فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال دهم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال دهم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه رحیمی، سهیلا احسانپور، فریبا حقانی * صفحات 264-277
    مقدمه
    ارائه بازخورد، جزء ضروری و جدایی ناپذیر یادگیری است. بازخورد منجر به یادگیری و پیشرفت می شود و سبب می شود که دانشجو در مسیر دستیابی به هدف باقی بماند. متاسفانه در آموزش پزشکی، بازخورد یا خیلی کم ارائه شده و یا اصلا ارائه نمی شود. ارائه بازخورد در قالب مناسب نیز از جمله مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد. هدف مقاله حاضر ارائه اصول و ویژگی های بازخورد موثر، راهبردها و مدل های ارائه بازخورد است.
    روش بررسی
    در این مطالعه برای یافتن مقالات مرتبط با موضوع تحقیق، پایگاه های اطلاعاتی : Elsevier ، Google Scholar ، Sid و Magiranبا استفاده از کلید واژه های بازخورد (feedback)، ارزشیابی بالینی (clinical evaluation)، آموزش بالینی (clinical education) و مدل های ارائه بازخورد (feedback models) مورد جستجو قرار گرفت. در مورد مقالات فارسی سال 1385 و در مورد مقالات لاتین سال 2000 مبنا قرار داده شد. در مجموع 49 مقاله به دست آمد. از مجموع مقالاتی که به دست آمد، 34 مقاله مرتبط تشخیص داده شد و مورد استفاده قرار گرفت و 15 مقاله به دلیل نامرتبط بودن کنارگذاشته شد.
    نتایج
    بازخورد باید به عنوان عامل ایجاد و تقویت بازاندیشی که یکی از مهم ترین اصول آموزش بالینی است مورد توجه قرار گیرد. بازخوردی موثر است که به صورت یک مرحله معین در آموزش در نظر گرفته شده باشد؛ ویژگی ها و اصول بازخورد در آن مدنظر قرار گرفته شود؛ و با بکارگیری راهبردها و مدل های مناسب ارائه شود. بازخورد هدفمند، برنامه ریزی شده و متعادلی که به شیوه ای مناسب و متناسب با مخاطبانش ارائه شود، بازخورد موثر و سازنده ای خواهد بود.
    نتیجه گیری
    بازخورد معنادار ( meaningful) و سازنده(constructive) جنبه اساسی یاددهی و یادگیری بوده و برای دستیابی دانشجویان به اطلاعات سازنده ضروری است. بنابراین لازم است که اساتید و مربیان بالینی در خصوص ارائه بازخورد موثر آموزش کافی دریافت کنند. آشنایی با مدلها و راهبردهای ارائه بازخورد می تواند زمینه ارائه بازخورد سازنده و موثر را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: بازخورد، ارزشیابی بالینی، آموزش بالینی، مدل های ارائه بازخورد
  • صغری یاسایی، عبدالرحیم داوری، فاطمه عزیزیان *، مهرداد غفاری طرقی صفحات 278-285
    مقدمه
    رسالت اصلی دانشگاه پرورش نیروی انسانی و ایجاد خلاقیت و نوآوری است که کلاس های درس سرآغازی برای انتقال مفاهیم و نیز تجربیات اساتید به دانشجویان و درک بهتر مطالب درسی است. پژوهش حاضر به منظور تعیین عوامل موثر بر عدم حضور دانشجویان در کلاس های درس نظری از دیدگاه اساتید و دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال 1393 انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1393 به صورت سرشماری بر روی دانشجویان مقطع بالینی دکترای عمومی دندانپزشکی سراسری و بین الملل و اساتید هیات علمی انجام شد. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه پژوهشگر ساخته حاوی 20 سوال در طیف 5 درجه ای لیکرت جمع آوری گردید.
    نتایج
    از 115 نفر دانشجویی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند 77 نفر (8/67%) مونث و 38 نفر (2/32%) مذکر بودند. از بین عوامل موثر بر عدم حضور دانشجویان در کلاس های دروس نظری از دیدگاه اساتید، بیشترین میانگین نمره به ترتیب مربوط به اجازه جزوه نویسی و ضبط صدای استاد (38/4%)، برگزاری کلاس ها آخر وقت (05/4%)، بی اهمیت بودن موضوع (61/3%) و دور بودن مسیر دانشگاه و نداشتن وسیله ایاب و ذهاب (61/2%) می باشد. از دیدگاه دانشجویان نیز داشتن امتحان قبل و بعد از کلاس (99/3%)، دوست نداشتن خصوصیات رفتاری استاد (63/3%)، بی علاقه بودن موضوع (33/3%) و دور بودن مسیر دانشگاه و نداشتن وسیله ایاب و ذهاب (27/3%) به ترتیب بیشترین میانگین نمره را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که حضور و یا عدم حضور در کلاس درس متاثر از عوامل مربوط به هردو گروه مدرسین و دانشجویان می باشد و علاقه دانشجویان به موضوع درس، روش تدریس و استفاده استاد از تکنیک های خلاق و جدید، خصوصیات اخلاقی و رفتاری استاد و زمان برگزاری کلاس ها است که میزان و تداوم حضور را تعیین می کند.
    کلیدواژگان: عدم حضور، کلاس درس نظری، دیدگاه، اساتید، دانشجویان دندانپزشکی
  • رضا بهنام فر، فرشیده ضامنی* صفحات 286-293
    مقدمه
    سکوت کلاسی و دانش تخصصی و عمومی فراگیران بر کیفیت آموزش موثر می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر ساختارشناختی بر بروز رفتار سکوت در کلاس های درس صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر در نمونه ای 382 نفری از جامعه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد که به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند در سال تحصیلی 94-93 انجام گردید. جهت جمع آوری داده ها در این مطالعه توصیفی، از دو پرسشنامه محقق ساخته با 14 و 11 سوال برای جمع آوری داده ها به ترتیب در ارتباط با وضعیت سکوت کلاسی و ساخت شناختی استفاده شد. روایی پرسشنامه ها پس از طی فرآیند روانسنجی به تایید رسید. پایایی آنها با روش آلفای کرونباخ برای سکوت کلاسی، 91/0 و برای ساخت شناختی، 81/0 محاسبه گردید. داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار 3.2.1PLSSmart مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    بر اساس یافته های این پژوهش، ساخت شناختی، 66 درصد تغییرات سکوت کلاسی را تببین می کرد و مدل از قدرت پیش بینی نسبتا بالایی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    ساخت شناختی فراگیران در مشارکت آنها در کلاس درس و یا بروز رفتار سکوت کلاسی موثر است. بنابراین، برای بهبود کیفیت آموزش و مشارکت فراگیران در فرآیند آموزش می بایست بیش از گذشته بر اهمیت مطالعه عمومی و کیفیت و شیوه صحیح مطالعه تخصصی تاکید نمود.
    کلیدواژگان: ساختارشناختی، سکوت کلاسی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مریم آویژگان*، احمدرضا نصر صفحات 294-308
    مقدمه
    علوم پایه بخش مهمی از آموزش در دوره پزشکی است که بدون آن تربیت پزشکان شایسته و کارآمد غیر ممکن می باشد. با توجه به پیچیدگی های موجود در تدریس و به خصوص تدریس در علوم پایه و تاثیرپذیری آن از عوامل مختلف، لزوم بررسی این پدیده به صورت جامع احساس شد. این تحقیق به توصیف تجارب اعضای هیات علمی موفق علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته است.
    روش بررسی
    این مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوای مرسوم انجام شد. داده ها با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف و مصاحبه فردی نیمه ساختارمند با اعضای هیات علمی علوم پایه و مصاحبه های گروهی با فراگیران جمع آوری شد.
    نتایج
    از تجزیه و تحلیل داده ها سه طبقه اصلی و هفت زیرطبقه استخراج شد که شامل تحکیم زیرساخت های تدریس ( طرح درس سیال، مواد آموزشی مفید و کاربردی، و اصلاح مداوم برنامه های درسی)، ارتقای فرآیند تدریس (تسهیل یادگیری و انتقال مناسب محتوا) و تکمیل فرآیند تدریس (ابزار مناسب ارزشیابی و استمرار ارزیابی) بود.
    نتیجه گیری
    تجارب مثبتی هم چون کاستن حجم مطالب، تدریس مطالب مفید و کاربردی، تدریس جذاب، برخورد زودرس با بالین و ارائه ماده آموزشی مناسب می بایست برای بهبود تدریس به عنوان الگو قرار گیرد و جهت رفع تجارب منفی هم چون تدریس محض علوم پایه و غرق شدن در جزییات، تاکید بر حفظیات، افراط در سخنرانی، سیستم آزمون چهارگزینه ای و مهیا نبودن اعضای هیات علمی برای بسیاری از روش های تدریس بایستی اقدام گردد.
    کلیدواژگان: علوم پایه، اعضای هیات علمی موفق، تدریس
  • ترانه درمحمدی طوسی *، علی خلوت، سید رضا نجفی زاده، فاطمه شهبازی، زهرا خزاعی پور صفحات 309-317
    مقدمه
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر شرایط آموزش کارورزان پزشکی در درمانگاه های داخلی برروی میزان رضایت مندی بیماران انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی-توصیفی می باشد که تعداد 200 نفر از بیماران سرپایی مراجعه کننده به کلینیک داخلی بیمارستان امام خمینی تهران به صورت نمونه گیری انتخاب شدند و به دو گروه ویزیت مستقیم توسط پزشک متخصص و ویزیت ابتدا توسط کارورز و سپس پزشک متخصص تقسیم شدند. از پرسشنامه محقق ساخته که پایایی و روایی آن تایید شده بود، جهت بررسی میزان رضایتمندی بیماران استفاده شد. داده ها با آزمون t مستقل و T-test زوج (مقایسه قبل و بعد در یک گروه) آنالیز شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بیماران از حضور، معاینه و عملکرد کارورزان پزشکی در درمانگاه ها راضی هستند و بر معاینه توسط پزشک به تنهایی ترجیح می دهند (55/13t= و 001/0>p). از لحاظ آماری از بین ابعاد رضایتمندی بیمار (رعایت ادب) (99/1t= و05/0p<) در بین بیمارانی که توسط پزشک ویزیت شدند به طور معناداری بیشتر از بیمارانی است که توسط کارورز و سپس پزشک ویزیت شدند.
    نتیجه گیری
    آموزش کارورزان پزشکی در درمانگاه های داخلی بیمارستان ها می تواند راهبرد موثری بر میزان رضایتمندی بیماران از درمان باشد.
    کلیدواژگان: آموزش درمانگاهی، کارورزان پزشکی، رضایتمندی بیماران
  • احمد رستگار *، سعید طالبی، محمدحسن صیف صفحات 318-332
    مقدمه
    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر تعلل ورزی تحصیلی به عنوان یک آسیب روان شناختی رایج در محیط های تحصیلی حائز اهمیت می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی بر اساس ویژگی های شخصیت و اهداف پیشرفت انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی تحلیلی برروی 258 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی تصادفی انتخاب شده و به پرسشنامه ای خود گزارشی شامل خرده مقیاس های اهداف پیشرفت، ویژگی های شخصیت و تعلل ورزی تحصیلی پاسخ دادند.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان داد که ویژگی شخصیتی روان نژندی از طریق واسطه گری اهداف پیشرفت بر تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان دارای اثر غیر مستقیم و مثبت می باشد. همچنین ویژگی های شخصیتی برونگرایی، وظیفه مداری، توافق پذیری و گشودگی در تجربه از طریق واسطه گری اهداف پیشرفت بر تعلل ورزی تحصیلی دارای اثر غیر مستقیم و منفی هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، برنامه ریزان دوره های پرستاری باید با تدارک یک محیط با نشاط علمی، بستر شکل گیری ویژگی های مثبت شخصیت را در دانشجویان به وجود آورده تا زمینه اتخاذ الگوی هدف گزینی مناسب و به تبع آن کاهش تعلل ورزی تحصیلی در آنان فراهم گردد. همچنین با اجرای سنجه های شخصیت و شناسایی عمیق تر رگه های درونی شخصیت فراگیران، می توان آنها را از قرار گرفتن در معرض آسیب های روان شناختی مانند تعلل ورزی تحصیلی دور نگه داشت.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، ویژگی های شخصیت، تعلل ورزی تحصیلی، دانشکده پرستاری
  • وحید میرزایی، میلاد مهرابیان، طاهره علی محمدی * صفحات 333-339
    مقدمه
    ارزیابی مبنایی برای تغییر، تبدیل و بهبود می باشد و بستری در جهت بالا بردن سطح کیفی فرآیند تدریس و یادگیری به شمار می رود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نحوه ارزیابی تکوینی دستیاران تخصصی داخلی و جراحی و مقایسه آنها با هم می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مقطعی- پیمایشی و از نوع ارزیابی می باشد. با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای، هفت دانشگاه انتخاب شده و با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 98 دستیار وارد مطالعه شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از الفای کرونباخ 82/0 بدست آمد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS/16 تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    از دیدگاه دستیاران داخلی، در حیطه های شش گانه ارزیابی تکوینی، حضور فیزیکی دستیاران در کشیکها، حضور بهموقع بر بالین بیمار تحلیل بالینی به ترتیب بیشترین موارد مورد ارزیابی بودند، همچنین، از دیدگاه دستیاران جراحی حضور فیزیکی دستیاران در کشیک ها، حضور بهموقع بر بالین بیمار و آموزش به دستیاران سال پایین بهترتیب بیشترین موارد مورد ارزیابی بودند. در ارزیابی مورد حضور بهموقع بر بالین بیمار و حیطه مراقبت از بیمار تفاوت معنی داری میان دستیاران داخلی و جراحی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد مسئولین مربوطه در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به ارزیابی تکوینی بیشتر بها دهند و جهت بهبود شرایط برنامه ریزی و تلاش نمایند و به ارزیابی آیتم های مانند حضور فیزیکی دستیاران بسنده نکنند و رعایت حفظ اسرار بیمار، تعهدات اخلاقی آنها و تحلیل بالینی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی تکوینی، دستیار، داخلی، جراحی
  • عظیم میرزازاده، رقیه گندمکار *، هومن شهسواری، رضا شریعت محرری، نیکو نیک نفس، ماندانا شیرازی، فرزاد فاتحی، شروین خرازی، سپند ریاضی صفحات 340-351
    سابقه و هدف
    مراکز مطالعات و توسعه آموزش به عنوان متولی توسعه آموزش در دانشگاه های علوم پزشکی به منظور بهبود کیفیت فعالیت هایشان نیاز به ارزشیابی دارند. اگر چه وضعیت مرکز مطالعات دانشگاه علوم پزشکی تهران در رتبه بندی و اعتباربخشی های کشوری درخور توجه بوده، ولی در طول دوران فعالیت خود با مشکلاتی مواجه بوده است. هدف از مطالعه حاضر ارایه تجربه مرکز مطالعات و توسعه دانشگاه علوم پزشکی تهران در به کارگیری استانداردهای اعتباربخشی در یک فرایند خود ارزشیابی، نتایج آن و دستاوردهای حاصل از این تجربه بود.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک ارزشیابی درونی از نوع خود ارزشیابی موسسه ای ( Institutional Self-evaluation) بود که بر اساس استانداردهای اعتباربخشی کشوری (1391) انجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه ای با سوالات باز بر اساس مدل SWOT گردآوری شد. داده ها به روش تحلیل محتوای مستقیم (directed content analysis) تحلیل شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج SWOT در مجموع 84 مورد نقاط قوت، 87 مورد نقاط ضعف، 15 مورد فرصت، 24 مورد تهدید و همچنین 99 راهکار ارتقای کیفیت گزارش شد. مهمترین نقاط قوت مرکز وجود ساز و کار تدوین شده در خصوص فرایندهای پژوهش در آموزش و دانش پژوهی آموزشی، اجرای دوره های متنوع توانمندسازی و تربیت بیمار استاندارد بودند. مهمترین نقاط ضعف آن مشخص نبودن متولی فعالیت های آموزش پاسخگو، نبود دستورالعمل تدوین شده جهت نظارت بر برنامه ریزی و بازنگری برنامه های آموزشی در حوزه برنامه ریزی آموزشی و ارزشیابی دوره های توانمندسازی بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج ارزشیابی حاضر در تعیین خط مشی آتی مرکز مطالعات و توسعه آموزش دانشگاه، مانند اصلاح برنامه راهبردی آن راهگشا خواهد بود. امید است تجربه فعلی برای دست اندرکاران مراکز مطالعات در سطح وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه های علوم پزشکی کشور مفید باشد.
    کلیدواژگان: خود ارزشیابی، اعتبار بخشی، مراکز مطالعات و توسعه آموزش
  • ملیحه کدیور *، نعیمه سیدفاطمی، امیرحسین اسدی، مریم سلطان دوست ناری صفحات 352-354
  • مهرداد مستغاثی *، محمود نوری شادکام، رضا بهنام فر، محمدرضا حیدری، عاطفه گل محمدی صفحات 355-358
|
  • M. Rahimi, S. Ehsanpour, F. Haghani* Pages 264-277
    Introduction
    Feedback is an inseparable and integral part of learning. It promotes student's learning towards achieving goals. In the training of health professions, little feedback or a paucity of feedback can be observed. Giving correct feedback is another important matter that must be taken into account. Therefore, the aim of this study was to present the principles of feedback, its effective characteristics, the strategies, and models of feedback.
    Methods
    In order to identify the relevant articles, online databases as Elsevier, Google Scholar, SID, and Magiran were searched using keywords such as feedback, clinical evaluation, clinical education, and feedback models were used. About Persian articles, the year of 1385, and Latin articles the year of 2000 have been considered as a base year. Totally, 49 articles were met the review potentiality. 34 articles were identified as relevant ones and included in the study as well as 15 papers were excluded due to being irrelevant.
    Results
    Feedback must be considered as one of the most important tenets of clinical education like an agent for reflection and improvement. Feedback will be considered effective when it is intended as a certain period in education and its principles and characteristics will be considered and presented with appropriate strategies and models. If feedback is provided in an appropriate manner and with suitable information, the performance of the learner can be improved.
    Conclusion
    Constructive and meaningful feedback is an essential part of teaching and learning for students to get instrumental information. Thus, teachers and clinical instructors must receive adequate training on feedback. Familiarity with models and strategies of feedback can pave the way towards providing effective and constructive feedback.
    Keywords: Feedback, Clinical Evaluation, Clinical Education, Models of Feedback
  • S. Yasayi, Ar Davari, F. Azizian *, M. Ghafari Torghi Pages 278-285
    Introduction
    The main mission of the university education is fostering human resources and creating creativity and innovation. Classrooms are suitable places for transferring teachers’ experiences to the students and a better understanding of educational contents. This study aimed to survey the causes of absenteeism in classroom, through the viewpoints of dental students and faculty members of Yazd Dental University in 1393.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed on students who were studying clinical dentistry in Shahid Sadoughi University and International Campus and faculty members of Yazd Dental University. They were selected using systematic random sampling. To collect the data, a researcher-made questionnaire containing 20 questions in Likert scale was used.
    Results
    From 115 students were examined in this study, 77 students were female (67.8%) and 38 were male (32.2%). From the viewpoints of teachers about the students absenteeism, the highest mean scores belong to permission to the students to take notes and voice recordings of teacher (4.38), holding classes at the end of time (4.05), being insignificant subject (3.61), distance of university and lack of transportation to the university (2.61), respectively. From the viewpoints of students, the highest mean scores belong to the exam before and after class (3.99), dislikes professor's behavior (3.63), being uninterested to the subject (3.33), distance of university and lack of transportation to the university (3.27).
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be concluded that the presence or absence of students in the classroom, were influenced by factors related to both teachers and students groups. Student interests to the subject, teaching methods and the use of new and creative techniques, teacher characters and behavior and the time of the classes determined the rate of attendance and continued presence of students.
    Keywords: Absence, Theoretical Classes, Teachers, Dental Students
  • R. Behnamfar, F. Zameni* Pages 286-293
    Introduction
    Class silence behavior, specialized and public knowledge are effective in the quality of education. The aim of this study was to evaluate the effect of cognitive structure on class silence of university classes.
    Methods
    This study was done on a sample of 382 students from the community of students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. They were selected by a stratified random sampling in 1393-94. This descriptive study was done with 2 researcher-made questionnaires with 14 and 11 questions for class silence and cognitive structure, respectively. The validity of the questionnaires was confirmed after a psychometric process. Their reliability was calculated with Cronbach's alpha. The Cronbach's alpha was 0.91 for class silence and it was 81% for cognitive construction. Data were analyzed with Structural Equation Modeling by Smart PLS 3.2.1.
    Results
    According to the results of this study, cognitive structure, determined 66% of the changes in class silence. This model had a relatively high predictive power.
    Conclusion
    Learners cognitive structure is effective in their class participation and class silence behavior. To improve the quality of education and class participation of learners in teaching processes it must be more emphasized on general study and quality and the efficient way of specialized study.
    Keywords: Cognitive Construction, Class Silence, Structural Equation Modeling
  • M. Avizhgan*, Ar Nasr Pages 294-308
    Introduction
    Basic sciences are an important part of education in medical courses, which without it training the competent and efficient physicians is impossible. Given the complexities of teaching and in particular the teaching of basic sciences and its influence of various factors, comprehensive investigate this phenomenon was felt. This study was aimed to explore the underlying factors affecting the teaching based on experiences of successful faculty members of basic sciences in Isfahan medical school.
    Methods
    This qualitative study was conducted using conventional content analysis. The data was collected using purposive sampling and semi-structured interviews with faculty members of basic sciences and group interviews with the students of basic sciences.
    Results
    After analysis the data, the extracted data were divided into three main categories and seven sub- classes, including strengthen the construction of teaching infrastructures (lesson plans, useful and practical educational materials, and continuous curriculum reform), improving the teaching process (facilitating learning and appropriate transfering of content) and completing the teaching process (appropriate evaluation tool and continuity assessment).
    Conclusion
    Some positive experiences, such as reducing volume of materials, teaching useful and practical materials, attractive teaching, early clinical exsposure and provide the appropriate educational materials should be considered as a model and to eliminate negative experiences such as teaching of pure basic sciences, drowning in detail, the emphass on memorization, indulge in speech, the multiple choice tests systems and some faculty members were not ready for some of teaching methods should be taken account some items.
    Keywords: Basic Sciences, Successful Faculty Members, Teaching
  • T. Dormohammadi Toosi *, A. Khalvat, Sr Najafizadeh, F. Shahbazi, Z. Khazaeipour Pages 309-317
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effect of Medical Student Training on patients satisfaction referred to the internal medicine clinics.
    Methods
    This is a cross sectional descriptive study. 200 outpatients referred to the internal medicine clinic Imam Khomeini Hospital were selected by convenient sampling. The participants were divided into two groups. The group which firstly visited by a specialist and the group which firstly visited by intern and then a specialist. In this study, researcher made questionnaire was used for measuring the patient satisfaction. Data were analyzed by using one-sample t-test, independent t-test and pair-t test.
    Results
    The finding showed that patients are satisfied of the presence and performance of medical interns in clinics and they preferred to be visited by intern and a specialist rather than only by a specialist (p
    Conclusion
    It can be concluded that the training medical students in internal medicine clinic of hospitals can be an effective strategy for the rate of satisfaction level of patients from their treatment.
    Keywords: Clinical Training, Medical Interns, Patients Satisfaction
  • A. Rastegar *, S. Talebi, Mh Seif Pages 318-332
    Introduction
    Identifying affecting factors on academic procrastination is considered as a common psychological trauma in academic environments. Thus, this study aimed to provide a model predicts academic procrastination on the basis of personality traits and achievement goals.
    Methods
    This cross sectional analytic study consisted of 258 students of faculty of nursing, Shiraz University of Medical Sciences who were chosen via randomized stratified ratio sampling and answered to a self-report questionnaire consisted of achievement goals, personality traits, and academic procrastination.
    Results
    Analyzing the data showed that a neurosis personality trait had an indirect and positive effect on students’ academic procrastination. Also, the personality traits such as extraversion, consciousness, agreeableness and openness to experience had an indirect and negative effect on students’ academic procrastination.
    Conclusion
    According to the findings, planners of nursing courses should provide a fresh scientific environment to create a bed for formation of positive personality traits in students so that they can provide a context for adopting an appropriate goal-setting pattern, and in turn, reducing academic procrastination. As well, with the implementation of personality measures and deeper understanding of the inner characteristics of learners’ personality, they can be kept safe from exposure to psychological traumas such as academic procrastination.
    Keywords: Achievement Goals, Personality Traits, Academic Procrastination, Nursing Faculty
  • V. Mirzaee, M. Mehrabian, T. Alimohammadi* Pages 333-339
    Introduction
    Evaluation assists to make changes, modifications, improvement and enhancement of teaching and learning quality. The objective of this study was to determine the formative assessment of internal and surgical residents and compare them with each other.
    Methods
    This was a cross-sectional study. By using random cluster sampling, seven universities were selected. By using simple random sampling, 98 residents participated in this study. A questionnaire which was made by the researcher was used to collect the data. The reliability of this questionnaire using Cronbach's alpha was 82%. The data were analyzed by using descriptive, inferential statistics, and SPSS 16.
    Results
    From the perspective of internal residents, about the six key elements of formative assessment, the physical presence of residents in time shift, on time at presence patient’s bedside and clinical analysis were, respectively, the most evaluated items. From the point of view of surgery residents, the physical presence of residents in time shift, on time presence at patient’s bedside and teaching junior residents were respectively, the most evaluated items. There was a significant difference about the on time presence at the patient's bedside and the patient care domain between internal and surgical residents.
    Conclusion
    It is suggested that the Ministry of Health and Medical Education managers pay more attention to formative assessment, and do the best to strive for improving the program's condition. They should not consider to some items such as just physical presence of residents and they should consider respect for patient privacy, moral obligations of patients, and clinical analysis more than before.
    Keywords: Formative Assessment, Resident, Internal, Surgical
  • A. Mirzazadeh, R. Gandomkar *, H. Shahsavari, R. Shariat Moharari, N. Niknafs, M. Shirazi, F. Fatehi, Sh Kharrazi, S. Riazi Pages 340-351
    Introduction
    Educational Development Centers (EDCs), as the coordinator in education development in Medical Sciences universities, in order to improve their quality should evaluate their activities. In spite of remarkable performance of Tehran University of Medical Sciences (TUMS) EDC in previous national rankings, but it faces many challenges and problems. This paper provided the process, results and lessons learned from a self-evaluation experience conducted at TUMS EDC based on accreditation standards.
    Method
    The present study is an Institutional self-evaluation study based on the national accreditation standards of EDCs (2012). Data were gathered using an open-ended questionnaire developed on the basis of the SWOT format. A directional content analysis applied to analyze the data.
    Results
    In total, 84 point of strengths, 87 weaknesses, 15 opportunities, 24 threats and also 99 recommendations for quality improvement were reported. The most important strengths of the center were the existence of an established mechanism regarding research process in education and scholarship of education, holding various faculty development courses and training standardized patient. The most important weaknesses were the lack of specified procedures in some areas such as monitoring the planning and reviewing of educational programs in the field of educational programs and evaluation of empowerment courses.
    Conclusion
    The present evaluation results will be useful in directing future policies of TUMS EDC such as revising its strategic planning. We hope that the current experience can be helpful for administrators in EDCs in the Ministry of Health and Medical Education and also other Medical Sciences Universities.
    Keywords: Self, Evaluation, Accreditation, Educational Developmental Center
  • M. Mostaghasi *, M. Noori Shadkam, R. Behnamfar, Mr Heidari, A. Golmohammadi Pages 355-358