فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1386)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1386)

  • 68 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهناز مجاهد، خدیجه نصیریانی، طاهره سلیمی، مهسا خدایاریان صفحات 1-8
    مقدمه
    آموزش بالینی به لحاظ اهمیت تربیت نیروهای انسانی ماهر و متخصص، قلب آموزش رشته های علوم پزشکی است. برای دستیابی به هدف فوق باید کیفیت آموزش را ارتقاء داد که این امر مستلزم ارزشیابی مستمر آن می باشد. در این راستا اتخاذ استراتژی آموزشی مناسب توسط مربیان بالینی توانمند، منجر به بهبود برآیندهای آموزش بالینی می شود. این پژوهش با هدف ارزیابی نحوه یادگیری مهارتهای بالینی و موانع آن از دیدگاه فارغ التحصیلان مامایی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی مقطعی روی 140 نفر کارشناس مامایی شاغل استان یزد با حداقل 6 ماه سابقه کار با استفاده از پرسشنامه متشکل از مشخصات دموگرافیک و گویه های مربوط به تعیین سطح مهارتهای رایج بالینی، راه ها و موانع یادگیری مهارت های فوق انجام شد. پرسشنامه ها پس از تکمیل با نرم افزار آماری Spss تحلیل گردید.
    نتایج
    سطح مهارتهای رایج بالینی اکثریت نمونه ها (5/56%) در سطح خوب، 7/30% در سطح متوسط و 8/12% در سطح ضعیف قرار داشت. آزمونهای آماری بین سطح مهارت بالینی نمونه ها با سن، بخش و سابقه کار بالینی اختلاف معنی داری نشان داد. در بررسی راه های کسب مهارتهای بالینی در 4/46% موارد یادگیری توسط مربی و موانع یادگیری مهارتهای بالینی مواجه نشدن با کیسهای مربوطه در زمان دانشجویی (3/69%) و آموزش عملی ناکافی (6/68%) عنوان گردید.
    نتیجه گیری
    هر چند مهارت بالینی فارغ التحصیلان در سطح خوب قرار داشت اما ضرورت بهسازی آموزش بالینی و اجرای برنامه های آموزش مداوم جهت کنترل و تضمین کیفیت مراقبتها احساس می گردد. همانطور که نمونه های پژوهش گزارش نمودند یادگیری مهارت بالینی در بیشتر موارد، توسط مربی بوده و موانع یادگیری مواجه نشدن با موردهای مربوطه در زمان دانشجویی و اثربخش نبودن آموزشها عنوان شده بود. لذا با برقراری توازن بین پذیرش دانشجو، نیازهای جامعه و امکانات موجود آموزشی شاهد ارتقاء کیفیت مراقبت ها خواهیم بود.
    کلیدواژگان: موانع یادگیری، نحوه یادگیری، آموزش بالینی مامایی
  • معصومه دل آرام صفحات 9-15
    مقدمه
    ارزشیابی دانشجو یکی از مهمترین ارکان برنامه ریزی آموزشی قلمداد می گردد. یک ارزشیابی موثر نه تنها در تمایز دانشجویان نقش بسزایی دارد، بلکه به مدرس نیز در ارزیابی فعالیتهای خود کمک می کند و بر اساس آن می توان راهکار مناسبی را در جهت حل مشکلات برنامه آموزشی ارائه نمود.به همین منظور نحوه ارزشیابی دانشجویان توسط اعضای هیات علمی و کادر آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد در سال تحصیلی 87-86 مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    این بررسی یک پژوهش توصیفی است و جامعه مورد مطالعه آن را کلیه اعضای هیئت علمی و کادر آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد در سال تحصیلی87-86 تشکیل داده اند که بصورت سر شماری وارد مطالعه شده و در نهایت 122 نفر مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه خود ساخته ای بود که جهت تعیین روائی آن از نظرات کارشناسان استفاده شد و و پایائی آن نیز با استفاده از آزمون مجدد (79/0 r=) مورد تائید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss و آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آماراستنباطی(ضریب همبستگی پیرسون) انجام شده و میزان 05/0>P از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    4/69 درصد از واحد های مورد پژوهش ازارزشیابی تکوینی و پایانی، 2/16 درصد فقط ازارزشیابی پایانی و 4/14 درصداز ارزشیابی آغازین، تشخیصی، تکوینی و پایانی جهت ارزشیابی دانشجویان استفاده می کردند. بیشترین آزمونهای مورد استفاده آزمون تشریحی و چند گزینه ای بود. 3/88 درصد واحد های مورد پژوهش، مهمترین ملاک ارزشیابی خود را آزمون پایان ترم می دانستند. تنها2/44 درصد در ارائه دروس خود همیشه از طرح درس استفاده می کردند و2/38 درصد آزمون میان نرم برگزار می کردند. بین میانگین واحد های تدریس شده و برگزاری امتحان میان ترم، رابطه معنی داری وجود داشت و افرادی که واحد بیشتری تدریس کرده بودند، بیشتر هم آزمون میان ترم برگزار کرده بودند (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بیشترین روش تدریس مورد استفاده توسط اعضای هیئت علمی و کادر آموزشی دانشگاه، روش سخنرانی به همراه پرسش و پاسخ بود. کمتر از 50 درصد از طرح درس و آزمون میان ترم استفاده می کردند و مهمترین ملاکهای ارزشیابی به ترتیب آزمون پایان ترم، حضور فعال و مشارکت دانشجو در کلاس درس و حضور و غیاب بود. ارزشیابی تکوینی و پایانی بیشترین روش ارزیابی مورد استفاده اساتید بود. طراحی سئوالات امتحانی بصورت چهار گزینه ای و معمولا قبل از امتحان صورت می گرفته است. استفاده از طرح درس، برگزاری آزمون میان ترم و انتخاب سئوالات امتحانی در زمان تدوین طرح درس، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نحوه ارزشیابی، دانشجو، اعضاءهیئت علمی، دانشگاه علوم پزشکی
  • شهرام براز پردنجانی، مریم رستمی، محمدرضا لوری زاده صفحات 16-26
    مقدمه
    ارتقاء کیفیت آموزش بالینی، مستلزم بررسی مستمر وضعیت موجود، شناخت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف است. هدف این مطالعه تعیین وضعیت آموزش بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران از دیدگاه دانشجویان پرستاری مامایی می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی در سال 84-83 از کلیه دانشجویان ترم آخر کارشناسی پیوسته پرستاری و کاردانی مامایی به تعداد 250 نفر درخواست شد که پرسشنامه ای 36 گزینه ای را به صورت خود ایفا تکمیل نمایند. داده ها با نرم افزار SPSS و به صورت توزیع فراوانی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    مهم ترین نقاط قوت آموزش بالینی به ترتیب عبارت بودند از: برخورد مناسب مربی با دانشجو، حضور به موقع مربی و دانشجو در بخش، رعایت پیشنیاز های دروس کارآموزی و رعایت مراحل آموزش بالینی، حمایت کامل مربی از دانشجو، نظارت کافی بر روند آموزش بالینی و مهم ترین نقاط ضعف آموزش بالینی به ترتیب عبارت بودند از عدم استفاده از وسایل کمک آموزشی در محیط بالینی، عدم وجود امکانات رفاهی، عدم ارزشیابی مربی بالینی توسط دانشجو و نا هماهنگی دروس نظری و کارآموزی.
    نتیجه گیری
    گرچه برخی از ابعاد عرصه های آموزش بالینی خوب و عالی است، اما تقویت جنبه های مثبت و اصلاح نقائص می تواند گامی مؤثر در راستای ارتقای کیفیت آموزش بالینی باشد و با ارزیابی های مکرر عرصه های بالینی و مقایسه وضعیت موجود با وضعیت قبل و یا بعد نقاط ضعف و قوت موثر در آموزش بالینی شناسایی گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجو، پرستاری، مامایی
  • حسن مظفری خسروی، محمدحسن احرام پوش، حسین آقا عقیلی، فروغ جوادیان زاده، طاهره رحیم دل صفحات 27-35
    مقدمه
    در صورتی که پایان نامه به نحو مطلوب انجام شود، به عنوان اولین تجربه دانشجو خواهد بود. هدف از این مطالعه ارزیابی پایان نامه های فارغ التحصیلان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی با استفاده از 215 (2/76 درصد) پایان نامه دانشجویان پزشکی و 67 (8/23 درصد) پایان نامه دانشجویان دندانپزشکی فارغ التحصیل طی سال های 80-1370 انجام شد. این تعداد در واقع 30 درصد از پایان نامه های هر سال بوده که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک از آرشیو معاونت پژوهشی انتخاب شدند. برای هر بخش از پایان نامه ارزش مشخصی در نظر گرفته و در نهایت نمره کیفیت هر پایان نامه مشخص گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بخش اعظم پایان نامه های پزشکی در رشته داخلی (8/13 درصد) و کمترین آنها مربوط به رشته پاتولوژی(8/1 درصد) بدست آمده است. بخش اعظم پایان نامه ها (7/92 درصد) از نوع تحقیقی و 5/2 درصد آنها موردی بوده است. در مجموع، 9/6 درصد از پایان نامه ها دارای هدف ویژه مشخص، 6/82 درصد کاملا به اهداف از پیش تعیین شده رسیده و 1/9 درصد به بعضی از اهداف رسیده و 4/1 درصد اصلا به اهداف خود نرسیده بودند. در خصوص ارائه نتایج حاصل از پایان نامه ها به صورت مقاله یا مجلات و یا شرکت در همایش های داخل و خارج از کشور، بطور کلی 1/1 درصد از پایان نامه ها در همایش های خارج، 6/9 درصد در همایش های داخل و 8/28 درصد به صورت مقاله و 3/46 درصد جایی منتشر نشده بود. از نظر شیوه نگارش منابع، به طور کلی 8/62 درصد از پایان نامه ها از نظر نگارش منابع کامل و 8/35 درصد ناقص بوده است. میانگین کلی تعداد منابع 8/21 مورد بدست آمده و به طور کلی میانگین اختلاف زمانی منابع با تاریخ نگارش پایان نامه 8/5 سال بوده است. بطور کلی 9/14 درصد از پایان نامه از کیفیت ضعیف، 3/44 درصد متوسط و 8/4 درصد از کیفیت خوب برخوردار بوده اند.
    نتیجه گیری
    درصد قابل توجهی از پایان نامه ها دارای کیفیت ضعیف بوده اند، گرچه از این جهت پایان نامه های دانشجویان دندانپزشکی وضعیت مطلوب تری داشته اند. بنا بر این برگزاری چندین کارگاه مرتبط مثل کارگاه مقدماتی روش تحقیق، مقاله نویسی و گزارش نویسی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پایان نامه، تز، کیفیت پایان نامه
  • عباسعلی جعفری، دکترمحمد حسین انوری، دکترعلی فتاحی بافقی صفحات 36-41
    ا
    هدف
    درس کارورزی در عرصه دانشجویان رشته علوم آزمایشگاهی جهت آموزش مهارتهای عملی برای کار در آزمایشگاه قارچ شناسی طراحی شده است، لازم است جهت آموزش صحیح و آگاهی از روش های جلوگیری از خطاهای احتمالی در این آزمایشگاه دقتهای لازم اعمال و آموزش داده شود. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی میزان آگاهی وعملکرد دانشجویان نسبت به خطا های رایج در این آزمایشگاه در پایان دوره کارآموزی آنها بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی میزان آگاهی وعملکرد تعداد 75نفر از دانشجویان علوم آزمایشگاهی در دوره کارآموزی نسبت به علل و عواملی که منجر به بروز خطا در آزمایش مستقیم و کشت نمونه های مختلف در آزمایشگاه قارچ شناسی می شود مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    در مجموع میزان آگاهی دانشجویان مورد مطالعه در خصوص عواملی که باعث خطای تشخیص در آزمایشگاه قارچ شناسی می شود بالاتر میزان عملکرد آنها میباشد. بطور میانگین آگاهی 7/64% از افراد مورد مطالعه نسبت به عواملی که باعث اخذ نتیجه منفی و مثبت کاذب در لام مستقیم می شود خوب بود در حالیکه عملکرد آنها در این رابطه برابر 3/39% بود. در خصوص تفسیر نتایج کشت 35/65 از عوامل دخیل در اشتباه شدن نتیجه کشت دارای آگاهی خوب بودند در حالیکه تنها 46% دراین زمینه دارای عملکرد خوب بودند. بین میزان آگاهی دانشجویان و جنس آنها رابطه معنی داری مشاهده نشد (073/0 p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع روزافزون بیماری های قارچی فرصت طلب در سالهای اخیر، تشخیص صحیح و بموقع این بیماری ها جهت انتخاب درمان مناسب ضروری است. لازم است دقت بیشتری در فرآیند آموزش کارآموزی دانشجویان رشته علو م آزمایشگاهی بویژه در آزمایشگاه قارچ شناسی پزشکی بعمل آید تا در حد امکان مهارتهای تشخیصی آنها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، خطاهای تشخیصی، کارورزی، دانشجو
  • محمد عباسی صفحات 42-47
    اهداف
    آموزش بالینی فرآیندی پویاست که سهمی مهم در تربیت پرستارانی با کفایت و کار آمد ایفا می کند. اهمیت آموزش پرستاری بالینی مطلوب در توسعه فردی، حرفه ای و مهارت های بالینی غیر قابل انکار است. در آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری عمدتا با مشکلاتی مواجه می باشند. بدون تردید، اولین گام برای کاهش معضلات آموزش بالینی، شناخت این مشکلات است. یکی از بهترین و قابل اعتمادترین منابع جهت بررسی مشکلات آموزش بالینی، خود دانشجویان هستند، چرا که حضور و تعاملی مستقیم و بی واسطه با موضوعات مرتبط با آموزش بالینی دارند. در این پژوهش بر آن شدیم که مشکلات آموزش بالینی را از دیدگاه دانشجویان پرستاری سال سوم و چهارم دانشکده پرستاری و مامایی قم در سال 1387 بررسی کنیم.
    روش بررسی
    این پژوهش یک نوع مطالعه توصیفی است، تعداد 53 نفر از دانشجویان سال سوم و چهارم مقطع کارشناسی پیوسته رشته پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی قم، جهت پاسخ به پرسشنامه طراحی شده مربوط به بررسی مشکلات آموزش بالینی پرستاری مشتمل بر 5 حیطه و 31 سوال، شرکت کردند. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه15) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    مهمترین مشکلات آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری شامل مقولات سابقه بالینی کافی در نزد مربیان پرستاری(34%)، اطلاع نحوه ارزشیابی به دانشجو در شروع کار آموزی(4/26%)، تقویت اعتماد به نفس دانشجو در محیط بالین(5/24%) بودند. کم اهمیت ترین مقولات به ترتیب شامل هماهنگی اهداف آموزشی و انتظارات پرسنل بخش(9/50%)،امکانات رفاهی بخش(2/47%)، استفاده از وسایل کمک آموزشی درمحیط بالینی و وجود انگیزه کافی در محیط برای اشتغال در حرفه پرستاری در آینده (3/45%) گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    با تعیین و تبیین اهداف آموزشی و هماهنگ کردن آنها با انتظارات پرسنل و فراهم نمودن امکانات رفاهی و آموزشی بخش های بالینی، می توان بسیاری از مشکلات عمده آنها را رفع نمود.
    کلیدواژگان: مشکلات آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری
  • مسعود رودباری صفحات 48-55
    اهداف
    درس بهداشت4 و اتاق مشاوره دانشکده پزشکی از جمله منابع کسب مهارت برای نوشتن پیشنهاده و گذراندن پایان نامه در دانشجویان پزشکی زاهدان می باشند. این تحقیق به بررسی نظرات دانشجویان در مورد تاثیر درس بهداشت 4 و اتاق مشاوره بر پیشنهاده و پایان نامه دانشجویان پزشکی می پردازد.
    روش بررسی
    این تحقیق توصیفی با 155 نمونه در سال های 1383 و 1384 در علوم پزشکی زاهدان بر روی دانشجویان پزشکی که پایان نامه خود را به ثبت رسانده اند، انجام شد. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه ای جمع آوری و با استفاده از آمار های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    /38% از دانشجویان با ادغام کارگاه روش تحقیق در درس بهداشت4 موافق و یا کاملا موافق و 9/43% نیز با آن مخالف و یا کاملا مخالف بوده اند. حدود 35% افراد از خدمات اتاق مشاوره در طول نوشتن پیشنهاده برخوردار شده اند. تاثیر استفاده از این خدمات در3/10% افراد کم و خیلی کم، در3/12% متوسط و در20% زیاد و خیلی زیاد بود. پاسخ افراد به برخورداری از خدمات این اتاق در زمان انجام پایان نامه در8/25% افراد مثبت، برای3/61% منفی می باشد. 85% افراد از خدمات این اتاق در زمان نوشتن پیشنهاده و انجام پایان نامه بهره مند شده و یا اصلا بهره مند نشده اند. تاثیر استفاده از خدمات این اتاق در زمان انجام پایان نامه در1/7% افرادکم و خیلی کم، در 6/11% متوسط در 20% زیاد و خیلی زیاد بوده است.
    بحث: درصد زیاد افرادی که با ادغام کارگاه روش تحقیق در بهداشت 4 موافق هستند بررسی بیشتری را می طلبد. همچنین نیاز به اتاق مشاوره باید مورد ارزشیابی مجدد قرار گرفته و ادامه کار آن منوط به مفید بودن آن از دیدگاه دانشجویان باشد.
    کلیدواژگان: بهداشت 4، اتاق مشاوره، پایان نامه، دانشجوی پزشکی، زاهدان
  • سعیده زارع، زهرا بهنام فر، زهره بهنام فر، محمدرضا میرجلیلی صفحات 56-60
    مقدمه
    گزارش صبحگاهی اساس برنامه های آموزشی رزیدنت های داخلی از سالیان پیش بوده است و از گروه های گوناگونی از اساتید و دانشجویان با اهداف آموزشی مختلف تشکیل شده است ولی هنوز الگوی فراگیری برای آن ارائه نشده است لذا ما تصمیم به ارزیابی کیفیت برگزاری گزارش های صبحگاهی در بیمارستان شهید صدوقی یزد گرفتیم.
    روش بررسی
    مطالعه به روش توصیفی وبه صورت cross-sectional بر روی 117نفر(37 مرد و80 زن) از دانشجویان در سه دوره دستیار، کارورز وکارآموزهر کدام 39 نفر ودر 3بخش (داخلی، اطفال و زنان) انجام شد.به دانشجویان پرسشنامه ای شامل 29 سوال جهت بررسی کیفیت گزارش صبحگاهی بخش های مختلف داده شد. نتایج جمع آوری و توسط آزمون Chi-square تحلیل شد و برای هر پرسشنامه امتیازی بر اساس معیار از قبل تعیین شده تعلق گرفت و داده ها به دو گروه عالی و متوسط تقسیم شدند.
    نتایج
    در میان بخش های مختلف آموزشی ارتباط معنی داری در سطح 05/0 بین امتیاز(Score)تعلق گرفته به هر پرسشنامه و جنس وجود ندارد.ولی بین سه بخش مذکوروScore اختلاف معنی داری وجود داشت (P=0.019) و بخش زنان(48%) درسطح عالی قرار داشت.22.2% از دانشجویان گزارش های صبحگاهی را با پی گیری عنوان کردند.55.6% از کل دانشجویان گزارش های صبحگاهی را در سطح دستیار بیان داشتند.
    7/66% دانشجویان ارایه مطالب را به صورت پرسش و پاسخ و 3/33% به صورت متکلم وحده عنوان کردند.3/66% از دانشجویان مثمر ثمر بودن گزارش صبحگاهی را در manage بهتر بیماران بیان کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود evidence شامل: فیلم، مقاله، کتاب و... متناسب با بیمار ارائه شده برای ارتقاء گزارشات صبحگاهی معرفی گردد.
    کلیدواژگان: گزارش صبحگاهی، رزیدنت، بیمارستان، آموزشی، آموزش بالینی
|
  • Sh. Mojahed , Kh. Nasiriani , T. Salimi , M. Khodayarian Pages 1-8
    Introduction
    The promotion of clinical education quality requires the continuous investigation of the current status, identifying its strong potentialities, and modifying its weak points. The purpose of this study was to determine the clinical education status at Tehran University of Medical Sciences form the viewpoint of students of nursing and midwifery.
    Method
    In this descriptive study, all the senior BS students of nursing and senior post diploma students of midwifery studying in the last semester including a total of 250 subjects were asked to fill in a self-administered 36-item questionnaire. The data were analyzed by SPSS using frequency distribution.
    Results
    The most important strong points of clinical education were: instructor's proper treatment and approach toward students, punctual attendance of trainers, instructors and students, observing the prerequisites for practical training, following the stages of clinical education, instructor's complete support of students, and sufficient supervision on the course of clinical education, respectively. The most significant weak points of clinical education included: lack of use of teaching aids in the clinical environment, lack of sufficient facilities, lack of instructors clinical evaluation by students, lack of harmony between theoretical and practical courses.
    Conclusion
    Though some aspects of clinical education are in an excellent state, reinforcing and improving the strong positive points and removing the weak points can function as an effective step in promoting the quality of clinical education. Through frequent assessments of the clinical setting and comparing the present status to the past, the strong and weak points can be determined and enumerated.
  • M. Delaram Pages 9-15
    Introduction
    Student evaluation is considered as one of the most important principles of educational planning. An effective evaluation not only plays an important role in discriminating among students, but also helps the instructor assess his own activities. Additionally, a suitable strategy for solving the problems of the educational program may be provided on the basis of evaluation. For this purpose, the method of student's evaluation by faculty members and educational staff was studied in Shar-e-Kord University of Medical Sciences in the academic year 1386-87.
    Method
    This descriptive study was conducted on a total of 122 subjects derived from all the faculty members and educational staff at Shahr-e-Kord University of Medical Sciences in the academic year 1386-87. A researcher-made questionnaire was used to collect the required data. The validity of the questionnaire was established using expert opinion, and its reliability (r =. 79) was approved by test-retest. The data were analyzed by descriptive statistics (mean, SD), and inferential statistics (Pearson correlation coefficient) using the SPSS (p-value < 0.05).
    Results
    The research findings showed that to evaluate students, 69.4 % of the educational units under study used the formative and summative tests, 16.2 % used just summative tests, and 14.4 % used pretest, diagnostic tests, formative tests, and summative tests. The most frequently used test formats were written tests and MCQs (multiple choice questions). Also, 88.3% of the studied units considered the summative exam as the most important evaluation criteria. Only 44.2% of the subjects used a lesson plan in their presentation and teaching, and 38.2% gave a midterm exam. There was a statistically significant correlation between the variables of "giving a midterm exam" and "the mean number of college credits taught", i.e., those who taught more credits, also gave more midterm exams (p-value< 0.05).
    Conclusion
    The teaching method most frequently used by the faculty members and educational staff was the lecturing or frontal method along with question and answer activities. Less than 50% of the subjects used a lesson plan and midterm exam. The most important student evaluation criteria were the final exam, active class participation, and class attendance, respectively. The most frequently used evaluation methods were formative and summative exams. Test development was usually done before the exam and included MCQs. So, it is advisable that teachers and instructors use lesson plan, midterm exams, and deciding on and announcing test format in their lesson plans.
  • Sh. Baraz Pardenjani , M. Rostami , M. R. Loorizadeh Pages 16-26
    Introduction
    Clinical education is considered as the heart of medicine and health care due to the importance of training expert manpower. To achieve this goal, education quality should be promoted, this requiring its continuous evaluation. In this regard, application of appropriate educational strategies by competent clinical trainers or instructors leads to an improvement in the clinical education outcomes. This study was carried out to assess the learning method of clinical skills and its barriers from the viewpoint of students of midwifery.
    Materials and Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 140 employed BS midwives in Yazd Province who had a 6-month working experience using a questionnaire including demographic information and items on the common clinical skills grading, skills learning methods, and barriers to clinical learning. Having collected the questionnaires, the data were analyzed using SPSS.
    Results
    The findings of the study revealed that the rate of clinical skills was at a good level for most of the subjects (56.5%), at an intermediate level for 30.7 %, and at a low level for 12.8% of the subjects. The correlation coefficients were statistically significant between subject's level of clinical skills and age, department, and clinical experience. In studying the learning methods of clinical skills, 46.6% of learning was attributed to trainers, while 69.3% of the learning barriers were attributed to lack of sufficient cases during education, and 68.6% were attributed to insufficient practical training.
    Conclusion
    Although the graduates had an acceptable level of clinical skills, the need for improving clinical education and administering continuous education programs for controlling and warranting care quality was markedly obvious. As the subjects reported, learning was attributed to trainers, while learning barriers were attributed to lack of sufficient cases during training, and insufficient practical training. Thus, through balancing student uptake, society needs, and the present educational means, we hope to see the promotion of care quality some day.
  • H. Mozaffari Khosravi , M. H. Ehrampoosh , H. Aghili, (Dmd , F. Javadianzadeh , T. Rahimdel Pages 27-35
    Introduction
    Writing the thesis is one of the first experiences of university students. It is usually conducted satisfactorily under the advice an advisor. Yet, there are some problems in this regard.
    Objectives
    The purpose of the present study was to evaluate the quality of the medical and dental theses at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.Methods and Materials: This was a qualitative observational study conducted on 30% of medical theses and all the dental theses at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences during 1992-2002. The characteristics and features of the different parts of the theses were recorded in a questionnaire. Then, the quality score was calculated for each thesis.
    Results
    In this study, 215 (76.2%) volumes of theses of medical students and 67 (23.8%) volumes of theses of dentistry students were studied and reviewed. Most of the theses studied (13.8%) related to internal medicine, and least of them (1.8%) related to pathology. The majority of the theses (92.7%) were of experimental research type, and 2.5% included case studies.95.7% of the theses were appropriate regarding title characteristics. Almost 19% of them lacked the part "Statement of the Problem" and 43.2% were deficient in this part. 40.7% of the theses (52% of medical theses and 6% of dental theses) lacked "Review of Literature". Only 51.6% of them (40.7% of medical theses and 86.4% of dental theses) possessed a "Review of Literature" that was quite related to the thesis topic. In approximately 5.8% of the theses, there was no direct reference to the objectives. For 12.4% of theses, the objectives have been stated accurately while for 81.8% of them this was not the case. Regarding objectives, the medical theses were in a better state and showed a statistically significant correlation with the dental theses. Regarding the part "Results", in 6.9% of the theses, specific objectives have not been stated clearly. 82.6% reached completely to the preset goals, 9.1% achieved some of the objectives, and 1.4% of results were irrelevant to the objectives. Regarding the presentation of thesis results as an article in magazines or in national or international gatherings, summits, conferences, or a congress, 1.1% were presented in conferences abroad, 9.6% in national seminars, and 28.8% as an article. Also, 46.3% were not published at all. For 14.2% of the theses, no information was available regarding their publication. The average mean of the number of references was 21.8. Also, 6.6% of the references were 3 years older than the thesis. Four references were 4-5 years older than the thesis and twelve references were more than 5 years older than the thesis. Totally, the average mean of time interval between the thesis and the references publication date was 5.8 years. Generally speaking, 14.9% of the theses had a poor quality, 44.35 had a moderate quality, and 4.8 % possessed a high quality. In this regard, the dental theses had a better status. There was no statistically significant correlation between thesis quality and the obtained score on the thesis.
    Conclusion
    Considerable percent of theses had weak quality, but dentistry student's theses had the better quality than the medical student's theses. Therefore, to improvement of thesis quality, it's necessary to carry out various workshops on the research methodology, scientific article writing and writing reports.
  • A. A. Jafari , M. H. Anvari , A. Fattahi-Bafghi Pages 36-41
    Objectives
    Since the laboratory medicine students have a special training course for improving their practical skills in different laboratories, it is necessary to pay more attention to this course to minimize the diagnostic errors committed by these students. The main objective of the present study was to evaluate the student's knowledge and practical skills to prevent and minimize the common diagnostic errors made by them.
    Method
    In this descriptive cross-sectional study, the knowledge and practice of 75 laboratory students, who were passing the practical training course, were evaluated for the factors that might cause diagnostic errors in medical mycology laboratory.
    Results
    The student's knowledge was better than their practical skills on factors that caused errors in diagnostic mycology laboratory. On the whole, 64.7% of the participants had good knowledge about factors that caused false positive and/or false negative results in direct microscopy. However, the rate of their practical skills was only 39.9% in this regard. In reporting the culture results, 65.35% of students had desirable knowledge about the false positive and false negative results, but only 46% of them had good practical skills in cultivation and reading the cultures. Overall, there was no statistically significant difference between the student's knowledge and practice with their sex (p = 0.073).
    Conclusion
    Since there is currently an increasing trend in the prevalence of fungal opportunistic infections, accurate and prompt diagnosis can be very useful. It is important to have more inspection on the medical laboratory technology student's training course for accurate and useful courses.
  • Abbasi, M. Pages 42-47
    Objectives
    Clinical education is a dynamic process which plays an important role in training professional nurses. The role of ideal clinical education is undeniable in personal and professional development and clinical expertise of nurses. Nevertheless, students encounter some problems in clinical education. Undoubtedly, awareness of these problems is the first step in reducing them. One of the best and almost reliable sources of assessing such problems are the students themselves. The present study was caried out to assess the clinical education problems from the viewpoints of nursing students studying at their third or fourth year of education at Qom School of Nursing and Midwifery in 2008.
    Method
    The study was a descriptive one in which 53 junior and senior students of nursing participated to answer some clinical education problems of nursing through a self-made questionnaire consisting of 5 domains and 31 questions.
    Results
    The most important problems of clinical education from student's viewpoints included: sufficient clinical practice history among trainers (34%), giving information to the students about their evaluation method before clinical training (26.4%), and reinforcing student's self-confidence at clinical environment (24.5%). Low-importance items were: coordination between educational objectives and Personnel Expectations (50.9%), Welfare Facilities (47.2%), use of educational aids at clinical setting, and enough motivation for Employment at nursing (45.3%).
    Conclusion
    On the basis of the findings of the study, it seems possible to decrease some of the most important problems of nursing students through determining goals and coordinating between educational goals and staff's expectations and preparing welfare and educational equipment for clinical wards.
  • Roudbari, M. Pages 48-55
    Objectives
    The course "Health IV" and "consulting room" are two resources of learning about the method of preparing proposal and passing the final thesis for medical students at Zahedan University of Medical Sciences (ZUMS). The purpose of this study was to investigate the student's viewpoints on the effects of "Health IV" and consulting room on their final theses (pl. of thesis).
    Methods
    The sample in this descriptive study included 155 medical students of ZUMS who had registered their theses at the school. The study was conducted during 2005-2006 and the data were collected using a questionnaire and analyzed via descriptive statistics of correlation and Chi-square test.
    Results
    The findings of the study revealed that 38.1% of the students agreed or completely agreed with integrating the two courses "Research Methods" and "Health IV". Also, 43.9% of the subjects disagreed or completely disagreed with it. Approximately, 35% of the students used the services of the consulting room in writing their proposals. The effect of this service on the final thesis was low and very low in 10.3%, moderate in 12.3%, and high and very high in 20% of the students. About 25.8% of the subjects used the room services in conducting their theses, 61.3% did not use the services. The percent of the students who used the room in writing the proposal or doing their theses or did not use it at all was 85%. The effect of the room on conducting the thesis project was low and very low in 7.1%, moderate in 11.6%, and high and very high in 20%.
    Conclusion
    The high amount of agreement with the complete integration of the "Research Methods" and "Health IV" needs more investigation. Also, the necessity of the consulting room should be revised by the manager and its continuation should be on the student's demands.
  • Zares., Behnamfar, Zahra, Behnamfar, Zohreh, Mirjalili, M. R Pages 56-60
    Background
    Morning report has been the basis of educational programs for internal residents over years. It consists of various groups including instructors, trainers, and students with varying educational objectives. Yet, there is no uniform pattern for this purpose. So, the present study was conducted to evaluate the quality of morning report at Yazd Shahid Sadoughi Teaching Hospital.
    Methods
    This was a descriptive cross-sectional study carried out on a total of 117 subjects (37 males, and 80 females) including 39 assistant students, 39 attending students, and 39 trainees in the Internal Medicine, Pediatrics, and Obstetrics Wards. A questionnaire including 29 items was given to the students to survey the quality of morning report in different wards. The related data were collected and analyzed using Chi-square. Each questionnaire was scored on the basis of a predetermined criterion measure. The data were classified into "excellent" and "moderate" groups.
    Results
    No statistically significant difference was found between questionnaire score and sex (P-value = 0.05); yet, there was a statistically significant difference between questionnaire scores relating to the three said wards (P-value = 0.019). The obstetrics ward (48%) was at the excellent level. 22.2% of the students presented their morning reports including a follow-up. 55.6% of the students presented their reports at the assistant level. 66.7% of the students presented their report in the form of question-and-answer, while 33.3% of them presented it as a speech. Further, 66.3% of the students maintained that the morning report has had an effective impact on the management of the patients.
    Conclusion
    Based on the findings, it is advisable to provide evidence as films, papers, books, etc. to promote the quality of morning report.