فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز 1395)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 56، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آرزو علایی*، آرش عزیزی، ناصر ولایی، الهه پیمانی نژاد صفحه 221
    مقدمه
    دندان پزشک می تواند با آگاهی از روش های علمی ترک سیگار، انگیزه بیشتری به بیماران خود جهت ترک سیگار بدهد. این تحقیق با هدف تعیین میزان آگاهی و نگرش دندان پزشکان از روش های ترک سیگار و عوامل مرتبط با آن طراحی شده است.

    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی، بر روی 400 نفر به صورت نمونه گیری با مراجعه مستمر انجام گرفت. پرسش نامه در سه بخش تهیه گردید که شامل سوالات مربوط به ویژگی های فردی (12 سوال)، آگاهی از روش های ترک سیگار (14 سوال) و سوالات نگرش که شامل 10 سوال بود. در سوالات آگاهی، به هر سوال یک نمره اختصاص داده شد. کمترین نمره صفر و بیشترین نمره 14 و به هر گویه نگرش، نمره 0-1 اختصاص داده شد و حداکثر نمره نگرش 10 و حداقل نمره صفر در نظر گرفته شد. داده ها با آزمون 2χ و آنالیز رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد شرکت کنندگان در این مطالعه (45/7 درصد) زن و (54/3 درصد) مرد بودند. سن آن ها 2/7 ± 34/4 بود. 100 درصد افراد آگاهی ضعیف داشتند و آگاهی متوسط و خوب وجود نداشت. در قسمت نگرش نسبت به روش های ترک سیگار، در 32 درصد، نگرش مثبت و50 درصد، نسبتا مثبت و 18 درصد، نگرش منفی داشتند. ارتباط معنی داری بین جنسیت، دانشگاه محل تحصیل، سیگاری بودن دندان پزشک، داشتن فرد سیگاری در خانواده دندان پزشک، داشتن آموزش و مطالعه در زمینه روش های ترک سیگار، با آگاهی و نگرش آن ها دیده نشد. بین نمره آگاهی و سال فارغ التحصیلی دندان پزشکان ارتباط معنی داری وجود داشت (0/013 > p value). ارتباط معنی داری بین سن شرکت کنندگان و نوع نگرش آن ها وجود داشت (0/03 > p value).
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی و نگرش در بین دندان پزشکان مورد مطالعه کمتر از شرایط قابل انتظار بود. برنامه ریزی آموزشی برای تقویت این امر در بین دندان پزشکان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دندان پزشک، آگاهی، نگرش، ترک سیگار
  • نیره جبالی*، محمد ربانی خوراسگانی، مهرناز کیهان فر، حمید امامی صفحات 232-247
    مقدمه
    شواهد نشان دهنده نقش استرپتوکوک های گروه موتانس و لاکتوباسیل ها در شروع و پیشرفت پوسیدگی دندان می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر برخی ترکیبات طبیعی بر تشکیل بیوفیلم توسط عوامل مسبب پوسیدگی و مقایسه اثر آن با سه دهان شویه گیاهی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش آزمایشگاهی، از ترکیبات طبیعی (سرکه، گلاب و عسل) و دو سویه استرپتوکوکوس (استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سوبرینوس) استفاده شد. ابتدا میزان چسبندگی و قدرت تشکیل بیوفیلم سویه های پاتوژن و در مرحله بعد اثر این ترکیبات بر قدرت تشکیل و حذف بیوفیلم مورد بررسی قرار گرفت. در هر دو آزمایش از روش میکروتیترپلیت استفاده شد. همچنین اثر مهاری این ترکیبات بر رشد استرپتوکوک ها بررسی شد. در نهایت اثر این ترکیبات با سه دهان شویه گیاهی مقایسه شد. داده ها توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 15 (version 15، SPSS Inc.، Chicago، IL) (با استفاده از روش آزمون میانگین دو جامعه مستقل) و Excel در سطح اطمینان (0/05 > p value) مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    استرپتوکوکوس موتانس چسبندگی قوی (جذب نوری 2/5) و استرپتوکوکوس سوبرینوس چسبندگی متوسط (جذب نوری 1/53) داشت. سرکه، گلاب و عسل به ترتیب به میزان 66/45، 66/18 و 66/43 درصد، باعث کاهش تشکیل بیوفیلم توسط استرپتوکوکوس موتانس شد. مقایسه اثر ترکیبات طبیعی و دهان شویه های گیاهی نشان داد که سه دهان شویه اختلاف معنی داری را در کاهش اتصال عوامل بیماری زا نداشتند (0/05 < p value). گلاب، نسبت به موارد ذکر شده اثر کمتری در کاهش اتصال عوامل بیماری زا نشان داد. نتایج حاکی از اثر مهاری سرکه و سه دهان شویه بر رشد استرپتوکوک ها بود.
    نتیجه گیری
    این ترکیبات طبیعی به ویژه سرکه و در مرحله بعد عسل توانایی کاهش قدرت تشکیل بیوفیلم توسط سویه های پاتوژن را دارند. در نتیجه استفاده از این ترکیبات از طریق کاهش اتصال استرپتوکوک ها می تواند در پیشگیری و کنترل پوسیدگی دندان موثر باشد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سوبرینوس، ترکیبات بیولوژیک، دهان شویه گیاهی
  • رومینا مظاهری *، نغمه فیضی نجفی، الهام غفاری، یاسمن علمدارلو، علی غزلگو صفحات 248-259
    مقدمه
    آموزش موفق به مادران در رابطه با سلامت دهان و پوسیدگی، می تواند تاثیر زیادی در بالا رفتن میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنان داشته باشد. هدف این مطالعه، تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد مادران کودکان یک تا سه سال در رابطه با سلامت دهان و پوسیدگی زود هنگام دوران کودکی در شهر شیراز بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی که از نوع مقطعی بود، 202 مادر کودک یک تا سه سال بطور تصادفی از بین مراجعه کنندگان به چهار مرکز بهداشت و درمان در شهر شیراز انتخاب شدند و پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، بین آن ها توزیع شد. سوالات پرسش نامه در زمینه ی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در رابطه با سلامت دهان و پوسیدگی زود هنگام دوران کودکی طراحی شده بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و آمار توصیفی، ضریب همبستگی Pearson، Spearman و آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی آگاهی مادران 41/8، نمره ی نگرش 61/2 و نمره ی عملکرد آن ها 45/2 (از 100) بود. بین نمره ی آگاهی مادران با نگرش (0/02 =p value ) و عملکرد (0/005 =p value ) و بین نمره ی نگرش و عملکرد مادران رابطه ی معنی دار مستقیم به دست آمد (0/04 = p value). بین آگاهی (0/07 = p value) و نگرش (0/92 = p value) مادران با سن آنها رابطه ی معنی داری وجود نداشت. بین عملکرد با سن، رابطه ی معنی داری وجود داشت (0/001 >p value ). بین آگاهی، نگرش و عملکرد مادران با میزان تحصیلات مادر و سطح اقتصادی خانواده و وضعیت اشتغال مادر، رابطه ی معنی داری وجود داشت (0/05 > p value)، اما با رتبه ی تولد فرزند ارتباط معنی داری وجود نداشت (0/05 < p value).
    نتیجه گیری
    از آنجا که میانگین نمره ی آگاهی و عملکرد مادران پایین تر از حد متوسط بود و مسوولیت بهداشت دهان و دندان شیرخواران بر عهده ی مادران می باشد، لذا ارتقای سطح آگاهی مادران و بهبود نگرش و عملکرد آن ها در این زمینه مهم بوده و تدوین برنامه های آموزشی برای آن ها یک ضرورت است.
    کلیدواژگان: پوسیدگی زود هنگام دوران کودکی، بهداشت دهان، مادران، دانش، نگرش، عملکرد
  • نکیسا ترابی نیا *، ندا کارگهی، مسعود نظری صفحات 260-267
    مقدمه
    با توجه به اهمیت آنژیوژنز و تشکیل عروق خونی جدید و ارتباط آن با پیشرفت ضایعات و نیز با توجه به حساسیت بروز پروتئین CD105 در مشخص کردن عروق خونی تازه، این مطالعه با هدف تعیین حضور نشانگر CD105 در ضایعات دیسپلاستیک و بدخیم انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، تعداد 20 بلوک پارافینی دارای تشخیص دیسپلازی و 20 بلوک پارافینی دارای تشخیص کارسینوم سلول سنگ فرشی دهان که طی 10 سال اخیر به بخش آسیب شناسی دهان، فک و صورت دانشکده دندان پزشکی مراجعه کرده بودند و تشخیص دقیق دیسپلازی و یا کارسینوم بر اساس معیارهای هیستولوژی داده شده، با روش نمونه گیری آسان انتخاب گردیدند. نمونه ها جهت تایید تشخیص وجود نشانگر CD105 در بافت های مورد نظر به صورت ایمونوهیستوشیمیایی رنگ آمیزی و توسط دو پاتولوژیست هم زمان با میکروسکوپ نوری با بزرگ نمایی 400X مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین تعداد نواحی رنگ گرفته به عنوان میانگین دانسیته عروق دارای نشانگر CD105 در هر نمونه تعیین گردید. پس از آن داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 20 شده و اطلاعات به دست آمده با بکارگیری آزمون Mann-Whitney با سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین بروز نشانگر CD105 در گروه ضایعات دیسپلاستیک 6/19 ± 7/58 و در گروه ضایعات سرطانی 8/63 ± 19/35 بود. آزمون Mann-Whitney اختلاف معنی داری میان بروز نشانگر CD105 در دو گروه نشان داد (0/001 >p value ).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت بروز نشانگر CD105 در عروق خونی جدید و افزایش معنی دار این نشانگر در ضایعات بدخیم، می توان نتیجه گرفت که پیشرفت ضایعه دیسپلاستیک به سمت بدخیمی همراه با تشکیل عروق خونی جدید می باشد و می توان از این نشانگر در بررسی سیر ضایعات دیسپلاستیک و یا به عنوان هدف درمانی در ضایعات بدخیم کمک گرفت.
    کلیدواژگان: رنگ آمیزی، دیسپلاستیک، کارسینوم سلول سنگ ف
  • زهرا سیدمعلمی، مهدیه حقیقی صفحات 268-279
    مقدمه
    سواد سلامت دهان، یکی از تعیین کننده های مهم سلامت دهان و دندان است. با توجه به اهمیت این موضوع در برنامه ریزی برای ارتقای سلامت دهان جامعه، این مطالعه با هدف بررسی سواد سلامت دهان شهروندان شهر اصفهان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی بر روی 758 نفر از شهروندان بزرگسال اصفهان، با نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه جمع آوری گردید که شامل 17 سوال سواد سلامت دهان در چهار بخش درک مطلب خواندن، درک اعداد، گوش دادن و تصمیم گیری؛ سه سوال در مورد رفتارهای سلامت دهان؛ سوالاتی در مورد منابع کسب اطلاعات سلامت دهان، خودارزیابی وضعیت سلامت دهان، سن، جنس و تحصیلات بود. شهروندان به سه گروه دارای سواد سلامت دهان ناکافی (0-9)، مرزی (10-11) و کافی (12-17) نقسیم شدند. از آزمون های T-test، ANOVA، پس آزمون LSD (Least significant difference)، Chi square،Spearman و رگرسیون خطی چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 جهت تحلیل آماری داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    از شهروندان اصفهانی، 53 درصد دارای سواد سلامت دهان کافی بودند. میانگین نمره ی سواد سلامت دهان افراد 11/1 (انحراف معیار 4/3) از 17 بود. سواد سلامت دهان خانم ها، بزرگسالان مسن تر و افراد دارای تحصیلات بالاتر بیشتر بود (0/05 > p value). افرادی که رفتارهای سلامت دهان مطلوب تری گزارش کردند، سواد سلامت دهان بالاتری نسبت به سایرین داشتند (0/006 = p value). همچنین افرادی که وضعیت سلامت دهان خود را ضعیف ارزیابی کردند در مقایسه با دو گروه دیگر، سواد سلامت دهان پایین تری داشتند (0/006 = p value). بیشترین منابع کسب اطلاعات سلامت دهان شهروندان اصفهانی به ترتیب دندان پزشک، رادیو- تلویزیون و اینترنت بود.
    نتیجه گیری
    سواد سلامت دهان شهروندان اصفهانی در این مطالعه ناکافی بود. لازم است متولیان سلامت دهان، برنامه ریزی های لازم را برای بهبود سواد سلامت دهان جامعه انجام دهند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، سواد سلامت دهان، سلامت دهان و دندان
  • رامین مشرف، نصرالله بشردوست، پیروز گیوه چیان، دانا تحریریان، فاطمه حاجیان صفحات 280-289
    مقدمه
    اطلاع دندان پزشک از قوانین نور و رنگ، امکان ساخت ترمیم هایی هماهنگ با رنگ دندان بیمار را فراهم می کند. هدف از این مطالعه، تعیین عملکرد دندان پزشکان شهر اصفهان در مورد قوانین نور و رنگ در انتخاب رنگ دندان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی مقطعی بر روی 200 دندان پزشک در شهر اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی ساده و توسط پرسش نامه ای با 36 سوال انجام شد. پاسخ های موجود در پرسش نامه امتیازبندی شد. این امتیازها محاسبه و مقایسه ی آماری با آزمون کولموگراف اسمیرنوف و Chi square، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 انجام شد (0/05 = α).
    یافته ها
    رنگ محیط در بیشتر مطب ها روشن است. رنگ روپوش دندان پزشکان و دستیاران در بیشتر موارد سفید بود. اکثر دندان پزشکان از یک منبع نوری جهت انتخاب رنگ استفاده می کردند ولی افزایش تعداد منابع نوری با افزایش میزان موفقیت رابطه معنی داری داشت (0/01 >p value ). بیشتر دندان پزشکان در عصر انتخاب رنگ می کردند ولی زمان انتخاب رنگ با میزان موفقیت در انتخاب رنگ رابطه معنی داری نداشت (0/220 = p value). در بیشتر دندان پزشکان انتخاب رنگ بیش از یک دقیقه به طول می انجامید. در نیمی از موارد انتخاب رنگ توسط خود دندان پزشک و در نیمی دیگر با مشارکت دستیار انجام می شد. بیشتر دندان پزشکان قبل از انتخاب رنگ پروفیلاکسی دندان ها را انجام می دادند. انتخاب رنگ در بیشتر موارد در حالتی که بیمار نزدیک پنجره ایستاده و در حالی که دندان های ناحیه و نمونه رنگ مرطوب هستند انجام می شد. بیشتر دندان پزشکان از تاثیر تفاوت شرایط نوری مطب خود و لابراتوار آگاهی نداشتند.
    نتیجه گیری
    بیشتر دندان پزشکان از نظر عمل به قوانین نور و رنگ در سطح متوسطی قرار دارند؛ اگر چه این مساله تا حدودی قابل قبول است ولی بایستی با انجام دوره های بازآموزی سعی در بهبود عملکرد همکاران در مورد انتخاب رنگ نمود.
    کلیدواژگان: دندان پزشک، رنگ، درک رنگ، پرسلن دندانی، نورپردازی
  • سید امیر موسوی، جمیله قدوسی، مجید شاه مرادی، پیام پیمان پور، شیرین شاه ناصری صفحات 290-297
    مقدمه
    درمان محافظه کارانه پالپ به منظورحفظ حیات بافت پالپ می باشد. پوشش مستقیم پالپ و پالپوتومی سطحی از روش های درمان پالپ زنده محسوب می شوند. هدف ما در این مطالعه مقایسه هیستولوژیک درمان پوشش مستقیم پالپ و پالپوتومی سطحی با (MTA) Mineral Trioxide Aggregate در دندان های پره مولر انسان است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی از میان افرادی که به علت ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان داشتند،40 دندان پره مولر سالم انتخاب شد. پس از بی حسی، ایزولاسیون و تهیه حفره کلاس I از سطح اکلوزال، در نیمی از دندان ها اکسپوژر به اندازه یک فرز روند 1/2 استریل در شاخک باکالی ایجاد شد و مقدار آن به میزان کل فرز روند داخل پالپ چمبر بود و در نیمی دیگر یک اکسپوز کوچک نقطه ای در شاخک باکال ایجاد شد. سپس در هر دو گروه از (PRO Root، Densply، Swittzerland) MTA به عنوان ماده پالپ کپ استفاده شد. حفره با گلاس آینومر ترمیم شد. دندان ها بعد از 60 روز خارج شدند. دکلسیفیکاسیون انجام شد و سپس برش های 4 میکرون تهیه و با هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شد. مقاطع توسط یک متخصص پاتولوژی دهان و دندان که نسبت به مطالعه کور بود مشاهده شد. داده ها توسط آزمون های آماری کروس کالواریس و آزمون دقیق فیشر آنالیز شدند.
    یافته ها
    بین پالپوتومی سطحی و پوشش مستقیم پالپ از نظر میزان واکنش پالپ تفاوت معنی داری وجود نداشت (p value = 0/823). همچنین میزان پل کلسیفیکاسیون تشکیل شده در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (p value = 0/985).
    نتیجه گیری
    درمان پوشش پالپ و پالپوتومی سطحی جهت حفظ حیات پالپ مفید می باشد.
    کلیدواژگان: پوشش پالپ دندانی، پالپتومی، MTA Bio
  • شهاب فاضلی، روشنک غفاری، آزاده ترک زاده صفحات 298-307
    مقدمه
    وجود سپتاهای سینوس ماگزیلاری یکی از مشکلات مهم در فرایند سینوس لیفت و افزایش سوراخ شدن (Perforation) غشای سینوس است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی، موقعیت و ابعاد سپتاهای سینوس ماگزیلاری بر روی تصاویر (CBCT) Cone Beam Computed Tomography افراد بالغ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تصاویر CBCT از 75 بیمار بالای 18 سال مورد بررسی قرار گرفت سپس فراوانی، محل و ابعاد سپتاهای سینوس ماگزیلاری بررسی شد. 75 بیمار در سه گروه 25 نفری بر حسب تعداد دندان ها تقسیم شدند: بی دندانی کامل خلفی، بی دندانی پارسیل خلفی و افراد با سیستم دندانی کامل خلفی. تصاویر از لحاظ موقعیت، سپتاها در سه ناحیه بررسی شدند: ناحیه قدامی (منطقه پره مولرها)، میانی (دیستال پره مولر دوم تا دیستال مولر دوم) و خلفی (دیستال مولر دوم). طی این مطالعه محل و ابعاد سپتا در نرم افزار Ondemand 3D مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های واریانس، مجذور کای، مک نمار و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (0/05 = α).
    یافته ها
    در تصاویر CBCT از 150 سینوس ماگزیلاری، 86 سپتا (57/3%) دیده شد. بیشتر سپتاها (53%) در منطقه میانی سینوس ماگزیلاری وجود داشتند. فراوانی سپتاهای سینوس در افراد بی دندانی کامل خلفی (30%)، در افراد بی دندان پارسیل خلفی (37%) و در افراد با سیستم دندانی کامل خلفی (33%) بود که اختلاف معنی داری بین سه گروه مورد مطالعه وجود نداشت (0/37 = p value) همچنین میانگین ارتفاع سپتا بطور کلی (3/6 ± 5/9) میلی متر گزارش شد.
    نتیجه گیری
    بیشتر سپتاها در ناحیه میانی سینوس بودند ولی بین سه گروه دندانی اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت، از آنجایی که تنوعات وسیع آناتومیک در فراوانی، سایز، موقعیت و مورفولوژی سپتای سینوس وجود داشت لذا هنگام سینوس لیفت تصویربرداری CBCT مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: سپتا، سینوس ماگزیلاری، سی تی اسکن با اشعه مخروطی
  • امیرحسین روان بخش، وحید اصفهانیان، منصور رجایی صفحات 308-316
    مقدمه
    داشتن اضافه وزن شانس درگیری سیستمیک مرتبط با یک یا چند بیماری و مشکلات اجتماعی را افزایش می دهد. این مساله ممکن است ارائه خدمات سلامت دندان و مدیریت آن را با مشکل مواجه کند. تحقیقات نشان می دهد چاقی خود را به عنوان یک عامل خطر عمده برای بیماری های پریودنتال نشان داده است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه یافته های پریودنتال در افراد دارای اضافه وزن و چاق با افراد دارای شاخص توده بدنی نرمال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی 160 نفر مورد معاینه پریودنتال قرار گرفتند که 80 نفر آن ها دارای اضافه وزن و چاق و 80 نفر نرمال بودند. از شاخص توده ی بدنی برای تشخیص اضافه وزن و چاقی استفاده شد و افراد مورد معاینه ی بالینی برای بررسی شاخص پلاک، شاخص لثه،BOP (Bleeding on Probing) ، عمق پروبینگ، تحلیل لثه و حد چسبندگی کلینیکی قرار گرفتند. اطلاعات حاصل از معاینات افراد جمع آوری و با کمک نرم افزار SPSS20 و آزمون t آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین تمامی شاخص های بررسی شده، در گروه دارای اضافه وزن و چاق نسبت به گروه نرمال بیشتر بود. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون تی مشخص شد بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود دارد (0/05 = α).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افراد دارای اضافه وزن و چاق نسبت به افراد با شاخص توده بدنی نرمال از نظر پریودنتال دارای وضعیت بدتری هستند.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، چاقی، شاخص توده بدن، بیماری های پریودنتال
  • سارا عسگریان، امیر منصور شیرانی صفحات 317-325
    مقدمه
    لیکن پلان دهانی یک بیماری مزمن ایمونولوژیک است. کورتیکواستروئیدهای موضعی و لیزرهای کم توان در درمان شکل های قرمز و زخمی لیکن پلان به کار رفته است. تحقیق حاضر جهت مقایسه کاربرد توام کورتون موضعی و لیزر کم توان با کورتون موضعی به تنهایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی با 11 بیمار، 15 ناحیه به صورت تصادفی جهت درمان لیزر و 15 ناحیه شاهد در سمت مقابل انتخاب شد. در این نواحی ابعاد ضایعه، درد، شدت و تغییرات اریتماتوز ثبت شد. برای بیماران درمان کورتون موضعی ادامه یافت. در نواحی مطالعه لیزر کم توان دیود Azor-2k نانومتر با دوز 2 J/cm2 برای 4 جلسه (2 بار در هفته) تابانده شد. متغیرها در چهار زمان ثبت و داده ها با آزمون های تی مستقل، تی زوج، من ویتنی و آنالیز واریانس برای داده های مکرر با α برابر 0/05 مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    شدت درد بعد از تابش لیزر در دو سمت تفاوت نداشت (p value = 0/954). متعاقب تابش لیزر درجات علائم در سمت تابش کمتر بود (p value = 0/019). اندازه ی ضایعات بعد از تابش لیزر کاهش یافته بود (p value = 0/012) و نیز در زمان پیگیری (p value = 0/024) کمتر بود. ولی در سمت درمان کورتون اندازه ضایعه کاهش نشان نداد (p value = 0/383) میزان بر طرف شدن نواحی قرمز در سمت تابش بیشتر بود (p value = 0/016).
    نتیجه گیری
    تابش لیزر دیود کم توان nm 660 به همراه کاربرد کورتون موضعی اثرات درمانی بیشتری در مقایسه با درمان با کورتون موضعی به تنهایی داشته و لذا می توان از تابش لیزر کم توان برای افزایش کارایی درمان های کورتون موضعی در بیماری لیکن پلان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، لیزر کم توان، درد
  • مریم سادات هاشمی پور، فاطمه رضوی، ونوس لران، عادله پویافرد، سید امیرحسین گنجعلی خان نسب صفحات 326-336
    مقدمه
    اگرچه پوسیدگی دندان و بیماری های لثه از شایع ترین بیماری های بهداشت دهان در دنیا است، اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی را می توان دومین علت پس از درد دندانی قلمداد کرد. جهت بررسی اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی ابزار متعددی وجود دارد که یکی از آن ها پرسش نامه ی فونسکا می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی خصوصیات سایکومتریک ترجمه ی فارسی شاخص فونسکا در نمونه ای از افراد فارسی زبان بود.
    مواد و روش ها
    متن اصلی انگلیسی پرسش نامه فونسکا با روش مستقیم- معکوس به فارسی ترجمه شد. استانداردسازی پرسش نامه بر روی 400 بیمار بررسی گردید. ضریب Cohen’s kappa، که یک اندازه گیری توافقی بین بیمار و پزشک است و شامل میزان توافق بین این دو می باشد، نیز محاسبه گردید.
    یافته ها
    در این پژوهش، ضریب آلفای کرونباخ برای پایایی پرسش نامه فونسکا برابر 0/88 به دست آمد که در صورت حذف هر کدام از آیتم های مورد بررسی به حد قابل قبولی می رسید. جهت تعیین پایایی در ارزیابی مجدد، ضریب همبستگی درون طبقه ای Intraclass Correlation Coefficient: ICC برابر 0/86 به دست آمد (با دامنه اطمینان 95% در محدوده ی 0/82–0/91 قرار داشت).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که ترجمه ی فارسی پرسش نامه فونسکا از اعتبار مناسبی برخوردار است و این پرسش نامه روشی موثر برای بررسی اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی توسط دندان پزشک می باشد. البته باید به این نکته اشاره کرد که فونسکا یک ابزار غربالگری است و بایستی با معیارهای بالینی و و بررسی شواهد توسط کارشناسان در کلینیک و تست های پاراکلینیک و تشخیص موارد مثبت و منفی در تشخیص موارد مثبت و منفی، راستی آزمایش و در صورت لزوم مداخله صورت گیرد.
    کلیدواژگان: پایایی، روایی، حساسیت، ویژگی
  • نصرت نوربخش، سپهر ذره صفحات 337-348
    مقدمه
    سلول های بنیادی که توانایی خودتکثیری و تمایز به حداقل دو نوع مختلف سلولی را دارند، می توانند در درمان بسیاری از بیماری ها نقش مهمی را ایفا کنند. هدف از این طرح، بررسی آگاهی، دانش و نگرش دندان پزشکان شهر اصفهان در مورد کاربرد سلول های بنیادی دندانی در دندان پزشکی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- مقطعی بوده که بر اساس طراحی یک پرسش نامه ساختاریافته ای خودایفا با سوالات بسته در بین 391 نفر دندان پزشک عمومی و متخصص شهر اصفهان انجام گرفت. داده های به دست آمده با آزمون های اسپیرمن، تی تست و مجذور کای آنالیز و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05 = α).
    یافته ها
    نمونه کلی پژوهش شامل 391 دندان پزشک عمومی و متخصص شاغل در شهر اصفهان بود. از این تعداد 245 نفر دندان پزشک عمومی و 63 نفر متخصص با مفهوم کلی واژه«سلول بنیادی» آشنایی داشتند. میانگین سن در کل پژوهش فوق 41 سال بود. ازمیان دندان پزشکان (22/2%) سابقه ی کار کمتر از 5 سال و (27/11%) بین 5 تا 10 سال و (50/8%) بیشتر از 10 سال داشتند. میانگین نمره کل آگاهی 3/92، دانش 2/63، نگرش 38/6 بود. ارتباط بین میانگین نمره آگاهی، دانش و نگرش نسبت به یکدیگر نشان داد که بین آگاهی و دانش ارتباط مستقیم و معنی داری مشاهده شد (r= 0/608، p value < 0/001) اما بین آگاهی و نگرش ارتباط معنی دار وجود نداشت (r = 0/099، p value = 0/085) و بین دانش و نگرش نیز ارتباط معنی داری یافت نشد (r = 0/055، p value = 0/332).
    نتیجه گیری
    داده های به دست آمده مشخص ساخت که با وجود آگاهی و نگرش مثبت نسبتا بالا، دانش در مورد کاربرد سلول های بنیادی ضعیف است.
    کلیدواژگان: آگاهی، دانش، نگرش، دندان پزشک، سلول های بنیادی
|
  • Arezoo Alaee*, Arash Azizi, Naser Valai, Elahe Peymani Nejad Page 221
    Introduction
    Dentists can encourage their patients to give up smoking if they have adequate knowledge about scientific techniques used to stop smoking. This study was designed to evaluate the knowledge and attitudes of dentists in relation to techniques used to quit smoking and the relevant factors.
    Materials and Methods
    This cross-sectional research was conducted on 400 dentists using continuous referral sampling technique. The questionnaire used to collect data included three sections: There were 12 questions on individual characteristics, 14 questions on dentists’ knowledge about smoking cessation methods, and 10 questions on dentists’ attitudes towards these methods. In the section on knowledge each question received a score of 1, with a maximum score of 14 and a minimum of 0 in this section. The score range of each attitude question was 0‒1, with a maximum score of 10 for attitude and a minimum score of 0. Data were analyzed with chi-squared test and regression analysis.
    Results
    Of 400 dentists evaluated, 45.7% were female and 54.3% were male, with a mean age of 34.4±2.7 years. All the subjects (100%) had poor knowledge with no moderate and high knowledge levels. In relation to dentists’ attitudes towards smoking cessation methods, 32% had a positive, 50% had relatively positive and 18% had negative attitudes. There were no significant relationships between gender, the university, the dentist’s smoking habits, the presence of a smoker in the dentist’s family, education and studies on smoking cessation and dentists’ knowledge and attitudes. A significant relationship was found between the dentists’ year of graduation and their knowledge scores (p value
    Conclusion
    The knowledge and attitudes of dentists in relation to smoking cessation methods were less than the expected levels. It is necessary to design proper educational programs to improve dentists’ knowledge and attitudes in this field.
    Keywords: Dentist, Knowledge, Attitude, Smoking cessation
  • Nayere Jebali *, Mohammad Rabbani Khorasgani, Mehrnaz Kianfar, Hamid Emami Pages 232-247
    Introduction
    Evidence indicates the role of mutans streptococci (especially Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus) and Lactobacilli in initiation and development of dental caries. The aim of this study was to investigate the effects of some natural compounds on biofilm formation and growth of Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus and compare their effects with three herbal mouthwash products.
    Materials and Methods
    In this laboratory study, natural products (honey, vinegar and rosewater) and two strains of Streptococcus (S. mutans, S. sobrinus) were used. First the adherence and biofilm formation of the pathogenic strains were investigated and then the effects of natural products on adhesion of pathogens was evaluated. In both teats, microtiter plate assay was used. In addition, the inhibitory effects of these compounds on the growth of Streptococci were investigated. Finally, the effects of these compounds were compared with those of three herbal mouthwash products. Data were analyzed with SPSS 15 using independent-samples test and Excel software program. Statistical significance was defined at p value
    Results
    S. mutans and S. sobrinus expressed strong (OD=2.5) and moderate (OD=1.53) adherence, respectively. Vinegar, rosewater and honey reduced biofilm formation by Streptococcus mutans up to 66.45%, 66.18% and 66.43%, respectively. Comparison of natural compounds and herbal mouthwash products showed that the three mouthwashes did not have significant differences (p value
    Conclusion
    Observations showed that these natural compounds, particularly vinegar and then honey, were able to reduce biofilm formation by cariogenic pathogens. Therefore, use of these compounds can be effective in preventing and controlling dental caries by reducing the binding of Streptococci.
    Keywords: Dental caries, Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus, Biological products, Herbal oral rinse
  • Romina Mazaheri *, Naghmeh Feizi Najafi, Elham Ghaffari, Yasaman Alamdarloo, Ali Ghazalgoo Pages 248-259
    Introduction
    Educating mothers regarding oral health and early childhood caries can have a great effect on improving their knowledge, attitudes and performance. The aim of this study was to determine the knowledge, attitudes and performance of mothers of children aged 1 to 3 years in relation to oral health and early childhood caries in Shiraz.
    Materials and Methods
    In this descriptive analytical cross-sectional study, 202 mothers of children aged 1 to 3 years were selected randomly from those visiting 4 health centers in Shiraz and a questionnaire whose reliability and validity had been confirmed was distributed among them. Questions of the questionnaire had been designed in relation to knowledge, attitudes and performance of mothers regarding oral health and early childhood caries. Statistical analyses were performed using SPSS 20, using descriptive statistics (means and standard deviations), Pearson’s and Spearman’s correlation coefficients and independent t-test.
    Results
    The mean knowledge, attitude and performance scores of mothers were 41.8, 61.2 and 45.2 (of 100), respectively. There were direct and significant relationships between mothers’ knowledge and attitudes (p value = 0.02) and practice (p value = 0.005); in addition, there was a direct and significant relationship between mothers’ attitudes and performance (p value = 0.04). There was no significant relationship between knowledge (p value = 0.07) and attitude (p=0.92) and age but there was a significant relationship (p value 0.05) with child birth rank.
    Conclusion
    Since the means of mothers’ knowledge and practice scores were lower than moderate level and since mothers are responsible for infants’ oral hygiene, it is important to increase the mothers’ level of knowledge and improve their attitudes and practice in this context. Therefore, educational programs are necessary for them in this respect.
    Keywords: Attitude, Early childhood caries, Knowledge, Mothers, Oral health, Performance
  • Nakisa Torabinia*, Neda Kargahi, Masoud Nazari Pages 260-267
    Introduction
    Given the importance of angiogenesis and formation of new vessels and their relationship with the progression of malignant lesions and also CD105 sensitivity in determining newly formed vessels, the present study was undertaken to evaluate CD105 protein expression in dysplastic and malignant oral lesions.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional descriptive‒analytical study 20 paraffin blocks from dysplastic oral lesions and 20 paraffin blocks from squamous cell carcinoma lesions based on histopathological criteria, from patients referring to the Department of Oral and Maxillofacial Pathology of the School of Dentistry in the last 10 years were selected using simple sampling technique. The samples were stained immunohistochemically for CD105 marker and evaluated by two pathologists simultaneously under a light microscope at ×400 magnification. The mean of stained areas was considered as the mean vessel density with CD105 expression in each sample. Data were analyzed with SPSS 20, using Mann-Whitney test (α=0.05).
    Results
    The means of CD105 marker expression in dysplastic and squamous cell carcinoma lesions were 7.58±6.19 and 19.35±8.63, respectively. Mann-Whitney test showed significant differences between the two groups in CD105 expression (p value
    Conclusion
    Given the importance of CD105 marker expression in new vessels and its significant increase in malignant lesions, it can be concluded that the progression of dysplastic lesions toward malignancy is accompanied by neoangiogenesis and this marker can be useful for evaluation of the course of dysplastic lesions or as a therapeutic aim for malignant lesions.
    Keywords: Dysplastic, Squamous cell carcinoma. Staining
  • Zahra Saied Moallemi, Mahdiyeh Haghighi Pages 268-279
    Introduction
    Oral health literacy (OHL) is one of the most important determinants of oral health. Given the importance of the subject in program planning for promotion of the oral health of the community, this study evaluated OHL among citizens in Isfahan, Iran.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 758 adults living in Isfahan, who were selected by simple random sampling technique. Data were collected with the use of a questionnaire which consisted of 17 questions on OHL in 4 sections of reading comprehension, perception of numbers, listening and decision making. There were 3 questions on oral health behaviors; a question on potential sources for oral health information, the self-assessment of oral health of participants as well as age, sex and education. The citizens were categorized into three groups with inadequate OHL (0‒9), borderline (10‒11) and adequate OHL (12‒17). T-test, ANOVA, LSD tests, chi-squared, Spearman’s coefficient and multivariate linear regression were applied for statistical analyses verbal consents were achieved.
    Results
    Of participants, 53% had adequate OHL. The mean (SD) of OHL was 11.1 (4.3) of a total of 17. Woman, older adults and those with higher education scored higher for OHL (p value
    Conclusion
    The study showed insufficient OHL among Isfahan citizens. Health policy maker should have prepare oral health programs to promote OHL in the community.
    Keywords: Health literacy, Oral health, Oral health literacy
  • Ramin Mosharraf, Nasrollah Bashardoost, Pirooz Givehchian, Dana Tahririan, Fatemeh Hajian Pages 280-289
    Introduction
    Dentists’ awareness about the rules of light and color makes it possible to deliver restorations coordinated with the patient's tooth color. The aim of this study was to evaluate the performance of dentists in relation to the principles of light and color to select the color of teeth.
    Materials and Methods
    This descriptive/cross-sectional study was performed on a random sample of 200 dentists in Isfahan by using a questionnaire with 36 questions. The responses to the questions in the questionnaire were scored. The scores were analyzed statistically with Kolmogorov‒Smirnov and chi-squared tests (α=0.05).
    Results
    The surrounding atmosphere color in most dental offices was bright. Dentists and assistants wore white uniforms in most cases. Most dentists used to select the teeth color under a light source, but increasing the number of light sources increased the success rate (p value
    Conclusion
    Most dentists were in the moderate group in terms of following the rules of light and color selection. Although this is somewhat acceptable, color selection should be improved through continuous education programs.
    Keywords: Color, Color perception, Dental porcelain, Dentist, Lighting
  • Seyed Amir Mousavi, Jamileh Ghoddusi, Majid Shahmoradi, Payam Paymanpour, Shirin Shahnaseri Pages 290-297
    Introduction
    Conservative pulp therapy is an approach to maintain pulp vitality. Direct pulp capping and partial pulpotomy are two main approaches of this therapy. The aim of this study was histological comparison of direct pulp capping and partial pulpotomy with MTA in human premolar teeth.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial, 40 healthy premolar teeth were selected from patients who needed tooth extraction because of orthodontic treatment. After anesthesia, isolation and preparation of a Cl I cavity on the occlusal surface, an exposure was made in the buccal pulp horn using a #½ round bur with the whole bur entering the pulp chamber in half of the samples. In the remaining samples, a small exposure was made in the buccal pulp horn. The pulps in both groups were sealed with MTA (PRO Root, Dentsply, Switzerland). All the cavities were restored with glass-ionomer. After 60 days, all the teeth were extracted and after fixation and decalcification processes, 4-µ sections were obtained. H&E staining was carried out. The sections were analyzed by an oral pathologist who was blinded to the study procedures. Data were analyzed with Kruskal–Wallis test and Fisher's exact test (a
    Results
    There were no significant differences between direct pulp capping and partial pulpotomy in pulp reaction (p value = 0.823). The calcified bridges formed were not significantly different between the two groups (p value = 0.985).
    Conclusion
    Direct pulp capping and partial pulpotomy are both useful for maintaining pulp vitality.
    Keywords: Dental Pulp Capping, MTA Bio, Pulpotomy
  • Shahab Fazeli, Roshanak Ghafari, Azadeh Tork Zadeh Pages 298-307
    Introduction
    The maxillary sinus septa are a major problem in sinus lift procedures, resulting in an increase in sinus membrane perforation. The aim of this study was to determine the frequency, location and size of maxillary sinus septa on CBCT images in an adult population.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study, CBCT images of 75 patients >18 years of age were evaluated. Then the frequency, location and size of maxillary sinus septa were determined. The patients were divided into three groups (n=25) based on the number of teeth: posterior complete edentulism, posterior partial edentulism and posterior complete dentition. The images were evaluated in terms of the location of septa in three areas: the anterior (premolar region), middle (distal to the second premolar to distal to the second molar) and posterior (distal to the second molar). The septa sizes and locations were evaluated using Ondemand 3D software program. Data were analyzed with ANOVA and chi-squared, McNemar and Kruskal-Wallis tests (α = 0.05).
    Results
    In 150 maxillary sinuses, CBCT images showed 86 septa (57.3%). Most septa (53%) were located in the middle region of maxillary sinuses. Sinus septa were present in 30% of posterior totally edentulous subjects, 37% of posterior partially edentulous subjects and 33% of patients dentate in the posterior region, with no significant differences between the three groups (p value = 0.37). The mean height of the septa was 5.9±3.6 mm.
    Conclusion
    Most septa were located in the middle region of maxillary sinuses, with no statistically significant differences between the three groups. CBCT might provide useful information during sinus lift procedures, considering wide anatomic variations in the frequency, size, location and morphology of maxillary sinus septa.
    Keywords: CBCT, Maxillary Sinus, Septa
  • Amir Hosein Ravanbakhsh, Vahid Esfahanian, Mansour Rajaei Pages 308-316
    Introduction
    Overweight increases the likelihood of systemic involvement with one or several conditions and social problems, which might affect dental services and their management. Based on research, obesity is a major risk factor for periodontal diseases. The aim of this study was to compare periodontal findings in overweight and obese individuals with those with normal BMI.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 160 subjects were examined for periodontal status, 80 of which were overweight and obese and 80 were normal. Body mass index was used for the diagnosis of overweight and obese individuals. The participants were clinically examined for plaque index, gingival index, BOP, probing depth, gingival recession and clinical attachment level. Data were collected from examinations and analyzed with t-test using SPSS.
    Results
    The means of all the indexes were higher in overweight and obese subjects compared to normal subjects. T-test showed significant differences between the normal group and overweight and obese groups in the assessed indexes (p value
    Conclusion
    The results of this research showed that overweight and obese individuals had worse periodontal status than subjects with normal BMI.
    Keywords: Body Mass Index, Obesity, Overweight, Periodontal Diseases
  • Sara Asgarian, Amir Mansour Shirani Pages 317-325
    Introduction
    Oral lichen planus (OLP) is a chronic oral immunological disease. Topical corticosteroids and low-level lasers are used in the treatment of erosive and erythematous forms of lichen planus. This study was performed to compare the combined application of low-level laser and topical corticosteroids and topical corticosteroids alone in the treatment of OLP.
    Materials and Methods
    In a clinical trial, 11 patients with 15 regions of ulcerative and erythematous forms of oral lichen planus were selected for treatment with laser and 15 control areas were selected on the opposite side. In these areas, the lesion sizes, pain severity and erythematous changes were recorded. Topical corticosteroid therapy continued for the lesions. Low-level Azor-2K diode laser (660 nm, 2 J/cm2) beams were applied in 4 sessions for 2 weeks. Data were analyzed with SPSS by using independent t-test and Mann-Whitney U test and ANOVA (α = 0.05).
    Results
    The pain severity was not different between the two sides after laser irradiation (p value = 0.954). Following laser irradiation, sign symptoms and signs were lower on laser therapy side (p value = 0.019). The lesion sizes decreased on the laser side (p value = 0.012) and remained small during the follow-up period (p value = 0.024). There was no decrease in lesion size on the topical corticosteroid side (p value = 0.383). Erythematous intensity decreased to a greater degree on the laser irradiation side (p value = 0.016).
    Conclusion
    Application of 660-nm low-level diode laser combined with the use of topical corticosteroids was more effective than topical corticosteroid alone; therefore, it appears LLLT can be used to increase the efficacy of topical corticosteroid therapy in oral lichen planus.
    Keywords: Low, Level Laser, Oral Lichen Planus, Pain
  • Maryam Sadat Hashemipoor, Fateme Razavi, Venoos Loran, Adele Pooyafard, Sayed Amirhosein Ganjaliannasab Pages 326-336
    Introduction
    Although dental caries, periodontal diseases are the most prevalent conditions of oral health all over the world, it should be pointed out that temporomandibular disorders are the second leading cause of pain after odontogenic pain. Various tools are available for the diagnosis of temporomandibular disorders, including Fonseca questionnaire. The aim of this study was to evaluate the psychometric characteristics of Persian translation of Fonseca index in a sample of Persian-speaking people.
    Materials and Methods
    The original English version of the Fonseca questionnaire was translated into Persian by a forward–backward translation method. Then reliability was tested on 400 subjects. Cohen’s kappa, a measure of agreement between observers that includes an adjustment for chance agreement, was likewise calculated.
    Results
    The reliability coefficient (Cronbach's alpha) of the Fonseca questionnaire was calculated at 0.88, which increased to an acceptable level when each item under study was eliminated. The coefficient of test re-test reliability measured by ICC (Intra-class correlation coefficient) was 0.86 (95% CI: 0.82‒0.91).
    Conclusion
    The Persian version of Fonseca questionnaire was shown to be valid tool for the evaluation of TMJ disorders by dentists. It should be pointed out that this questionnaire is a screening tool and should be used with clinical and control criteria in the paraclinic for determination of positive and negative cases and for the validity of tests with intervention if necessary.
    Keywords: Reliability, Sensitivity, Specificity, Validity
  • Nosrat Nourbakhsh, Sepehr Zarreh Pages 337-348
    Introduction
    Stem cells which are capable of self-proliferation and differentiation into at least two different types of cells can play a major role in the treatment of various diseases. The aim of this study was to evaluate awareness, knowledge and attitudes of dental practitioners in Isfahan regarding stem cells and their applications in the dental field.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was based on designing a structured self-functioning questionnaire, with close-ended questions. The questionnaire was distributed among 391 general dentists and specialists in Isfahan. Data were analyzed with SPSS 22 using Spearman’s test, t-test and chi-squared test (α=0.05).
    Results
    Of 391 dental practitioners working in Isfahan, 245 general dentists and 63 specialists were familiar with the term "stem cells". The mean age of the subjects in this research was 41 years. Of these dentists, 86 (22.2%) had job experience less than 5 years and 105 (27.11%) had 5‒10 years of experience and 197 (50.8%) had job experience over 10 years. The mean awareness score was 3.92, with mean knowledge and attitude scores of 2.63 and 38.6, respectively. The correlation between mean awareness, knowledge and attitude scores showed a direct and significant correlation between awareness and knowledge (r=0.608, p value
    Conclusion
    The results showed that despite high level awareness and relatively positive attitude toward stem cells, knowledge on the application of stem cells was low.
    Keywords: Attitude, Awareness, Dentistry, Knowledge, Stem Cells