فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 42 (تابستان 1395)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 42 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لعیا الفت* صفحات 1-29
    برون سپاری لجستیک به عنوان تصمیمی ‏راهبردی جهت کسب مزایای رقابتی شرکت‏ها تلقی می‏گردد. این مطلب اهمیت اتخاذ تصمیم ساختارمند در رابطه با برون سپاری لجستیک را نشان می‏دهد. این مقاله به بررسی مولفه های این تصمیم در شرکت‏های پخش محصولات غذایی و دارویی پرداخته و مدلی از نحوه تعامل عوامل تصمیم برون سپاری لجستیک را با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری ارائه می‏نماید. پس از مطالعه گسترده پیشینه پژوهش، 32 عامل از ادبیات موضوع استخراج گردید. پس از غربال آن ها، پرسشنامه ای از 17 متغیر گزینش شده، مبتنی بر روش مدل سازی ساختاری تفسیری تهیه و در پانل خبرگان صنعت پخش، تکمیل شد و پس از اخذ نظر خبرگان و تجمیع نظرات، مورد تحلیل قرار گرفت. نمودار ساختاری تفسیری در 5 سطح شکل گرفت. با انجام تحلیل MICMAC عوامل در دو دسته متغیرهای پیوندی و وابسته قرار گرفتند که این تحلیل با نمودار هماهنگ می باشد. یافته های این پژوهش علاوه بر آنکه عوامل موردتوجه هنگام تصمیم برون سپاری لجستیک را نشان می دهد سطح و رابطه آن ها را مشخص می‏نماید. نتایج می‏تواند درک بهتری از موضوع و روابط بین متغیرها ایجاد کرده و به دست اندرکاران صنعت در این خصوص کمک کند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، برون سپاری لجستیک، صنعت پخش، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • مجتبی رفیعی، ابوالحسن فقیهی، سیدعلی اکبر احمدی، عباسعلی قدیریان* صفحات 25-50
    در دنیایی زندگی می کنیم که فضای کسب وکار هر روز پویاتر، پیچیده تر و غیرقابل پیش بینی تر شده است، در چنین شرایطی، ایجاد و توسعه مزیت های رقابتی پایدار، تابع نوآور بودن و بهبود مستمر در فن آوری های موجود است و سازمان های تحقیق و توسعه وابسته به شرکت ها، نقش مهمی در این زمینه ایفاء می کنند. درحالی که پژوهشگران معتقدند رهبری و فرهنگ سازمانی، مهم ترین عوامل موثر بر عملکرد این سازمان ها هستند؛ ولی مطالعات بسیار محدودی در رابطه با تاثیر ترکیب این دو عامل بر عملکرد صورت گرفته است. هدف این مطالعه پر کردن این خلا است. جامعه آماری، سازمان های تحقیق و توسعه وزارت نفت هستند روش تحقیق ترکیبی است. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی، آرشیوی بوده و در مرحله کمی، از پرسشنامه تدوین و تایید شده مرحله قبل استفاده شده است. داده ها از 476 نفر از مدیران پژوهشی و پژوهشگران این سازمان ها جمع آوری شد. یافته های تحقیق با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری نشان می دهد که رهبران اثر مستقیم معنی داری در بهبود عملکرد این سازمان ها دارند و فرهنگ سازمانی به عنوان میانجی و تعدیل گر بر رابطه رهبری و عملکرد موثر است. به همین جهت رهبران از طریق توسعه و تقویت فرهنگ سازمانی مناسب که پرورش دهنده خلاقیت و تسهیل کننده نوآوری است می توانند نوآوری را به فرایندی دائمی و عادی در زندگی روزانه این سازمان ها تبدیل کنند و باعث بهبود مستمر بهره وری و عملکرد آن ها شوند.
    کلیدواژگان: سازمان های تحقیق و توسعه، رهبری، فرهنگ سازمانی، عملکرد
  • زهره دهدشتی شاهرخ، وحید ناصحی فر، مهدی حقیقی، پدرام بهیار* صفحات 51-75
    امروزه جوامع مجازی با سرعت شگفت آوری از طریق ابزارهای هوشمند در زندگی مردم نفوذ کرده اند. این محیط ها زمینه ای را برای فعالیت کسب وکارها به منظور بهبود تصویر برند و ایجاد انگیزش در مشتریان جهت خرید و یا استفاده از خدمات به وجود آورده اند. در این محیط رقابتی جذب و حفظ مشتریان مستلزم دارا بودن درک بالاتری از رفتار آن ها می باشد، چراکه جذب کاربر بیشتر، منجر به سود آوری بالاتر می گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل تاثیرگذار بر مشارکت مصرف کنندگان جوامع مجازی است. این پژوهش به صورت کیفی و کمی انجام شده است، به این ترتیب که ابتدا از ادبیات تحقیق مدل اولیه استخراج و سپس با استفاده از تحقیق کیفی مدل تکمیل گردیده و در نهایت مدل طراحی شده مورد آزمون کمی قرار گرفت. در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 14 نفر از خبرگان که به صورت قضاوتی انتخاب شده بودند انجام شد که نتایج آن با تحلیل مضمون (تم) مورد بررسی قرار گرفت. سپس مدل طراحی شده به وسیله جامعه آماری 384 نفری که به صورت خوشه ایدر دسترس انتخاب شده بودند مورد آزمون کمی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد عوامل اکتشافی شناسایی شده شامل؛ طراحی، امنیت، فیلترینگ، محتوای موجود، و هدایت بر نگرش، تمایل، نیات جمعی و نهایتا رفتار مشارکتی مصرف کننده تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: جوامع مجازی، خدمات وب سایت، نگرش، تمایل، نیات، ما، رفتار مشارکتی
  • سیمین غلامیان قوژدی، علیرضا پویا *، یعقوب مهارتی صفحات 77-97
    در تحقیق های پیمایشی تعیین واحد تحلیل و به تبع آن سطح تحلیل، نقش محوری را ایفا می نماید. واحد تحلیل بازگوکننده سطح جمع آوری داده های اطلاعاتی در تحلیل است. انتخاب نادرست واحد تحلیل هم زمان بر ورودی و خروجی تحقیق تاثیر گذاشته و منجر به بی اعتبار شدن تحقیق و حصول نتایجی بی ثمر خواهد شد. هدف این تحقیق آسیب شناسی انتخاب سطح تحلیل آزمودنی ها در مقالات پیمایشی است. جامعه ی آماری کلیه ی مقاله های پیمایشی در مجله های مدیریتی است. نمونه ی تحقیق نیز، شامل مقاله های مجله های منتخب مدیریتی است که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور آسیب شناسی مجلات از نظر عدم انطباق، نه مجله انتخاب و 80 مقاله ی پیمایشی در سطوح بالاتر از فرد در بازه ی زمانی سال های 93-92، مورد بررسی قرار گرفت. داده های تحقیق با استفاده از روش تحلیل محتوا و آزمون مقایسه نسبت ها در چند جامعه ی همگون، مورد تحلیل قرار گرفتند و رابطه ی نوع مجله با انطباق/عدم انطباق تعیین شد. بر اساس یافته های تحقیق، می توان بیان نمود که به طورکلی درصد عدم انطباق مجلات منتخب 47.5 درصد است. نتایج آزمون مقایسه ی نسبت ها نشان داد که یکی از مجلات منتخب با عدم انطباق 75 درصد و مجله دیگری با عدم انطباق صفر درصد، به ترتیب بیشترین و کمترین نسبت عدم انطباق را در میان مجلات بررسی شده دارند. همچنین رابطه بین مجلات با انطباق/عدم انطباق استخراج شد.
    کلیدواژگان: آزمودنی، آسیب شناسی، تحقیق های پیمایشی، واحد تحلیل، سطح تحلیل
  • مریم محمدی ثابت، بی بی مرجان فیاضی*، علی شاه حسینی صفحات 99-124
    امروزه موضوع بهبود عملکرد، چالش مهم توسعه منابع انسانی است. در پاسخ به این مشکل، فناوری عملکرد انسانی، که به عنوان مهندسی عملکرد یا علم بهبود عملکرد انسانی نیز شناخته می شود، راهکاری سیستماتیک، برای شناسایی موانع عملکردی فردی و سازمانی و چگونگی مقابله با آن ها، ارائه می کند. این پژوهش با هدف طراحی مدلی برای پیاده سازی فناوری عملکرد انسانی در شرکت ساپکو انجام شده است. این پژوهش از نظر شیوه ی گردآوری اطلاعات پیمایشی و از نظر هدف، توصیفی است. روش تحقیق در پژوهش حاضر آمیخته از نوع کیفی- کمی است. در این راستا، برای انجام تحلیل کیفی از تحلیل تم و برای تحلیل کمی از آزمون تی تست استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر را در مرحله اول (کیفی) 7 مصاحبه (حد اشباع) و در مرحله دوم جمع آوری تعداد 58 پرسشنامه از طریق سرشماری تشکیل می دهد. در نهایت، 9 مولفه کلیدی برای پیاده سازی فناوری عملکرد منابع انسانی در شرکت ساپکو شناسایی شد که به ترتیب عبارت اند از: تحلیل ادراک، هم راستایی استراتژیک، تحلیل عملکرد، تحلیل مجری عملکرد، انتخاب مداخله، تحلیل امکان پذیری، طراحی، توسعه و اجرای مداخلات، مدیریت تغییر و ارزیابی. در نهایت پیشنهاداتی مبنی بر اجرای این مدل به شرکت ساپکو ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت عملکرد، فناوری عملکرد انسانی
  • حسین بازرگانی، محمدرضا فتحی *، علی محقر صفحات 125-139
    نقشه استراتژی، ابزاری جامع برای درست نگریستن و تعیین مسیر دقیق پیشرفت سازمان در مسیر تکامل و تعالی است. اگر سازمان بتواند نقشه استراتژی را به خوبی طراحی کرده و بکار بگیرد، اجرای استراتژی ها بهبود قابل ملاحظه ای خواهد داشت. هدف این تحقیق طراحی نقشه استراتژی در یکی از شرکت های فعال در صنعت نیروگاهی است. لذا در ابتدا به بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها، تهدیدات و مضامین استراتژیک و همچنین میزان پوشش نقاط SWOT توسط مضامین استراتژیک و سپس به تعیین اهداف استراتژیک شرکت پرداخته است. سپس میزان تاثیر اهداف هر سطح بر اهداف هم سطح خود و همچنین میزان تاثیر اهداف هر سطح بر اهداف سطح بالاتر مشخص شده و در نهایت نقشه استراتژی شرکت مدون گردیده است. در پایان، اهداف استراتژیک با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره اولویت بندی شده اند. این تحقیق، کوشیده تا نقشه استراتژیک را در جهت اجرای استراتژی ها ارائه کرده و استفاده از آن را با کمک «تبدیل عملکرد کیفیت» ساده تر سازد.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، نقشه استراتژیک، تبدیل عملکرد کیفیت، روش رتبه بندی برتری و مادونی
|
  • Laya Olfat * Pages 1-29
    Logistics outsourcing is considered to be an excellent source of competitive advantage for companies. Therefore, systematic outsourcing decision making is an important issue. The purpose of this study is to obtain the factors influencing the logistics outsourcing decisions in order to propose a model based on interpretive structural modeling in distribution firms. To this end the author reviewed extensive literature and extracted the pertinent factors. A fuzzy screening method was used to reduce the number of these factors from 32 to 17. Then, according to the interpretive structural modeling, a questionnaire was completed by experts participating in a panel of food distribution Industry. The MICMAC analysis was used to categorize and classify the collected data. The implications of this research might lead to a better perception of the subject issue and decision making process.
    Keywords: Logistics Outsourcing, interpretive structural modeling, Distribution companies
  • Mojtaba Rafii, Abolhasan Faghihi, Seyyed Ali Akbar Ahmadi, Abas Alai Ghadiriyan* Pages 25-50
    We are living in a world that is increasingly faced with dynamic, complex and unpredictable business environment. In this situation, creating and sustaining competitive advantage depends on continuous businesses innovativeness and technological improvement that is basically done by R& D organizations. There are a vast literature on the positive relationship between leadership and performance, but very few researches are found that study the mediating role of organizational culture in fostering this relationship. The purpose of this study is to examine the mediating role of organizational culture in improving organizational performance. Data was collected by a survey sample in which 476 of research managers and experts of R&D departments of NIOC completed the questionnaires. Structural equation models were used for data analysis. Findings show that although there is a positive relationship between leadership and performance improvement, the performance of R&D departments has been also influenced by organizational culture. This result may suggest that leaders of innovative organizations by creating and strengthening an appropriate organizational climate in their organizations could nurture creativity and facilitate innovation as well.
    Keywords: R, D organizations, leadership, organizational culture, performance
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh, Vahid Nasehi Far, Mahdi Haghighi, Pedram Behyar * Pages 51-75
    Virtual communities have penetrated todays people life with astonishing speed through smart devices. The communities’ facilities have provided opportunities for businesses to create better brand image and motivating consumers to repurchase their products and services. Therefore, there is a dense competition between virtual communities to raise more consumer. This, in turn, requires a better understanding of consumer behavior. The aim of this research is to identify the virtual communities’ service factors that affect consumers’ behavior. We reviewed literature and designed a primary model. Then, we interviewed 14 experts who were selected on a judgmental sampling basis to design final model. Lastly, the model was tested by 384 university students who were among virtual communities consumers. Results show the exploratory factors that affect consumer behavior most are; design, security, filtering, content and guidance.
    Keywords: virtual communities, Website services, Attitude, Desire, We-intentions, Participation behavior
  • Simin Gholamiyan Ghouzhdi, Ali Reza Pooya *, Yaghoob Maharati Pages 77-97
    In survey research, defining the unit of analysis and consequently the level of analysis has to be observed accurately. The unit of analysis reflects the level of analysis that can be Micro (individual level), Meso (group or organization level) and Macro (society level). Thus, choosing a wrong unit of analysis, affect both the input and output of research and leads to its invalidity. The aim of this study is pathology of level of analysis in survey researches that were published in Iranian scientific journals in 92-93 period. The sample included nine management journals that were chosen on a purposive sampling. We selected eighty survey articles in which the unit of analysis was thought to be at Meso level that is higher than individual level. Content analysis and ratio comparison test were used for data analysis in several assimilate population. We also investigated the type and journal’s compliance/non-compliance. Based on the research results, we found that the overall percentage of non-compliance of selected journals is 47.5%, One of journals with 75% and another one with 0% had the highest and lowest non-compliance respectively.
    Keywords: Pathology survey research, unit of analysis, level of analysis
  • Maryam Mohammadi Sabet, Bi Bi Marjan Fayyazi*, Mohammad Ali Shah Hoseini Pages 99-124
    The issue of performance improvement, is among the major challenges of human resource development. In response to this problem, human performance technology - which is also known as Performance Engineering or Human Performance Improvement Knowledge presents systematic ways, to identify the barriers to individual and organizational performance and how to deal with them .The present study is an attempt to design a model for implementation of human performance technology in SAPCO. This study is an applied research as to its user, and was carried out through a survey. The qualitative and quantitative data was collected from managers of SAPCO. Qualitative analysis was performed using content analysis and for quantitative analysis t-test and friedman test were used. The qualitative phase included 7 interview (saturation level) and the quantitative phase included 58 participants. The participants were selected through census method. The findings show that nine key elements were explored for implementation of human resource performance technology in SAPCO. These are: perception analysis, strategic consistency, performance analysis, performance implementer analysis, intervention selection, feasibility analysis, designing, development and implementation of interventions, change management, and assessment.
    Keywords: performance management, human performance technology, human resource management
  • Hossein Bazargani, Mohammad Reza Fathi*, Ali Mohaghar Pages 125-139
    Strategy Map is a comprehensive tool for an organization to see things right and determine the exact path of progress toward the excellence. Having formulated a well-designed strategy map the implementation phase of strategy will be done in a satisfactory manner. The purpose of this paper is to design a strategy map for a company active in an power plant industry. At the first phase we examined the strengths, weaknesses, opportunities, threats and strategic themes in order to determines the company's strategic goals. Then, the strategic objectives were prioritized using SIR and DEMATEL. We expect that the designed strategic map could assist the company to implement its proposed strategies with the help of Quality Function Deployment.
    Keywords: Balanced scorecard, strategy map, quality function deployment