فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1396)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله پژوهشی
  • مسعود ساعتچی، نغمه شناسا، سید مسعود امامی، علیرضا فرهاد صفحات 343-350
    مقدمه
    با وجود تلاش ها و مطالعات گوناگون بر روی علل و عوامل موثر در عدم موفقیت بی حسی بلاک فک تحتانی، هنوز این مشکل شایع حین درمان ریشه وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تجربه ی دردناک حین درمان ریشه ی قبلی بر روی موفقیت بی حسی بلاک عصب آلوئولار تحتانی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، تعداد 100 بیمار با تشخیص پالپیت علامت دار در دندان مولر اول مندیبل، انتخاب شد و از بیماران در مورد سابقه ی درمان ریشه ی دردناک قبلی سوال گردید. سپس برای هر بیمار، دو تزریق بلاک عصب فک تحتانی توسط یک نفر عمل کننده انجام شد. پس از گذشت 15 دقیقه و در صورت بروز بی حسی لب، درمان ریشه آغاز شد و بیماران میزان درد پس از شروع درمان (حین تهیه ی حفره ی دسترسی یا ورود فایل اولیه به کانال) را در نمودار VAS (visual analog scale) علامت گذاری کردند. عدم وجود درد و درد خفیف به عنوان موفقیت بی حسی در نظر گرفته شد. درد اولیه بین دو گروه، با استفاده از آزمون Mann-Whitney، سن، با آزمونt-test و موفقیت بی حسی و جنسیت با آزمون 2χ مورد بررسی قرار گرفتند. سطح معنی داری (05/0 > p value) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان موفقیت بی حسی بلاک در گروه بدون سابقه ی درد حین درمان ریشه های قبلی، 3/74 درصد و گروه با سابقه ی درد حین درمان ریشه های قبلی، 30 درصد بود. گروهی که هیچ خاطره ای از درمان ریشه ی دردناک نداشتند، به طور معنی داری بلاک موفق تری را تجربه کردند. (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    بین خاطره ی دردناک حین درمان ریشه ی قبلی و عدم موفقیت بی حسی بلاک عصب آلوئولار تحتانی، ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بی حسی بلاک عصب آلوئولار تحتانی، تجربه ی درد، پالپیت علامت دار
  • نرگس نقش، فرانک جلالیان، محمدرضا اسماعیلی، جابر یقینی صفحات 351-364
    مقدمه
    در اعمال دندان پزشکی برای گروه دندان پزشکی و بیمار احتمال مواجهه با عوامل عفونی وجود دارد. ویروس های ایدز و هپاتیت از خطرناک ترین و شایع ترین عوامل عفونی در جوامع امروزی هستند. بنابراین تمام پرسنل دندان پزشکی به خصوص پرستاران باید با اصول کنترل عفونت کاملا آشنا باشند. مطالعه ی حاضر میزان آگاهی و عملکرد پرستاران دندان پزشکی شهر اصفهان را در مواجهه با این دو بیماری بررسی کرده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 155 پرستار دندان پزشکی شهر اصفهان که در مراکز خصوصی، دولتی یا دانشکده ی دندان پزشکی فعالیت می کردند، به صورت خوشه ایو با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. به هر کدام از آنها پرسش نامه ای حاوی 20 سوال عملکرد و 17 سوال آگاهی داده شد. سپس پرسش نامه ها جمع آوری شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری t مستقل و محاسبه ی ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه و LSD (Least Significant Difference) تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین نمره ی آگاهی (15/3 ± 79/6) و میانگین نمره ی عملکرد (53/12 ± 36/78) به دست آمد. بین میانگین نمرات آگاهی و عملکرد رابطه ی مستقیم معنی داری در حد متوسط وجود داشت (001/0 > value p و 318/0 = r). میانگین نمره ی آگاهی در زنان 4/7 و در مردان 8/4 و میانگین نمره ی عملکرد در زنان 2/79 و در مردان 6/75 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    یافته ها ی این مطالعه نشان داد که سطح آگاهی جمعیت مورد مطالعه، متوسط و سطح عملکرد آنها خوب بود. بنابراین اجرای برنامه های آموزشی مستمر در مورد افزایش اطلاعات و آگاهی پرستاران در مورد این دو بیماری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، سندرم نقص ایمنی اکتسابی، هپاتیت
  • لیلاسادات طباطبایی راد، مسعود ساعتچی، سید حمیدرضویان صفحات 365-374
    مقدمه
    یکی از مواد پرکاربرد در درمان ریشه، MTA (mineral trioxide aggregate) می باشد. یکی از مهمترین ویژگی ها در مواد پرکننده ی انتهای ریشه، اثر ضد میکروبی آن می باشد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثر ضد میکروبی MTA در ترکیب با غلظت های 2/1 و 4 درصد یداین پتاسیم یدیدIKI (iodine potassium iodide)، به دو روش مستقیم و غیر مستقیم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی آزمایشگاهی، روش آزمایش تماس مستقیم DCT (direct contact test)، جهت ارزیابی اثر ضد میکروبی ترکیب ست شده ی MTA، مخلوط با غلظت های مختلف IKI و آب مقطر در برابر باکتری های انتروکوکوس فکالیس، استافیلوکوکوس اورئوس و قارچ کاندیدا آلبیکانس در زمان های 30 و 60 دقیقه و 24 ساعت انجام شد. تعداد کلونی های تشکیل شده، بر میلی لیتر محاسبه گردید. در روش غیر مستقیم، تست انتشار آگار (agar diffusion test) ADT، برای ارزیابی اثر ضد میکروبی مخلوط تازه تهیه شده ی MTA در ترکیب با غلظت های 1، 2 و 4 درصد IKI و آب مقطر در برابر میکروارگانیسم های ذکر شده، انجام گردید. قطر هاله های عدم رشد میکروبی به کمک کولیس اندازه گیری شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ی 17، آنالیز شدند. از آنالیزهای آماری Kruskal-Wallis، واریانس یک طرفه، Mann-Whitney و Tukey جهت آنالیز داده ها استفاده شد (05/0 = α).
    یافته ها
    روش مستقیم، نشان داد که اثر ضد میکروبی MTA در ترکیب با IKI 2 و 4 درصد در برابر هر سه نوع میکروارگانیسم در زمان 24 ساعت به صورت معنی داری بیشتر از سایر غلظت ها بود (021/0 = p value). اثر ضد میکروبی ترکیب MTA با IKI 1 درصد و آب مقطر مشابه یکدیگر بود و افزایش معنی داری نشان نداد (951/0 = p value). در روش غیر مستقیم اثر ضد میکروبی MTA ترکیب شده با IKI 4 درصد در برابر کاندیدا آلبیکانس (038/0 = p value) و استافیلوکوکوس اورئوس (042/0 = p value) بطور معنی داری بیشتر از سایر غلظت ها بود. غلظت های مختلف IKIنسبت به آب مقطر در ترکیب با MTA در برابر انتروکوکوس فکالیس اثر ضد میکروبی معنی داری نداشتند (864/0 = p value).
    نتیجه گیری
    IKI2 و 4 درصد در روش مستقیم و IKI 4 درصد در روش غیر مستقیم، نسبت به سایر غلظت ها بیشترین اثر ضد میکروبی را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: مینرال تری اکساید اگریگیت، یداین پتاسیم یدید، اثر ضد باکتریایی
  • شیرین لباف، علی دوست محمدی صفحات 375-383
    مقدمه
    با توجه به اهمیت سیمان های گلاس آینومر در دندان پزشکی و خواص مکانیکی ضعیف آنها، هدف از اجرای این پژوهش، ارتقای خواص مکانیکی سیمان گلاس آینومر، به وسیله ی ساخت نانوکامپوزیت گلاس آینومر- نانولوله ی کربنی- بغدادیت با استفاده از افزودنی های نانولوله ی کربنی و نانوذرات بغدادیت بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی- آزمایشگاهی، برای تهیه ی کامپوزیت گلاس آینومر- نانولوله ی کربنی- بغدادیت، نانولوله ی کربنی با درصد وزنی 5/0 و نانوذرات بغدادیت در مقادیر یک، سه و پنج درصد وزنی به جزء سیمانی گلاس آینومر تجاری (Fuji ІІ GC) افزوده شدند. سپس نمونه ها توسط آزمون های استحکام فشاری، استحکام خمشی به روش سه نقطه ای و استحکام کششی قطری مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین سطح شکست نمونه ها پس از آزمون استحکام فشاری، توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی SEM (scanning electron microscopy) بررسی شد. تحلیل آماری با استفاده از تحلیل واریانس یک سویه ((ANOVA انجام شد و تفاوت ها بین مقادیر نتایج، در صورتی که (05/0 p value) بود، معنی دار در نظر گرفته شد (3 = n).
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از آزمون های مکانیکی، کامپوزیت حاوی 5/0 درصد وزنی نانولوله ی کربنی و یک درصد وزنی بغدادیت، دارای بیشترین استحکام فشاری، خمشی و کششی بود. همچنین تصاویر SEM کاهش حفرات در ساختار کامپوزیت و به دنبال آن، کاهش تمرکز تنش و انتشار ترک را تایید نمود که این امر استحکام مکانیکی بالاتر ماده را فراهم می سازد.
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج به دست آمده، مناسب ترین نمونه برای کاربرد در مصارف دندان پزشکی و ارتوپدی تحت بار، سیمان گلاس با 5/0 درصد وزنی نانولوله ی کربنی و یک درصد وزنی نانوذرات بغدادیت می باشد.
    کلیدواژگان: سیمان گلاس آینومر، نانولوله ی کربنی، بغدادیت، استحکام فشاری، استحکام کششی، استحکام خمشی
  • محمدرضا قاضی، سعید آذربایجانی، زهرا مهرابی، مجتبی آبانگاه صفحات 384-390
    مقدمه
    خارج ساختن پرمولرها جهت درمان ارتودنسی، یک موضوع بحث برانگیز در دندان پزشکی امروزی است. بر اساس برخی نظریات، خارج ساختن دندان پرمولر اول، باعث کاهش ارتفاع صورت می گردد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر کشیدن چهار دندان پرمولر اول بر ارتفاع صورت در بیماران کلاس I درمان شده به روش ارتودنسی ثابت بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی گذشته نگر، تعداد 20 بیمار (17دختر و 3 پسر) با متوسط سنی 6/26 سال انتخاب شدند. در این بیماران، چهار پرمولر اول جهت درمان، خارج شده بود. لترال سفالومتری های قبل و بعد از درمان بیماران به صورت دیجیتال درآورده شد. تصاویر تهیه شده توسط نرم افزار Viewbox نسخه ی 3 مورد آنالیز قرار گرفت. مقایسه ی هریک از متغیرها در قبل و بعد از درمان با استفاده از آنالیز Paired t-test انجام شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین تغییرات ایجاد شده در زوایای سفالومتریک در بعد عمودی و ساجیتال و متغیرهای خطی سفالومتریک قبل و بعد از درمان، تفاوت آماری معنی دار نداشت، البته به استثنای زاویه ی FMA (Frankfort-mandibular plane angle) که افزایش معنی داری داشت (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    در درمان بیماران کلاس I همراه با خارج کردن چهار پرمولر اول، تغییری در ارتفاع صورت رخ نداد، بنابراین درمان های ارتودنسی همراه با اکستراکشن دندان تاثیرات نامطلوب اسکلتی ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن کلاس I، کشیدن دندان، صورت
  • کامران امیریان، مریم رضایی، هدی مجیدی راد، محمدرضا طاهری، میلاد لاریجانی، مژده نخعی، ثریا خفری، عبدالحمید آل هوز صفحات 391-402
    مقدمه
    ثبات ابعادی مواد قالب گیری آلژیناتی تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله زمان نگهداری، شرایط نگهداری و نوع ماده می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر زمان، بر دقت ابعادی دو نوع آلژینات Tropicalgin و Chromogel انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی آزمایشگاهی، قالب ها از یک مدل اصلی به همراه 4 مخروط فلزی روی سطح اکلوزال دندان های پرمولرهای اول و مولرهای سوم پایین دو سمت قوس دندانی (1، 5، 12 و 16) آن تهیه شد. قالب های نگهداری شده، در حوله ی کاغذی مرطوب در کیسه ی پلاستیکی بدون درز بر اساس زمان نگهداری (15، 30، 60 و 120 دقیقه و 24 ساعت) قبل از ریختن با گچ به 5 گروه تقسیم شدند. از هر گروه، 20 قالب و در مجموع 100 قالب تهیه شد. قالب ها با گچ استون تایپ III (Parsdental، Tehran، iran) ریخته شدند. 6 بعد (D1-D6) بین 4 مخروط روی مدل اصلی به عنوان استاندارد طلایی، جهت مقایسه با ابعاد روی کست های گچی لحاظ شد. فواصل با کولیس دیجیتالی اندازه گیری شدند و یافته ها توسط آزمون واریانس چند متغیره (MANOVA) و آزمون t-test تک نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    تغییر ابعادی برای هر دو ماده با افزایش زمان، بیشتر شد. به جز یک مورد ( Tropicalgin در D1 در 30 دقیقه، 4/0 = p value). بین دو ماده به جز در 15 دقیقه ی اول، تفاوت معنی دار در ثبات ابعادی در تمامی زمان ها وجود داشت. ثبات ابعادی هر دو ماده تا 120 دقیقه در محدوده ی استاندارد کلینیکی (5/1 درصد تغییر نسبت به مدل اصلی) قرار داشت.
    نتیجه گیری
    ثبات ابعادی Tropicalgin و Chromogel تحت تاثیر زمان ریختن و نوع آلژینات می باشد.
    کلیدواژگان: آلژینات، دقت ابعادی، کست
  • مازیار مخترع، شهاب اعتمادی بروجنی، بهنام خرمی صفحات 403-412
    مقدمه
    زائده ی uncinate، لندمارک کلیدی است که در آغاز جراحی اندوسکوپیک سینوس خارج می شود و همچنین نقش مهمی در تهویه ی مئاتوس میانی و سینوس ها دارد. هدف از این مطالعه، مشاهده و طبقه بندی تنوعات آناتومیکی زائده ی uncinate با استفاده از تصاویر بازسازی شده ی مولتی پلنار توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی CBCT (Cone beam computed tomography) می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، تصاویر توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی ایکس مخروطی از ناحیه ی پارانازال 120 بیمار (63 نفر مرد و 57 نفر زن با سن بالاتر از 18 سال) بررسی شدند. اتصال فوقانی زائده ی uncinate مشاهده و بر اساس طبقه بندی لندزبرگ و فریدمن دسته بندی صورت گرفت. میزان نوماتیزاسیون و انحراف به سمت کف اوربیت زائده ی uncinate نیز بررسی گردید. نتایج با استفاده از آزمون Chi-Square و محاسبه ی ضریب کاپا ارزیابی شد (05/0 = α).
    یافته ها
    اتصال آن یا نوع blunt از بالاترین شیوع یعنی 4/40 درصد برخوردار بود. بعد از آن به ترتیب اتصال به سلول اگرنازی (type 2) با 3/33 درصد و اتصال به لامینا پاپیراسه (type 1) با 5/12 درصد شیوع داشتند. اتصال زائده ی uncinate به شاخک میانی (type 6) 5/4 درصد و اتصال به قاعده ی جمجمه (type 5) 1/4 درصد شیوع داشت. دو شاخه شدن زائده ی uncinate و اتصال همزمان آن به لامینا پاپیراسه و محل اتصال شاخک میانی و صفحه ی غربالی (type3)، 9/2 درصد شیوع داشت و اتصال به محل اتصال شاخک میانی و صفحه ی غربالی (type 4) از کمترین شیوع یعنی 6/1 درصد برخوردار بود. اتصال به ریم تحتانی اوربیت نیز، 9/2 درصد شیوع داشت. میزان هوادار شدن زائده ی uncinate نیز 7 درصد به دست آمد. در 3 درصد از موارد نیز سینوس ماگزیلاری atelectasis و هیپوپلاستیک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    ارزیابی تنوعات اناتومیک زائده ی uncinate و میزان هوادار شدن آن پیش از عمل جراحی، در جلوگیری از صدمه به ساختار اطراف در حین جراحی نقش بسیار مهمی دارد.
    کلیدواژگان: زائده ی آنسینیت، سی تی اسکن با اشعه ی مخروطی، سینوس ماگزیلاری atelectasis
  • علی اخوان، بتول هاشمی بنی، گل نوش معاونی، فریبا حیدری صفحات 413-420
    مقدمه
    زیست سازگاری مواد دندانی، یکی از مهمترین خصوصیاتی است که باید مورد مطالعه قرار گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای سمیت سلولی دو نوع سمان جدید اندودنتیک و MTA (mineral trioxide aggregate) بر روی سلول های فیبروبلاست لثه ی انسان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی- آزمایشگاهی، از سمان های CAAC (calcium aluminate α-aluminate cement)،) WOLCA مخلوطی از Wollastonite و (CAAC و MTA غلظت های 1/0، 01/0 و 001/0 گرم بر میلی لیتر تهیه شد. سلول های فیبروبلاست رده ی C165 در محیط کشت قرار گرفت و غلظت های تهیه شده از مواد به آنها اضافه گردید. بعد از گذشت زمان های 24 و 48 ساعت و 7 روز، کمیت بقای سلولی اندازه گیری شد. جهت ارزیابی سمیت سمان ها، سلول ها توسط محلول تریپان بلو رنگ آمیزی شده و سلول های زنده شمارش گردیدند. آنالیز داده ها توسط آزمون های Kurskal-Wallis و Mann-Whitney انجام گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    گروه شاهد، بدون افزودن هیچ کدام از سمان های مورد آزمایش، دارای بیشترین میزان جذب نوری بود. MTA در همه ی غلظت ها و در هر سه زمان تعیین شده، میزان جذب نوری بالاتری نسبت به دو سمان دیگر مورد مطالعه از خود نشان داد.
    نتیجه گیری
    هر دو سمان جدید در غلظت های پایین، سمیت قابل قبولی از خود نشان دادند. نتایج حاصل از رنگ آمیزی تریپان بلو نیز نشان داد که سمیت سلولی سمان CAAC در پایین ترین غلظت مورد بررسی، تفاوت معنی داری با MTA ندارد.
    کلیدواژگان: MTT assay، Mineral trioxide aggregate، سمیت سلولی، فیبروبلاست لثه ی انسان
  • آتوسا امین زاده، شیرین زهرا فرهاد، حمیدرضا پایور، آنیا امین زاده صفحات 421-427
    مقدمه
    دیابت و پریودنتیت مزمن، دو بیماری نسبتا شایع در جوامع امروزی هستند و از آن جایی که افزایش شیوع و شدت پریودنتیت در بیماران مبتلا به دیابت دیده می شود، بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی رابطه ی سطح سرمی HbA1C با وضعیت پریودنتال می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، میزان هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) 55 نمونه ی خون در دو گروه با و بدون پریودنتیت مزمن در بیماران 35-45 ساله که از سایر جهات کاملا مشابه یکدیگر بودند، مورد بررسی قرار گرفت. 30 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط با عمق پاکت بین 2 تا 4 میلی متر و 25 بیمار با لثه ی سالم برای انجام پژوهش در نظر گرفته شدند. سطح هموگلوبین گلیکوزیله با استفاده از دستگاه آی کروما اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری t-test مورد مقایسه و تجزیه تحلیل قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    سطح HbA1C در افراد مبتلا به پریودنتیت، به طور معنی داری بالاتر از افراد گروه سالم بود (021/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه ی حاضر، احتمالا در پاسخ به شرایط التهابی موجود حین پریودنتیت مزمن، اختلال در متابولیسم گلوکز مشاهده می شود که ممکن است در درازمدت به ابتلای به دیابت نوع دو منجر گردد. لذا درمان قاطعانه ی پریودنتیت مزمن و رعایت بهداشت دهان و دندان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، دیابت، هموگلوبین گلیکوزیله
  • محمود صبوحی، سعید نصوحیان، سمیه شهیر، نجمه روشن ضمیر، مهسا عباسی صفحات 428-435
    مقدمه
    تطابق یک رستوریشن ریختگی برای دوام آن ضروری است که تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله آلیاژ مصرفی قرار می گیرد. با توجه به تولید آلیاژ بدون بریلیوم نیکل- کروم مینالوکس در ایران، هدف از این پژوهش، مقایسه ی اختلاف عمودی مارژین آلیاژ سوپرکست و مینالوکس ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش تجربی- مشاهده ای، 60 عدد الگوی مومی از روی یک دای فلزی آماده شده برای روکش چینی متصل به فلز PFM ((Porcelain fused metal با فینیش لاین چمفر ساخته شد. نمونه ها به دو گروه 30تایی تقسیم شدند: در کستینگ گروه اول، از آلیاژ سوپرکست و در کستینگ دوم از آلیاژ مینالوکس استفاده شد. بعد از آماده شدن کستینگ ها با حداقل اصلاح سطوح داخلی بر روی دای فلزی نشانده شدند و میانگین اختلاف مارژین عمودی در چهار نقطه ی باکال، لینگوال، مزیال و دیستال کوپینگ اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از SPSS نسخه ی 22 و آزمون آماری t با سطح معنی داری 05/0 آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از بررسی های آماری نشان داد که میزان اختلاف مارژین عمودی برای کستینگ با آلیاژ سوپرکست، 35/117 و برای کستینگ با آلیاژ مینالوکس، 57/137 میکرومتر بود که تفاوت معنی داری داشتند (031/0 = p value).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که آلیاژ سوپرکست به علت اختلاف مارژین عمودی کمتر نسبت به مینالوکس دارای دقت مارژین بیشتری برای ساخت ترمیم های دندان پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: تطابق مارژین دندانی، آلیاژ دندانی، آلیاژهای نیکل- کروم
  • مروارید فنایی، سید محمد رضوی، سیدعلی سیادت، سعیده خالصی، امیر سیادت صفحات 436-442
    مقدمه
    نیروی انسانی، بنیادی ترین عامل شکل گیری هر سازمان بوده و موفقیت هر سازمان وابسته به تلاش و رضایت شغلی کارکنان آن دارد. این مطالعه با هدف بررسی رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن در کارکنان دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، بر روی 111 نفر از کارکنان دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1394 انجام شد. دو پرسش نامه ی دموگرافیک و پرسش نامه ی استاندارد، شامل پنج حیطه ی ماهیت کار، سرپرستی، ارتباط با همکاران، ارتقا و پرداخت استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 و آنالیز آماری Mann-Whitney و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید و مقدار p value کمتر از 05/0، معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اغلب کارکنان (5/68 درصد)، رضایت مندی شغلی در سطح متوسط دارند. بیشترین فراوانی رضایت کارکنان (1/63 درصد)، رضایت مندی از ماهیت کار بود و بیشترین فراوانی نارضایتی (55 درصد)، از میزان حقوق و پرداخت بود. رضایت مندی کلی شغلی با هیچ یک از متغیرهای سن، جنس، سابقه ی کار و میزان تحصیلات ارتباط معنی داری نداشت (05/0 p value >).
    نتیجه گیری
    اغلب کارکنان این سازمان، از شغل خود رضایت نسبی داشته و نیاز به بررسی بیشتر در خصوص رفع مشکلات در جهت افزایش رضایت شغلی وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، عوامل موثر، کارکنان
  • مسیح کاویان، پروین میرزاکوچکی بروجنی، اعظم حکمت، مطهره صالحی صفحات 443-450
    مقدمه
    آمالگام، ماده ی ترمیمی ایمن و موثر در ترمیم های مستقیم به شمار می آید. در صورت وجود ترمیم های وسیع آمالگام و شکست قسمتی از آن، تعمیر قسمت شکسته شده با مواد ادهزیو، یک روش محافظه کارانه است. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی استحکام باند کامپوزیت به آمالگام با کاربرد عوامل باندینگ مختلف بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی آزمایشگاهی، 52 سیلندر آکریلی تهیه و داخل آنها آمالگام با میزان نقره ی 43 درصد پک شد و پس از گذشت 24 ساعت در دمای اتاق، سطوح آمالگام با فرز فیشور الماسی ساییده و به مدت 10 دقیقه در حمام اولتراسونیک قرار داده شدند. سپس نمونه ها به چهار گروه 13 تایی تقسیم و در هر گروه از عوامل باندینگ مختلف به ترتیب زیر استفاده شد: گروه 1: آمالگام + الوی پرایمر + Total etch (سینگل باند)، گروه 2: آمالگام + الوی پرایمر + Self-etch (جی- باند)، گروه 3: آمالگام + جی- باند و گروه 4: آمالگام + سینگل باند. کامپوزیت رزین به نمونه های آمالگام آماده شده با استفاده از مولد پلاستیکی ترانسلوسنت با دستگاه LED Turbo باند شد و سپس توسط دستگاه اینسترون، مورد آزمون استحکام باند برشی قرار گرفتند و در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون آماری واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی LSD انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیشترین مقدار استحکام باند، مربوط به نمونه های باند شده با عامل باندینگ جی- باند (Mpa 06/9) و کمترین مقدار مربوط به نمونه های باند شده با عامل باندینگ سینگل باند (Mpa 14/5) بود و میانگین استحکام باند برشی در چهار گروه باهم تفاوت معنی داری داشت (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    استفاده از عامل باندینگ Self-etch (جی- باند) در مقایسه با دیگر عوامل باندینگ مورد مطالعه، استحکام اتصال بهتری بین آمالگام و کامپوزیت ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، کامپوزیت رزین، آمالگام
  • نامه به سردبیر
  • فاطمه مسعودی صفحات 451-452
    یکی از مهمترین بخش‏هایی که ضرورت دارد نویسندگان هنگام ارائه ی یک مقاله برای انتشار در مجلات پزشکی و حوزه های وابسته به آن رعایت کنند، درج کلید واژه های مربوط به اثر بر اساس توصیف گرهای موجود در سرعنوان‏های موضوعی پزشکی (MeSH) می‏باشد
|
  • Masoud Saatchi, Naghmeh Shenasa, Seyed Masoud Emami, Ali Reza Farhad Pages 343-350
    Introduction
    Despite all efforts and various studies on reasons for and factors affecting a lack of success in inferior alveolar nerve block, profound pulpal anesthesia is often difficult in mandibular molars during endodontic treatment. The aim of this study was to investigate the effect of pain experienced during previous endodontic treatment on success rate of inferior alveolar nerve block (IANB).
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 100 healthy adult patients with a diagnosis of symptomatic pulpitis in their first mandibular molar were selected and questioned about experience of pain during previous root canal therapy. Each patient received two mandibular nerve block injections by one operator. If lip numbness happened after 15 minutes, endodontic treatment was initiated. During the treatment, the patients were asked to rate the pain during access cavity preparation or upon insertion of the initial file into the root canal on Heft-Parker visual analog scale (VAS). Success was defined as no or mild pain during treatment. The initial pain was analyzed with Mann-Whitney test; age was analyzed with t-test; and success of anesthesia and gender were analyzed with chi-squared test. Statistical significance was set at p value
    Results
    The success rate for the IANB was 30% in the group with pain experience and 74.3% in the group without pain experience during previous endodontic treatment, with significantly higher success rate in the group with no previous pain experience (p value
    Conclusion
    There was a significant relationship between pain experienced during previous endodontic treatment and a lack of success of IANB.
    Keywords: Inferior alveolar nerve block, Pain experience, Symptomatic pulpitis
  • Narges Naghsh, Faranak Jalalian, Jaber Yaghini, Mohammad Reza Esmaeili Pages 351-364
    Introduction
    During dental procedures there is a chance for exposure to infectious agents for both the dental team and the patient. AIDS and hepatitis viruses are the most dangerous and most common infectious agents in contemporary societies. Therefore, all the dental personnel, especially nurses, should be aware of the principles of infection control. The present study evaluated the knowledge and performance of dental nurses in Isfahan in the face of these two diseases.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional/analytical study, 155 dental nurses working in offices, private or public clinics or the dental school were selected using cluster and easy sampling techniques. A questionnaire containing 20 questions on performance and 17 questions on knowledge was given to each of nurse. Then the questionnaires were collected and the data were analyzed with independent t-test, Pearson’s correlation coefficient, one-way ANOVA and LSD tests (α = 0.05).
    Results
    The mean knowledge and performance scores were 6.79 ± 3.15 and 78.36 ± 12.53, respectively. There was a moderate and significant relationship between the mean scores of knowledge and performance (p value
    Conclusion
    The results of this study showed that the knowledge and performance of the subjects were moderate and good, respectively. Therefore, continuous training programs seem necessary to increase knowledge and awareness of nurses about these two diseases.
    Keywords: Acquired immunodeficiency syndrome, Hepatitis, Knowledge
  • Leilasadat Tabatabaee Rad, Masoud Saatchi, Hamid Razavian Pages 365-374
    Introduction
    MTA is one of the most commonly used materials in endodontics. Antimicrobial effect is one of the ideal properties of a root-end filing material. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of MTA mixed with 1%, 2% and 4% IKI with the use of direct and indirect methods.
    Materials and Methods
    In this experimental study, direct contact test (DCT) was used to evaluate the antimicrobial effect of set MTA, mixed with different concentrations of IKI and distilled water against Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus and Candida albicans, in 30-minute, 1-hour and 24-hour intervals. Colony forming units (CFU/mL) were determined. The agar diffusion test (ADT) (the indirect technique) was used to assess the antimicrobial activity of fresh MTA mixed with 1%, 2% and 4% IKI and distilled water against the microorganisms above. The diameter of the zone of inhibition was measured by calipers. Data were analyzed with SPSS 17, using one-way ANOVA and Kruskal-Wallis, Mann-Whitney and Tukey tests (α = 0.05).
    Results
    DCT method showed that the antimicrobial activity of MTA mixed with 2% and 4% IKI against E. faecalis, S. aureus and C. albicans at 24-hour interval was significantly higher than other concentrations (p value = 0.021). Antimicrobial activity of MTA mixed with 1% IKI was the same as that of MTA mixed with distilled water, with no significant difference (p value = 951). In the indirect method, the antimicrobial effects of MTA mixed with 4% IKI against C. albicans (p value = 0.038) and S. aureus (p value = 0.042) were significantly higher than other concentrations. Various concentrations of IKI mixed with MTA did not exhibit significant antimicrobial properties against E. faecalis compared to mixing with distilled water (p value = 0.864).
    Conclusion
    IKI at 1% and 4% concentrations in the direct method and 4% IKI in the indirect method exhibited higher antimicrobial activity than other concentrations.
    Keywords: Mineral trioxide aggregate, Iodine potassium iodide, Antibacterial effect
  • Shirin Labbaf, Ali Doostmohammadi Pages 375-383
    Introduction
    Considering the importance of glass-ionomer cements (GICs) in dentistry and their poor mechanical properties, the aim of this study was to improve their mechanical properties by manufacturing a glass-ionomer‒carbon nanotube‒baghdadite nanocomposite by adding carbon nanotubes and baghdadite nanoparticles.
    Materials and Methods
    In the present experimental study, carbon nanotubes with 0.5 wt% and baghdadite nanoparticles in 1, 3 and 5 wt% were added to the cement component of a commercial glass-ionomer cement (Fuji ІІ GC) for preparing glass-ionomer‒carbon nanotube‒baghdadite nanocomposite. Then the mechanical properties of the samples were evaluated by the cold compressive strength (CCS), three-point flexural strength (FS) and diametral tensile strength (DTS) tests. In addition, the fractured sample surfaces were evaluated after the compressive strength test under a scanning electron microscope. Data were analyzed with one-way ANOVA at a significance level of p value
    Results
    Based on the results of mechanical tests, the composite containing 0.5 wt% of carbon nanotubes and 1 wt% of baghdadite nanoparticles exhibited the highest compressive strength, diametral tensile strength and flexural strength. In addition, SEM micrographs indicated a decrease in pores in the composite structure and a decrease in stress concentration and propagation of cracks, resulting in an increase in the mechanical strength of samples.
    Conclusion
    According to the results, the most appropriate sample for dental and orthopedic applications in load-bearing areas is glass-ionomer cement containing 0.5 wt% carbon nanotubes and 1 wt% baghdadite.
    Keywords: Baghdadite, Carbon nanotube, Compressive strength, Flexural strength, Glass-ionomer cement, Tensile strength
  • Mohammad Reza Ghazi, Saeed Azarbayejani, Zahra Mehrabi, Mojtaba Abangah Pages 384-390
    Introduction
    Extraction of premolars as a part of orthodontic treatment is one of the controversial topics in current dentistry. According to some theories, extraction of first premolars results in a decrease in facial height. The aim of this study was to evaluate the effect of extraction of four first premolars on facial height in patients with class I malocclusion undergoing fixed orthodontic treatment.
    Materials and Methods
    This retrospective study was conducted on 20 patients (17 females and 3 males) with a mean age of 26.6 years. As a part of orthodontic treatment, the four first premolars had been extracted. Pre- and post-treatment lateral cephalometric radiographs of the patients were digitized. Image analyses were conducted by View Box 3.1.1. Paired t-test was used to compare each variable before and after treatment (α = 0.05).
    Results
    Mean changes in cephalometric angles in the vertical and sagittal dimensions were not significant, and linear cephalometric variables did not exhibit any significant changes before and after treatment, except for FMA angle which increased significantly (p value
    Conclusion
    In the treatment of patients with class I malocclusion in association with extraction of four first premolars, there were no changes in the facial height. Therefore, orthodontic treatment with extraction of the four first premolars does not result in unfavorable skeletal changes.
    Keywords: Angle Class I malocclusion_Face_Tooth extraction
  • Kamran Amirian, Maryam Rezaee, Hoda Majidi Rad, Mohammadreza Taheri, Milad Larijani, Mojdeh Nakhaee, Soraya Khafri, Abdolhamid Alhavaz Pages 391-402
    Introduction
    Dimensional stability of alginate impression materials is affected by several factors such as storage time, storage conditions and type of the impression material. This study was conducted to assess the effect of storage time on dimensional stability of two different alginates: Tropicalgin and Chromogel.
    Materials and Methods
    In this experimental study, impressions were made of a master model with four metal cones on the occlusal surfaces of lower first premolars and third molars on both sides (teeth #1, #5, #12 and #16). The Impressions were divided into five groups in terms of the storage time in wet paper towels within a closed plastic bag before pouring the casts (15 min, 30 min, 60 min, 120 min and 24 h). For each group, 20 impressions and a total of 100 impressions were made. The impressions were poured with type III stone (Parsdental, Iran). Six dimensions (D1 to D6) between 4 cones were considered as the gold standard in order to compare with the same dimensions on the stone casts. Distances were measured by a digital caliper and data were statistically analyzed by MANOVA and one-sample t-test.
    Results
    Dimensional changes increased over time for both alginates except for one sample (Tropicalgin at 30-min interval for D1, p value = 0.4). There were significant differences between the two materials at all the time intervals except for the first fifteen minutes. Dimensional changes were within the clinically acceptable limits (a change of 1.5% relative to the master model) up to 120 min for both alginates.
    Conclusion
    The dimensional stability of Tropicalgin and Chromogel alginate impression materials was affected by storage time before pouring in stone and the material type.
    Keywords: Alginate, Cast, Dimensional stability
  • Maziar Mokhtare, Shahab Etemadi Boroujeni, Behnam Khorami Pages 403-412
    Introduction
    The uncinate process is a key landmark, which is removed at the beginning of endoscopic sinus surgery. In addition, it has a great role in the ventilation of the middle meatus and sinuses. The aim of this study was to visualize and classify anatomic variations of the uncinate process using multiplanar reconstructed CBCT images.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional/descriptive study, the CBCT images of paranasal areas of 120 patients (63 males and 57 females) >18 years of age were analyzed. The superior attachment of the uncinate process was observed and classified according to Landsberg and Friedman classification. Pneumatization of the uncinate process and its deviation toward the orbit’s floor were also noted. Data were analyzed with chi-squared test and kappa coefficient (α = 0.05).
    Results
    No-attachment (blunt) type exhibited the highest prevalence rate (40.4%), followed by attachment to agger nasi cell (Type 2, 33.3%), to lamina papyracea (Type 1, 12.5%), to the middle concha (Type 6, 4.5%), and to the skull base (Type 5, 4.1%). Bifurcation of the uncinate process and concomitant attachment to lamina papyracea and the junction of the middle concha and the cribriform plate (Type 3) exhibited a prevalence rate of 2.9%. Attachment to the junction of the middle concha and cribriform plate (Type 4) were seen in 1.6% of cases. Attachment to the lower rim of the orbit was seen in 2.9% of the cases. The uncinate process pneumatization was seen in 7% of the cases; 3% of the cases exhibited atelectatic and hypoplastic maxillary sinuses.
    Conclusion
    Evaluation of anatomical variations of the uncinate process and its pneumatization before surgery is essential to prevent damage to the surrounding structures during surgery.
    Keywords: CBCT, Maxillary Sinus atelectasis, Uncinate process
  • Ali Akhavan, Batool Hashemi Bani, Golnoosh Moaveni, Fariba Heidari Pages 413-420
    Introduction
    Biocompatibility of dental materials is one of the most important features that should be studied. The aim of this study was to compare the cytotoxicity of two new endodontic cements and MTA on human gingival fibroblasts.
    Materials and Methods
    In this experimental study, CAAC (calcium aluminate α-aluminate cement), WOLCA (a mixture of wollastonite and CAAC) and MTA were prepared at concentrations of 0.1, 0.01 and 0.001 gr/mL. C165 fibroblasts were added to the culture medium and the cements at concentrations above were added. Cell survival was measured at 24-hour, 48-hour and 7-day intervals. To evaluate the cytotoxicity of cements, the cells were stained with trypan blue solution and viable cells were counted. Data were analyzed with Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests (α = 0.05).
    Results
    The control group (with no cement added) exhibited the highest optical density. MTA exhibited higher optical density compared to the two other cements at all the concentrations and at all the time intervals.
    Conclusion
    Both new cements exhibited acceptable cytotoxicity at low concentrations. The results of trypan blue staining showed that the cytotoxicity of CAAC cement at the lowest concentration was not significantly different from that of MTA.
    Keywords: Cytotoxicity, Human gingival fibroblast, MTA, MTT assay
  • Atousa Aminzadeh, Shirin Zahra Farhad, Hamidreza Payvar, Ania Aminzadeh Pages 421-427
    Introduction
    Diabetes mellitus and chronic periodontitis are common worldwide disorders and since periodontal diseases are more common and more severe in diabetic patients, the aim of present study was to investigate the relationship between HbA1C serum levels and chronic periodontitis.
    Materials and Methods
    In this case‒control, descriptive/analytical study, the HbA1C levels were evaluated in 55 subjects, 35‒45 years of age, in two groups with and without periodontitis, who were healthy otherwise. Thirty subjects had chronic periodontitis (PPD > 2 mm) and 25 subjects had healthy gingiva. HbA1C levels were determined by means of Ichroma equipment. Data were analyzed with independent t-test using SPSS 18 (α = 0.05).
    Results
    Independent t-test showed significantly higher serum levels of HBA1C in patients with periodontitis compared to healthy subjects (p value = 0.021).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, inflammation in chronic periodontitis disturbs the metabolism of glucose, possibly resulting in periodontitis in the long term. Therefore, a definitive diagnosis and treatment of chronic periodontitis along with proper oral health is emphasized.
    Keywords: Chronic periodontitis, Diabetes mellitus, Glycosylated hemoglobin
  • Mohammad Sabouhi, Saied Nosouhian, Somaeh Shaher, Najmeh Roshanzamer, Mahsa Abbasi Pages 428-435
    Introduction
    The fitness of a restoration is essential for its longevity, which is affected by different factors, including the type of the alloy used. Due to the production of Minalux nickel-chromium, beryllium-free, alloy in Iran, the aim of this study was to compare vertical margin discrepancy between Supercast and Iranian Minalux alloys.
    Materials and Methods
    In this experimental/observational study, 60 coping wax patterns were fabricated on a metal die which was prepared for porcelain-fused metal crown (PFM) with chamfer finishing line and divided into 2 groups of 30. In the first group, Supercast alloy and in the second group Minalux alloy were used. Castings were prepared and seated on the metal die after minimal internal surface adjustment. The vertical margin discrepancies were measured at four locations (buccal, lingual, mesial and distal) of the die and casting. Then the vertical margin discrepancy in each group was statistically analyzed with SPSS 22, using t-test (α = 0.05).
    Results
    Mean vertical margin discrepancy in first group (Supercast alloy) was 117.35 µm, with 137.57 µm in the second group (Minalux alloy). The castings with Supercast alloy were significantly different (p value = 0.031) from the Minalux alloys.
    Conclusion
    The results show that the Supercast alloy, due to lower vertical marginal discrepancy compared to Minalux, is better for fabrication of dental restorations.
    Keywords: Dental alloy, Dental margin adaptation, Nickel-chromium alloys
  • Morvarid Fanaei, Sayed Mohammad Razavi, Sayed Ali Siadat, Saeedeh Khalesi, Amir Siadat Pages 436-442
    Introduction
    The most fundamental factor in shaping every organization is human resources. The success of any organization depends on the efforts and job satisfaction of its personnel. Therefore, the aim of this study was to assess job satisfaction among Dental School personnel in Isfahan University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This descriptive/analytical study was conducted on 111 personnel in the Dental School of Isfahan University of Medical Sciences in 2015. Data were collected using a questionnaire on demographic characteristics and a questionnaire on job satisfaction, categorized into five fields, including the nature of work, supervisors, partners, job promotion and payments. Statistical analyses were carried out with SPSS 22, using Mann-Whitney test and Spearman’s correlation coefficient. Statistical significance was set at p value = 0.05.
    Results
    This study demonstrated that 68.5% of the personnel exhibited a moderate rate of job satisfaction. The most frequent (63.1%) satisfaction was satisfaction with the nature of the work and the most frequent dissatisfaction (55%) was dissatisfaction with salaries. There were no significant relationships between job satisfaction and age, gender, work experience and educational level (p value > 0.05).
    Conclusion
    The majority of the personnel were relatively satisfied with their job and further studies are necessary to solve the existing problems to increase job satisfaction.
    Keywords: Effective parameters, Job satisfaction, Personnel
  • Masih Kavian, Parvin Mirzakochaki Borujeni, Aazam Hekmat, Motahareh Salehi Pages 443-450
    Introduction
    Amalgam is a safe and effective restorative material in direct restorations. One of the conservative methods for the repair of a fractured amalgam restoration is the use of adhesive materials like composite resin. Therefore the aim of this study was to evaluate the bond strength of composite resin to amalgam with the use of different bonding agents.
    Materials and Methods
    In this in vitro study, 52 acrylic cylinders were made and amalgam containing 43% Ag was condensed into these cylinders. After keeping the amalgam samples at room temperature for 24 hours, the amalgam surfaces were abraded with a diamond bur and all the samples were immersed in an ultrasonic bath. Then the specimens were divided into 4 groups of 13 samples, and each group was treated with different boding agents as follows: group (1), amalgam alloy primer total etch (Single Bond); group (2), amalgam alloy primer self-etch (G Bond); group (3), amalgam G Bond; and group (4), amalgam Single Bond. Composite resin was bonded to prepared amalgam specimens with the use of translucent polyethylene mold and cured by LED Turbo, followed by testing with an Instron machine for shear bond strength. Finally data were analyzed with one-way ANOVA and LSD tests.
    Results
    In this study, the highest bond strength value was recorded in specimens bonded with G Bond bonding agent (9.06 MPa) and the lowest value was recorded in specimens bonded with Single Bond bonding agent (5.14 MPa). The mean shear bond strength values in 4 groups exhibited statistically significant differences (p value = 0.001).
    Conclusion
    G Bond bonding agent yielded higher bond strength between amalgam and composite resin than other bonding agents used in this research.
    Keywords: Amalgam, Composite resin, Shear bond strength