فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه خراشادی زاده، حسین کریمی مونقی * صفحات 2-12
    مقدمه
    اخیرا استراتژی نظام مند بودن برای ارتقای کیفیت آموزش پرستاری و رفع چالش های برنامه درسی سنتی مورد توجه دانشکده های برتر پرستاری دنیا قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین نحوه پیاده سازی استراتژی نظام مندبودن در برنامه درسی لیسانس پرستاری آمریکا، کانادا و استرالیا و ارائه راهکارهای پیشنهادی برای عملیاتی کردن آن در برنامه درسی کارشناسی پرستاری ایران می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تطبیقی به کمک الگوی بردی دارای مراحل توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه می باشد. مجموعا 10 دانشکده برتر از سه کشور آمریکا، استرالیا و کانادا به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. معیار ورود به مطالعه، اجرای استراتژی نظام مندبودن در برنامه درسی کارشناسی پرستاری بود. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیست 29 سوالی بود. اعتبار اسناد و مدارک جمع آوری شده از طریق نقد درونی و نقد بیرونی بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز براساس الگوی بردی انجام شد.
    نتایج. : براساس نحوه پیاده سازی این استراتژی، راهکارهای مناسب برای پیاده سازی استراتژی نظام مند بودن در کوریکولوم پرستاری ایران از طریق نظام مند بودن در ورود به برنامه درسی لیسانس پرستاری از طریق وجود شرایط پذیرش، انتخاب هدفمند و رقابتی دانشجو- نظام مند بودن در فرآیند یاددهی و یادگیری- نظام مند بودن در پیامدهای یاددهی– یادگیری است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تجربیات موفق دانشکده های برتر پرستاری دنیا در پیاده سازی استراتژی نظام مند بودن، ضروری به نظر می رسد که تصمیم گیرندگان در ایران هم به این مهم و به این تجربیات نگاه خاص مبذول داشته و براساس اصول علمی طراحی برنامه درسی و با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر جامعه ایران، تغییرات لازم را در برنامه درسی پرستاری ایران اعمال نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پرستاری، استراتژی نظام مند بودن، الگوی بردی
  • شهرزاد غیاثوندیان، شکوه ورعی، محمد علی یادگاری، اکبر پوررحیمی، علی آقاجانلو * صفحات 13-26
    مقدمه
    هدف از آموزش پرستاری تربیت دانش آموختگانی است که بتوانند به عنوان عضوی از تیم سلامت در عرصه های مختلف به ارائه خدمات بپردازند. لذا جهت افزایش کیفیت آموزش دانشجویان پرستاری انگیزش نقش اساسی دارد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مروری یکپارچه از شواهد است که بر اساس روش بروم(Broome، 2000) در طی سه مرحله جستجوی متون، ارزشیابی داده ها و تحلیل داده ها انجام گردید. پایگاه های اطلاعاتی،IranMedex، Magiran، SID، EBSCO، EMBACE، MEDLINE، Irandoc و CINAHL با کلید واژه های مدیریت کلاس درس، سبک های مدیریت کلاسی، روش های تدریس برای دانشجویان، دانشجویان بی انگیزه و Classroom management، unmotivated student، Management Style Classroom ، Instructional Skill مورد جستجو قرار گرفت. از 1464 مقاله و چکیده مقاله به دست آمده، نهایتا 43 مقاله بر اساس معیارهای ورود بررسی شدند. جهت تحلیل، داده های استخراج شده از منابع اولیه پس از مقایسه یک به یک بصورت جمع بندی یکپارچه و واحد، نظم داده، طبقه بندی شده و خلاصه گردیدند.
    نتایج
    چالش ها و راه کارهای متعددی در خصوص مدیریت کلاس درس برای تقویت انگیزش دانشجویان وجود دارد که در سه مضمون استفاده از روش های نوین تدریس، بهبود محیط یادگیری و بهبود تعاملات و ارتباطات قرار داده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش علل بی انگیزگی در دانشجویان پرستاری بایستی در راستای ارتقای مدیریت کلاس درس از سبک های نوین تدریس به ویژه سبک تعامل گرا که می تواند جو مناسبی و با انگیزشی را جهت آموزش و تربیت نیروی کارآمد پرستاری فراهم سازد، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت کلاس درس، انگیزش، پرستاری
  • لادن ناصح، لیلا مردانیان دهکردی *، حامد ناصح صفحات 27-39
    مقدمه
    انگیزه یکی از مهمترین مسائل تاثیرگذار بر پیشرفت تحصیلی است. این مطالعه نیز با هدف بررسی انگیزه تحصیلی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است. تعداد 261 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد به روش نمونه گیری طبقه ای در این مطالعه شرکت داده شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند (AMS-C28) و پرسشنامه عوامل مرتبط روحی و همکاران که چهار عامل رفاه دانشجویی، آموزش دانشکده، مراکز آموزشی و آینده شغلی را مورد بررسی قرار می دهد، استفاده شد و آنالیز داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی انجام شد.
    نتایج
    میانگین سنی شرکت کنندگان در پژوهش 04/2± 23/22 بود. اکثر آنها مونث(8/71 %)، مجرد(9/85 %) و ساکن خوابگاه دانشجویی(69 %) بودند. انگیزه تحصیلی اکثریت در سطح متوسط بوده و با سن، جنس، تحصیلات پدر و مادر، رشته تحصیلی و چهار عامل رفاه دانشجویی، آموزشی دانشکده، مراکز آموزشی و آینده شغلی ارتباط معنی دار داشت(p=0.00).
    نتیجه گیری
    نظر به اهمیت ویژه رشته های علوم پزشکی در حفظ و ارتقاء سلامت جامعه، جهت افزایش انگیزه تحصیلی دانشجویان برنامه هایی همچون توانمند سازی اساتید در کاربرد تئوری های مختلف انگیزشی و توجه بیشتر به رفاه دانشجویان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انگیزه، تحصیل، مراکز آموزش پزشکی، دانشجویان، ایران
  • سعید واقعی، اعظم سالار حاجی *، مسعود کاشانی لطف آبادی، نسترن واقعی، رضا زروندی صفحات 40-50
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر با هدف تعیین تاثیر کارآموزی روان بر همدلی نسبت به اختلالات روانپزشکی در دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه شبه تجربی است که با طراحی یک گروهی پیش و پس آزمون انجام شده است. جامعه پژوهش 93 دانشجوی ترم 4 پرستاری شرکت کننده در کارآموزی بهداشت روان در بیمارستان روانپزشکی ابن سینا مشهد بودند که به صورت خوشه ایتصادفی و سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه همدلی پرستاران Jefferson بود که در سه مرتبه (قبل از شروع کارآموزی، آخرین روز کارآموزی و یک ماه پس از پایان کارآموزی) تکمیل گردید. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از نظر تغییرات نمره کل همدلی بین مراحل قبل از شروع کارآموزی روان (5/12 ± 0/97)، آخرین روز کارآموزی روان (3/12 ± 9/98) و یک ماه پس از پایان کارآموزی روان (58/11 ± 0/100) تفاوت معناداری وجود داشت (p<0/005).
    نتیجه گیری
    کارآموزی روان بر ارتقاء همدلی نسبت به اختلالات روانپزشکی در دانشجویان پرستاری موثر بود.
    کلیدواژگان: کارآموزی بالینی، دانشجوی پرستاری، همدلی، اختلالات روانپزشکی
  • محمود زارع جمال آبادی، علی مهداد *، غلامرضا منشئی، سید علیرضا افشانی صفحات 51-64
    مقدمه
    ادراکات جو خانواده و تفکر خلاق بر عملکرد تحصیلی اثر می گذارند. پژوهش حاضر به منظور بررسی پیش بینی عملکرد تحصیلی از طریق ادراکات جو خانواده با میانجی گری تفکر خلاق، در دانشگاه فرهنگیان یزد انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات همبستگی با استفاده از روش «الگوی علی» بود. جامعه آماری شامل 1064 نفر، از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان یزد در سال تحصیلی 96-95 بود که مبتنی بر جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به تفکیک جنس و ترم تحصیلی، 405 نفر دانشجو انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه « ادراکات والدین گرولنیک» و پرسشنامه «تفکر خلاق تورنس» با 60 گویه سه گزینه ای بود. معدل ترم قبل نیز، به عنوان شاخص عملکرد تحصیلی محسوب شد. داده های حاصل از پرسشنامه ها در دو بخش توصیفی و استنباطی و با استفاده از آزمون های آماری و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری توسط نرم افزارهای SPSS و AMOSبررسی شده اند.
    نتایج
    متغیرهای مستقل ادراکات جو خانواده و تفکر خلاق در مجموع 29 درصد از واریانس متغیر عملکرد تحصیلی را تبیین کردند. اثر غیرمستقیم ادراکات جو خانواده نیز بر متغیر عملکرد تحصیلی به لحاظ آماری معنادار بود(001/0 < p). بنابراین متغیر تفکر خلاق در رابطه بین ادراکات جو خانواده با متغیر عملکرد تحصیلی نقش میانجی ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که هم ادراکات جو خانواده و هم تفکر خلاق، بطور معناداری بر روی عملکرد تحصیلی موثرند؛ بنابراین نقش رفتاری والدین نسبت به فرزندان و آموزش تفکر خلاق، بسیار مهم است که ضرورت توجه بیشتر والدین را می طلبد.
    کلیدواژگان: مدل ساختاری، ادراکات جو خانواده، تفکر خلاق، عملکردتحصیلی
  • عیسی رضایی، اسماعیل زارعی زوارکی *، جواد حاتمی، خدیجه علی آبادی، علی دلاور صفحات 65-86
    مقدمه
    هدف این پژوهش، ارایه الگوی طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه مبتنی بر نظریه یادگیری ارتباط گرایی در نظام آموزش عالی است.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. برای این منظور ابتدا مقاله های مرتبط با طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه جمع آوری گردید و واحدهای تحلیل تعیین شد. به این صورت که از مجموع 189 مقاله استخراج شده از پایگاه های مختلف، براساس نمونه گیری هدفمند و انطباق با معیاری های پژوهش، 62 واحد انتخاب گردید. معیارهای مورد نظر برای انتخاب مقالات در این پژوهش عبارتند بودند از: الف) مطالعات تجربی و مروری که تاکید بر طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه داشتند، ب) در محدوده زمانی بین 2006 تا 2016 چاپ شده اند و ج) حاوی مطالب مرتبط با موضوع پژوهش هستند. سپس کدگذاری واحدهای معنایی تا رسیدن به حد اشباع ادامه یافت. در نهایت مقوله های اصلی از مقوله های فرعی تفکیک شد و الگوی مفهومی طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه بر مبنای یافته های پژوهش طراحی گردید.
    نتایج
    بعد از اتمام فرایند کدگذاری، این کدها بر اساس شباهت یا قرابتی که با یکدیگر داشتند مقوله بندی شدند. در نهایت 9 مقوله اصلی و 22 زیرمقوله از داده های کیفی استخراج شد. لایه های اصلی این الگو عبارتنداز 1- چتر فلسفی و پداگوژیکی، 2- جهت گیری، 3- تحلیل، 4- محتوا، 5- شبکه سازی، 6- انگیزش، 7- نمایش، 8- ارزشیابی و 9- مدیریت که با اصول نظریه ارتباط گرایی پشتیبانی می گردد.
    نتیجه گیری
    الگوی طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه ارائه شده در این پژوهش، الگویی کاربردی و در سطح خرد و کلان می باشد. این الگو برای طراحی دوره های برخط آزاد انبوه برای سطوح آموزش عالی ارایه شده است. با این حال به جهت وابسته به موضوع نبودن آن، قابلیت کاربرد در موقعیت های مختلف را نیز دارد.
    کلیدواژگان: الگوی آموزشی، آموزش از دور، موکس، دوره های برخط آزاد انبوه، نظریه ارتباط گرایی
  • سعیده جعفرزاده، زهرا اکبرزاده، فرزانه مباشری * صفحات 87-99
    مقدمه
    ضرورت پرداختن به تفکر انتقادی در آموزش علوم پزشکی در پاسخ به تغییرات سریع محیط مراقبت های بهداشتی بسیار مورد توجه می باشد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف مقایسه مهارت های تفکر انتقادی در بین دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی فسا انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی-تحلیلی حاضر بر روی 231 نفر از دانشجویان پزشکی عمومی و پیراپزشکی که به تفکیک رشته تحصیلی و سال ورود، به صورت تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند، انجام پذیرفت. ابزار گردآوری داده ها،پرسشنامه مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب واطلاعات دموگرافیک بود. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین نمرات تفکر انتقادی 231 دانشجوی شرکت کننده، 2/3±7/11 گزارش گردید که نشان دهنده ضعیف بودن دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی فسا در بهره گیری از قابلیت های تفکر انتقادی بود. همچنین میانگین نمره کلی تفکر انتقادی و نمرات حیطه های مختلف این مهارت بین رشته های مختلف تحصیلی مقایسه شد؛ نتایج آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) در تمام موارد به جز مهارت تفسیر، اختلاف معنادار نمرات بین رشته های مختلف را نشان داد.
    نتیجه گیری
    آموزش دانشگاهی نیازمند تربیت افراد آگاه و توانمند می باشد، جهت نیل به این اهداف، دانشگاه ها بایستی افرادی را تربیت نمایند که علاوه بر تخصص، دارای دانش و مهارت کافی جهت تطابق با تغییرات که در جامعه صورت می گیرد، باشند. بنابراین پیشنهاد می گردد در تصمیم گیری های آموزشی به نقش سبک ها و شیوه های شناختی فراگیران در امر یادگیری که با عملکرد تحصیلی و نگرش تفکر انتقادی رابطه دارد، توجه گردد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، مهارت، آموزش، دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی فسا
  • احمد ملکی پور *، کوروش رضاییان، لیلا خزایی صفحات 100-113
    مقدمه
    امروزه بهره گیری از راهبردهایی یاددهی-یادگیری مطلوب نقش بی بدیلی را در بهبود فرایند یادگیری آموزش پزشکی و کسب شایستگی های لازم برای فراگیران ایفا می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی چیستی، چرایی و چگونگی بازی های جدی به عنوان یک روش اثربخش در آموزش پزشکی است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مروری است و با جستجو واژهای کلیدی؛ همچون مفهوم شناسی بازی های جدی، آموزش پزشکی، نمونه های کاربردی بازی های جدی، تجارب دانشگاه ها و راهکارهای بازی های جدی در پایگاه های داده های معتبر جهانی از جمله؛ Scopus، Science direct، Google Scholar، Taylor & Francis و همچنین پایگاه های داخلی مثل MagIran، NoorMags و پایگاه جهاد دانشگاهی سعی گردید، درک و تفسیر موضوع در راستای پاسخگویی به سوالات تحقیق به پیش برود. جستجو به زبان انگلیسی انجام شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بازی های جدی به دلیل ایجاد حس تحریک کنندگی و به چالش کشیدن کاربران برای کشف مسئله در آموزش و یادگیری فراگیران به شکل گسترده ای در آموزش پزشکی ترویج پیدا کرده اند، این روش علاوه بر جذابیت و سرگرمی برای فراگیران به یک محیط همه جانبه مجازی اشاره دارد که یک موقعیت واقعی برای رشد و توسعه شایستگی های مختلف در فراگیران را فراهم می آورد.
    نتیجه گیری
    در این بازی های از آنجایی که فراگیر شخصا همراه با علاقه و سرگرمی به طور عمیق در مسئله درگیری می شود، لذا بهره گیری از این راهبرد نقش بسزایی را در کسب شایستگی های لازم برای فراگیران در آموزش پزشکی دارد.
    کلیدواژگان: بازی های جدی، آموزش پزشکی، برنامه درسی، شایستگی
  • مصطفی عزیزی شمامی *، زهرا جعفری کرفستانی، میمنت عابدینی بلترک صفحات 114-127
    مقدمه
    پیشرفت تحصیلی یکی از مهم ترین معیارهایی است که در بررسی توانایی دانشجویان برای اتمام تحصیلات دانشگاهی و رسیدن به مرحله فارغ التحصیلی نقش قابل توجهی را ایفا می کند. در این بین، از جمله عوامل موثر در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانشجویان، نگرش آنها به یادگیری الکترونیکی و خودتنظیمی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط نگرش به یادگیری الکترونیک و خودتنظیمی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شده است.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع پیمایشی سال 1395-1396 است. جامعه مورد مطالعه، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل به تعداد 3400 نفر می باشند. حجم نمونه، شامل 321 نفرکه با شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه یادگیری الکترونیکی والتونن و همکاران(2009) و پرسشنامه خودتنظیمی برنارد و همکاران (2009)؛ استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارPLS و SPSS استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج مدل معادلات ساختاری بر اساس رویکرد حداقل مربعات جزیی نشان داد که نگرش به یادگیری الکترونیکی بر خود تنظیمی و پیشرفت تحصیلی و همچنین خودتنظیمی بر پیشرفت تحصیلی تاثیر معناداری داشت. در خصوص بررسی متغیرهای تحقیق با توجه به سال ورودی نیز میان دانشجویان در نگرش و خود تنظیمی اختلاف معناداری وجود داشت. بطوری که دانشجویان سال چهارمی و بالاتر نسبت به سایر دانشجویان نمرات بالاتری را کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، نگرش به یادگیری الکترونیکی و خود تنظیمی تاثیر مثبت و معناداری بر پیشرفت تحصیلی دارند. بنابراین نگرش مثبت دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیکی به آنها کمک خواهد کرد تا فنون خودتنظیمی بیشتری را در یادگیری به کار گیرند و در نهایت پیشرفت و موفقیت بیشتری را به دست آورند.
    کلیدواژگان: نگرش به یادگیری الکترونیک، خود تنظیمی، پیشرفت تحصیلی
|
  • F. Khorashadizadeh, H. Karimi Moonaghi * Pages 2-12
    Introduction
    Recently, a systematic strategy has used for improving quality of nursing curriculum that traditional curriculum is not suitable for it. The aim of the present study is to identify how the systematic strategy have applied in the nursing curriculum in the US, Canada and Australia and proposed methods for applying it in Iranian nursing curriculum.
    Methods
    This comparative study was done according to Beredy’s model: Description, interpretation, juxtaposition, and comparison. The analysis was done on the curriculum of nursing colleges in the above mentioned countries. The samples were totally 10 colleges of 3 countries: USA, Australia, and Canada selected by purposive sampling. An inclusion criterion was applied to the systematic strategy in B.A. of nursing curriculum. Data collection instrument was five stages for applying systematic strategy based on the checklist. Nursing curriculum in these countries was retrieved through their publications, books, the Internet, their web sites and electronic communication. The internal validity and external validity of the documents were reviewed. Data analysis was performed according to Bredey's model.
    Result
    This strategy is helpful for selecting students, effective teaching and learning process and outcomes
    Conclusion
    Considering the systematic strategy in the nursing curriculum can promote Iranian nursing curriculum.
    Keywords: Curriculum undergraduate nursing, systematic strategy, Bredey's Model
  • Sh Ghiasvandian, Shokoh Varaei, Mohammad Ali Yadeghari, A. Pourrahimi, A. Aghajanloo* Pages 13-26
    Introduction
    Motivation is essential for increasing the quality of nursing education. This study aims to review published evidence on management of classrooms for unmotivated students.
    Methods
    An integrative review of evidence based on Broom protocol was conducted in three stages; literature search, data evaluation and data analysis. Databases of SID, Magiran, IranMedex, Irandoc, MEDLINE, EMBASE, EBSCO and CINAHL were all searched. The searched key words were classroom management, unmotivated, students, management style in classroom and instructional skill. Of 1464 full texts and abstracts identified 43 articles were chosen based on inclusion criteria. For data analysis, data extracted from primary sources, after comparing one by one, data were integrated, ordered, categorized and summarized.
    Results
    there are variety of challenges and solutions for classroom management to boost student's motivation, which categorized in three themes: use of modern teaching methods, improve the learning environment and improve interaction and communication.
    Conclusion
    A new instructional strategy should be used for the improvement of classroom management to motivate unmotivated students.
    Keywords: Classroom management, motivation, nursing, integrative review of literature
  • L. Naseh, L. Mardanian Dehkordi *, H. Naseh Pages 27-39
    Introduction
    Motivation is one of the most important issues affecting academic achievement. This study was designed to assess the degree of educational motivation and their related factors in students of Shahrekord University of Medical Sciences.
    Methods
    In this in analytical cross-sectional study 261 students studying in Shahrekord University of Medical Science during 2014-2015 educational year were selected by stratified sampling. Vallerands Academic Motivation Scale (AMS-C 28) and Related Factors questionnaire was used to collect data. The questionnaire includs four parts; student welfare, faculty education and future job. Analysis of data was done by descriptive and analytical statistical tests.
    Result
    Mean age of participants was 23.2±2.0. Most students were female (71.8 percent), single (85.9 percent) and living in dormitories (69 percent). Level of motivation in most subjects was average and had significant relation with age, sex, parents’ education level, field of study,welfare, faculty education, training centers and job future (p
    Conclusion
    Student's motivation should be increased. To achieve this; learning program about motivational theory for faculty members and more attention to students welfare are recommended.
    Keywords: Motivation, education, academic medical centers, student, Iran
  • S. Vaghee, A. Salarhaji *, M. Kashani Lotfabadi, N. Vaghei, R. Zarvandi Pages 40-50
    Introduction
    Empathy toward patients with mental disorders is important. This study aims to determine the effect of psychology clerkship on empathy toward patients with psychiatric disorders in nursing students.
    Methods
    In this quasi-experimental study with pre and post-test design, those who enrolled in apprenticeship course 1 in Ibne-Sina Psychiatric Hospital of Mashhad have been selected by random cluster sampling. Jefferson nurse's empathy questionnaire was completed in three stages before the start of psyche clerkship, on the last day of psyche clerkship and one month after the psyche clerkship in order to investigate any outcome. Data analysis was carried out by variance analysis test with repeated measures.
    Results
    The results showed that there was a significant mean change in the total empathy score before the start of psychology clerkship (97.0 ± 12.5), the last day of psychology clerkship (98.9 ±12.3) and one month after the end of psyche clerkship (100.0 ± 11.6) (p
    Conclusion
    psyche clerkship improves empathy toward mental disorders in nursing students.
    Keywords: Clinical clerkship, nursing students, empathy, mental disorders, educational counseling
  • M. Zarejamalabadi, A. Mehdad *, Gh.R. Manshaee, S.A. Afshani Pages 51-64
    Introduction
    Family atmosphere perceptions and creative thinking affect on academic performance. This study aimed to predict academic performance through family atmosphere perceptions with the mediation of creative thinking at the Yazd Farhangian University.
    Methods
    This study was a correlation research using a "causal model". The population included 1,064 students of Yazd Farhangian University in academic year 2016-2017. 405 students were selected on based Morgan table using stratified random sampling model according to gender and semester. Measurement tools included Perceptions of Parents Scale (adult version) and a questionnaire of Torrance creative thinking with 60 items. The previous semester GPA was considered as the academic performance index. Questionnaire's data have been investigated in two parts: descriptive and inferential, using SPSS and AMOS and structural equation modeling approach.
    Result
    Independent variables of family atmosphere perceptions and creative thinking explained 29 percent of the variance in academic performance. As well as the indirect effect of family atmosphere perceptions was statistically significant (p
    Conclusion
    Since family atmosphere perceptions as well as creative thinking have a significant effect on academic performance, the role of parents towards their children and also creative thinking training is very important.
    Keywords: Structural model, family atmosphere perceptions, creative thinking, academic performance
  • E. Rezaei, E. Zaraii Zavaraki *, J. Hatami, Kh Ali Abadi, A. Delavar Pages 65-86
    Introduction
    The aim of this study was to develop a massive open online courses instructional design models based on connectivism theory in the higher education.
    Method
    This is a qualitative content analysis study. In order to the SPELL OUT THIS ?? MOOCs books and articles were collected and the unit of analysis was determined. A total of 189 articles and book extracts from different databases were extracted. 62 units of study were selected based on purposeful sampling and compliance with the criteria of study. Criteria for selecting papers in this study were as follows; a) experimental studies and review articles that focus on massive open online courses, b) published in the period between 2006 and 2016 and c) related to the research subject. Then the semantic units’ coding continued to reach saturation point. Finally, the main categories of sub-categories were segregated and the conceptual instructional model for MOOCs was designed based on the research findings.
    Results
    After the coding process, the code based on the similarity or affinity with each other were classified. Finally, eight main categories and 22 sub-categories of qualitative data were extracted. The main layers of this model includes; a) philosophical and pedagogical umbrella, b)orientation, c) analysis, d) content, e) networking, f) motivation, g) demonstration, h)evaluation and i) management which is supported by the principles of connective theory.
    Conclusion
    MOOCs instructional design model presented in this study, exist in micro and macro levels. This MOOCs design model is for higher education levels. It also has other application in different situations.
    Keywords: Instructional model, education, distance, MOOCs, massive open online courses, connective theory
  • S. Jafarzadeh, Z. Akbarzadeh, F. Mobasheri * Pages 87-99
    Introduction
    Critical thinking skills is essential and the ultimate goal for medical education. This study aimed to compare the critical thinking skills among medical and paramedical students in the Fasa University of Medical Science.
    Method
    A cross- sectional analytical study was conducted on 231 medical and paramedical students in 2015. The subjects were selected using a randomized stratified method. The critical thinking of students was investigated using California B questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics by SPSS v. 22.
    Results
    The mean score of critical thinking was (2.3 ± 7.11). The results showed an overall weakness of Fasa medical students in utilizing critical thinking skills. Also, the overall mean scores of critical thinking and different aspects of the skill were compared across the two groups. A significant difference was found between the two groups.
    Conclusion
    University education should address the critical thinking skills. To achieve this universities should train their students accordingly. Decision makers should pay more attention to educational decisions and the role of cognitive styles and techniques in medical universities.
    Keywords: Critical thinking, skill, education, medical, paramedical students, Fasa University of Medical Science SEE MeSH
  • A. Malekipour * Pages 100-113
    Introduction
    Use of appropriate teaching-learning strategies play a unique role in improving the learning process of medical students. This research aims to investigate what, why and how serious games affect teaching methods.
    Methods
    This review paper extracted papers published on serious game conception, medical education, serious gaming applications, universities experiences, and serious games strategies from global scientific databases including; Scopus, Science Direct, Google Scholar¡ and domestic scientific databasessuch as; Magiran, Noormags and SID.
    Results
    Serious games have been promoted widely in medical education to challenge the users to solve their problems in teaching and learning. This method was found entertaining by learners as well as teachers and provided opportunities for development of different competencies for the learners.
    Conclusion
    These games play an important role in obtaining the necessary competencies for learners in medical education. We recommend decision makers to introduce this method to the Iranian medical education.
    Keywords: Serious games, medical education, curriculum, competence
  • M. Azizi Shamami *, Z. Jafari Karafestani, M. Abedini Baltork Pages 114-127
    Introduction
    Academic achievement is one of the indicators to which the capability of students to complete their program can be judged. To anticipate students’ academic achievement, one can use their attitude toward e-learning and self-regulation. This study aims to investigate the effect of e-learning related attitude as well as self-regulation on academic achievement of students enrolled at Babel University of Medical Sciences. studying at.
    Method
    This cross sectional study investigated 321 out of 3,400 students enrolled at Babol University of Medical Sciences using random stratified sampling method in year 2016-2017 ASK AUTHORS. To collect data, Valtonen E-learning questionnaires and Barnard self-regulation questionnaire were used. To analyze data, Smart-PLS and SPSS were employed.
    Results
    E-learning related attitude had a significant impact on self-regulation and academic achievements. Result also indicated that self-regulation had a significant impact on academic achievement. Concerning study variables according to the year of entry, there was a significant difference between students in attitudes and self-regulation. Students in year four and higher received higher scores than other students. There was a significant difference between students’ attitude and self-regulation in terms of admission year, that is, the scores of senior students were higher than those of other students.
    Conclusion
    Attitude to e-learning and self-regulation had a significant impact on the academic achievement. Student's positive attitudes to e-learning will help them to apply more self-regulation techniques during learning.
    Keywords: Attitude to e-learning, self-regulation, academic achievement