فهرست مطالب

فصلنامه سالمند
پیاپی 49 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پدرام پورمحمودیان*، علی اصغر نورسته، حسن دانشمندی، زهرا عطرکار روشن صفحات 132-153
    اهداف
    اختلال تعادل یکی از اصلی ترین مشکلات سالمندان است که می تواند عملکرد روزانه را تحت تاثیر قرار دهد. درمان اختلالات تعادل هدف اصلی متخصصان این زمینه است. بنابراین، هدف این تحقیق مشخص کردن معتبرترین آزمون های عملکردی ارزیابی تعادل سالمندان برای امور بالینی است.
    مواد و روش ها
    جست وجوی الکترونیکی منابع اطلاعاتی PubMed، EMBASE، CINAHL، Magiran، IranMedex و IranDoc با استفاده از ترکیب کلیدواژه های «اندازه گیری، ارزیابی، اندازه گیری نتایج یا آزمون اندازه گیری»؛ «تعادل، موازنه، کنترل پاسچر، نشستن یا ایستادن»؛ «سالمند یا بازنشسته» و «سقوط، خطر سقوط، پیش بینی سقوط یا اختلالات تعادل»، و جست وجوی دستی و استفاده از منابع مقالات انجام شد. ضوابط ورود شامل هدف بیان شده ارزیابی تعادل، ارزیابی حداقل یک ویژگی روایی و پایایی، داشتن برنامه و ضوابط ساخت آزمون استاندارد بود که به انگلیسی یا فارسی منتظر شده بودند.
    یافته ها
    برای این پژوهش 41 آزمون تعادلی انتخاب شد. از بین آن ها آزمون های مقیاس تعادل برگ، زمان بلند شدن و رفتن، مقیاس تعادل پیشرفته فولرتون، آزمون غربالگری تعادل، آزمون رسیدن عملکردی، آزمون بالینی تعامل حسی در تعادل، ارزیابی اجرای جهت دار تحرک و ارزیابی راه رفتن عملکردی انتخاب شدند که ویژگی های مورد نظر این تحقیق را داشتند.
    نتیجه گیری
    آزمون های انتخاب شده در این تحقیق مناسب ترین موارد برای استفاده در امور بالینی و پیشگیری از سقوط هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکردی تعادل، پیش بینی سقوط، پیشگیری از سقوط، سالمند، روایی، پایایی
  • زهرا افتخاری، فرهاد نصرتی نژاد *، ربابه صحاف، نسیبه زنجری صفحات 154-167
    اهداف
    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای مفاهیم و تصاویر سالمندی در کتاب های درسی دوره ابتدایی بعد از انقلاب اسلامی از این نظر بوده است که این کتاب ها از نظر جسمانی چه دیدی به سالمندی داشته اند.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی است که با روش تحلیل محتوا انجام شده است. جامعه آماری، تمامی کتاب های درسی دوره ابتدایی بعد از انقلاب است که از میان آن ها کتاب های سال های 1358، 1365، 1375، 1385 و 1394 انتخاب شده اند. دلیل انتخاب سال های یادشده این بود که این سال ها مقاطعی بودند که کتاب ها تغییر کرده اند. در این پژوهش واحد زمینه هر متن درس و واحد تحلیل مضامین و تصاویر مرتبط با سالمندی بوده است. در ضمن این مقاله در کمیته اخلاق دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به تایید رسیده است.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش مشخص کرد در کتاب های بررسی شده بیشتر سالمندان به صورت افرادی با چهره دارای چین وچروک (52/1درصد)، با موی خاکستری یا سفید (44/4درصد)، دارای قامتی صاف (57درصد) و با توان جسمانی زیاد (43درصد) تصویر شده اند. افرادی که عموما از نظر جسمانی (72/5درصد) مستقل و سالم (73/2درصد) هستند. در این کتاب ها سالمندان عموما (64/1 درصد) بدون استفاده از هیچ یک از وسایل کمکی تصویر شده اند و در مواردی که سالمندان با وسایل کمکی به تصویر کشیده شده اند، وسیله استفاده شده (14/1 درصد) عینک بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد در کل تصویری طبیعی از وضعیت جسمانی سالمندان در کتاب های درسی ارائه شده است. به بیان دیگر تصویری که از سالمندان در کتاب های درسی ارائه شده است، تصویری عموما متناسب با وضعیت جسمانی افراد در دوره سالمندی است. جالب آنکه در سال های اولیه بعد از انقلاب در مقایسه با سال های اخیر، تصویر جوان تری از سالمندان ارائه شده است که با توجه به روند افزایش امید به زندگی در دهه اخیر طبیعی و با واقعیت موجود سالمندی نیز متناسب است.
    کلیدواژگان: سالمندی، کتاب های درسی، تحلیل محتوا مفاهیم و تصاویر، دوره ابتدایی، ایران
  • رضا صالحی، کیوان دواتگران، مژده حیدری*، ندا مصطفایی، محمود لطیفی صفحات 168-181
    اهداف
    ارزیابی و شناخت نیازهای برآورده شده و نشده سالمندان و برطرف کردن نیازهای برآورده نشده آن ها می تواند کیفیت زندگی سالمندان را افزایش دهد. برای استفاده از هر ابزار اندازه گیری اعتبار و پایایی آن ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی تکرارپذیری در دفعات آزمون، اعتبار سازه و اعتبار معیار نسخه فارسی پرسش نامه نیازسنجی کمبرول در سالمندان ایرانی مبتلا به آسیب سلامت روان و مراقبان آن ها انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که در سال 1394 روی 123 سالمند (61 نفر مرد و 62 نفر زن) مبتلا به آسیب سلامت روان (نمونه گیری آسان) با میانگین سنی (9/24)72 سال و 41 نفر از مراقبان غیررسمی آن ها انجام شد. تکرارپذیری در دفعات آزمون با انجام دو بار مصاحبه به فاصله حدودا دو هفته و اعتبار معیار با سنجش همبستگی بین نمرات پرسش نامه کمبرول با پرسش نامه های 36 سوالی کیفیت زندگی، شاه مقیاس شاخص بارتل و پرسش نامه 12 سوالی بررسی سلامت عمومی بررسی شد. اعتبار سازه با تشکیل ماتریس همبستگی بین همه دو بخش پرسش نامه بررسی شد. تحلیل آماری داده ها با استفاد از نرم افزارSPSS19 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب توافق کاپا در بررسی تکرارپذیری سالمندان (0/1-48/00)، مراقبان غیررسمی آن ها (0/1-65/00) و ضریب همبستگی درون طبقه ای در سالمندان 951/0 و مراقبان غیررسمی آن ها 970/0 در سطح معنی داری 05/0 به دست آمد. در بررسی اعتبار معیار هم زمان، همبستگی اسپیرمن بین نمره کل کمبرول با نمره کامل پرسش نامه کیفیت زندگی (790/0-) و شاه مقیاس شاخص بارتل (788/0-) و همبستگی متوسط بین نمره نیازهای برآورده نشده کمبرول با نمره کامل پرسش نامه کیفیت زندگی (474/0-) و همچنین همبستگی زیاد بین نمره بخش استرس روانی مراقبان کمبرول با نمره کامل پرسش نامه بررسی سلامت عمومی (875/0) به دست آمد. نتایج اعتبار، سازه خوب پرسش نامه را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج تکرارپذیری در دفعات آزمون، اعتبار سازه و اعتبار معیار هم زمان خوب نسخه فارسی پرسش نامه کمبرول را نشان داد. پیشنهاد می شود در مطالعات دیگری نیز ویژگی های روان سنجی پرسش نامه کمبرول ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، سالمند، ارزیابی نیازها، اعتبار، تکرار پذیری
  • سهیلا اورنگ*، هادی هاشمی رزینی، مریم رامشینی، طوبا اورنگ صفحات 182-197
    اهداف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی معنای زندگی و بهزیستی روان شناختی در سه گروه جوانان، بزرگسالان و سالمندان است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 215 نفر به صورت نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. این تعداد عبارت بودند از: سالمندان بین 65 تا 80 سال (72نفر، 33/5 درصد)، بزرگسالان بین 26 تا 46 سال (59 نفر، 27/4 درصد) و جوانان با محدوده سنی 17 تا 25سال (84 نفر، 39/1 درصد). این افراد با استفاده از پرسش نامه های معنای زندگی استگر و بهزیستی روان شناختی ریف بررسی شدند.
    یافته ها
    به منظور بررسی مقایسه گروه های سنی در مولفه های معنا و بهزیستی روان شناختی از تحلیل واریانس چندمتغیری(مانووا) استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحلیل نشان می دهد بین گروه سنی 17 تا 25، 25 تا 46 و 65 تا 80 سال، از نظر مولفه های وجود معنا، خودپذیری، روابط مثبت با دیگران، رشد فردی و زندگی هدفمند، تفاوت معنی دار وجود دارد. بر این اساس، مولفه های ذکرشده در سالمندان میانگین بالاتری دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد عامل سن می تواند موجب افزایش معنای زندگی و بهزیستی روان شناختی شود. بنابراین می توان دوران سالمندی را دوره بازنگری و ارزیابی خود دانست و آن را در ادامه راه زندگی، زمان رشد و شکوفایی و آرامش قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: سالمندان، بزرگسالان، جوانان، معنای زندگی، بهزیستی روانشناختی
  • مجتبی سلم آبادی، محمد جواد رجبی *، مریم صف آراء، رسول کوکبی صفحات 198-209
    هدف
    سالمندی دروان حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مرور زندگی بر رضایت از زندگی و احساس انسجام زنان میانسال و سالمند مقیم خانه سالمندان شهر قزوین انجام شد.
    مواد و
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه زنان سالمند 50-80 خانه سالمندان ساکن در شهر قزوین تشکیل می داد، نمونه آماری پژوهش شامل 30 آزمودنی بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل)، به شیوه تصادفی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رضایت از زندگی داینر (1985)، احساس انسجام فلستنبرگ و همکاران (2006) استفاده شد. ابتدا همه نمونه ها به پرسشنامه های مذکور پاسخ دادند. سپس برنامه مرور زندگی بر روی گروه آزمایش در 6 جلسه اجرا شد و در نهایت پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن گروه کنترل 88/2 ± 65 و گروه آزمایش 56/3 ± 67 بوده است. میانگین رضایت از زندگی گروه کنترل قبل از آموزش 86/17 اما پس آموزش 60/17 و میانگین رضایت از زندگی گروه آزمایش قبل از آموزش 90/17 و بعد آموزش 86/24 بود. همچنین میانگین احساس انسجام گروه کنترل قبل از آموزش 80/69 و بعد از آموزش 93/69 در حالیکه میانگین گروه آزمایش قبل از آموزش 46/73 اما بعد آموزش 46/84 بود. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که فرایند جلسات درمان مرور زندگی باعث افزایش میزان رضایت از زندگی و احساس انسجام سالمندان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است(001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر آموزش مرور زندگی بر میزان رضایت زندگی و احساس انسجام سالمندان است. لذا می تواند به عنوان رویکرد درمانی جایگزین یا روش مکمل در کنار درمان های موجود برای بهبود زندگی در میان سالمندان مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مرور زندگی، رضایت از زندگی، احساس انسجام، سالمندان
  • وحید ولی پور ده نو *، رضا معتمدی صفحات 210-221
    اهداف
    آمادگی عملکردی مفهومی است که توانایی سالمند را برای اجرای فعالیت های جسمانی زندگی روزمره با سهولت نسبی منعکس می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تعادل و انعطاف پذیری مردان و زنان سالمند در دامنه سنی 60 تا 79 سال خرم آباد بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقایسه ای، 140سالمند را (35 مرد و 35 زن در دامنه سنی 60 تا 69 سال و 35 مرد و 35 زن در دامنه سنی 70 تا 79 سال) به طور در دسترس انتخاب کرد که داوطلبانه در مطالعه شرکت کردند. برای ارزیابی تعادل و انعطاف پذیری به ترتیب از آزمون های دسترسی عملکردی و نشستن و رساندن استفاده شد. برای سهولت اجرا، آزمون ها در منزل آزمودنی ها انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون T مستقل استفاده و سطح معنی داری 05/0>P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین تعادل و انعطاف پذیری زنان و مردان در دامنه های سنی 60 تا 69 سال و 70 تا 79 سال اختلاف معناداری وجود دارد (05/0>P)؛ بین تعادل و انعطاف پذیری مردان در دامنه سنی 60 تا 69 سال و 70 تا 79 سال اختلاف معناداری وجود دارد (05/0>P)؛ بین تعادل و انعطاف پذیری زنان در دامنه سنی 60 تا 69 سال و 70 تا 79 سال اختلاف معناداری وجود دارد (05/0>P) و از سن 60 تا 79 سالگی تعادل و انعطاف پذیری مردان و زنان کاهش پیش رونده را نشان می دهد و میزان کاهش در زنان بیشتر از مردان است (79/15- در برابر 55/14- درصد برای تعادل و 79/17- در برابر 63/12- درصد برای انعطاف پذیری).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش بارز تعادل و انعطاف پذیری در انجام بهتر فعالیت های روزمره و کاهش آن ها در مردان و زنان سالمند، تقویت این دو بعد از عوامل آمادگی جسمانی در سراسر طول عمر مهم به نظر میرسد و برای تقویت این عوامل مداخلات ورزشی چندمولفه ای می تواند بهترین گزینه باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، انعطاف پذیری، تعادل، زنان سالمند، مردان سالمند
  • شهناز صداقت زادگان *، پروانه دانش، حسین باقری صفحات 222-235
    اهداف
    هدف از این پژوهش مقایسه سرمایه اجتماعی خانوادگی بین دو گروه خانواده است: خانواده های دارای سالمند و بدون سالمند. برخی از اندیشمندان علوم اجتماعی زندگی خانوادگی را سنگ بنای سرمایه اجتماعی می دانند که ریشه برخی از نابسامانی های اجتماعی امروز جامعه در نبود یا کمبود آن است. از همین رو، تقویت و تحکیم خانواده، بازگشت اخلاق به درون خانواده و ارتقای پیوند بین اعضای آن باعث ارتقای سرمایه های مهم جامعه می شود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر روی نمونه های معتبر جامعه آماری به حجم 384 نفر از خانواده های مناطق چهارگانه شهر قم و با روش پیمایش، فن پرسش نامه و روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی انجام شد. ابتدا براساس ملاک های عرفی و اجتماعی، شهر به سه منطقه تقسیم شد و در مرحله بعد از هر منطقه یک خیابان به صورت تصادفی انتخاب شد. در نهایت، با توجه به تشابه حدودی اندازه جمعیت هر منطقه، از یک یا دو بلوک در مناطق انتخاب شده، روی 100 پاسخ گو به صورت تصادفی مطالعه شد. 92 درصد پاسخ گویان مرد و 8 درصدشان زن بودند. 50 درصد از پاسخ گویان 26تا 35ساله و 33درصد 36تا 45 ساله و 17درصد باقی مانده 45سال و بیشتر بودند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از این است که بین سرمایه اجتماعی شناختی درون خانوادگی در دو گروه خانواده های دارای سالمند و بدون سالمند تفاوت معناداری وجود ندارد. اما بین سرمایه اجتماعی ساختاری درونی و بیرونی و شناختی بیرونی خانواده دو گروه تفاوت معناداری دیده می شود. با لحاظ متغیرهای زمینه ای مانند جنسیت، تحصیلات، سن، تعداد فرزندان و اشتغال نیز بین دو گروه خانواده ها، تفاوت معناداری به وجود نیامد.
    نتیجه گیری
    حضور سالمند در خانواده باعث افزایش سرمایه اجتماعی خانوادگی و به تبع آن کاهش مسائل عدیده اخلاقی جامعه خواهد شد. دولت ها باید با حمایت از سالمندان و برطرف کردن نیازهای آن ها اعم از خدمات درمانی و هزینه های دارویی، حمایت های اقتصادی و غیره، شرایط را برای حضور سالمند در کنار فرزندان و افزایش سرمایه اجتماعی خانوادگی فراهم کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی خانوادگی، سرمایه شناختی، سرمایه ساختاری، سالمندی
  • زهره ترقی*، احترام سادات ایلالی صفحات 236-249
    هدف
    فرایند ایجاد محیط های دوستدار سالمند از چالش های کلیدی سیاست گزاران است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه دیدگاه سالمندان و مدیران نسبت به وضعیت شاخص های شهرهای دوستدار سالمند بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی-تحلیلی، دیدگاه 379سالمند و 57 مدیر مقایسه شد.ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه شاخص های شهرهای دوستدار سالمند سازمان بهداشت جهانی(2013)بود. داده ها با آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار، درصد فراوانی) و آزمون گاما با استفاده از SPSS نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها
    از 379 سالمند مورد بررسی 9/64%(246 نفر) زن بودند. میانگین سنی سالمندان 25/8 ±31/68 (حداقل 60 و حداکثر 89 سال) بود. در 13 شاخص از 21 شاخص، اختلاف معنی داری بین دیدگاه سالمندان و مدیران وجود داشت.عمده ترین شاخص هایی که از دیدگاه سالمندان بد تا بسیار بد ارزیابی شد و اختلاف معنی داری با دیدگاه مدیران داشت شامل موارد زیر بود: وجود جایی برای دریافت اطلاعات، جهت رفع نگرانی های بهداشتی و نیازهای خدماتی سالمندان(57%سالمندان درمقابل14% مدیران )( 001/ 0=P)؛ وضعیت سیاست گزاری برای ساخت مسکن های جدید مطابق نیازهای سالمندان(57% سالمندان درمقابل 6/31% مدیران)(014/0P=).
    نتیجه گیری
    تشریک مساعی بین مدیران سازمان های متولی سالمندی با سالمندان، جهت دست یابی به شاخص های شهرهای دوستدار سالمند ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شهرهای دوستدار سالمند، سالمندان، مدیران، نگرش
  • سمیه عنبری، زهرا استاجی*، صدیقه رستاقی صفحات 250-261
    اهداف
    یکی از عمده ترین مشکلات سلامتی دوران سالمندی، دردهای مزمن است. یکی از روش های کاهش دردهای این دوران رایحه درمانی است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر استنشاق عصاره گل سرخ بر درد مزمن اسکلتی عضلانی سالمندان است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نوعی مطالعه کارآزمایی بالینی است. نمونه گیری به روش در دسترس با تخصیص تصادفی روی 60 سالمند مبتلا به درد مزمن اسکلتی عضلانی عضو کانون های بازنشستگی شهر سبزوار در سال 1395 انجام شد. سالمندان به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله (31 نفر) و کنترل (29 نفر) تقسیم شدند. درد با پرسش نامه درد مک گیل که پرسش نامه ای روا و پایا در مطالعات دیگر بوده است، قبل از مداخله به صورت مصاحبه و هفته ای یک بار در روز پنج شنبه حین مداخله به صورت تلفنی در دو گروه اندازه گیری شد. در گروه مداخله، استنشاق عصاره گل سرخ با دستمال کتانی آغشته به سه قطره عصاره از ساعت 9 شب تا 6 صبح در فاصله 25 سانتی متری، یک نوبت در شبانه روز به مدت سه هفته انجام شد. در گروه کنترل روغن بادام شیرین با روش مشابه به کار برده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و با سطح معناداری 50/0P≤ تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد استنشاق عصاره گل سرخ بر بعد حسی و عاطفی درد در زنان و مردان تاثیرگذار نبود. این در حالی است که استنشاق عصاره گل سرخ بر بعد حسی در مقایسه بین زنان و مردان تفاوت آماری معنادار دارد (P≤0/05)؛ اما بر بعد عاطفی بین زنان و مردان تفاوتی ندارد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد استفاده از رایحه درمانی عصاره گل سرخ باعث کاهش بعد حسی دردهای اسکلتی عضلانی بین زنان و مردان می شود؛ اگرچه انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است. یافته های حاصل از این پژوهش می تواند برای محققان، مسئولان و متولیان در برنامه ریزی و مدیریت موثر درد مزمن سودمند باشد.
    کلیدواژگان: عصاره گل سرخ، درد مزمن اسکلتی عضلانی، سالمندان
  • علی نوری *، سهیلا فارسی صفحات 262-279
    اهداف
    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی است که به هدف شناسایی و توصیف انتظارات سالمندان مقیم سرای سالمندان از فرزندان خود انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با بهره گیری از روش پژوهش فرهنگ نگاری، تعداد 30 نفر از سالمندان مقیم آسایشگاه سالمندان شهرستان ملایر با روش نمونه گیری هدفمند از نوع مبتنی بر معیار انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار گردآوری و با روش تحلیل مضمونی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده های پژوهش به شناسایی چهار دسته انتطارات اساسی تحت عناوین مراقبت جسمانی و تامین نیازهای بهداشت فردی سالمندان؛ حمایت اجتماعی و احترام به شان و جایگاه سالمندان در خانواده؛ حمایت عاطفی و حفظ استقلال و حریم شخصی سالمندان؛ و حمایت مالی و تامین هزینه های اساسی زندگی سالمندان منجر شد. در مجموع، نتایج این پژوهش از نقش حیاتی نهاد خانواده در برآورده نمودن انتظارات و دغدغه های سالمندان و به تبع آن بهبود کیفیت زندگی جسمانی و روانی آنان حمایت می کند.
    نتیجه گیری
    اعضای خانواده و به ویژه فرزندان افراد سالمند می توانند با ایجاد شرایط و فرصتهایی مناسب به سالمندان اطمینان دهند که هم در تامین هزینه های مالی و نیازهای اساسی زندگی حامی و پشتیبان آنها هستند و هم به استقلال و توانمندی آنان بعنوان یک سرمایه اجتماعی برای جامعه باور دارند.
    کلیدواژگان: سالمندی، سرای سالمندان، مراقبت، والدین، فرهنگ نگاری
|
  • Pedram Pourmahmoudian *, Ali Asghar Noraste, Hasan Daneshmandi, Zahra Atrkar Roshan Pages 132-153
    Objectives
    Balance impairment is one of the major issues in the elderly that can influence the activities of daily living; thus, treatment of balance impairments is the leading scope of the specialists in this field. The present study identified the valid functional balance assessment scales for clinical purpose.
    Methods & Materials: Electronic searches of PubMed, Embase, CINAHL, Magiran, Iran Medex, and Iran Doc databases were conducted using keyword combinations of “assessment or evaluation or result assessment or instrument assessment” and “balance or equilibrium or posture control or sitting or standing” and “older adults or resident” and “fall or fall risk or fall prediction or balance impairment”; also manual searches and gray literature were assessed. Inclusion criteria were as follows: stated objective to assess balance, evaluation of validity and reliability properties, standard protocol and evaluation criteria and published in English or Persian.
    Results
    A total of 41 balance tests was selected. Among these, BBS, short BBS, TUG, FAB, BST, functional reach test, CTSIB, POMA, and FGA that showed the favored features of this study were selected.
    Conclusion
    Selected tests in this study consisted of the items for use in clinical issues and fall prediction.
    Keywords: Functional balance assessment, Fall prediction, Fall prevention, Elderly, Validity, Reliability
  • Zahra Eftekhari, Farhad Nosrati Nejad *, Robabeh Sahhaf, Nosaybeh Zanjari Pages 154-167
    Objectives
    This study has two purposes. The first purpose is to analyze the concept of old age in the textbooks of the primary schools after the Islamic Revolution (1979). The second purpose is to study the type of images used in these textbooks to depict the elderly people in physical terms.
    Methods & Materials: This research is a descriptive Research to analyze the content of the books. The data is collected from a statistical population of all the primary schools’ textbooks used after the Islamic Revolution. Of them, the ones which were taught in 1979, 1996, 2006, and 2015 were selected as the samples because these books were subject to change in those years. The context units were Lessens and of analysis was the contents and pictures in which the concept of old age is presented.
    Results
    The findings of this research show that the textbooks depict aged people as those with wrinkles (52.1%), grey or white hair (44.4%), upright stature (57%), and maintain good physical health (43%). These older adults are healthy (73.2%) and independents (72.5%). Most of them (64.1) never used any healthcare aids, and in case of health care tools, only spectacles are depicted.
    Conclusion
    The results showed that the textbooks depict a positive image of the physical health of the older people. The picture in the textbooks shows elders’ natural status and their physical conditions in the old age. It is interesting to mention that during the first year post the Islamic Revolution, the illustrations showed the older adults as young. It’s natural considering the rise of maximum life expectancy in the recent decades, and it also reflects the realities of old age.
    Keywords: Old age, Textbooks, Content, Concept, image analysis, Elementary school, Iran
  • Reza Salehi, Keyvan Davatgaran, Mojdeh Heidari *, Neda Mostafaee, Mahmoud Latifi Pages 168-181
    Objectives
    Assessment of met and unmet needs of the elderly and how meeting unmet needs can increase the quality of their life. Validity and reliability of any measurement instrument essential to use it for research work. The Aim of this study is to evaluate the test-retest reliability, construct validity and criterion validity of the Persian version of CANE questionnaire as a tool for the assessment of the needs of Iranian elderly people with mental health problems and their informal careers.
    Methods & Materials: This cross-sectional study was done in 2016 on 123 elderly (61 men and 62 women) people with mental health disorder (convenient sampling) with mean age 72 years (SD=9.24) and 41 of their informal careers. To assess test-retest reliability, the interview was conducted twice with two-week interval and criterion validity to measure the correlation between the scores of the Camberwell questionnaire, a 36-item questionnaire assessing the quality of life, Modified Barthel Index, and 12-item General health survey was assessed. Construct validity was assessed by creating a correlation matrix for the first section of all 26 items of the questionnaire. The statistical analyses were performed using the software SPSS 19.
    Results
    For test-retest reliability purposes, kappa coefficient elderly (K=0.48-1) and their informal caregivers (K=0.65-1); and Intraclass Correlation Coefficient (ICC) in elderly with 0.95 and their informal caregivers with 0.97, with a significant level of 0.05 were calculated. The results of the criterion validity, high negative Spearman’s correlation between the total score of CANE with total score of the SF36 (r=-0.790) and MBI (r=-0.788) and a moderate correlation between unmet needs score of the CANE with total score SF36 (r=-0.474) and also a high correlation between score of career’s psychological distress item of CANE with total score of GHQ12 (r=0.875) is revealed. The results showed good construct validity of the Persian version of the CANE.
    Conclusion
    Test-retest reliability and also construct and criterion validity of the Persian version of the CANE are good. It suggests that for the other studies, the psychometric properties of the Camberwell questionnaire should be evaluated.
    Keywords: Mental health problem, Elderly, Assessment of needs, Validity, Reliability
  • Soheila Orang *, Hadi Hashemi Razini, Maryam Ramshini, Tooba Orang Pages 182-197
    Objectives
    The present study aimed to examine the meaning in life and well-being of young, middle-aged, and older adults.
    Methods & Materials: In this research, a total of 215 participants including 84 young (aged 17-25 years), 59 middle-aged (aged 26-46 years), and 72 older adults (aged 65-80 years) were selected from Tehran city via purposive sampling. The instruments used in this study consisted of the meaning of life questionnaire and Ryffs Scales of Psychological Well-being.
    Results
    The results of Mancova analyses showed significant differences between the three age groups. The older people had the most ability in the meaning in life, self-acceptance, positive relation with others, personal growth and purpose in life.
    Conclusion
    Research findings indicate that age affects the meaning in life and well- being. So, elderly can be known as a self-awareness, development and relaxation.
    Keywords: Elderly, Youth, Adults, The meaning of life, Psychological well-being
  • Mojtaba Salmabadi, Mohammad Javad Rajabi *, Maryam Safara, Rasoul Kokabi Pages 198-209
    Objective
    Aging period is a critical era of human life and attention to the problems and needs of this stage is a social necessity. The present study was carried out to investigate the effectiveness of training the review of life on life satisfaction and sense of coherence Middle-aged women and elderly nursing home residents in Qazvin.
    Methods & Materials: The present research is a semi-experimental one with pre-test and post-test and control group. The study population consisted of 50-80 year old aged women living in Nursing Home in city of Qazvin. The statistical sample included 30 subjects that were selected through simple random sampling method and assigned to excremental and control groups (15 subjects per each group). To collect data, Diener's (1985) Satisfaction with Life Scale (SWLS) and Flensburg’s (2006) Sense of Coherence Scale (SOC) were used. At first, all samples answered these questionnaires, and then, the program of life review was administered on the experimental group for six sessions and finally, the post-test was administered to both the experimental and control groups. To analyze data, analysis of covariance was used in the environment of SPSS software.
    Results
    The mean age of the control group was 2/88± 65 and the mean age of the experimental group was 3/56±67. The mean life satisfaction of the control group before education was 17/86, but after training, 17/60 and the mean life satisfaction of the experimental group before training was 90/17 and after education 24/86. Also, the mean of control group's sense of cohesion before and after education was 69.87 and 69.93, while the mean of the experimental group before education was 46.63, but the education was 84.48. The results of covariance analysis showed that the process of life-style treatment sessions increased life satisfaction and cohesion among the elderly in the experimental group compared to the control group (p
    Conclusion
    Results indicated that the life review therapy was effective on the level of life satisfaction and sense of coherence among the aged people.Hence, Review of Life therapy could be considered as an al -ternative or complementary approach to existing therapies for enhancing life among elderly adults.
    Keywords: life, personal satisfaction, Sense, Coherence, Elderly
  • Vahid Valipour Dehnou *, Reza Motamedi Pages 210-221
    Objectives
    Functional fitness is a concept that reflects an older adult’s ability to perform physical activities of daily living with relative ease. The aim of the present study is to assess and compare balance and flexibility in elderly men and women in the age group of 60-79 years in Khorramabad.
    Methods & Materials: In this descriptive and comparative study, 140 elderly people (35 males and 35 females aged 60 to 69 years and 35 males and 35 females aged 70 to 79 years) were conveniently selected and voluntarily participated. To examine balance and flexibility, functional reach and sit and reach tests were used, respectively. For ease of use, tests were performed at the subjects’ residence. Independent samples t-test was used to identify any significant difference, and statistical significance was set at p
    Results
    Results showed that significant differences were observed between balance and flexibility of males aged 60 to 69 years and 70 to 79 years (P
    Conclusion
    Given the significant role of balance and flexibility in the better performance of daily activities and the reducing them in elderly men and women, it is important to reinforce these two factors of physical fitness throughout life. And to reinforce them, a multicomponent exercise intervention could be the best option.
    Keywords: Physical fitness, Flexibility, Balance, Elderly females, Elderly males
  • Shahnaz Sedaghatzadeghan *, Parvaneh Danesh, Hossein Baghery Pages 222-235
    Objectives
    The goal of the study is to compare the social capitals of two groups of families (families with and without the elderly).
    But some scholars of social sciences have introduced family life as the ashlar of social capital and have stated that the root of today’s social chaos is the lack or absence of it.
    So family as an independent capital has a close relationship with other important capitals in the society. Therefore, reinforcing and consolidating family and bringing ethics back to family and its members are the responsibilities of public that may promote the important social capitals.
    Methods & Materials: The current study has been done on the authentic statistical society consisting of 384 people from families of four-fold areas of Qom using the survey method, questionnaire technique, and cluster and accidental samples. So, with regards to social and conventional criteria, the city was divided into 5 regions, and then one street was chosen randomly in each of those regions. Then according to the population in each region, 100 respondents were randomly selected from one or two blocks in each region for this study. A total of 97% of the respondents were male, and 8% were female. Half (50%) of the respondents were in the age group of 26 to 55 years, 33% were aged 36 to 45 years, and the other 17% were over 45 years of age.
    Results
    We found that there was no meaningful difference between intra-familial cognitive social capital between two groups with or without the elderly. However, there was a significant difference between the groups with respect to capital and external cognitive structural social.
    No significant difference was observed between the two groups with respect to the basic variables such as gender, education, age, the number of children, and occupation.
    Conclusion
    Based on the obtained results, it can be said that the presence of elderly in the family increases family social capital and decreases major moral issues in the society.
    Governments, supporting the elderly and their needs, including health care and pharmaceutical costs, economic supports, etc., provide conditions for the elderly to accompany their children and increase family social capital.
    Keywords: Familial social capital, Cognitive capital, Structural capital, Elderly
  • Zohreh Taraghi *, Ehteram Sadat Ilali Pages 236-249
    Objectives
    The process of development of age-friendly environments is one of the key challenges of policy makers. The aim of present study was to compare the elderly people’s and managers’ views towards age-friendly city indexes.
    Methods & Materials: In this descriptive-analytic study, the attitudes of 379 older adults and 57 managers were compared. Data collection tool was WHO age-friendly cities indicators (2013). Data were analyzed with descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency percentage) and gamma test using SPSS software V. 21.0.
    Results
    Of the 379 older adults, 64.9% (246 persons) were female. The mean age of the elderly was 68.31±8.25 years (minimum 60 and maximum 89 years). There were significant differences between older adults’ and managers’ views in 13 indicators of 21 indicators. The major indicators were evaluated ‘bad to very bad” from elderly people’s views. The significant difference from the managers’ views includes availability of source of information about health concerns and service needs of older persons (57% of elderly versus 14% of managers)(P=0.001). The policy-making status to guide the planning of new housing construction with regard to elderly person’s needs (57% of elderly versus 31.6% of managers)(P=0.014).
    Conclusion
    Collaboration of organizations’ custodian of elderly with older adults seems necessary in order to obtain the age-friendly city indexes.
    Keywords: Age friendly cities, Older adults, Managers, Attitudes
  • Somayyeh Anbari, Zahra Estaji *, Seddiqheh Rastaqhi Pages 250-261
    Objectives
    Chronic pain is one of the major health issues during older age. Aromatherapy is a method to reduce such pain. The present study investigated the effects of inhaling rose extract on chronic musculoskeletal pain in elderly.
    Methods & Materials: The clinical trial consisted of 60 elderly individuals with chronic musculoskeletal pain, who were members of the retirement centers of Sabzevar city in 1395. The subjects were randomly allocated to two groups: intervention (31 people) and control (29 people). In the intervention group, the pain was measured using a McGill Pain Questionnaire. Before the intervention, interviews were conducted once a week on Thursdays by telephone for both groups. In the intervention group, the rose extract was inhaled using a linen handkerchief with a three-drop dip of the extract on it daily for three weeks. In the control group, sweet almond oil was used similarly. Data were analyzed using SPSS.
    Results
    The present study showed that the inhalation of Rose extract did not affect the sensory and emotional aspect of pain in individuals; however, a statistically significant difference was noted in the sensory aspect between men and women (P
    Conclusion
    The present study showed that the inhalation of rose extract reduces the sensory dimension of chronic pain between men and women. Although additional investigation is imperative, these findings can be used for effective pain management interventions.
    Keywords: Ross extract, Chronic musculoskeletal pain, Elderly
  • Ali Nouri *, Soheila Farsi Pages 262-279
    Objectives
    This qualitative study described the expectations of the elderly parents living in the nursing home from their children.
    Methods & Materials: An ethnography method was utilized for selecting 30 residents of an elderly nursing home in Malayer city via a criterion-based sampling technique. The research data were collected through semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis.
    Results
    The data analysis led to the identification of four basic expectations, including meeting the physical healthcare needs of the elderly parents, providing social support and respecting the dignity and status of the elderly parents, providing emotional support and protecting the privacy of the elderly parents, and offering financial support and the provision of the basic necessities of life. Taken together, these results supported the vital role of the family in fulfilling the elderly’s expectations and concerns and consequently improving their physical and psychological quality of life.
    Conclusion
    According to the results of this study, the elderly’s family and especially their children can provide appropriate opportunities and conditions to assure them of complete support while their independence and abilities are respected.
    Keywords: Elderly, Nursing home, Caring, Parents, Ethnography