فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 128
  • طاهره صبوری اقبلاغ رستم خان، معصومه ایمانی پور *، سلیمان احمدی صفحات 129-142
    مقدمه
    علل انتخاب رشته تحصیلی با توجه به نوع رشته و مقطع تحصیلی، در جوامع کنونی بسیار متنوع است. بررسی علل و انگیزه های انتخاب و ادامه تحصیل در رشته های مختلف می تواند کمک شایانی به بازنگری در فرایندهای مختلف مرتبط با رشته مانند فرایند جذب و گزینش داوطلبان یا نحوه ارائه برنامه های آموزشی بنماید. این پژوهش در همین راستا و با هدف تبیین علل انتخاب و ادامه تحصیل در رشته آموزش پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد از دیدگاه دانشجویان و فارغ التحصیلان انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. به منظور جمع آوری داده از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و با 17 نفر از دانشجویان و فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش پزشکی مصاحبه های نیمه ساختارمند انجام گرفت. سپس داده ها به روش تحلیل کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بنابر یافته های این مطالعه، علل انتخاب و ادامه تحصیل در رشته آموزش پزشکی در چهار درون مایه «مولفه های فردی» شامل طبقات رشد علمی-شخصیتی، محرک های اختصاصی و محرک های غیراختصاصی؛ «مولفه های سیستمی» شامل طبقات اقتضائات شغلی، فرار حرفه ای، فرار آزمونی، ماهیت و نحوه ارائه آموزش ها؛ «مولفه های اجتماعی» شامل مدرک گرایی قابل تقسیم بندی هستند.
    نتیجه گیری
    اگرچه عوامل مختلفی در تصمیم برای ادامه تحصیل در رشته آموزش پزشکی نقش دارند اما با توجه به تنوع عوامل تامل برانگیزی مانند عدم برگزاری آزمون ورودی، سهل بودن شرایط ورود در قیاس با سایر رشته ها، به نظر می رسد بازنگری در معیارها و نحوه گزینش دانشجو در این رشته-مقطع ضروری است.
    کلیدواژگان: ادامه تحصیل، انتخاب رشته، تحصیلات تکمیلی، آموزش پزشکی، تحلیل محتوای کیفی
  • داریوش عظیمی *، سمیه قدیمی، کاظم خزان، شهریار درگاهی صفحات 143-153
    سابقه و اهداف
    دانشجویان پرستاری به دلیل استرس های محیط کار و تحصیلی شان بیشتر در معرض مشکلات تحصیلی و کاهش بازدهی فردی هستند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سرمایه روانشناختی و اشتیاق تحصیلی در سرزندگی تحصیلی و تعلل ورز در تصمیم گیری دانشجویان پرستاری بود.
    روش ها
    این پژوهش از نوع همبستگی است که برای اجرای ان تعداد 150 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل در سال تحصیلی96-95 به شیوه تصادفی منظم انتخاب شدند و به مقیاس تعلل ورزی تصمیم گیری، مقیاس سرزندگی تحصیلی، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی و مقیاس سرمایه های روانشناختی که همگی دارای روایی و پایایی بالا بودند، پاسخ دادند. داده های جمع اوری شده با استفاده از نرم افزار spss-18 و به روش رگرسیون تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که تمامی مولفه های سرمایه روانشناختی(امیدواری، تاب آوری، خوش بینی و خودکارآمدی) و اشتیاق تحصیلی توان پیش بینی تغییرات سرزندگی تحصیلی، بصورت مثبت و تغییرات تعلل ورزی تصمیم گیری را بطورمنفی دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشانگر اهمیت سرمایه روانشناختی به عنوان یکی از مولفه های مهم روانشناسی مثبت نگر و نیز اشتیاق تحصیلی در کاهش تعلل ورزی در تصمیم گیرهای دانشجویان و افزایش سرزندگی تحصیلی آنان است. بنابراین ارائه آموزش هایی مبتنی بر سرمایه روانشناختی و ایجاد اشتیاق تحصیلی آنان در محیطهای آموزشی، منجر به کاهش فرسودگی تحصیلی و عملکرد بهتر دانشجویان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سرمایه های روانشناختی، اشتیاق تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، تعلل ورزی تصمیم گیری
  • مرتضی مرادی دولیسکانی *، رحیم مرادی، نسرین اوضاعی، مریم نوری صفحات 154-166
    مقدمه
    در استفاده از آموزش های الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی، کیفیت محتوای الکترونیکی و یادگیری آن ها موضوع مهمی به شمار می آید. هدف از انجام این پژوهش بررسی وضعیت اثربخشی کیفیت محتوای آموزش الکترونیکی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود.
    روش بررسی
    روش مطالعه توصیفی-پیمایشی، و جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1395-1394 به تعداد 55 نفر بود. باتوجه به محدود بودن جامعه پژوهش، از نمونه گیری به روش سرشماری استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تعیین اعتبار ابزار از روایی محتوایی، و پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ برای مولفه های آن به ترتیب برابر 73/0، 70/0، 85/0، 70/0، 72/0 و 65/0 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تی تک نمونه ای) استفاده گردید.
    نتایج
    در مولفه «اهمیت»، میانگین نمونه مورد نظر از میانگین فرضی با توجه به نقطه برش 80 درصدی به طور معناداری بیشتر می باشد(09/5=(54)t). اما در مولفه های دیگر، مانند مولفه «علاقه یادگیرنده» (89/3- =(54)t)، مولفه «سودمندی» (54/3- =(54)t)، مولفه «قابلیت یادگیری» (01/15- =(54)t)، و در نهایت مولفه «انعطاف پذیری» (48/2- =(54)t)، چون میانگین آنها از نمونه مورد نظر میانگین فرضی کمتر می باشد و معنادار نبودند.
    نتیجه گیری
    از میان مولفه های کیفیت محتوایی آموزش الکترونیکی، مولفه های «علاقه فراگیرنده»، «سودمندی»، «قابلیت یادگیری» و «انعطاف پذیری» وضعیت مطلوبی نداشتند، و فقط مولفه «اهمیت» دارای شرایط مطلوبی بود.
    کلیدواژگان: محتوای الکترونیکی، آموزش الکترونیکی، کیفیت محتوا، قابلیت یادگیری
  • لیلا سبزمکان، لیلا کیکاوسی آرانی *، شیوا حسینی، سارا علی اکبرپور صفحات 167-180
    مقدمه
    براساس نظریه یادگیری خود تنظیمی، مولفه های شناخت، انگیزش و کنش وری تحصیلی یک مجموعه در هم تنیده و مربوط به هم در نظر گرفته می شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه راهبرد های یادگیری خود تنظیمی و باور های انگیزشی با عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی بود جامعه آن را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال 1395 تشکیل دادندکه 352 نفر از دانشجویان با روش طبقه ای متناسب با سهم انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی ( MSLQ ) بود و برای اندازه گیری عملکرد تحصیلی از معدل نمرات دانشجویان استفاده شد. در تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 19 و آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه، تی مستقل و ضریب هم بستگی پیرسون استفاده شد.
    نتایج
    بین عملکرد تحصیلی و حوزه شناختی رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد (05/0 > p ) در حالی که حوزه ی فراشناختی با عملکرد تحصیلی رابطه ی معنی داری را نشان نداد. به طور کلی هر چقدر معدل دانشجویان بالاتر بود میانگین حوزه ی شناختی و میانگین باور های انگیزشی بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با طراحی مداخله آموزشی استراتژی های یادگیری خودتنظیمی و تقویت باورهای انگیزشی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز بتوان تاثیر بسزایی در پیشرفت تحصیلی دانشجویان گذاشت.
    کلیدواژگان: راهبرد های شناختی و فراشناختی، عملکرد تحصیلی، خودتنظیمی
  • سید حسین موسوی انیجدان، آرام تیرگر *، مصطفی پویاکیان، خدابخش جوانشیر، ایرج علیمحمدی، ایمان جهانیان، منیره پروانه صفحات 181-190
    مقدمه
    بی نظمی یا به عبارتی بهتر تاخیر یک تا دو هفته ای در آغاز هر نیمسال تحصیلی بواسطه عدم حضور دانشجویان یا اساتید در کلاس ها، یکی از معضلات بسیار متداول در اکثر دانشگاه های ایران است. این پژوهش با هدف بررسی علل بی نظمی در شروع نیمسال تحصیلی از دیدگاه کارشناسان آموزشی چند مرکز دانشگاهی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت مقطعی در نیمسال اول تحصیلی 95-94 در سه دانشگاه علوم پزشکی بابل، شهید بهشتی و ایران، در میان کارشناسان آموزشی چهار دانشکده پزشکی، دندانپزشکی، پیراپزشکی و بهداشت انجام پذیرفت. جهت جمع آوری داده از ابزاری محقق ساخته استفاده شد. روایی ابزار با اعمال نظر شش نفر از متخصصین و پایایی آن با روش آزمون- بازآزمون (82/0=r) مورد تایید قرار گرفت. برای پردازش داده از شاخص های آمار توصیفی استفاده شد.
    نتایج
    پردازش نظرات 42 نفر از کارشناسان حاکی از آن بود که اصلی ترین دلیل بی نظمی دانشجویان در اولین هفته آغاز ترم، تاکید دوستان همکلاسی به غیبت در کلاسها می باشد. البته به عقیده آنان، خلاء مقررات انضباطی و یا عدم جدیت در اجرای قوانین، بی میلی اساتید در برگزاری بموقع کلاس ها و همچنین عدم حضور و غیاب و یا عدم اعلام غیبت ها به آموزش از دیگر عوامل موثر می باشند.
    نتیجه گیری
    به عقیده کارشناسان آموزشی، از بین علل متعدد تعطیلی کلاس ها در آغاز هر نیمسال تحصیلی، عوامل منسوب به دانشجویان و اساتید از سهم بیشتری برخوردارند. بنابراین نیاز است تا از سوی مسئولان آموزشی برنامه ریزی و نظارت دقیق تری برای کنترل و جلوگیری از چنین رفتاری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: علل بی نظمی، برگزاری کلاس درس، آغار نیمسال، کارشناسان آموزشی، دانشگاه
  • عارف ریاحی * صفحات 191-207
    مقدمه
    افزایش روز افزون اطلاعات و پی بردن به ارزش و اهمیت آن در زندگی شخصی و حرفه‏ای افراد، معضل چگونگی دسترسی به اطلاعات را برای آنها به دنبال داشته و دسترسی به اطلاعات مورد نیازشان مهارت‏های خاصی را طلب می‏نماید. پژوهش حاضر با هدف بررسی رفتار اطلاعاتی و اطلاع‏یابی اینترنتی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران و شناسایی اهداف و موانع اطلاع‏یابی آنها صورت گرفته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر کاربردی و به روش پیمایشی توصیفی (مقطعی) صورت گرفته است. جامعه پژوهش مطالعه حاضر را تمامی 366 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران (دانشکده پرستاری ساری وبهشهر) تشکیل می‏دهند (سرشماری). برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق‏ساخته که در 5 بخش و 39 سوال طراحی شده، استفاده شده است. روایی پرسشنامه به تایید صاحب‏نظران و متخصصان حوزه رفتار اطلاعاتی و اطلاع‏یابی قرار گرفته و برای تایید پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، آمار توصیفی (میانگین وانحراف معیار)، آزمون‏ همبستگی و از نسخه 17 نرم‏افزار SPSS استفاده شده است.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که انجام تکالیف درسی (فعالیت‏های آموزشی) با میانگین 05/4، اصلی‏ترین هدف دانشجویان مورد بررسی برای کسب اطلاعات مورد نیازشان بوده است. همچنین «کتاب‏های درسی» و «مجلات تخصصی» با میانگین 10/4 و 91/3 به عنوان مهمترین منبع اطلاعاتی و «موتورهای جستجوی عمومی» به عنوان اصلی‏ترین کانال دسترسی به اطلاعات شناسایی شده است. به علاوه دانشجویان پرستاری «مشکلات تجهیزات دانشگاهی» را به عنوان مهمترین مانع در اطلاع‏یابی خود ذکر کردهاند.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
    نتیجه گیری
    دانشجویان پرستاری برای افزایش سطح کمی و کیفی اطلاعات مناسب و مرتبط با زندگی فردی، آموزشی و شغلی و حرفه‏ای خود نیاز به دریافت اطلاعات از طریق منابع و مجاری رسمی و معتبر دارند. برنامه ریزی و سیاست‏گذاری مناسب توسط مسئولان و مدیران دانشگاه علوم پزشکی مازندران در جهت تسهیل آموزش دانشجویان به منابع اطلاعات با گسترش و افزایش مجاری و کانال‏های اطلاعاتی می‏تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: اطلاعات، اطلاع یابی، رفتار اطلاعاتی، دانشجویان، پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی، مازندران
|
  • Tahere Sabouri Aghbulagh Rostam Khan, Masoomeh Imanipour *, Soleiman Ahmadi Pages 129-142
    Introduction
    The reasons for choosing a field of study, depending on the type of discipline and degree, are different. This study aims to explore the reasons of choosing and continuing post-graduate major in medical education from viewpoint of students and graduates.
    Method
    This qualitative research was conducted using content analysis method. Purposeful sampling was used for data collection. Semi-structured interviews were conducted with 17 post-graduation alumnus or students who were studying master degree of medical education.
    Results
    According to the results, choosing post-graduate major in medical education for continuing education was due to for main themes; "personal elements" including scientific-personality growth, specific motivators, and unspecific motivators; "systematic elements" including occupational requirements, career escaping, examination escaping, and essence and implementation process of educational programs and "social elements" including credentialism.
    Conclusion
    Although many factors play role in making decision to continue studying inmedical education, considering the diversity of factors such as entrance without an examination and ease of entry conditions in comparison with other disciplines, it seems that a review of the criteria and admission process in this program is required.
    Keywords: Major Selection, Post-Graduation, Medical Education, Content Analysis
  • Dariush Azimi *, Somaye Gadimi, Kazem Khazan, Shahriar Dargahi Pages 143-153
    Objectives
    Nursing students because of environmental work and study stress more exposed to academic problems and personal efficiency are reduced. The aim of this study was to explain The Role of Psychological Capitals and academic motivation in academic vitality and decisional procrastination in nursing students.
    Methods
    In this study correlation types, to conduct 150 member of university Azad Islamic of Ardebil in 95-96 years and were selected by systematic random and respond to decisional procrastination scale, academic vitality scale, academic motivation scale and psychological capitals were all high validity and reliability. Data was collected analyzed by SPSS 18 software and using regression .
    Results
    The results indicate that all components of psychological capital (hope, resiliency, optimism and self-efficacy) and academic motivation can predict changes in the academic vitality by positively and negatively changes in decisional procrastination.
    Conclusion
    The results highlight the importance of psychological capital as one of the important components of Positive Psychology and also academic motivation in reducing student's academic decisional procrastination and promote in academic vitality. Thus, providing trainings based on improving of psychological capital in academic environments will lead to reduction of academic burnout and will better academic performance in students.
    Keywords: Psychological Capitals- academic motivation- academic vitality-decisional procrastination
  • Morteza Moradi Doliskani *, Rahim Moradi, Nasrin Ozayi, Maryam Nouri Pages 154-166
    Introduction
    Using e-learning in medical universities grows fast and the quality of its content is considered an important issue. The aim of this study was to investigate the effectiveness of e-learning content of Faculty of Nursing and Midwifery at Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive study investigated all faculty members of Faculty of Nursing and Midwifery (n = 55) at Mashhad University of Medical Sciences in 2015-2016. Data were collected by a researcher made questionnaire. To determine the validity of the instrument, content validity was used and the reliability of the questionnaire with the Cronbach's alpha coefficient for its components was 0.73, 0.70, 0.85, 0.70, 0.72 and 0.65, respectively. To analyze the data, descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (One-Sample T test) were used.
    Result
    The components of "importance", according to 80 percent significantly higher (t (54) =4/90). but other components of the components "interest learner" (t=(54)-4/17), the factor of "usefulness" (t(54)=-321/5) component "ability to learn" (t(249)=17/01), and the components of "flexibility" (t(54)= -1/54, P>0/05), the average of the sample mean hypothetical (16) were less significant than harm.
    Conclusion
    Among the components of the quality of e-learning content; "interested learner", "usefulness", "ability to learn" and "flexibility" Not Favorable conditions, and only components of "importance" was eligible.
    Keywords: Electronic content, e-learning, content quality, ability to learn
  • Leila Sabz Makan, Leila Keikavoosiarani *, Shiva Hoseini, Sara Ali Akbarpor Pages 167-180
    Introduction
    Based on self-regulation learning theory, cognitive components are considered motivational and academic performance of a series of intertwined and related entities. This study investigated the relationship between self-regulated learning strategies and motivational beliefs and academic performance of students enrolled at Alborz University of Medical Sciences in 2016.
    Method
    :In this analytical cross-sectional study, 352 students at Alborz University of Medical Sciences studying in year 2016 were enrolled in the study through stratified random sampling. The Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) assessment device was used to collect data and the students’ average scores were used to assess the academic performance of Students intheir course works. The data were analyzed by SPSS-V. 19 software using descriptive statistics and ANOVA, t-test and Pearson correlation co-effiicients.
    Results
    There was a positive and significant correlation between the dimensions of cognitive learning strategy and academic achievement. (p
    Conclusion
    It seems that by designing educational intervention strategies for self-regulation learning and strengthening motivational beliefs in students of Alborz University of Medical Sciences, better academic achievements can be anticipated.
    Keywords: cognitive, metacognitive strategies, academic performance, self-regulation
  • Seyyed Hossein Mousavie Anijdan, Aram Tirgar *, Mostafa Pouyakian, Khodabakhsh Javanshir, Iraj Alimohammadi, Iman Jahanian, Monireh Parvaneh Pages 181-190
    Introduction
    Irregularity or delay in the beginning of classes at each semester, due to absence of students and/or professors, is a common problem in most Iranian universities. This study aimed to investigate the reason for irregularities at the beginning of each semester according to the viewpoints of educational experts.
    Method
    This cross-sectional study was carried out at three universities of medical sciences namely; Babol University of Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, and Iran University of Medical Sciences in the first academic semester of 2015-2016. This study investigated the viewpoints of educational experts working in four schools of medicine, dentistry, paramedicine, and public health using a researcher-made instrument. The instrument’s face validity was surveyed and confirmed by six faculty members and its reliability was tested by test-retest method (r=0.82). Descriptive statistics were used for data analysis.
    Results
    According to a forty-two member panel of educational experts’ opinions, the main reasons for academic irregularities at the beginning of each semester is students’ absence followed by weak disciplinary rules, lack of implementation of regulations, teachers’ reluctance to hold classes on time, as well as not completing roll calls and not passing them to the registrar’s office.
    Conclusion
    From the educational experts’ point of view, the factors related to students and teachers have greater effect on the recession of classes at the beginning of each academic semester. Therefore, a better planning for semesters and more control by authorities are required.
    Keywords: Causes, Irregularity, Educational experts, Classroom attendance, semester, University
  • Aref Riahi * Pages 191-207
    Introduction
    Information growth and recognition of its values is important in personal and professional life for everyone. Thus, it is important to learn special skills in information seeking process during formal education. This study aimed to examine information seeking skills of nursing students of Mazandaran University of Medical Science and their barriers to access needed information.
    Method
    This In this cross sectional study, all 366 nursing student of Mazandaran University of Medical Science (Nasibeh Faculty of Nursing in Sari and Behshahr) were interviewed. We use a self-administered questionnaire consisted of five sections and 39qustions, to collect data. The questionnaire face validity was approved by Information behavior specialists and its reliability was assured by test retest. We used SPSS V17.0 for descriptive statistics and coloration test
    Results
    Findings of this study shows that the most important motivation of the students to access and search information was "doing homework. We found that books and "Journals" with average score of 4.10 and 3.91 and general search engines" as the most important ways to access to information. University equipment shortage" mentioned by nursing students as the main challenges their information seeking process.
    Conclusion
    This study shows that nursing students needs to receive information from the formal and valid channels related to their personal, educational, and professional life. More planning and providing infrastructure is needed for students to access their needed information.
    Keywords: Information, Information seeking, Information behavior, Student, Nursing, Mazandaran University of Medical Science