فهرست مطالب

مراقبت امروز - پیاپی 38-39 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مراقبت امروز
پیاپی 38-39 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامران یزدان بخش، محمد جواد بگیان کوله مرز، کلثوم کریمی نژاد، مهنا خورشیدی، فرزانه رشیدی صفحه 1
    مقدمه
    بازیابی ارادی و غیرارادی خاطرات ناخوشایند ذخیره شده در حافظه ی هیجانی با آسیب شناختی روانی همبستگی بالایی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی مقیاس حافظه هیجانی مثبت در نوجوانان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش در قالب یک طرح پژوهش همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان 13 تا 18 سال شهر کرمانشاه تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش در بخش تحلیل عاملی اکتشافی 320 نفر از دانش آموزان شهر کرمانشاه بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. همچنین نمونه پژوهش در مطالعه تحلیل عاملی تاییدی 230 دانش آموز بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه حافظه هیجانی مثبت (EMWSS)، فهرست عواطف مثبت و منفی، پرسش نامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، توانایی هایی شناختی و بهزیستی اجتماعی (جهت روایی واگرا) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بین حافظه هیجانی مثبت با عواطف منفی، آشفتگی های روانشناختی رابطه معکوس و معنی داری وجود داشت (001/0≥P). همچنین بین حافظه هیجانی مثبت با عواطف مثبت، توانایی های شناختی و بهزیستی اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری به دست آمد (001/0≥P). ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 909/0، برای عامل امنیت 762/0 و برای عامل گرمی 925/0 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسشنامه حافظه هیجانی مثبت در دانش آموزان، از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه حافظه هیجانی مثبت، امنیت، گرمی، ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی، نوجوانان
  • فریده معارفی، رسول اسلامی اکبر، زهرا شادفر، محبوبه تقی زادگان زاده، عفیفه رحمانیان صفحه 27
  • سید رسول آقاداود، مظاهرگنجی صفحه 40
    مقدمه
    هنگامی که کارکنان به رهبرانشان اعتماد داشته باشند، تصمیم جدی مبنی بر ترک سازمان نخواهند گرفت. کمبود نیروی پرستار و ترک حرفه در پرستاران، مشکلات زیادی در خدمت رسانی، کیفیت مراقبت و هزینه های درمانی ایجاد کرده است. این پژوهش، برای تعیین ارتباط رهبری اخلاقی با قصد ترک خدمت پرستاران در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی – تحلیلی، 180 نفر از پرستاران رسمی و قراردادی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی منظم و خوشه ایشرکت داشتند. اطلاعات از طریق پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد شده تریوینو و همکاران جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده آمار توصیفی شامل میانگین، فراوانی و آمار استنباطی شامل رگرسیون ضریب همبستگی، مدل معادلات ساختاری و مدل نیکویی برازش انجام شد.
    یافته ها
    بین رهبری اخلاقی و قصد ترک خدمت رابطه معنی دار معکوس (58/0β=-، 000/0P=) و بین استرس شغلی و قصد ترک خدمت رابطه معنی دار مستقیم (655/0 β= ،000/0P=) وجود داشت. بین رهبری اخلاقی و استرس شغلی رابطه معنی دار معکوس (29/0-β=، 010/0P=) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله، مدیران می توانند با گسترش فرهنگ ارزشهای اخلاقی وکاهش عوامل استرس زای شغلی، باعث افزایش اعتماد، وفاداری وتعهد سازمانی کارکنان و در نتیجه کاهش ترک خدمت آنها گردند.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، استرس شغلی، قصد ترک خدمت، پرستار
  • مهتاب بیرانوندی، منیژه فیروزی صفحه 52
    مقدمه
    با توجه به شیوع روزافزون بیماری های قلبی- عروقی، ضرورت ایجاب می‏کند با شناسایی عوامل زمینه‏ساز یا تشدید کننده بیماری های قلبی، اقدامات پیشگیرانه لازم از طریق ارائه راهکارها و الگوهایی برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش رفتارهای خطرساز این بیماری فراهم شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ایمن سازی در برابر استرس، بر استرس ادراک شده و کیفیت زندگی بیماران قلبی- عروقی شهرستان خرم آباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری بود. جامعه آماری، کلیه بیماران قلبی- عروقی شهر خرم آباد بود. یک نمونه 66نفری از بیماران قلبی- عروقی مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی قلب به طور تصادفی در 2 گروه کنترل و گروه آزمایش قرار گرفتند. افراد گروه درمان ایمن سازی در برابر استرس، تحت 10 جلسه گروه‏درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل فقط درمان های روتین را دریافت کردند و آزمون پیگیری 2 ماه بعد از پس آزمون صورت گرفت. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی 26 سوالی استفاده شد. جهت تحلیل اصلی داده ها از آزمون تحلیل واریانس اندازه های تکراری استفاده گردید.
    یافته ها
    مقایسه میانگین نمرات استرس ادراک شده و کیفیت زندگی در دو گروه مورد مطالعه (کنترل و آزمایش)، در سه زمان مورد مطالعه (پیش و پس و پیگیری)، حاکی از آن است که درمان ایمن سازی در برابر استرس موفق عمل کرده، توانسته استرس ادراک شده را کاهش و کیفیت زندگی بیماران قلبی- عروقی را افزایش دهد (001/0(p<.
    نتیجه گیری
    با درمان ایمن سازی در برابر استرس درمان‏جویان می توانند فنونی را که فراگرفته اند، در موقعیت‏های استرس‏زای زندگی بکار ‏گیرند و در‏یابند که قادر به تصمیم‏گیری و کنترل رویدادهای استرس‏زای زندگی خود بوده، احساس رضایت درونی کرده و این باعث افزایش کیفیت زندگی بیماران می‏گردد. پیشنهاد می‏شود که این شیوه‏ی روان درمانی جهت کنترل استرس بیماران قلبی و ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران، درکنار درمان‏های پزشکی به روان شناسان و پرستاران بیمارستان آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: درمان ایمن سازی در برابر استرس، استرس ادراک شده، کیفیت زندگی، بیماران قلبی، عروقی
  • ابراهیم بادپروا، مهین عادلی، پروانه احمدی، شیرزاد فلاحی صفحه 67
    مقدمه
    دانشگاه نهادی است که با آموزش علوم پردازش شده به فراگیران، می تواند موجب تربیت مدیران آینده و پیشرفتهای انسانی شود .ارزیابی فراگیران در حیطه علوم آموزش داده شده یکی از راه های بررسی میزان کارآیی روش های مختلف تدریس و یادگیری فراگیران میباشد .هدف از این مطالعه بررسی مقایسه خود ارزیابی دانشجویان از آموخته های درسی خود با ارزیابی استاد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی_مقطعی تعداد 41 نفر دانشجو رشته کارشناسی بهداشت محیط از دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان در دو مقطع مختلف در سال تحصیلی 95-1394 انتخاب و پس از تقسیم مباحث درس انگل شناسی پزشکی به چهار قسمت، هر قسمت به دو روش خود ارزیابی و ارزیابی استاد بررسی شده نتایج حاصله با روش های میانگین، انحراف معیار و ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد که میان خود ارزیابی دانشجویان با امتیاز تخصیص داده شده توسط استاد برای درس انگل شناسی تنها در قسمت اول درس و آن هم در دانشجویان ترم اول، اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0( p< و درسایر موارد رابطه ارزیابی های دانشجویان با ارزیابی استاد مستقیم و نسبتا مشابه بود.
    نتیجه گیری
    رابطه مستقیم بین این دو نوع ارزیابی نشان دهنده آن است که میتوان نسبت به جایگزینی خودارزیابی دانشجو از آموخته-های خویش بجای روش های روتین ارزیابی که وقت گیر، هزینه بر و اضطراب آور هستند بهره گرفت. اعضای هیئت علمی دانشگاه ها به کمک آموزش دانشکده ها می توانند این روش را پیاده سازی نموده و پس از رفع ایرادات بعنوان روش ارزیابی مطلوب ارائه دهند.
    کلیدواژگان: ارزیابی استاد، دانشجویان، خودارزیابی
  • فریده معارفی، رسول اسلامی اکبر، محبوبه تقی زادگان زاده، زهرا شادفرد صفحه 75
    مقدمه
    تصمیم گیری بالینی بخشی اساسی از اعمال حرفه ای پرستاری می باشد. شرایط متغیر و نا مطمئن بیماران و محیط بالین و اتاق عمل، مستلزم آن است که پرستاران بیهوشی تصمیم گیران باکفایتی باشند تا بتوانند به نیازهای مددجویان خود پاسخ دهند. با توجه به اهمیت این مسئله پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با تصمیم گیری بالینی پرستاران بیهوشی در اتاق عمل انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی همه پرستاران بیهوشی شاغل در دو بیمارستان علوم پزشکی جهرم که شامل 42 نفر بودند به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه پژوهشگرساخته ای که عوامل مرتبط با تصمیم گیری بالینی پرستاران بیهوشی در اتاق عمل را در چهار حیطه عوامل فردی، اجتماعی، سازمانی و بالینی مورد سنجش قرار می داد، جمع آوری گردید. نمونه های پژوهش در یک طیف لیکرت 5 قسمتی به انعکاس دیدگاه خود در رابطه با هر عبارت در پرسشنامه می پرداختند. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ 94/0 به دست آمد. در تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی نظیر میانگین، فراوانی و درصد در راستای توصیف متغیرهای مورد بررسی استفاده شد.
    یافته ها
    بعد بالینی بیشترین میانگین نمره را در بین عوامل موثر بر تصمیم گیری بالینی پرستاران بیهوشی به خود اختصاص داد (51/0±14/3) و کمترین میانگین نمره مربوط به بعد اجتماعی بود (76/0±99/2).
    نتیجه گیری
    با متعادل نمودن عوامل بالینی موثر از جمله تعداد پرستاران در شیفت و تهیه و نهادینه کردن استفاده از دستورالعمل هایی جهت تعیین حیطه اختیارات پرستاران بیهوشی می توان به توانمند سازی کادر بیهوشی در تصمیم گیری و ارتقای کیفیت مراقبت، کمک کرد.
    کلیدواژگان: عوامل مرتبط، تصمیم گیری بالینی، پرستاران بیهوشی
|
  • Kamran Yazdanbakhsh, Mohammad Javad Bagiyan Koulemarz, Kolsoum Kariminejad, Mohanna Khorshidi, Farzane Rashidi Page 1
    Background And Aim
    Voluntary and non-voluntary retrieve of unpleasant memories stored in emotional memory have a high correlation with psychopathological. The aim of the current study was to determine the factor structure and psychometric properties of Positive Emotional Memory Scales in Adolescents.
    Materials And Methods
    The study carried out in format of the correlational study design. The statistical population of this study consisted of all students aged 13 to 18 years old in academic year of 2016-2017 were studying in Kermanshah City. The study sample of exploratory factor analysis were 320 students of Kermanshah city that were selected by multistage cluster sampling. The research sample in the confirmatory factor analysis was 230 students that were selected through multi-stage cluster sampling and filed out the instruments of Early Memories of Warmth and Safeness Scale (EMWSS), the positive and negative affect schedule, Depression, Anxiety and Stress Scales (DASS-21) and the cognitive ability and social wellbeing scale (for divergent validity). For data analysis, exploratory and confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha coefficient and Pearson correlation by applying SPSS-22 and AMOS-21 were used.
    Results
    There was an inverse and significant relationship between positive emotional memory and negative emotions, depression, anxiety and stress (P
    Conclusion
    The Persian version of the positive emotional memory questionnaire in students has acceptable psychometric properties and can be used as a valid tool in psychological researchs.
    Keywords: Positive emotional memory questionnaire, security, warmth, factor structure, psychometric properties, adolescents
  • Seyed Rasool Aghadavood, Mazaher Ganji Page 40
    Background And Aim
    When the staff trusts their leaders, they will not take a serious decision to leave the organization. Lack of nursing staff and professional nursing in nurses have created many problems in service delivery, quality of care and treatment costs. This descriptive, analytical study was conducted to determine the relationship between ethical leadership and nurse's intention to leave the hospitals of Shahrekord University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic cross-sectional study, 180 formal and nursing nurses participated in the study using randomized cluster sampling. Data were collected through a questionnaire of demographic characteristics and standardized questionnaire of Trivino et al. Data analysis was performed using descriptive statistics including mean, fluctuation and inferential statistics including regression of correlation coefficient, structural equation model and fitting goodness model.
    Results
    The findings indicated that there was a negative and significant association between ethical leadership and turnover intention (B=-0.58, P=0.000) and a positive and significant association between job stress and turnover intention (B=0.65, P=0.000).furthermore, there was a significant reverse relationship between ethical leadership and occupational stress (B=-0.29, P=0.01).
    Conclusion
    Regarding the obtained results, managers can increase the trust, loyalty and organizational commitment of employees by expanding the culture of ethical values and reducing the stressful occupational factors, thereby reducing their abandonment.
    Keywords: ethical leadership, Job stress, Intent to quit, Nurse
  • Mahtab Biranvandi, Manijeh Firoozi Page 52
    Background And Aim
    Due to the increasing prevalence of cardiovascular disease, it is necessary to identify preventive or exacerbating factors for cardiovascular diseases by providing strategies and models for improving the quality of life and reducing risk of the disease. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Stress Inoculation Training on perceived stress and quality of life in cardiovascular patients in Khorramabad city.
    Materials And Methods
    The present study was semi-invariant with pre-test, post-test and follow-up test. The statistical population included all cardiovascular patients in Khorramabad city. A sample of 66 cardiovascular patients referred to a specialty cardiac hospital was randomly divided into two groups of control and experimental group. Individuals from the Stress Inoculation Training group were subjected to 10 sessions of treatment and the control group received only routine treatments and a follow-up test was performed 2 months after the post-test. For data collection, Cohen perceived stress questionnaire and World Health Organization Quality of Life questionnaire (WHOQOL-BREEF) were used. For data analysis, Repeated Measure ANOVA was used.
    Results
    Comparison of mean perceived stress scores and quality of life in the two groups (control and experiment), in the three study periods (pre and post-follow up), indicated that the Stress Inoculation Training was successful in managing stress, reduced perceived stress and increased the quality of life of cardiovascular patients (P
    Conclusion
    By Stress Inoculation Training, therapists can apply the techniques they have learned to live in stressful situations and find that they are able to decide and control stress events. It is a life of self, a feeling of inner satisfaction, which increases the quality of life of patients. It is suggested that this psychotherapy should be taught to psychologists and hospital nurses to control the stress of heart patients and improve the quality of life of these patients.
    Keywords: Stress Inoculation Training, Perceived Stress, Quality of Life, Cardiovascular Patients
  • Ebrahim Badparva, Mahin Adeli, Parvaneh Ahmadi, Shirzad Fallahi Page 67
    Background And Aim
    University is an institution that can help educate future managers and human developers through teaching science-trained learners. Student's assessment in the field of sciences is one of the ways to examine the effectiveness of different teaching methods and learners. The purpose of this study was to evaluate the self-assessment of students from their learning curriculum with teacher's assessment.
    Materials And Methods
    In this descriptive-cross sectional study, 41 undergraduate students of environmental health, Faculty of Health, Lorestan University of Medical Sciences, were selected in two different educational levels in the 2014-2015 academic year. After dividing the medical parasitology course into four parts, the methods of self-evaluation and evaluation of the teacher were investigated together and the results were analyzed by means of mean, standard deviation, correlation coefficient and significant level.
    Results
    Statistical analysis showed that there is a significant difference between self-assessment of students with the points assigned by the teacher for the paradigm lesson only in the first part of the lesson and in the first semester students (p
    Conclusion
    The direct relationship between these two types of evaluation suggests that it is possible to replace self-assessment of students with their own learning rather than routine evaluation methods that are time consuming, costly and anxious. Faculty members of the universities can use this method to assist the faculty in their education and, after eliminating the deficiencies, provide an appropriate assessment method.
    Keywords: Student self-assessment, Teacher's assessment, Students, Self-assessment
  • Faride Maarefi, Rasool Eslami Akbar, Mahboobe Taghizadeganzade, Zahra Shadfard Page 75
    Background And Aim
    Clinical decision making is an essential part of nursing professional practice. The patient's changing and uncertain conditions, the clinical environment and the operating room require that anesthetist nurses be well-informed decision-makers so that they can respond to the needs of their clients. Considering the importance of this issue, the present study aimed to determine the factors related to the clinical decision making of anesthesiologists in the operating room.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all nurses working in Jahrom medical sciences hospitals (42 patients) were enrolled in the study. Data were collected through a researcher-made questionnaire that evaluated factors related to the clinical decision making of the anesthetist nurses in the operating room in four areas of individual, social, organizational and clinical factors. The research samples in a 5-point Likert spectrum were used to reflect their views on each statement in the questionnaire. Reliability of the questionnaire was 0.94 with Cronbach's alpha coefficient. Descriptive statistical methods such as mean, frequency and percentage were used to analyze the data in order to describe the variables studied.
    Results
    Clinical dimension had the highest mean score among the factors influencing the clinical decision making of nurses in anesthesia (3.14 ± 0.51) and the lowest mean score was related to social dimension (2.99 ± 0.76).
    Conclusion
    By balancing the effective clinical factors, including the number of nurses in shifts, and providing and implementing guidelines for determining the scope of anesthesia nurse's empowerment, anesthesia can be empowered in deciding and improving the quality of care.
    Keywords: Related Factors, Clinical decision, Anesthesia Nurses