فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نامه به سردبیر
  • نقدی بر مقاله ی مقایسه ی اثر چهار شوینده ی رایج کانال ریشه، روی ریزنشت باکتریایی کانال های ریشه ی پر شده
    علی نوحه خوان، فهیمه سلامی، قاسم یادگارفر صفحه 13
    موارد حقوقی تعهدات نویسنده مسوول مقاله و سایر نویسندگان پذیرش مسوولیت محتوای مقاله و توان دفاع از آن در مجامع علمی تفویض حق چاپ به مجله پاسخ گویی به هرگونه ادعای حقوقی در مورد حق مولف یا محتوا عدم ارسال مقاله به مجله فارسی زبان دیگر تا اعلام نظر نهایی شورای نویسندگان )حداکثر 3 ماه پس از اعلام وصول مقاله به دفتر مجله) ذکر منابع مالی و اعتباری طرح پژوهشی در صفحه عنوان مقاله ضروری است. حق نشر و نمایه سازی از مقالات چاپ شده یا در حال بررسی در مجله، منوط به کسب اجازه از دفتر مجله می باشد. چاپ کامل مقاله ای که قبلا به صورت سخنرانی یا پوستر در همایش ها ارائه و بطور خلاصه منتشر شده است، در مجله با ذکر محل و نوع ارائه قبلی بلامانع است. مقالات چاپ شده در مجله برای ارائه به همایش ها نیازمند مجوز دفتر مجله می باشد. چاپ هر مقاله منوط به رعایت معیارهای اخلاقی در هر یک از بخش های مجله می باشند. نویسندگان مقاله در قبال کسانی که از آنها در بخش قدردانی با ذکر نام تشکر می کنند، مسوولیت پاسخ گویی دارند. مجله مسوولیتی در قبال دعاوی بین نویسندگان و نیز نویسندگان با مراجع دیگر را برعهده نخواهد داشت. مجله در قبول یا رد مقالات آزاد است و نیز حق ویرایش علمی و ادبی و تخلیص مقالات را برای خود محفوظ می دارد. نسخه نهایی قبل از چاپ به رویت نوسینده مقاله خواهد رسید. مجله متعهد است با توجه به پاسخ گویی نویسنده به اشکالات و سوالات مطرح شده در مدت معین، ظرف 3 ماه از زمان اعلام وصول مقاله به دفتر مجله، در مورد پذیرش یا رد آن اعلام نظر نماید.
  • مقاله های پژوهشی
  • زهره جعفری اشکاوندی، سمیرا فهیمی نیا، راضیه زارع صفحه 225
    مقدمه
    کارسینوماها، شایع ترین بدخیمی های ناحیه ی سر و گردن هستند. کفایت حاشیه ی جراحی شده برای تصمیم گیری در مورد درمان و پیش آگهی بیماران مبتلا به کارسینوما حیاتی است. هدف از این مطالعه، شناخت عوامل بالینی و پاتولوژیک موثر بر وضعیت حاشیه های تومور در کارسینوماهای جراحی شده بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، پرونده ی تمام بیمارانی (71 نفر) که بین سال های 95-1385 مورد عمل جراحی کامل کارسینوماهای بافت نرم فک و صورت قرار گرفته بودند، بررسی شد. اطلاعات مربوط به خصوصیات بالینی و هیستوپاتولوژی شامل جنس، سن، نوع تومور، اندازه ی تومور، محل تومور، وجود متاستاز لنفاوی، تعداد حاشیه های درگیر، درجه ی هیستوپاتولوژی تومور، مرحله ی بالینی و نتایج برش های یخ زده استخراج شد. سپس نتایج با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های کای- دو مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    38 تعداد 53/5 درصد از بیماران، دارای حاشیه ی مثبت، 12/7 درصد حاشیه ی نزدیک و 0/8 درصد دارای حاشیه ی عاری از تومور بودند. حاشیه ی مثبت با اندازه ی تومور (p value = 0/01) و نیز با محل تومور ارتباط داشت (p value = 0/03). ارتباطی بین سن، جنس، نوع تومور، وجود متاستاز لنفاوی، درجه ی هیستوپاتولوژی تومور، مرحله ی بالینی و انجام برش یخ زده با حاشیه ی نهایی مشاهده نگردید (p value < 0/05).
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی حاضر، 66/2 درصد حاشیه های نهایی ضایعات کارسینومای دهان و فک، مثبت یا نزدیک گزارش شد و نتایج حاشیه ی نهایی با محل و اندازه ی ضایعات ارتباط داشته است.
    کلیدواژگان: درجه ی هیستوپاتولوژی، حاشیه ی جراحی، مرحله ی بالینی، برش یخ زده، کنسر دهان
  • بهاره طحانی، عباسعلی خادمی، فرینازسادات طاهرپور صفحه 233
    مقدمه
    با توجه به اهمیت آموزش تئوری و بالینی سالمندی در دندان پزشکی، این مطالعه با هدف بررسی محتوای آموزشی موجود در دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از نظر کفایت آموزش دندان پزشکی سالمندی انجام شد.
    مواد و روش ها
    ددر این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، که در سال 1396 انجام شد، تمامی بخش های دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به جز بخش اطفال انتخاب شدند. چک لیست طرح، در چهار بخش فراوانی و محتوای مباحث، تدریس بالینی و پیشنهادات، تهیه و در اختیار مدیران گروه های آموزشی قرار گرفت. همچنین شناسنامه ی دروس ارائه شده در بخش های مختلف، جهت استخراج سرفصل های مرتبط با سالمندی بررسی گردید. داده ها پس از جمع آوری توسط آمار توصیفی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    تنها در دو گروه آموزشی جامعه نگر و ترمیمی، دندان پزشکی سالمندان به صورت واحد درسی مجزا ارائه می شود. گروه های جامعه نگر، ترمیمی و پریودنتولوژی، سرفصل های خاص در خصوص دندان پزشکی سالمندان ارائه می دهند ولی در سایر گروه ها به جز ارتودنتیکس، مباحث مربوط به دندان پزشکی سالمندان به صورت ادغام یافته در سایر مباحث تدریس می شود. با توجه به اطلاعات به دست آمده، بیشترین درصد پوشش مطالب سالمندی مربوط به دو گروه آموزشی آسیب شناسی و جراحی می باشد و در گروه آموزشی ارتودنتیکس تقریبا هیچ گونه آموزشی در این زمینه به دانشجویان ارائه نمی شود.
    نتیجه گیری
    ببا توجه به نتایج، به نظر می رسد سهم دندان پزشکی سالمندی در مباحث و سرفصل های موجود در دانشکده ی دندان پزشکی اصفهان، ناکافی است و آموزش دندان پزشکی سالمندی باید هم به صورت تئوری و هم به صورت بالینی در گروه های آموزشی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: دندان پزشکی سالمندی، آموزش، دانشکده های دندان پزشکی، برنامه ی درسی
  • آتوسا امین زاده، سید محمد رضوی، نصرالله بشردوست، محمد جواد صراف، آنیا امین زاده صفحه 244
    مقدمه
    تظاهرات دهانی اختلالات غدد درون ریز، ممکن است یافته هایی را به نفع تشخیص زودرس و درمان مناسب این اختلالات فراهم سازد. از طرفی، بسیاری از این بیماران، نیاز به مراقبت های خاص در مطب دندان پزشکی دارند، لذا آگاهی بالای دندان پزشک از این تظاهرات دهانی هم جهت تشخیص احتمالی و هم انجام اقدامات مناسب در خصوص این اختلالات لازم می باشد. تاکنون مطالعه ای در زمینه ی میزان آگاهی دندان پزشکان از علائم دهانی اختلالات غدد درون ریز انجام نشده است. مطالعه ی حاضر، برای بررسی میزان آگاهی دندان پزشکان عمومی شهر اصفهان از علائم دهانی اختلالات برخی از غدد درون ریز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، بر روی 94 دندان پزشک عمومی شهر اصفهان در سال 1394- 1395 با استفاده از پرسش نامه ی خودساخته با ضریب آلفای کرونباخ 2، با حداکثر نمره ی 20 انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و آزمون های آماری توصیفی، تحلیلی و t مستقل آنالیز گردید (a = 0/05).
    یافته ها
    میانگین نمره ی کلی آگاهی افراد مورد مطالعه (3/23 ± 11/138) به دست آمد که با حداکثر نمره ی در نظر گرفته شده، اختلاف آماری معنی داری نشان داد (p value < 0/05). بیشترین آگاهی مربوط به غده ی پانکراس و کمترین آن مربوط به هیپوفیز بود (p value < 0/05).
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی دندان پزشکان مورد مطالعه از تظاهرات دهانی اختلالات غدد درون ریز، به طور معنی داری کمتر از حد قابل انتظار بود. به نظر می رسد نیاز است تا در خلال برنامه های آموزش تحصیلی و برنامه های مدون آموزشی پس از فراغت از تحصیل، به تظاهرات دهانی اختلالات غدد درون ریز پرداخته شود.
    کلیدواژگان: غدد درون ریز، تظاهرات دهانی، دندان پزشکان، آگاهی
  • جابر یقینی، سیما کیانی، نرگس نقش، شیرین رستمی، سعید دیانی صفحه 250
    مقدمه
    آگاهی از رضایت بیماران و بررسی عوامل عدم رضایت بیماران پس از درمان ایمپلنت، می تواند منجر به افزایش اطلاعات ما از نواقص ایمپلنت های دندانی و اجرای هرچه بهتر درمان ایمپلنت شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان رضایت بیماران پس از درمان ایمپلنت های دندانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی که در بین سال های 1389 تا 1393 بررسی گردید، تعداد 176 نفر از بیمارانی که برای آنها درمان ایمپلنت انجام شده و حداقل یک سال از درمان پروتزی آنها گذشته بود، بطور تصادفی انتخاب شدند و میزان رضایت آنها از درمان ایمپلنت توسط پرسش نامه ی استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 و آزمون های آماری ANOVA و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    انمره ی کلی رضایت بیماران 4/24 ± 37/52 محاسبه گردید که در بازه ی رضایت زیاد قرار دارد. بین میانگین نمره ی رضایت در دو جنس مرد و زن (p value = 0/832) تفاوت معنی داری وجود نداشت. تعداد 1/70 درصد، موافق تاثیر مثبت ایمپلنت بر زیبایی بودند. 48/9 درصد اعلام کردند که مشکلات مربوط به جراحی ایمپلنت در حد انتظارشان بوده است. 1/53 درصد عقیده داشتند که تمیز کردن ایمپلنت نسبتا سخت تر از دندان طبیعی می باشد.
    نتیجه گیری
    بیماران دریافت کننده ی ایمپلنت، سطح رضایت بالایی را نشان دادند و با توجه به اینکه در انجام هر درمانی، بروز مشکلات و سطح انتظار بالای بیماران و عدم برآورد آن باعث ایجاد نارضایتی می شود، این میزان رضایت، موفقیت آمیز به نظر می رسد و با بررسی عوامل منجر به عدم رضایت، می توان در جهت اجرای بهتر درمان ایمپلنت گام برداشت.
    کلیدواژگان: رضایت، ایمپلنت های دندانی، بیماران
  • الناز نجفی، نغمه فیضی نجفی، رومینا مظاهری، رویا فروغی، پریسا اولاد، شهرام حیدری صفحه 258
    مقدمه
    اختلال بیش فعالی- کم توجهی ADHD (Attention-Deficit/ Hyperactivity Disorder)، یک الگوی پایدار کم توجهی، پرفعالیتی و تکانش گری است و یکی از شایع ترین مشکلات سلامت روانی در دوران کودکی می باشد که 12تا 15 درصد کودکان سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان پوسیدگی دندانی و وضعیت بهداشت دهان و دندان در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی- کم توجهی در مقایسه با کودکان سالم بود که اهمیت اقدامات پیشگیرانه را در حفظ سلامت دهان و دندان کودکان مبتلا، روشن می ساخت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مورد- شاهدی از نوع مقطعی، 33 کودک مبتلا به ADHD درمان شده، 32 کودک مبتلا به ADHD درمان نشده و 37 کودک سالم 7 تا 12 ساله، از نظر شاخص های dmft (دندان های شیری)، DMFT (دندان های دائمی) و PI (پلاک دندانی) معاینه شدند. کودکان سالم از لحاظ سن و جنس با کودکان مبتلا، همسان گردیده و با آزمون های آنالیز یک طرفه و کای اسکوئر با نرم افزار SPSS نسخه ی 18، آنالیز شده و داده هایی که p value < 0/05 بودند، معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین شاخص DMFT (p value = 0/97) و PI (p value = 0/48) در کودکان بیش فعال، اختلاف معنی داری با گروه شاهد نداشت، ولی میانگین شاخص dmft در گروه شاهد، بطور معنی داری کمتر از دو گروه مبتلا به ADHD به دست آمد (p value = 0/04).
    نتیجه گیری
    کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی- کم توجهی، به دلیل علائمی مثل کم توجهی و تکانش گری، توانایی لازم برای انجام فعالیت های منظم مانند مسواک زدن را ندارند، به همین دلیل پوسیدگی دندان های شیری بیشتری را نسبت به کودکان عادی تجربه می کنند؛ اما در محدوده ی سنی مطالعه ی حاضر، به دلیل اینکه فرصت کافی برای پوسیدگی دندان های دائمی وجود نداشت، تفاوتی در میانگین شاخص DMFT دیده نشد. همچنین پلاک دندانی (PI) در کودکان بیش فعال، بیش از کودکان عادی به دست نیامد.
    کلیدواژگان: کودکان، اختلال بیش فعالی، کم توجهی، پوسیدگی دندانی، بهداشت دهان، بهداشت دندان
  • الهام خردمند، مریم کرمی نوگورانی، امیرحسین کوثری، داوود قاسمی تودشکچویی صفحه 277
    مقدمه
    نقش فیشورسیلانت در پیشگیری از پوسیدگی های دندانی به اثبات رسیده است. دو نوع فیشورسیلانت سلف اچ و هیدروفیل به تازگی معرفی شده اند. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه ی ریزنشت سه ماده ی فیشورسیلانت سلف اچ و فیشورسیلانت هیدروفیل با یک نوع فیشورسیلانت متداول بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت مداخله ی تجربی از نوع آزمایشگاهی می باشد که در آن 75 دندان مولر سوم (از هر دو فک) بدون پوسیدگی انتخاب و به سه گروه تقسیم شدند. در هر گروه، دندان ها پس از شستشو، خشک شده و برای پروفیلاکسی با پودر پامیس مهیا شدند، سپس شیارهای اکلوزالی به وسیله ی ژل اسید فسفریک 37 درصد، M3 به مدت 20 ثانیه تحت اچ قرار گرفته و پس از انجام اچینگ، به مدت 15 ثانیه شستشو داده و خشک شدند. در این مرحله، شیارهای اکلوزال با یکی از سه ماده ی شیارپوش متداول M3، خود اچ کننده ی Itena و هیدروفیل اسمارت سیل Self-etching Itena، 3M و Hydrophilic Smartseal پوشش داده شدند. دندان ها پس از آماده سازی، به مدت 48 ساعت در فوشین 5/0 درصد قرار گرفته و بعد از شستشو در جهت باکولینگوالی برش داده شدند. ریزنشت نمونه ها با کمک استریومیکروسکوپ و با بزرگ نمایی 24 برابر بررسی گردید و سپس توسط آزمون آماری غیر پارامتریک کروسکال والیس و من ویتنی مورد آنالیز قرار گرفتند و سطح معنی داری به صورت (p value < 0/05) تعریف گردید.
    یافته ها
    با مقایسه ی میزان ریزنشت در این مطالعه، مشخص شد که بیشترین میزان ریزنشت مربوط به گروه فیشورسیلانت سلف اچینگ بود (میانگین 3) و با گروه هیدروفیل (میانگین 2) و متداول (میانگین 0/84) تفاوت آماری معنی داری داشت (p value < 0/001)، ولی بین میزان ریزنشت دو گروه M3 و هیدروفیل، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (p value = 0/21).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که میزان ریزنشت فیشورسیلانت سلف اچ بیشتر از دو نوع متداول و هیدروفیل بود.
    کلیدواژگان: فیشورسیلانت، نشت دندانی، سلف اچ
  • آرش متقی، آتوسا امین زاده، کیوان شیرنشان، آذر محمدی ده چشمه، امیرهوشنگ هاشمی صفحه 286
    مقدمه
    امروزه تلاش برای شناسایی ضایعات پیش بدخیم، دو چندان شده است. یکی از این روش ها، سیتولوژی با برس می باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه ی تغییرات قابل مشاهده در نمونه های سیتولوژی بیماران در معرض دود سیگار با رنگ آمیزی پاپانیکولا با نمونه های بیماران سالم بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، در دو گروه 23 تایی (مورد و شاهد)، نمونه ی براش سیتولوژی توسط مسواک استریل شده از گونه و حاشیه ی طرفی زبان بیماران در معرض دود سیگار، با ثبت مدت زمان مجاورت با دود سیگار (چند ساعت در روز) تهیه شد. نمونه ها که قبلا توسط اسپری مخصوص ثابت شده بودند، در آزمایشگاه به روش پاپانیکولا رنگ آمیزی شدند. سپس نمونه ها جهت مشاهده ی فراوانی سلول های گرانولر، سلول دو هسته ای، هستک واضح، کروماتین خشن، واکوئول هسته ای، سلول اپوپتوتیک، پلئومورفیسم هسته و پلئومورفیسم سیتوپلاسم ارزیابی شدند و نتایج ثبت گردید. داده ها توسط آزمون 2χ و تی مستقل تجزیه و تحلیل شد (α = 0/05).
    یافته ها
    تتعداد موارد مشاهده شده در مخاط گونه و حاشیه ی طرفی زبان در معیارهای میکرونوکلئوس، هسته ی واضح، پلی مرفیسم، التهاب و افزایش کراتین بین گروه در معرض دود سیگار (p value = 0/31) و افراد سالم گروه شاهد (p value = 0/26) تفاوت معنی داری نداشت. در میانگین سال های مصرف سیگار، در دو گروه افراد در معرض دود سیگار با سلول دو هسته ای و بدون سلول دو هسته ای، تفاوت معنی داری وجود داشت (p value = 0/004).
    نتیجه گیری
    با افزایش سال های مجاورت اشخاص سالم با افراد سیگاری، ممکن است خطر ایجاد تغییرات سایتولوژیک در مخاط دهان افراد بالاتر رود، هر چند سیگار، تغییری به عنوان عامل خطر بالقوه برای وقوع تغییرات موکوزال در افراد در معرض آن نداشت.
    کلیدواژگان: سلول شناسی، مخاط گونه، سیگار کشیدن
  • مریم امیرچقماقی، جواد سرآبادانی، مجید شجاعی، شیوا گل محمدزاده، ژیلا طاهرزاده، آلا قاضی صفحه 294
    مقدمه
    برای تسریع روند درمان و بهبودی بیمار و جهت پیشگیری از عواقب نامطلوب پزشکی، دندان پزشکان باید از خطاهای نسخه نویسی آگاه باشند. مطالعه ی حاضر، با هدف بررسی رفتار نسخه نویسی و اشکالات رایج نسخه نویسی در نسخ دندان پزشکان استان خراسان رضوی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، تعداد 1108 نسخه مربوط به سازمان های بیمه ی تامین اجتماعی و خدمات درمانی که از بهمن ماه 1394 تا خردادماه 1395 توسط دندان پزشکان استان خراسان رضوی تجویز شده بودند، بررسی شد. برای جمع آوری داده ها، لیستی مشتمل بر شکل دارو، نام دارو، دوز دارو، فاصله ی دوزها، روش تجویز، وجود تداخل دارویی بین اقلام دارویی در یک نسخه و تعداد اقلام هر نسخه تهیه شد. همچنین ناخوانا بودن نسخه، فقدان مهر، تاریخ یا امضای پزشک در لیست اشتباهات مربوط به آن نسخه ثبت شد. جهت آنالیز آماری از آزمون های دقیق فیشر و کای اسکوئر استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشترین خطاها در نسخ مورد بررسی، مربوط به شکل ناصحیح دارو (17/3 درصد)، روش تجویز دارو (10/9 درصد) و دوز ناصحیح داروها (10/4 درصد) بود. میانگین اقلام تجویزی در هر نسخه، 2/36 قلم بود که در این میان آنتی بیوتیک ها (50/7 درصد) و سپس داروهای ضد درد و ضد التهاب (33/5 درصد) بیشترین داروی تجویزی توسط دندان پزشکان بودند.
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر، بیانگر عملکرد مناسب دندان پزشکان استان خراسان رضوی در مورد تعداد اقلام دارویی در هر نسخه بود، اما مقادیر تجویز آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد درد و ضد التهاب بسیار بالاتر از مقادیر تجویز شده در سایر مطالعات مشابه خارج کشور بود. با توجه به درصد بالای خطا در نسخ بررسی شده، پیشنهاد می شود در برنامه های درسی رشته ی دندان پزشکی و نیز در برنامه های مدون بازآموزی دندان پزشکان، بر اصول صحیح نسخه نویسی تاکید بیشتر گردد.
    کلیدواژگان: خطا، رفتار نسخه نویسی، تجویز دارو، دندان پزشکی
  • آزاده اندیشه تدبیر، الناز خسروی، راضیه زارع صفحه 305
    مقدمه
    گلایپیکان-3، یک پروتئین سطح سلولی عضوی از خانواده گلایپیکان است و به یک گروه از پروتئوگلیکان هپارین سولفات متعلق است که توسط گلیکوزیل فسفاتیدیل اینوزیتول به غشای سلولی متصل می شود. گلایپیکان-3، در تنظیم تکثیر سلولی و مورفوژنز، نقش دارد. با توجه به رفتار متفاوت کیست های ادنتوژنیک، هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان بیان مارکر گلایپیکان-3 در کیست رادیکولار، دنتی ژروس و ادنتوژنیک کراتوسیست می باشد.
    مواد و روش ها
    ددر این مطالعه ی توصیفی- مقطعی از نوع گذشته نگر، تعداد 60 نمونه شامل 20 نمونه کیست رادیکولار، 20 نمونه ادنتوژنیک کراتوسیست و 20 نمونه کیست دنتی ژروس با روش ایمونوهیستوکمیستری برای مارکر گلایپیکان-3 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    دهر دو بیان غشایی و سیتوپلاسمیک گلایپیکان-3 مشاهده شد. بیان گلایپیکان-3 در 12مورد از20 مورد (60 درصد) از بافت های ادنتوژنیک کراتوسیست دیده شد. بیان گلایپیکان-3 در هیچ یک از بافت های کیست دنتی ژروس و کیست رادیکولار دیده نشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، افزایش بیان گلایپیکان-3 در ادنتوژنیک کراتوسیست تومور دیده شد که ممکن است با پاتوژنز، رفتار تهاجمی و عود بالای این ضایعات مرتبط باشد، اما برای تایید این فرضیه، مطالعات بیشتری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: گلایپیکان-3، کیست رادیکولار، دنتی ژروس، ادنتوژنیک کراتوسیست
  • آتوسا امین زاده، سید محمد رضوی، ریحانه بطلانی صفحه 313
    مقدمه
    رت ریج ها، گسترش های اپی تلیالی هستند که به بافت همبند زیرین در پوست و غشاهای مخاطی توسعه پیدا می کنند. امروزه با توجه به مهندسی تولید بافت، نحوه ی تشکیل و تنوع شکل آنها در بافت ها و ضایعات مختلف جلدی مورد توجه قرار گرفته است. لذا مطالعه ی حاضر جهت بررسی شکل رت ریج ها در ضایعات دهانی به منظور عاملی در جهت کمک به تشخیص ضایعات و بررسی ارتباط شکل رت ریج با التهاب به منظور درک بهتر از نحوه ی تشکیل رت ریج ها انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع گذشته نگر بود و شکل رت ریج ها با میکروسکوپ نوری با درشت نمایی 100 × به دو صورت صاف یا هایپرپلاستیک بر روی 154 عدد لام در سه گروه ضایعات اپی تلیالی، مزانشیمی و پوستی- مخاطی بررسی شد. التهاب در ناحیه ی تماس بین اپی تلیوم و بافت همبند در پنج فیلد متوالی با بزرگ نمایی 400 بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری 2χ، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند (α = 0/05).
    یافته ها
    در 87، 80 و 58 درصد از ضایعات، به ترتیب رت ریج هایپرپلاستیک دیده شد. شکل رت ریج، بین ضایعات پوستی- مخاطی با دو گروه دیگر اختلاف معنی داری داشت (p value < 0/001)، در حالی که بین دو گروه مزانشیمی و اپی تلیالی شکل رت ریج یکسان بود (p value > 0/05). در ضایعات واکنشی مزانشیمی، رت ریج هایپرپلاستیک بیشتر از سایر ضایعات مزانشیمی دیده شد، گرچه بین التهاب در شدت های مختلف، با هاپیرپلاستیک یا صاف بودن شکل رت ریج ارتباط آماری معنی داری دیده نشد (p value < 0/05).
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد، رت ریج های ضایعات دهانی بیشتر به صورت هایپرپلاستیک دیده می شود، که با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه، التهاب، دلیل هایپرپلاستیک بودن رت ریج ها نمی تواند باشد. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مخاط دهان، التهاب، بافت شناسی، اپی تلیوم
  • زهرا سید معلمی، علی احمدپور، علی جعفریان صفحه 320
    مقدمه
    استفاده از شاخص دقیق، معتبر و تکرارپذیر، برای بررسی اپیدمیولوژیک پوسیدگی دندان ضروری می باشد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت دندانی دانشجویان سال اول و آخر دانشکده ی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشجویان دانشگاه اصفهان با استفاده از شاخصICDASII (International Caries Detection and Assessment System) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 70 نفر از دانشجویان سال اول دندان پزشکی، 70 نفر از دانشجویان سال آخر دندان پزشکی و 70 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان (در مجموع 210 نفر) به صورت تصادفی انتخاب شدند. دانشجویان با استفاده از یونیت دندان پزشکی، پروب و آینه مورد معاینه قرار گرفتند. وضعیت سطوح دندان ها با استفاده از ICDASII در حالت مرطوب و خشک در فرم های مربوط وارد شد و برای آنالیز داده ها از آزمون های 2χ، همبستگی پیرسون، من ویتنی، کروسکال والیس، و مدل خطی تعمیم یافته GLM (Generalized Linear Model) استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در هیچ یک از افراد، تمام سطوح دندان ها سالم نبودند و فقط 19 نفر دارای کدهای 00 تا 02 (پوسیدگی جزیی در مینا) بودند. بیشترین کد پوسیدگی در افراد 01 و در سطح اکلوزال دندان ها بود. کمترین سطوح درگیر، سطوح باکال و لینگوال و شایع ترین کد پوسیدگی در پوسیدگی های عاجی کد 04 بود. مدل خطی تعمیم یافته، نشان داد که پوسیدگی در دانشجویان دانشگاه اصفهان، سپس دانشجویان سال اول و در آخر دانشجویان سال آخر دندان پزشکی بیشتر بود (p value = 0/001). همچنین با افزایش تحصیلات مادر، میزان پوسیدگی در دانشجویان کاهش داشت (p value < 0/001).
    نتیجه گیری
    ارزیابی پوسیدگی با سیستم ICDASII، اطلاعات دقیقی را برای پیشگیری و درمان صحیح ارائه می دهد. پوسیدگی با گسترش در حد مینا، بیشترین وضعیت پوسیدگی در دانشجویان بود. شدت و وسعت پوسیدگی در دانشجویان دانشگاه اصفهان بیشتر و در دانشجویان سال آخر دانشکده ی دندان پزشکی، کمتر مشاهده گردید. تدوین و طراحی واحدهای درسی یا فوق العاده جهت آموزش سلامت دهان و دندان به منظور ارتقای سلامت دانشجویان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، ICDASII، دانشکده ی دندان پزشکی، دانشجویان، مطالعات اپیدمیولوژیک دهان و دندان
|
  • Zohreh Jaafari Ashkavandi, Samira Fahiminia, Razieh Zare Page 225
    Introduction
    Carcinomas are the most common head and neck cancers. Adequate resection of the margins is critical for the management and predicting the prognosis of patients with head and carcinomas. The aim of this study was to determine clinicopathological factors influencing final tumor margins in resected carcinomas.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, the records of all the patients with oral and maxillofacial carcinomas of soft tissue in 2006-2016, who had undergone surgical resection, were analyzed. Data on clinicopathological factors, including sex, age, type of tumor, tumor size and location, lymph node metastasis, the number of margins involved, tumor histological grade, tumor clinical stage, and the results of frozen section were collected and analyzed with descriptive statistics and chi-squared test.
    Results
    A total of 53.5% of the subjects had positive pathological margins (p value = 0.5), 12.7% had close margins and 0.8% had tumor-free margins. Positive margins exhibited a significant relationship with tumor size (p value = 0.01) and location (p value = 0.03). There were no significant relationships between sex, age, type of tumor, lymph node metastasis, histopathological tumor grade, clinical stage and frozen section with final margin (p value > 0.05).
    Conclusion
    In the present study, 66.2% of oral carcinomas showed final positive margins and the status of the final margin was associated with the tumor size and location.
    Keywords: Oral Canser, Clinical stage, Frozen section, Histopathological grade, Surgical margin
  • Bahareh Tahani, Abbas Ali Khademi, Farinaz Sadat Taherpour Page 233
    Introduction
    Given the importance of theoretical and clinical geriatric education in dental schools, this study aimed to evaluate the sufficiency of geriatric education in Isfahan Dental School.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all the departments of Isfahan Dental School, except for pediatric department, were included. The checklist of the study developed in four sections, including the frequency and content of courses, clinical education and recommendations, were submitted to the department heads. In addition, the syllabus of each department was evaluated for special geriatric titles and topics. Data were analyzed with descriptive statistics.
    Results
    Geriatric dentistry as an independent course was presented in only two departments of public oral health and restorative dentistry. Departments of public oral health, restorative dentistry and periodontology presented specific geriatric topics in their course plans but in other departments (except for orthodontics) geriatric topics were integrated into other topics. The highest coverage of geriatric dentistry was seen in the syllabi of maxillofacial pathology and surgery departments. There were no topics or contents about geriatric dentistry in the department of orthodontics.
    Conclusion
    According to the results, it seems the proportion of geriatric dentistry in courses and topics of undergraduate education is not sufficient and there should be policies to increase the amount of theoretical and clinical education in geriatric dentistry in Isfahan Dental School.
    Keywords: Curriculum, Dental schools, Education, Geriatric dentistry
  • Atousa Aminzadeh, Seyed Mohammad Razavi, Nasrollah Bashardoust, Mohammad Javad Sarraf, Ania Aminzadeh Page 244
    Introduction
    Oral manifestations of endocrine disorders may lead to early diagnosis and proper treatment of these disorders. In addition, many of these patients need special care in dental office; therefore, it is mandatory for dentists to be familiar with oral manifestations of these disorders regarding diagnosis and observing the special care they require. To date no study has been performed on the knowledge of dentists about oral manifestations of endocrine disorders. The aim of this study was to evaluate the knowledge of dentists in Esfahan about oral manifestations of endocrine disorders.
    Materials and Methods
    This descriptive‒analytical study was performed on 94 general dental practitioners in Esfahan in 2015‒2016. A 20-score self-made questioner with a Cronbach's alpha value of 2 was used. Data were analyzed with t-test using SPSS (α = 0.05).
    Results
    The mean knowledge score of the subjects was 11.138 ± 3.23, which was significantly less than the maximum score (p value
    Conclusion
    The knowledge of dentists about the oral manifestations of endocrine disorders was significantly less than what was expected. It seems it is necessary to include oral manifestations of endocrine disorders in the syllabus of dental schools and in continuous dental education programs.
    Keywords: Dentists, Endocrine glands, Knowledge, Oral manifestations
  • Jaber Yaghini, Sima Kiani, Narges Naghsh, Shirin Rostami, Saied Dayani Page 250
    Introduction
    Knowledge of patients’ satisfaction and evaluation of factors affecting patient's dissatisfaction after dental implant treatments can result in increasing our knowledge about dental implant treatments and help render better implant tratment. Therefore the aim of this study was to evaluate patient's satisfaction with dental implant treatments.
    Materials and Methods
    In this descriptive/cross-sectional study, 176 patients treated with dental implants, with at least one year after prosthesis treatment, were randomly selected and their satisfaction with dental implant treatment was evaluated with a standard questionaire. Data were analyzed with SPSS, using one-way ANOVA and t-test (α = 0.05).
    Results
    The overall patient's satisfaction score was 37.52 ± 4.24, indicating high satisfaction level. There was no significant difference in the mean satisfaction scores between male and female subjects (p value = 0.832). A total of 70.1% had a positive idea about the effect of dental implants on aesthetics; 48.9% reported that surgical problems were much anticipated. A total of 53.1% believed that cleaning of dental implants was more difiicult than cleaning natural teeth.
    Conclusion
    Patients treated with dental implants had high satisfaction level. Considering the fact that in each treatment, problems, the high level of patients’ expectations and failure to achieve their goals can result in dissatisfaction, this level of satisfaction appears to be successful and helps us investigate factors leading to dissatisfaction; therefore, we can take steps toward better implant teratments.
    Keywords: Dental implants, Patients, Satisfaction
  • Elnaz Najafi, Naghmeh Feizi Najafi, Romina Mazaheri, Roya Foroghi, Parisa Owlad, Shahram Heidari Page 258
    Introduction
    Attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD) is a persistent form of attention deficiency, hyperactivity and impulsivity, which is one of the most frequent mental health problems, affecting 12‒15 of children all over the world. The aim of this study was to investigate the rate of dental caries in children with symptoms of ADHD and to compare it with healthy children in order to emphasize the importance of prevention in preserving children's oral health.
    Materials and Methods
    In this case-control cross-sectional study, 33 children diagnosed with ADHD and medicated, 32 children diagnosed with ADHD but non-medicated and 37 healthy children, 7‒12 years of age, were investigated using DMF/dmft and PI parameters. The subjects were matched in terms of age and gender. Data were analyzed with SPSS 18 at a significance level of p value
    Conclusion
    Children with ADHD are not able to carry out regular activities properly such as brushing their teeth due to attention deficiency and impulsivity. Therefore, the deciduous teeth of such children are more prone to dental caries compared to healthy children. In the age range evaluated in the present study, there were no differences in DMFT between the case and control groups. Moreover, dental plaque (PI) was the same in the healthy and hyperactive children.
    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, Children, Dental caries, Dental health
  • Elham Kheradmand, Maryam Karami Nogoorani, Amir Hossein Kowsari, Davoud Ghasemi Toudeshkachooi Page 277
    Introduction
    The preventive role of pit and fissure sealants against dental caries has clearly been shown. Two new categories of self-etching (Itena) and hydrophilic (Smartseal & Loc F) fissure sealants have recently been marketed. The aim of this study was to investigate and compare microleakage of these innovative fissure sealants with a conventional sealant material (3M).
    Materials and Methods
    Seventy-five sound extracted third molars from both jaws with no caries or cracks were selected for the purpose of this in vitro study and assigned to three groups. The teeth were cleaned with pumice powder and water, rinsed, dried and prepared. The occlusal pits and fissures were etched using a 37% phosphoric acid ethant gel (3M) for 20 s, rinsed for 15 s and dried. In each group, the assigned sealant material was applied over the pits and fissures and cured for 20 s: self-etching (Itena), hydrophilic (Smartseal & Loc F) and conventional sealant material (3M). The samples were then stored in 0.5% volatile fuchsine solution for 48 hours. The samples were then rinsed and sectioned in the buccolingual direction. The samples were then investigated at ×24 magnification under a stereomicroscope for depth of dye penetration. Data were analyzed with using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests at a significance level of p value
    Results
    Comparison of the means showed the highest degree of microleakage in self-etching sealant (mean = 3), which was significantly different from the hydrophilic (mean = 2) and conventional (G = 0.84) fissure sealants (p value
    Conclusion
    The results of the present study showed that the microleakage of self-etching sealant was higher than the two other fissure sealants.
    Keywords: Dental leakage, Fissure sealant, Self, etching
  • Arash Mottaghi, Atousa Aminzadeh, Keivan Shirneshan, Azar Mohammadi Dehcheshmeh, Amir Houshang Hashemi Page 286
    Introduction
    Recently efforts have increased to diagnose premalignant lesions. One of these techniques is brush cytology. The aim of this study was to compare changes in the cytology samples taken from passive smokers and nonsmoking healthy patients using staining Papanicolaou technique.
    Materials and Methods
    In this descriptive/analytical cross-sectional study, in two groups with 23 subjects (case and control), brush cytology samples were taken from the buccal mucosa and lateral border of the tongue from passive smokers with records of the duration of exposure to cigarette smoke (hours/day), using a sterilized brush. Then samples which were already fixed by a specific spray were stained with Papanicolaou technique in the laboratory. Then the samples were evaluated for the frequency of granular cells, binuclear cells, clear nucleolus, rough chromatin, nuclear vacuoles, apoptotic cells, and nuclear and cytoplasmic polymorphism. Data were analyzed with chi-squared test and t-test (α = 0.05).
    Results
    There were no meaningful differences in the buccal mucosa and lateral border of the tongue between the passive smokers (p value = 0.31) and healthy control nonsmokers (p value = 0.26) in the frequency of micronucleus, clear nucleus, polymorphism, inflammation, and keratin overproduction. The mean years of cigarette consumption in the two groups of passive smokers with and without binuclear cells were significantly different (p value = 0.004).
    Conclusion
    The risk of cytologic changes might increase in passive smokers with an increase in exposure to cigarette smoke. However, cigarette was not a potential risk for mucosal changes in passive smokers.
    Keywords: Buccal mucosa, Cytology, Smoking
  • Maryam Amir Chaghmaghi, Javad Sarabadani, Majid Shojaei, Shiva Gol Mohammadzadeh, Zhila Taherzadeh, Ala Ghazi Page 294
    Introduction
    To expedite the process of treatment, recovery of patients and prevention of medical adverse effects, dentists should be aware of prescription errors. This study aimed to investigate prescription behavior of dentists and common prescription errors by dentists in Razavi Khorasan Province.
    Materials and Methods
    In this study, 1108 prescriptions by dentists in Razavi Khorasan Province from Fenruary 2016 to July 2016, from Social Security and Therapeutic Services insurance organizations were evaluated. To collect data, a list was prepared, consisting of drug forms, drug names, drug doses, intervals of administration, route of administration, drug interferences and the number of items in each prescription. Furthermore, the lack of date, dentist’s signature or seal, and illegibility of the prescription were recorded in the error list of the prescription. Data were analyzed using chi-squared and Fisher’s exact tests.
    Results
    Most errors were related to incorrect drug form (17.3%), incorrect route of administration (10.9%) and incorrect dose (10.4%). The mean number of medications prescribed per patient was 2.36. Antibiotics (50.7%) and antiinflammatory drugs (33.5%) were respectively the most commonly prescribed medications.
    Conclusion
    The results of the present study demonstrated that the performance of dentists in Razavi Khorasan Province was appropriate in terms of the number of drugs prescribed per patient; however, the number of prescribed antibiotics and nonsteroidal antiinflammatory drugs was higher than the reports in other countries. Given the high percentage of errors in prescriptions, it is highly recommended that the prescription behavior be included in the curricula of dentistry and be emphasized in continuous education programs for dentists.
    Keywords: Dentistry, Drug prescription, Error, Prescription behavior
  • Azadeh Andisheh-Tadbir, Elnaz Khosravi, Razieh Zare Page 305
    Introduction
    Glypican-3 is a cell surface protein, a member of glypican family and belongs to a group of heparin sulfate proteoglycan bound to the cell membrane through a glycosyl-phosphatidyl inositol anchor. GPC3 is involved in the regulation of cell proliferation and morphogenesis. Considering the distinct clinical behavior of odontogenic lesions, the aim of the present study was to investigate the immunohistochemical expression of GPC3 in dentigerous cyst, odontogenic keratocyst and radicular cyst.
    Materials and Methods
    In this descriptive, retrospective, cross-sectional study, 60 tissue samples of odontogenic cysts consist of 20 radicular cysts (RC), 20 odontogenic keratocysts (OKC) and 20 dentigerous cysts (DC) were reviewed by immunohistochemistry staining for GPC3 marker.
    Results
    In this study, both membranous and cytoplasmic expression of glypican-3 was observed. GPC3 expression was seen in 60% of OKCs (12/20). No GPC3 immunoreactivity was seen in DCs and RCs.
    Conclusion
    A high expression rate of GPC3 was detected in OKC, which might be related to the aggressive behavior and high recurrence rate of OKC; however, further studies are necessary to confirm this hypothesis.
    Keywords: Dentigerous cyst, Glypican, 3, Odontogenic keratocyst, Radicular cyst
  • Atousa Aminzadeh, Sayed Mohammad Razavi, Reyhaneh Botlani Page 313
    Introduction
    Rete ridges are epithelial extensions toward the underlying connective tissue in skin and mucous membranes. Given the advances in tissue engineering in recent years, rete ridges have become the center of attention. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the shape of rete ridges (RR) in different oral mucosal lesions for possible histological differential diagnosis and their possible relation with inflammation for better understanding of their histogenesis.
    Materials and Methods
    This retrospective, descriptive, analytical study was performed on 154 oral lesions classified as epithelial (E), connective tissue (Ct) and mucocutaneous (Mc) lesions. RRs were evaluated under a light microscope at ×100 as flat or hyperplastic. Inflammation at epithelium‒connective tissue interface was evaluated in 5 consecutive high-power fields (×400). Data were analyzed with chi-squared test (α = 0.05).
    Results
    In 87%, 80% and 58% of Ct, E and Mc lesions, hyperplastic RRs were seen, respectively (p value
    Conclusion
    The results of the present study showed that rete ridges in oral mucosal lesions were hyperplastic predominantly, indicating that inflammation is not the reason for the hyperplastic nature of rete ridges. Further studies are recommended.
    Keywords: Epithelium, Histomorphology, Inflammation, Oral mucosa
  • Zahra Saied Moallemi, Ali Ahmadpour, Ali Jafarian Page 320
    Introduction
    To assess dental caries from an epidemiologic viewpoint, it is necessary to use an exact, valid, and reliable index. This study aimed to assess dental status of senior and junior dental students of Isfahan University of Medical Sciences and students of Isfahan University using the International Caries Detection and Assessment System (ICDASII) index.
    Materials and Methods
    In this study, 70 senior dental students, 70 junior dental students, and 70 students from Isfahan University (a total of 210 students) were randomly selected. Oral examinations were conducted in the dental clinic on a dental chair using dental explorers and mirrors. Tooth surfaces were evaluated in both dry and wet conditions and ICDASII codes were recorded. Chi-squar, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests, Pearson’s correlation coefficient and GLM analyses were used for the analysis of data (α = 0.05).
    Results
    None of the students had all tooth surfaces with no caries. Only 19 students had codes 00 to 02 (primary enamel caries). The most frequent code was 01 on occlusal surfaces. Buccal and lingual surfaces of the teeth showed the lowest caries rate. The most frequent code for dentinal caries was 04. GLM analysis showed the highest dental caries rate in Isfahan University students, followed by junior students than senior dental students (p value = 0.001). University students with highly educated mothers exhibited less dental caries (p value
    Conclusion
    Assessment of dental caries with ICDASII index can provide detailed information for prevention and treatment. Enamel caries was the most prevalent dental caries among the students. Dental caries was more severe among the students of Isfahan University, while the senior dental students exhibiting the lowest caries rate. Educational or extra-curricular programs are suggested to be prepared to improve oral health of university students.
    Keywords: Dental caries, Dental school, ICDASII, Oral survey, Epidemiological studies, Students