فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال ششم شماره 1 (زمستان 1390)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال ششم شماره 1 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 1
  • مقالات پژوهشی
  • شهناز مجاهد، خدیجه نصیریانی، طاهره سلیمی، محمدحسن لطفی صفحه 3
    سابقه و اهداف
    مشاوره ناکافی اساتید راهنما می تواند دانشجویان را در دست یابی به اهداف آموزشی و حرفه ای دچار مشکل نماید و مشاوره های درست حتی فرصت هایی برای رشد تحصیلی و تغییر الگوی رفتاری آنها فراهم نماید؛ لذا با توجه به اهمیت موضوع این مطالعه با هدف تعیین عملکرد اساتید راهنما از دیدگاه دانشجویان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی بر روی 385 نفر از دانشجویان دانشگاه انجام شده است. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری شد. عملکرد اساتید در هر آیتم با استفاده از گزینه های عالی، خوب، متوسط و ضعیف ارزیابی شد.
    یافته ها
    در بررسی دیدگاه دانشجویان مشخص شد که اکثرا (8/41%) با ثابت بودن استاد راهنما از ترم اول تا آخر موافق بودند. همچنین از نظر دانشجویان عملکرد اساتید در زمینه های نظارت مستمر، تهیه جدول زمان بندی جهت انجام مشاوره های فردی و یا گروهی با دانشجو، برگزاری جلسات مشاوره طبق جدول زمان بندی، در حد ضعیف، اما عملکرد اساتید در رابطه با راهنمایی قابل قبول دانشجو در زمینه مسائل آموزشی و آشنایی اساتید با قوانین آموزشی، در حد خوب ارزیابی شده بود. توانایی استاد راهنما در برقراری ارتباط صمیمانه با دانشجو و انگیزه و رغبت استاد راهنما به کار راهنمایی دو آیتمی بودند که در اکثر موارد عالی ارزیابی شده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    ضرورت دارد اساتید راهنما در اولین ترم تحصیلی دانشجویان را با آئین نامه های آموزشی آشنا نمایند همچنین مسئولین در اجرای برنامه های آموزشی در ارتباط با شرح وظایف اساتید راهنما اقدام جدی به عمل آورند.
  • سمیرا مهر علی زاده، عابدین وکیلی*، سید مصطفی پور حسینی صفحه 11
    سابقه و اهداف

    شناخت دیدگاه اساتید دانشکده پزشکی نسبت به تحقیقات دانشجویی و پژوهش می تواند برنامه ریزان را با نقاط ضعف و قوت شرایط موجود آشنا و امکان اصلاح آن را فراهم سازد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناخت دیدگاه اساتید دانشکده پزشکی سمنان نسبت به تحقیقات دانشجویی و پژوهش انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- مقطعی، با مشارکت اساتید دانشکده پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام شد. یک پرسشنامه حاوی مشخصات دموگرافیک، میزان رضایت شغلی و دیدگاه آنها به پژوهش و تحقیقات دانشجویی با مراجعه حضوری محقق در اختیار همه اساتید قرار داده شد. تعداد 45 نفر از مجموع 65 نفر پرسشنامه مذکور را تکمیل و مجددا عودت دادند. پس از جمع آوری پرسشنامه، داده ها با روش های مناسب آماری آنالیز شدند.

    یافته ها

    بین میزان رضایت شغلی اساتید با علاقه به کارهای تحقیقاتی رابطه معناداری وجود دارد (002/0P= و 458/0r=). 20% اساتید علاقه مندی زیاد و 66% تمایل متوسطی به هدایت انجام کارهای تحقیقاتی دانشجویی داشتند. بیشتر اساتید اظهار نمودند که دانشجویان به تحقیقات علاقه کمی دارند، و با اصول تحقیق و پژوهش آشنایی کافی و لازم را ندارند. کمبود ارزش مادی تحقیقات، ساعات بالای تدریس، کار در مطب های شخصی، داشتن مشاغل مدیریتی، طولانی بودن مراحل اداری انجام تحقیق و عدم تخصیص به موقع بودجه، به ترتیب از مهم ترین موانع شناسایی شده در زمینه پژوهش دانشجویی است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد بیشتر اساتید دانشکده پزشکی سمنان به انجام کارهای تحقیقاتی علاقه دارند ولی به دلایل متعدد از جمله عدم آشنایی و تجربه کافی دانشجویان با اصول پژوهش تمایل زیادی به هدایت تحقیقات دانشجویی ندارند.

    کلیدواژگان: تحقیقات دانشجویی، پژوهش، دیدگاه اساتید، دانشکده پزشکی، سمنان
  • محمدحسین باقیانی مقدم، محمدحسن احرام پوش، بهمن رحیمی، امیر حسین امینیان، محمد آرام صفحه 17
    سابقه و اهداف
    افسردگی اختلال شایعی است که ممکن است هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد ولی برخی افراد جامعه مثل دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی که هر کدام به نحوی در گیر حفظ سلامت جسمی و روانی افراد جامعه هستند به دلیل موقعیت خاص نسبت به این بیماری آسیب پذیرترند. هدف ما از انجام این بررسی سنجش میزان افسردگی دانشجویان موفق و ناموفق دانشکده های پرستاری و مامایی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی – تحلیلی می باشد که در سال 1387 بر روی 125 نفر از دانشجویان دانشکده های پرستاری و مامایی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شده است. روش جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه ای در دو بخش است: بخش اول مربوط به اطلاعات دموگرافیک افراد مورد مطالعه و بخش دوم سوالات مربوط به سنجش میزان افسردگی بر اساس آزمون Beck بود. از آمار توصیفی در قالب جداول توزیع فراوانی و از آزمون T-Test به منظور بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که از 125 دانشجوی مورد مطالعه 53 نفر (4/42%) دچار درجات مختلفی از افسردگی بودند. در دانشجویان ناموفق دانشکده پرستاری و مامایی بیشترین شیوع افسردگی دیده شد. ارتباط معناداری بین وجود افسردگی و عدم رضایت از رشته تحصیلی (003/0=P) دانشجویان موفق و ناموفق و همچنین سکونت در خوابگاه در این دانشجویان دیده شد (005/0=P). همین طور بین دانشجویان ناموفق دانشکده های بهداشت و پرستاری و مامایی ارتباط معنادار از نظر وجود افسردگی دیده شد (014/0=P).
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده از این مطالعه، افسردگی در بین دانشجویان دانشکده های پرستاری و مامایی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد از شیوع بالایی برخوردار است، به همین منظور برنامه ریزی جهت ارائه خدمات مشاوره تحصیلی و روانی جهت پیشگیری از افسردگی در دانشجویان لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: افسردگی، آزمون Beck، دانشجویان، موفق، ناموفق
  • محمدحسین فلاح یخدانی، غلامعلی حیدری صفحه 25
    سابقه و اهداف
    دانستن راهبردهای شناختی – رفتاری در زمان امتحان به دانشجویانی که از اضطراب امتحان رنج می برند کمک می کند که اضطراب خود را کاهش دهند.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. گروه آزمایش مورد مداخله 6 جلسه آموزش راهبردهای شناختی – رفتاری قرار گرفتند و با گروه کنترل مقایسه شدند. جامعه مورد مطالعه کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد و حجم نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- چند مرحله ای 60 نفر تعیین گردید. برای فرضیه تاثیر آموزش راهبردهای شناختی – رفتاری در کاهش اضطراب امتحان، اختلاف پیش آزمون و پس آزمون نمره اضطراب امتحان هر دو گروه به دست آمد و با کمک آزمون t برای گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که در اختلاف پیش آزمون و پس آزمون اضطراب امتحان گروه ها در سطح آلفای 001/0 تفاوت معنا داری وجود دارد اختلاف میانگین نمره پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل است و نشان می دهد مداخله در کاهش اضطراب امتحان اثر دارد. اختلاف نمره اضطراب امتحان در پس آزمون و پس از یک ماه پیگیری نشان می دهد که از نظر تاثیر، آموزش در بستر زمان پایدار بوده است و گروه آزمایش اختلاف کمتری را نسبت به گروه کنترل نشان می دهد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که اضطراب امتحان دانشجویان با آموزش راهبردهای شناختی- رفتاری کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اضطراب، امتحان، آموزش، شناختی - رفتاری، دانشجو
  • غلامعلی حیدری صفحه 33
    سابقه و اهداف
    چنانچه محیط خانواده مناسب باشد شرایط را برای تحصیل موفق دانش آموزان فراهم می کند و ارتباط مستقیم و غیر مستقیمی با انگیزه پیشرفت آنها دارد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است که 380 نفر دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی شهر یزد در آن شرکت داده شدند. برای سنجش متغیر انگیزه پیشرفت از مقیاس هلمریج و برای سنجش محیط خانواده از مقیاس محیط خانواده (فرم R) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به کمک نرم افزار SPSS و تحلیل رگرسیون چند متغیره با روش گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت که 6 عامل آن پیش بینی کننده معنی داری برای انگیزه پیشرفت بودند و چهار عامل دیگر (عقلانی- فرهنگی مدار، اخلاقی- مذهبی مدار، کنترل، سازماندهی) پیش بینی کننده معنی داری نبودند. بین جنسیت و انگیزه پیشرفت رابطه و محیط داشت. در این تحقیق دختران از انگیزه پیشرفت بالاتری نسبت به پسران برخوردارند. بین جنسیت و محیط خانواده و از نظر رشته تحصیلی و ناحیه ارتباط معنی داری با انگیزه پیشرفت در این تحقیق مشاهده نگردید.
    بحث و نتیجه گیری
    محیط خانواده دارای ابعاد مختلفی است که مهم ترین آنها اگر مناسب باشد باعث انگیزه پیشرفت قابل قبولی در دانش آموزان می شود.
  • مهران کریمی، محسن میرزایی، زهره رحیم صفحه 39
    سابقه و اهداف
    طرح پزشک خانواده با هدف ارتقای سلامت خانواده و کاهش هزینه های درمان بخصوص در مناطق روستایی شروع و سپس در بسیاری از روستاهای کشور عملیاتی شده است. این طرح با هدف سازماندهی بیمه روستاییان و با دید سلامت نگر برای جمعیت مشخص و تعریف شده طراحی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی -تحلیلی 80 نفر از پزشکان خانواده شاغل در مراکز بهداشتی- درمانی روستایی استان یزد در مورد نیازهای آموزشی مورد پرسش قرار گرفتند.
    یافته ها
    با اهمیت ترین نیاز آموزشی پزشکان خانواده در مورد عوامل زیان آور محیط کار و شناسایی و کنترل بیماران مبتلا به معلولیت های ذهنی و جسمی می باشد. همچنین 3/54% پزشکان اعلام کردند که فاصله بین آموزش های تئوری در دوران دانشجویی و انتظاراتی که در طرح پزشک خانواده از آنها دارند زیاد و یا خیلی زیاد است.
    بحث و نتیجه گیری
    فاصله بین آموزش های تئوری و عملی در دوران آموزش پزشک عمومی با انتظاراتی که از پزشک خانواده وجود دارد زیاد بوده و با توجه به این نیازها لازم است در سرفصل های آموزش پزشک عمومی (مصوب وزارتخانه) بازنگری شود
  • مقاله مروری
  • فرزانه شاه بیگی، سمانه نظری صفحه 47
    در دنیای امروز که اطلاعات روز به روز نو شده و سرعت تولید آن به چشم بر هم زدنی کاهش یافته است، انتقال اطلاعات از فردی به فرد دیگر به عنوان هدف آموزش کاری عبث و بیهوده است؛ بنابراین هدف آموزش به آموزش بازیابی این دانسته ها به فراخور حال هر فرد تغییر یافته است. آموزش مجازی نیز به عنوان شیوه نسبتا نوظهور به طور جدی این هدف را دنبال می کند. هر چند این نوع آموزش و بهره وری از رسانه های مدرنی همچون اینترنت و رایانه فرصت های طلائی را برای افراد ایجاد کرده، اما وجود موانع و مشکلات در آن امکان ناپذیر است. در این مقاله سعی شده است که به بررسی این مزایا و محدودیت ها در آموزش پرداخته شود. از این رو پس از ذکر یک مقدمه، بیان تعریف و ویژگی های آموزش مجازی و تاریخچه کوتاه از آن، مزایا و محدودیت ها را از چشم انداز های متفاوتی اعم از اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و زمانی مورد توجه قرار داده و در نهایت به تغییر نقش و جایگاه مدرس در آموزش مجازی و بررسی اینکه این تغییر نقش چه مزایا و محدودیت هایی به همراه داشته است، می پردازیم.
  • نامه به سردبیر
|
  • Sh. Mojahed (Mn), Kh. Nasiriani , T. Salimi (Mn), M.H. Lotfi _ Page 3
    Introduction
    Academic advisors have been proven important in students’ success. Insufficient guidance and counseling can delay professional and educational achievements. Proper counseling can provide opportunities for educational success and also positive change students’ behavioral models. This study was accomplished with the purpose of assigning the function of advisors from the viewpoint of the students.
    Methods
    This descriptive study was done on 385 students of Shahid Sadoughi University. Randomized stratified sampling was used. The data were collected by completing the self-reported questionnaire and then were analyzed by SPSS software. Advisors’ functions in each of the items were evaluated. The significance level of 0.05 was considered.
    Results
    The majority of samples were from Nursing, Midwifery, and Public Health School and a few from Faculty of Medicine. The majority of students (41.8%) agreed to have the same advisor from the first term to the last. Also the results showed that the functions of advisors were poor in the areas of constant supervision and monitoring of students’ educational status (35.8%), preparing the timetable for performing the personal or group counseling (41.8%) and providing counseling sessions according to the timetable (42.3%). But their functions were fair in the areas of acceptable guidance of students in the educational problems (35.1%), and the advisor’s familiarity to educational regulations (43.9%). It is necessary to note that the advisor's ability in making the intimate relationship with students (37.1%), and the advisors’ motivation and tendency to guidance and counseling (30.1%) were the two items evaluated excellent by students.
    Conclusion
    It is necessary that advisors make the students familiar with educational regulations at the first semester of higher education. Also, the policies and regulations for advisors will clarify their activities and will help them to perform better.
  • S. Mehr Alizadeh, A. Vakili, S.M. Pour Hoseyni Page 11
    Introduction

    An insight into the view of academics of Medical Faculty concerning students’ research could inform planners about strengths and weaknesses as well as potential for improvement in student research. The present study aims to better understanding of perception of academics of Medical Faculty about students’ and academics’ research.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on participants from medical faculty members at Semnan University of Medical Sciences. A questionnaire containing demographic data, questions about view of faculty mentor’s concerning students’ researches and satisfaction on their profession was handed in to faculty members. Forty five out of 65 questionnaires were completed by faculty members and returned to the researchers. Data were analyzed using suitable statistical methods.

    Results

    Findings indicated that most of faculty members relatively satisfied with their profession. There was a significant association between job satisfaction level and tendency to research activities. Around 20% of responders showed high interest and about 66% had an average interest in advising students’ research activities. Faculty members believed students showing little inclination toward research works as well as lacking knowledge on research principles. Low income, extended hours of teaching, engagement in private practice, administrative duties, excessive bureaucracy and insufficient research funding are the most frequent challenges in doing students’ research.

    Conclusion

    It is concluded that most medical faculty members possessed a high inclination toward research activities. Student's needs to receive detailed instructions on research methodology and should be encouraged to consider research as part of their educational programs. Faculty members should be motivated to devote more time and energy towards students’ research activities.

  • M.H. Baghiani Moghaddam , M.H. Ehrampoush , B. Rahimi , A.H. Aminian , M. Aram Page 17
    Introduction
    depression is a common disorder; however students of medical sciences who are involved in providing physical and mental health of society are more vulnerable. Timely diagnosis of this disorder can provide opportunity to prevent progress of and complication of depression. The purpose of this study was to measure prevalence of depression among successful and unsuccessful students of Public Health and Nursing -Midwifery schools of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2008.
    Method
    This is a cross-sectional descriptive study, performed on 125 successful and unsuccessful students. Grade point average of previous semester was the selection criterion of students in each group. Data collection tool was a two segments questionnaire. The first segment was related to demographic information of people under study and the second one was related to measuring the amount of depression based on Beck test. Data were analyzed using SPSS software and analytical statistics was used to investigate the relation between variables.
    Results
    53 out of 125 subjects were suffering from different degrees of depression. Maximum prevalence of depression was identified within unsuccessful students of midwifery and nursing school. Statistical test of Χ2 showed statistically significant relationship between the amount of depression and three variables of successful and unsuccessful students including: 1) discontent with the field of study, 2) living in dormitory, 3) unsuccessful students of Public Health, Midwifery- Nursing schools.
    Conclusion
    Public Health and Nursing- Midwifery students in Yazd had a high prevalence of depression. Therefore planning is required to support advisory services to control and prevent depression among students.
  • M.H. Fallah Yakhdani , G.A. Heidary Page 25
    Introduction
    learning cognitive - behavior strategies help students who suffer from exam's anxiety to reduce their anxiety at exam time.
    Methods
    Present research is a quasi-experimental study with the pre-test and post-test as well as control groups. Intervention of experimental group was 6 sessions about cognitive - behavioral strategies training and was compared with control group. Study population includes all students of Yazd Islamic Azad University and the sample size of 60 persons was determined by using multi-stage random sampling. For evaluation of the effect of cognitive - behavioral strategies training in reducing exam anxiety, exam anxiety between pre-test and post-test scores of both groups were analyzed with t-tests.
    Results
    The difference between pre-test and post-test exam anxiety was significant with alpha level of 0.001. There are significant differences between pre-test and post-test scores of experimental and control groups witch show that intervention affects on reduction of exam anxiety. Difference in anxiety scores of post-test and one month follow up shows that the effect was sustained over time and case group has lower difference than the control group.
    Conclusion
    This study suggests that exam anxiety of students will decline by learning cognitive - behavioral strategies.
  • G.A. Heidary Page 33
    Introduction
    Good family atmosphere is important for successful education. It provides students direct and non direct incentive to improve themselves.
    Methods
    Descriptive studies of 380 students were carried out in year12 high school students in Yazd-Iran. Variable to measure achievement motivation scale were extracted from Helmrich questionnaire, and family atmosphere scale were extracted from the Mouse Family Atmosphere Forms (Form R). Multiple regression analysis using SPSS software and step by step approach were performed.
    Results
    Six factors were analyzed as predictors of achievement motivation including (rational, cultural based, ethical, religious circuit, control and organization). None of them were significant predictors. The relationship between gender and achievement motivation were significant. A correlation between gender, family atmosphere and achievement motivation was not observed in this study.
    Conclusion
    The family atmosphere with various aspects of motivation may effect on development of students and educational success in Yazd high school students.
  • M.Karimi , M.Mirzaei , Mph) Z. Rahim Page 39
    Introduction
    Family Physicians project aims to promote healthy families and reduce treatment costs began in rural area and operating in most of rural area of country. The goal of this plan is to organize health insurance for well defined population in rural area.
    Method
    In this descriptive-analytical study 80 family physicians working in rural health centers in Yazd province were questioned about training needs.
    Result
    The most important educational needs of family physicians are environmental hazards in the workplace and identify and manage patients with mental and physical disabilities. Also 54.3% of physicians reported that the gap between theory training in student period and expectation from them in family physicians project is high or very high.
    Conclusion
    The gap between theory and practical training in the GP training is high with the expectation from family physicians and this needs to revised the curriculum of GP training which approved by the ministry of health.
  • F. Shahbeigi, S. Nazari Page 47
    Information grows very fast and transmission of data from one person to another may not be the most efficient way of learning. Virtual education follows this goal as a relatively new and efficient approach. Although, this kind of education, including using computers and internet has prepared golden opportunities for students; problems and barriers exist. Reviewing the benefits and limitations of this method is the aim of present paper. First, introduction, definition, virtual education features and a short history of virtual education are given. Then, their benefits and limitations are considered from different aspects such as economic, time, culture and education. Finally, the changes in role and position of teachers in virtual education are reviewed and also their benefits and limitations are discussed.