فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزانه احراری، فرزین هروی، پریا هروی، روزبه راشد، نگین غفاری، الهه شادکام صفحات 113-122
    مقدمه
    آگاهی از این که چه عواملی در جذابیت لبخند بیماران متقاضی درمان ارتودنسی نقش بیشتری دارند، به ارتودنتیست در طرح ریزی درمان و نیز تصمیم به ارجاع بیماران جهت انجام درمان های جانبی کمک می کند. هدف از این مطالعه، تعیین عوامل موثر در میزان جذابیت لبخند بیماران متقاضی درمان ارتودنسی از نظر افراد عادی بود.
    مواد و روش ها
    داین یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، از نوع مقطعی بود. تعداد 45 فتوگراف لبخند از نمای روبه رو، مربوط به 45 بیمار خانم متقاضی درمان ارتودنسی که مال اکلوژن کلاس یک، کلاس دو و یا کلاس سه داشتند، بررسی شد. نظر 60 فرد عادی (30 مرد و 30 زن) در مورد میزان جذابیت فتوگراف های لبخند سنجیده شد. از هر ارزیاب، خواسته شد که به تصاویر، بر اساس مقیاس VAS (Visual Analogue Scale) نمره ای از 0 تا 100 اختصاص دهند. سپس تصاویر لبخند، وارد نرم افزار Smile Analyzer شد و میزان دیده شدن دندان های ثنایای بالا و لثه، درصد باکال کریدور، ایندکس لبخند، ارتفاع فیلتروم و ارتفاع کامیشور اندازه گیری گردید. در نهایت، تاثیر ویژگی های مختلف روی جذابیت لبخند با استفاده از آزمون رگرسیون خطی چندگانه بررسی شد.
    یافته ها
    آآزمون رگرسیون خطی نشان داد که بر اساس نظر کل داوران و نیز داوران مرد، از بین متغیرهای مورد بررسی، فقط ارتفاع فیلتروم، روی جذابیت لبخند تاثیر قابل توجهی داشت (p value < 0/05). بر اساس نظر داوران زن، دو متغیر ارتفاع فیلتروم و ارتفاع کامیشور، روی نمره ی جذابیت لبخند تاثیر قابل توجهی داشتند (p value < 0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که از دید افراد عادی، دو متغیر ارتفاع فیلتروم و ارتفاع کامیشور تاثیر قابل توجهی روی میزان جذابیت لبخند در بیماران متقاضی درمان ارتودنسی دارند، به طوری که با کاهش ارتفاع فیلتروم و افزایش ارتفاع کامیشور، جذابیت لبخند به صورت قابل پیش بینی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جذابیت لبخند، درمان ارتودنسی، میزان دیده شدن لثه، باکال کریدور، مال اکلوژن، ارتفاع کامیشور، ایندکس لبخند
  • رومینا مظاهری، سید ابراهیم جباری فر، رویا فروغی ابری، شکوفه نوبهار، مریم زره پوش صفحات 123-134
    مقدمه
    صدمات دندانی و مال اکلوژن، باعث ایجاد درد و ناراحتی در کودکان شده و به دلیل ارتباط نزدیک کودک و خانواده، باعث نگرانی و اضطراب خانواده ها نیز می گردد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آسیب های دندانی همراه با وضعیت اکلوژن دندان های شیری، بر کیفیت زندگی کودکان 3 تا 5 ساله ی شهر اصفهان و خانواده های آنها بود.
    مواد و روش ها
    داین یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، از نوع مقطعی بود. والدین 295 کودک 3-5 ساله ی دختر و پسر چهار ناحیه ی آموزش و پرورش شهر اصفهان، پرسش نامه ی کیفیت زندگی را تکمیل کردند. در کودکان مصدوم، فرم ارزیابی (پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت) مربوط به صدمات دندانی توسط شخص معاینه کننده ای که از قبل آموزش دیده، تکمیل گردید. اطلاعات حاصل از وضعیت اکلوژن، آسیب های دندانی و کیفیت زندگی، وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 20 گردید. داده ها با استفاده از شاخص های آماری توصیفی، تحلیلی و ارتباط متغیرهای کمی و کیفی از طریق آزمون های 2χ، من ویتنی، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی LSD، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و داده هایی که (p value < 0/05) بودند، معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بیشتر کودکان مصدوم (51/4 درصد)، از کیفیت زندگی متوسطی برخوردار بودند. تعداد زیادی از کودکان غیر مصدوم (81/7 درصد)، کیفیت زندگی خوب داشتند. کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان کودک و خانواده در گروه مصدوم، به طور معنی داری پایین تر از گروه غیر مصدوم بود (p value < 0/001). میانگین نمره ی کیفیت زندگی در گروه Distal step به طور معنی داری کمتر از دو گروه دیگر بود (p value = 0/01). آسیب های جابه جایی و شکستگی هر دو باعث کاهش کیفیت زندگی شده بودند، اما بین آسیب های جابه جایی و شکستگی تفاوت معنی داری در میزان کاهش کیفیت زندگی مشاهده نشد (p value = 0/904).
    نتیجه گیری
    نآسیب های دندانی همراه با مال اکلوژن، باعث کاهش کیفیت زندگی در کودک و خانواده می شود. سن، جنس، وضعیت اقتصادی و سطح تحصیلات خانواده ارتباطی با میزان صدمات دندانی و وضعیت اکلوژن کودکان نداشت.
    کلیدواژگان: صدمات دندانی، وضعیت اکلوژن، کودکان پیش دبستانی، شاخص کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان
  • احمد مقاره عابد، سید محمد رضوی، آرش قدوسی، سعیده امینی، حمیرا شامیر، مروارید فنایی صفحات 135-144
    مقدمه
    امروزه در پژوهش های انسانی و حیوانی، پرداختن به رعایت اصول اخلاقی بیشتر شده است، اما در مطالعات دندان پزشکی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی میزان رعایت کدهای اخلاقی در پایان نامه های تخصصی دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان در یک دوره ی زمانی 15 ساله (1380-1394) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 300 پایان نامه انجام گرفت. ابتدا چک لیستی از کدهای اخلاقی کار با آزمودنی های انسانی و حیوانی تهیه گردید و در مرحله ی بعد، اطلاعات پایان نامه ها با استفاده از این چک لیست جمع آوری شد و با آزمون های آنالیز واریانس دو طرفه و روش حداقل اختلاف معنی دار (LSD) ارزیابی گردید (α = 0/05).
    یافته ها
    از مجموع 70 پایان نامه در تحقیقات انسانی، در 38 مورد (54/2 درصد) رضایت کتبی و در 10 مورد (14/2 درصد) رضایت شفاهی کسب شده بود. در 46 مورد (65/7 درصد) آزمودنی ها داوطلبانه وارد مطالعه شده بودند و در 18 مورد (25/7 درصد) درباره ی اختیار خروج از مطالعه در هر زمان آگاهی داشتند. در 20 مورد (52/6 درصد) به جبران خسارت اشاره شده بود. از مجموع 51 پایان نامه در تحقیقات حیوانی (46/5 درصد) کدهای اخلاقی رعایت گردیده بود و در 36 مورد (70/5 درصد) از سازمان های کمک کننده نام برده شده بود.
    نتیجه گیری
    هرچند روند کلی رعایت کدهای اخلاقی در مطالعات دستیاران تخصصی، رو به بهبود است ولی به نظر می رسد رعایت اصول اخلاقی در پژوهش های انسانی و حیوانی تا رسیدن به حد مطلوب راهی طولانی در پیش دارد.
    کلیدواژگان: کدهای اخلاقی، پایان نامه ها، کارآزمایی بالینی، حیوانات
  • فاطمه رشیدی میبدی، شیرین زهرا فرهاد، هاجر محبی نیا، فرزانه شعبانی صفحات 145-152
    مقدمه
    پریودنتیت، یک بیماری التهابی با علت میکروبی است؛ از طرفی دیابت یک بیماری متابولیک با مشخصه ی افزایش قند خون می باشد، با توجه به این که کاندیدا آلبیکنس یک قارچ فرصت طلب است که می تواند منجر به عفونت گردد؛ هدف از این مطالعه، مقایسه ی میانگین تعداد کلونی کاندیدا آلبیکنس در مایع شیار لثه ای بیماران مبتلا به دیابت و غیر مبتلا به دیابت با پریودنتیت مزمن می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ، از نوع مورد- شاهدی بود که در آن 60 بیمار با سن 40-60 سال، در 4 گروه 15 نفره: سالم، دیابت بدون پریودنتیت، پریودنتیت مزمن بدون دیابت و دیابت با پریودنتیت مزمن قرار گرفتند. نمونه ها با استفاده از کن کاغذی استریل، از شیار لثه ای گرفته و سانتریفیوژ شد. سپس در محیط کشت کروم آگار، کشت داده و انکوبه گردید. تعداد کلونی ها شمارش و اطلاعات با آزمون واریانس یک طرفه و پس آزمون LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    شمارش کلونی در گروه های مختلف نشان داد که در گروه سالم در 33/3 درصد افراد با میانگین 4/2 و در گروه مبتلا به دیابت بدون پریودنتیت در 66 درصد افراد با میانگین 13، کلونی کاندیدا آلبیکنس رشد نمودند؛ در حالی که در دو گروه دیگر در تمامی نمونه ها، کاندیدا آلبیکنس یافت شد و به ترتیب بیشترین میانگین تعداد کلونی در گروه دیابت با پریودنتیت مزمن (80/5) و سپس پریودنتیت مزمن (37/8) بود. میانگین تعداد کلونی در بین گروه های مختلف تفاوت معنی داری داشت (p value < 0/001).
    نتیجه گیری
    همراهی پریودنتیت مزمن و دیابت می تواند بر افزایش تعداد کلونی کاندیدا آلبیکنس در شیار لثه ای، اثر مضاعف داشته باشد.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، دیابت ملیتوس، پریودنتیت مزمن، مایع شیار لثه ای
  • شیرین زهرا فرهاد، محبوبه دانشور، مهرداد برکتین، احسان بیرنگ، علیرضا دهدشتی زاده صفحات 153-160
    مقدمه
    باکتری های پریوپاتوژن، در افراد سالم نیز یافت می شوند، ولی در نواحی دچار بیماری به میزان بالاتری قابل ردیابی هستند. در حفره ی دهان، مکانیسم های متعددی برای تاثیر سیگار کشیدن بر تقابل بین میزبان- باکتری وجود دارد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر پریودنتیت و وضعیت سیگار کشیدن بر پریوپاتوژن های زیر لثه ای بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی، تعداد 33 بیمار 25 تا 65 سال دارای پریودنتیت مزمن متوسط تا شدید و 33 بیمار 25 تا 65 سال سالم از نظر پریودنتال انتخاب شدند. در هر گروه، 11 بیمار سیگاری، 11 بیمار سیگاری غیر فعال و 11 بیمار سالم وجود داشت. پس از معاینات کامل پریودنتال از عمیق ترین پاکت هر کوادرانت، مایع شیار لثه ای جمع آوری و به آزمایشگاه انتقال داده شد. تعداد کلونی های باکتری های مورد مطالعه، شمارش و ثبت گردید. داده ها توسط آزمون ANOVA و پس آزمون LSD (Least Significant Difference) تجزیه و تحلیل شدند (α = 0/05).
    یافته ها
    هم بیماری پریودنتیت (p value < 0/001) و هم وضعیت سیگار کشیدن (p value < 0/001)، در تعداد کلونی های باکتری P.Gingivalis تاثیر معنی دار داشته اند. همچنین در مورد تعداد کلونی های باکتری P.Intermedia، هم بیماری پریودنتیت (p value < 0/001) و هم وضعیت سیگار کشیدن (p value < 0/001) تاثیر معنی دار داشتند و نیز در مورد تعداد کلونی های باکتری F.Nucleatum، هم بیماری پریودنتیت (p value < 0/001) و هم وضعیت سیگار کشیدن (p value < 0/001) تاثیر معنی دار داشته اند.
    نتیجه گیری
    وضعیت سیگار کشیدن (سیگاری فعال و غیر فعال) تاثیر معنی داری بر روی تعداد کلونی های باکتریایی P.I و F.N، P.G در پریودنتیت داشت.
    کلیدواژگان: پریودنتیت، پورفیوناس ژنژیوالیس، پروتلااینترمدیا، فوزوباکتریونوکلئاتوم، سیگار کشیدن
  • کوثر عزیزلو، فرشته صفریان، سمانه صادقی صفحات 161-168
    مقدمه
    در درمان ارتودنسی، ایجاد یک باند مناسب بین مینا و براکت ضروری است. بررسی کارآیی ادهزیوهای مختلف در پیوند براکت های ارتودنسی به مینا، نتایجی گوناگون داشته است. این مطالعه با هدف مقایسه ی میزان استحکام باند برشی و شاخص ادهزیو باقی مانده ی براکت های فلزی باند شده توسط کامپوزیت Ortho-force، Trans bond XT و Resilience انجام شد.
    مواد و روش ها
    60در این مطالعه ی آزمایشگاهی، 60 دندان کشیده شده ی پرمولر اول فک بالا سالم انتخاب گردید. دندان ها به صورت تصادفی به سه گروه 20تایی تقسیم شدند: گروه اول توسط کامپوزیت نوری Trans bond XT، گروه دوم توسط کامپوزیت نوری Resilience و گروه سوم توسط کامپوزیت نوری Ortho-force باند شدند. پس از 24 ساعت، آزمون قدرت باند برشی با سرعت کراس هد 5/0 میلی متر بر دقیقه انجام گرفت. مقادیر شاخص باقی مانده ی ادهزیو توسط استریومیکروسکوپ محاسبه شد. نتایج قدرت باند برشی توسط آزمون ANOVA و Tukey بررسی گردید. نتایج شاخص باقی مانده ی ادهزیو نیز توسط آزمون کای اسکوئر بررسی گردید و سطح معنی داری (p value < 0/05) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    قدرت باند برشی در سه گروه از نظر آماری، اختلاف معنی داری را نشان داد (p value < 0/01). بیشترین قدرت باند، مربوط به کامپوزیت Trans bond XT به میزان 15/26 مگاپاسکال و کمترین مربوط به کامپوزیت Ortho-force به میزان 11/96 مگاپاسکال بود. از نظر شاخص باقی مانده ی ادهزیو، تفاوت آماری معنی داری بین سه گروه مشاهده نشد (p value = 0/561).
    نتیجه گیری
    میانگین استحکام باند برشی کامپوزیت Ortho-force نسبت به دو کامپوزیت دیگر کمتر است، اما در محدوده ی قابل قبول کلینیکی قرار داشت.
    کلیدواژگان: براکت ارتودنسی، کامپوزیت، استحکام برشی باند
  • مهران طارمسری، بردیا ودیعتی، نیلوفر عطاران مشهدی، مریم بیدار، محبوبه دهقانی صفحات 169-176
    مقدمه
    دندان پزشکی مبتنی بر شواهد EBD (Evidence-based Dentistry) رویکردی برای حفظ سلامت دهان است که شامل تلفیق مناسب شواهد علمی با وضعیت دهانی و عمومی بیمار، مهارت کلینیکی دندان پزشک و اولویت های بیمار می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی آگاهی، دانش خودارزیاب و نگرش در زمینه ی EBD در دانشجویان دندان پزشکی واحد بین الملل دانشگاه علوم پزشکی گیلان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، پرسش نامه های EBD در بین 95 نفر از دانشجویان توزیع گردید. سوالات پرسش نامه شامل سه بخش آگاهی، دانش و نگرش در زمینه ی EBD بود. در بررسی نتایج، از آزمون همبستگی Pearson استفاده گردید. سطح معنی داری کمتر از 0/05 بود.
    یافته ها
    تعداد 82 دانشجو، پرسش نامه را تکمیل کردند (مشارکت 86 درصد). در بخش آگاهی از EBD،62/2 درصد، آگاهی متوسط، 26/8 درصد، آگاهی نامطلوب و تنها 11 درصد، آگاهی مطلوب داشتند. در زمینه ی سطح دانش EBD،7/3 نیمی دارای سطح دانش نامطلوب، 41/5 درصد با دانش متوسط و تنها درصد دارای سطح دانش مطلوب بودند. در ارزیابی سطح نگرش، 56/1 درصد، نگرش متوسط، 42/7 درصد، نگرش مطلوب و تنها 1/2 درصد، دارای نگرش نامطلوب بودند.
    نتیجه گیری
    با وجود نگرش مطلوب و آگاهی متوسط در زمینه ی EBD، سطح دانش و توانایی به کارگیری و استفاده ی بالینی از آن، در حد مطلوبی نیست و نیاز به یک برنامه ی آموزشی کاربردی احساس می گردد.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی مبتنی بر شواهد، آگاهی، دانش، نگرش
  • بررسی فراوانی ایمپلنت های قرار داده شده در بخش ایمپلنت های دندانی دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به تفکیک فاکتورهای جراحی و پروتزی
    روح الله ناصری، احمد مقاره عابد، وحید ستایش، اشکان فروزنده صفحات 177-186
    مقدمه
    تاکنون در مورد اطلاعات دموگرافیک ایمپلنت های قرار گرفته در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گزارشی داده نشده است. هدف از این پژوهش، جمع آوری اطلاعات به صورت سازمان یافته از پرونده های بخش ایمپلنت و تشکیل یک پایگاه داده به منظور تسهیل دسترسی به آنها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی، پرونده ی تمامی بیماران از مهرماه 1391 تا مهرماه 1395 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات موجود در پرونده ها به تفکیک فاکتورهای دموگرافیک، تاریخچه ی پزشکی، اطلاعات جراحی، پروتزی و پیگیری استخراج شد. در نهایت داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 23 گردید و توسط روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 640 بیمار، 1890 ایمپلنت دریافت کردند. 70/5 درصد ایمپلنت ها در گروه سنی 41-70 سال کار شده بود. بیشترین تعداد ایمپلنت در خلف مندیبل (37/2 درصد) و ناحیه ی مولر اول قرار داشت. فرایندهای آگمنتاسیون استخوان در 50/5 درصد ایمپلنت ها انجام شد که بیشترین میزان آن در قدام ماگزیلا بود. پرمصرف ترین پودر استخوان، Cerabone و پرمصرف ترین ممبران ها، Osseoguard و Cytoplast و پرمصرف ترین مارک ایمپلنت (Zimmer) بود. بر اساس ابعاد ایمپلنت، قطر 4/1 میلی متر و طول 12 میلی متر اغلب مورد استفاده قرار گرفته بود. ایمپلنت های Bone level (59/5 درصد) بیش از Tissue level (40/5 درصد) به کار رفتند.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این پژوهش می توان چنین استنباط کرد که بیشتر مراجعین به دانشکده ی دندان پزشکی، بیش از 50 سال سن دارند و همچنین تکنیک های آگمنتاسیون استخوان در بیش از 50 درصد موارد انجام می شود.
    کلیدواژگان: اایمپلنت دندانی، پرونده ی دندان پزشکی، پروتز دندانی با ساپورت ایمپلنت
  • علیرضا عمرانی، فاطمه ذبیحی، مینا صادقی صفحات 187-198
    مقدمه
    آگاهی از زمان صحیح درمان های ارتودنسی به ویژه برای دندان پزشکان عمومی که معمولا نخستین حلقه از زنجیره ی درمانی بیماران هستند، امری ضروری است. چرا که برای رسیدن به نتیجه ی مطلوب و صرفه جویی در زمان و هزینه های بیماران، درمان های ارتودنسی باید در زمان مناسب انجام گردد. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی دندان پزشکان عمومی از زمان مناسب درمان های ارتودنسی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، اطلاعات مورد نیاز از طریق توزیع تصادفی پرسش نامه هایی مشتمل بر 24 سوال، بین 100 نفر از دندان پزشکان شهر اصفهان جمع آوری شد. پرسش ها به چهار گروه دوره ی دندانی شیری، اوایل دوره ی دندانی مختلط، اواخر دوره ی دندانی مختلط و دوره ی دندانی دائمی تقسیم بندی گردید. میانگین اطلاعات به دست آمده به تفکیک دانشگاه محل تحصیل و دهه ی فراغت از تحصیل با استفاده از آزمون LSD (α = 0/05)، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نرمال بودن توزیع داده ها نیز با استفاده از آزمون کلموگروف– اسمیرنوف و کروسکال والیس بررسی شد (α = 0/05).
    یافته ها
    میانگین نمره ی آگاهی دندان پزشکان 14/37 (از 24 نمره) بود. همچنین اطلاعات دندان پزشکان فارغ التحصیل دهه ی 80 به بعد از همه بیشتر (میانگین نمره 15/26) و سپس فارغ التحصیلان دهه ی 70 (میانگین نمره 14/46) و در نهایت فارغ التحصیلان قبل از دهه ی 70 (میانگین نمره 13/40) بود. همچنین اطلاعات دندان پزشکان فارغ التحصیل از دانشگاه های دولتی با میانگین نمره ی 15/63، از همه بیشتر و سپس به ترتیب، فارغ التحصیلان دانشگاه اصفهان (میانگین نمره 15/27)، دانشگاه های آزاد (میانگین نمره 14/75) و دانشگاه های خارج از کشور (میانگین نمره 11/83) قرار داشتند که دارای اختلاف آماری معنی داری با یکدیگر بودند.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی دندان پزشکان، در حد متوسطی ارزیابی شد و بنابراین ارتقای سطح آگاهی آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، ارتودنسی، دندان پزشک عمومی
  • مهدی جعفرزاده، مهرناز زکی زاده، الهام سادات بیننده، لیلا جزی، بهاره طحانی صفحات 199-206
    مقدمه
    افسردگی، یکی از شایع ترین بیماری های جهان با شیوع بالا است و بار اجتماعی- اقتصادی بالایی بر جوامع تحمیل می کند. پوسیدگی دندان نیز یکی از شایع ترین اختلالات سلامت است که با فاکتورهای زیادی از جمله وضعیت اقتصادی- اجتماعی و مشخصات دموگرافیک خانواده در ارتباط می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین سطح افسردگی مادر و وقوع پوسیدگی در کودکان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی- تحلیلی با نمونه گیری دو مرحله ای در یک مدرسه ی فوتبال و یک کلینیک دندان پزشکی در شهر اصفهان در تابستان سال 1396 انجام شده است. تعداد 90 کودک زیر 12 سال از لحاظ تعیین شاخص تعداد دندان های پوسیده، کشیده شده یا نداشته و پر شده ی شیری dmft (decay، missing، filling teeth) و دایمی DMFT (Decay، Missing، Filling Teeth) معاینه شدند. مادران این کودکان، به پرسش نامه ی Beck جهت تعیین سطح افسردگی پاسخ دادند. ارتباط بین وضعیت پوسیدگی مادر و شاخص های پوسیدگی با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و مقایسه ی میانگین شاخص های dmft و DMFT بین گروه های مادران با سطح افسردگی مختلف، توسط آزمون آنالیز واریانس و پست هاک Tukey مقایسه شد (α = 0/05).
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره ی افسردگی مادران کل حجم نمونه، برابر با 2/41 ± 7/38 بود و میانگین و انحراف معیار dmft و DMFT به ترتیب 2/13 ± 2/89 و 1/03 ± 0/69 می باشد. با افزایش نمره و سطح افسردگی بیماران، dmft فرزاندان، به طور معنی داری افزایش می یابد. تنها مورد معنی دار در مقایسه ی dmft فرزاندان مادرانی بود که نمره ی 17-30 نسبت به گروه 0-10 داشتند، به نحوی که مادران با سطح افسردگی بالاتر، فرزندانی با dmft بیشتر داشتند.
    نتیجه گیری
    بین سطح افسردگی مادران و dmft و DMFT کودکان، رابطه ی معنی دار وجود داشت که این رابطه در مورد دندان های شیری قابل توجه تر می باشد. به علاوه مادران با سطح افسردگی بالاتر که نیاز به مشاوره و درمان روان شناختی در آنها حس می شود، کودکانی با dmft بالاتر داشتند.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، افسردگی، مراقبت های بهداشتی، شاخص
  • شهرزاد جوادی نژاد، فاطمه سهیلی پور، پریناز جادری، نادر نصر صفحات 207-214
    مقدمه
    نحوه ی اندازه گیری اضطراب کودکان در زمان انجام اعمال دندان پزشکی، یکی از مشکلات حین درمان است. پرسش نامه های مختلفی برای ارزیابی اضطراب کودکان ارائه شده است که برخی از آنها به صورت تصویری بوده و کاربرد آن را برای کودکان تسهیل می کند. هدف از این مطالعه، بررسی روایی پرسش نامه ی تصویری جدید (RMS-PS Pictorial Scale) RMS و مقایسه ی آن با مقیاس های قدیمی تر VPT (Venham Picture Test) و FIS (Facial Image Scale) در سنجش اضطراب کودکان در اولین ملاقات با دندان پزشک می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی که در سال 1395 در شهر شیراز انجام شد، 10 کودک که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انتخاب شدند. میزان اضطراب کودکان توسط پرسش نامه های RMS-PS، VPT و FIS سنجیده شد. برای بررسی پایایی آزمون ها، پرسش نامه ها با فاصله ی زمانی دو هفته ای در اختیار کودکان قرار گرفت. تحلیل داده ها با آزمون های آماری t-test و همبستگی رگرسیون انجام شد (α = 0/05).
    یافته ها
    سن و جنسیت، تاثیری بر اضطراب کودکان نداشتند، اما در صورت وجود درد قبل از درمان، اضطراب به طور معنی داری افزایش پیدا کرد. پرسش نامه ی RMS، ارتباط متوسط (r = 0/622) و معنی دار (p value < 0/001) با پرسش نامه ی VPT و همچنین ارتباط خوب (r = 0/007) و معنی دار (p value < 0/001) با پرسش نامه ی FIS داشت. ارتباط پرسش نامه های VPT و FIS نیز متوسط (r = 0/623) و معنی دار (p value < 0/001) بود.
    نتیجه گیری
    پپرسش نامه ی RMS، پایا نیست اما بررسی روایی همبستگی آن با پرسش نامه های FIS و VPT، نشان داد که پرسش نامه ی RMS از روایی قابل قبول برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک شاخص قابل قبول در جهت بررسی اضطراب کودکان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، درمان دندان پزشکی، دندان پزشکی کودکان
  • وحید توسلی، آزاده ترک زاده، روشنک غفاری، امیرعلی عظیمی صفحات 215-223
    مقدمه
    تمام قسمت های استخوان تمپورال، ممکن است توسط سلول های هوایی ماستوئید، هوادار شوند. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع حفره دار شدن برجستگی مفصلی استخوان تمپورال در تصاویر CBCT (Cone-Beam Computed Tomography) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، 150 کلیشه CBCT، از نظر وجود یا فقدان حفره دارشدن برجستگی مفصلی استخوان تمپورال، بررسی گردید و اطلاعات دیگر مانند سن، جنس و محل حفره دارشدگی برای هر مورد، در پرسش نامه ی مخصوص مشاهده گر وارد شد. داده ها پس از جمع آوری، در نرم افزار SPSS نسخه ی 20 وارد گردید و با استفاده از آزمون کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    حفره دارشدن برجستگی مفصلی، در 9 مورد مشاهده شد (6 درصد). شیوع حفره دار شدن برجستگی مفصلی در مردان، 33/7 درصد و در زنان، 7/66 درصد بود، که از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت (α = 0/05).که از نظر آماری اختلاف معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    شیوع حفره دار شدن برجستگی مفصلی استخوان تمپورال، بیش از آن چیزی هست که تاکنون گزارش شده است ولی به دلیل عدم وجود علایم کلینیکی، کمتر گزارش می شود.
    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه ی مخروطی، حفره دار شدن، برجستگی، استخوان تمپورال، مفصل گیجگاهی و فکی
|
  • Farzaneh Ahrari, Farzin Heravi, Parya Heravi, Roozbeh Rashed, Negin Ghaffari, Elaheh Shadkam Pages 113-122
    Introduction
    Knowledge about the factors that play a great role in smile attractiveness of subjects seeking orthodontic treatment helps the orthodontist in treatment planning and deciding to refer patients for adjunctive treatments. The aim of this study was to determine which factors influence smile attractiveness in subjects seeking orthodontic treatment.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study ,The sample consisted of 45 smile photographs in frontal view belonging to 45 female patients seeking orthodontic treatment and presenting class I, Class II or class III malocclusions. Sixty laypersons (30 males, 30 females) were asked to assess the attractiveness of smile photographs. Each judge was requested to rate the photographs from 0 to 100 using a visual analog scale (VAS). Afterwards, smile images were entered to "Smile Analyzer" software and the amount of incisor show, gingival display, buccal corridor ratio, smile index, philtrum height and commisure height were measured. Finally, the effect of various features on smile attractiveness was analyzed using multiple linear regression analysis.
    Results
    The linear regression analysis revealed that according to the judgment of males and total female and male raters, philtrum height had a significant influence on smile attractiveness (p value
    Conclusion
    The results of this study indicate that according to the judgment of laypersons, philtrum height and commisure height have significant effects on smile attractiveness of patients seeking orthodontic treatment, so that smile attractiveness was predictably reduced by decreasing philtrum height and increasing commissure height.
    Keywords: Smile attractiveness, Orthodontic treatment, Gingival display, Buccal corridor malocclusion, Commisure height, Smile index
  • Romina Mazaheri, Seyed Ebrahim Jabarifar, Roya Foroughi Abari, Shokoufeh Nobahar, Maryam Zerehpoush Pages 123-134
    Introduction
    Traumatic dental injuries and malocclusion are reasons for pain and discomfortness in children and because of close relationship between child and the family these effects are reflected in family. The aim of this study was to assess the effect of traumatic dental injuries with occlusion status on quality of life of preschool children aged 3-5 and their families in Isfahan.
    Materials and Methods
    In this descriptive and analytical study which is cross-sectional, the parents of 295 children (in both gender) in 4 district of Isfahan education department filled quality of life questionnaire. Also an evaluating questionnaire was filled out by a trained person. The information of occlusion status, traumatic dental injuries and quality of life , was calculated by using SPSS version 20 ,descriptive and analytical statistical indexes and by correlation between qualitive and quantitive variables were analyzed by Chie-square, Mann-Whitney, T-test, One way ANOVA and LSD.
    Results
    Most of injured children (54.1%) had middle quality of life but most of none injured children (81.7%) had good quality of life. Oral health related quality of life in injured was significantly lower none injured (p value
    Conclusion
    Result of this study showed that dental trauma and malocclusion are causes of decreasing quality of life of children and their families. Age, gender, economical and educational factors did not have any correlation of trauma and malocclusion.
    Keywords: Traumatic dental injury (TDI), Occlusion status, Pre-school children
  • Ahmad Moghareh Abed, Seyd Mohmmad Razavie, Arash Ghodousi, Saeide Amini, Homeira Shamir, Morvarid Fanai Pages 135-144
    Introduction
    Todays in human and animal researchs addressing the ethical principles is more, but still less attention is dental researchs. The aim of this study to evaluate compliance with ethical codes at professional theses of Isfahan dental school done in a period of 15 years (2001-2015).
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study that was performed on 300 thesis of dental college, at first a checklist of ethics codes in working with human and animal subjects was prepared and in next level theses information was gathered by this checklist and valuated with Two-way analysis of variance and least significant difference test (LSD) (α = 0/05).
    Results
    A total of 70 on human study, in 38 cases (54/2%) written consent and in 10 cases (14/2%) oral consent was obtained. In 46 cases (65/7%) subjects were enrolled voluntarily and in 18 cases (25/7%) had consciousness about the power to withdraw from the study at any time. In 20 cases (52/6%) had been referred to the compensation. A total of 51 on animal studies (46/5%) of ethical codes was compliance and in 36 cases (70/5%) of donor organizations were mentioned.
    Conclusion
    Although the general trend comply with ethical codes in residential studies is improving but it seems that there is a long way to achieve the ethical principles in human and animal studies.
    Keywords: Ethical codes, Theses, Clinical trial, Animals
  • Fateme Rashidi Meibodi, Shirin Zahra Farhad, Hajar Mohebinia, Farzaneh Shabani Pages 145-152
    Introduction
    Periodontitis is an inflammatory disease with microbial etiology; furthermore Diabetes is a metabolic disease characterized by hyperglycemia, considering Candida albicans is an opportunistic fungus that can lead to candidiasis infection; The aim of this study is to comparing the average number of colonies of candida albicans in gingival sulcus fluid in diabetic and non-diabetic patient with chronic periodontitis.
    Materials and Methods
    This case control study included 60 patient aged 40-60 years that leave in 4 group composed 15 individuals each group: healthy subjects, diabetic without periodontitis, non-diabetic with periodontitis and diabetic with periodontitis patients. Samples were acquired using sterile paper points from gingival sulcus and centrifuged, then cultured on chrome agar medium and incubated. Number of colonies were counted and analyzed with ANOVA and LSD tests.
    Results
    Counting number of colonies in different groups showed, in healthy subjects, 33.3 percent with mean 4.2 colonies and in diabetic patients without periodontitis, 66 percent with mean 13 colonies of candida albicans were grew; whereas other two groups presented candida albicans in all samples and the highest mean of colonies was found in diabetic with chronic periodontitis and non-diabetic with chronic periodontitis, 80.5 and 37.8 respectively. The average number of colonies of candida albicans was Statistical difference between groups (p value
    Conclusion
    The result of this present study showed that accompaniment periodontitis and diabetes can doubled influence in increase average number of colonies of candida albicans in gingival crevicular fluid.
    Keywords: Candida albicans, Diabetes mellitus, Chronic periodontitis, Gingival crevicular fluid
  • Shirin Zahra Farhad, Mahboobeh Daneshvar, Mehrdad Barekatain, Ehsan Birang, Alireza Dehdashtizadeh Pages 153-160
    Introduction
    Periopathogens can be found in healthy subjects, too, but in areas with periodontal disease they are found in greater numbers. In the oral cavity, there are multiple mechanisms for the effect of smoking on the host‒bacteria interaction. The aim of this study was to determine the effect of smoking and periodontitis on subgingival periopathogens.
    Materials and Methods
    In this study, 33 patients aged 25‒65 years with moderate to severe chronic periodontitis and 33 periodontally healthy subjects aged 25‒65 years were selected. There were 11 smokers, 11 passive smokers and 11 non-smokers in each group. After periodontal examinations, GCF samples were collected from the deepest pocket of each quadrant and sent to the laboratory. The bacterial colony counts were determined and recorded. Data were analyzed with ANOVA and LSD tests (α = 0.05).
    Results
    Periodontitis (p value
    Conclusion
    Smoking (active and passive) had significant effects on the colony counts of P.i., F.n. and P.g. colonies in periodontitis.
    Keywords: Fusobacterium nucleatum, Periodontitis, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Smoking
  • Kowsar Azizlo, Fereshteh Safarian, Samaneh Sadeghi Pages 161-168
    Introduction
    In orthodontic treatment a proper bond is essential between the enamel and the bracket. Evaluation of the efficacy of different adhesives for bonding orthodontic brackets to enamel has yielded different results. This study aimed to compare the shear bond strength and adhesive remnant index (ARI) of metal brackets bonded by Transbond XT, Ortho-Force and Resilience composites.
    Materials and Methods
    Sixty extracted intact upper maxillary first premolars were selected for the purpose of this in vitro study. The teeth were randomly divided into three groups (n = 20). The teeth were bonded with were bonded with Transbond XT, Resilience and Ortho-Force composites in groups 1, 2 and 3, respectively. After 24 hours, shear bond strength test was conducted at a crosshead speed of 0.05 mm/min. ARI scores were evaluated under a stereomicroscope. The results of shear bond strength test were analyzed with ANOVA and Tukey tests. ARI results were analyzed with chi-squared test (α = 0.05).
    Results
    Shear bond strengths were significantly different between the three groups (p value
    Conclusion
    Although the mean shear bond strength of Ortho-Force composite was less than the two other composites, it is still clinically acceptable.
    Keywords: Composite, Orthodontic bracket, Shear bond strength
  • Mehran Taramsari, Bardia Vadiati, Niloofar Attaran Mashhadi, Maryam Bidar, Mahboobe Dehghani Pages 169-176
    Introduction
    Evidence-based dentistry (EBD) is an approach to preserve the oral health through proper integration of scientific evidence and oral and medical conditions of the patient, clinical skills of the dentist, and the priorities of the patient. This research was conducted to study the awareness, self-assessed knowledge, and attitude towards EBD among dental students of the International Branch of Gilan University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional survey, EBD questionnaires were distributed among 95 dental students. The questions included tree parts of awareness, self-assessed knowledge and attitude towards EBD. After collecting the questionnaires, data were analyzed with the statistical software.
    Results
    A total of 82 students completed the questionnaires (a response rate of 86%). In the section on awareness of EBD, 62.2% of the subjects showed intermediate level, 26.8% had poor level and only 11% exhibited good level of awareness. In the section on knowledge about EBD, half of the students had poor knowledge, 41.5% showed average level, and only 7.3% exhibited good level of knowledge. In assessing the attitudes, 56.1% showed average, 42.7% exhibited good, and only 1.2% had poor attitude towards EBD.
    Conclusion
    Despite good attitude and average level of awareness towards EBD, level of knowledge and ability of practical use is poor and a practical educational plan is needed.
    Keywords: Attitude, Awareness, Evidence-based dentistry, Knowledge
  • The Frequency of Implants Placed in the Dental Implants Department of Isfahan University of Medical Sciences in Terms of Surgical and Prosthetic Factors
    Roohollah Naseri, Ahmad Moghareh Abed, Vahid Setayesh, Ashkan Forouzandeh Pages 177-186
    Introduction
    To date, no data have been reported on the demographics of implants placed in Isfahan University of Medical Sciences. The aim of this study was to collect data systematically from implant records and construct a database to improve access to them.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, all the patient records were reviewed from September 2012 to September 2016. The data in the records was extracted in terms of the demographic medical history, surgical, prosthetic and follow-up factors. Finally, data were analyzed with SPSS 23, using descriptive statistical methods.
    Results
    A total of 640 patients have received 1890 dental implants, with 70.5% of the implants placed in the 41‒70-year age group and the greatest number of implants inserted in the posterior mandible (37.2%) and the first molar region. Bone augmentation procedures were performed in 50.5% of implants, with the highest incidence in the anterior maxilla. The most commonly used bone material was Cerabone and the most commonly used membranes were Osseoguard and Cytoplast. In addition, the most commonly used implant brand was Zimmer. Regarding dimensions of the implants, a diameter of 4.1 mm and a length of 12 mm were most often utilized. Bone-level implants (59.5%) were used more frequently than tissue-level implants (40.5%).
    Conclusion
    According to the results of this study, it can be concluded that the majority of patients referring to the Implant Department of Isfahan Dental School are over 50 years of age and bone augmentation techniques are also used in over 50% of cases.
    Keywords: Dental implant, Dental record, Implant-supported dental prosthesis
  • Alireza Omrani, Fatemeh Zabihi, Mina Sadeghi Pages 187-198
    Introduction
    In order to achieve the most effective treatment outcome with the least cost, awareness of the appropriate timing of orthodontic interventions is important, especially for general dental practitioners as the first ring of the therapeutic chain. Orthodontic treatments should be carried out at the right time to achieve a favorable outcome and save time and expenses for patients. The main objective of this study was to assess the knowledge of general dentists of the favorable time for orthodontic treatments.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study, data were collected from 100 dental practitioners in Isfahan through a randomized questionnaire containing 24 questions. The questions were classified into four categories: primary dentition, early mixed dentition, late mixed dentition and permanent dentition. The mean of the collected data was analyzed using LSD tests (α = 0.05) in terms of university and different graduation times. The normal distribution of data was assessed using Kolmogorov-Smirnov and Kruskal-Wallis tests (α = 0.05).
    Results
    The mean knowledge score of the dentists was 14.77 (out of 24 score). Graduates of the 2000s gained the highest scores (with a mean score of 15.26), followed by those of the 1990s (mean score = 14.46) and before the 1980s (mean score = 13.40). Moreover, the knowledge of graduates from the governmental universities was higher than others with an average score of 15. 63, followed by the graduates of Isfahan University (a mean score of 15.27), Azad University (a mean score of 14.75) and universities abroad (a mean score of 11.83), which were significantly different from each other.
    Conclusion
    The knowledge of dentists was moderate; therefore, it is necessary to promote their knowledge.
    Keywords: General dentist, Knowledge, Orthodontics
  • Mehdi Jafarzadeh, Mehrnaz Zakizadeh, Elham Sadat Binandeh, Leila Jazi, Bahareh Tahani Pages 199-206
    Introduction
    Depression is one of the most prevalent diseases in the world, with a heavy socioeconomic burden on the society. Dental caries, too, is a prevalent disease and is related with many factors such as the socioeconomic and demographic statuses of the family. The aim of this study was to investigate the relationship between maternal depression and the child’s dental caries.
    Materials and Methods
    This analytical cross-sectional study was performed using two-step sampling in a dental clinic and a football school in Isfahan in summer, 2017. Ninety children under 12 years of age were examined to record the number of decayed, missing/extracted or filled deciduous (dmft) and permanent (DMFT) teeth. Their mothers were asked to answer Beck inventory for determining their depression score. The relationship between maternal depression and caries status was investigated using Pearson’s correlation coefficient, and the mean dmft and DMFT scores were compared among different levels of maternal depression using ANOVA, followed by post hoc Tukey tests (α = 0.05).
    Results
    The mean depression score of mothers was 7.38 ± 2.41 and the means of dmft and DMFT were 2.89 ± 2.13 and 0.69 ± 1.03, respectively. An increase in the maternal depression score was correlated with a significant increase in dmft of children. The only significant item in comparison of dmft among maternal depression groups was a higher dmft in children who had mothers with 17‒30 score compared to the 0-10 score group.
    Conclusion
    There was a significant relationship between maternal depression and dmft and DMFT of children, and the relationship was stronger for deciduous teeth. Furthermore, mothers with higher levels of depression, who needed psychological consultation, had children with higher dmft.
    Keywords: Dental caries, Depression, DMF Index, Primary health care
  • Shahrzad Javadinejad, Fatemeh Soheilipour, Parinaz Jaderi, Nader Nasr Pages 207-214
    Introduction
    Measurement of child anxiety during dental treatment is a challenge during the procedure. Several questionnaires have been developed to assess child anxiety, some of which are pictorial to facilitate their application in children. The aim of the current study was to evaluate validity of new RMS pictorial questionnaire and to compare it with previous scales, including Venham Picture Test (VPT) and Facial Image Scale (FIS), to assess child dental anxiety during their first visit in a dental office.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was performed on 10 children in Shiraz in 2016, who met the inclusion and exclusion criteria. The children's anxiety was evaluated by RMS-PS, VPT and FIS questionnaires. To assess reliability, questionnaires were given to the children at a two-week interval. Data were analyzed with t-test and regression correlation test (α = 0.05).
    Results
    Age and gender had no effect on children's anxiety, but in the presence of preoperative pain, anxiety was significantly higher. RMS had a moderate (r = 0.622) and significant (p value
    Conclusion
    The results showed that RMS questionnaire is not reliable. However, it was valid compared to FIS and VPT questionnaires. Therefore, RMS can be used to indicate child dental anxiety as a proper tool.
    Keywords: Anxiety, Dental Treatment, Pediatric Dentistry
  • Vahid Tavasoli, Azadeh Torkzadeh, Roshanak Ghaffari, Amirali Azimi Pages 215-223
    Introduction
    TAll parts of the temporal bone might be pneumatized by mastoid air cells. The aim of this study was to determine of the prevalence of pneumatized articular eminence of the temporal bone on CBCT scans.
    Materials and Methods
    In this descriptive analytical study, 150 CBCT scans were evaluated for the presence or absence of pneumatization of articular eminence and other data such as age, sex and the involved side for each case were recorded in special datasheets. Data were analyzed with SPSS 20, using chi-squared test.
    Results
    Pneumatized articular eminence (PAT) was observed in 9 cases (6%). The prevalence of PAT in males was 33.3%, with 66.7% in females, with no statistically significant differences. Unilateral involvement was more prevalent than the bilateral form. In seven patients (77.8%) PAT was multilocular, and two patients (22.2%) with PAT exhibited unilocular form on the scans.
    Conclusion
    Prevalence of PAT is higher than what has been reported to date; it has been reported less frequently due to the absence of clinical symptoms and signs.
    Keywords: Cone-beam computed tomography, Pneumatization, Temporal bone, Temporo-mandibular joint, Tubercle