فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی صفحه 185
  • جلیل کوهپایه زاده، شیما جزایری، ناهید آرئیان، هاجر کرمی آق قلعه صفحه 186
    مقدمه
    آموزش و یادگیری مبتنی بر تیم (Team Based Learning) ، نوعی از روش یادگیری مشارکتی است که هدف آن ایجاد یک محیط یادگیری فعال است. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر یادگیری مبتنی بر تیم (TBL) بر تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک مطالعه نیمه تجربی (مداخله ای از نوع قبل و بعد) بوده که در آن به بررسی میزان تاثیر روش آموزشی یادگیری مبتنی برتیم بر تفکر انتقادی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته پرستاری در درس علوم تغذیه پرداخته و اثر آن با تاثیر روش سخنرانی بر میزان تفکر انتقادی مقایسه شده است. جمعیت مورد مطالعه دانشجویان پرستاری ورودی93-1392(مهروبهمن ماه) دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشد. که با روش نمونه گیری تصادفی ساده به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص داده شدند. تفکر انتقادی با استفاده از پرسشنامه تفکر انتقادی واتسون-گلیزر (1) در دو گروه به صورت قبل و بعد از مداخله ، 40 نفر گروه مداخله و40 نفر گروه شاهد بررسی شد. میزان آموخته های دانشجویان در درس علوم تغذیه با استفاده از یک پرسشنامه آزمون چندگزینه ای و پاسخ کوتاه) برگرفته از ترجمه کتاب Nutrition Essentials for Nursing Practice ) اندازه گیری شد. داده های حاصل از پرسشنامه ها با آزمون های آماری T مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، مجذور تی، Signed Ranks،Paired Samples T Test ارزیابی و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    نتایج
    محدوده سنی نمونه ها 36-19 سال بامیانگین سنی 74/21، میانگین معدل 22/16 و همچنین 56% را زنان و 44% نمونه را مردان تشکیل داده اند.آموزش به شیوه سخنرانی اثر معنی داری بر تفکر انتقادی و نیز هر یک از ابعاد آن در پایان مطالعه نداشت. این در حالی بود که که استفاده از آموزش به روشTBL ، سبب افزایش معنی دار میانگین نمرات تفکر انتقادی و ابعاد آن پس از آزمون در گروه مداخله نسبت به پیش آزمون شده است. TBL منجر به بهبود تفکر انتقادی، استنباط، شناسایی مفروضات، استنتاج، تعبیر، تفسیرو ارزشیابی استدلال منطقی گشته بود. همچنین اختلاف بین دو شیوه آموزشی از نظر اثرگذاری بر تفکر انتقادی و زیر ابعاد آن از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    مشخص شد که شیوه آموزشی یادگیری مبتنی برتیم در مقایسه با آموزش به روش سنتی (سخنرانی) دارای اثر ارتقاء معنی دار بر تفکر انتقادی دانشجویان می باشد. که این موضوع می تواند موجب باز خورد مثبت از جانب مدرس و دانشجوگردد.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری فعال، یادگیری مشارکتی و همیاری، کار در گروه های کوچک، یادگیری مبتنی برتیم (TBL) و تفکرانتقادی
  • لیلا نعیمی، مریم علیزاده، محمد شریعتی صفحه 201
    مقدمه
    استفاده از روش یادگیری مبتنی بر مورد دانشجویان را با تجارب متنوعی در کلاس درس از جمله حل مسئله، ساخت دانش با یکدیگر، ارتباط و مشارکت گروهی آماده می کند. چالشی که در این زمینه در کشور ما احساس می شود آگاهی کم و ناکافی اعضای هیئت علمی و افراد درگیر در آموزش علوم پزشکی، از مدل ها و اثربخشی آن برای استفاده مناسب و گسترده از این روش فعال یادگیری است. هدف این مقاله، مروری بر شواهد مرتبط با مدل ها، کاربردها، اثربخشی و چالش های روش تدریس مبتنی بر مورد است.
    روش بررسی
    مقاله حاضر یک مطالعه مروری است که از طریق جستجوی غیر نظام مند در بازه زمانی 2005 تا اکتبر 2015 با کلیدواژه های case based learning، case based teaching، case method teaching، case based discussion در پایگاه ها و مجلات الکترونیکی Google Scholar، Pub Med، ERIC، Willy، ProQuest، Medical Education Online انجام شد.
    نتایج
    در جستجوی منابع 80 مقاله و دو پایان نامه یافت شد. پس از حذف مقالات تکراری از نتایج بازیابی شده،64 مقاله مورد بررسی و دسته بندی قرار گرفت؛ درنهایت نتایج 20 مقاله مرتبط با موضوع پژوهش، وارد مطالعه شد. تعریف یادگیری مبتنی بر مورد به عنوان روشی برای نزدیک کردن محیط آموزشی به محیط واقعی یادگیری، مدل های یادگیری مبتنی بر مورد و کاربرد هرکدام بر اساس تحلیل محیط آموزشی، اصول طراحی سناریو و نتایج مطالعات در مورد اثربخشی این روش در آموزش پزشکی، مورد توجه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    اگرچه در مورد تعریف یادگیری مبتنی بر مورد توافق نظر وجود ندارد، اگر به اصول زیربنایی آن مانند توجه به کیفیت سناریوهای طراحی شده و انتخاب نوع مدل بر اساس سطح مخاطبان توجه شود، این روش می تواند تجربه یادگیری مثبتی برای دانشجویان فراهم سازد.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر مورد، تدریس مبتنی بر مورد، یادگیری فعال
  • محمد اسماعیل پور، ایرج نیکوکار، محمود عابدین زاده، زهرا بستانی صفحه 210
    مقدمه
    راهنمایی تحصیلی دانشجویان امری ضروری و موثر بر روند آموزشی آنها و کیفیت کلی آموزش دانشگاه به شمار می رود و استاد راهنما رسالت خطیری در رشد حرفه ای دانشجویان دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی نگرش دانشجویان در خصوص وظایف اساتید مشاور در راهنمایی تحصیلی دانشجویان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی است که در سال تحصیلی 92 -1391 انجام گرفت. حجم نمونه، 280 نفر از دانشجویان مقطع لیسانس دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشند که به شیوه تصادفی ساده انتخاب و اطلاعات از طریق پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری شده است. نگرش دانشجویان در ارتباط با این شرح وظایف در پنج حیطه آموزشی، پژوهشی، رفاهی، فرهنگی و سایر نقش های متفرقه بررسی و به کمک نرم افزار 16 SPSS با آزمودن های آماری t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل گردید.
    نتایج
    سن متوسط واحدهای مورد پژوهش 4/3± 1/22، تعداد 220 نفر زن (6/78%) و تعداد 247(2/88%) مجرد بودند بین میانگین نظرات واحدهای مورد پژوهش در خصوص وظایف استاد مشاوره تحصیلی اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0P<)، به طوری که دانشجویان با وظایف فرهنگی استاد مشاوره کمترین و با انجام شرح وظایف در حیطه های آموزشی و پژوهشی استاد مشاور بیشترین موافقت را داشتند.
    نتیجه گیری
    تاکید بر محتوی و اجرای مشاوره، آموزش شرح وظایف اساتید مشاوره تحصیلی، برنامه ریزی مدون جلسات در طول سال تحصیلی، ونیز پیگیری موضوعات ارجاعی جلسات مشاوره تا حصول نتیجه کامل و رفع دغدغه خاطر دانشجویان در زمان تحصیل ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانشجو، مشاوره، نگرش
  • مهناز امامی میبدی، مسعود میرزایی، تهمینه فرج خدا، کامران سلطانی عربشاهی صفحه 218
    مقدمه
    ارزیابی های مداوم آموزش و یادگیری بالینی در پرستاری مستلزم استفاده از ابزارهای معتبر و پایا می باشد. لذا این مطالعه با هدف رواسنجی «پرسشنامه عوامل مرتبط با یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری» طراحی گردید.
    روش بررسی
    در پژوهش توصیفی حاضر نمونه گیری به روش تصادفی ساده از میان دانشجویان و مربیان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی و دانشگاه آزاد اسلامی یزد انجام گرفت: روایی صوری کیفی به روش مصاحبه و روایی صوری کمی با استفاده از نمره تاثیر آیتم (IS) توسط ده نفر از دانشجویان پرستاری، شاخص روایی محتوا (CVI) به روش والتز و باسل توسط ده نفر از اساتید پرستاری، بررسی همسانی درونی با استفاده از ضریب آلفاکرونباخ و ثبات ابزار با انجام آزمون مجدد توسط 20 نفر از دانشجویان پرستاری بررسی و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استباطی توسط نرم افزار SPSS V.16 انجام شد.
    نتایج
    پرسشنامه عوامل مرتبط با یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری « (امامی و همکاران 1393) شامل 89 گویه در هفت حیطه از روایی صوری کیفی و کمی مناسبی برخوردار بود. IS تمام گویه ها بیش از 1/5، CVI تک تک گویه ها بیش از 0/7و CVI کل پرسشنامه (CVI-S) برابر 0/88 تعیین گردید. ضریب آلفا کرونباخ حیطه ها بین 0/91-0/81 و کل پرسشنامه 0/96، ضریب همبستگی پیرسون حیطه ها بین 0/94-0/80و کل پرسشنامه برابر 0/96 محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل »پرسشنامه عوامل مرتبط با یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری « دارای اعتبار و پایایی مناسب بوده و می تواند در ارزیابی های مداوم آموزش و یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری به عنوان یک ابزار جامع، معتبر و پایا مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، پرستاری، روانسنجی، یادگیری بالینی
  • محمدحسن لطفی، جواد وطنی ستوده، محمدرضا حیدری صفحه 233
    مقدمه
    با توجه به نقش دانشگاه ها در تربیت نیروی متعهد ومتخصص مورد نیاز جامعه، بررسی وضعیت نظام آموزشی و آگاهی از نقاط قوت، ضعف و کاستی ها در فرآیند تحصیل دانشجویان یکی از اهداف مهم برای نیل به اهداف عالیه انقلاب اسلامی می باشدواز جایگاه واهمیت ویژه برخوردار می باشد.دراین راستا فرزندان معظم شهداءوایثارگران باورودبه دانشگاه ها وموسسات آموزش عالی کشوراستمراربخش جهاد مقدس در سنگر علم و دانش می باشند که بررسی روند وضعیت تحصیلی آنان در مقاطع مختلف زمانی می تواند منجر به قضاوت دقیق از پیشرفت علمی این عزیزان باشد.طراحی و اجرای برنامه های مناسب یک امر ضروری است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی روند پنج ساله وضعیت تحصیلی دانشجویان شاهد وایثارگر دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد و مقایسه آن با دانشجویان غیر شاهد دانشگاه انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت مقطعی روی 959 دانشجوی شاهد و ایثارگر و 770 دانشجوی غیر شاهد دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد و به منظور بررسی روند 5 ساله وضعیت تحصیلی دانشجویان شاهد دانشگاه ( 1384-89 ) ومقایسه آن با دانشجویان غیر شاهد که از نظر جنسی و رشته تحصیلی با آنها همسان شده بودند صورت گرفت . اطلاعات دموگرافیک و تحصیلی دانشجویان هردو گروه از سیستم سما ء دانشگاه و پرونده دانشجویی آنها جمع آوری و در پرسشنامه محقق ساخته ثبت گردید.معدل تحصیلی به عنوان متغیر پیامد در نظر گرفته شد که بصورت ترم به ترم و سال به سال و از ابتدای سال تحصیلی 84 بین دو گروه مورد بررسی ومقایسه قرار گرفت. آزمون های آماری Student t-test و Repeated ANOVA جهت آنالیز و مقایسه دو گروه و با سطح اطمینان 95 درصد مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    مطالعه روند معدل دانشجویان شاهد در طول پنج سال( 10 ترم تحصیلی) نشان داد که از نظر آماری ارتقاء معناداری یافته است به طوریکه از 68/14 در سال 84 به 44/15 در سال 89 رسیده است. میانگین وانحراف معیار معدل کل دانشجویان غیر شاهد (15/94(2/7 در مقایسه با معدل دانشجویان شاهد 15/20(1/86)مقداری بیشتر بود (p<.05) لیکن مقایسه نقطه به نقطه معدل 10 ترم تحصیلی دانشجویان دو گروه نشان داد که در 5 ترم هیچگونه تفاوت معنادارآماری بین میانگین معدل آنها وجود ندارد ودر بقیه ترمهای تحصیلی تفاوت در حد متوسط 5/. معدل بوده است. مقایسه میانگین ها بر حسب جنسیت در دو گروه نیز نتایج مشابه مقادیر پیشگفتار را داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که فاصله معدل دانشجویان دو گروه در حد 5/. معدل بوده و علیرغم معنادار بودن آماری این فاصله، می توان گفت که از نظر ملاک ها و معیارهای آموزشی تفاوت یاد شده قابل توجه نمی باشد و روز به روز این تفاوت ها به سمت کم شدن پیش می رود .
    کلیدواژگان: دانشجویان، علوم پزشکی، شاهد و ایثارگر، روند، آموزشی، یزد
  • مجید جعفری نژاد، حسین ابراهیمی پور، الهه لعل منفرد، فریده جمالی بهنام، امین رضا امینی صفحه 247
    مقدمه
    شناخت ادراک و انتظارهای دانشجویان و تعیین میزان اختلاف بین وضعیت موجود با وضعیت مورد انتظار آنها، بستری مناسب برای اتخاذ استراتژی های کاربردی جهت ارتقای کیفیت خدمات آموزشی فراهم نماید. این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی ارائه شده در دانشکده بهداشت مشهد از دیدگاه دانشجویان انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی 86 نفر از دانشجویان دانشکده بهداشت به روش نمونه گیری طبقه ای در سال تحصیلی 94- 1393 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی استاندارد مدلSERVQUAL که به سه بخش، قسمت اول: مشخصات فردی، قسمت دوم: 28 سوالات جهت سنجش سطح ادراک و قسمت سوم: 28 سوال جهت سنجش سطح انتظار در ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات آموزشی با مقیاس 7 درجه ای طیف لیکرت ارائه شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و آماره های توصیفی (فراوانی و درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تی زوجی و همبستگی در سطح معناداری 05/0 انجام شد.
    نتایج
    در هر پنج بعد کیفیت خدمات، شکاف منفی وجود دارد. بیشترین میانگین شکاف در بعد تضمین (26/1±14/2-) و بعد از آن به ترتیب در ابعاد پاسخگویی (48/1±99/1-)، فیزیکی (41/1±72/1-) و همدلی (28/1±64/1-) مشاهده گردید و کمترین میانگین شکاف مربوط به بعد اطمینان (11/1 ±38/1-) بود و در تمام ابعاد خدمات بین واقعیت ها و انتظارات تفاوت معنی داری مشاهده گردید (001/0 > p). در نهایت شکاف کلی کیفیت خدمات برابر با 13/1±74/1- به دست آمد.
    نتیجه گیری
    سطح انتظار دانشجویان فراتر از درک آنها از وضعیت موجود است و در هیچ کدام از ابعاد خدمات آموزشی، به ویژه بعد تضمین، انتظارات آنها برآورده نشده است.
    کلیدواژگان: سروکوال، کیفیت خدمات آموزشی، سطح انتظار، سطح ادراک، دانشجو
  • نسترن مقبولی، مهدی فرهنگیان، حورا نوربخش صفحه 260
    مقدمه
    هدف از این مطالعه ارزشیابی برنامه منتورینگ دانشجویی اجراشده برای دانشجویان جدیدالورود دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر نقاط ضعف برنامه از دیدگاه منتی ها است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه کیفی از نوع نظریه مبنایی است با جامعه هدف 15 نفر از دانشجویان پزشکی ورودی 93 که در سال تحصیلی 93-94 در برنامه منتورینگ دانشجویی دانشکده، به عنوان منتی، شرکت داشته اند. مصاحبه به روش نیمه ساختارمند به ضرورت فردی با این افراد انجام شد و کدهای اولیه استخراج شد و در مرحله بعد طبقه بندی بر اساس مشابهت های موجود بین این کدها صورت گرفت.
    نتایج
    تماس با منتی در زمان نامناسب، پیگیری بیش ازحد منتور، ناکافی بودن پاسخ گویی منتورها در مسائل درسی و توضیحات ندادن در مورد مشکلات احتمالی پیش روی منتی قبل از مواجهه به آن، وجود موانعی برای مطرح کردن مسائل غیردرسی، تاثیر منفی وضعیت تحصیلی خوب منتور، منتورهایی با اختلاف سال تحصیلی زیاد از منتی، وابستگی بیش ازحد کیفیت اجرای برنامه به تعهد حرفه ای منتور، سلیقه ای بودن راهنمایی های منتورهای مختلف و نداشتن اتحاد رویه، جور نبودن منتی و منتور، در دسترس نبودن منتور و وجود بازه های زمانی با تعداد ارتباط کم به عنوان ضعف های برنامه یافت شد.
    نتیجه گیری
    توجه به نکاتی مانند اختلاف سنی منتور و منتی، انتخاب منتورهای در دسترس و پیگیر، جور کردن مناسب، آموزش مناسب منتورها و تعیین توقعات متناسب بین منتور و منتی و آموزش این مهم به منتورها و منتی ها جهت ارتقای کیفیت منتورینگ در برنامه های آینده لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفی، منتورینگ دانشجویی، ارتباط منتور، منتی
  • فرین سلیمانی، فاطمه سادات نیری، فرحناز محمدی شاهبلاغی، مامک شریعت، حسین دلیلی صفحه 273
    مقدمه
    دانش آموختگان دوره های فوق تخصصی، مهم ترین سرمایه های هر موسسه و کشوری محسوب می شوند. توانمندسازی آنان در زمینه های ارائه خدمات بهینه و مورد نیاز سبب می گردد که در زمینه های پیشگیری از اختلالات بعدی و ارتقا سلامت گام های موثری برداشته شود. این مطالعه با هدف تبیین ادراک دانش آموختگان دوره فوق تخصصی طب نوزادان در زمینه مراقبت تکاملی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه با مشارکت دانش آموختگان دوره فوق تخصصی طب نوزادی در 3-5 سال اخیر، با انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته صورت گرفت. پس از کسب رضایت نامه، داده ها جمع آوری، ضبط، دست نویس و به روش تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای اعتبار نتایج از مشاهدات مستمر در عرصه و بازنگری متعدد فرایند تحلیل توسط تیم تحقیق استفاده شد.
    نتایج
    مضامین اصلی پژوهش شامل عدم کفایت فردی دانش آموخته در دانش، نگرش و مهارت در زمینه مراقبت تکاملی، ضعف برنامه آموزشی دوره آموزشی طب نوزادی و نظام سلامت غیر پاسخگو است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش که حاصل تجارب و ادراک شرکت کنندگان در مطالعه بود، رفع مشکلات در ارائه خدمات مراقبت تکاملی در نظام سلامت به عنوان راهکار اصلی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، مراقبت تکاملی، طب نوزادی، تحلیل محتوا، مطالعه کیفی
|
  • Jalil Kuhpayehzadeh Isfahani, Shima Jazayeri, Nahid Aryaeian, Hajar Karami Aqhqhalleh Page 186
    Introduction
    Team-based learning (TBL), is a form of cooperative learning which aims to create an active learning environment. It enhances the skills of individual accountability and teamwork, group interaction and motivation of those participating in group discussions. This study aimed to investigate the effect of team-based learning (TBL) on nursing student's critical thinking.
    Methods
    This study is a quasi-experimental in which the effect TBL on undergraduate nursing student's critical thinking skills. Nursing students who enrolled in 2013-2014 at Iran University of Medical Sciences were randomly assigned to two experimental and control groups. Watson- Glaser critical thinking questionnaire was used in this study . In both groups before and after intervention, 40 cases and 40 controls, were studied. Multiple choice and short-answer questionnaire were used to assess student's learning. T-test, ANOVA, were used to analyse the data.
    Result
    Average age of the participnants was 21.7and 56% of the participants were female. TBL significant affect on critical thinking of the participnats (P>0.05). TBL improved critical thinking, understanding, identifying assumptions, inferences, interpretation, and evaluation of logical reasoning had been (P
    Conclusion
    TBL learning compared to traditional teaching methods (lectures) has a significant effect on improving student's critical thinking.
    Keywords: Learning, active learning, small groups, Team Based Learning (TBL), critical thinking
  • Leila Naeimi, Maryam Alizadeh, Mohammad Shariati Page 201
    Introduction
    Using case based learning (CBL) provides various experiences for students including improvement of problem solving skills, construction of knowledge, and enhancement of communication and cooperation skills. The main challenge here is that faculty members are not aware of case based discussion models as well as its effectiveness. The aim of this study is reviewing the related evidence on the models, applications, effectiveness and challenges of cased based teaching method.
    Method
    In this review article, Google Scholar, PubMed, ERIC, Willy and ProQuest were searched. The search period was limited from October 2005 to 2015. Case based learning, case based teaching, case method teaching, and case based discussion were chosen as keywords.
    Result
    Eighty papers and two dissertations were retrieved. Duplicates were eliminated and 64 articles were reviewed and categorized. Finally 20 articles that wereentered to the review. The definition of case-based learning as a way to an authentic education, models and applications of case based learning based on analyzing the learning environment, scenario writing and also the effectiveness of CBLwere considered in this article.
    Conclusion
    Although there was no consensus on the definition of case-based learning, paying attention to the underlying principles of CBL such as the quality of scenarios and choosing a right type of the models based on level of students’ knowledge, could lead to provide a rich learning experience for students.
    Keywords: Case Based Learning, Case Based Teaching, Active learning
  • Mohammad Esmaeilpour, Iraj Nikokar, Mahmood Abedinzade, Zahra Bostani Page 210
    Introduction
    Educational counseling is the part of faculties’ essential duties. It has so many positive effects on educational process. Therefore, this study was designed to examine the attitude of medical bachelor students toward the faculty’s educational counseling duties.
    Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, in 1391-92, 280 undergraduate students of Guilan University of Medical Sciences were randomly selected. Information collected through the self-report questionnaire that was designed according the last version of health ministry consultant-regulation. The overall reliability of questionnaire was calculated 0/7 in a pilot study. This questionnaire has 40 attitude statements regarding faculty’s educational counseling duties in five areas; Educational - Research – Facilities- Cultural – and other roles. The gathered data was analyzed by SPSS software 16, using t-test and one way ANOVA.
    Result
    The mean age of subjects was 22.1 ±3.4, 220 were women (78/6%). Among all tasks of academic counseling, most of students (95%) had agreed and extremely agreed with educational and research duties of faculty members. There was a significant difference between the attitude of subjects regarding faculties’ consulting duties (P
    Conclusion
    Education of counseling content, best manner implementation and emphasis on importance of educational counseling in professional development are recommended.
    Keywords: student, counseling, attitude
  • M. Emami Maybodi, M. Mirzaei, T. Farajkhoda, K. Soltani Arabshahi Page 218
    Introduction
    Continuous assessment of clinical education and learning in nursing requires valid and reliable tools. This study aimed to assess psychometrics of "the Clinical Learning Factors Questionnaire for nursing students".
    Methods
    In the present descriptive study simple random sampling was used to recruit nursing students and educators at Sadoughi University of Medical Sciences and Islamic Azad University of Yazd. Face validity was assessed using interviews and quantitative face validity by calculating impact score (IS) in ten nursing students. Content validity index (CVI) was determined using Waltz and Basel method by ten Nursing Faculty academics. The internal consistency according to Cronbach's alpha coefficient for calculating internal consistency and test-retest for determination of stability was tested on15nursing students. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics by SPSS V.16.
    Results
    The Clinical Learning Factors Questionnaire for Nursing Students included 89 items in seven sub-scales. The qualitative and quantitative face validity were assessed and determined acceptable. The IS of all items of the questionnaire was greater than 1.5, CVI of all items was more than 0.7 and CVI of the whole questionnaire (CVI-S) was determined 0.88. The Cronbach's α coefficient of the seven subscales was 0.81-0.91 and for the whole questionnaire was 0.96. The Pearson correlation coefficient of the subscale was calculated 0.80-0.94 and for whole questionnaire was 0.96.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the Clinical Learning Factors Questionnaire for nursing students has appropriate validity and reliability. This questionnaire can be used in education assessment and in evaluating clinical learning of nursing students.
    Keywords: Questionnaire, nursing, psychometric, clinicallearning
  • Muhammad Hassan Lotfi, Javad Vatani Sotode, Mohammad Reza Heidari Page 233
    Introduction
    Evaluation of the educational system and awareness of strengths, weaknesses and shortcomings in the educational process is important for deputies for research. Martyrs’ and Veterans’ family members are entitled to continue ther education in Iranian universities using their own quota. This study aims to evaluate educational status of martyr and veteran students (MVS) enrold in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences from 2005-2010.
    Methods
    This study undertook on 959 students who enrolled using the veteran and martyr quota. 770 non- martyr students who enroled in Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences were compared to them. A Cross-sectional study compared the two groups. They were matched for gender and field of study. Demographics and information of students, were extracted from the registerar database (SAMA) and student records from martyr and veteran students database.
    Result
    Over the period of five years, the students progressed significantly, of their GPA raised from 14.7/20 in 2005 to 15.4/20 in year 2010. The average GPA of non- martyr students 15.9 ±2/7. significantly more than MVS 0.2±1/86. p
    Conclusion
    On average, GPA of MVS are 0.5/20 grade less than other students. With further support and coaching this difference may disappear soon.
    Keywords: Students, Medical sciences, Martyr, Veteran, Evaluation, Education, Yazd
  • Majid Jafarinejad, Hossein Ebrahimipour, Elaheh Laelmonfared, Farideh Jamali, Aminreza Amini Page 247
    Introduction
    By studying the gap between expectations and perceptions of students from educational services, we can provide the base for developing appropriate programs for the improvement of educational services. This study was performed to assess the quality of educational services from the viewpoint of students in the School of Public Health at Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 86 students were selected by stratified sampling method in 2014. The standard SERVQUAL questionnaire with three main domains were including; a)demographics; b) individual's perception and c) individual's expectation level in five educational service quality dimensions. Data were analyzed by SPSS 18 using descriptive statistics and correlation and paired samples T-tests at 0.05 significance level.
    Result
    There was a quality gap in all educational service quality dimensions. The highest average of quality gap was observed in the reliability(-2.14±1.26) and then in responsiveness (-1.99±1.48), tangibles (-1.72±1.41) and empathy (-1.64±1.28) domains respectively. The lowest average belonged to assurance (-1.38±1.11). There was a statistically significant relationship between the quality gap in different dimensions of educational service quality and its related phrases (p
    Conclusion
    Expectations of students are beyond their perception from current situation and their expectations are not met in any of service dimensions. In attempts to improve the quality of educational services, improving each one of quality dimensions may improveother quality dimensions.
    Keywords: SERVQUAL, Quality, Educational Services, Perception, Expectation, Student
  • Nastaran Maghbouli, Mehdi Farhangian, Hoora Noorbakhsh Page 260
    Introduction
    Evaluation of mentoring program is essential. This study aimed to assess defects and weaknesses of Tehran University of Medical Sciences mentoring program from the perspective of mentees
    Methods
    This study is a qualitative study with target group of 15 first year medical students who were mentees in the program. We did semi-structured interviews and extracted primary codes and then classified the codes according to the grunded theory methos..
    Result
    We found some points like inappropriate times for call to mentee, consumedly follow up of mentor, inadequate answers of mentors about educational problems, explaining nothing about future problems before facing these problems, barriers about considering non-educational problems in relationship, negative effect of high-grade educational status of mentors, mentors with high age differences, program dependence on mentors’ commitment, personalization of mentor guidance, mis-match of mentors and mentees, unavailability of mentors and period of time with low frequency of relationship of mentor and mentee, as weaknesses of program from the mentees point of view.
    Conclusion
    Paying attention to mentor-mentee age difference, selection of available and responsible mentors, appropriate matching, enough education of mentors, definition of proper expectations between mentor and mentee and proper training is critical to improve quality of mentoring programs in future.
    Keywords: Qualitative evaluation, student mentoring, mentorship
  • Farin Soleimani, Fatemeh Nayeri, Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi, Mamak Shariat, Hossein Dalili Page 273
    Introduction
    Enabling subspecialty graduates to provide optimized services necessary for disease prevention and health promotion, are important. The aim of this study was to determine the neonatal subspecialty graduates ‘perceived experiences of developmental care in the field.
    Methods
    This qualitative study was carried out on the graduates of neonatal subspecialty in Tehran University of Medical Sciences . The data was gathered through semi-structured interviews. After written consents, the interviews were recorded and transcribed. Data was analyzed according to inductive approach of content analysis. The strategies for validation of results included continuous observations in the field, and supervision and review of the analysis process by the research team.
    Result
    The main identified themes were ”inadequacy of graduates knowledge”, “attitudes and skills on developmental care”, “lack of educational programs in their course” and “non-responsive health system”.
    Conclusion
    Challenges of developmental care in the health system should be addressed in the future national health policies.
    Keywords: Medical Education, Developmental Care, Neonatology, Qualitative Study, Content Analysis