فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 36 (زمستان 1393)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 36 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید فرهاد حسینی، سید حمید خدادادحسینی*، اسدلله کردناییج، پرویز احمدی صفحات 1-24
    تحقیقات پیشین نشان می دهد که تدوین خوب استراتژی همراه با اجرای مناسب آن منجر به اثربخشی برنامه ها می شود. در حوزه اجرای استراتژی، الگوی غالبی که بتواند عوامل موثر و تعامل میان آن ها را به خوبی تبیین کند، اندک است. از این رو هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل اجرای موفق استراتژی با استفاده از ترکیب عوامل موثر بر اجرا و بر اساس شرایط بومی کشور است؛ در این پژوهش به بسترسازی اجرا بعنوان پیش نیاز شروع اجرای استراتژی ها و نیز بحث فرآیندهای درون سازمانی و تاثیرات مدیران در قالب معنابخشی توجه شده است. پژوهش حاضر ازنظر رویکرد، یک پژوهش کیفی است. برای طراحی مدل، از طرح نظام مند اشتراوس و کوربین استفاده شده است. بدین منظور با 21 نفر از مدیران و معاونین شرکت های برتر خودروسازی و اساتید دانشگاهی، مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت و بر اساس کدگذاری باز و محوری، 30 متغیر موثر در قالب شش مقوله اصلی، مفهوم سازی و طبقه بندی شده است؛ سپس مدل طراحی شده نهایی، به تایید مشارکت کنندگان و ناظرین بیرونی رسید. نظریه اجرای موفق استراتژی به تبیین عوامل موثر بر اجرای موفق و نحوه تعامل آن ها با یکدیگر می پردازد. اجرای موفق استراتژی تابعی از بسترسازی مناسب برای اجرا، مدیریت کنشی، عوامل درون سازمانی، ثبات نسبی و همراهی سازمانی است. بسترسازی شرط علی ایجاد مدیریت کنشی بوده و مدیریت کنشی نیز همراه با عوامل درون سازمانی و ثبات نسبی محیط منجر به همراهی سازمانی می شود. پیامد نهایی مدل، اجرای موفق استراتژی است که در قالب اجماع سازمانی، تحقق اهداف و چشم انداز، بهبود سازمانی و اجرای مستمر برنامه ها بیان شده است.
    کلیدواژگان: بسترسازی، مدیریت کنشی، معنابخشی، همراهی سازمانی، اجرای موفق استراتژی
  • زهرا محمدزاده، سعید مرتضوی، محمد لگزیان صفحات 25-52
    نظریه های ضمنی پیروی، از مباحث رو به رشد رفتار سازمانی است که حلقه واسط حوزه های پیروی و شناخت محسوب می شود. تبیین و گونه شناسی دیدگاه های پیروان راجع به ابعاد مختلف نقش شان که با عنوان «نظریه های ضمنی پیروی پیروان» شناخته می شود، هدف مقاله حاضر است. برای این منظور، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از 14 تن از کارکنان سازمان های بزرگ از صنایع مختلف در شهر مشهد، مصاحبه های نیمه ساختار یافته به عمل آمد تا محققین در مصاحبه ها به اشباع نظری دست یافتند. داده های حاصله با استفاده از روش «تحلیل محتوای عرفی» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و قابلیت اعتماد داده ها مورد تایید قرار گرفت. تعداد 589 کد بدست آمده در تحلیل محتوا، مجموعا در 17 طبقه از نظریه های ضمنی (مقولات) شناسایی شده قرار گرفتند که 5 مولفه ویژگی های مثبت را تشکیل دادند. مولفه های شناسایی شده شامل ادراک سازنده از کار، شایستگی شغلی، بازوی توانای رهبر، فضایل اخلاقی و پیشگامی بودند که دیدگاهی جامع تر نسبت به پیروی ارائه می کنند.
    کلیدواژگان: نظریه های ضمنی، پیروی، پیش گونه های پیروی، تحلیل محتوای عرفی
  • مصطفی ابراهیم پور، محمود مرادی، یعقوب ممبینی صفحات 53-76
    در سال های اخیر دوسوتوانی سازمانی به صورت فزاینده ای به منظور دستیابی به مزیت رقابتی پایدار، توجه دست اندرکاران و محققان مدیریت را به خود جلب کرده است. دوسوتوانی سازمانی مفهومی جدید در مدیریت است که با عملکرد سازمانی مرتبط می باشد. یک سازمان برای بقا، رشد، بهبود عملکرد، نوآوری و توان رقابت پذیری در محیط پویای کنونی به قابلیت دوسوتوانی سازمانی نیاز دارد.موضوع دوسوتوانی سازمانی بهره برداری از فرصت های موجود و اکتشاف فرصت های جدیداست. پویایی های محیطی می تواند بر رابطه میان دوسوتوانی سازمانی و بهبود عملکردنقش مهمی ایفاکند. هدف این مقاله، بررسی تاثیر دوسوتوانی سازمانی بر عملکرد شرکت های تولیدی و مطالعه نقش تعدیل کننده پویایی های محیطی در رابطه بین دوسوتوانی سازمانی و عملکرد می باشد. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بوده و داده ها از طریق پرسش نامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش را مدیران ارشد شرکت های تولیدی شهر صنعتی رشت تشکیل می دهند. تعداد 178 نفر از مدیران ارشد شرکت های تولیدی به روش نمونه برداری تصادفی ساده، انتخاب شدندو برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که دوسوتوانی سازمانی بر عملکرد شرکت های تولیدی تاثیرگذار است ولی نقش تعدیل کننده گی پویایی های محیطی در رابطه بین دوسوتوانی سازمانی و عملکرد در شرکت های تولیدی، مورد تائید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی، عملکرد سازمانی، پویایی های محیطی، شرکت های تولیدی
  • حسین خدایاری، مهران سپهری * صفحات 77-100

    این تحقیق بر اساس استفاده از مدل های نظری پروژه های پیچیده، با هدف شناخت عوامل موثر بر پیچیدگی پروژه های صنعت ارتباطات سیار در ایران و ارائه مدل پیچیدگی و شناسایی اقدامات اساسی جهت مدیریت موفق این دسته از پروژه ها انجام یافته است. در این تحقیق، به منظور ارائه چارچوبی مشترک برای درک یکسان عوامل پروژه، انواع مختلف پیچیدگی و شاخص های خاص هر نوع پیچیدگی معرفی و تشریح شده است. در مرحله اول با مصاحبه، درک مدیران ارشد فعال در صنعت در مورد پروژه های پیچیده با یافته های آکادمیک و تحقیقات پیشین مقایسه و ارزیابی شد. در مرحله دوم تحقیق با استفاده از پرسشنامه، ضمن ارزیابی مدل پیشنهادی حاصل از مصاحبه، میزان تاثیر هر کدام از عوامل بر پیچیدگی پروژه ها، اقدامات اساسی جهت مدیریت موفق پروژه های ارتباطات شناسایی شد. فرضیات تحقیق در مورد تاثیر تجربه کاری مدیران پروژه بر طبقه بندی عوامل موثر بر پیچیدگی پروژه ها و رتبه بندی عوامل موجد پیچیدگی بر اساس نقش سازمان در صنعت مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، پروژه های پیچیده، شاخصهای پیچیدگی، پروژه بغرنج، ارتباطات سیار
  • فاطمه آقاجان پور چهارده، حمیدرضا رضایی کلیدبری صفحات 101-120
    یکی از موضوع های مهم در حوزه مدیریت منابع انسانی، تمایل به ترک خدمت است. تمایل به ترک خدمت در صورتی که منجر به ترک خدمت شود، افزایش هزینه در زمینه های استخدام و آموزش، کاهش بهره وری، از دست رفتن دانش و اطلاعات، اختلال در جریان کار و تضعیف روحیه کارکنان باقی مانده در سازمان را در پی خواهد داشت. همچنین در صورتی که منجر به ترک خدمت نشود، موجب از هم گسستگی پیوند روانی میان کارکنان و سازمان و کاهش وفاداری کارکنان خواهد شد. هدف این پژوهش بررسی رابطه میان مبادله رهبر- پیرو و تمایل به ترک خدمت کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با اثر مداخله گری هویت یابی سازمانی و نقش تعدیل کنندگی مدیریت منابع انسانی جمع گرا است. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 241 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت است که تعداد 149 نفر از آنان به روش غیر احتمالی در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تحقیق بیانگر آن است که مبادله رهبر- پیرو از طریق هویت یابی سازمانی بر تمایل به ترک خدمت تاثیرگذار بوده و مدیریت منابع انسانی جمع گرا در این رابطه نقش تعدیل کنندگی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مبادله رهبر، پیرو، هویت یابی سازمانی، هویت اجتماعی، مدیریت منابع انسانی جمع گرا، تمایل به ترک خدمت
  • مریم محسنی، مهدی فسنقری صفحات 121-141
    نظر به پیچیدگی و سرعت بسیار زیاد تغییرات فناوری اطلاعات، اجرای پروژه های فناوری اطلاعات دچار چالشی حیاتی شده اند که چارچوب های مرسوم مدیریت و کنترل پروژه دیگر پاسخگوی نیاز های مدیریتی پروژه های فناوری اطلاعات نمی باشند. از سوی دیگر، سوء مدیریت کیفیت پروژه های فناوری اطلاعات از جمله عوامل کلیدی در شکست این گونه از پروژه ها هستند. از این رو، در این پژوهش با تمرکز بر فرایند های استاندارد «پیکره دانش مدیریت پروژه» با استفاده از جنبه های مدیریت کیفیت که در چارچوب های مطرح و مهم مدیریت فناوری اطلاعات از جمله چارچوب اهداف کنترلی برای اطلاعات و فناوری های مرتبط «مدل بلوغ قابلیت یکپارچه» و متدولوژی «فرایند منطقی یکپارچه» آمده است، فعالیت های مورد نیاز برای انجام هر فرایند شناسایی شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، آمیخته است؛ به عبارت بهتر، رویکردی دو مرحله ای که ترکیب روش های کیفی و کمی می با شد، استفاده شده است و ابزار پرسشنامه نیز برای جمع آوری اطلاعات بکار رفته است. پس از تعیین پایایی و روایی پرسشنامه، از آزمون دو جمله ای برای مورد تایید بودن یا نبودن فعالیت های تعیین شده در هر فرایند استفاده گردیده و در نهایت براساس نتایج آزمون آماری، چارچوبی فرایند محور ارائه شده است که ساز وکار لازم برای مدیریت کیفیت پروژه های فناوری اطلاعات برای مدیران و کارشناسان مربوطه را ارائه خواهد کرد. یکی از ویژگی های چارچوب پیشنهادی این است که بر خلاف استاندارد پیکره دانش مدیریت پروژه که برای هر یک از فرایندها تنها ورودی، خروجی و ابزار و فنون ارائه می دهد، این چارچوب فعالیت های لازم در راستای اجرای هر یک از فرایندهای سه گانه مدیریت کیفیت (برنامه ریزی، تضمین و کنترل کیفیت) را نیز مشخص نموده است. همچنین، به منظور تخصیص بهینه منابع (مالی، انسانی و...)، فعالیت های اولویت دار در هر فرایند نیز شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: کیفیت پروژه های فناوری اطلاعات، چارچوب PMBOK، چارچوب CobiT، مدل CMMI، متدولوژی RUP
|
  • Seyed Farhad Hosseini, Seyed Hamid Khodadad Hosseini*, Asadollah Kordnaiej, Parviz Ahmadi Pages 1-24
    Previous researches show that a well-formulated and implemented strategy will result in effectiveness of organizational plans. In the realm of strategy implementation such a model is infrequent. The purpose of this qualitative study is to design a model for strategy implementation that will be coustomized to Iran’s local conditions. To this end، the research focuses on factors that influence the successful strategy implementation in top Iran''s automotive companies. Data was gathered through semi-structured interviews with 21 individuals (Managers، Assistant Directors and Academic Professors) to obtain their experiances on strategy implementation. Based on open and axial coding technique، 30 effective variables were conceptualized and classified into six major categories، then، the final model was designed. The model which was approved by a group of experts explains the factors affecting the successful strategy implementation and the ways these factors interact with each other. The successful implementation of strategies depends on organizational readiness، proactive management، inter-organizational factors، environment relative stability and organizational alignment. Organizational readiness leads to proactive management and proactive management along with inter-organizational factors and relative stability of environment result in organizational alignment.
    Keywords: organizational Readiness, Proactive Management, Sensemaking, organizational alignment, successful strategy implementation
  • Zahra Mohammad Zadeh, Saeed Mortazavi, Mohammad Legzian Pages 25-52
    Implicit followership theories has become a growing subject of inquiry in the field of organization behavior. This subject is considered as a linkage between followership and cognition concepts. The purpose of this study is to explore the follower’s perspectives on different dimensions of their role as followers to build a typology on implicit followership theories. To this end، we used a purposive sampling a method and selected fourteen employees from fourteen large industries in the city of Mashhad. To obtain data semi-structured interviews were conducted until saturation was reached. Data was analyzed using conventional content analysis. A total of 589 codes were located in seventeen items of implicit theories. We located items into five factors with positive pattern of followership role.
    Keywords: constructive perception of work, job competency, mighty arm of leader, moral virtues, pioneer
  • Mostafa Ebrahimpour, Mahmoud Moradi, Yaghoob Mombiniy Pages 53-76
    In recent years، organizational ambidexterity has gained much attention from practitioners and researchers for attaining sustainable competitive advantage. Organizational ambidexterity is a new concept in management literature that is concerned to organizational performance. Organizational ambidexterity capability، it is argued، is a necessary condition for survival، growth، enhanced performance، innovation and competitiveness، in a dynamic business environment. This paper discusses the effect of organizational ambidexterity on the performance of manufacturing firms. In addition، it examines the moderating role of environmental dynamics in the relationship between the organizational ambidexterity and performance. Research data has been collected from 178 senior managers of manufacturing firms in the city of Rasht industrial zone. Data was collected through questionnaires and analyzed by structural equation modeling and partial least squares algorithm. Findings show that organizational ambidexterity has a positive effect on the performance، but the environmental dynamics as a moderating variable has no effect on the relationship between organizational ambidexterity and performance.
    Keywords: Effect of organizational ambidexterity on the manufacturing industries performance: Investigation the role of environmental dynamics
  • Hosein Khodayari, Mehran Sepehri Pages 77-100

    In the past decade، projects have grown in complexity. Simple project management standards and methodologies can no longer help manage such complex projects. New models and techniques are needed to be used in complex projects. In this research، we first، identified critical factors affecting complex projects، and the basic steps needed to manage such projects. We further reviewed several research work related to managing complex projects. Second، we studied several projects in mobile communication industry in Iran. Initially، we used in-depth interviews with top managers who were active in this industry to identify issues and factors affecting the complexity of mobile communication projects. We compared the findings from the interviews with the results obtained in the previous part of literature studies. Third، we developed a questionnaire based on the findings from the literature and in-depth interviews and distributed it to some professionals and team members in several finished and on-going projects in Iran Mobile Communication industry. As a result of the study، we were able to identify the most effective factors and corresponding required basic steps related to the complexity of projects in this industry. In particular، we found that، the ranking and importance of project complexity factors are related to the level of experience of managers and professionals. In addition، the factors related to the project complexity are not identical in various types of projects. Thus، the ranking of factors depend on the type of projects.

    Keywords: Complex Projects, Mobile Industry, Effective Factors, Project Management
  • Fatemeh Aghajanpoor Chahardeh, Hamidreza Rezaee Kelidbari Pages 101-120
    If turnover intention results in leaving the organization، it may lead to a number of negative consequences such as recruitment and training costs، loss of productivity، disruption to work flow، low morale and reduced loyalty among the incumbent staff. The main purpose of this study is to examine the relationship between Leader-member exchange and employee turnover intention of the Rasht Branch of Islamic Azad University. In addition، the mediating effect of Organizational identification and moderating effect of Collectivist human resource management (C-HRM) were examined. A sample of 149 employees of total number of 241 were selected by using a convenience sampling method. The results show that there is a significant positive relationship between Leader-member exchange and Organizational identification. Besides، there is a significant negative relationship between Organizational identification and turnover intention. Moreover، collectivist human resource management (C-HRM) moderates the relationship between Leader-member exchange and Organization identification.
    Keywords: Leader, member exchange, Organizational identification, Social identification, Collectivist human resource management, Turnover intention
  • Maryam Mohseni, Mahdi Fasanghari Pages 121-141
    Considering enormous complexity and rapidly information technology changing، implementing information technology (IT) projects is faced with critical and important challenges in a way that common frameworks of project control and management doesn’t meet management needs of information technology projects. On the other hand، information technology projects quality mismanagement is a key factor in the failure of such projects. So، in this study، by focusing on Project Management Body of Knowledge (PMBOK) processes and also leveraging quality management aspects common in well known information echnology management frameworks like control objectives for information and related technology (CobiT) framework، Capability Maturity Model Integration (CMMI) model and Rational Unified Process (RUP) methodology، activities needed to carry out each of processes identified. In other words، two-step approach is used in this paper that combines qualitative and quantitative methods. Also، questionnaire tool for gathering data is used. After determining reliability and validity of questionnaires، binomial test is used to determine important/ unimportant activities. Finally، a process-driven framework to provide necessary mechanisms for information technology projects quality management is proposed. One of the proposed framework features is that unlike PMBOK standard، which every process determines with input، output and tool/technique، this framework focuses on activities of quality management processes (planning، assurance and control). Also، priority activities in each process is identified to allocate optimal resources (financial، human، etc).
    Keywords: IT projects Quality management, PMBOK standard, CobiT framework, CMMI model, RUP methodology