فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال یازدهم شماره 1 (بهار 1395)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جواد کجوری، میترا امینی، سارا ریواز *، محمدرضا دهقانی، مژده ریواز، فارسی آیدا دوستکام صفحات 2-10
    مقدمه
    تحصیل در دوره پزشکی می تواند با تنش های زیادی همراه باشد. به علاوه، آموزش پزشکی دردهه های اخیر رویکرد جدیدی نسبت به تجربه بالینی زودرس داشته است، چرا که می تواند باعث افزایش انگیزه و کاهش تنش حرفه ای باشد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر یک دوره کوتاه مدت یک ماهه برخورد زودرس با محیط بالینی بر نگرش و عملکرد دانشجویان پزشکی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 70 نفر از دانشجویان سال اول پزشکی ورودی نیمسال اول 94-93 دانشگاه علوم پزشکی شیراز شرکت داشتند. دانشجویان بعد از مواجهه زودرس با محیط بالینی به سوالات پرسشنامه ای که بر اساس طیف لیکرت ( از بسیار ضعیف=1 تا بسیارخوب=5) نمره گذاری شده بود، پاسخ دادند. ضریب اطمینان پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد.
    نتایج
    کلیه دانشجویان شرکت کننده در مطالعه به سوالات پرسشنامه مبنی بر تاثیر برنامه مواجهه زودرس دانشجویان در محیط های بالینی پاسخ دادند. نتایج بررسی توصیفی نشان داد 80 % دانشجویان کیفیت اجرای برنامه تماس زودهنگام با بیماران را موثر و خوب ارزیابی کردند. 80 % دانشجویان ارائه این برنامه را در ایجاد نگرش جدید نسبت به حرفه پزشکی تاثیرگذار بیان کردند. در کل 1/77% دانشجویان اجرای برنامه را بسیار خوب ارزیابی کردند و انجام آن را در ایجاد انگیزه و افزایش حس مسوولیت پذیری و داشتن برخورد مناسب با بیماران موثر دانستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده، اجرای دوره کوتاه مدت برخورد زودرس بالینی به عنوان عامل انگیزش و افزایش عملکرد و سوق دادن دانشجویان به سوی یادگیری بهتر می باشد. لذا پیشنهاد می گردد که برنامه تماس زودرس به عنوان بخشی از آموزش های دانشجویان پزشکی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تماس زودرس، محیط بالینی، نگرش، عملکرد، دانشجویان پزشکی
  • مریم آویژگان *، ابراهیم میرشاه جعفری، احمدرضا نصر، طاهره چنگیز صفحات 11-26
    مقدمه
    رهبری در حوزه برنامه درسی به عنوان روش هایی برای بهبود برنامه ها و عملکردها بطور فزاینده ای مهم است. متاسفانه به رهبری در مطالعات برنامه درسی توجه کمتری شده است. با توجه به نبود یک ابزار ارزشیابی با ملاک های عینی در فرایند رهبری برنامه درسی تحصیلات تکمیلی این مطالعه قصد داردبه طراحی یک ابزار ویژه روا و پایا بپردازد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش روش شناسی می باشد. طی انجام این پژوهش ابتدا از طریق مصاحبه با اعضای هیات علمی و مرور گسترده متون، ابعاد و گویه های ابزار مشخص شدند. سپس با استفاده از تکنیک دلفی، 54 شاخص مهم استخراج شد. برای اعتبار صوری و محتوایی ازنظر متخصصین استفاده شد. پایایی نیز با یک مطالعه توصیفی روی 30 هیات علمی دو دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی اصفهان از طریق همسانی درونی محاسبه گردید .
    نتایج
    ابتدا با توجه به تعریف رهبری برنامه درسی (عملکردهایی که در نقش های مختلف رهبری برنامه درسی دارای کاربرد می باشد)، ابعاد و گویه های ابزار تعیین و ابزار اولیه طراحی شد. نظرات اعضای هیات علمی صاحبنظر در مراحل مختلف طراحی و روان سنجی ابزار، اعمال گردید. همسانی درونی ابزار با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 5/96 بود که در هر بعد نیز به طور جداگانه تعیین شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از این ابزار می توانید اثربخشی رهبری برنامه درسی را بهبود بخشد . شناسایی ویژگی های رهبران موفق و موثر، و استفاده از این دانش در طراحی و اجرای برنامه درسی، ممکن است به ما کمک کند به نیازهای در حال تغییر فراگیران، مدرسان و دانشکده های فردا پاسخ بهتری داده شود.
    کلیدواژگان: ابزار، رهبری برنامه درسی، تحصیلات تکمیلی، وضع موجود، وضع مطلوب
  • شهناز کهن، مسعود بهرامی، میترا ملایی نژاد، فریبا حقانی، فریبا طالقانی، زیبا تقی زاده، مهشید عبدی شهشهانی * صفحات 27-42
    مقدمه
    ارتقای کیفیت و پویایی برنامه های آموزش عالی مستلزم ارزشیابی مستمربرنامه درسی است. دوره دکتری تخصصی بهداشت باروری در سال 1385 در ایران راه اندازی شد و توصیه شد تا برنامه درسی آن، با ارزیابی عملکرد دانش آموختگان در محیط کار، نظرسنجی دانشجویان، مدرسان و مدیران آموزشی،مورد ارزشیابی قرار گیرد. این مطالعه با هدف تبیین چالش های برنامه درسی دوره دکتری تخصصی بهداشت باروری صورت گرفت.
    روش بررسی
    بارویکرد تحلیل محتوی کیفی و با نمونه گیری هدفمند و گاهی فرصت طلبانه، تجارب و دیدگاه های 33 نفر ازدانش آموختگان و دانشجویان دوره دکتری بهداشت باروری،مدیران آموزشی و اعضا بورد بهداشت باروری درباره برنامه درسی دوره دکتری بهداشت باروری، با کمک مصاحبه فردی و کسب نظرات مکتوب در سال 94-93 جمع آوری گردید. کلیه داده ها مکتوب شده، کد گذاری عبارت مهم و مرتبط انجام شد. با دسته بندی کدهای مشابه، طبقات اولیه شکل گرفت. با ادامه دسته بندی ها، پنج طبقه اصلی استخراج گردید.
    نتایج
    پنج طبقه از تحلیل داده ها شامل عدم کفایت عناوین و ماهیت دروس، چالش های آموزش دانشجو، ناکامی در تحقق اهداف برنامه درسی، طولانی بودن دوره پژوهشی، ابهام جایگاه حرفه ای دانش آموختگان ظهور یافت که هر یک از زیر طبقات متعددی شکل گرفته بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد برنامه درسی دکتری بهداشت باروری برای تامین رسالت دورهنیاز به بازنگری دارد و طراحی دروسی نظیر سلامت جنسی و تقویت ماهیت بالینی دوره، ضروری است. همچنین شکل گیری گروه آموزشی مستقل بهداشت باروری جهت مدیریت امور تحصیلات تکمیلی و نظارت بیشتر بورد بهداشت باروری بر امور آموزش دوره مورد تاکید قرار گرفت. به علاوه جهت تامین نیازهای سلامت باروری جامعه، بایستی حضور متخصصین بهداشت باروری در جایگاه های شغلی متعدد مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دکتری بهداشت باروری، تحلیل محتوی کیفی
  • محمد امین میرنسب *، محمد امین مقدسی، محمدحسن احرام پوش، مرتضی محمدزاده، حسین کریمی منجرمویی صفحات 43-50
    مقدمه
    افزایش دانش آموختگان رشته های علوم پزشکی، یکی از مسائل مشکل آفرین در جامعه محسوب می گردد؛ به طوری که نگرانی در مورد رشته تحصیلی و آینده شغلی در میان این دانشجویان دیده می شود. این مطالعه با هدف تعیین نگرش دانشجویان بهداشت محیط نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود در دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش از دسته مطالعات کاربردی است که به شیوه توصیفی- تحلیلی در مهرماه سال 1393 انجام شد. جامعه پژوهش را دانشجویان روزانه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی یزد تشکیل دادند و حجم نمونه 102 نفر برآورد شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای حاوی 20 سوال بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و آزمون رگرسیون خطی چندگانه و T-test تک نمونه ای و کای دو تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمره نگرش دانشجویان مورد مطالعه نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود به ترتیب 16/ 3و 66/0 به دست آمد. نمره نگرش بالای 3 مثبت و پایین تر از 3 منفی در نظرگرفته شد که متوسط نگرش به طور معنی داری از عدد سه بیشتر بود (012/0p=). در این مطالعه، همبستگی معناداری بین نگرش و وضعیت سکونت مشاهده شد (003/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، دانشجویان رشته بهداشت محیط نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود نگرش مثبتی دارند. توزیع مناسب نیروی انسانی، حمایت مالی از استخدام شدگان، ایجاد مراکز مشاوره و حمایت از دانشجویان در توجیه آینده شغلی می تواند در تقویت نگرش آنها مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: نگرش، بهداشت محیط، رشته تحصیلی، آینده شغلی، دانشجویان
  • مازیار جلالوندی، پیمان امیریان، محمدرسول توحیدنیا *، علی نعمتی کیونانی صفحات 51-60
    مقدمه
    عدالت در آموزش به معنای فراهم آوردن فرصت های آموزشی برابر برای دانشجویان است، که اغلب برابری در برخوردهای اساتید با دانشجویان را شامل می شود. این شکل از عدالت می تواند باعث بهبود سطح عملکرد دانشجویان شود. لذا با توجه به اهمیت مقوله عدالت آموزشی و جایگاه ویژه آن در آموزش پزشکی، این مطالعه با هدف تعیین وضعیت عدالت آموزشی از دیدگاه دانشجویان دانشکده پیراپزشکی کرمانشاه انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی و تحلیلی که در سال 1393 و با روش نمونه گیری طبقه ای انجام شد، در مجموع 201 نفر از دانشجویان دانشکده پیراپزشکی کرمانشاه حاضر به همکاری شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه عدالت آموزشی که پایایی و روایی آن مورد تایید بود، جمع آوری گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه21 و آزمون کروسکال- والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین نمره عدالت آموزشی 24/15±48/53 بود. بین میانگین نمره عدالت آموزشی دانشجویان با جنسیت و رشته تحصیلی دانشجویان ارتباط معنی داری یافت شد(05/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان از عوامل تاثیرگذار بر وضعیت عدالت آموزشی در دانشکده پیراپزشکی کرمانشاه می باشد. لذا ضرورت ایجاد فرصت های برابر در آموزش به نحوی که تمامی دانشجویان در یک محیط واحد به امکانات یکسانی دسترسی داشته باشند، از طرف دانشگاه و به ویژه اساتید باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، دانشجویان، اساتید، کرمانشاه
  • مریم قربان زاده، سید رضا مظلوم *، طیبه ریحانی، مهری یاوری، حسن بسکابادی صفحات 61-75
    مقدمه
    بکارگیری امکانات و فضاهای مناسب و استاندارد شده آموزشی می تواند تضمین کننده برنامه آموزشی اثربخش باشد. هدف این مطالعه، تدوین استانداردهای آموزشی پایه منابع آموزشی و کمک آموزشی دوره کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت ویژه نوزادان بود.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی- پیمایشی حاضر به روش دلفی با مشارکت 40 صاحب نظر در رشته پرستاری مراقبت ویژه نوزادان از سراسر ایران در سال 1393 انجام شد. صاحبنظران شامل متخصصین نوزادان و آموزش پزشکی، مدیران آموزشی، اساتید پرستاری کودکان، سرپرستاران بخش مراقبت ویژه نوزادان، دانشجویان و دانش آموختگان پرستاری مراقبت ویژه نوزادان، به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. مرحله اول، استانداردهای آموزشی مرتبط (24 گویه) از طریق مرورگسترده جمع آوری و در مرحله دوم طی سه دور به نظرسنجی گذاشته شد. دور اول و دوم به صورت تشکیل نشست با مشارکت 20 صاحبنظر از دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دور سوم با ارسال ایمیل به 40صاحب نظر از سراسرکشور انجام شد. داده های دور اول با استفاده از میانگین و درصد و دوردوم و سوم با شاخص اعتبار محتوا و نسبت اعتبار محتوا تحلیل شد.
    نتایج
    در دور سوم 10 استاندارد آموزشی پایه برای دوره کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان مورد توافق قرارگرفت. محورهای استانداردها شامل کلاس های آموزشی نظری و مرکز مهارت های بالینی مجهز، کارگاه آموزشی، محیط آموزشی مبتنی بر جامعه، تعداد کافی تخت های بخش مراقبت ویژه نوزادان، کتاب های تخصصی/سالن مطالعه دانشکده و بیمارستان، اینترنت وایرلس، اشتراک بانک های اطلاعاتی، تریای فعال و فرایند مصوب پژوهشی بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها می تواند برای ارزیابی امکانات آموزشی دانشکده های مجری دوره کارشناسی ارشد مورد استفاده قرار گرفته و الگوی مناسبی برای استانداردسازی سایر رشته ها باشد.
    کلیدواژگان: استاندارد، استاندارد آموزشی پایه منابع آموزشی و کمک آموزشی، دوره کارشناسی ارشد پرستاری، مراقبت ویژه نوزادان، روش دلفی
  • مهسا شریف جعفری، محمدرضا یزدانخواه فرد *، مریم روانی پور، نیلوفر معتمد، شهناز پولادی، جواد احمدلو صفحات 76-90
    مقدمه
    پژوهش ها نشان می دهد که حرفه ای گری در علوم پزشکی مورد تهدید بوده و نیاز به یک مداخله آموزشی مناسب دارد؛ برنامه درسی پنهان نقش بسیار مهمی در انتقال ارزش های حرفه ای گری ایفا می کند و اغلب صاحب نظران برنامه درسی به این نتیجه رسیدند که تاثیرات برنامه درسی پنهان از بعد آموزشی به ویژه در انتقال ارزش ها و هنجارها به مراتب قوی تر از برنامه درسی آشکار می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کیفی، از نوع تحلیل محتوا، 15 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به صورت فردی و 9 نفر از دانشجویان به صورت گروهی مورد مصاحبه نیمه ساختار یافته قرار گرفتند. مشارکت کنندگان در این مطالعه دانشجویان کلیه رشته های پزشکی، پرستاری، مامایی، هوشبری و اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بودند. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوا در هفت گام انجام گرفت. دقت و صحت داده ها از روش های مختلف مورد تائید قرار گرفت.
    نتایج
    ازکدگذاری ودسته بندی داده های حاصل دانشجویان به سه مضمون اصلی «ارتباطات»، «اصول، قوانین و مقررات» و «جو حمایتی» به عنوان نقش برنامه درسی پنهان در انتقال ویژگی های حرفه ای گری اشاره نمودند.
    نتیجه گیری
    ساختار سازمانی نامناسب در سطح سیستم های سلامت، مانعی جدی در مسیر حرفه ای گری ایجاد کرده است. بر اساس یافته ها داشتن ارتباط مناسب و همچنین برخورداری از سیستم تشویق و حمایت و داشتن قوانین مشخص تسهیل کننده حرفه ای گری و نارسایی های سیستم سازمانی و مدیریتی وزارت بهداشت و سیستم آموزشی و عدم توجه به برنامه درسی پنهان در انتقال ویژگی های حرفه ای گری جزء موانع حرفه ای گری می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، حرفه ای گری، تحلیل محتوای کیفی
  • زهره کلانی، سیده فلور وزیری *، جلیل کوهپایه زاده صفحات 91-99
    مقدمه
    در آموزش بالینی برای پیشگیری از صدمه به بیماران ضروری است، با استفاده ازرویکردهای نوین آموزشی، دانشجویان، قبل از حضور در بالین، آمادگی لازم جهت انجام صحیح مهارت های بالینی را کسب نمایند، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش در محیط شبیه سازی شده و فیلم آموزشی بر کسب مهارت اپی زیاتومی دانشجویان مامایی انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مداخله ای کلیه دانشجویان مامایی در شروع ترم 6 به تعداد 30 نفر به طور تصادفی در سه گروه، آموزش در محیط شبیه سازی و فیلم آموزشی و بدون مداخله قرار گرفتند. آموزش، روی مانکن و مولاژ انجام شد. فیلم از این آموزش تهیه و در اختیار هریک از دانشجویان گروه فیلم به طور خودآموز قرار گرفت. نتیجه آزمون عملی، درفهرست وارسی ثبت و داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره مهارت کلی دانشجویان در انجام اپی زیاتومی براساس کلیه ی موارد در سه گروه تفاوت آماری معنی داری داشت (001/0>p). اما در مقایسه سه گروه به صورت دوبه دو در کلیه ی موارد بین گروه آموزش در محیط شبیه سازی شده و فیلم آموزشی تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (975/0=p). سطح مهارت کلی، براساس کلیه ی موارد در گروه بدون مداخله نسبت به دو گروه دیگر کمتر بود.
    نتیجه گیری
    فیلم آموزشی که براساس اصول علمی طراحی گردد، به طور خودآموز می تواند به اندازه آموزش توسط متخصص بالینی در محیط شبیه سازی شده بر میزان یادگیری دانشجویان موثر باشد، لذا استفاده از روش های آموزشی فوق در برنامه ریزی آموزش بالینی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، شبیه سازی، فیلم آموزشی، اپی زیاتومی
  • نامه به سردبیر
  • مهرداد مستغاثی، محمود نوری شادکام، سعیده حاجی حسینی، رضا بهنام فر * صفحات 100-102
|
  • J. Kojury, M. Amini, S. Rivaz *, M. R. Dehghani, M. Rivaz, A. Doostkam Pages 2-10
    Introduction
    Education in medicine can face several problems such as facing unknown clinical environment. Medical education has paid attention to early clinical exposure. Early clinical exposure can increase students’ motivation and decrease professional tension. The present study is conducted under the goal of determining one- month course of early clinical exposure to clinical environment effect on medical students’ attitude and function.
    Methods
    The target population of this descriptive study consisted of 70 first year medical students of Shiraz University of Medical Sciences. The participants fulfilled the questionnaires with LIKERT scale scored from 1= very weak to 5= very good after attending early clinical Exposure program. Confidence coefficient derived from the questionnaire was 0. 87 based on Cronbach’s α.
    Results
    All participants fulfilled the questionnaires with questions related to early clinical exposure program in clinical environment. The results demonstrate that 80% of students considered early clinical exposure effective and suitable. 80% of the mentioned students considered this program presentation was effective on students’ attitudes towards medical profession. Totally, 77.1% of the participants evaluated this program very good and they appraised performing this program on motivating students and enhancing their communication skills and responsibility.
    Conclusion
    Based on the results of this study, holding short-term course of early clinical exposure as a factor to lead students towards a better function and motivation caused a better learning. So, it is recommended to consider early clinical exposure program as a part of medical students’ educational programs.
    Keywords: Attitude, Clinical Environment, Early Clinical Exposure, Function, Medical Students
  • M. Avizhgan *, E. Mirshah Jafari, A.R. Nasr, T. Changiz Pages 11-26
    Introduction
    Leadership in the area of curriculum development is increasingly important as we look for ways to improve our programmes and practices. In curriculum studies, leadership has received little attention. Considering the lack of an evaluation tool with objective criteria in postgraduate curriculum leadership process, this study aimed to design a specific tool and determine the validity and reliability of the tool.
    Method
    This study is a methodological research. At first, domains and items of the tool were determined through expert interviews and literature review. Then, using Delphi technique, 54 important criteria were developed. A panel of experts was used to confirm content and face validity. Reliability was determined by a descriptive study in which 30 faculties from two of Isfahan universities and was estimated by internal consistency. The data were analyzed by SPSS software, using Pearson Correlation Coefficient and reliability analysis.
    Results
    At first, considering the definition of curriculum leadership determined the domains and items of the tool and they were developed primary tool. Expert’s faculties’ views were used in deferent stages of development and psychometry. The tool internal consistency with Cronbach's alpha coefficient times was 96.5. This was determined for each domain separately.
    Conclution: Applying this instrument can improve the effectiveness of curriculum leadership. Identifying the characteristics of successful and effective leaders, and utilizing this knowledge in developing and implementing curriculum might help us to have better respond to the changing needs of our students, teachers and schools of tomorrow.
    Keywords: Tool, Curriculum Leadership, Postgraduate, Current Status, Optimal Status
  • Sh Kohan, M. Bahrami, M. Molaeinezhad, F. Haghani, F. Taleghani, Z. Taghizadeh, M. Abdishahshahani* Pages 27-42
    Introduction
    Enhancing the quality and dynamicity of higher education programs requires continuous evaluation of curriculums. Reproductive health PhD program was established in 2006 in Iran while recommending that its curriculum be evaluated by assessing graduates’ performance in workplace and surveying students, faculty members and managers. This study aimed to explore challenges of the curriculum of reproductive health PhD program.
    Methods
    Employing a qualitative content analysis approach and using purposive and sometimes opportunistic sampling, experiences and viewpoints of 33 graduates and students of reproductive health PhD program, educational managers and reproductive health board members about the curriculum of reproductive health PhD program were collected through individual interviews and notes in 2014-15. Data were transcribed and important expressions were coded. Classification of similar codes led to preliminary categories. Five main categories were extracted by further classifications.
    Results
    The five main categories included inadequacy of course topics and contents, challenges of student education, failure in realizing curriculum goals, long research period, and ambiguity in graduates’ professional status were appeared; each of these included various subcategories.
    Conclusion
    Results showed that the curriculum of reproductive health PhD program required revisions to meet the program’s mission and designing courses such as sexual health and reinforcing the clinical nature of the program were necessary. Moreover, the results emphasized that the establishment of an independent educational department of reproductive health for managing higher education affairs and greater supervision of the reproductive health board on educational affairs was necessary. Furthermore, reproductive health specialists should be employed in different positions to meet society’s reproductive health needs.
    Keywords: Curriculum, Reproductive Health PhD Program, Qualitative Content Analysis
  • M. Mirnasab *, Mr M. Moghaddasi, M. Ehrampoosh, M. Mohammadzadeh, H. Karimi Monjermooie Pages 43-50
    Introduction
    Increasing numbers of medical sciences graduates is counted to be one of the problems in the society, so that there is concerning about their majors and future careers among them. This study was performed with the aim of determining environmental health student's attitude toward their majors and future careers, which was carried out in Yazd University of Medical Sciences in 2015.
    Method
    This analytical, descriptive study was performed in 2015. The samples were Environmental Health students of Yazd University of Medical Sciences. The sample size was 102. Data were collected using a questionnaire containing 20 questions and analyzed by SPSS software version 21, multiple linear regression test, one-sample t-test and Chi-Square test.
    Results
    The mean and standard deviation of environmental student's attitude toward their majors and future careers were 3.16 and 0.66, respectively. Attitude scores more than 3 were considered positive and less than 3 were negative. The mean scores of attitude was significantly higher than 3 (P=0.012). In this study, there was a significant relationship between students’ attitude and location status (P=0.003).
    Conclusion
    According to the obtained results, the students of environment health had a good perspective towards their future careers and majors of study. A proper distribution of human resources, providing financial support of employment, establishing counselling and supporting centers among students for future career is recommended to improve their attitudes.
    Keywords: Attitude, Environmental Health, Discipline, Future Career, Students
  • M. Jalalvandi, P. Amirian, M. Tohidnia *, A. Nemati Kivenani Pages 51-60
    Introduction
    Equity in education is meant providing equal educational opportunities for students that often included the equality in professor's behaviors with their students. This form of justice can improve student's performance. So, considering the importance of educational equity and the its special position in medical education, this study was performed to investigate the situation of educational justice from the perspective of paramedical students in Kermanshah Faculty of Paramedical Sciences.
    Methods
    In this analytical cross-sectional study, which was performed by stratified sampling method in 2014, the required information was collected by educational justice questionnaire. The reliability and validity of this questionnaire was confirmed. Then, the data were analyzed using SPSS software (version 21) and Kruskal–Wallis test.
    Results
    The average score of education justice was 53/48 ± 15/24. A significant relationship was found between the average scores of students educational justice with gender and their field of study (P
    Conclusion
    The research findings showed that the student's demographic characteristics are the influencing factors on the situation of education justice in Kermanshah Faculty of Paramedical Sciences. Therefore, the need to creating equal opportunities in education in a way that all students have access to the same facilities in the same environment, must be considered through the university and especially the professors.
    Keywords: Educational Justice, Students, Professors, Kermanshah
  • M. Ghorbanzadeh, S. Mazloum *, T. Reyhani, M. Yavari, H. Boskabadi Pages 61-75
    Introduction
    Using the adequate and standardized educational facilities and spaces can ensure effective educational program. The purpose of the current study was developing basic educational standards for master's degree program in 'nursing neonatal intensive care'.
    Methods
    This study is a descriptive study used Delphi approach to conduct with the participation of 40 experts in nursing neonatal intensive care from all over Iran in 2014. The study population consisted of neonatologists and medical professionals, administrators of educational department, faculties of pediatrics department, head nurses of neonatal intensive care unit, students and graduates of course in nursing neonatal intensive care were selected purposively. Firstly, the educational standards (24 items) were gathered with extensive review and secondly, experts commented to questionnaire in three rounds. The first and second rounds were performed in a meeting with participation of 20 experts from Mashhad University of Medical Sciences and the third round was performance through sending emails to 40 experts from all over Iran.
    Results
    In the third round, 10 basic education standards for students of master's degree program in 'nursing neonatal intensive care' unit have been agreed. The standards included theoretical training classes, equipped center for clinical skills, educational workshops, evidence-based learning environment, sufficient number of beds for neonatal intensive care unit, specialized books/ study hall school and hospital, wireless Internet, shared databases, and research approved process.
    Conclusion
    These findings can be used to evaluate the educational resources in schools, which had courses of sciences degrees and it can be a good pattern for the standardization of other majors.
    Keywords: Standard, Basic Educational Standards, Delphi Study, Neonatal Intensive Care Nursing, Educational Resources
  • M. Sharifjaafari, M. Yazdankhahfard *, M. Ravanipour, N. Motamed, Sh Pouladi, J. Ahmadloo Pages 76-90
    Introduction
    Researches show that medical professionalism is threatened and it is needed a proper educational intervention. Hidden curriculum plays a very important role of transmission of professional values. Most of expert curriculum planners found that the effects of the hidden curriculum of education from the educational dimensions, in particular, in transmission of values and norms is far more powerful than the obvious curriculum.
    Methods
    In this qualitative content analysis, 15 students individually and 9 students in one group were selected in Bushehr University of Medical Sciences and semistructures interview was done. Participants of this study were medical students, nursing and midwifery students, operating room and anesthesia students in Bushehr University of Medical Sciences. Data were analyzed by using content analysis in seven steps. The accuracy of data was confirmed from various methods.
    Conclusion
    After coding and categorizing the obtained data, the students mentioned to the three main themes as the hidden curriculum role in transition of professional characteristic. These three main roles were "communication", "principles, laws and regulations" and "supportive atmosphere".
    Results
    Inappropriate organizational structure in the health system created some serious obstacles in the paths of professionalism. Based on the findings, some factors were considered as facilitating professionalism. They included having a good relationship, having encouragement and support system, and having the rules facilitate professionalism and organizations as well as organizational and managerial failures of Ministry of Health, educational system and lack of attention to the hidden curriculum in the transfer of professionalism were considered as inhibitors.
    Keywords: Hidden Curriculum, Professionalism, Qualitative Content Analysis
  • Z. Kalani, Sf Vaziri *, J. Koohpayezadeh Pages 91-99
    Introduction
    In clinical education, it is essential to prevent patients from injuries by using the new educational approaches. Therefore, the students must be ready before involving in any procedures. This study aimed to determine the effect of education in simulated environment and instructional videos on the skills of the episiotomy among midwifery students.
    Methods
    In this interventional study, at the beginning of the sixth term, all of the midwifery students, 30 students, were divided randomly into 3 groups. The education was taken place in simulated environment and using educational films without intervention. The training was performed on training mannequin. The film was prepared from this training and presented to each of the students in film group. A practical test done and the results recorded in check list. The data were analyzed by SPSS software.
    Results
    The mean scores of students in performing an episiotomy based on all of the cases in 3 groups was statistically significant difference (p
    Conclusion
    The educational film, which was designed, based on the scientific principles can be effective in gaining skills as a self-taught. Therefore, using the mentioned methods is recommended in clinical education planning.
    Keywords: Education, Educational Film, Episiotomy Simulated Environment
  • M. Mostaghaci, M. Nouri Shadkam, S. Haji Hosseini, R. Behnamfar* Pages 100-102