فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1397)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ترانه یوسفی نژادی، حمید سوری*، عفت محمدی صفحات 206-215
     
    مقدمه و اهداف
    اهداف توسعه پایدار شامل 17 هدف کلی است که یکی از آن ها به طور اختصاصی مرتبط با سلامت است. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت شاخص های اهداف توسعه پایدار مرتبط با سلامت ایران در مقایسه با کشورهای منطقه و کل کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت بود.
    روش کار
    این پژوهش از با بهره گیری از داده های ثانویه به بررسی وضعیت شاخص های اهداف توسعه پایدار مرتبط با سلامت پرداخته است. منبع گردآوری داده های این مطالعه، آخرین داده های منتشرشده از سوی سازمان جهانی بهداشت 2017، بانک جهانی و سایر سازمان های بین المللی مانند سازمان ملل متحد و یونیسف بود. شاخص هایی که در آن ها، وضعیت ایران از میانگین منطقه پایین تر بود، برای بررسی و تحلیل بیشتر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از چک لیستی که مطابق با اهداف پژوهش بود، بهره گرفته شد.
    یافته ها
    در ایران، شاخص های نسبت مرگ ومیر مادران (25 در 100 هزار نفر) ، بروز سل (16 در 100 هزار نفر) و بروز مالاریا (5/0 در هزار نفر) نسبت به میانگین منطقه در وضعیت مطلوب قرار داشتند. شاخص هایی که ایران نسبت به میانگین منطقه در وضعیت نامطلوب قرار داشت، شامل مرگ ومیر ناشی از بلایای طبیعی، مرگ ومیر ناشی از مسمومیت غیرعمدی، مرگ ومیر ناشی از سوانح ترافیکی و سرانه مصرف الکل در جمعیت بالای 15 سال بودند.
    نتیجه گیری
    ایران در دستیابی به برخی اهداف پیشرفت داشته است، اما در کنترل و کاهش برخی شاخص ها نیاز به برنامه ریزی دقیق و اقدامات جدی دارد. اولویت بخشیدن به شاخص هایی که ایران در آن ها موفقیت چندانی نداشته باید موردتوجه جدی تصمیم گیرندگان قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شاخص های سلامت، ایران
  • پریوش شیری، حمید سوری *، علیرضا رزاقی صفحات 216-224
     
    مقدمه و اهداف
    خطای انسانی از مهم ترین علت های مرتبط با مرگ و مصدومیت ناشی از سوانح ترافیکی است که سهم کمی آن کمتر مطالعه شده است. هدف این مطالعه محاسبه یک ساله سهم منتسب جمعیتی (Population Attributable Fraction) این سبب ها در تهران بزرگ است.
    روش کار
    در این مطالعه از اطلاعات ثبت شده 124518 نفر در فرم کام 114 مرکز اطلاعات و ارتباطات راهنمایی و رانندگی کشور (فاوا) ، در سال 1393 استفاده شده است. برای برآورد اندازه ی اثر تخلفات رانندگان دچار سانحه در خیابان و بزرگراه از نسبت بروز خطر تعدیل یافته (Adjusted relative risk) توسط مدل رگرسیون استفاده شد. برآورد سهم منتسب جمعیتی و اندازه اثر بر اساس نسبت بروز خطر (RR) و با استفاده از روش برازی یا فرمول میتینن سهم منتسب جمعیت محاسبه شد.
    یافته ها
    سهم منتسب جمعیتی حرکت با دنده عقب در خیابان ها 98/1درصد و عدم رعایت فاصله طولی 93/1درصد بود. این رفتارها به ترتیب 22 و 23 درصد خطر جرح ناشی از سوانح ترافیکی را افزایش می دهد. در بزرگراه ها بیشترین سهم منتسب جمعیتی، به حرکت با دنده عقب 96/1 درصد، تغییر مسیر ناگهانی 90/1 درصد و تجاوز از سرعت مقرر 87/1 درصد مربوط بود. تجاوز از سرعت مقرر 23 درصد خطر جرح ناشی از سوانح ترافیکی را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    نظارت بر تخلفات رانندگان و کنترل دقیق آن ها در خیابان ها می تواند تا 10 درصد از تصادفات جرحی پیشگیری نماید. همچنین در بزرگراه ها، به کارگیری راهکارهایی برای ممانعت از تخلفات رانندگی موردبررسی در این مطالعه، می توان تا حدود 15 درصد از تصادفات منجر جرح را پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: سهم منتسب جمعیتی، سوانح ترافیکی، رانندگی، تهران
  • حسین حاتمی، هنگامه نامداری تبار، مجتبی لطف علیانی، سمانه اکبرپور، ندا ظفری * صفحات 225-233
    مقدمه و اهداف

    ابتلای همزمان به HBV یاHCV سبب تشدید علایم و کاهش پاسخ به درمان در مبتلای��ن اچ آی وی/ایدز میگردد. هدف این مطالعه بررسی میزان ابتلای هم زمان به HBV یاHCV در مبتلایان اچ آی وی/ایدز و مقایسه ی ویژگی های کلی زیرگروه های مختلف مبتلا به HBV یاHCV است.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی- مقطعی، از میان 2134 مورد جدید اچ آی وی/ایدز ثبت شده در مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت در سال 1395، 908 نفر وارد مطالعه شدند. افراد در 4 زیرگروه HBV-/HCV+, HBV+/HCV-, HBV-/HCV-، و HBV+/HCV+ بررسی شدند. اطلاعات دموگرافیک و راه های انتقال بیماری بین 4 گروه مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد 9/36 سال، 67% مرد، و 47% متاهل بودند. شایع ترین رفتارهای پرخطر رابطه ی جنسی (5/43%) ، و اعتیاد تزریقی (4/34%) بود. از 908 نفر، 505 نفر (6/60%) HBV-/HCV- ، 20 نفر (2/2%) HBV+/HCV-، 318 نفر (35 %) HBV-/HCV+، و20 نفر (2/2 %) HBV+/HCV+ بودند. مقایسه بین 4 زیرگروه نشان داد که میانگین سنی گروه ها تفاوت آماری معنی داری نداشت. تمام افراد HBV+/HCV+، 92 % افراد HBV-/HCV+ ،50 % افراد HBV+/HCV- و 52 % افراد HBV-/HCV- مرد بودند. اعتیاد تزریقی در 74 % افراد HBV-/HCV+ و80 % افراد HBV+/HCV+، و همسر فرد پرخطر یا اچ آی وی مثبت بودن در 30 % افراد HBV-/HCV- و40 % افراد HBV+/HCV-، دیده شد.

    نتیجه گیری

    بیش از 30 % مبتلایان اچ آی وی/ایدز که در سال 1395 در سامانه ی کشوری وزارت بهداشت ثبت شده بودند، به صورت هم زمان مبتلا به HCV یا HBV بودند. آمارهای مربوط به جنس، وضع تاهل و رفتارهای پرخطر در زیرگروه های مختلف از نظر ابتلای هم زمان به HBV/HCV با یکدیگر تفاوت داشتند.

    کلیدواژگان: ویروس نقص ایمنی، ایدز، هپاتیت بی، هپاتیت سی
  • فرزاد ابراهیم زاده، ابراهیم حاجی زاده، مهدی بیرجندی، سهیلا فعلی، شیرین قاضی * صفحات 234-245
     
    مقدمه و اهداف
    افت تحصیلی در دانشجویان رشته پزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است؛ چرا که در آینده می تواند سبب کاهش سطح علمی پزشکان شود. این مطالعه برای پیش بینی رخداد افت تحصیلی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با استفاده از درخت رده بندی انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه طولی، پرونده تحصیلی دانشجویان پزشکی ورودی 87-1378 دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش سرشماری انتخاب و تا شهریور 1395 از نظر افت تحصیلی پیگیری شدند. افت تحصیلی بر اساس وجود حداقل یکی از مولفه های معدل کل نامطلوب، طولانی شدن مدت تحصیل، مشروطی، انصراف از تحصیل، اخراج و مردودی در آزمون های جامع تعریف شد و برای پیشگویی آن از درخت رده بندی CRT و نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.
    یافته ها
    میزان بروز تجمعی افت تحصیلی 4/26 درصد و شایع ترین مولفه های آن، طولانی شدن مدت تحصیل (7/21 درصد) و مشروطی (15 درصد) بوده است. احتمال افت تحصیلی در افراد دارای سابقه ی میهمانی در سایر دانشگاه ها 449/0، در افراد فاقد سابقه میهمانی، پذیرفته شده در ورودی هایی کمتر از 40 نفر و سهمیه قبولی مناطق 1 یا 3 220/0 و در افراد فاقد سابقه ی میهمانی، پذیرفته شده در ورودی هایی با تعداد حداقل 40 نفر و مذکر 456/0 بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شناسایی عوامل پیشگوی افت تحصیلی پیشنهاد می شود این افراد از ابتدای تحصیل به مراکز مشاوره یا استادان راهنمای آموزشی معرفی شوند و در ضمن قوانین میهمانی در سایر دانشگاه ها بازبینی شوند.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجویان رشته پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، داده کاوی، درخت رده بندی
  • سید عباس متولیان، حسن غریب نواز *، محسن اسدی لاری، شیرین سراجی صفحات 246-254
     
    مقدمه و اهداف
    حوادث یکی از نگرانی های جهانی بهداشت عمومی هستند. سالانه 24/1 میلیون نفر در اثر حوادث رانندگی جان می بازند. در ایران حوادث جاده ای علت اصلی سال های از دست رفته عمر را به خود اختصاص می دهد و موتورسواران پرخطرترین گروه عبورومرور جاده ای هستند. استعمال مواد روانگردان از عوامل خطر جدی برای وقوع سوانح ترافیکی بوده و استفاده از موتورسیکلت در بین مصرف کنندگان مواد شایع تر از افرادی است که مصرف نمی کنند. هدف این مطالعه مقایسه رفتار رانندگی در موتورسواران عادی با موتورسواران مصرف کننده مت آمفتامین و متادون بود.
    روش کار
    این یک مطالعه همگروهی تاریخی است که روی 411 موتورسوار در 3 گروه شامل 100 موتورسوار مصرف کننده متادون، 100 موتورسوار مصرف کننده مت آمفتامین و 211 موتورسوار عادی انجام شد. همسان سازی گروهی از نظر گروه سنی و منطقه محل سکونت در بین شرکت کنندگان انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رفتار رانندگی (MRBQ) استفاده شد. سپس آنالیزهای توصیفی و تحلیلی با استفاد از نرم افزار SPSS نسخه 20 و روش رگرسیون خطی چندمتغیره انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره رفتار رانندگی در موتورسواران عادی با موتورسواران مصرف کننده مت آمفتامین و متادون تفاوت آماری معنی داری داشت (0001/0>P) ، اما این تفاوت بین دو گروه مصرف کننده مواد با یکدیگر از نظر آماری معنی دار نبود (292/0 =P). بیشترین تخلف صورت گرفته در هر 3 گروه تخلفات مربوط به سرعت بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهند که در هر 3 گروه موتورسواران عادی و مصرف کنندگان مت آمفتامین و متادون شایع ترین رفتار تخلفات مربوط به سرعت و پس از آن خطاهای ترافیکی بوده است. به علاوه این مطالعه نشان داد که مصرف مواد مخدر (مت آمفتامین و متادون) می تواند بر رفتار رانندگی موتورسواران تاثیر داشته باشد؛ به شکلی که بیشتر خطاها و تخلفات رانندگی در مصرف کنندگان مواد به طور معنی داری در مقایسه با موتورسواران عادی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: رفتار رانندگی، موتورسوار، مصرف مواد مخدر، پرسشنامه رفتار رانندگی موتورسواران (MRBQ)
  • محمد مسعود وکیلی*، آرزو موذن ، سمیرا شریفی، کورش کمالی صفحات 255-264
     
    مقدمه و اهداف
    طراحی و اجرای مداخله های رفتاری مبتنی بر مدل های آموزش بهداشت، برای توصیف عوامل فردی و روان شناختی مرتبط با رفتارهای مرتبط با ایدز به کار می روند. یافته های پژوهش های اخیر نشان می دهند که برنامه های مبتنی بر مدل، در تغییر رفتارهای بهداشتی از کارایی بیشتر برخوردار هستند. هدف این پژوهش، طراحی و ارزیابی روایی ابزار مبتنی بر مدل و فرهنگ ایران، برای مطالعه رفتارهای پیشگیرانه از اچ آی وی/ایدز در دانش آموزان و دانشجویان بود.
    روش کار
    براساس بررسی متون، 58 گویه مرتبط با رفتارهای پیشگیرانه از ایدز تدوین و روایی صوری و محتوایی ابزار به روش کمی و کیفی، توسط گروه های هدف و پانل خبرگان، ارزیابی شد. پایایی ابزار از با محاسبه آلفای کرونباخ و ثبات ابزار به روش آزمون– بازآزمون تایید شد.
    یافته ها
    ابزار پژوهش اولیه شامل 53 گویه، با مقادیر شاخص تاثیر آیتم بالای 5/1، نسبت روایی محتوای بالای 49/0 و شاخص روایی محتوای بالای 79/0 تایید شد. با تحلیل عامل اکتشافی 5 عامل، شامل 30 گویه برای دانش آموزان و 31 گویه برای دانشجویان و با بار عاملی بیش از 40/0 با عنوان حساسیت، شدت، منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده شناسایی شد، که قادر به پیشگویی 58 درصد از تغییرات بود. پایایی ابزار با محاسبه آلفای کرونباخ بالای 80/0 و شاخص ضریب همبستگی بالای 86/0 تایید شد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان داد ابزار طراحی شده برای سنجش رفتارهای پیشگیرانه از اچ آی وی/ ایدز مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی، از روایی و پایایی مناسب برخوردار است و با ویژگی های فرهنگی و اجتماعی ایران تناسب دارد.
    کلیدواژگان: روایی سازه، تحلیل عاملی، پایایی، الگوی اعتقاد بهداشتی، اچ آی وی، ایدز، روان سنجی
  • سیما برید کاظمی، احسان موسی فرخانی، رضا افتخاری گل، علی تقی پور، علیرضا باهنر، امید امامی، حمیدرضا بهرامی * صفحات 265-271
    مقدمه و اهداف
    محققان و متخصصان حوزه سلامت از یافته های خود گزارشی ابتلا به بیماری های مزمن به طرز چشم گیری استفاده می کنند. این مطالعه با هدف بررسی روایی خود گزارشی ابتلا به دیابت طراحی شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی از یافته های سرشماری سال 1394 در سطح کلان شهر مشهد که یک بررسی مبتنی بر جمعیت در افراد بالای 30 سال بوده (n=307103) برای تعیین نسبت خودگزارشی ابتلا به دیابت استفاده شد. از سامانه پرونده الکترونیک سلامت سینا SinaEHR® با کدهای تشخیصی E10 و E11 تایید شده توسط پزشکان به عنوان مرجع استفاده شد. حساسیت، ویژگی، ارزش های اخباری مثبت ومنفی و نسبت درستنمایی با فاصله اطمینان 95 درصد محاسبه شد.
    یافته ها
    حساسیت خودگزارشی ابتلا به دیابت 59/24 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 21/25-97/23) ، ویژگی 04/98درصد
    (فاصله اطمینان 95 درصد: 09/98-99/97) ، PLR 56/12درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 02/13-11/12) ، NLR 77/0درصد
    (فاصله اطمینان 95 درصد: 78/0-76/0) ،PPV 77/44درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 67/45-89/43) و NPV 27/95درصد
    (فاصله اطمینان 95 درصد: 31/95-23/95) ، می باشد. حساسیت خودگزارشی ابتلا به دیابت در مردان، افراد ایرانی، مجرد، سن 60 سال و بیشتر، افراد دارای شاخص توده بدنی (BMI) بین 25-5/18 و افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بالاتر بوده است.
    نتیجه گیری
    اگرچه حساسیت خودگزارشی ابتلا به دیابت در این مطالعه حاضر پایین بوده است، اما ویژگی و ارزش های اخباری مثبت و منفی آن نسبتا خوب بود. خودگزارشی دیابت در مردان، افراد ایرانی، مجرد، سن 60 سال و بیشتر، افراد دارای BMI بین 25-5/18 و افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بالاتر بوده است. به نظر می رسد در استفاده از داده های خودگزارشی در مطالعه های اپیدمیولوژیک احتیاط بیشتری باید صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، خودگزارشی، روایی، مشهد
  • فرزانه فیض منش، علی اصغر صفایی * صفحات 272-282
     
    مقدمه و اهداف
    آمبولی ریه یک رویداد بالقوه کشنده و در عین حال شایع است که در سال های اخیر باعث افزایش تدریجی تعداد بستری های ناشی از آن در بیمارستان ها شده است. به همین دلیل، یکی از چالش برانگیزترین بیماری ها نزد پزشکان به حساب می آید. هدف اصلی از این پژوهش، گزارش یک پروژه تحقیقاتی به منظور مقایسه الگوریتم های مختلف داده کاوی برای انتخاب دقیق ترین مدل برای پیش بینی وقوع آمبولی ریه در بیماران بستری است که به فراهم کردن دانش مورد نیاز کادر درمانی در تصمیم گیری بهتر کمک می کند.
    روش کار
    در این پژوهش تلاش شد تا با استفاده از روش های مختلف یادگیری ماشین، یک مدل پیش بینی طراحی شود که بهترین عملکرد در پیش بینی احتمال وقوع آمبولی ریه در بیماران بستری در معرض خطر را داشته باشد. از میان الگوریتم های داده کاوی، از شبکه های بیزی و الگوریتم های درخت تصمیم J48، رگرسیون لجستیک و نیز بهینه سازی حداقل متوالی استفاده شد. داده های مورد استفاده تحقیق، عوامل خطرزا و سوابق گذشته مربوط به بیماران بستری بخش ریه بیمارستان شریعتی تهران بود.
    یافته ها
    بررسی ها صورت گرفته نشان می دهد که صحت و ویژگی در تمام مدل های پیش بینی از عملکرد مطلوبی برخوردار بوده است، و مدل بیزی در پیش بینی وقوع آمبولی ریه، بیشترین میزان حساسیت را داشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهند اگر چه تفاوت کمی در عملکرد مدل های پیش بینی وجود دارد، اما در این گونه داده ها برای پیش بینی وقوع آمبولی ریه در بیماران بستری، مدل شبکه بیزی ابزار مناسب تری است، که می تواند به عنوان روش حمایتی در کنار تصمیم های پزشکی قرار گیرد تا صحت پیش بینی بیماری ها را ارتقاء بخشد.
    کلیدواژگان: آمبولی ریه، یادگیری ماشین، مدل پیش بینی، شبکه های بیزی، درخت تصمیم، رگرسیون لجستیک، بهینه سازی حداقل متوالی، عوامل خطرزا
  • نیلوفر ربیعی، محمد غلامی فشارکی *، محسن روضاتی صفحات 283-292
     
    مقدمه و اهداف
    مدل کاکس یکی از روش های مورد استفاده در داده های بقا به شمار می رود. این درحالی است که داده های سلسله مراتبی همانند داده های این مطالعه ناقض فرض استقلال بوده و استفاده از مدل کاکس با فرض استقلال مشاهدات امکان پذیر نیست. یکی از روش های مهم در تحلیل داده های سلسه مراتبی بقا، استفاده از مدل کاکس چند سطحی است. در این روش علاوه بر مدل بندی متغیر پاسخ، ضرایب رگرسیونی نیز مدل بندی شده و خطای اندازه گیری ناشی از عدم استقلال داده ها کاهش می یابد. این پژوهش با استفاده از مدل کاکس چندسطحی به بررسی تاثیر ماندگاری داروهای کنترل فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاری خون پرداخته است.
    روش کار
    مطالعه حاضر نوعی مطالعه طولی بقا بوده که شامل 346 نفر از کارکنان مبتلا به پرفشاری خون در کارخانه فولاد مبارکه اصفهان است. کارکنان طی سال های 94-1390 با مراجعه به مرکز بهداشت کارخانه با 6 دارو کاپتوپریل، لوزارتان، اتانولول، پروپرانولول، آملودیپین و هیدروکلروتیازید تحت درمان قرار گرفتند. برای بررسی ارتباط متغیرهای سابقه کاری، شاخص توده ی بدنی و داروهای مصرف شده با مدت ماندگاری داروها از مدل کاکس دوسطحی به صورت h_ij (t) =h_0 (t) exp⁡ (α_g+x_ij β_j) استفاده شد، به طوری که اندیس i و j به ترتیب واحدهای سطح اول و دوم هستند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از برازش مدل در طول یک دوره 5 ساله، اثر متغیر شاخص توده ی بدنی (019/0=P) و داروهای آتنولول (046/0P=) و آملودیپین (021/0P=) را به صورت تکی و اثر لوزارتان-آملودیپین (042/0=P) و آتنولول هیدروکلروتیازید (003/0P=) را به صورت ترکیبی معنی دار نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه، موثرترین داروها در کنترل فشار خون به ترتیب آملودیپین، ترکیب آملودیپین-لوزارتان و آتنولول گزارش شد.
    کلیدواژگان: داروهای کاهش فشار خون، تحلیل چندسطحی، تحلیل بقا
  • حسین تیره، راضیه یوسفی، سید بهنام مظلوم شهری، محمد تقی شاکری* صفحات 293-301
     
    مقدمه و اهداف
    فشار خون به واسطه پیامدهای آن یک مشکل جهانی است. مدل های رگرسیون معمولی برای ارزیابی این مشکل محدودیت دارند، زیرا نمودار مرجع حاصل از یک جمعیت مشخص نمی تواند برای جمعیت دیگر مناسب باشد. مدل رگرسیون چندکی چندجمله ای، جایگزینی انعطاف پذیراست. این مطالعه با هدف تعیین مقادیر مرجع و منحنی های صدکی فشار خون در شهر مشهد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی روی نمونه تصادفی شامل 6949 نفر از افرادی که برای غربالگری دیابت در سال 1389 به مراکز بهداشتی- درمانی منطقه ثامن مراجعه کرده بودند، انجام شد. تجزیه و تحلیل صدک های مختلف با متغیرهای جنس، سن، شاخص توده ی بدنی، دور کمر به باسن و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک صورت گرفت. تمامی محاسبه ها با استفاده از نرم افزار R نسخه 3. 0. 1 انجام شد.
    یافته ها
    58/70 درصد از بین شرکت کنندگان مرد و 42/29 درصد زن بودند. یافته های مدل رگرسیون چندکی نشان داد که اغلب با افزایش متغیرهای سن، شاخص توده ی بدنی و نسبت دور کمر به باسن، فشار خون در تمامی صدک ها افزایش داشت. در تمامی متغیرها در صدک های 75ام و 95ام افراد دارای علائم فشار خون متوسط و بالا بودند و در سایر صدک ها افراد دارای فشار خون نرمال بودند.
    نتیجه گیری
    مدل به کار رفته اطلاعات بیشتری در مورد فشار خون و الگوهای مربوط به آن ارایه داد. با توجه به یافته ها به نظر می رسد نیاز به توجه بیشتری به افراد سالخورده و دارای اضافه وزن در صدک های 75 ام و 95 ام وجود دارد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، رگرسیون چندکی، شاخص توده بدنی، مشهد
|
  • T Yousefinezhadi , H Soori* , E Mohamadi Pages 206-215
     
    Background and Objectives
    The sustainable development goals include 17 goals, one of which is exclusively related to health. The aim of this study was to assess the status of indicators of sustainable development goals related to health in Iran compared to countries in the region and the WHO countries.

    Methods
    Secondary data were used to examine the status of indicators of sustainable development goals related to health. The data reported by the World Health Organization in 2017, the World Bank, and other available resources at the international levels such as the UN and UNICEF were addressed. The indicators according to which the situation in Iran was below the average of the region were selected for further exploration and analysis. A checklist, which met the research objectives, was used for data collection.

    Results
    The status of the maternal mortality ratio (25 in 100,000 people), incidence of tuberculosis) 16 in 100,000 people), and incidence of malaria (0.5 in 1000 people) was favorable. The indicators with an unfavorable status in Iran compared to the regional average were the mortality due to natural disasters, unintentional poisoning, road traffic injuries, and alcohol consumption per capita.

    Conclusion
    Iran has achieved many SDGs goals; however, there is a need for carefully designed plans for controlling and reducing some indicators. Prioritizing indicators in which Iran has had little success should be taken seriously by decision makers.
    Keywords: Sustainable development, Health indicators, Iran
  • P Shiri , H Soori* , A Razzaghi Pages 216-224
     
    Background and Objectives
    Human errors are the most important factors for RTIs, which have been addressed in few quantitative studies. The objective of this study was to calculate the annual population attributable fraction (PAF) of the most important human risk factor for RTIs in the streets and highways of the Great Tehran.

    Methods
    In this study, the data of 124518 individuals registered in the COM114 form of the Police Information and Communication Technology (ICT- FAVA) data system of the country were employed in 2014. A regression model was applied to estimate the magnitude of the impact of traffic violations of drivers with RTIs using the adjusted relative risk ratio. To estimate the PAF, the prevalence and effect size were calculated based on the risk ratio (RR) using the baseline method or the Miettinen formula.

    Results
    The PAF of driving in reverse gear and failure to observe safe distance was 1.98% and 1.93%, respectively. Driving in the reverse gear and failure to observe the safe distance increased RTIs by 22% and 23%, respectively. On the highways of the Great Tehran, the largest proportion of PAF was related to driving in reverse gear (1.96%), sudden movement of the car (1.90%), speeding (1.87%). Speeding increased the risk of RTIs by 23%.

    Conclusion
    Monitoring traffic violations can decrease road crashes by 10% in the streets. Moreover, on highways, use of strategies to prevent traffic violations can decrease RTIs by up to 15%.
    Keywords: Population attributable fraction (PAF), Road traffic injuries, Driving, Tehran
  • H Hatami, H Namdaritabar, M Lotfaliany, S Akbarpour, N Zafari* Pages 225-233
    Background and Objectives

    Hepatitis B virus (HBV) and hepatitis C virus (HCV) co-infections could affect the prognosis of disease in patients with human immunodeficiency virus (HIV)/AIDS. We aimed to determine HBV/HCV co-infection in HIV-positive individuals; and to compare the characteristics of different subgroups of HIV/HBV/HCV.

    Methods

    In this cross-sectional study, 908 of 2134 newly-registered HIV-positive individuals in the Iranian Ministry of Health in 2016 were recruited. Participants were divided into four subgroups (HBV-/HCV-, HBV+/HCV-, HBV-/HCV+, and HBV+/HCV+). Demographic data and HIV transmission routes were compared between subgroups.

    Results

    Among908 participants, 505 (60.6%) were HBV-/HCV-, 20 (2.2%) were HBV+/HCV-, 318 (35%) were HBV-/HCV+, and 20 (2.2%) were HBV+/HCV+. Mean age of participants was 36.9 years; 67% were male and 47% were married. The commonest high-risk behaviors were unsafe sex (43.5%) and IV drug-abuse (34.4%). There was no statistically significant difference between the mean ages of subgroups. All HBV+/HCV+ ,92% of HBV-/HCV+, 50% of HBV+/HCV- and 52% of HBV-/HCV- were men and the difference between groups was statistically significant (p-value: <0.001). Seventy four percent of HBV-/HCV+ and 80% of HBV+/HCV+ reported IV drug-abuse. Thirty percent of HBV-/HCV- and 40% of HBV+/HCV- were spouse of HIV-positive or high-risk individuals.

    Conclusion

    More than 30% of newly registered HIV-positive individuals in the Iranian Ministry of Health in 2016 were co-infected with either HBV or HCV. Frequency of men, marital status and high-risk behaviors were different in various subgroups.

    Keywords: Human immunodeficiency syndrome, AIDS, Hepatitis B, Hepatitis C
  • F Ebrahimzadeh , E Hajizadeh, M Birjandi , S Feli , SH Ghazi * Pages 234-245
     
    Background and Objectives
    Academic failure is of paramount importance for medical students because it might lead to a decline in scientific level of the community of physicians in the future. This study was conducted to investigate the predictors of academic failure in medical students of Lorestan University of Medical Sciences using classification tree.

    Methods
    In this cohort study, academic records of all medical students of Lorestan University of Medical Sciences during the academic years of 1999-2008 were selected by census and were followed up until September 2016. Academic failure was defined as having at least one of the components of appropriate grade point average, prolonged graduation, academic probation, dropout, expulsion, and any failure in ccomprehensive exams and the CART classification tree was adopted using the SPSS 22 software to predict it.

    Results
    The cumulative incidence of academic failure was 26.4% and the most prevalent components were prolonged graduation (21.7%) and academic probation (15.0%). The probability of academic failure was 0.449 in subjects taking guest courses, 0.220 in subjects with no history of guest courses admitted to courses with less than 40 students and admission quotas of zone 1 or 3, and 0.456 in subjects with no history of guest courses admitted to courses with more than 40 students and males.

    Conclusion
    With respect to identifying the predictors of academic failure, it is suggested that these students be referred to consulting centers of the university or educational supervisors’ moreover, the regulations of taking guest courses in other universities should be revised.
    Keywords: Academic failure, Medical students, Lorestan university of medical sciences, Data mining, Classification tree
  • SA Motevalian , H Gharibnavaz* , M Asadi Lari , SH Seraji Pages 246-254
     
    Background and Objectives
    Accidents are one of the global concerns in public health. About 1.24 million people die in traffic accidents annually. Road accidents are the leading cause of years of life lost in Iran and motorcyclists are the riskiest group of road users. Drug abuse is one of the main causes of road traffic accidents and motorcycling is more popular in drug abusers. So, this study was conducted to compare the riding behavior of normal and drug abuser motorcyclists.

    Methods
    This historical cohort was performed in 411 motorcyclists in 3 study groups: 100 methadone consumer motorcyclists, 100 methamphetamine consumer motorcyclists, and 211 normal motorcyclists. The participants in three groups were matched for age and area of residence. A motorcycle riding behavior questionnaire was used to collect the data. Then, the collected data were analyzed with the SPSS (V-20) software using descriptive and analytic statistics. Multivariate linear regression was applied for statistical analysis.

    Results
    There was a significant difference in the riding behavior score between normal motorcyclists and methamphetamine user and methadone user motorcyclists (P<0.0001), but the difference between drug user motorcyclists was not significant (P=0.292). The most frequent violation in all three groups was speeding.

    Conclusion
    the results showed speeding was the most frequent violation in all three groups followed by traffic errors. It was found that drug abuse (methamphetamine and methadone) could have an impact on motorcyclists’ riding behaviors as it could increase the riding behavior score in drug user motorcyclists compared to normal motorcyclists.
    Keywords: Riding behavior, Motorcyclist, Drug abuse, Manchester riding behavior questionnaire
  • A Moazen , S Sharifi , K Kamali , MM Vakili * Pages 255-264
    Background and Objectives
    The results of recent studies suggest that model-based health education programs are more effective in changing health behaviors. Interventional programs based on health education theories can be used to explain individual and psychological behavioral determinants in order to reduce the risk of HIV/AIDS. This study was conducted with the aim of psychometric analysis of an HIV scale based on model, population and culture of Iran.

    Methods
    We used qualitative and quantitative methods during August 2015 to December 2017. The items were generated based on a literature review and interviews with an expert panel. After providing a primary list of the instrument items, we used content and face validity. The first step of the study was done in a sample of medical and non-medical college and high school student from Zanjan. The exploratory factor analysis, internal consistency reliability, and test-retest reliability of the scale were measured.

    Results
    Fifty-eight items were generated from interviews with experts and review of the literature. After measuring the face and content validity, the items decreased to 53 items. The exploratory factor analysis discovered five factors (perceived susceptibility, severity, benefits, barriers, and self-efficacy), including 30 items for high school students and 31 for university students, that predictive more than 58% of the observed variance. The Cronbach’s alpha coefficient for the sub-scales ranged from 0.80 to 0.86, and the ICC was above 0.86.

    Conclusion
    The results showed that the HBM was a valid and reliable tool for measuring the HIV/AIDS beliefs and could be used in future investigations.
    Keywords: Psychometric, Construct Validity, Factor Analysis, Reliability, Health Belief Model, HIV, AIDS
  • S Baridkazemi , E MosaFarkhani , R Eftekhari Gol , A Taghipour , A Bahonar , O Emami , HR Bahrami * Pages 265-271
     
    Background and Objectives
    Researchers and health specialists are increasingly using self-reports to obtain information on chronic illnesses. This study was conducted to assess the validity of self-reports of diabetes based on a recent field survey in Mashhad.

    Methods
    In this cross-sectional study, we used the results of 2015 census in Mashhad, a population based survey of people over the age of 30 (n =307103), to determine the proportion of self-reported diabetes. The patient records of Sina Electronic Health Record system (SinaEHR®) coded as E11 and E12 approved by doctors were used as a reference. The sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value were calculated with 95% confidence intervals.

    Results
    The sensitivity, specificity, PLR, NLR, PPV, and NPV of self-reported diabetes was 24.59% (95% CI: 23.97-25.21), 98.04% (95% CI: 97.99-98.09), 12.56% (95% CI: 12.11-13.02), 0.77% (95% CI: 0.76-0.78), 44.77% (95% CI: 43.89-45.67), and 95.27% (95% CI: 95.23-95.31), respectively. The sensitivity of self-reported diabetes was higher in men, Iranian individuals, single subjects, people aged 60 and over, individuals with a BMI of 18.5-25, and those with university education.

    Conclusion
    Although the sensitivity of self-reported diabetes was poor in this study, its specificity and positive and negative predictive values were good. Furthermore, the sensitivity of self-reported diabetes was higher in men, Iranian individuals, single subjects, people aged 60 and over, individuals with a BMI of 18.5-25, and those with university education. It seems that caution should be exercised in using self-reported data in epidemiological studies.
    Keywords: Diabetes, Self-reports, Validity, Mashhad
  • F Feizmanesh , AA Safaei * Pages 272-282
     
    Background and Objectives
    Pulmonary embolism is a potentially fatal and prevalent event that has led to a gradual increase in the number of hospitalizations in recent years. For this reason, it is one of the most challenging diseases for physicians. The main purpose of this paper was to report a research project to compare different data mining algorithms to select the most accurate model for predicting pulmonary embolism in hospitalized patients. This model would provide the knowledge needed by the medical staff fir better decision making.

    Methods
    In this research, we designed a prediction model using different methods of machine learning that would best predict the probability of pulmonary embolism in patients at risk. Among data mining algorithms, Bayesian network, decisions tree (J48), logistic regression (LR), and sequential minimal optimization (SMO) were used. The data used in the study included risk factors and past history of patients admitted to the Lung Department of Shariati Hospital, Tehran, Iran.

    Results
    The results showed that the accuracy and specificity of all prediction models were satisfactory. The Bayesian model had the highest sensitivity in predicting pulmonary embolism.

    Conclusion
    Although the results showed a little difference in the performance of prediction models, the Bayesian model is a more appropriate tool to predict the occurrence of pulmonary embolism in hospitalized patients in this type of data. It can be considered a supportive approach along medical decisions to improve disease prediction.
    Keywords: PPulmonary embolism, Machine learning, Prediction models, Bayesian networks, Decision Tree, Logistic Regression, Sequential minimal optimization, Risk factors
  • N Rabiei, M Gholami Fesharaki *, M Rowzati Pages 283-292
     
    Background and Objectives
    The Cox model is one of the methods used in survival data; however, the use of hierarchical data, such as the data of this study, violates the assumption of independence, the the Cox model cannot be used assuming independence of observations. One of the important methods for analyzing survival hierarchy data is the use of the multilevel Cox model. In this method, in addition to modeling the response variable, regression coefficients are also modeled and the measurement error resulting from the lack of data independence is reduced. The present study used a multilevel Cox model to investigate the effect of the retention of antihypertensive drugs in people with hypertension.

    Methods
    This longitudinal survival study was conducted in 346 workers with hypertension in Mobarakeh Steel Company in Isfahan. During the years 1390-1394, when the staff attended the health center in the factory, they were treated with six drugs, including captopril, losartan, atenolol, propranolol, amlodipine, and hydrochlorothiazide. In order to examine the relationship of the retention of drugs with job experience, body mass index, and drug history, a two-level Cox model was used as h_ij (t)=h_0 (t)exp⁡(α_g+x_ij β_j), where i and j is the first and second level units, respectively.

    Results
    During five years, the findings of model fitting showed the effect of body mass index (P = 0.019), atenolol (P=0.046), and amlodipine (P=0.021) in a single form, and the effect of losartan-amlodipine (P=0.042) and atenolol-hydrochlorothiazide (P = 0.003) in a combination form were significant.

    Conclusion
    Based on the study results, the most effective drugs for hypertension control are amlodipine monotherapy, amlodipine-losartan combination therapy, and atenolol monotherapy, respectively.
    Keywords: Anti-Hypertensive drug, Multilevel analysis, Survival analysis
  • H Tireh , R Yousefi , SB Mazloum Shahri , MT SHakeri* Pages 293-301
     
    Background and Objectives
    Hypertension is a major global issue due to its consequences. Ordinary regression models have limitations in assessment of hypertension since the reference graph derived from a specific population may not be appropriate for another population. The polynomial quantile regression model is considered as a possible alternative. Hence, this study was conducted with the aim of determining reference values as well as blood pressure percentile curves in Mashhad.

    Methods
    This cross-sectional study was carried out in a random sample of 6949 individuals attending Samen health centers for diabetes screening in 2010. Different percentiles were analyzed using some variables such as gender, age, BMI, WHR, and systolic and diastolic blood pressure. The R software (version 3.0.1) was used for data analysis.

    Results
    In this study, 70.58% and 29.42% of subjects were men and women, respectively. The results of the quantile regression model showed that with an increase in age, BMI, and WHR, blood pressure increased in all percentiles. In all variables, subjects in the 75th and 95th percentiles had moderately high and high blood pressure while they had a normal blood pressure in other percentiles.

    Conclusion
    The model provided more information about blood pressure and its related patterns. According to the results, it seems that more attention should be paid to elderly and overweight individuals in the 75th and 95th percentiles
    Keywords: Hypertension, Quantile regression, BMI, Mashhad