فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 47 (پاییز 1396)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 47 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب رضایی، عادل آذر *، عباس مقبل با عرض، محمود دهقان نیری صفحات 1-20
    ساختار سازمانی متناسب، یکی از عوامل اساسی جهت دستیابی سازمان به اهدافش و رویارویی با چالش های محیطی محسوب می شود. مدل های طراحی ساختار باید طوری باشد که پیچیدگی ذاتی محیط و پیچیدگی روابط بین ذی نفعان را درک کند و در تمامی شرایط با تغییرات محیطی منطبق باشد. یکی از مدل هایی که قابلیت درک تغییرات محیطی را دارد، مدل سیستم های مانا (VSM) می باشد که ریشه در سایبرنتیک سازمانی دارد. این مدل، طرحی کلی و عام برای کمک به طراحی ساختار سازمانی به شمار می رود. انگاره این مدل آن است که وجود زیر سیستم های مشخصی در سازمان و روابط بین این زیر سیستم ها می تواند سازمان را به سمت مانایی و توانایی بقا در محیط متغیر سوق دهد. در پژوهش حاضر از این مدل و روش شناسی پنج مرحله ای آن جهت عارضه یابی ساختار سازمانی سازمان نظام مهندسی ساختمان استفاده شده است. به کار گیری روش شناسی فوق نشان داد که در این سازمان مجموعه ای از زیر سیستم ها، کارکرد ها و همچنین کانال های ارتباطی جهت دستیابی به مانایی دارای نقص می باشند که رفع این نواقص سازمان را جهت رویارویی با چالش های محیطی و حرکت به سمت مانایی توانمند تر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، مدل سازی نرم، سایبرنتیک سازمانی، مدل سیستم های مانا(VSM)
  • نسترن حاجی حیدری*، سید حسین خبیری، مجتبی تلافی داریانی صفحات 21-50
    تصمیم گیری اثربخش و کارا در حوزه مدیریت منابع انسانی، مزایای رقابتی مهمی برای سازمان ها در پی دارد. علی رغم وجود داده ها و اطلاعات فراوان در سازمان ها در ارتباط با منابع انسانی متاسفانه این داده ها به شیوه ای اثربخش مورد تحلیل و استفاده قرار نمی گیرند. روش های داده کاوی، می تواند به عنوان یک رویکرد موثر برای پردازش داده های منابع انسانی مورد استفاده قرار گیرد تا با اتکا بر آن به تصمیم گیری پیرامون مسائل مختلف سازمانی پرداخته شود. هدف این پژوهش بررسی تحلیلی تحقیقاتی است که از تکنیک های مختلف داده کاوی برای تجزیه و تحلیل مسائل مرتبط با مدیریت منابع انسانی بهره برده اند؛ تا در نتیجه بتوان چارچوبی راهبردی برای به کارگیری روش های داده کاوی در حوزه های مدیریت منابع انسانی ارائه نمود. برای این منظور، 89 تحقیق مستقل و ارزشمند از منابع داخلی و خارجی استخراج و مرور شد. در نتیجه، ابتدا حوزه های مختلف مدیریت منابع انسانی که در این تحقیقات مورد توجه داده کاوان قرار داشته است، مشخص گردید که از آن جمله می توان به موضوعات استخدام و گزینش، آموزش و توسعه، غیبت و ترک خدمت، مدیریت عملکرد و... اشاره نمود. سپس با عنایت به متدولوژی CRISP-DM به تشریح مراحل مختلف تصمیم گیری مبتنی بر داده کاوی در مدیریت منابع انسانی پرداخته و در نهایت چارچوبی مناسب برای مطالعه در این موضوع به دست آمد که راهنمایی کلان برای مدیران منابع انسانی است تا هوشمندانه تر از منابع اطلاعاتی درون سازمانی خود مبتنی بر اهداف استفاده نمایند. برای پژوهشگران نیز چارچوب مذکور تصویری منسجم از مطالعات پیشین را بازنمایی می کند که می تواند در تحقیقات آتی در عمل بررسی و صحه گذاری شود.
    کلیدواژگان: داده کاوی، کشف دانش، تصمیم گیری، مدیریت منابع انسانی، داده کاوی منابع انسانی
  • محمود ضیائی*، ابوالحسن فقیهی، محمود جمعه پور، فاطمه شکاری صفحات 51-73
    الگوی معیشت عشایری در کشور ما در حال حاضر با بحران جدی مواجه است. این در حالیست که اجبار جامعه عشایری برای گذار از معیشت کوچ‏ نشینی تحت تاثیر فشارها و تنش‏ ها پیامدهای نامطلوبی را برای کیفیت زندگی آنان به همراه دارد. اما معیشت عشایری بعنوان بخشی از میراث قومی کشور این قابلیت را دارد که از گردشگری برای تنوع‏ بخشی به اقتصاد خود کمک بگیرد؛ ضمن این‏که، رونق گردشگری عشایری به تنوع محصول گردشگری کشور می ‏انجامد. خط‏ مشی‏ گذاری و برنامه ‏ریزی برای بهره‏ مندی از قابلیت‏ های جامعه عشایری در گردشگری، در گرو حفظ معیشت عشایری و مستلزم شناخت عواملی است که به ارتقای ظرفیت تاب ‏آوری آن خواهد انجامید. با این حال، پژوهش پیرامون تاب‏ آوری معیشت عشایری تاکنون مغفول مانده ‏است. هدف این پژوهش شناسایی عواملی است که به تاب‏‏ آوری معیشت عشایری می انجامد. هم‏چنین، این پژوهش کوشیده‏ تا با مفهوم‏ سازی نظریه چشم ‏انداز ثبات به بسط مبانی نظری تاب‏ آوری معیشت کمک نماید. روش پژوهش، مطالعه موردی ‏است و داده ها از طریق مشاهده مستقیم، مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته با عشایر کوچنده ایل قشقایی و مطلعین کلیدی و مطالعه داده های غیرتعاملی (آرشیوی) گردآوری شدند. برای تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل تماتیک استفاده شد. در نهایت، عوامل شکل‏ دهنده تاب‏ آوری معیشت عشایر کوچنده بر مبنای نظریه چشم ‏‏انداز ثبات، در قالب هفت مقوله دسته‏ بندی شدند؛ به طوری که ویژگی‏ های معیشت و عوامل محدودکننده درونی گویای مقاومت؛ عوامل تواناساز درونی بیان کننده گستره، عوامل مرتبط با کیفیت زندگی گویای تزلزل سیستم معیشت و عوامل محدودکننده بیرونی، عوامل تواناساز بیرونی و تغییرات و تنش‏ ها منطبق بر مفهوم پانارشی بود.
    کلیدواژگان: تاب آوری معیشت، چشم اندازثبات، گردشگری عشایری، ایل قشقایی، تحلیل تماتیک
  • رکسانه چرخچی، عباس طلوعی اشلقی *، محمود البرزی صفحات 54-75
    با توجه به تغییرات سریع در محیط های سازمانی، رقابت پذیری و بقای نهایی یک سازمان به توانایی آن در ایجاد نوآوری در سازمان بستگی دارد. نوآوری میتواند منجر به موفقیت تجاری و امکان رهبری بازار گردد و برای ذینفعان ایجاد ارزش نماید و در نهایت باعث رشد اقتصادی و بهبود استانداردهای زندگی در سطوح مختلف گردد. با توجه به اهمیت نوآوری و نقش آن جهت بقای سازمان در محیط پویا و رقابتی امروزی، مقاله حاضر با هدف ارائه مدلی جهت ارتقای سیستم ارزیابی نوآوری در صنعت خودرو به روش توصیفی و با رویکرد مدلسازی انجام شده است. در این مقاله به بررسی پژوهش های انجام شده در زمینه نوآوری پرداخته و در نهایت دو بعد اصلی یعنی نوآوری تکنولوژیکی و مدیریتی شناسایی شدند. سپس شاخص های کلیدی این دو بعد در ارزیابی نوآوری استخراج شدند. نظرات کارشناسان و خبرگان در مورد شاخص ها و ارتباط میان آنها از طریق ارائه پرسشنامه و نیز مصاحبه با آنها و نیز تحلیل تم جمع آوری شد. خبرگان شامل 16 تن از مدیران فناوری شاغل در صنعت خودرو و نیز اساتید دانشگاهی بودند که در زمینه نوآوری و تکنولوژی تخصص داشتند. درنتیجه با توجه به شاخص ها و ارتباطات میان آنها، مدلی جامع جهت ارزیابی نوآوری با تایید خبرگان این امر ارائه شده است. این مدل می تواند به مدیران شرکت های خودروسازی در ارتقای سطح نوآوری در سازمانشان کمک نماید.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری تکنولوژیکی، نوآوری مدیریتی، ارزیابی نوآوری
  • رضا واعظی * صفحات 76-110
    در دنیای امروز تغییر امری اجتناب ناپذیراست. پویایی دائمی محیط، به سازمان ها اجازه نمی دهد بدون تلاش برای تغییر به حیات خود ادامه دهد. ازاینرو برای مدیریت تغییرسازمانها با چالش های متنوعی روبروهستد زیرا در اجرای یک طرح تحول عوامل مختلفی تاثیرگذارند که باید در برنامه های تغییردیده شوند. یکی از عوامل مهم قبل از طراحی و اجرا ، ذهنیت ها و انگاره های مدیران سازمان است. شهرداری به عنوان نهاد پیشگام در حوزه خدمات اجتماعی و عمومی همواره در معرض تغییر است و اداره برنامه های تغییر براساس مشی طراحی شده موضوع اساسی اینگونه سازمانهاست. سوال اصلی این است که آیا تغییرات اعمال شده همان تجلی ذهنیت مدیران است و یا اینکه میان این دو فاصله وجود دارد؟ هدف این پژوهش تعیین شکاف میان ذهنیت طراحان و تغییرات اعمال شده و سنجش فاصله میان این شکالف ناشی از ذهنیت آرمان گرای مدیران در مقام طراحی است یا اینکه تغییرات اعمال شده (در مقام عمل) با ذهنیت مدیران فاصله داشته اند (مشکلات مربوط به اداره تغییر). بدین جهت پرسش نامه محقق ساخته ای مشتمل بر 17 گویه طراحی گردید و براساس نمونه گیری خوشه ای303 پرسش نامه توزیع و جمع آوری گردید و با آزمون آماری کای دو و دابلیو کاندال مورد سنجش قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ذهنیت ها در شکاف بین طراحی و تغییر تاثیر چشم گیری نداشته است و از بین مولفه های ذهنیت ، ترسیم چشم انداز در بدترین وضعیت و توجیه ضرورت تغییر در بهترین وضعیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: تغییر، تغییر سازمانی، مدیریت تحول سازمانی، مدل های تغییر
  • محمدهادی باقری، محمدعلی عبدالوند*، سید جمال الدین طبیبی، بهناز خدایاری صفحات 111-138
    کسب و کار ها امروزه تحت فشار ذینفعان مختلف می باشند تا به صورت مسئولانه در قبال جامعه کار کنند و مسئولیت اجتماعی خود را رعایت کنند. مسئولیت اجتماعی شرکت ها از دهه 50 در ادبیات مدیریت مفهوم سازی و استفاده شده است. پژوهش های قابل توجهی تاریخچه وتکامل این مفهوم دردهه های اخیر مرور کرده اند، ولی پژوهشی که به طورخاص تاریخچه وتکامل این مفهوم رادر حوزه بازاریابی بررسی نماید وجود ندارد. لذا در این پژوهش با فرا مطالعه مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکت ها در بازاریابی تلاش می شود با استفاده از فراوانی حوزه های مختلف این مفهوم، روند ها و سازه های مرتبط با آن را شناسایی کنیم تا تصویری جامع از آن برای استفاده پژوهشگران ارائه گردد. برای این منظور 351 مقاله بین المللی که بین سالهای 1974 تا 2015 با موضوع مسئولیت اجتماعی شرکت ها در مجلات معتبر به چاپ رسیده اند استفاده شد. این مقالات کد گذاری و تحلیل شدند. در تحلیل از آنتروپی شانون نیز استفاده شد. یافته های این پژوهش شامل نمودارها و جداولی است که نشان دهنده روند زمانی و فراوانی جنبه های مختلف مسئولیت اجتماعی شرکت ها و پیامدها و پیش آمد های آن در بازاریابی می باشد. نتایج نشان داد مسئولیت اجتماعی شرکت ها در بازاریابی به سرعت در بین پژوهشگران رشد و اهمیت پیدا کرده و تفاوت های قابل توجه ای در مطالعات این مفهوم در رشته بازاریابی با مدیریت و سایر حوزه های کسب و کار وجود دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، روندها، سازه های مرتبط، مسئولیت اجتماعی شرکت ها
|
  • Zeinab Rezaii, Adel Azar *, Abbas Moghbel Baerz, Mahmood Dehghan Nayyeri Pages 1-20
    Nowadays, organizations have met with increasing complexity and uncertainty in their internal and external environment. A well-designed organizational structure is a cornerstone of achieving an organization’s goals while suiting the environmental challenges. Structural design models must be in a way to understand the inherent complexity of the environment as well as the complexity of stakeholders’ relationships. Viable System Model (VSM) which is rooted in Organizational Cybernetics, is capable of understanding the external and internal complexities of organizations. This approach is an outline for diagnosing and designing organizational structure. The fundamental idea of VSM is the existence of specific systems, and their relations in an organization can lead the organization toward viability and survivability. This study employed VSM for diagnosing the organizational structure of Iranian Construction Engineering Organization based on 5-step method. Applying proposed method shows that, a set of systems, information flows and communication channels have deficiencies in the organization, which needs to be amended in order to achieve viability and the ability to cope with the challenges.
    Keywords: organizational structure, soft modelling, organizational cybernetics, viable systems model(VSM)
  • Nastaran Hajiheydari *, Seyyed Hossein Khabiri, Mojtaba Talafi Daryani Pages 21-50
    Efficient and effective decision making in human resource management have considerable competitive advantage outcomes in organizations. Although there are a lot of data and information in organizations in human resource filed, unfortunately this data is not analyzed and used in an effective manner. Data mining techniques can be used as an effective approach to analyze human resources data, so that by relying on it different business decisions can be made. The purpose of this study is to analytically review and investigate studies which used data mining techniques to analyze different HRM related issues and thus to propose a strategic framework for applying data mining methods on human resource management areas. For this purpose, 89 valuable and independent studies extracted from internal and external resources and reviewed. So, at the first, different areas of HRM like recruitment and selection, training and development, employee turnover and withdrawal behaviors, and performance management which were focused and paid attention by data miners are identified. Then, with regard to the CRISP-MD methodology different stages of decision making in HRM using data mining are explained and finally, a proper framework for studies in this field is obtained which is a macro guide for HR managers to make smarter and more aligned decisions with corporate objectives using organization internal information resources. For academics also, the mentioned framework represents a coherent image of previous studies which can be verified and used in further researches.
    Keywords: data mining, knowledge discovery, decision making, human resource management, human resource data mining
  • Mahmoud Ziaee*, Abolhassan Faghihi, Mahmoud Jomepour, Fatemeh Shekari Pages 51-73
    Iran’s Nomadic communities are now facing major challenges regarding their livelihoods. The forced transition of their settled lifestyle due to these challenges can have undesirable outcomes for their quality of life. The nomadic communities as a part of Iran’s ethnic heritage has the capacity to employ tourism for diversifying its economy and the country’s tourism product diversity. Therefore, the importance of identifying those factors that contribute to the community’s capability to build their livelihood resilience is justified. This paper aims at exploring the factors that can improve nomadic communities resilient. Furthermore, this study attempts to present a livelihood resilience framework with a particular focus on nomads. So, the research contributes to the theoretical and applied dimensions of livelihood resilience. To accomplish these goals, a qualitative contextual case study method was employed. We used semi-structured interviews with Qashqai nomads and key informants. In addition, direct observation and unobtrusive data were collected in the study. We used thematic analysis to interpret interviews. Based on stability landscape theory, factors contribute to the nomadic livelihood resilience were categorized as seven main themes, including: livelihood characteristics and internal constraints (implying resistance); internal enablers (implying adaptive capacity); quality of life (implying precariousness); external constraints; external enablers and changes and stresses (implying panarchy theory).
    Keywords: Livelihood resilience, Stability landscape, Nomadic tourism, Qashqai tribe, Thematic analysis
  • Roxaneh Charkhchi, Abbas Toloie Eshlaghy *, Mahmood Alborzi Pages 54-75
    Due to rapid changes of organization environment, competitiveness and ultimate survival of an organization depend on its capability of creating innovation. Innovation can leads to commercial success and market leadership. It also creates value for stakeholders and ultimately causes economic growth and improves life standards. Due to the importance of innovation in organization and its role in survival of an organization in current competitive and dynamic environment, this paper reviews the past researches related to innovation while its main objective is creating a new model to improve the innovation evaluation system in automobile industry. It identifies two main dimensions of innovation which are technological and management innovation. Then key indicators of these two types of innovation and their relationships are extracted. Then comments of technology managers and university professors were collected by questionnaires and interviews. At last, with the approval of the experts, it presents a dynamic model of evaluating innovation in order to help the managers to improve the innovation level in their organization.
    Keywords: Innovation, Technological innovation, Management innovation, Innovation evaluation
  • Reza Vaezi * Pages 76-110
    In today’s fast-paced world, change is an inevitable issue. Organizations are surrounded by permanent environmental dynamics which will not allow them to survive unless they attempt to change. On the other hand, for change management, organizations are faced with various challenges and different factors have impacts on a change plan which must be taken into account in designing. One of the most significant factors before designing and implementation is the manager’s attitudes and mindsets. Municipality, as a pioneer in the field of social and public service is constantly subject to change and managing the change plans based on the designed policies is an critical issue for these kinds of organizations. The purpose of this research is to clarify the gap between designers’ mindsets and the changes that have been made and whether this gap is due to designers’ idealistic mindsets or the changes (in practice) have been different from the managers’ mindsets. Therefore, as a data collection method, a researcher-made questionnaire consisting of 17 questions were designed and research statistical population was the managers and experts of Tehran Municipality and according to cluster sampling, 303 individuals were chosen. Additionally, to analyze the data, Chi-square test and Kendall’s W test were used. The research result indicated that mindsets did not significantly impact on the gap between designing and the change. Besides, Kendall’s W test result showed that the following components had the greatest impacts respectively: 1) Vision portrayal 2) Coalition for change 3) Creating a public belief in the vision 4) Adopting an approach to change 5) Justifying the need for change.
    Keywords: Change, Organizational change, Organizational change management, Change models
  • Mohamadhadi Bagheri, Mohamadali Abdolvand *, Seyed Jamaladin Tabibi, Behnaz Khidayari Pages 111-138
    Businesses need to work responsibly towards the community because they are under increasing pressure from multiple stakeholders to be socially responsible. Corporate social responsibility has been conceptualized since the 1950s in the management literature. Despite the evolution and history of this concept has been the object of many researches, there is no specific study which overview it from the marketing perspective. So this research is a meta-study of this concept in marketing context to identify the trends and related constructs of it to provide a comprehensive picture of it for use by researchers. To do so, 351 articles published between 1974 and 2015 in the best scientific marketing journals are collected. These were used for coding and final analysis. The data were also analyzed by the Shannon entropy method. Findings of this article are used for conducting the longitudinal analysis of the various trends over the time span and identify and prioritize the antecedents and consequences of this concept in marketing. The results indicate that this concept in marketing is rapidly gaining importance among researchers and there are significant differences in the study of this concept in marketing with management and other business areas.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Marketing, Related Constructs, Trends