فهرست مطالب

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 35 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی قندی آرانی، منوچهر نجمی صفحات 1-24
    در ادبیات بازاریابی طراحی مناسب رابطه بین بخش های بازاریابی و فروش یکی از چالش های اساسی سازمان ها عنوان شده است. در این مقاله با اقتباس از ادبیات استراتژی و تئوری سازمان، چارچوب مفهومی جدیدی جهت طراحی رابطه بین بخش های بازاریابی و فروش و تبیین پی آمدهای استراتژیک این رابطه ارائه شده است. در ادبیات استراتژی یکی از مهم ترین عوامل بقا و رشد سازمان ها تحقق دوسوتوانی[i] به معنای توجه همزمان به اکتشاف[ii] و بهره برداری[iii] عنوان شده است. در این مقاله نشان داده می شود که طراحی رابطه بازاریابی و فروش می تواند مکانیسمی موثر در تحقق دوسوتوانی سازمانی باشد. بخش فروش باعث تقویت بهره برداری و بخش بازاریابی باعث تقویت اکتشاف در سازمان می شوند. از طرف دیگر با توجه به ادبیات تئوری سازمان، طراحی مناسب روابط بین بخشی[iv] مستلزم پذیرش تمایزات ساختاری[v] از یک سو و به کارگیری مکانیسم های یکپارچه سازی[vi] از سوی دیگر است. تمایزات ساختاری بین بازاریابی و فروش می تواند باعث ارتقای توانمندی های هر یک از دو بخش و در نتیجه ارتقای اکتشاف و بهره برداری گردد. در عین حال جهت تحقق دوسوتوانی باید مکانیسم هایی جهت همکاری این دو بخش و همچنین پشتیبانی متقابل این دو بخش از فعالیت های یکدیگر وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: رابطه بازاریابی و فروش، دوسوتوانی سازمانی، مکانیسم های یکپارچه سازی، تمایزات ساختاری
  • حسنعلی نعمتی شمس آباد*، محمد موسی خانی، امیر مانیان صفحات 25-57
    مساله این تحقیق تبیین چگونگی تاثیرپذیری رشته مدیریت دانش از تئوری دانش (یا معرفت شناسی) و ترسیم خط سیر این تاثیرپذیری است. هدف اولیه از طرح این مساله، ارائه یک مدل مفهومی از تاثیرات تئوری دانش بر مدیریت دانش و بیان قضایا و احکامی است که خط سیر تاثیر را نشان می دهد. برای حل این مساله و رسیدن به هدف تحقیق، ادبیات مرتبط با مبانی معرفت شناسی مدیریت دانش موجود مرور شد. با بررسی دقیق مباحث مطرح شده در رابطه با تعریف دانش، طبقه بندی و نحوه تحقق آن، رابطه مستقیم بین معرفت شناسی و مدیریت دانش محرز گردید. با بررسی پارادایم های موجود در مدیریت دانش و رشته های مرتبط با آن، رابطه غیر مستقیم معرفت شناسی با مدیریت دانش از طریق پارادایم ها و نظریه های مستقر در سایر علوم مرتبط نیز بدست آمد. این روابط کشف شده به صورت 14 قضیه بسیط مطرح و سپس در قالب یک مدل مفهومی ارائه گردید. از ترکیب این قضایاشش قضیه ترکیبی بدست آمد که مساله تحقیق را تبیین می کند. در نهایت کلیه قضایا در قالب یک قضیه تجمیع شد و در به صورت یک نظریه مقدماتی پیرامون خط سیر تاثیرپذیری مدیریت دانش از معرفت شناسی ارائه گردید. از این مدل می توان برای بازخوانی و بازسازی نظریه های مدیریت دانش و بسط و گسترش این رشته بر مبنای معرفت شناسی های رقیب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، تئوری دانش، معرفت شناسی، مبانی فلسفی، نظریه پردازی، مدل مفهومی
  • الهام یاوری، حمیدرضا جعفریان* صفحات 58-87
    بازی کاری– با تعریف استفاده از مولفه های طراحی بازی در زمینه های غیر بازی- عرصه ای مفید و غنی برای پژوهش های علمی است. نیاز به ارائه روش هایی برای ارتقای فرهنگ سازمانی (به طور عام) و فرهنگ کارآفرینی سازمانی (به طور خاص)، مشوق ما برای ارائه مدلی به منظور ارتباط میان این دو حوزه مطالعاتی بوده است و به دنبال استفاده از رویکردی با محوریت بازی کاری برای بهبود فرهنگ کارآفرینی سازمانی بوده ایم. محوریت اصلی مباحث در این مقاله، پیشنهاد یک روش برای استخراج رویکردی مبتنی بر بازی کاری و استفاده از آن برای ارتقای فرهنگ کارآفرینی سازمانی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، بازی کاری، فرهنگ سازمانی، جدول بهبود
  • محمدتقی تقوی فرد، فائقه صمدی صفحات 88-112
    مبحث فناوری اطلاعات سبز در حال حاضر به دلیل گسترش روزافزون فناوری های اطلاعات و ارتباطات در تمامی ابعاد زندگی انسان یکی از مهمترین مباحث روز دنیا می باشد و در کشور ما نیز با افزایش هزینه های مصرف انرژی پس از هدفمند کردن یارانه ها، نیاز دو چندانی برای تحقیقات بیشتر در این زمینه محسوس می باشد.
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر پیاده سازی طرحهای فناوری اطلاعات سبز با تاکید بر مجازی سازی صورت گرفته است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و ابزار گردآوری پرسشنامه است و در سطح استنباطی از مدل معادلات ساختاری شامل تحلیل عاملی تاییدی و همچنین آزمون t تک نمونه ای استفاده شده است. در این راستا برای مفهوم سازی از چارچوب پیشنهادی بوس و لو استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که مجازی سازی تاثیر مثبت و معناداری بر روی پیاده سازی طرحهای فناوری اطلاعات سبز دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سبز، مجازی سازی، محیط زیست، یکپارچه سازی سرورها، ضایعات الکترونیکی
  • ابوالقاسم ابراهیمی، سید مسلم علوی*، مهدی نجفی سیاهرودی صفحات 113-144
    در تحقیق حاضر با رویکردی پیمایشی و هدفی کاربردی اثر مزایای برند بر رضایتمندی و وفاداری رفتاری مشتری به برند پارس خزر با بررسی نقش میانجی گری برخی متغیرها، مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی این روابط، نمونه ای متشکل از 384 نفر از میان مشتریان برند پارس خزر در شهر رشت انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته است که در روایی سنجی آن از روش روایی محتوایی/ ظاهری و در پایایی سنجی آن از دو روش آلفای کرونباخ (90 درصد) و روش دو نیم کردن (9/90 درصد) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین هر سه مزیت برند و رضایتمندی رابطه مثبت وجود داشته و مزایای نمادین و تجربه محور برند با وفاداری رفتاری به برند رابطه دارند. در تحلیل نقش متغیرهای میانجی نیز مشخص شده است که رضایت مشتری از برند رابطه میان دو متغیر مزایای نمادین و مزایای تجربه محور با وفاداری رفتاری به برند را میانجی گری نموده است. از سوی دیگر و در رابطه میان مزایای کارکردی برند و رضایت مشتری، دو متغیر مزایای نمادین و مزایای تجربه محور برند توانسته اند در مقام یک متغیر میانجی نقش ایفا نمایند. نتیجه آنکه تنها در صورتی برند پارس خزر می تواند رضایت مشتریان را محقق ساخته و متعاقبا وفاداری رفتاری آنها را کسب نمایند که بتوانند به ترتیب ابتدا مزایای کارکردی و سپس مزایای تجربه محور و مزایای نمادین را برای مشتریان فراهم آورد.
    کلیدواژگان: مزایای برند، رضایتمندی از برند، وفاداری رفتاری به برند، برند پارس خزر
  • مصطفی فانی* صفحات 145-177
    در این مقاله کوشش شده تا با استفاده از روش شناسی گئورگ زیمل، جامعه شناس آلمانی، در تبیین شیوه های معنادار ساختن جهان، به دو شیوه متمایز در مطالعات سازمانی پرداخته شود. زیمل بر این نکته تاکید می کند که فرم ها، تنها ابزار مواجهه ما با جهان هستند و ما تنها به وساطت فرم هاست که می توانیم ماده خام کی هان را معنادار سازیم. در این مقاله، زیباشناسی سازمانی به عنوان یک فرم در قیاس با فرم آشنا و غالب بر مطالعات سازمانی- یعنی فرم علمی- مورد بررسی قرار گرفته تا بنیان های هستی شناختی و معرفت شناختی آن معرفی شود. زیباشناسی به عنوان فرمی که معیار حقیقت در آن نه صدق با عین، بل انسجام درونی عبارت هاست، در این مقاله به منزله نوعی جهان بینی معرفی شده که بر سوژه گی پسازبانی و حضور اقماری سوژه ها پس از عبارت ها، مبتنی است. در ادامه، تقابل فرم زیباشناختی و فرم علمی در قالب تقابل نشانه شناسی و هرمنوتیک پی گرفته شده و در نهایت، امکانات زیباشناسی در حوزه اخلاق سازمانی و رفع تفارق، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: فرم، زیمل، لیوتار، نشانه شناسی، هرمنوتیک، فوکو
|
  • Mahdi Ghandi Arani, Manouchehr Najmi Pages 1-24
    sales and marketing relationship has been specified as one of the challenging issues of organizations in the marketing literature. We proposed a novel conceptual framework for designing the relationship between sales and marketing and explaining its strategic consequences by borrowing theories from strategy and organization theories. In the strategy literature, organizational ambidexterity, which refers to combining attention toward exploration and exploitation, is a driving force for organizational survival and growth. This paper suggests that designing sales and marketing relationship is an effective mechanism for realizing organizational ambidexterity. Sales departments reinforce exploitation and marketing departments reinforce exploration in organizations. In addition, based on the organizational theory literature, designing appropriate cross-functional relationships require accepting structural differences in one side and applying integration mechanisms in the other side. Structural differentiation between sales and marketing improves each department’s capability and thus results in enhancing exploration and exploitation. Yet, to realize organizational ambidexterity there should be integration mechanisms and mutual support of each other’s activities.
    Keywords: Marketing, sales relationship, organizational ambidexterity, structural differences, integration mechanisms
  • Hasan Ali Neemati Shams Abad*, Mohammad Mousa Khani, Amir Maniyan Pages 25-57
    The main goal of this article is to explain how the field of Knowledge Management is affected by The Theory of Knowledge (or Epistemology). Moreover, it proposes the rout of this effectiveness. The initial purpose of this statement is to propose a conceptual model showing the effects of the Knowledge Theory on Knowledge Management and expressing the theorems and rules showing this rout of effectiveness. First of all, for achieving the goal of this article, the literature relating to the foundation of Epistemology is reviewed. By a careful review related to knowledge definition, its categorization and its legalization approach, the direct relation between Epistemology and Knowledge Management is cleared. By reviewing the existing paradigms in Knowledge Management and its related fields, the indirect relationship between Epistemology and Knowledge Management is defined. This relation is determined by paradigms and theories embedded in other related disciplines. These extracted relations are discussed in the form of fourteen extensive theorems and then proposed in a conceptual model. Then, six composed theorems are extracted by combining these fourteen theorems. These six theorems can explain the problem statement. Finally, all theorems are integrated in one main theorem. The final theory is proposed in the form of an initial theory expressing the rout of effectiveness of the Knowledge Management from Epistemology. This model can be used for reviewing and reconstructing Knowledge Management theories and extending this field based on other competitive Epistemologies.
    Keywords: Knowledge Management, Theory of Knowledge, Epistemology, Philosophical Foundations, Theorizing, Conceptual Model
  • Elham Yavari, Hamid Reza Jafariyan Pages 58-87
    Gamification – defined as taking the game design elements into non-game contexts– is a fruitful and academically rich research area. The acknowledged need to develop methods for enhancements in organizational culture in general, and in corporate entrepreneurship culture in particular, is our incentive to propose a connection between the two fields of study and to use gamification-based approaches to improve corporate entrepreneurship organizational culture. The most important contribution of this paper is to suggest a method to derive gamification-based enhancement approaches and applying it to corporate entrepreneurship culture.
    Keywords: corporate entrepreneurship, gamification, organizational culture, enhancement matrix
  • Mohammad Taghi Taghavi Fard, Faegheh Samadi Pages 88-112
    Green IT has become an important issue in the world due to the fast growing role of IT in people’s life. In Iran, after the execution of targeted subsidies plan, the need for such research issues is more obvious. The main goal of this paper is to identify the effective and critical factors on the implementation of Green IT through virtualization. After a thorough literature review, data was collected using a questionnaire and interviews conducted with the experts. Statistical population of this research includes managers and staffs of Iran Khodro Company (SAPCO). In this study, a stratified random sampling method was used. To determine the validity of the questionnaire, Cronbach's Alpha coefficient was calculated and the result indicated the validity of the questionnaire. The conceptual framework was designed using Bose and Luo framework. Confirmatory Factor Analysis (CFA) and structural equation models of single-sample T-test were used to test the hypotheses. According to the findings, the most effective factor identified has been related to identify­cation and readiness, and commitment of resources. However, top management support and legal protection factors had no positive relationship with the implementation of Green IT. Also, findings show that virtualization was positively related to Green IT initiatives.
    Keywords: Green IT, Virtualization Process, Virtualization Technology, Servers Integration, Electronic Wastes
  • Abolghasem Ebrahimi, Seyyed Moslem Alavi*, Mehdi Najafi Siyah Roodi Pages 113-144
    Present survey as an applied research has investigated the relationship between Pars Khazar brand benefits and customer satisfaction and its behavioral loyalty considering the role of some mediating variables. To study these relationships, a sample including 384 customers of Pars Khazar brand in Rasht city is selected. Data gathering tool was a researcher made questionnaire. Its validity was tested through the face validity approach, and its reliability was measured by two approaches including Cronbach's alpha (90%) and the split half approach (90/9 %). The findings show that a positive relationship exists between the three brand benefits and customer satisfaction. Another positive relationship was found between brand behavioral loyalty and two benefits including experience based benefits and symbolic one. Analyzing the role of mediating variables revealed that customer satisfaction has mediated the relationship between symbolic and experience based benefits with brand behavioral loyalty. In addition, in the relationship between functional benefits of brand and customer satisfaction, symbolic and experience based benefits mediated this relationship. Therefore, it is suggested that the only way of achieving customer satisfaction and her behavioral loyalty to Pars khazar Khazar brand is to provide customers with functional, symbolic and experience based benefits respectively.
    Keywords: brand benefits, brand satisfaction, behavioral loyalty to brand, Pars Khazar brand
  • Mostafa Fani* Pages 145-177
    Using Simmel’s conception about the form and the way we make the world meaningful, in this article I discuss organizational aesthetics as a form in organization theory. Simmel believes that forms are our only tool to confront with the world and we can make sense of the world just through the mediating role of forms. In this article, I discuss the philosophical and methodological foundations of organizational aesthetics through the comparison of it with the dominant positivist perspective in organization theory. Organizational aesthetics as a form that its theory of truth is internal consistency of phrases is introduced in this article as a world view, which is based on post-linguistic subjectivity. Then, I argue the contrast of aesthetics and positivism in organization theory as the insurmountable gap between semiotics and hermeneutics. And finally, I will end with discussing the organizational aesthetics’ potential to alleviate ceifferend in organization and its ethical consequences.
    Keywords: Form, Simmel, Lyotard, Semiotics, Hermeneutics, Foucault