیل دارو به فرم فعال و ورود آن به داخل سلول از طریق پمپ های سلولی و مکانیسم های مقاومت مرتبط با آن نیز مورد بحث قرار می گیرد. باتوجه به اهمیت موضوع، روش های مختلف تشخیص مقاومت دارویی از جمله کشت و روش های مولکولی نیز بررسی می شود. از آن جا که مکانیسم دقیق عملکرد گلوکانتیم مشخص نمی باشد به نظر می رسد عامل اصلی مقاومت به گلوکانتیم، عوامل ژنی و پروتیینی میانجی در ورود و خروج دارو باشد. در همین راستا پیشنهاد می شود پژوهش های آتی بر مبنای بررسی مقطعی میزان شیوع عوامل ژنی موثر بر مقاومت دارویی ترکیبات آنتیموان در نواحی اندمیک لیشمانیوز جلدی در ایران همراه با تعیین نوع گونه انگل توسط روش های مولکولی مانندPolymerase chain reaction (PCR) به انجام رسد. همچنین طراحی کارآزمایی های بالینی تصادفی شده جهت بررسی جایگزین های درمانی-دارویی مناسب در صورت بروز مقاومت دارویی به ترکیبات آنتیموان قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: شیوع، لیشمانیوز جلدی، مقاومت دارویی
  • زهرا اوسطی آشتیانی، جواد توکلی بزاز، سید علیرضا سلامی، محمدرضا پورمند، غلامرضا پورمند صفحات 408-416
    زمینه و هدف
    پیرایش متناوب غیرمعمول در سلول های سرطانی، شایع بوده و ایزوفرم های حاصل می توانند به عنوان بیومارکر و یا هدف درمانی برای طراحی دارو مورد استفاده قرار گیرند. شناسایی ایزوفرم ها، جهت توسعه استراتژی های درمانی سرطان حایز اهمیت می باشد. هدف این مطالعه شناسایی ایزوفرم ها و بیان 3 ژن PIK3CA، FGFR3 و FGFR1 با استفاده از فناوری جدید تعیین توالی RNA و Real-Time PCR در سرطان مثانه بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، که در بازه زمانی شهریور 1393 تا مهر 1395 در مرکز تحقیقات اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. 30 نمونه بافت تازه تومور و 30 نمونه بافت نرمال مجاور تومور در فاصله مناسب، از افراد مبتلا به سرطان مثانه تهیه شد. RNA از بافت ها استخراج و پس از بررسی کمی و کیفی و ساخت کتابخانه cDNA، تعیین توالی RNA انجام و داده های حاصله توسط نرم افزارهای مربوطه آنالیز گردید.
    یافته ها
    ایزوفرم های هر سه ژن در بافت نرمال و تومور از لحاظ تعداد و الگوی بیان تفاوت نشان دادند. ژن PIK3CA در بافت نرمال یک رونوشت و در بافت سرطانی سه ایزوفرم، ژن FGFR3 و FGFR1 در بافت تومور به ترتیب 6 و 12 و در بافت نرمال 7 و 9 رونوشت داشتند. افزایش بیان ژن (0/01P=)FGFR3 و کاهش بیان ژن (0/01P=) FGFR1 معنادار بود.
    نتیجه گیری
    پیرایش متناوب غیرمعمول در سلول های سرطانی مثانه منجر به ایجاد ایزوفرم هایی گردید که بعضی از آن ها در سلول های نرمال وجود نداشته و یا میزان بیان متفاوتی داشتند و به عنوان هدف درمانی و یا مارکر تشخیصی در مطالعات آتی قابل استفاده می باشند.
    کلیدواژگان: پژوهش های مقطعی، تعیین توالی RNA، ترنسکریپتوم، گیرنده های فاکتور رشد فیبروبلاست
  • نسیم قضاوی خوراسگانی، الهام جانقربان لاریچه، مرضیه تولایی، دینا ظهرابی، همایون عباسی، محمدحسین نصراصفهانی صفحات 417-423
    زمینه و هدف
    پروتئین متصل به دمین WW غلاف خلف آکروزومی (PAWP) به عنوان یکی از فاکتورهای اسپرمی مرتبط با فعال سازی تخمک معرفی شده که در اسپرماتیدهای طویل شده، بیان می گردد. مطالعات پیشین نشان داده اند که افزایش دمای بیضه در مردان نابارور با واریکوسل می تواند روی کیفیت مایع منی، بیان ژن ها و پروتئین ها تاثیر گذارد. در این مطالعه، بیان PAWP در هر دو سطح RNA و پروتئین و همچنین آسیب DNA اسپرم بین مردان بارور و مردان نابارور با واریکوسل مقایسه شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی، نمونه های مایع منی از 20 فرد بارور و 35 نابارور با واریکوسل مراجعه کننده به مرکز باروری و ناباروری اصفهان از دی 1394 تا شهریور 1395 جمع آوری شده بود. پارامترهای اسپرمی، آسیب DNA، بیان PAWP در هر دو سطح RNA و پروتئین به ترتیب بر اساس دستور کار سازمان بهداشت جهانی، تست کروماتین، واکنش زنجیره پلی مراز همزمان و تکنیک وسترن بلات مورد ارزیابی قرار گرفت و داده ها مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت اسپرم، درصد تحرک و بیان PAWP در هر دو سطح RNA (0/001P<) و پروتئین (0/03P=) در افراد نابارور با واریکوسل در مقایسه با افراد بارور به طور معناداری پایین تر بود. همچنین میانگین درصد مورفولوژی غیرطبیعی اسپرم و آسیب DNA افراد نابارور با واریکوسل در مقایسه با افراد بارور به طور معناداری بیشتر بود (0/03P=).
    نتیجه گیری
    بیان PAWP به عنوان پروتئینی که در فرآیند اسپرماتوژنز و لقاح نقش دارد، در افراد نابارور با واریکوسل کاهش یافت. همچنین سلامت DNA اسپرم در این افراد مختل شده که می توان به عنوان اتیولوژی های مهم ناباروری در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: مطالعه مورد - شاهد، واریکوسل، آسیب DNA، آنالیز مایع منی
  • سمیرا احیایی، مهدی هدایتی، مرجان ظریف یگانه، سارا شیخ الاسلامی، سید اسدالله امینی صفحات 424-429
    زمینه و هدف
    سرطان مدولاری تیرویید، تومور غدد درون ریز بوده و به دو نوع وراثتی و تک گیر تقسیم می شود. جهش های ژرم لاین در پروتوانکوژن RET مسئول ایجاد نوع ارثی می باشد. کلسی تونین یک نشانگر اختصاصی جهت تشخیص سرطان مدولاری تیرویید است. هدف از این مطالعه یافتن ارتباط بین میزان کلسی تونین در بیماران سرطان مدولاری تیرویید با حضور یا و عدم حضور جهش پروتوانکوژن RET در اگزون 10 و 11 بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت مطالعه توصیفی-تحلیلی انجام شد. افراد مورد بررسی از بیمارانی مبتلایان به سرطان مدولاری تیرویید که با تشخیص پاتولوژی به پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از مهر ماه 1392 تا 1394 به روش نمونه گیری ساده برگزیده شدند. جمعیت مورد مطالعه بر اساس بود یا نبود جهش در اگزون های 10 و 11 پروتوآنکوژن RET به دو گروه 43 نفر تقسیم بندی شدند. DNA ژنومی استخراج و به روش PCR تکثیر شده و تعیین توالی گشتند. سطح پلاسمایی کلسی تونین به روش الیزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بررسی سطح کلسی تونین 43 بیمار با جهش مولکولی در پروتوآنکوژن RET مورد بررسی (میانگین سنی 31 سال) و 43 بیمار بدون جهش مولکولی در پروتوآنکوژن RET (میانگین سنی 43 سال) به ترتیب pmol/ml 7/3، pmol/ml 3/07 بود. این اختلاف از لحاظ آماری معناداری بود (0/0014P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف غلظت پلاسمایی کلسی تونین در دو گروه احتمال می رود وجود جهش در بیماران مبتلا به سرطان مدولاری تیرویید بر میزان کلسی تونین پلاسمایی بیماران موثر باشد.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، سرطان مدولاری تیرویید، پروتوانکوژن RET، کلسی تونین
  • پرویز صالح، کیان علی پسندی، محمد امین رضازاده ساعتلو، نگار عزیزی، امین عبدی راد* صفحات 430-435
    زمینه و هدف
    عفونت ادراری در بیماران با فشارخون بالا بسیار شایع می باشد. با توجه به اینکه کنترل فشارخون برای جلوگیری از عوارض و نیز شناخت گروه های در معرض خطر بسیار حیاتی می باشد و با در نظر داشتن اینکه تاکنون مطالعه ای در کشور در این زمینه انجام نشده است، از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر فشارخون مزمن در ابتلا و عود عفونت های دستگاه ادراری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی داده های مورد نیاز گروه مورد از پرونده های سرپایی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان طالقانی و بیمارستان سینا تبریز گردآوری شد. گروه شاهد نیز از بین همراهان بیمارانی که فاقد علایم عفونت ادراری و نیز سابقه بیماری فشارخون بودند انتخاب شدند.
    یافته ها
    تعداد 60 بیمار مبتلا به عفونت ادراری مورد بررسی قرار گرفتند: 57 نفر (47/5%) از افراد مورد بررسی را مردان و 63 نفر (52/5%) زنان تشکیل می دادند. ارتباط بین میزان سرعت رسوب گلبول قرمز در ساعت اول و فشارخون سیستولیک ارتباط معناداری مشاهده شد (0/008P=). ارتباط بین مقدار عددی شمارش گلبول سفید با فشارخون سیستولیک و یا دیاستولیک در بیماران مورد مطالعه ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در نتایج حاصل از مطالعه حاضر تفاوت معناداری بین فشارخون سیستولیک بیماران ESR 1h (سرعت رسوب گلبول قرمز در ساعت اول) با افزایش فشارخون گروه مورد و شاهد مشاهده شد. همچنین بین افزایش میزان فشارخون سیستولیک ارتباط معناداری وجود داشت که شاهدی بر تاثیر فشارخون مزمن در ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری باشد.
    کلیدواژگان: عفونت دستگاه ادراری، فشارخون مزمن، ESR 1h
  • هدی رضایی، احمد نقیب زاده تهامی، محمد مهدی باقری* صفحات 436-442
    زمینه و هدف
    شیوع دیابت بارداری در بین زنان باردار در حال افزایش است. این بیماری با افزایش خطر بیماری قلبی مادرزادی، ازجمله کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک همراه می باشد. مطالعه حاضر با هدف تاثیر کنترل دیابت مادر بر اساس HbA1c بر کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک نوزادان آن ها انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد-شاهدی بر روی 60 نوزاد متولد شده در بیمارستان افضلی پور دانشگاه علوم پزشکی کرمان، از اردیبهشت تا آبان ماه سال 1394 در دو گروه از نوزادان واجد شرایط به روش نمونه گیری آسان انجام شد. داده های لازم در مورد سن، جنس، وزن، سن بارداری، سن مادر، سابقه مامایی، دیابت بارداری گرد آوری گردید. اکوکاردیوگرافی داپلر، M-Mode و داپلر بافتی بر روی دو گروه مورد و شاهد انجام و معیارهای اکوکاردیوگرافی از جمله ضخامت دیواره بین بطنی و HbA1c خون مادران در دو گروه با Chi-square test و Independent samples t‐test مقایسه شدند.
    یافته ها
    وزن تولد نوزادان و سن مادران در دو گروه تفاوتی نداشت (به ترتیب: 0/56=P، 0/08P=)، اما HbA1c در نوزادان مادران با آزمایش تحمل گلوکز (GTT) مختل بیشتر از گروه سالم بود (0/001>P). همچنین ضخامت دیواره بین بطنی در نوزادان مادران با GTT مختل بیشتر از گروه سالم بود (0/03P=). همچنین معیار داپلر بافتی در دو گروه دارای اختلاف معنادار بود (0/04P=). در سایر معیارهای اکوکاردیوگرافی تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05≤P).
    نتیجه گیری
    دیابت مادر عوارض مختلفی بر روی نوزادن ایجاد می کند که از جمله می توان به شیوع بیشتر کاردیومیوپاتی هایپرتروفیک در آن ها اشاره کرد. بر این اساس نوزادانی که مادران آن ها کنترل ضعیف قند در دوران بارداری داشته اند این عارضه در آن ها بیشتر دیده می شود.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، اکوکاردیوگرافی، نقص های دیواره های قلب
  • مجید محمد شاهی، سید احمد حسینی، بیژن حلی، محمدحسین حقیقی زاده، محمد ابوالفتحی* صفحات 443-448
    زمینه و هدف
    کیفیت خواب ممکن است به طور مستقیم با سطح سرمی ویتامین D مرتبط باشد. هدف این مطالعه اثر مکمل ویتامین D بر امتیاز و کیفیت خواب افراد 20 تا 50 سال مبتلا به اختلال خواب بود.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور (Double blind) مداخله ای بود که در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، بیمارستان گلستان از آبان تا بهمن ماه 1394، بر روی 89 فرد مبتلا به اختلال خواب بر اساس شاخص خواب پیتزبورگ انجام گردید. افراد واجد شرایط با روش آسان انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله (44 نفر) و گروه کنترل (45 نفر) تخصیص شدند. ابتدا و انتهای مطالعه، پرسشنامه اختلال خواب پیتزبورگ، پرسشنامه بین المللی فعالیت فیزیکی، پرسشنامه داده های عمومی، زمان در معرض آفتاب بودن، سطح سرمی ویتامین D، زمان چرت زدن روزانه، یادآمد خوراک سه روزه، برای همه افراد ثبت و ارزیابی شد. گروه مداخله هر دو هفته یک کپسول 50000 واحد بین المللی ویتامین D و گروه دارونما هر دو هفته یک کپسول پلاسبو به مدت هشت هفته دریافت نمودند.
    یافته ها
    میانگین نمره اختلال خواب در گروه آزمون پیش و پس از مداخله به ترتیب 2/44±9/45، 2/97±6/75 (0/001P=) و در گروه دارونما 3/14±10/51، 3/04±9/73 (0/18=P) تعیین شد. در انتهای مطالعه امتیاز خواب (بر اساس پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ) در گروه دریافت کننده ویتامین D نسبت به دارونما کاهش معناداری یافت (0/001P=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مکمل یاری با ویتامین D در افراد بالغ مبتلا به اختلال خواب، کیفیت خواب (بر اساس پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ) را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: مکمل ویتامین D، اختلال خواب، ویتامین D سرم
  • محمد مولوی، رسول یوسفی مشعوف* محمد یوسف علیخانی، حسن محمودی، علیرضا زمانی، فریبا کرامت، سارا سلیمانی اصل صفحات 449-456
    زمینه و هدف
    بروسلوز یک بیماری باکتریال مشترک بین انسان و دام می باشد. در بیماری بروسلوز، ایمنی هومورال و سلولی نقش اساسی دارند. با توجه به اینکه حجامت بر عملکرد سیستم ایمنی میزبان موثر است و توانایی نهفته در تنظیم واکنش های التهابی را دارد و به عنوان یکی از روش های درمانی مورد توجه در طب سنتی جهت درمان بیماری های التهابی به شمار می آید، از این رو هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر حجامت بر سطح سرمی اینترفرون گاما (IFN-γ) در رت های آزمایشگاهی مبتلا به بیماری بروسلوز بود.
    روش بررسی
    این پژوهش تجربی از فروردین 1394 تا شهریور 1394 در آزمایشگاه میکروب شناسی و حیوان خانه دانشگاه علوم پزشکی همدان به روش تجربی بر روی 48 سر رت در شش گروه انجام گرفت. ابتدا رت ها به روش تزریق داخل صفاقی با مقدار cfu/ml 105×5 از سویه بروسلا ملیتنسیس (Brucella melitensis) آلوده شدند. پس از گذشت یک هفته جهت اطمینان از صحت ابتلا رت های آلوده شده با بروسلا از تست های سرولوژی (رایت، کومبس رایت و 2-مرکاپتواتانول) (Wright، Coombs Wright، 2-Mercaptoethanol) جهت اثبات بیماری استفاده شد. سپس رت ها از ناحیه ساکرال حجامت شدند و پس از گذشت دو هفته سطح سرمی اینترفرون گاما با روش الیزا و مطالعه بافت ها با روش رنگ آمیزی هماتوکسیلین ائوزین مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که حجامت باعث افزایش چشمگیری در میزان میانگین سطح سرمی اینترفرون گاما می گردد. در بررسی هیستوپاتولوژی بافت کبد رت ها در گروه های مبتلا شده به بروسلوز و حجامت شده، نشان از تاثیر حجامت بر بهبود ضایعات بافتی بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که انجام حجامت می تواند باعث افزایش سطح سرمی اینترفرون گاما و در نتیجه کمک به پاکسازی بیماری و بهبود آسیب های حاصل بیماری بروسلوز گردد.
    کلیدواژگان: بروسلوزیس، گروه کنترل، مرکاپتواتانول، اینترفرون گاما، رت
  • بابک مصطفی زاده*، محمدحسین کمال الدینی، فارس نجاری صفحات 457-462
    زمینه و هدف
    داده های مرگ ومیر درست و دقیق به منظور برنامه ریزی ها امری ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی انطباق گواهی های فوت صادر شده با اصول صحیح علمی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی گذشته نگر، با استفاده از داده ها در پرونده بالینی از اول فروردین سال 1392 تا پایان اسفند 1393 در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی پرونده های فوتی در بیمارستان شهدای تجریش و مدرس تهران بوده که با روش سرشماری انتخاب و داده های آن استخراج شده است.
    یافته ها
    45/6% از گواهی های فوت توسط متخصص پزشکی قانونی صادر و 76/4% از گواهی های فوت، علت مرگ با پرونده بالینی فرد همخوانی داشته و 23/6% از موارد همخوانی نداشته است. در 64/8% موارد کد 10-ICD درست درج شده است.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که گواهی فوت توسط متخصصین پزشکی قانونی به صورت صحیح و اصولی تر تکمیل شده است.
    کلیدواژگان: پژوهش های مقطعی، پزشکی قانونی، گواهی فوت، مرگ ومیر بیمارستان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استانداردها
  • محمد جواد یزدان پناه، زهره یوسفی*، امیر حسین جعفریان، لعیا شیرین زاده، مینا برادران صفحات 463-468
    زمینه و هدف
    پیودرما گانگرنوزوم Pyoderma gangernsum (PG) (درماتوز نوتروفیلیک غیرعفونی و التهابی اولسراتیو پوستی) یا زخم نوتروفیلی در پوست ضایعه ای است که بیشتر از نیمی از موارد در بیماران با زمینه کولیت اولسروز و کرون تظاهر می کند. در این پژوهش یک مورد پیودرما گانگرنوزوم پس از عمل جراحی دستگاه تناسلی گزارش شد.
    معرفی بیمار: زن 37 ساله با سابقه درمان دارویی کولیت اولسروز، به علت جراحی توده زیر مجرای ادراری در دو هفته پیش و شکایت تب، درد، ضایعات پاپولی شکل ملتهب در محل عمل جراحی و سطح میانی ران به بیمارستان دانشکده پزشکی مشهد مراجعه کرد. به علت عدم پاسخ به آنتی بیوتیک با وجود کشت منفی زخم و کشت خون و دبریدمان زخم، نمونه برداری انجام شد و با پاسخ آسیب شناسی، PG با تجویز کورتیکواسترویید بهبودی پیدا کرد و پس از شش ماه از درمان در بهبودی کامل یافت.
    نتیجه گیری
    علایم کلینیکی و یا آزمایشگاهی اختصاصی برای پیودرما گانگرنوزوم وجود نداشت. اساس تشخیص رد سایر بیماری های التهابی و احتمال بروز آن در افراد مستعد بود.
    کلیدواژگان: پیودرما گانگرنوزوم، گزارش موردی، بیماری های پوستی، کورتیکواستروییدها، کولیت اولسروز
|
  • Fariba Jaffary, Latifeh Abdellahi*, Mohammad Ali Nilforoushzaheh Pages 399-407
    Cutaneous leishmaniasis (CL) is an endemic parasitic disease of major health impact in many parts of the world and is caused by several species of the protozoan parasite Leishmania. Antimonial compounds (i.e glucantime and pentostam) are the first-line treatment for cutaneous leishmaniasis with emerging drug resistance as a problem. The control of Leishmania is further complicated by the emergence of drug-resistant parasites. In the clinical settings, resistance to SbV containing drugs is now well established and it was found to occur in South America, Europe, the Middle East and most notably in India. Clinical resistance to organic pentavalent antimonials, in the form of sodium stibogluconate (pentostam) or N-methylglucamine antimoniate (glucantime), has long been recognized. However, it is unknown whether the clinical failure of chemotherapy is attributable to the development of drug resistance mechanisms in the parasite or to a variety of host factors that might also contribute to low drug response. Reported rate of drug-resistance to antimonial compounds in Iran varies from 9.4% to 94.2% and there is not any comprehensive study on this issue. Indeed, in the endemic region treatment with SbV fails in more cases; thus, in general patients infected with resistant parasites are unresponsive although exceptions have been reported. This article aims to review the mechanisms of drug resistance to these compounds. The main resistance factors include genetical, enzymatic, intracellular (such as apoptosis and cytoskeleton changes) and resistance proteins. Also, mechanisms related to drug transport and intracellular activation are discussed. Various methods of drug resistance detection such as culture and molecular methods (i.e polymerase chain reaction) are reviewed. Although the exact mechanism of action glucantime is not clear, it seems that protein and gene factors involved in cellular drug entry are the main causes of drug resistance. Cross-sectional studies on meglumine antimoniate resistance in endemic areas of cutaneous leishmaniasis in Iran are highly recommended. Also, studies for evaluation of alternatives therapies for antimonial resistant cases are required.
    Keywords: cutaneous leishmaniasis, drug resistance, prevalence
  • Zahra Ousati Ashtiani, Javad Tavakkoly-Bazzaz, Seyed Alireza Salami, Mohammad Reza Pourmand, Gholamreza Pourmand Pages 408-416
    Background
    Aberrant pre-mRNA alternative splicing is a common event in cancer cells. Many abnormally spliced RNA variants have been observed in tumor cells and they can be used as biomarkers or therapeutic targets in new drug design. Increasing our knowledge in understanding the mechanisms of alternative pre-mRNA splicing for cancer-related genes and determination of cancer specific isoforms are important for the development of new strategies in cancer therapy. The aim of this study was isoforms identification and expression of PIK3CA, FGFR3 and FGFR1 genes in bladder cancer by RNA Sequencing and Real-Time PCR.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted at Urology Research Center of Sina Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, from September 2014 to October 2016. Paired tumor and adjacent normal tissues samples were obtained from 30 bladder cancer subjects. Total RNAs were extracted from bladder tumor and normal tissues. Quantitative and qualitative examinations have been done. After quality control, fragmentation of RNAs and cDNA library construction, next-generation RNA sequencing was performed. Resulting raw data were analyzed with different bioinformatics software. Differential expression was confirmed by Real-Time PCR.
    Results
    RNA sequencing results showed the number of PIK3CA (1 vs 3), FGFR3 (7 vs 6) and FGFR1 (9 vs 12) isoforms and their expression were different in bladder normal tissues in comparison to tumor tissues. Overexpression of PIK3CA gene have been observed in 42% of tumor samples but statistically was not significant. Increased FGFR3 gene (P=0.01) and decreased FGFR1 (P=0.01) expression were significant. There was an association with overexpression of FGFR3 and cigarette smoking ((P=0.037) and family history (P=0.004).
    Conclusion
    RNA sequencing make possible to do the accurate assessment of transcript abundance and identification of different isoforms resulted from aberrant pre-mRNA alternative splicing, which is a crucial process for the maturation of transcripts of multi-exon genes. Regarding the differences in isoforms expression in tumor and normal tissues of bladder cancer, they have potential to be used as biomarkers and sensitive targets for cancer therapy.
    Keywords: cross-sectional studies, fibroblast growth factor receptors, PIK3CA, RNA sequenceing, transcriptome
  • Nasim Ghazavi-Khorasgani, Elham Janghorban-Laricheh, Marziyeh Tavalaee, Dina Zohrabi, Homayon Abbasi, Mohammad Hossein Nasr- Esfahani Pages 417-423
    Background
    Post-acrosomal sheath WW domain binding protein (PAWP) is one of sperm factors related to oocyte activation and is expressed in elongating spermatid. Previously, the effect of high of testicular temperature in infertile men with varicocele on semen quality, sperm DNA damage, expression of genes and proteins were reported. In this study, expression of PAWP at RNA and protein levels, and also sperm DNA damage were compared between fertile and infertile men with varicocele.
    Methods
    In this case-control study, semen samples were collected from 35 infertile men with varicocele (grade II & III) and 20 fertile men referring to Isfahan Fertility and Infertility Center from January 2016 to September 2016. Ejaculated semen was obtained by masturbation into a sterile plastic container after 3-5 days of abstinence and was allowed to liquefy at room temperature. Briefly, sperm concentration, motility and morphology were evaluated using a sperm chamber (Sperm meter; Sperm Processor, Aurangabad, India), Computer Assisted Semen Analysis (CASA, Video Test, ltd: version Sperm 2.1, Russia) and Papanicolaou staining, respectively. In addition, DNA fragmentation, expression of PAWP at RNA and protein levels were assessed by real-time PCR, and Western blot technique, respectively. Microsoft Excel 2013 (Microsoft Corp., Redmond, WA, USA) and Package for the Social Studies were used to analyze data. We used independent-samples t-test to compare the mean value between different groups. Differences with values of P
    Results
    Mean of semen volume, sperm concentration, percentage of sperm motility, and expression of PAWP at both RNA (P=0.0001) and protein (P=0.03) levels were significantly lower in infertile men with varicocele in comparison with fertile men. In addition, mean percentage of sperm abnormal morphology and sperm DNA fragmentation were significantly higher in infertile men with varicocele in comparison with fertile men (P
    Conclusion
    Expression of PAWP as a protein involved in spermatogenesis and fertilization process, has decreased in infertile men with varicocele. In addition, sperm DNA integrity was disrupted in these individuals that can be considered as a main etiology of infertility.
    Keywords: case-control studies, DNA fragmentation, PAWP, semen analysis, varicocele
  • Samira Ehyayi, Mehdi Hedayati, Marjan Zarif Yeganeh, Sara Sheikholeslami, Sayed Asadollah Amini Pages 424-429
    Background
    Thyroid carcinoma is the most common endocrine malignancy and approximately accounts 2% of all cancer cases. Medullary thyroid cancer (MTC) is an endocrine tumor with differentiation of Parafollicular or C-cells and is categorized into hereditary or sporadic types. Medullary thyroid carcinoma approximately accounts for 5-10% of all thyroid carcinoma. Germ-line and somatic mutations in exons 10 and 11 RET (Rearranged during Transfection) proto-oncogene are responsible for the occurrence of the familial and sporadic types, respectively. Calcitonin is a key marker in MTC diagnose and has been demonstrated to be highly sensitive for differential diagnosis prognostic assessment, follow-up and evaluation of MTC treatment. The aim of this study was to investigate the relationship between plasma levels of calcitonin in MTC patients with or without RET mutation.
    Methods
    In this cross-sectional study, the population consist of MTC patients who have referred to the endocrine and metabolism research center of Shahid Beheshti University of medical sciences since October 2013 till October 2016. Genomic DNA was extracted from peripheral blood leucocytes using the standard salting out/proteinase K method. Nucleotide change detection in exons 10 and 11 was performed using polymerase chain reaction (PCR) and direct DNA sequencing methods. Participants were then divided into two groups with or without mutation (43 individuals in each group). Plasma calcitonin levels were determined by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method in both groups.
    Results
    Evaluation of the level of plasma calcitonin in 43 patients with a molecular mutation in RET proto-oncogene (mean age 31 years) and 43 patients without molecular mutations in RET proto-oncogene (mean age 43 years) were 7.6 pmol/mL and 3.07 pmol/mL respectively. This difference is statistically significant (P=0.0014).
    Conclusion
    Routine measurement of calcitonin has been investigated as a screening method for the diagnosis of medullary thyroid carcinoma patients. Nevertheless, additional data are required to definitely support routine measurement of calcitonin due to the role of RET proto-oncogene.
    Keywords: calcitonin, cross-sectional study, medullary thyroid carcinoma, RET proto oncogene
  • Parviz Saleh, Kian Alipasandi, Mohammadamin Rezazadehsaatlou, Negar Azizi, Amin Abdi Raad* Pages 430-435
    Background
    Urinary tract infections are very common in patients with high blood pressure. Hypertensive patients experience an average of three times of urinary tract infection per year. Blood pressure control is very important for preventing complications and also for identifying high-risk groups. Since, there is no national related study in this regard, the present study was conducted to investigate the effect of chronic hypertension on the incidence and recurrence of urinary tract infections.
    Methods
    In this case-control study, the required data were collected from outpatient cases referring to Taleghani Hospital and Sina Hospital related to Tabriz University of Medical Sciences in Tabriz city, Iran. Data needed for the control group included patients accompanying patients who had no symptoms of urinary tract infection and with no history of blood pressure.
    Results
    60 patients with urinary tract infections were examined: 57 (47.5%) of the subjects were men and 63 (52.5%) women. There was a significant relationship between the rate of red blood cell deposition in the first hour and systolic blood pressure. There was no significant correlation between the numerical value of white blood cell count and systolic or diastolic blood pressure in the studied patients.
    Conclusion
    According to the results of the present study, there was a significant difference in systolic blood pressure in patients ESR 1 hour (red blood cell deposition rate in the first hour) with hypertension in case and control groups. There was a significant correlation between the ESR of the first hour and systolic blood pressure in the study, so that with an increase in ESR 1h, the systolic blood pressure increased in the examined patients, however, no significant correlation was found between ESR 1hour and diastolic blood pressure. Also, there was no meaningful correlation between the numerical value of white blood cell count and systolic or diastolic blood pressure in the studied patients. There was no significant correlation between systolic and diastolic blood pressure and age.
    Keywords: erythrocyte sedimentation rate, hypertension, urinary tract infections
  • Hoda Rezaie, Ahmad Naghibzadeh-Tahami, Mohammad Mehdi Bagheri Pages 436-442
    Background
    The prevalence of gestational diabetes is increasing among pregnant women. It is associated with an increased risk of congenital heart disease, including hypertrophic cardiomyopathy. The aim of this study was to evaluate the effect of maternal diabetes control (based on HbA1c) on their hypertrophic cardiomyopathy in newborns.
    Methods
    This case-control study was performed on 60 neonates born in Afzalipour Hospital (Kerman University of Medical Sciences) from May to November 2014 in two groups of eligible infants using the convenience sampling method. Information about the age, sex, weight, gestational age, maternal age, obstetric history, gestational diabetes through the checklist were collected. Then Doppler echocardiography, M- Mode, Doppler tissue was conducted on two groups. Echocardiographic criteria including ventricular septal thickness and blood HbA1c mothers in both groups were compared. To compare quantitative and qualitative variables between the two groups’ Independent samples t‐test and Chi-square test was used. A significant level of 0.05 was considered in all of the statistical samples and SPSS software, ver. 20 (IBM, Armonk, NY, USA) was used to analyze the data.
    Results
    In this study, the birth weight of infants and the age of mothers did not differ between two groups (Respectively P=0.56, P=0.08) However, HbA1c was significantly higher in the infants of mothers with impaired glucose tolerance test (GTT) (P
    Conclusion
    Diabetes mellitus of mothers causes several complications in their infants. The prevalence of cardiomyopathy hypertrophy is higher in babies whose mothers have higher levels of HbA1c and a sign of poor control of blodd glucose level during pregnancy.
    Keywords: echocardiography, gestational diabetes mellitus, HbA1c, heart septal defects
  • Majid Mohammad Shahi, Seyed Ahmad Hosseini, Bizhan Helli, Mohammad Hosein Haghighyzade, Mohammad Abolfathi* Pages 443-448
    Background
    Sleep quality may be directly related with vitamin D serum level. Some studies found that people with lower vitamin D serum level experienced a lower sleep quality. Consequently, this study aimed at determining the effect of vitamin D supplements on sleep point and quality in 20-50 year-old people with sleep disorders.
    Methods
    This double-blind, clinical trial was performed in Golestan Hospital of Ahvaz Jundishapur Medical Sciences University from November 2015 to February 2016 on 89 people with sleep disorders based on Pittsburgh Sleep quality index (PSQI). Participants of the study were selected based on inclusion and exclusion criteria. Patients under study were divided into two groups of vitamin D supplement and placebo recipients by random allocation. At the end of the study, the data on 89 subjects (44 in intervention group and 45 people in placebo group) were examined. Participants in intervention group received four edible pearls, each 50000 IU vitamin D, one in a fortnight. To placebo group, a placebo capsule (edible paraffin) was given one in a fortnight. Before and after intervention, Petersburg’s sleep quality questionnaire, Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21) questionnaire, international physical activity questionnaire, general information questionnaire, sun exposure, vitamin D serum level and three-day food record questionnaire were assessed and recorded for all participants. To analyze data, Student's t-test, Chi-square test, ANCOVA, Mann-Whitney U test and Wilcoxon statistical tests were used.
    Results
    Mean score of Pittsburgh sleep quality questionnaire before and after intervention was 9.45±2.44 and 6.75±2.97 respectively (P=0.001) in interventional group and 10.51±3.14 and 9.73±3.04 respectively (P=0.18) in controls. Based on the results of the present study, at the end of the study score of Pittsburgh sleep quality questionnaire reduced significantly in vitamin D recipients as compared with placebo recipients (P=0.001).
    Conclusion
    This study shows that the use of vitamin D supplement reduced sleep score (PSQI) or improved sleep score, reduced sleep latency, increased sleep duration and increased subjective sleep quality after modifying confounding variables in adult people with sleep disorder.
    Keywords: serum vitamin D_sleep disorders_vitamin D supplement
  • Mohammad Molavi, Rasoul Yousefi Mashouf* Mohammad Yousef Alikhani, Hassan Mahmoudi, Alireza Zamani, Fariba Keramat, Sara Soleimani Asl Pages 449-456
    Background
    Brucellosis is a systemic infection caused by gram-negative coccobacilli and facultative intracellular bacteria of the genus brucella. Brucellosis is a bacterial disease common to humans and livestock. Infection with Brucella spp. continues to pose a human health risk globally despite strides in eradicating the disease from domestic animals. The humoral and cellular immunity plays an important role in brucellosis. The effect of phagocytosis and cellular immunity has been demonstrated in brucellosis. The effect of cupping as a therapeutic method on bacterial diseases has been demonstrated. By considering this fact that cupping is an effective method on host immune system functions and has potential effect to regulate the inflammatory reactions.
    Methods
    This experimental study was carried out on 48 rats in 6 groups (48 rats were divided into 6 groups) during the first 6 months from January 2015 to July 2016 in the laboratory of microbiology and animal of Hamedan University of Medical Sciences. The rats were infected through the injection of Brucella melitensis with plenty 5×105 (cfu/ml) of bacteria. After a week, in order to approve the accuracy of the infection in the studied rats inoculated with coombos Brucella melitensis, Wright test, 2-Mercaptoethanol test and Coomb's Wright test were used. The rats were then treated with cupping method in their sacral area. IFN-γ was measured using enzyme-linked immunosorbent assay. And the study of tissues using hematoxylin and eosin (H&E) Staining.
    Results
    The results of this study showed that cupping leads to an increase in the mean serum level of interferon-gamma. The histopathological study of liver tissue showed that the radial arrangement was not observed in the infected group with brucellosis and the cells were acidophilus. While, the radial arrangement was observed in treated rats with cupping, but it was not complete. The number of enlarged sinusoids were reduced. But, cell infiltration was observed.
    Conclusion
    This study showed that cupping can increase serum level of IFN-γ, and thus help to the clearance of disease and improvement of injury in the brucellosis animals lab.
    Keywords: brucellosis, control groups, interferon-gamma, mercaptoethanol, rats
  • Babak Mostafazadeh*, Mohammad Hosien Kamaloddini, Fares Najari Pages 457-462
    Background
    The death certificate is a document consisting of the deceased individual’s basic information and identification which is filled out, registered and signed by a doctor. the World health organization’s policies in their health planning, provide a suitable database with knowledge of the required elements for planners and other authorized information demanders. During a multi-year cooperation between various organizations, the first uniformed death certificate according the ICD-10 standard got published in the country in the year 2004.
    Methods
    This is a retrospective study which is about all of the deceased individuals in Tajrish and Modares Tehran hospitals from april 2013 until the march 2014 who had death certificates. In this study the data related to 777 individual’s death certificates and medical files was analyzed. The sampling method was census and all the cases in the study’s time period who had death certificates were studied. The cases that had a gap in their required information were ruled out of the study. The data that included age, sex, place of death, issuing doctor’s expertise, general information and the cause of death was extracted from the archived files.
    Results
    The cases studied, 421 people died in Tajrish Hospital and 356 in Modarres Hospital. The highest number of deaths in both hospitals were in the internal wards (336 cases) and surgery (168 people). 45.6% of death certificates have been issued by a forensic expert. 64.8% cases correctly inserted ICD-10 code.
    Conclusion
    Training of physicians for the importance of death certificate and how it should be completed is very important. This research showed that in the cases which the death certificates were completed by the hospital forensic medicine specialists were more useful and accurate.
    Keywords: cross-sectional studies, death certificates, forensic medicine, hospital mortality, ministry of health, medical education, standards
  • Mohammad Javad Yazdanpanah, Zohreh Yousefi*, Amir Hosein Jafarian, Laya Shirinzadeh, Mina Baradaran Pages 463-468
    Background
    Pyoderma gangrenosum (PG) (ulcerating neutrophilic dermatosis) is a rare disease that about of half of these patients have a systemic disorder, particularly Crohn's and ulcerative colitis. In addition, inflammatory lesions play key role in its pathogenesis. In early diagnosis of disease, we will further prevent of serious consequences of the disease. In this report, a case of PG after the vaginal surgery with history of ulcerative colitis was introduced.
    Case Presentation
    A 37-years old woman was admitted in an University Hospital of Mashhad University of Medical Sciences, Iran, in 2016 two weeks after genital surgery. The chief complaints were fever, painful tenderness, ulcerative lesion and inflammatory papule on surgical site and thigh. She suffered of fever despite received oral and then wide spectrum intravenous antibiotic therapy. Blood cultures and wound culture were negative. In addition to two deferent intravenous antibiotics, topical wound debridement was performed. Despite this course of treatment which did not improve the lesion, biopsy was performed. Histopathology features of biopsy specimen indicated prominent neutrophils mixed inflammation and lymphocytic vasculitis indicated as pyoderma gangrenous. The patient's medical history included associated ulcerative colitis from 18 years ago and she was under irregular oral receiving of Asacol (mesalamine). Intravenous corticosteroid therapy was administered which led to response of skin of right thigh and surgical site inflammation. After 6-months follow-up, the patient is still in good condition.
    Conclusion
    Based on major variable clinical manifestations and no diagnostic serologic test of pyoderma gangrenosum, diagnosis of this disease is difficult. Increased awareness about PG and exclusion of other etiologies such as inflammatory and immunologic disease will aid in prompting of pyoderma gangrenosum diagnosis and proper management of the disease.
    Keywords: case reports, corticosteroids, crohn disease, pyoderma gangrenosum, skin diseases