فهرست مطالب

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 24-25 (پاییر و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کبری رشیدی، محبوبه صفوی، سید حسین یحیوی، حجت الله فراهانی صفحات 5-14
    مقدمه
    فقدان آگاهی کافی و عملکرد نامناسب بیماران دیابتی، سبب بروز عوارض وخیم آن می گردد. ارتقاء سطح آگاهی مهم ترین راه کنترل این بیماری است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر حمایت همتا بر سطح آگاهی بیماران دیابتی نوع دو انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی؛ 80 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو به صورت تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب و به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. برای گروه تجربی 10 جلسه ی حمایتی آموزشی به مدت سه ماه پی در پی توسط افراد همتا برگزار شد. در حالی که گروه کنترل فقط مراقبت معمول را دریافت نمودند. ابزار سنجش سطح آگاهی یک پرسشنامه ی پیش ساخته بود که بعد از تایید روایی به روش اعتبار محتوا و پایایی به روش آزمون مجدد(85/0=r) مورد استفاده قرار گرفت. جمع آوری اطلاعات در شروع مطالعه و 3 ماه بعد از مداخله در هر دو گروه به روش مصاحبه انجام شد. داده ها با آزمون های آماری کای دو، تی زوجی و تی مستقل آنالیز گردید.
    یافته ها
    آزمون کای دو نشان داد که دو گروه تجربی و شاهد از نظر مشخصات دموگرافیک همسان بودند. آزمون تی مستقل تفاوت معناداری را بین میانگین نمره سطح آگاهی دو گروه قبل از مطالعه نشان نداد (59/0p=)، لیکن بعد از اجرای مداخله تفاوت معناداری ملاحظه شد (001/0(p<. همچنین آزمون تی زوجی افزایش معناداری در سطح آگاهی گروه تجربی بعد از مداخله نشان داد (001/0 P<)، در حالی که همین آزمون تفاوت معناداری را در سطح آگاهی گروه شاهد نشان نداد (07/0=p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که برای تکمیل عملکرد مراقبین بهداشتی رسمی می توان از حمایت همتایان در بطن جامعه، بعنوان یک روش حمایتی – آموزشی تاثیرگذار و مقرون به صرفه، در جهت بهبود سطح آگاهی و رفتارهای خود مدیریتی بیماران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بیماران دیابت نوع دو، حمایت همتا، سطح آگاهی
  • پریسا شینی جابری، سمیرا بیرانوند، شهرام براز، شهلا اسدی صفحات 15-22
    مقدمه
    عمل بای پس عروق کرونر بعنوان یکی از متداول ترین روش های جراحی قلب توام با عوارض روانی شایعی از قبیل اضطراب و افسردگی است که می تواند پیامدهای منفی برای افراد داشته باشد. به نظر می رسد در این دسته از بیماران، اضطراب قبل از عمل در بالاترین سطح خود قرار دارد و تا یک هفته پس از آن نیز، بالاتر از حد طبیعی خواهد بود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب در این دسته از بیماران انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، میزان اضطراب 100 بیمار تحت جراحی بای پس عروق کرونر بستری در بیمارستان نفت اهواز، که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه اضطراب آشکار اشپیل برگر در روز قبل و یک هفته پس از جراحی بصورت خود گزارش دهی جمع آوری و بوسیله آمار توصیفی و تی تست تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار اضطراب قبل و یک هفته پس از جراحی بای پس عروق کرونر به ترتیب23/12± 86/38 و 86/10±34/36 بود. مقایسه میزان اضطراب روز قبل و یک هفته پس از جراحی، از نظر آماری اختلاف معناداری را نشان داد (014/0P=) که بیانگر کاهش معنی دار اضطراب یک هفته پس از جراحی قلب باز در بیماران می باشد.
    نتیجه گیری
    بیماران تحت عمل جراحی گرافت بای پس عروق کرونر بایستی به طور معمول از نظر اضطراب قبل از عمل بررسی شده و مداخلاتی در جهت پیشگیری یا کاهش اضطراب آن ها طراحی گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، جراحی بای پس عروق کرونری، بیماران
  • محمد میرزایی، سلمان خزایی، راحله رضاییان لنگرودی، زهرا زبده صفحات 24-31
    مقدمه و هدف
    مواجهات شغلی یکی از بزرگ ترین عوامل خطر انتقال بیماری های منتقله از طریق خون و فراورده های خونی در بین پرسنل بهداشتی و درمانی است. با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی، علل و عملکرد پرستاران شهر همدان در خصوص مواجهات شغلی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی انجام شد. اسامی 120 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی همدان بر اساس نمونه گیری طبقه ای و تصادفی استخراج شد. در ادامه پرسشنامه طراحی شده مواجهه شغلی که روایی و پایایی آن مورد تایید واقع شده بود جهت تکمیل در اختیار آنها قرار داده شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها با استفاده از آمار و جداول توصیفی، آزمون کای دو و مدل رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    7/71 درصد پرستاران سابقه مواجهات شغلی را گزارش کردند. سابقه مواجهه در زنان و همچنین پرسنل با سابقه کمتر از 5 سال بیشتر بود. از نظر نوع فعالیت زمان مواجهه، بیشترین موارد (44درصد) مربوط به تزریق یا خون گیری بود. عمده مواجهات (4/39درصد) مربوط به پاشیدن خون و ترشحات بیمار بود. شستشو و ضدعفونی همزمان پس از مواجهه در 3/56 درصد موارد انجام شده بود.
    نتیجه گیری
    بروز مواجهات شغلی به عنوان یک عامل خطر شایع برای بروز بیماری های منتقله از طریق خون و فراورده های خونی در بین پرسنل پرستاری همدان شایع می باشد. برخی عادات غلط نظیر درپوش گذاری سرنگ و عدم استفاده از جعبه های مخصوص دفع اشیاء تیز در بین پرستاران شایع بوده لذا انجام دوره های آموزشی احتیاطات استاندارد برای پرسنل مذکور ضروری است.
    کلیدواژگان: فراوانی، مواجهه شغلی، پرستار، علل، عملکرد
  • فیروزه غضنفری، شیما هاشمی صفحات 32-39
    مقدمه
    هوش سازمانی سبب می شود که سازمان ها به عنوان موجوداتی زنده تلقی شوند. همچنین میزان افزایش دخالت کارکنان در تصمیم گیری ها، تعهد آنان نسبت به سازمان را افزایش می دهد. هدف از این پژوهش تعیین رابطه بین هوش سازمانی و تعهد سازمانی در کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی جهت سنجش همبستگی بود. نمونه شامل 155 نفر (35 زن و 120 مرد) از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد هوش سازمانی آلبرشت و تعهد سازمانی آلن و مییر انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام انجام شد.
    یافته ها
    رابطه مثبت و معنی دار بین هوش سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان به دست آمد (001/0>p، 543/0=r)، همچنین رابطه مثبت و معناداری بین ابعاد مختلف هوش سازمانی (چشم انداز استراتژیک، سرنوشت مشترک، روحیه، میل به تغییر، اتحاد و توافق، کاربرد دانش و فشار عملکرد) با یکدیگر مشاهده گردید(001/0>p).
    نتیجه گیری
    با افزایش هوش سازمانی، تعهد سازمانی نیز افزایش خواهد یافت و در نتیجه افراد متعهدتر، به ارزش ها و اهداف سازمان پای بندتر بوده و فعالانه تر در محیط کاری نقش آفرینی خواهند کرد و کمتر به ترک سازمان و یافتن فرصت های شغلی جدید اقدام می کنند. لذا بررسی نقاط قوت و ضعف هر یک از واحدهای سازمانی و ایجاد فضای لازم برای پذیرش ایده های جدید کارکنان و حل مشکلات آنان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، تعهد سازمانی، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی لرستان
  • والیه منتی، رستم منتی، مریم قاسمی پور صفحات 40-46
    مقدمه
    شغل پرستاری از جمله مشاغلی است که به دلیل مواجه شدن با تنش های مختلف در محیط کار و همین طور به دلیل شیفت های کاری و ساعات کاری فشرده، در پرستاران ایجاد استرس کرده و استرس طولانی مدت در آنان ممکن است منجر به فرسودگی شغلی شود. در این پژوهش، نقش ویژگی های شخصیتی در فرسودگی شغلی پرستاران، مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه پرستارانی که در بیمارستان های شهرستان ایلام مشغول به کار بودند، تشکیل داده است که تعداد 200 نفر از آنان به طور تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی نئو (روان نژندی، برون گرایی، انعطاف پذیری، دلپذیر بودن و با وجدان بودن) و فرسودگی شغلی مسلش(تحلیل عاطفی، مسخ شخصیت و عدم موفقیت فردی) پاسخ دادند. همچنین برای بررسی رابطه ی بین ویژگی های شخصیتی نئو و فرسودگی شغلی مسلش، از روش آماری تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که تحلیل عاطفی با روان نژندی و برون گرایی (05/0p<، 35/0 = β) و (05/0p<، 25/0-= β) به ترتیب رابطه مثبت و منفی دارد. مسخ شخصیت با روان نژندی (05/0p<، 36/0 = β) رابطه مثبت و با برون گرایی(05/0p<، 15 /0 -= β) رابطه منفی و با دلپذیر بودن (05/0p<، 24/0 -= β) رابطه منفی دارد و عدم موفقیت فردی با برون گرایی(05/0p<، 34/0-= β) رابطه منفی، با دلپذیر بودن(05/0p<، 15/0-= β) رابطه منفی و با با وجدان بودن(05/0p<، 22/0- = β) رابطه مثبت دارد. همه روابط موجود بین این متغیرها معنادار بود.
    نتیجه گیری
    ابعاد مختلف شخصیت بر میزان فرسودگی شغلی در پرستاران موثر است؛ بنابراین با سنجش ویژگی های شخصیتی پرستاران در بدو استخدام، می توان میزان فرسودگی شغلی آنان را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: استرش شغلی، فرسودگی شغلی، ویژگی های شخصیتی، پرستاران
  • سیده فاطمه قاسمی، شیرین حسنوند، فاطمه ولی زاده صفحات 47-54
    مقدمه
    پرستاران و دانشجویان پرستاری به عنوان یکی از مهم ترین اعضای تیم درمان، لازم است در مورد طب مکمل و جایگزین آگاهی داشته و اطلاعات صحیح و مورد نیاز بیماران را در اختیارشان قرار دهند. این تحقیق با هدف بررسی میزان آگاهی و نگرش پرستاران و دانشجویان پرستاری نسبت به طب مکمل و جایگزین انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی و مقطعی 162 پرستار و 115 دانشجوی پرستاری به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه دانش راجع به 19 روش مختلف طب مکمل و جایگزین بود که از پرستاران می خواست آگاهی خود از هر یک از روش های فوق را به صورت عدم آگاهی، کم، متوسط و زیاد مشخص کنند. همچنین پرسشنامه ای شامل 12 سوال به صورت مقیاس لیکرت از کاملا موافق تا کاملا مخالف جهت بررسی نگرش پرستاران نسبت به طب مکمل و جایگزین توسط واحدهای مورد پژوهش تکمیل شد. اطلاعات جمع آوری شده با آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بیشترین آگاهی در بین دانشجویان نسبت به روش های رژیم درمانی(9/60درصد)، ماساژ(4/50درصد)، ویتامین ها (7/48درصد) و درمان های گیاهی (6/42درصد)و در بین پرستاران، روش های رژیم درمانی (1/61درصد)، ویتامین ها (1/53درصد)، ماساژ (7/45درصد)، درمان های گیاهی (3/41درصد)و دعا درمانی (8/35درصد) گزارش شد. هر دو گروه کمترین آگاهی را نسبت به روش های آروماتراپی، هومیوپاتی، کایروپراکتیک، بیوفیدبک و طب فشاری گزارش کردند. میانگین و انحراف معیار نگرش نسبت به روش های طب مکمل در مورد دانشجویان 64/9±35/62 و در پرستاران57/6±88/60 بود.
    نتیجه گیری
    اطلاعات پرستاران نسبت به روش های مختلف طب مکمل در حد مناسبی برای پاسخگویی به استفاده رو به رشد این روش ها در جامعه نیست. اما اکثرآنها به آن باور و نگرش متوسط و یا خوب دارند و ممکن است بدون آگاهی از مزایا و معایب این روش ها از آنها استفاده کنند. لذا بهتر است هم مباحثی از طب سنتی و مکمل در دروس دانشجویان پرستاری قرار گیرد و هم در برنامه ریزی برنامه های آموزش ضمن خدمت و آموزش مداوم پرستاران و ادامه تحصیل پرستاران به این مساله توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: پرستاران، دانشجویان پرستاری، دانش، نگرش، طب مکمل و جایگزین
  • شورانگیز بیرانوند، فاطمه ولی زاده، سیده فاطمه قاسمی، رضا حسین آبادی، مهدی صفری صفحات 55-63
    مقدمه و هدف
    قسمت مهمی از مراقبت بیماران افشا خطا است که یک ابزار مهم برای پیشرفت ایمنی بیماران می باشد. اما شیوع افشا و عوامل موثر بر آن به طور ضعیفی شناخته شده است. این مطالعه با هدف تعیین نگرش پرسنل پرستاری نسبت به موانع افشای خطاهای پزشکی به بیماران انجام شد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی- مقطعی، 180 نفر از کادر پرستاری بیمارستان های آموزشی شهر خرم آباد به روش نمونه گیری سهمیه ای و غیر احتمالی در دسترس انتخاب شدند. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه ای روا و پایا بود که نگرش کادر پرستاری را نسبت به موانع افشای خطاهای پزشکی را در چهار حیطه سازمانی، پرسنلی، بیمار و ماهیت خطا طبق مقیاس لیکرت 5 درجه ای می سنجید. روش جمع آوری اطلاعات به صورت خود ایفایی بود. داده ها با آمار توصیفی، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، تی مستقل ومجذور کای دو تجزیه تحلیل شد.
    یافته ها
    میاتگین و انحراف معیار کلی نگرش کادر پرستاری نسبت به موانع افشای خطا های پزشکی 4/14 ±50/80 بود که در حد متوسط بود. میانگین نگرش کادر پرستاری نسبت به موانع افشای خطا های پزشکی در مورد عوامل مربوط به کارکنان 03/3 ±1/15، ماهیت خطا 27/3 ± 2/15، عوامل سازمانی 35/7 ±82/21 و عوامل مربوط به بیمار 21/6 ±38/28 که در حد متوسط بودند.
    نتیجه گیری
    نگرش پرستاران نسبت به موانع افشای خطاهای پزشکی در حد متوسط بود و مهم ترین عامل بازدارنده افشای خطاها، عامل سازمانی بود. تلاش برای کنترل خطاها با تکیه بر رویکرد سیستمی برای بررسی و رفع موانع موجود پیشنهاد می شود تا احتمال افشای خطا ها و به دنبال آن امنیت بیماران افزایش یابد.
    کلیدواژگان: خطای پزشکی، موانع افشا خطاهای پزشکی، نگرش، پرستار
|
  • Rashidi K., Safavi M., Yahyavi H., Farahani H Pages 5-14
    Background and Aim
    The lack of sufficient knowledge and poor performance diabetic patients, cause serious complications. Promoting knowledge level is the best way to control this disease. This study was performed to evaluate the effect of peer support on knowledge level in type II diabetic patients.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed by choosing 80 type II diabetic patients relative Stratified randomly divided into two experimental and control groups. Peers held down ten training - supportive sessions for experimental group during three following months. Tool measure knowledge level was a questionnaire pre-made, that was used after confirming the validity by content validity and test retest reliability (r=0/85). Data was collected through interviews at baseline and 3 months after intervention in both groups. Finally, data analyzed through Chi-square, paired T, and independent T tests.
    Results
    Chi-square test showed that both experimental and control groups were similar in demographic characteristics. The findings of independent t test did not show any significant difference between the mean score knowledge level of two groups before intervention (p=0.59). While a statistically significant difference was observed after intervention (p<0.01).Also Paired t test showed a significant increase in knowledge level in experimental group after intervention (p<0.01). Whereas the same test showed no statistically significant difference in control groups (p=0.07).
    Conclusion
    The results showed that can peers support be used to complement formal health workers in the community, as a method of support - instructional effective and affordable, in order to improve the knowledge level and self-management behaviors Patient.
    Keywords: Type II diabetes, Peer's support, Knowledge level
  • Sheini Jaberi P., Beiranvand S., Baraz Sh, Asadi Sh Pages 15-22
    Background and Aim
    Coronary Artery Bypass Grafting Surgery as one of the most common surgery methods accompanied by mental complications such as anxiety and depression that have poor outcomes. It seems that in these patients, preoperative anxiety is at the highest level, and a week later, will be higher than normal. This study was conducted to determine the level of anxiety in these patients.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, were examined the anxiety levels of 100 patients undergoing CABG, in Ahvaz Naft hospital, 2011, selected by convenience sampling method. Data was collected through self-reported using "Spielberger Anxiety Inventory" to measure anxiety scores before and post-surgery and analyzed with SPSS20 software, descriptive statistics and t-test.
    Results
    Anxiety mean (S.D) before and 1 week after surgery were respectively, 38.86±12.23, 36.34±10.86. There was a significant difference between anxiety scores before and 1 week after surgery (P=0.014) that indicated rate of anxiety was reduce on 1 week after surgery.
    Conclusion
    Patients waiting for coronary artery bypass surgery should be routinely assessed for anxiety before the procedure, and interventions to prevent or reduce anxiety should be provided.
    Keywords: Anxiety, Artery Bypass Grafting (CABG) Surgery, Patients
  • Mirzaei M._Khazaei S._Rezaeian – Langroodi R._Zobdeh Z Pages 24-31
    Background and Aim
    Occupational exposures are one of greatest risk of transmission blood borne diseases through blood and blood products, among health professionals. Given the importance of the issue, this study was carried by aimed to determine the frequency, causes and functions of nurses, about occupational exposures in Hamadan.
    Materials And Methods
    This study was cross-sectional conducted. 120 names of nurses working in hospitals in Hamadan extracted based on random and stratified sampling. At continue the designed occupational exposures questionnaire that confirmed its validity and reliability had delivered them for complete. After data collection, data were analyzed by descriptive statistics, chi-square test and logistic regression models.
    Results
    71.7% of nurses reported occupational exposures during their service. Occupational exposure history in women and the staff by lower than 5 year work, was higher. About Type of exposure, most cases are related to injection or blood sampling (44%). Majority of exposures were splashing blood and secretions of patients in 39.4%. Washing and disinfection actions after exposure, at the 56.3% of them had been done.
    Conclusion
    Incidence of occupational exposures as common risk factors for diseases transmitted through blood and blood products is common among nursing staff in Hamadan. Some bad habits such as not recapping needles and not using of special disposal boxes are common among nurses. Therefore, standard precautions training of personnel are essential.
    Keywords: occupational exposure, Nurse, Causes, Performance
  • Ghazanfari F., Hashemi Sh Pages 32-39
    Background and Aim
    organizational intelligence causes the organization to be as an alive creature and also increasing the role of staff in making decisions will increase their commitment to the organization. The aim of this study was to determine the relationship between organizational commitment and organizational intelligence in Lorestan University of Medical Sciences staff in 2012.
    Materials And Methods
    This was a descriptive –correlation study. The sample included 155 subjects 35 women and 120 men from the staff of Lorestan University of Medical Sciences in 1391who were selected by using randomized sampling. Data were collected by standardized questionnaires: organizational intelligence Albrecht)2002), and organizational commitment, Meyer and Allen (1991). Data were analyzed by using Pearson's correlation and stepwise multiple regression.
    Results
    A significant positive relationship was gained between organizational intelligence and organizational commitment There was also a positive significant relationship between various dimensions of organizational intelligence (strategic vision, common fate, spirit, desire for change, unity and agreement, application of knowledge and performance pressure) with each other) p <0.001(.
    Conclusion
    By increasing organizational intelligence, organizational commitment will increase, so individuals committed to the organization's values and goals and have a more active role in the work environment and would be less likely to leave organizations are attempting to find new jobs. So we recommend to investigate the strength and weaknesses of each part of an organization and making a good situation for accepting new ideas and trying to solve them
    Keywords: Organizational intelligence, Organizational commitment, Staff, Lorestan university of medical sciences
  • Menati W., Menati R., Ghasemi Pour M Pages 40-46
    Background and Aim
    Nursing is an example of this kind of job which regarding several tension in work environment and working shifts and compressed working hours as well as workload cause stress for them, and long-term stress in them results to burnout. In this study the role of personality characteristics in nurses’ burnout is examined.
    Materials And Methods
    it is correlational study. The statistic population is consisted of all nurses in hospitals ilam working that 200 of them were selected by simple random method and answered the questionnaires for NEO personality characteristics (Neuroticism, extraversion, openness to experience, agreeableness and conscientiousness) and Maslach burnout (emotional exhaustion, depersonalization and reduced personal accomplishment). Also the statistical multiple regression method was used to examine the relation between personality characteristics and burnout.
    Results
    the study finding show that emotional exhaustion has positive and negative meaningful relation with neurosis and extraversion respectively = β)0/35, P<0/05) and -= β)0/25, P<0/05). Depersonalization has a positive relation with neurosis = β)0/36, P<0/05), a negative with extraversion = β) - 0/15, P<0/05), and a negative relation with agreeableness = β) - 0/24, P<0/05), and reduced personal accomplishment has a positive relation with extraversion= β)-0/34, P<0/05), a negative relation with agreeableness = β) -0/15, P<0/05) and a positive relation with conscientiousness = β) 0/22, P<0/05).all of these relationships were meaningfulness.
    Conclusion
    Personality several characteristics effect on burnout measure therefore by evaluation of nurses personality characteristics in employment prime, can be forecast burnout measure.
    Keywords: Job stress, burnout, personality characteristics, nurses
  • Ghasemi F., Hasanvand Sh, Valizadeh F Pages 47-54
    Background and Aim
    nurses and nursing students as one of the important of health care team itis imperative that to be knowledgeable about Complementary and Alternative Therapies andto provide accurate and needed information for patients and other health care professionals.This study is conducted to determine of nurses’ and nursing student’ knowledge, Attitudeand Willingness to Complementary and Alternative Therapies.
    Materials And Methods
    In this descriptive study 162 nurses and 115 nursing students were selected with convenience sampling. The instrument of Data collection was knowledge questionnaire about of 20 different methods of Complementary and Alternative Therapies that requested of nurses expressed their knowledge about every one of this methods as not knowledge, low, moderate and high knowledge. Also to assess of nurses attitude to Complementary and Alternative Therapies, one 12 items questionnaire completed by subjects via likert scales from complete agreement to complete opposites. Collected data analyzed with descriptive statistics.
    Results
    the highest information among students were expressed about regimen therapy (60.9), massage (50.4%), vitamins (48.7 %) and herbal therapy (42.6%) and reported about of regimen therapy (61.1), vitamins (53.1 %), massage (45.7%), herbal therapy (41.3%) and spiritual healing (35.8 %) in nurses. Both groups were reported the lowest knowledge about aromatherapy, homeopathy, chiropractic, biofeedback and acupressure. The mean and standard deviation of attitude of nursing students and nurses to complementary therapy were 62.35 ± 9.64 and 60.88 ± 6.57.
    Conclusion
    The knowledge of nurses to different complementary therapy isn’t sufficient to response to increasing use of these methods in societies. But the majority of them have good and proper attitude to it and may they use of them without of knowledge about of Beneficence and risks of this methods. Therefore it’s better were considered from complementary and alternative medicine in nursing students lessons and in service education programs and continuous training of nurses.
    Keywords: Nurses, Nursing Students, Knowledge, attitude, complementary, Alternative Therapies
  • Beiranvand Sh, Valizadeh F., Ghasemi F., Hosseinabadi R., Safari M Pages 55-63
    Background and Aim
    Disclosing errors to patients is an important part of patient's care that can serve as an important tool for improving patient safety but the prevalence of disclosure, and factors affecting it, are poorly understood. The aim of these studies to determine of Nurses’ attitude to disclosure barriers of medical errors from nurse’s viewpoint.
    Materials And Methods
    In this descriptive – cross sectional study 180 nurses working in khorramabad educational hospitals were selected through non-probability quota and convenience sampling. Data collection tools was a questionnaire with 28 questions valid and reliable that evaluate nurses’ attitude barriers of medical errors disclosure to patient in four domain of organization, staff, patients and nature of errors by 5-degree Likert type scale. The data collection method were analyzed with statistical methods including chi – Square, one way ANOVA and in depended t test.
    Results
    Mean of nurses’ attitude related to disclosure barriers of medical errors to patients were 80/35± 14/4 Means of Nurses’ attitude to disclosure barriers of medical errors were about agents related to staff 15/1 ± 3/03, nature of error15/2 ± 3/27, organization 21/82 ± 7/35, and patient 28/38 ± 6/21.
    Conclusion
    Nurses’ attitude to disclosure barriers of medical errors to patients was moderate and the most attitude barrier was organization factor. So it was suggested control errors based on a systematic approach’s for investigate and eliminate barriers and to improve possibility of error disclosing and patients safety.
    Keywords: Medical Errors, Disclosure barriers of medical errors, Attitude, Nurse