فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 33 (بهار 1393)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 33 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیمینه آقاجانیان، علینقی مشایخی صفحات 1-28
    هدف این پژوهش، بررسی فرایند نوسازی استراتژیک و تکمیل یک مدل فرایندی است. این پژوهش، با مطالعه ی ادبیات حوزه ی مدیریت تغییر، و موارد اجرای موفق نوسازی استراتژیک در یک سازمان، گامی در راستای توسعه ی مدل های فرایندی موجود برداشته است. به این منظور، یک سازمان موفق ایرانی انتخاب شد تا نوسازی های رخ داده در آن با استفاده از روش موردکاوی عمیقا بررسی شود. نتایج حاصل پیشنهاد می کند که برای موفقیت در فرایند اجرای نوسازی استراتژیک در حوزه ی کسب و کار، نوسازی های موازی در ساختار، سیستم ها، و دانش سازمانی، می بایست به صورت متوالی اتفاق بیفتند. به عبارت دیگر، موفقیت در نوسازی سیستم کسب و کار نیازمند نوسازی در ساختار و سیستم های سازمانی است. این نوسازی های موازی که دارای فرایندی مشابه فرایند نوسازی اصلی هستند، ممکن است از مرحله ی تفسیر نوسازی در حوزه ی کسب و کار - برای نوسازی های برنامه ریزی شده - یا از مرحله ی پیاده سازی - برای نوسازی های برنامه ریزی نشده - فعال شوند. در میان عناصر اصلی سازمانی، نوسازی ساختار، نقش اهرم تسهیل کننده ی اجرای نوسازی در مشخصه های مختلف سازمان را در طول زمان ایفا می کند.
    کلیدواژگان: نوسازی استراتژیک، رویکرد فرایندی، تغییرات هم زمان، ساختار سازمانی
  • لعیا الفت، اسماعیل مزروعی نصرابادی صفحات 29-46
    پیچیدگی و عدم قطعیت محیط، از ویژگی هایی است که بنگاه های کسب و کار با آن روبرو هستند. این عدم قطعیت، تاثیر عمیقی بر فعالیت های شرکت ها، به ویژه زنجیره تامین آنها دارد. مفهوم مدیریت زنجیره تامین با اضافه شدن مفهوم پایداری به آن گسترده تر شده است. پایداری به یک تعادل مناسب بین توسعه اقتصادی، نظارت محیطی و دارایی اجتماعی اشاره دارد. هدف این تحقیق ارائه مدلی جهت اندازه گیری پایداری زنجیره تامین بود که با استفاده از تکنیک دلفی مدل نهایی شکل گرفت. سپس، مدل ارائه شده با استفاده از روش تحلیل عاملی مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که در بین ابعاد پایداری، بعد اقتصادی مهم ترین و بعد زیست محیطی کم اهمیت ترین ابعاد بودند. در بعد اقتصادی، میزان سود، در بعد اجتماعی، ارتباطات و در بعد زیست محیطی، میزان ضایعات جامد ایجاد شده، مهمترین شاخص ها بودند. در نهایت چارچوب اندازه گیری پایداری، همراه با وزن هر بعد و شاخص ارائه گردید. این یافته ها می تواند شرکت های فرش ماشینی را در تدوین و ارائه گزارشات پایداری یاری رساند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، زنجیره تامین پایدار، فرش ماشینی، AHP
  • حشمت خلیفه سلطانی، فرزانه والی، سعید صحت صفحات 47-68
    در مدیریت سنتی بر نقش سرمایه انسانی، مالی، اقتصادی و اجتماعی در سازمان ها توجه فراوانی شده، اما در نظریه های مدیریت سازمانی نوین، توجه محققان سازمانی غالبا به توانمندی ها و صفات مثبت افراد و اهمیت آنها معطوف گردیده است. در جهان رو به تحول و توسعه ی امروزی، داشتن دانش و تکنولوژی های پیشرفته، مهارت ها و تجربه های شغلی و تعاملات اجتماعی مدیریت نیروی انسانی، الزاما به موفقیت سازمان ها منجر نمی شوند و به عبارتی سازمان ها به عواملی نیاز دارند که به عنوان مزیت رقابتی آنها محسوب گردد. درتحقیقات سال های اخیر یکی از شاخص های مزیت رقابتی در سازمان ها، صفات مثبت کارکنان بوده و بیانگر ضرورت وجود سرمایه جدیدی به نام سرمایه روان شناختی می باشد. این پژوهش از جهت هدف بنیادی بوده و در آن تلاش گردیده سرمایه روان شناختی مدیران و ارتباط آن را با عملکرد و مشارکت کارکنان بررسی و تاثیر آن بر ارتقای سرمایه روان شناختی کارکنان را مورد ارزیابی قرار دهد. به این منظور شرکت بیمه ملت به عنوان جامعه آماری تعیین گردید و میان 160 نفر از کارکنان و مدیران این شرکت که به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. نتایج حاصل از تحلیل های آماری یافته های تحقیق با استفاده از مدل معادلات ساختاری نشان داده است که سرمایه روانشناختی مثبت مدیران به مشارکت کارکنان منجر و موجب بهبود عملکرد آنان می گردد. ضمن آنکه این تاثیر به ارتقای کیفیت سرمایه روان شناختی کارکنان منتهی و باعث ایجاد ارزش افزوده در عملکرد کارکنان می گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی مثبت مدیران، مشارکت کارکنان، عملکرد سازمانی
  • ناهید درستکار احمدی، اسماعیل ملک اخلاق، مهران مهدی زاده صفحات 69-96
    امروزه یکی از چالش های اغلب شرکت ها صرف نظر از اندازه، عمر یا نوع صنعت، چگونگی کسب مزیت رقابتی در محیط بسیار رقابتی می باشد. محیطی که شرکت ها در آن به رقابت می پردازند به واسطه ی تغییرات بسیار، منبعی از فرصت ها و تهدیدهاست. به همین دلیل، شرکت ها بایستی پرتفولیوی منبع خود را برای پاسخگویی به محرک های بیرونی و ایجاد مزیت رقابتی در برابر رقبای خود مدیریت کنند.در این راستا نقش خلاقیت و نوآوری را به عنوان متغیر میانجی نباید نادیده گرفت. هدف پژوهش حاضر، بررسی روابط ساختاری بین مدیریت راهبردی منابع، مزیت رقابتی و به کارگیری خلاقیت و نوآوری به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر مزیت رقابتی است. بر این اساس، مدلی مفهومی ارائه و براساس آن سه فرضیه مطرح شد. برای آزمون فرضیه ها، پرسش نامه ای میان مدیران و اعضای هیات مدیره ی شصت و شش شرکت انبوه ساز مسکن و ساختمان توزیع شد. روایی پرسش نامه به روش اعتبار محتوا و پایایی آن با محاسبه ی ضریب آلفا کرونباخ، تایید گردید. مدل معادلات ساختاری و فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزار Amos مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که مدیریت راهبردی منابع به طور مستقیم بر کسب مزیت رقابتی تاثیر معناداری ندارد؛ اما به کارگیری خلاقیت و توسعه نوآوری به عنوان یک متغیر میانجی، تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی می گذارد.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی منابع، مزیت رقابتی، به کارگیری خلاقیت و توسعه ی نوآوری، مدل معادلات ساختاری
  • اکرم هادی زاده مقدم، غلامعلی طبرسا، محمدرضا حمیدی زاده، مریم طهرانی صفحات 97-124
    شواهد فراوانی از موفقیتهای چشم گیر کار تیمی،درجوامع مختلف، وجود دارد. بسیاری از سازمان ها نیز به پیروی از این تجارب، اقدام به انجام فعالیت هایی در راستای تشکیل تیم های کاری نموده اند. هدف این پژوهش تبیین عوامل موثر بر اثربخشی تیم های کاری در سطح واحد می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارکنان شرکت مدیریت منابع آب و نیروی ایران بوده که در پروژه های عمرانی این شرکت فعالیت می کنند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی_طبقه ای، تعداد صد و هشتاد و پنج نفراز آنها انتخاب شدندو داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه، گرد آوری شد. با توجه به مدل مفهومی پژوهش و حجم نمونه آماری،برای سنجش مدل وآزمون فرضیه ها از نرم افزار Smart PLS، استفاده گردید.یافته های پژوهش نشان می دهد،بهبوداثربخشی تیم های کاری،مستلزم توجه به مولفه های استقلال عمل،وابستگی درون تیمی، طراحی شغل، ویژگی های ساختاری تیم، انسجام تیمی و فرایندهای درون تیمی است. روابط میان مولفه های مذکور نیز در بخش تحلیل آماری و آزمون مدل تحقیق نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: کار تیمی، اثربخشی کار تیمی، سازمان دولتی، مولفه های سطح واحد، مدلسازی معادلات ساختاری
  • محمدعلی شاه حسینی، محسن نظری، محمدصادق هاشمی صفحات 125-145
    به اجماع کارشناسان اقتصادی، اقتصاد ایران طی سال های 1391 و 1392 دچار پدیده «رکود تورمی» بوده است. در چنین شرایطی بانک های خصوصی علاوه بر اینکه به عنوان بنگاه اقتصادی از رکود تاثیر می پذیرند و استراتژی های خود را برای تطبیق با شرایط این دوران تغییر می دهند، در ادامه و برون رفت کشور از رکود نیز نقش چشم گیری خواهند داشت. دراین بین نقش استراتژی های بازاریابی به عنوان حلقه واسط بین بانک ها و بازار راکد موجود، حائز اهمیت است. در این پژوهش استراتژی های بازاریابی بانک های خصوصی ایران در دوران رکود سال های 91 و 92 با انجام مصاحبه نیمه ساخت یافته با شانزده نفر از مدیران،​ کارشناسان و مشاوران صنعت بانکداری و با استفاده از تکنیک تحلیل تم، شناسایی شده و درنهایت، میزان موفقیت این استراتژی ها با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ارزیابی شد. نتایج تحلیل تم، چهارده استراتژی اصلی این بانک ها در دوران مزبور را شناسایی کرده و نتیجه فرایند تحلیل سلسله مراتبی نیز نشان داد که از این میان، استراتژی بخش بندی مشتریان بر اساس اعتبار و هدف گذاری بر روی مشتریان شناخته شده و کم ریسک تر، موفق ترین و استراتژی افزایش نرخ سود سپرده ها، ناموفق ترین استراتژی از منظر شاخص های سهم بازار سپرده ها، سودآوری و نرخ تسهیلات غیر جاری (NPL) بوده است.
    کلیدواژگان: استراتژی بازاریابی، رکود اقتصادی، موفقیت بازاریابی، بانک های خصوصی، تحلیل تم، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Simineh Aghajaniyan, Ali Naghi Mashayakhi Pages 1-28
    This research studies the process of strategic renewal and completes an extant process model. It has taken a pace forward to develop a process model through assessing extant process models and reviewing change management literature besides investigating some cases of successful renewals. For this purpose، a successful Iranian organization has been selected to be examined deeply through an embedded single case study. Our findings suggest that to be successful in the process of strategic renewal implementation in business domain، parallel renewals in structure، processes، and knowledge should occur consequently. In other words، successful implementation of strategic renewal in business systems requires some renewals in organizational systems. Having a process similar in steps with the target’s one، these renewals may be triggered either from the interpretation part of the target renewal for planned renewals or from the integration part for the unplanned ones. Among key elements of an organization، structure works as a leverage to facilitate implementation of renewals in different characteristics during the time.
    Keywords: strategic renewal, process perspective, simultaneous changes, organizational structure
  • Laaya Olfat, Esmaeiil Mazrooii Nasr Abadi Pages 29-46
    Today، firms are in global environment that has complexity and uncertainty. This uncertainty have a profound impact on company''s operations، particularly on company''s supply chain. The concept of supply chain management is broader with added sustainability. Sustainability is a proper balance between economic development، environmental monitoring and social property. Research has shown that sustainability reporting can lead to increased market share and profitability of the company. In this study، 3dimension were considered as the main dimensions of sustainability. Reviewing methods of measuring sustainability، modify them and use the Delphi technique، 24 indicators were introduced as main indicators of sustainability in the supply chain carpet. 10 indicators were presented in the area of environment and 7 indicators to each of the social and economic dimensions. Factor analysis was used to confirm the model. Then، group analytical hierarchy process is used to determining the impact of dimension and indicators. Between the dimensions، economic dimension was the most important and environmental dimension was the least important dimension. Finally، the sustainability measurement framework along with the weight of the index is presented.
    Keywords: supply chain, sustainable supply chain, mechin made carpet, AHP
  • Heshmat Khalife Soltani, Farzaneh Valii, Saeed Sehat Pages 47-68
    There had been greatly attention to the role of human، financial، economical and social capitals in traditional management theories. But in modern management theories، organizational researchers often trend to employee’s capabilities and positive traits and its importance as comparative advantage. In modern world neither change and development، knowledge and technology، skills and experiences، nor social interaction of human resources، lead to succeed but in modern and successful organization، researchers have presented that positive attributes like positive psychological capital as the most important competitive advantages. This article has attempted to examine positive psychological capital and relationship with performance management and employees engagement. For this purpose، 160 Mellat insurance company employees and managers were selected randomly as sample. the findings of the statistical analysis using structural equation modeling have shown that positive psychological capital of managers led to the engagement of employees and can be improved their performance as a result. While the impact of positive psychological capital leads to improvement of the psychological capital quality and caused the employee added value function.
    Keywords: Managers Positive Psychological Capital, Employee Engagement, Organizational Performance
  • Nahid Dorostkar Ahmadi, Esmaiil Malek Akhlagh, Mehran Mehdi Zadeh Pages 69-96
    Today one of the challenges، which most of the firms encounter is achieving competitive advantage، regardless of size، age or industry. The environment in which firms compete is a fixed source of opportunities and threats. Therefore، firms should manage their resource portfolio to respond to external stimulus and to generate competitive advantages against their competitors. Thus، managing human، financial and social capital correctly and also bundling these resources to achieve competitive advantages is necessary. Of course، in this way we should not ignore applying creativity and developing innovation easily. The objective of this paper is investigation of the structural relationship among managing resources strategically، applying creativity and developing innovation and competitive advantage directly and indirectly، so the research method according to object is applied research. For achieving the main goal of the research، we proposed a conceptual model and developed three hypotheses. For examining hypotheses، data gathered from top management and members of the board of 66 mass production firms by means of questionnaire tool. The questionnaire''s validity was confirmed by content validity and reliability was confirmed by Cronbach''s alpha (95%) using SPSS software. The structural equation model and research hypotheses were tested using AMOS software and after confirming measurement and overall models، results of path analysis show that applying creativity and developing innovation serve as mediating variable between managing resources strategically and competitive advantage and cause resource strategic management effects on competitive advantage significantly as well as indirectly.
    Keywords: resource strategic management, competitive advantage, applying creativity, developing innovation, Structural equation modeling
  • Akram Hadi Zadeh Moghaddam, Gholam Ali Tabarsa, Mohammad Reza Hamidi Zadeh, Maryam Tehrani Pages 97-124
    There are various signs showing the success of teamwork. Most of organizations have followed this experience and have tried to establish work teams. The purpose of this research is to explain the team factors affecting on the effectiveness of team work. With regards to the purposes and the essence of the subject this research is a kind of descriptive correlation and casual-comperative research. The statistical society of the research consisted of the employees of Iran Water resource Management Company، working in the reconstructive projects of the company. A total of 185 employees were asked as the research statistical sample by taking classified random sampling method. The research data was gathered by taking the questionnaire، after the investigation of the validity and stability of it. According to the conceptual model and the extent of the statistical sample، Smart PLS softwere was taken to test the model and the research hypothesis. The result showed that in order to reach to the effectiveness of work teams، there should be attention to some team-level componens، such as team autonomy، intra-team dependency، team job design، the chatracteristics of team structures، team cohesiveness and intra-team processes. The relationship between the components was explained in the statistical analysis and testing the model part of the article.
    Keywords: Team work, Team effectiveness, Public organization, team components, Structural equation modeling
  • Mohammad Ali Shahoseini, Mohsen Nazari, Mohammad Sadegh Hashemi Pages 125-145
    The consensus of economists، Iran economy was in «stagflation» during 1391 and 1392. In such circumstances، private banks in addition to being affected by the recession as businesses and adapting their strategies to these changing times، will have a significant role in fighting with that stagflation. In the meantime the role of marketing strategies as the link between banks and the stagnant market is so important. In this study the marketing strategies of private banks in the depression years 91 and 92 was identified with holding semi-structured interviews with 16 managers، experts and consultants in the banking industry and using thematic analysis technique and at the end، the success of this strategies was evaluated using Analytical Hierarchy Process (AHP). The results showed that theses banks used 14 main strategies in that era and “Focusing on lower risk customers” was the most successful strategy and “Increasing deposit gain” was the most unsuccessful one with respecting to market share، profitability and non performing loans criteria.
    Keywords: Marketing strategy, Recession, Marketing success, Private banks, Thematic analysis, AHP(Analytic Hierarchy Process)