فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1386)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1386)

  • 60 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمشید آیت اللهی، محمدحسین میرشمسی، سیدمهدی حسین زاده صفحات 1-7
    مقدمه
    دیدگاه های استادان راهنمای دانشکده پزشکی در مورد اهمیت و مشکلات موجود در روند اجرایی پایان نامه های پزشکی اهمیت زیادی دارد. زیرا دانستن این نکات برنامه ریزان را با نقاط ضعف و قوت شرایط موجود آشنا و امکان بهبود شرایط اجرای آن را فراهممی سازد. بدین سبب مطالعه ای با هدف تعیین دیدگاه های استادان راهنما در مورد مشکلات روند اجرای پایان نامه ها در دانشکده پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد.
    روش برسی: در این مطالعه توصیفی - مقطعی تعداد 119 نفر از استادان راهنمای دانشکده پزشکی مورد سوال قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید. پرسشنامه ها در بیمارستانهای آموزشی، مطب ها و دانشکده پزشکی توزیع و سپس جمع آوری گردید و نتایج با نرم افزار SPSS بررسی شد. یافته های پژوهش به صورت توزیع فراوانی نسبی و انجام آزمون Tو ANOVA تحلیل گردید.
    نتایج
    در مجموع 3/42% افراد مورد مطالعه، وجود پایان نامه را در دوره پزشکی عمومی لازم می دانستند. همچنین بر اساس نتایج این تحقیق، مهمترین مشکلات اجرایی پایان نامه از نظر استادان راهنما دسترسی به استادان راهنمای آمار، تامین بودجه مناسب و اختصاص زمان مناسب برای راهنمایی دانشجویان می باشد.
    نتیجه گیری
    با اینکه نزدیک به نیمی از استادان وجود پایان نامه را لازم می دانستد اما باید اذعان کرد که روند اجرای پایان نامه های پزشکی همراه با مشکلات متعددی است وتنها با شناخت و برنامه ریزی صحیح می توان آنها را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: پایان نامه، پزشکی، استادان راهنما، یزد
  • امیرحسین امینیان، اقدس قمی زاده صفحات 8-14
    مقدمه
    یکی از عوامل مهمی که می تواند موجب افزایش انگیزه و پیشرفت تحصیلی دانشجویان شود، داشتن مهارتهای مطالعه و یادگیری است.بیشتردانشجویان برای مطالعه و یادگیری کوشش زیادی می کنند اما چون در مهارت مطالعه و یادگیری ضعیف هستند بسیاری ازکوششهای آنها به هدر می رود. پژوهش حاضر در این راستا با هدف مقایسه دانشجویان موفق و ناموفق از نظر شیوه های مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی – تحلیلی است. جامعه این پژوهش را دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی یزد تشکیل می دادند که از میان آنها ده درصد از دانشجویان پزشکی و غیر پزشکی (پرستاری، مامایی) سالهای دوم، سوم و چهارم که بالاترین و پایین ترین معدل دانشگاهی داشتند به عنوان دانشجویان موفق(46:n) و ناموفق (45:n) به صورت سرشماری به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن(توسط سه نفر از متخصصین یادگیری)وپایایی آن از طریق آزمون – آزمون مجدد به فاصله دو هفته برروی 30 نفرازدانشجویان(765/.=r) موردتایید قرار گرفته بود جمع آوری شد.اطلاعات به دست آمده با استفاده ازروش آزمون معنی دار بودن تفاوت میانگین های دوگروه مستقل وهمبستگی پیرسون وبه وسیله نرم افزار SPSS موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان داد که بین دانشجویان موفق (یعنی دانشجویانی که از نظر معدل کل دانشگاهی جزو ده درصد بالا بودند)ودانشجویان ناموفق (یعنی دانشجویانی که از نظر معدل کل دانشگاهی جزو ده درصد پایین بودند)از نظرمعدل دیپلم (21/17 در برابر 39/13) و معدل دانشگاهی(18 در برابر 74/11) تفاوت قابل ملاحظه ای وجود دارد.همچنین دانشجویان موفق در مقایسه با دانشجویان ناموفق علاوه بر این که شیوه های موثرتری برای مطالعه ویادگیری (استفاده از روش پس ختام، سازمان دادن مطالب، خواندن فعال، طرح سئوال و خواندن برای یافتن پاسخ) به کار می برند،از عادات تحصیلی (برنامه ریزی درسی، حضور فعال در کلاس درس، مطالعه قبل از حضور در کلاس، مطالعه بعداز تدریس) بهتری برخوردارند.
    مقایسه دانشجویان موفق و نا موفق پزشکی وغیر پزشکی از نظر شیوه های مطالعه و معدل دیپلم از دیگر یافته های این پژوهش بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، ضرورت آموزش مهارتهای مو ثر مطالعه ویادگیری به دانشجویان به ویژه دانشجویانی که با افت یا شکست تحصیلی مواجهند کاملا محسوس است و به عنوان یک اقدام مهم آموزشی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دانشجویان موفق و ناموفق، موفقیت تحصیلی، شیوه های موثر مطالعه و یادگیری
  • طاهره سلیمی، لیلی شهبازی، سید حسین سیدحسنی، محمدحسین احمدیه، حسین کریمی، محمدحسن دهقانپور صفحات 15-23
    مقدمه
    افت تحصیلی از مشکلات عمده حین تحصیل برخی از دانشجویان است که می تواند باعث مشروط شدن آنان و بروز مشکلات بعدی گردد. در بروز این مشکل عوامل متعدد و پیچیده ای دخالت دارند که ریشه کن کردن آنها نیازمند شناسایی این عوامل و همکاری و هماهنگی بین سازمان های مرتبط است. شناخت این عوامل وهمچنین سعی در ریشه کن کردن نسبی یا مطلق آنها می تواند منجر به افزایش کیفیت یادگیری در دانشجویان شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر مشروط شدن دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد صورت گرفته است.
    روش کار
    نوع مطالعه توصیفی تحلیلی گذشته نگر بوده و کلیه دانشجویان مشروط شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد (40 نفر) و تعداد 5/1 برابر آنان از دانشجویان هم کلاس و هم جنس آنان نیز به عنوان گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفته اند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه عوامل موثر بر مشروط شدن از دیدگاه دانشجویان مشروطی و غیر مشروطی صورت گرفته است که توسط خود آنان تکمیل گردیده است. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شده است.
    نتایج
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بین دانشجویان مشروط و غیر مشروط از نظر سن، وضعیت تاهل، سهمیه ورودی به دانشگاه (1 000/0p=) داشتن هم اتاقی (004/0p=) و وجود بحران در خانواده (04/0p=) تفاوت معنی دار آماری وجود دارد. بدین معنی که بیشتر دانشجویان مشروط دارای میانگین سنی بالاتر، متاهل، دارای سهمیه بوده و در طی سال گذشته با هم اتاقی زندگی می کرده و دارای بحرانی در خانواده نیز بوده اند. بیشتر دانشجویان مشروطی پسر بودند که به علت ضعف در دروس تخصصی مشروط شده اند. از دیدگاه دانشجویان مشروطی مهمترین عوامل ایجاد مشروطی در آنان به ترتیب دوری از خانواده، بی برنامگی خود فرد، شاغل بودن، طراحی نامناسب سوالات امتحانی پایان ترم، کمبود وقت امتحان، بیماری فرد و انگیزه نداشتن بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش و پژوهش های مشابه قبلی صورت گر فته در این زمینه که نشانگر تفاوت معنی دار آماری در وجود بسیاری از عوامل مشروط شدن در دوگروه مشروطی وغیر مشروطی شرکت کننده در پژوهش بوده است، بنظر می رسد توجه و رسیدگی به دانشجویان متاهل، تقویت بنیه علمی دانشجویان دارای سهمیه، پذیرش بومی دانشجویان و توجه بیشتر به وضعیت خوابگاه های دانشجویی می تواند باعث کاهش میزان مشروطی در دانشجویان گردد.
    کلیدواژگان: مشروط شدن، دیدگاه، دانشجو
  • فاطمه عزالدینی، محمدعلی بهناز، وحید سرایش صفحات 24-30
    مقدمه
    به موازات رشد روزافزون کاربرد اشعه X، مسئولیت حرفه ای ایجاب می کند که دندانپزشک اطلاعات کافی و صحیح از تجویز رادیوگرافی، به منظور تشخیص صحیح و حداقل دوز دریافتی بیمار، داشته باشد. هدف کلی این تحقیق بررسی سطح آگاهی دندان پزشکان استان یزد در زمینه تجویز صحیح انواع رادیوگرافی است.
    روش بررسی
    برای انجام این مطالعه توصیفی- مقطعی به 134 دندان پزشک شاغل در استان یزد- که در برنامه های مدون بازآموزی شرکت کرده بودند- مراجعه و پرسشنامه های تنظیم شده بین دندان پزشکان توزیع و پس از تکمیل جمع آوری شد. بدین ترتیب سطح آگاهی دندان پزشکان در 10 زمینه مختلف از تجویز صحیح رادیوگرافی ارزیابی شد و در هر یک از زمینه ها آگاهی بر حسب جنس و همچنین مرتبه تحصیلی (متخصص یا عمومی) مقایسه گردید.
    نتایج
    براساس نتایج به دست آمده آگاهی دندان پزشکان در زمینه تجویز صحیح رادیوگرافی های پانورامیک، پری اپیکال، توموگرافی رایانه ای و MRI خوب بود و در زمینه تجویزصحیح رادیوگرافی های اکلوزال، افراد مستعد به پوسیدگی، افراد مبتلا به بیماری پریودنتال و ارزیابی وضعیت رویشی و جوانه دندانها متوسط بود اما در زمینه بایت وینگ و افراد غیرمستعد به پوسیدگی ضعیف بود.
    از طرفی نتایج به دست آمده نشان داد که در هیچ یک از زمینه ها اختلاف معنی داری بین آگاهی دندان پزشکان مرد و زن وجود ندارد. با بررسی آگاهی بر حسب مرتبه تحصیلی اطلاعات حاکی از آن بود که آگاهی دندان پزشکان متخصص بسیار بیشتر از آگاهی دندان پزشکان عمومی بود و به جز در زمینه تجویز صحیح رادیوگرافی در افراد مستعد به پوسیدگی، اختلاف معنی دار بین آنها وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یکی از موثرترین راه های کاهش خطرات احتمالی اشعه X، جلوگیری از انجام رادیوگرافی های غیرضروری است.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی، رادیوگرافی، رادیولوژی فک و صورت
  • علی اکبر واعظی، محمد حسینی، حسین عقیلی، محمدرضا میرجلیلی صفحات 31-38
    مقدمه و هدف
    متداول ترین آزمون عینی مورد استفاده در علوم پزشکی آزمون چند گزینه ای است. این نوع آزمون هم از نظر یکنواختی سوالها وهم به سبب حساسیت کم در مقابل حدس زدن کورکورانه وهم از لحاظ سهولت تصحیح پاسخنامه ها بهترین نوع آزمونهای عینی است. هدف از این مطالعه تعیین میزان رعایت قواعد تهیه سوالات چند گزینه ای درسوالات پایان ترم اعضای هیئت علمی ومدرسان دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی بود که بر سوالات امتحانی پایان ترم 187 نفر از اعضای هیئت علمی ومدرسان - دانشگاه که درپایان ترم، دانشجویان خود راباسوالات چند گزینه ای ارزیابی نموده بودند- (187) نفر انجام شد.جمع آوری اطلاعات با استفاده از چک لیست طراحی شده از سوی اعضای مرکز مطالعات وتوسعه آموزش پزشکی دانشگاه حاوی اطلاعات دموگرافیک عضو هیئت علمی وموارد چگونگی تطبیق سوالات چندگزینه ای پایان ترم با قواعد طراحی این گونه سوالات انجام شد و پس از دسته بندی اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که از 187 نمونه 1/79 درصد (148 نفر) مرد وبقیه زن بودند وبیشترین تعداد نمونه ها از دانشکده پزشکی (بالینی) 2/41 % (77 نفر) وکمترین از دانشکده بهداشت 8 درصد (15) نفر بودندتوزیع فراوانی نمره ها درنمونه ها شامل 6/24% (46 نفر) خوب و 8/66 درصد(125) نفر متوسط و 6/8 درصد (16 نفر) ضعیف بود بیشترین درصد نمره های خوب مربوط به دانشکده پرستاری ومامائی 4/30 درصد وکمترین درصد نمره های خوب مربوط به دانشکده پیراپزشکی 6/5 درصد بود همچنین بیشترین نمره متوسط مربوط به دانشکده پیراپزشکی 3/83 درصدوکمترین آن مربوط به دانشکده دندانپزشکی 46 درصد و بیشترین میزان نمره ضعیف نیز مربوط به دانشکده دندانپزشکی 16 درصد وکمترین میزان دانشکده پزشکی (بالینی) 2/5 درصد بود.
    بحث: باتوجه به اهمیت نقش ارزیابی درفرآیند آموزش و تحکیم وتثبیت آموخته های دانشجویان در امتحانات پایان ترم، ارائه سوالات استاندارد ومنطبق با قواعد طراحی سوالات چند گزینه ای اجتناب ناپذیر است که برای نیل به این هدف، لازم است اعضای هیئت علمی آموزشهای ضروری را فرا گیرند و همچنین شایسته است که مراکز مطالعات وتوسعه آموزش پزشکی کشور درزمینه بررسی سوالات چند گزینه ای و ارائه بازخورد بررسی سوالات به آنان همت گمارند.
    کلیدواژگان: سوالات چند گزینه ای، قواعد طراحی سوال، سوالات پایان ترم
  • حمیدرضا منصوریان، هنگامه زندی صفحات 39-46
    مقدمه
    چون هدف نهایی آموزش مداوم تغییر در رفتارحرفه ای پزشکان است بر آن شدیم تا دیدگاه های پزشکان عمومی درمورد روش های مختلف اجرای برنامه های آموزش مداوم، انواع برنامه ها ونیز شیوه های مختلف ارزیابی برنامه را بررسی کنیم تا با استفاده از نتایج آن بتوانیم فعالیتهای آموزش مداوم را بگونه ای تدوین نمائیم که مورد قبول واستفاده کلیه فراگیران واقع شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی تعداد 122 نفر پزشک عمومی مشمول قانون آموزش مداوم استان یزد به طور تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه ای شامل سوالاتی درخصوص مناسب ترین روش اجرا، انواع برنامه های مورد ترجیح ایشان ونیز مطلوب ترین روش ارزیابی برنامه ها، توزیع و بعد از تکمیل جمع آوری گردید واطلاعات در محیط نرم افزار SPSS به کامپیوتر داده شد.
    یافته ها
    از 121 پزشک عمومی مورد مطالعه 4/69% مرد و 2/43% دارای مطب بودند و 1/64% درشهریزد فعالیت داشتند. به نظر 2/36% از پزشکان، آموزش غیر حضوری مناسب ترین روش اجرا بوده است و 4/28% انان نیز آموزش حضوری از طریق سخنرانی را ترجیح دادند.
    1/26% از آنان درمیان انواع برنامه های آموزش مداوم، خود آموزی و 8/21% نیز کارگاه و برنامه مدون را ترجیح دادند. بنظر 2/48% از پزشکان پرکردن برگه ارزشیابی مطلوب ترین روش ارزیابی برنامه بوده و 9/20% از آنان نیز با پروژه تحقیقاتی درخصوص برنامه موافق بودند.
    نتیجه
    با توجه به نتایج به دست آمده شیوه های اجرای برنامه های آموزش مداوم نیاز به بازنگری داشته و باتوجه به مشغله زیاد پزشکان و به منظور تعطیل نشدن فیلدهای درمانی، رواج هرچه بیشتر روش های غیر حضوری مانند خودآموز و نیز برای حل مشکلات حرفه ای آنان برنامه های عملی مانند کارگاه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم، ارزیابی برنامه ها، روش اجرا، پزشکان عمومی
  • محمدحسین باقیانی مقدم، محمدحسن احرام پوش، شهره شکاری، حسین کریمی صفحات 47-52
    مقدمه
    هرچند یادگیری انسان به تمامی براساس برنامه ریزی نیست، ولی کلاس درس یکی ازواحدهایی است که درآن تجربه آموزشی به صورت طراحی شده انجام می گیرد. انجام فعالیت ها دررسیدن به هدف های برنامه، بستگی به طرح ریزی مناسب وقبلی دارد. این که چه اعمالی، درچه مواقعی، کجا، توسط چه کسانی، برای چه گروه هایی، درچه مدتی، با چه بودجه ای وبا کدام روش ها ووسایل باید انجام گیرد درارتباط با نیازهای نظام آموزشی است که درنتیجه، ابتدا باید نیازهای نظام آموزشی را سنجید وبراساس آن ها برنامه ریزی نمود.
    دست اندرکاران حرفه تعلیم وتربیت، آموزگاران ومربیان، طراحان اولیه نظام یادگیری هستند که دررویکرد وظیفه طراحی با 5 نوع مشکل اساسی مواجه می شویم، که این مشکلات عبارتنداز: 1- مشکل هدایت2- مشکل ارزشیابی3- مشکل محتوا وتوالی4- مشکل روش5- مشکل محدودیت ها که درصورت مرتفع شدن این مشکلات، کارآموزی ازلحاظ کیفیت ارتقاء می یابد ویادگیری عملی صورت می گیرد.
    هدف
    تعیین دیدگاه کارکنان شاغل درمراکز بهداشتی درمانی که به نحوی با کارآموزان دانشکده بهداشت همکاری می نمایند درزمینه مشکلات کارآموزی دانشجویان.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی- مقطعی(Cross- Sectional) بود که 93 نفر ازکارکنان مراکز بهداشت که با دانشجویان درکارآموزی همکاری دارند وحداقل مدرک کاردانی داشتند،به طور سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند.اطلاعات مورد نظر ازطریق پرسشنامه 35 سوالی شامل،6سوال دموگرافیک و29 سوال مرتبط با مشکلات آموزشی جمع آوری گردید. اطلاعات با استفاده ازنرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    داده ها نشان داد که 48% کارکنان مرد و52% زن بودند.حدود 90% از آن ها معتقد بودند رشته تحصیلی آن ها با دانشجویانی که به آن ها معرفی می شوند، هماهنگی دارد. حدود 22% ازکارکنان علاقه ای به همکاری با دانشجویان دانشکده نداشتندو90% کارکنان انتظار تشویق ازدانشکده داشتند.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که مربیان درکلیه زمینه ها بامشکل روبه رو هستندونیاز به راهنمایی های آموزشی درزمینه اجرای فعالیت های محول شده، دارند.دراین مورد لازم است دانشکده با آنان همکاری وهمچنین ایشان راراهنمایی کند. ومشکلات آن ها را حل نماید.
    کلیدواژگان: کارکنان، مشکلات آموزشی، کارآموزی
|
  • Ayatollahi J., Mirshamsi M.H., Seyed Mehdi Hoseini Zade Pages 1-7
    Introduction
    It is important to know the viewpoints of supervisors about different issues and problems in preparing dissertations (as a mandatory course) in general medicine (MD) program such as the objectives of the course, improving learning methods, problems of the practical phase, and their ideas about the course efficacy. This study explores supervisors’ views concerning the thesis process and its related problems in Shaheed Sadoughi University of Medical Sciences.
    Methods
    In total 119 academic members as supervisors from medical school participated in this cross sectional descriptive study. A self administered questionnaire, which proved to be valid and reliable, was used for data collection. The questionnaires were completed individually in the participants’ office or school. SPSS software was used for data analysis. Results were analyzed according to the frequency distribution of variables and compared by t-test and ANOVA.
    Results
    Of those 42.3% of supervisors believed that thesis is necessary for Medical students but according to the supervisors, the most important problems were access to statistical guide masters allocating appropriate budget, and suitable time's allocation for student's guidance.
    Conclusion
    Our results showed that dissertations in general medicine program are facing some problems, and revising the course plane may improve the quality of dissertations.
    Keywords: Thesis project, medical education, medical student, supervisors
  • Aminian A.H., Ghomizadeh A Pages 8-14
    Introduction
    studying and learning skills are the most important abilities that can increase educational motivation and improvement. Most students did not meet success during educational period due to the poor skill ability in learning and studying. This research has carried out in order to compare the successful and unsuccessful students in related to the study's methods in Yazd medical university.
    Methods
    This is a descriptive-analytical research. The participants of this study were medical, nurse and midwifery students of Yazd medical university. Successful student (SS) and unsuccessful (USS) was defined as 10 % of upper part of highest (n=46) and 10 % of lower part of lowest (n=45) average university, respectively and recruited in this study. The data of this research were been collected by questionnaire. Its reliability proved by three learning specialists and its validity was determined using test-retest at the intervals of two weeks on 30 students (r=0.765) data analyzed by SPSS software using Pearson correlation and t- test.
    Results
    There was a significant difference between two groups according to their average in diploma (17.21 vs 13.39) and university average (11.74 vs 18) in SS and USS groups, respectively. The SS comparing to unsuccessful ones had an effective method for studying (using the pq4r method, organizing the topics, active reading, question setting and reading for getting the answers) and have a better studding habits (studying time table, being active at class, studying before class, studding after class) as well.
    Conclusion
    Our results showed that it is necessary to design educational effective skills for training and studying especially in students who had a pervious educational failure.
    Keywords: successful, unsuccessful students, educational success, effective studying, learning methods
  • Salimi T., Shahbazi L., Seyed Hasani S.H., Ahmadieh M.H., Karimi H., Dehghanpour M.H. Pages 15-23
    Introduction
    University's students are faced with a lot of problems such as dropout. There are many factors to happen and by destroyed. Aim of this study was to determine the student's opinions about most effective factors for academic dropout in Shahid Sadoughi University.
    Methods
    This is a descriptive – analytic study. In total 40 students who had dropped out and 60 students who had not dropout, in their academic curriculum, were enrolled in the study. A questionnaire contains questions related to the demographic & effective features, which completed by each student.
    Results
    There was a significant difference between two groups for age, marriage status, condition level at the entry time (p=0.000) from statically point of view in the age, The marriage status, quota (p=0.000), who the students live with (p=0.004), and crisis in family (p=0.04). The students that dropout were often older, married, with specific quota, live with roommates, and with crisis in family.These students were often boys and dropped out in special courses. The opinions of dropped out students about the importance effective factors for academic dropout were faraway from family, lack of program, be employed, inappropriate questions of examinations, shortage of time examinations, diseases, and less motivation.
    Conclusion
    According to the results of this study and other related studies, it is recommended that the heads of educational units increase their attention to importance effective factors for academic dropout, including married students with specific quota and the roommate situation.
    Keywords: dropout, opinion, student
  • Ezoddini Ardakani F., Behnaz M.A., Sarayesh Pages 24-30
    Introduction
    With the increasing usage of X rays, professional responsibility entails dentists to have sufficient and correct knowledge about prescription of radiographies in order to correctly diagnose and minimally expose patients to radiation. The aim of this study was to assess the awareness levels of dentists in Yazd in term of correct prescription of radiographies.
    Method
    In this descriptive, cross sectional study, specially formatted questionnaires were filled by 134 dentists. Their knowledge in 10 various fields for correct prescription of radiographies was evaluated and compared in each field on the basis of gender and educational status.(General, specialists)
    Results
    According to the results, knowledge levels about correct prescription of panoramic, periapical radiographies, CT and MRI was good, while that for occlussal radiographies, patients prone to caries, patients with periodontal diseases, evaluation of growth condition and dental crypts was moderate. In addition, it was weak for bitewing radiographies and in patients not prone to caries. There was no significant difference in awareness levels according to gender. The awareness level of specialists was much higher than that of general dentists except in cases of patients prone to caries where the difference was not significant.
    Conclusion
    One of the most effective means for reducing probable risks of radiation is abstention from prescription of unnecessary radiographies.
    Keywords: Dentistry, radiography, maxillofacial radiology
  • Vaezi A.A., Hosseini M., Aghily H., Mirjalili M.R. Pages 31-38
    Introduction
    Exam with Multiple-choice question is one of the most objective tests applied in medical science. This type of exam is considered as one of the best existing methods of testing because of several reasons such as homogeneity of the questions, low susceptibility for blind guess, and easiness of the scoring. The goal of this study is to find out the extent which the members of scientific board and the professors of Yazd Medical University of Shahid Sadoughi follow the multiple-choice test-making rules while preparing the questions for final exams.
    Methods
    This is a descriptive study one which was administered on the questions of 187 of the members of scientific board and the university professors who had evaluated their students by multiple-choice questions. The data was gathered using the check list designed by the members of medical education center including demographic information of the scientific board member and the items on how to adapt multiple-choice questions to making rules of these questions. Finally the gathered data was analyzed by SPSS software.
    Results
    The results showed that 79.1% (148 persons) of the 187 subjects were males and the rest were females. The highest number of the subjects was from Medical University (clinical) (41.2% or 77 persons) and the lowest was from public health (8% or 15 persons). The distribution of the scores by ordinal scale included 24.6(46 persons) as good, 66.8% (125 persons) as intermediate and 8.6 (16 persons) as poor. The highest percentage of good scores belonged to nursery and midwifery faculty (30.4%) and the lowest belonged to paramedical faculty (5.6%). Besides paramedical faculty (83.3%) possessed the highest intermediate score (83.3%) and the faculty of dentistry possessed the lowest one. Finally, the highest low score belonged to dentistry faculty (16%) and the lowest was for Medical faculty (5.2%)(clinical).
    Discussion
    Due to the significant role of evaluation in the process of teaching, fortifying and stabilizing what the students have learnt in final exams, preparing standard questions under test making rules is something inevitable. Therefore, instruction of the scientific board members is an essential issue in order to achieve this goal. And it is recommended that education development centers do their best to investigate the multiple-choice questions and offer the required feed-back to them.
    Keywords: Multiple, choice questions, test, making rules, final exam questions
  • Mansourian H.R., Zandi H. Pages 39-46
    Introduction
    Because of the ultimate goal of continuous medical education is to improve outcome for patients by changing doctors practice behaviors, we evaluated the General Practitioner's view points on different methods for performing of CME programs, different presentation formats and methods of evaluation of programs.
    Methods
    A descriptive cross-sectional study was designed which was carried out on 121 General Practitioners’ (GP) view points on the suitable method for performing of CME programs, different presentation formats and the desired method for evaluation of programs were been completed. The data analyzed by appropriate statistical tests using SPSS.
    Results
    Of 121 GPs, 69.4% of them were male, 43.2% were working in private sector and 64.1% of them were working in Yazd city. Of those 36.2% preferred individualized programs and 28.4% of them, face-to-face programs (live lectures). Of different presentation formats, 26.1% of the GPs preferred self-teaching programs and it was 21.8% for workshop and organized programs. In addition, 48.2% of them preferred the completion of the questioners for evaluating of programs.
    Conclusion
    Regarding our results, we need to revise the methods for performing and formats of CME programs and individualized programs (self-teaching publications) will make participation in CME easier for occupied physicians. In addition, we recommend workshop for solution of their professional problems
    Keywords: CME, evaluation, methods of performance, General Practitioners
  • Baghiani Moghadam M.H., Ehrampoosh M.H., Shekari Sh, Karimi H. Pages 47-52
    Introduction
    However human learning is by not only designing, but also classes are important unit, which educational experiment will be do in designing. Using need assessment it is possible to determine a logical order of actions must be done. These could be considered as when, where, who, what groups, what budgets, methods and device. The trainers are primary designer of the system. They perhaps facing with five different problems are: 1) Leading, 2) Evaluation, 3) Content and average, 4) Methods and 5) Limitation. If a trainer can resolve these problems, his learning quality will be promoted.The aim of this study was to determine trainer's problem and the way for solving.
    Methods
    A cross-sectional study was carried out. In to be 92 trainers related in the study who was working in high school (48% men & 52% women). A questionnaire was designed with two type's questions. First part includes 6 demographic questions and second 29 questions about educational problems of trainers. The data were analyzed by SPSS for windows.
    Results
    The data showed that the 90% of trainers believed that their educational background right related to the courses of their students. About 22% had not any more interest for collaboration with school to be involved in education program. More than 90% of trainers asked the money for educating the students.
    Discussion
    The results showed that the trainers have difficulty to do their activities better than now. It is necessary the health school collaborate with them.
    Keywords: trainers, educational difficulties, training in field, methods