فهرست مطالب

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 26 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا ایرانی صفحه 1
    پیچیده تر شدن روزافزون محیط سازمانها و افزایش میزان کارهای غیراخلاقی، غیرقانونی و غیر مسئولانه در محیط کار، توجه مدیران و صاحبنظران را به بحث اخلاق کار و مدیریت اخلاق معطوف کرده است. یکی از ابزارهای مهم برای پیشگیری از رفتارهای غیر اخلاقی تدوین منشور اخلاقیات سازمانی است که پاسخگویی به نیازهای ذینفعان داخلی و خارجی سازمان را ممکن می سازد. در این مقاله سعی شده تا ضمن معرفی منشور اخلاقیات سازمانی، تحقیقات 35 سال اخیر مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد. در این مطالعه روند انتشار پژوهش ها در مجلات، هدف و محتوای پژوهشهای منشور اخلاقیات، روش های تحقیق، چگونگی اجرا، نتایج و بالاخره چالش های منشور اخلاقی مرور شده اند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که تحقیقات بیشتر بویژه انجام مطالعات تطبیقی و فرا فرهنگی با استفاده از روش های کیفی به خصوص مطالعات دلفی برغنای تحقیقات منشور اخلاقی خواهد افزود.در پایان همچنین توصیه هایی برای پاسخ به انتقادات وارده بر منشور اخلاقی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، منشور اخلاقیات سازمانی، رفتار اخلاقی، فرهنگ اخلاق مدار، ارتباطات
  • سیدحامد وارث، شاپور محمدی، یحیی پروندی صفحه 25
    رقابت پذیری ملی به عنوان بستری برای کامیابی اقتصادی و دستیابی به سطوح بالاتر رفاه و استانداردهای زندگی اهمیت فراوانی در میان سیاستگذاران و همینطور محققین دانشگاهی پیدا کرده است. در این راستا «شاخص رقابت پذیری جهانی» که توسط مجمع جهانی اقتصاد ایجاد شده است، از دوازده رکن تشکیل شده که هریک از آنها جنبه ی خاصی از رقابت پذیری ملی (سخت افزاری یا نرم افزاری) را مورد بررسی قرار می دهد. هدف این پژوهش، بررسی روابط میان ارکان شاخص رقابت پذیری ملی و متغیرهای کامیابی اقتصادی است تا بتوان با استفاده از اطلاعات حاصله، الگویی را برای ارتقای رقابت پذیری ملی ایران ارائه داد. برای این کار، از روش تحلیل همبستگی متعارف (کانونی) استفاده کردیم تا آن دسته از ارکان رقابت پذیری ملی را که اهمیت بیشتری در ایجاد این رابطه ی خاص میان رقابت پذیری ملی و کامیابی اقتصادی دارند، شناسایی کرده و با استفاده از تکنیک آنتروپی اولویت بندی کنیم. نتایج تحلیل همبستگی کانونی بر روی داده های 139 کشور جهان در سال 201-2011، نشان می دهد سه رکنی که رتبه های اول تا سوم «اهمیت» را در ایجاد این رابطه کسب کرده اند، به ترتیب ارکان دسترسی به تکنولوژی (رکن نهم)، زیرساخت (دوم) و آموزش های علمی و کاربردی (پنجم) می باشند. در نهایت، اولویت های بهبود رقابت پذیری کشورمان در هریک از مراحل توسعه اقتصادی، در قالب نمودارها نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری ملی، کامیابی اقتصادی، تحلیل همبستگی متعارف - آنتروپی
  • سید حمیدخداداد حسینی، مهدی سینایی، اسدالله کردناییج صفحه 49
    محصولات جدید معمولا پس از انجام یک سری مطالعات اولیه بازار و ارزیابی میزان پذیرش آنها توسط مشتریان، به بازار عرضه می شوند. علی‎رغم انجام آزمون‎های گسترده اولیه و تخمین موفقیت‎آمیز بودن معرفی محصولی خاص، بسیاری از این بسط برندها با شکست مواجه می‎شوند و حتی نام های برتر تجاری دنیا نیز از این شکستها مصون نمانده اند. از سالها پیش، بیشتر مطالعات این حوزه بر نقش ویژگی های محصول و فرایند تصمیم‎گیری مشتریان متمرکز بوده و به نظر می رسد متغیرهای ساختار طبقه محصول کمتر مورد توجه واقع شده اند. در پژوهش حاضر بر آنیم تا با مطالعه ادبیات بسط برند، شکست‎های معروف نامهای تجاری و همچنین بررسی آزمون‎های انجام گرفته برای معرفی این برندهای جدید، نشان دهیم که علاوه بر تناسب ویژگی های محصول جدید با برند مادر، متغیرهای ساختار طبقه محصول مثل «رقابت» و «حضور یک برند غالب» در طبقه محصولی هدف نیز نتایج آزمون‎های اولیه را تحت تاثیر قرار می‎دهند. نادیده گرفتن این متغیرها در تخمین موفقیت محصول جدید و تکیه صرف بر مفاهیمی مثل «تناسب»، می‎تواند‎ باعث تخمین بیش از اندازه موفقیت برند جدید شده و شکست‎های جبران ناپذیری را برای شرکت رقم بزند. نتایج بررسی ها نشان داد که مولفه های رقابتی در شرایط مختلف ورود به بازار حضور فعال دارند و رقابت بصورت معناداری، ارزیابی بسط برند را تحت تاثیر قرار می‎دهد.
    کلیدواژگان: برند، بسط برند، ارزیابی بسط برند، تئوری طبقه‎بندی، مفهوم تناسب، رقابت، تعمیم نگرش، غلبه نسبی برند
  • محمدتقی تقوی فرد، پیام حنفی راده، مهدی حمیدی، احد زارع رواسان صفحه 71
    پیاده سازی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان نیاز به سرمایه گذاری های نسبتا بالایی دارد و با توجه به نرخ شکست بالا، با ریسک های فراوانی نیز همراه است که در صورت شکست پروژه، هزینه های بسیار زیادی را بر سازمان ها تحمیل می نماید. مهندسی مجدد فرایندهای کسب و کار به عنوان یکی از فاکتورهای کلیدی موفقیت پروژه های پیاده سازی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان، شناخته می شود که علی رغم اهمیت بالای آن، کمتر به صورت علمی مورد تحقیق قرار گرفته و جنبه های تاثیرگذار آن شناسایی شده است. از این رو، در این تحقیق به بررسی تاثیر مهندسی مجدد فرایندها بر کسب مزایای حاصل از پیاده سازی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان پرداخته شده است. بدین منظور پس از تعریف مدل مفهومی، شرکت هایی در سراسر ایران انتخاب شدند که پروژه مهندسی مجدد را انجام داده و سیستم معتبر داخلی یا خارجی را پیاده سازی نموده اند که حداقل نه ماه از زمان پیاده سازی سیستم در آنها گذشته باشد. بررسی آماری انجام شده در این مطالعه تاثیر اجرای مناسب مهندسی مجدد فرایندها بر کسب مزایای بیشتری از پیاده سازی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان، مهندسی مجدد فرایندهای کسب و کار، مزایای سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، ارزیابی فرایند
  • طیبه امیرخانی، محسن عارف نژاد صفحه 89
    در دیدگاه های سنتی مدیریت، سرمایه های اقتصادی، فیزیکی و نیروی انسانی مهم ترین نقش را ایفا می کردند؛ لیکن برای توسعه در عصر حاضر به سرمایه اجتماعی بیش از سرمایه اقتصادی، فیزیکی وانسانی نیازمندیم. زیرا بدون این سرمایه، استفاده بهینه از دیگر سرمایه ها امکانپذیر نیست.
    برای بهبود سرمایه اجتماعی در سازمان ها لازم است که عوامل موثر بر آن، شناسایی شوند؛ این پژوهش در میان عوامل گوناگونی که به گسترش و بسط سرمایه اجتماعی در سازمان ها یاری می رسانند به بررسی تاثیر رفتار شهروندی سازمانی وسرمایه های روانشناختی بر سرمایه اجتماعی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری پرداخته است و این امر به صورت مطالعه موردی در دانشگاه اصفهان انجام شده است؛ ازاین رو از بین کارکنان دانشگاه اصفهان با استفاده از نمونه گیری تصادفی، نمونه مورد بررسی در این پژوهش انتخاب شده است. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه بوده که برای سنجش رفتار شهروندی سازمانی از پرسشنامه ارگان(1988)، برای سنجش سطح سرمایه های روانشناختی از پرسشنامه 24 گویه ای لوتانز و همکاران و به منظور سنجش سرمایه اجتماعی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج این پژوهش، حاکی از تایید تاثیر سرمایه روانشناختی و رفتار شهروندی سازمانی بر سرمایه اجتماعی است.
    کلیدواژگان: سرمایه های اجتماعی، رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه های روانشناختی
  • محمد سلطانی دلگشا، عبدالمحمد مهدوی، فاطمه عباسی صفحه 113
    در محیط های متلاطم که سازمانها با تهدیداتی برای بقاء و عملکرد موفق مواجهند، رویکرد های مبتنی بر مدیریت ریسک می تواند در بسیاری موارد اثربخش باشد. در آمریکا بسیاری از پروژه ها و طرح های فناوری اطلاعات به دلایل تغییر در اهداف، انحراف از هزینه های پیش بینی شده، تاخیر در زمان تحویل و پیچیدگی این پروژه ها و طرح ها مجددا برنامه ریزی و یا با شکست مواجه شده اند. در ایران نیزچندین طرح کلان فناوری اطلاعات از جمله طرح سامانه نظارت الکترونیک (سنا)، طرح جامع امور مالیاتی کشور، طرح توسعه گمرک نوین و طرح کارت هوشمند ملی در حال پیاده سازی می باشد، برای هر یک از این طرح ها میلیاردها تومان هزینه شده است که هنوز غالب این طرح ها در حال تکمیل می باشند. علی رغم طرح مباحث متعددی در خصوص مدیریت پروژه و مدیریت ریسک هیچکدام به بررسی مدیریت ریسک به عنوان یکی از عوامل حیاتی دخیل در نتایج و عملکرد طرح های کلان فناوری اطلاعات نپرداخته است. در این تحقیق ابتدا با بررسی ادبیات در زمینه ریسک های پروژه های فناوری اطلاعات، ریسک های عمومی طرح های کلان، تفاوت های مدیریت طرح و پروژه و استفاده از روش متاسنتز و در نظر گرفتن شباهتهای ظاهری و محتوایی، 48 ریسک در حوزه طرح های کلان فناوری اطلاعات شناسایی گردید. سپس با استفاده از نظرات خبرگان این ریسک ها اعتبار سنجی شد و پس از آن با روش فریدمن مشخص گردید که اولویت عوامل متفاوت است. شاخص های شناسایی شده در شش حوزه اصلی براساس تقسیم بندی موسسه مدیریت پروژه دسته بندی گردیدو در انتها براساس روش تحلیل سلسله مراتبی مشخص گردید که ریسک های منافع، محیط، طرح، عملیاتی، پروژه و پورتفلیو در اولویت های اول تا ششم قرار دارند.
    کلیدواژگان: طرح های فناوری اطلاعات، مدیریت ریسک، پروژه های فناوری اطلاعات، ریسک های طرح های کلان فناوری اطلاعات
|
  • Page 1
    Code of ethics is recognized as one of the most significant tools in preventing unethical organizational behaviors and satisfying the needs of both internal and external organizational stakeholders. The purpose of this study is to focus on previous studies and provide a systematic review of the related literature published from 1977 to 2012 in academic journals in order to determine the gaps, strengths and weaknesses of these studies. To achieve this end we examined the existing literature in terms of the publication trends, their purpose of studies, the focus of themes and contents, methodologies and findings as well as their contribution and managerial implication. The findings of this paper suggest that in order to improving the literature upon the organizational code of ethics worldwide, comparative and cross-cultural studies with diverse use of statistical samples as well as qualitative methods has to be emphasized.
    Keywords: ethics, organizational codes of ethics, ethical behavior, ethical, based culture, communications
  • Page 25
    National competitiveness as a platform for economic prosperity, attaining higher levels of welfare and living standards has attracted ample attention of both governors and scholars during the past decade. As a result of this attention, Global Competitiveness Index (GCI) of the World Economic Forum consists of twelve pillars, each of which addresses a certain (hardware or software) aspect of national competitiveness. This study aims at investigating the relationship between the pillars of GCI and economic prosperity in order to use that information for presenting a model to improve national competitiveness in Iran. We used the canonical correlation analysis (CCA) to identify the pillars that have more relevance in establishing the particular relationship between national competitiveness and economic prosperity, then we prioritized them by Entropy technique. Canonical correlation analysis on data from 139 countries shows that Technological readiness,Infrastructure and Higher education and training are respectively the most important pillars that affect Iran’s economic prosperity.
    Keywords: National Competitiveness, Economic Prosperity, Canonical Correlation Analysis, Entropy
  • Page 49
    New products usually are launched to market after performing a series of preliminary studies and assessing the customer acceptance. Many brand extensions have failed in spite of the extensive testing and estimation of products success. Even world's top brands are not immune from such failure. For years, most studies focused on the role of product features and the customer decision process in brand extension evaluation process and it seems that the role of product category variables have not been fully considered. This study aims to show that in addition to the fit the product category variables like competition and brand dominancy affect the initial supply test results. Ignoring these variables in success estimation of a new product and relying solely on concepts like fit, will cause over-estimation in the brand extension assessment and bring an irreversible failure to the company. The results of the study show that competition variables are active in different brand extension launch methods and competition significantly affects the brand extension assessment.
    Keywords: Brand Extension, Brand Extension Evaluation, Fit, Competition, Attitude Transfer, Relative Brand Dominance
  • Page 71
    Implementing enterprise resource planning (ERP) projects needs relatively high amount of investment costs. Due to the high failure rates, these projects face real challenges and risks which in case of failure, lots of expenses are imposed to organizations. Business process reengineering (BPR) is one of the most important ERP critical success factors which is not appropriately investigated and discussed in academic literature. With this in mind, this study has evaluated the effects of BPR projects on ERP systems implementation benefit's realization. The statistical analysis in this study is based on questionnaire data gathered through Iranian organizations that implemented the ERP systems. The results reveal that there is a positive relationship between implementing BPR projects and gaining more benefits from ERP systems.
    Keywords: Enterprise Resource Planning (ERP), Business process Reengineering (BPR), ERP benefits, BPR process assessment
  • Page 89
    In traditional view of management, economic, physical and human capitals, play a critical role in development of a society, but today, social capital is more important than other forms of capital, because in the absence of social capital, optimum use of other forms of capital is so hard to attain. For improving social capital in organizations, recognition of influential factors, is necessary. In this study, organizational citizenship behavior and psychological capital are considered as two influential factors that have some effects on the improvement of social capital. The survey was conducted in the university of Isfahan and the sample was selected among the university staff based on a random sampling. Three questionnaires were used for measurement of organizationl citizenship behavior, psychological capital and social capital. The results show that both organizational citizenship behavior and psychological capital have positive effect on social Capital.
    Keywords: social capital, organizational citizenship behavior, phsychological capital
  • Page 113
    In the challenging environment, organizations are facing the threats to survival and success requires using the approaches of risk management. Although the literature on project management and risk management are abound but none of them has paid much attention to risk management as a critical factor which contributes to the performance of the information technology strategic plan. In this paper the authors reviewed the literature on information technology project risks, general risks of the program, difference of program management and project management. By using meta synthesis approach and considering face and content’s similarities, 48 major risks in the area of information technology projects were identified. The priority of different factors were determined by experts and indicators in six main areas were categorized based on the Project Management Institute’s standards. Based on hierarchy clustering the result shows that the risks of benefits, environment, design, program, operation, project and portfolio are in periority respectively
    Keywords: Risk management, project management, information technology Program risk