فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال هفتم شماره 1 (بهار 1391)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال هفتم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پیام سردبیر
    صفحه 1
  • مقالات پژوهشی
  • ریتا مجتهدزاده، آیین محمدی * صفحات 2-9
    سابقه و اهداف

    در دو دهه اخیر گسترش کمی دانشگاه های علوم پزشکی و افزایش تعداد فارغ التحصیلان این گروه به عنوان در دسترس ترین راه حل سامان دادن به کاستی های سیستم بهداشتی و درمانی مدنظر بوده است. در حال حاضر بهبود کیفیت ارائه خدمات آموزشی در دانشگاه های علوم پزشکی اهمیت بیشتری یافته و در اولویت قرار گرفته است. هدف از این مطالعه طراحی الگویی برای تعیین تفاوت های ارائه خدمات آموزشی در دانشکده های ارائه کننده رشته تغذیه در ایران و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنها در مقایسه با یکدیگر می باشد.

    روش بررسی

    با تشکیل یک کمیته تخصصی و با استفاده از روش های بارش افکار و گروه اسمی الگوی رتبه بندی طراحی شد. از هر دانشکده نماینده ای معرفی شد تا پرسشنامه ای که برای جمع آوری اطلاعات طراحی شده بود را تکمیل کند. اطلاعات جمع آوری شده با بازدید از دانشکده ها تکمیل و تصحیح گردید. سپس امتیاز هر دانشکده در هر معیار محاسبه شد. برای آنالیز نهایی نیز از یک نرم افزار کامپیوتری که به همین منظور طراحی شده بود استفاده گردید.

    یافته ها

    مجموعه ای شامل بیش از 50 معیار و شاخص در قالب یک نمودار شاخه درختی طراحی شده و وزن آنها با روش های جلب توافق آرا تعیین شد. دانشگاه های علوم پزشکی ارائه کننده رشته تغذیه با استفاده از الگوی طراحی شده بررسی و مقایسه شدند.

    نتیجه گیری

    با انجام این طرح نقاط قوت و ضعف ارائه خدمات آموزشی در رشته تغذیه مشخص شده و به عنوان الگویی عملی برای اصلاح و ارتقای کمی و کیفی، در اختیار برنامه ریزان و مسئولان قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش، رتبه بندی، سطح بندی، تغذیه، دانشکده
  • مسعود میرزایی، فاطمه عزیزیان صفحات 10-17
    سابقه و اهداف
    در دهه های اخیر، لزوم تجدید نظر در روش یکسویه تدریس و استفاده از روش های دوسویه و فعال یادگیری از سوی سیستم های آموزشی، احساس شده و کاربرد این روش ها در آموزش علوم پزشکی گسترش یافته است. پژوهش حاضر، به منظور ارزیابی روش های آموزشی دو جانبه و تکلیف محور نسبت به روش یکسویه مرسوم آموزش دانشجویان دوره کارشناسی طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 45 نفر از دانشجویان ترم سوم کارشناسی اتاق عمل و هوشبری که واحد روش تحقیق را اخذ کرده بودند انجام شد. ابزار سنجش میزان رضایت دانشجویان، پرسشنامه پایا و روا شامل 10 سوال بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش کلیه دانشجویان علاقه و رضایتمندی بیشتری نسبت به روش تدریس دو جانبه و تکلیف محور اظهار نمودند. 3/56% آنان کاملا موافق و 8/43% موافق بودند. دانشجویان بیشترین نمره (56/3) را به انجام تکلیف (پروژه) در حین ترم به عنوان یک روش یادگیری دادند.
    نتیجه گیری
    رضایت بالای دانشجویان از روش های تدریس دو جانبه و تکلیف محور می تواند نشان دهنده یادگیری موثرتر و عمیق تر فراگیران در مقایسه با روش های یکسویه تدریس باشد.
    کلیدواژگان: روش تدریس، دو جانبه، تکلیف محور، دوره کارشناسی
  • کامران آزما، بابک شکارچی، ایمان ناصح صفحات 18-25
    سابقه و اهداف
    در این تحقیق تلاش بر آن شده است دیدگاه دانشجویان و اعضاء هیئت علمی در مورد نحوه انجام و اهداف گزارش صبحگاهی بررسی و یک راهکار مناسب جهت انجام هرچه بهتر گزارش صبحگاهی ارائه گردد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی-توصیفی روی 45 نفر از دانشجویان و اساتید هیئت علمی بیمارستان آموزشی و پژوهشی امام رضا صورت گرفت. در این نظر سنجی، شرکت کنندگان در تحقیق به پرسشنامه 9 سوالی که حاوی مهم ترین جنبه های اداره و محتوای گزارش صبحگاهی بود، پاسخ گفتند.
    یافته ها
    اکثریت اساتید (66%) طبابت مبتنی بر شواهد را به عنوان مهم ترین مطلبی که باید در گزارش صبحگاهی بحث شود عنوان نمودند در حالی که اکثریت دانشجویان (58%) بررسی تشخیصی را در پاسخ به این سوال عنوان کردند. اکثر اعضاء هیئت علمی (73%) آموزش را مهم ترین هدف دانسته اند در حالی که بیشتر کارورزان (60%) فکر می کنند که ارزیابی آنان و کیفیت درمان مهم ترین هدف می باشد و آموزش در مرحله دوم می باشد. در مورد مسئول جلسه گزارش صبحگاهی اکثریت اساتید (41%) استاد متخصص را مناسب دانستند در حالی که اکثریت دانشجویان عنوان کردند استاد فوق تخصص مناسب است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این نظرسنجی نشان می دهد که دانشجویان و اساتید در مورد هدف از برگزاری گزارش صبحگاهی و محوریت بحث در آن و همچنین مسئولیت هدایت جلسات اختلاف نظر دارند. از دید اساتید، آموزش مهم ترین هدف گزارش صبحگاهی است در حالی که دانشجویان هدف از برگزاری گزارش صبحگاهی را ارزیابی خود و کیفیت درمان می دانستند.
    کلیدواژگان: گزارش صبحگاهی، استاد، نظر سنجی
  • مهرداد اصغری، مهستی علیزاده، عبدالحسن کاظمی، حسین صفری، فرهاد اصغری، محمد مهدی باقری اصل، سیامک حیدرزاده صفحات 26-34
    سابقه و اهداف
    با وجود مزایای بسیار زیاد آموزش الکترونیکی، بررسی مشکلات آن و ارائه راهکارهایی برای حل این مشکلات نه تنها از مزیت های آن نمی کاهد بلکه با توجه به ضرورت رویکرد تغییر آموزش سنتی به آموزش الکترونیکی، دانشگاه ها را در ادامه گام نهادن به این عرصه استوارتر می سازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 242 نفر از اعضاء هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به صورت تصادفی انتخاب گردید. ابزار به کار رفته پرسشنامه بررسی مشکلات از دیدگاه آنها بوده که با مراجعه حضوری تکمیل و جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی با نرم افزار SPSS.15 استفاده شد.
    یافته ها
    مشکلات در شش رویکرد و بیست و چهار مورد، طبقه بندی و مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین نمرات رویکرد اداری96/1±18/13، رویکرد الکترونیکی32/2±66/11، رویکرد تعلیمی22/2±39/13، رویکرد اقتصادی09/2±62/9، رویکرد روان شناختی و فرهنگی53/2±43/20 و رویکرد اجتماعی و همکاری97/1±09/10 به دست آمد. از نظر امتیاز بیشترین سهم مشکلات مربوط به رویکرد روان شناختی و فرهنگی و کم ترین سهم مشکلات مربوط به رویکرد الکترونیکی است.
    نتیجه گیری
    اغلب اساتید معتقدند وقت و مهارت کافی را برای تدوین و ارزیابی مواد آموزش الکترونیکی ندارند و همچنین فرهنگ سازی مناسب در این زمینه صورت نگرفته است. در نهایت اساتید نه تنها باید چگونگی تدوین، استفاده از مواد آموزش الکترونیکی را بیاموزند بلکه ضروری است تا با شناخت هرچه بیشتر نقش جدید خود در آموزش الکترونیکی با نوآوری های جدید خود آن را محقق سازند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، مشکلات آموزش، آموزش پزشکی، اساتید
  • صدیقه بهروزی فر، سید غلام عباس موسوی صفحات 35-47
    سابقه و اهداف
    در آموزش مداوم علوم پزشکی توجه به توانمندسازی حرفه ای بر پایه نیاز جامعه و نیاز آموزشی فراگیران یک ضرورت است، مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه اولویت های آموزش مداوم ماماهای شاغل در مراکز بهداشتی و مراکز درمانی شهرستان های کاشان و آران و بیدگل در سال 89-88 انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش مقطعی- توصیفی بر روی 71 ماما صورت گرفت. پرسشنامه ای حاوی 87 موضوع آموزشی در 6 مبحث طراحی و هر یک از موضوعات در مقیاس لیکرت از صفر تا ده نمره گذاری شد. داده های فرم اطلاعاتی طبقه بندی، نمره گذاری و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 6 مبحث مطرح شده، مبحث بیماری های زنان (54/1±89/7) و اصول و مهارت های بالینی (35/2±05/6) به ترتیب بیشترین و کم ترین میانگین نمرات را به خود اختصاص دادند. در زمینه بیماری های مختلف به ترتیب موضوعات: خون ریزی های غیرطبیعی دستگاه تناسلی (3/1±32/9)، دیابت شیرین و حاملگی (27/1±26/9)، سرطان سینه (97/1±9)، کم خونی ها (71/1±87/8)، راه های پیشگیری از تولد نوزاد نارس (34/2±44/8) و نحوه کنترل عفونت (06/3±36/7)، دارای بیشترین میانگین نمرات بودند. ماماهای شاغل در مراکز بهداشتی و مراکز درمانی از نظر احساس نیاز به آموزش مداوم برخی موضوعات آموزشی دارای اختلاف آماری معنی داری بودند.
    نتیجه گیری
    اولویت های آموزش مداوم ماماها با توجه به حوزه عملکرد ایشان به خصوص در زمینه مهارت های بالینی، متفاوت است، بنابراین در طراحی برنامه های آموزش مداوم باید مورد توجه برنامه ریزان و مجریان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم پزشکی، اولویت ها، ماماها
  • مهستی علیزاده، فرید غریبی*، محمد اصغری جعفرآبادی، نیما اسماعیل نسب، زهرا بستانی، فراز ضرغامی صفحات 48-57
    سابقه و اهداف

    امروزه تغییر توجه از آموزش یکطرفه به دانشجویان، به سوی یادگیری از طریق تدریس توسط آنان صورت گرفته است. یکی از ابتکارات اثرگذار در این زمینه سیستم یادگیری به کمک همتایان (Peer Assisted Learning) است که در آن دانشجویان در نقش استاد و یا کمک کننده به اساتید ظاهر می شوند. مطالعه حاضر درصدد بررسی دیدگاه های اساتید و دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در خصوص مزایای بالقوه سیستم یادگیری به کمک همتایان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی می باشد که در خرداد ماه سال 1390 در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با مشارکت 291 نفر از اساتید و دانشجویان با انتخاب تصادفی به انجام رسید. پژوهشگران ابتدا اقدام به طراحی و استانداردسازی پرسشنامه ای در خصوص مزایای سیستم آموزشی یادگیری به کمک همتایان نمودند و داده های بدست آمده با استفاده از برنامه SPSS مورد تحلیل قرار دادند

    یافته ها

    نتایج مطالعه گویای این است که اجرای سیستم یاد شده بیشترین تاثیر را بر تقویت مهارت های تدریس، گسترش دانش و اطلاعات دانشجویان و افزایش اعتماد به نفس آن ها خواهد داشت. همچنین بر اساس بررسی های صورت گرفته مشخص شد که دانشجویان به طرز معنی داری بیشتر از اساتید، موافق اجرای این سیستم آموزشی می باشند.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که طرح پیشنهادی مذکور مورد توافق اساتید و دانشجویان قرار گرفته است و می تواند کمک شایانی به تقویت سیستم آموزشی نماید. یقینا اجرای این سیستم و سیستم های یادگیری فعال مشابه می تواند منجر به تربیت نیروی انسانی توانمند و کارا گردد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، یادگیری به کمک همتایان، اساتید، دانشجویان پزشکی
  • مهدی میرزایی علویجه، نرگس رجایی، فرشته رضایی، سمیرا حسن پور، راضیه پیروزه، محسن بابایی برزآبادی صفحات 58-70
    سابقه و اهداف
    یکی از ویژگی های شخصیت بهنجار، برخورداری از عزت نفس است. پیامدهای رفتاری بر عزت نفس و پیشرفت تحصیلی دانشجویان موثر است. هدف از انجام این مطالعه بررسی و مقایسه عزت نفس، منبع کنترل و رابطه آنها با وضعیت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 300 نفر از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه ارزیابی شدند. پرسشنامه مورد استفاده شامل: اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه استاندارد منبع کنترل راتر و پرسشنامه استاندارد عزت نفس کوپر-اسمیت بود. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش هجدهم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین نمره عزت نفس 32/8±84/31 (محدوده نمره 0-50)، و منبع کنترل 19/3±59/11 (محدوده نمره 0-23) بود. 4/15% دارای مکان کنترل درونی و 9/74% دارای عزت نفس بالا بودند. میان منبع کنترل و عزت نفس اختلاف آماری معناداری وجود نداشت (27/0P=). بین معدل و منبع کنترل (046/0P=)، معدل و عزت نفس (02/0P=)، رابطه آماری معناداری وجود داشت. در این مطالعه سن با منبع کنترل و معدل با عزت نفس دارای همبستگی مثبتی بودند درحالیکه منبع کنترل و عزت نفس دارای همبستگی معکوس بودند.
    نتیجه گیری
    اکثریت دانشجویان دارای عزت نفس بالا و منبع کنترل بیرونی، دارای معدل بالایی بودند و اکثریت آنان در دانشکده بهداشت مشغول به تحصیل بودند.
    کلیدواژگان: وضعیت تحصیلی، عزت نفس، منبع کنترل، دانشجو
  • نامه به سردبیر
  • زیبا لوک زاده، سید سعید مظلومی، مسعود میرزایی صفحات 71-74
|
  • R. Mojtahedzadeh, A. Mohammadi Pages 2-9
    Introduction

    After two decades of expansion of universities of medical sciences and increasing the number of students as one of the most attainable solutions to overcome sub-standard status of Iranian workforce in health section, quality of medical education has recently taken priority in national health plans. The purpose of this study was designing a benchmark tool for determining differences in the field of education among schools offering nutrition programs in Iran by stratifying their educational services.

    Methods

    To measure the educational performance of schools providing nutrition programs nationwide, a benchmarking tool consisting of more than 50 indicators was developed by a special committee via brainstorming and nominal group. The weight given to each indicator was defined through consensus developing methods. Each school was asked to introduce a representative who would complete a questionnaire designed to collect schools’ information. Next, all the divisions were visited by one of the project's members and the school’s representative. Then, data retrieval was performed and verified at the project’s office. The average score of each school for each indicator was calculated. Finally, a special computer software was applied to perform the final analysis.

    Results

    A total of 50 indicators were designed in the form of tree diagram and were weighted via consensus agreement. The medical universities offering nutritional programs were compared using the designed model.

    Conclusion

    This study defined the educational strengths and weaknesses of nutrition program in Iranian schools that could be used as a measure for authorities to devise practical strategies for qualitative and quantitative improvement in medical education.

    Keywords: education, nutrition, rankings, stratification, school
  • M. Mirzaei, F. Azizian Pages 10-17
    Introduction
    In the recent decades, a revision of the traditional methods of teaching and using new methods of active learning has been felt in the educational system and the application of these methods in various sciences such as medical sciences has increased. The purpose of this study was to assess the effectiveness of interactive and task-based learning methods compared to the traditional methods of teaching to undergraduates.
    Method
    A survey carried out on 45 students of surgical technology and anesthesia who attended in the Research Methods Course. A reliable and valid questionnaire including ten items was used to collect data on students’ satisfaction with the interactive and task based teaching methods. The data were collected and analyzed using SPSS-V16.
    Results
    The findings of the study showed that most of the students were significantly more satisfied with the interactive and task-based teaching methods compared to the conventional lecturing method. Of 34 students who attended in the survey, %56.3 completely agreed and %43.8 agreed with the interactive and task based teaching methods. The highest score of satisfaction (3.56) was given to task-based learning.
    Conclusion
    The findings suggest that students’ satisfaction with the interactive and task-based teaching methods may direct them towards deeper learning compared to the conventional uni-directional methods.
    Keywords: Teaching methods, Interactive, Task, Based Learning, Undergraduate
  • K. Azma, B. Shekarchi, I. Naseh Pages 18-25
    Introduction
    In this study, we examined viewpoints of students and faculty members on mission and method of morning report and offer some strategies for increasing quality and efficiency of morning report using a questionnaire based on some fundamental questions.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 45 students and faculty members of teaching & research in Imam Reza Hospital. The participants responded to the nine-item survey questionnaire about how they implement morning reports.
    Results
    The majority of instructors and trainers (%66) reported evidence-based practice as the most important need that should be debated in morning reports while the majority of students (%58) reported diagnostic evaluation in response to the question. The majority of trainers and instructors (%41) told that the appropriate chairperson of morning reports is a specialist, while the majority of students suggested sub-specialists.
    Conclusion
    Students and faculty members had different views about the purpose and discussion focus of morning report. There was different views about who should take the responsibility to conduct the meetings. Most students and faculty members agree that the educational message for the morning session is the best method of internal monitoring. They also reported that the best way to evaluate students by trainers is mastery of students on presentations and their contents.
    Keywords: Morning report, survey, faculty members
  • M. Asghari, M. Alizadeh, A. Kazemi, H. Safari, F.Asghari, M.M. Bagheri, Asl, S. Heidarzadeh Pages 26-34
    Introduction
    Regarding the numerous benefits of e-learning, an investigation of its barrier and potential solutions to resolve them will be helpful. This will enable universities to implement this method and convert their traditional teaching-learning methods and approaches to e-learning.
    Methods
    In this descriptive study a total of 242 faculty members at Tabriz University of Medical Sciences were selected randomly. A questionnaire was used to collect data on their attitudes towards barriers of e-Learning. The data were analyzed using SPSS15.
    Results
    The barriers were classified into six categories and twenty-four cases. The average score of the administrative category was 13.18±1.96, electronic categories was 11.66±2.32, educational category was 13.39±2.22, economical category was 9.62±2.09, cultural and psychological categories was 20.43±2.53, and finally, social and cooperative category was 10.09±1.97. The cultural and psychological categories were found as the most important barrier and the electronic category the least important one.
    Conclusion
    The academics believed that they did not have enough time or skills for compiling and evaluating e-learning materials and that there was no proper culture for this. Not only the academics should learn how to compile, use and to take rapid feedback, but also it is essential that they recognize their new roles (as learning facilitators) in realizing and expanding their mode of education by their innovations.
    Keywords: e, learning, learning problems, medical education, academic staff
  • S. Behrouzifar, Gh. Mousavi Pages 35-47
    Introduction
    In Continuing Medical Education (CME), paying attention to professional empowerment on the basis of community needs and learners’ institutional requirements is necessary. This study was conducted to determine continuing CME priorities of midwifery graduates employed in health and treatment centers of Kashan and Aran & Bidgol cities located in central Iran (2010).
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 71 midwives. A questionnaire including 87 educational items in 6 subjects was designed. Every item was scored on a Likert scale ranging from zero to ten. Data were extracted, classified and analyzed by SPSS software using descriptive and inferential statistics.
    Results
    Of the six subjects raised, gynecology (7.89±1.54) had the highest score and fundamentals of nursing (6.05±2.35) had the lowest score. Among different disease the topics of abnormal genital tract bleeding (9.32±1.3), diabetes mellitus during pregnancy (9.26±1.27), breast cancer (9±1.97), anemia (8.87±1.71), preventing the birth of premature infants (8.44±2.34) and infection control in special units (7.36±3.06), had the highest means, respectively. There was a statistically significant difference between two groups of midwives employed in health centers and treatment centers regarding the need for learning some subjects.
    Conclusion
    The need for CME priorities varied according to functional domains. This is essential to be considered by decision makers.
    Keywords: Continuing medical education, priorities, midwifes
  • M. Alizadeh, F. Gharibi, M. Asghari Jafarabadi, N. Esmaeilnasab, Z. Bostani, F. Zarghami Pages 48-57
    Introduction

    Recently, there has been a shift of emphasis from teaching to creating an interactive and student-oriented atmosphere in education. One of the method in creating student oriented atmosphere is Peer Assisted Learning (PAL), in which students play the role of teachers, assistant, and enhance other students’ learning. Regarding numerous benefits of this system, the present study aimed to survey the attitudes of teachers and students at Medical School of Tabriz University of Medical Sciences on Peer Assisted Learning.

    Methods

    Following a literature review, the researchers designed a questionnaire about benefits of peer assisted learning, and the stages of its content validity. Pilot study and reliability were followed. The collected data were analyzed by SPSS 16.

    Results

    The obtained results showed that an absolute maximum of the participants agreed with the potential benefits of performing the proposed system. Data analysis showed that students have significantly more agreement with PAL compare to the teacher-oriented method.

    Conclusion

    Regarding the obtained results, we concluded that teachers and students agreed with the benefits and application of PAL. Implementation of this active learning system would lead in productive and capable work force.

    Keywords: Education, medicine, peer assisted learning
  • M. Mirzaei Alavijeh, N. Rajaei, F. Rezaei, S. Hasanpoor, R. Pirouzeh, M. Babaei Borzabadi Pages 58-70
    Introduction
    One of the normal personality characteristics is having self-esteem and its behavioral consequences which are attributable to external or internal causes, and are effective on the academic achievement of students. The purpose of this study was to compare self- esteem, locus of control and their relation with educational status of university students at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd.
    Method
    In this cross-sectional study, 300 students of different faculties were evaluated. We used a questionnaire that includes demographic data, Rotter's locus of control standard questionnaire and Cooper- Smith's self-steem standard questionnaire. The data were collected and analyzed by the SPSS-18 software.
    Results
    The average score of self-esteem was 31.84±8.32 (with a range of 0-50), and the mean score of locus of control was11.59±3.19 (with a range of 0-23). 15.4% of the subjects had internal locus of control and 74.9% had high level of self-esteem. There was no statistically significant relationship between self-esteem and locus of control (p=0.27). There was a statistically significant correlation between locus of control and average score (p=0.046), self-esteem and average score (p=0.02). In this study, age with locus of control, and average score with self-esteem have positive correlations and locus of control with self-esteem has a reverse correlations.
    Conclusion
    The majority of students that had a high level of self-esteem and an external locus of control has high average score and as the majority of the students who had a high level of self-esteem were studying in the School of Health.
    Keywords: Educational status, Self, esteem, Locus of control, Student