فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1392)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات پژوهشی
  • مریم سیدمجیدی، ایمان جهانیان، نفیسه مرادی، علی بیژنی صفحات 2-14
    سابقه و اهداف
    مشاوره و راهنمایی توسط اساتید راهنما در طول دوره تحصیل، دانشجویان را در غلبه بر مشکلات، دستیابی به اهداف آموزشی و کسب موفقیت یاری خواهد نمود. هدف از این مطالعه، بررسی نظرات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل در ارتباط با ارائه راهنمایی و مشاوره تحصیلی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، نظرات 480 نفر از دانشجویان از طریق پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه 25 سوالی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 17 و آزمون های آماری Chi-Square، t- test، ANOVA و آزمون تعقیبی Scheffe واکاوی شد.
    یافته ها
    از مجموع افراد شرکت کننده، 2/61% مونث و 8/38% مذکر، با میانگین سن 02/4 ± 34/21 سال بودند. 2/37 درصد دانشجویان آگاهی کافی در مورد اینکه چگونه از استاد راهنما کمک بگیرند را نداشتند. در حدود نیمی (3/50%) از دانشجویان حضور استاد راهنما در ساعت اعلام شده و 57% نیز برگزاری برنامه مشاوره به طور منظم را بد و خیلی بد گزارش کردند. دانشجویان مونث بیشتر از مذکر ابراز نمودند که استاد راهنما برای آن ها پرونده تحصیلی تشکیل داده است (001/0 = P). در تعیین نظرات دانشجویان به تفکیک رشته تحصیلی، دانشجویان رشته پیراپزشکی و دندانپزشکی از اساتید مشاور بیش از سایر رشته ها ناراضی بودند (به ترتیب 3/87% و 5/81%).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به نظر می رسد که یا دانشجویان اطلاع کافی از وظایف استاد مشاور ندارند و یا اساتید مشاور به وظایف خود به درستی عمل نمی کند. به منظور بهبود ارائه خدمات مشاوره و راهنمایی، آشنایی دانشجویان با وظایف استاد مشاور در بدو ورود به دانشگاه و یا بالا بردن سطح آگاهی اساتید مشاور با کلاس ها و یا کارگاه های آموزشی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مشاوره و راهنمایی تحصیلی، نظرات دانشجویان، استاد مشاور
  • حسن مظفری خسروی، نیلوفر وزیری، علی محمدی منش، زهرا نادری، حوریه دانش بدی صفحات 15-24
    سابقه و اهداف
    تغذیه یکی از اجزای مهم برای ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری ها می باشد. اما کفایت آموزش تغذیه در دانشجویان پزشکی هنوز هم جای سوال دارد. این مطالعه به منظور تعیین دانش تغذیه دانشجویان پزشکی مقطع بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 90 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 114 دانشجوی پزشکی دوره بالینی بیمارستان شهید صدوقی یزد به صورت تصادفی انتخاب شده و پرسشنامه مربوط به دانش تغذیه ای را تکمیل نمودند. به هر جواب صحیح امتیاز یک و به جواب نادرست امتیاز صفر اختصاص داده شد. اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین این 114 دانشجو، 69 نفر (5/60/%) خانم و 45 نفر (5/39%) آقا با میانگین سنی 53/1 ± 13/24 سال بودند. میانگین نمره پاسخنامه دانشجویان در سه زمینه اصول تغذیه، تغذیه در دوره های زندگی و رژیم درمانی از 20 به ترتیب عبارت بودند از: 2/2 ± 6/4، 2/3 ± 2/6 و 8/3 ± 2/6. همچنین رابطه معنی دار مستقیم و متوسط بین نمره درس تغذیه دانشجویان و نمرات دانش تغذیه آنان در هر سه زمینه مورد پرسش، وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه میانگین امتیازات بسیار پایین است، نیاز به اضافه نمودن دروس تغذیه با تاکید بر جنبه های تغذیه بالینی در دوره بالینی و نیز حضور متخصصین تغذیه در تیم درمان احساس می شود.
    کلیدواژگان: دانش تغذیه، تغذیه، تغذیه درمانی، آموزش تغذیه
  • سمیه برجعلی لو، ریتا مجتهد زاده، آیین محمدی * صفحات 25-35
    سابقه و اهداف

    خودنظم دهی از جمله سازه های مورد توجه در مباحث انگیزشی است که به وسیله آن دانشجویان یادگیری خود را سامان می بخشند. خودنظم دهی یکی از مهمترین عوامل پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی در محیط آموزشی است. از این رو، ارزیابی میزان خودنظم دهی تحصیلی در فرگیران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی مقیاس خودنظم دهی است.

    روش بررسی

    پرسشنامه 34 ماده ای خودنظم دهی انل و هانگ (2001) که شامل 4 عامل برنامه ریزی، خودارزیابی، تلاش و خودکارآمدی است، توسط متخصصین، ترجمه و روایی محتوایی آن تائید شد و روی 336 دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند، اجرا شد. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL بر روی داده ها انجام گرفت.

    یافته ها

    چهار عامل اصلی مطرح شده در نسخه اصلی، توسط تحلیل عاملی اکتشافی استخراج شد. این پرسشنامه 55 درصد از واریانس کل خودتنظیمی را تبیین می کرد. تحلیل عاملی تائیدی نیز نشان داد که مدل 4 عاملی ناهمبسته بهترین مدل برازش شده برای تبیین داده های حاضر است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این است که مقیاس خودنظم دهی انل و هانگ، برای شناسایی قابلیت های خودنظم دهی دانشجویان ایرانی و به ویژه دانشجویان پزشکی کفایت لازم را دارد و در پژوهش های مختلف مخصوصا در حوزه آموزش قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: خودنظم دهی، اعتبار، روایی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • سید جلیل میرمحمدی، امیر هوشنگ مهرپرور، مریم بهاءلو*، محمدحسین داوری صفحات 36-46
    سابقه و اهداف

    به منظور دستیابی به کیفیت مطلوب درآموزش ابتدا باید کیفیت آموزش ها را ارزیابی وسپس تغییرات لازم رادرآن ها ایجاد کرد. نظر به اینکه توجه به نظرات دانش آموختگان در مراکز آموزش پزشکی برای بررسی کیفیت این آموزش ها بسیارحائز اهمیت می باشد، ما در این مطالعه برای بررسی کیفیت آموزش پزشکی درحیطه علوم پایه و بالینی، دیدگاه فارغ التحصیلان پزشکی چهارسال گذشته دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بررسی کردیم.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی_ تحلیلی و از نوع مقطعی می باشد. نمونه گیری به روش سرشماری و از فارغ التحصیلان پزشکی 4 سال گذشته دانشگاه بود. روش گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه ای بود که روایی و پایایی آن تایید گردید و از 183 نفر از فارغ التحصیلان این دانشگاه از طریق مصاحبه تلفنی در سال 1391 پرسیده شد.

    یافته ها

    در گروه های علوم پایه و بالینی به ترتیب میانگین رضایتمندی از کیفیت آموزش 86/3 و 81/3، میانگین رضایت مندی ازنظم اساتید در حضور درکلاس ها 11/4 و 98/3 بود. از نظری آماری در بین دو گروه علوم پایه و بالینی تفاوت معنی داری بین رضایتمندی ازکیفیت آموزش وجود نداشت (237/0 = P-Value) اما از نظر رضایتمندی از نظم اساتید درحضور درکلاس ها و رضایتمندی از وقت گذاری اساتید برای تدریس تفاوت معنی داری بین دو گروه دیده شد (001/ 0 P-Value<).

    نتیجه گیری

    وضعیت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی یزد از نظر فارغ التحصیلان مطلوب است و به طور کلی فارغ التحصیلان از آموزش های دوران علوم پایه راضی تر از آموزش های دوران بالینی بودند.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش پزشکی، علوم پایه، بالینی، رضایتمندی
  • حسین فلاح، ابوالفضل برخورداری، غلامحسین حلوانی، مهدیه ممیزی، مهدی بهجتی اردکانی، رجبعلی حکم آبادی صفحات 47-56
    سابقه و اهداف
    با توجه به اهمیت درس مبانی نمونه برداری آلاینده های هوا برای دانشجویان رشته بهداشت حرفه ای و نقش وسایل کمک آموزشی در ارتقای یادگیری، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان یادگیری دانشجویان در ارائه درس مبانی نمونه برداری آلاینده های هوا با به کارگیری محفظه شبیه سازی آلاینده های هوا انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی و در سال 1391 صورت گرفت. جامعه پژوهش، دانشجویان مقطع کارشناسی رشته بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی یزد می باشند. نمونه گیری با روش سرشماری در دو گروه مورد و شاهد و با تعداد نمونه 53 نفر در هر گروه به صورت غیر تصادفی انجام گرفت. در آموزش گروه شاهد به روش سنتی (سخنرانی) و در گروه مورد علاوه بر روش سنتی از وسیله کمک آموزشی استفاده گردید و در پایان دوره نیز علاوه بر نظرسنجی، نمرات دانشجویان در دو گروه با استفاده از نرم افزار SPSS-11.5 ارزیابی شد.
    یافته ها
    آنالیز داده ها در گروه های مورد و شاهد نشان داد که میانگین نمره کسب شده توسط دانشجویان در گروه مورد برای بخش اندازه گیری ذرات قابل استنشاق 6/2±44/16، ذرات کلی 8/2±17/16 و لوله های آشکار ساز 3/2±06/17 می باشد. همچنین میانگین نمرات کسب شده در هر سه بخش عملی به طور معناداری از گروه شاهد بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج نظر سنجی های انجام شده از دانشجویان و همچنین نتایج ارزیابی ها، میزان یادگیری دانشجویان با استفاده از روش آموزش ترکیبی (آموزش سنتی به همراه محفظه شبیه سازی آلاینده های هوابرد) بالاتر از گروه شاهد بوده است لذا می توان از این وسیله به عنوان یک وسیله کمک آموزشی جهت ارتقاء آموزش در دروس مربوطه بهره گرفت.
    کلیدواژگان: محفظه شبیه سازی، کمک آموزشی، یادگیری، دانشجویان بهداشت حرفه ای
  • علیرضا دانش کاظمی، عبدالرحیم داوری، مرضیه مومنی سروستانی صفحات 57-64
    سابقه و اهداف
    جهت تدوین برنامه آموزشی بهتر و ارتقاء کیفیت آموزش، ارزشیابی مداوم و مستمر وضعیت تحصیلی دانشجویان در طول تحصیل و مقایسه نمرات اکتسابی در دوره های مختلف امری ضروری است که می تواند در اصلاح و بهبود کارایی مسئولین موثر باشد. این مطالعه با هدف بررسی ضریب همبستگی نمرات ترمیمی نظری و عملی دانشجویان دوره دکترای دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در مقطع زمانی 1391-1370 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی به صورت گذشته نگر و با روش سرشماری انجام شد. در این بررسی، نمرات دروس ترمیمی نظری و عملی از طریق کارنامه آموزشی موجود در بایگانی اداره آموزش دانشکده جمع آوری شد. اطلاعات زمینه ای نیز از طریق پرسشنامه عمومی که هنگام ثبت نام از دانشجویان تکمیل می شود از بایگانی استخراج شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری t.test و ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 22 دوره دانشجوی دندانپزشکی (451 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. همبستگی کلی بین نمرات ترمیمی نظری و عملی و همچنین همبستگی بین نظری 1 و عملی 1 (221/0= r 001/0> P)، نظری 2 و عملی 2 (311/0= r، 001/0> P)، نظری 3 و عملی 3 (443/0= r، 001/0> P) و نظری 3 و عملی 4(379/0= r، 001/0> P) معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    ارتباط مستقیم و معنی داری بین نمره ارزشیابی تمامی دروس ترمیمی نظری و عملی وجود داشت، بنابر این به نظر می رسد بین دانش نظری و عملکرد بالینی دانشجویان هماهنگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: همبستگی، ترمیمی نظری، ترمیمی عملی
  • نیکو یمانی، مهسا شکور *، سهیلا احسانپور صفحات 65-76
    سابقه و اهداف

    اهمیت بهداشت باروری در توسعه کشورها باعث شده است تا بسیاری از کشورها اقدام به تاسیس رشته تخصصی بهداشت باروری در مقطع کارشناسی ارشد نمایند. در کشور ایران در حال حاضر این رشته در مقطع کارشناسی ارشد وجود ندارد. هدف مطالعه نیازسنجی برنامه درسی کارشناسی ارشد بهداشت باروری بود.

    روش بررسی

    پژوهش به روش دلفی انجام شد که در آن از 15 نفر از متخصصین بهداشت باروری از سراسر کشور نظرخواهی شد. ابتدا فهرست اولیه از نیازهای آموزشی برای هر یک از وظایف تعریف شده قبلی تهیه شد و سپس از متخصصین خواسته شد در دور اول وجود نیاز آموزشی را تایید کنند و نیازهای جدید اضافه کنند. سپس در دور دوم بر اساس اهمیت از 5، نمره دادند و اولویت بندی کردند.

    یافته ها

    نتیجه دو دور دلفی اجماع بر 165 نیاز آموزشی بود که برای 45 وظیفه تعریف شده در کارشناسی ارشد بهداشت باروری تنظیم شد. در اولویت بندی همگی میانگین نمره اهمیت بالاتر از 3 داشتند. از آنجایی که در دور اول دلفی نیازهای آموزشی استخراجی بعضی وظایف تعریف شده تکراری شدند، جهت پیشگیری از تکرار و هم پوشانی، وظایف شبیه به هم یک جا گذاشته شد و سپس نیازهای آموزشی آن ها مرتب شدند.

    نتیجه گیری

    از آنجا که نیازهای بهداشت باروری هر جامعه مختص به همان جامعه است در نیازهای آموزشی استخراج شده به تفاوت های فرهنگی، مشاوره و آموزش، نقش مردان و رشد جمعیت در دو سر طیف سنی توجه شد. لذا امید است این نیازسنجی در راستای داشتن برنامه درسی بومی و مختص ایران گامی موثر در پیشبرد جامعه به سوی سلامت باشد.

    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، نیازسنجی، برنامه ریزی درسی، بهداشت جنسی و باروری، تحصیلات تکمیلی، دلفی
  • مسعود میرزایی، حمیده منتظری صفحات 77-89
    سابقه و اهداف
    در کنار رشد فزاینده تعداد مجلات و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، شاهد تعداد بسیاری تحقیقات مبتنی بر پرسشنامه های گوناگون با موضوعات مشابه در این نشریات هستیم. این مطالعه بر آن است تا روند رو به رشد انتشار مقالات حاصل از پژوهش های مبتنی بر پرسشنامه، با تاکید بر دو نمونه شناخته شده مرتبط با اختلالات روانی، شامل پرسشنامه های Beck و General health quality) GHQ) را در ایران بررسی نموده و با وضعیت جهانی مقایسه نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مروری نظاممند است و به بررسی 412 عنوان مقاله که طی سال های 1386-1390 از دو پرسشنامه Beck و GHQ برای انجام پژوهش استفاده کردند شامل 248 عنوان مقاله از پرسشنامه Beck و 164 مقاله از پرسشنامه GHQ پرداخته است. کلمات کلیدی مرتبط در پایگاه های اطلاعت علمی داخلی شامل Iranmedex، پایگاه اطلاعاتی جهاد دانشگاهی و Magiran و نیز پایگاه های خارجی PubMed و Science Direct جستجو شدند.
    یافته ها
    میزان انتشار مقالات از پرسشنامه های یاد شده رو به رشد است. طی سال های 1386-1390 تعداد مقالات منتشره از پرسشنامه Beck در ایران دو و نیم برابر آمریکا و 5/18% کل جهان بوده است. با توجه به کل تعداد مقالات منتشره در زمینه علوم پزشکی در ایران نسبت به جهان که کمتر از 3/1% می باشد، این رقم بالا است. همچنین تعداد مقالات منتشره از پرسشنامه GHQ از ایران تقریبا 10 برابر آمریکا و 50% کل جهان بود.
    نتیجه گیری
    استفاده بی رویه از پرسشنامه ها در انجام تحقیقاتی که قبلا مکررا انجام شده اند نوعی اتلاف منابع است. توصیه می شود محققان و دانشجویان بیشتر به مطالعات مداخله ای جهت حل مشکلات شناخته شده سلامت، از جمله افسردگی پرداخته و مراکز تحقیقاتی و سردبیران مجلات نیز در تصویب و انتشار نتایج این گونه تحقیقات توجه بیشتری مبذول نمایند.
    کلیدواژگان: افسردگی، سلامت عمومی، پرسشنامه، Beck، GHQ، تحصیلات تکمیلی، مجلات، علوم پزشکی
  • نامه به سردبیر
  • تحصیح ماشینی آزمون های پیشرفت تحصیلی چند گزینه ای و آنالیز اوراق امتحانی: چند نکته
    صفحات 90-92
|
  • M. Seyedmajidi (Dds , I. Jahanian , N. Moradi (Dds), A. Bijani Pages 2-14
    Introduction
    Student counseling and supervision play an important role to overcome learning problems and to achieve educational goals. The present study is intended to investigate viewpoints of students regarding educational guidance and advice studying at Babol University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional survey, viewpoints of 480 students were collected by a questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire had been approved before. Data were analyzed using SPSS version 17 software. Chi- square and ANOVA tests were administered.
    Results
    61.2% of all participants were female and 38.8% were males with mean age of 21.3±4.0. 37.2% of these students lacked sufficient knowledge and information on how to request from their advisors for help and guidance. Half of students (50.3%) reported attendance of advisors and holding routine consultation is inappropriate. Advisors made more educational files for females compare to males (P=0.001). No difference observed regarding educational disciplines of the advisors regarding students were dissatisfied with help and guidance received from paramedics and dentistry students in most fields (87.3% and 81.5% respectively).
    Conclusion
    It seems that either student has no sufficient information about tasks of advisors and/or advisors may not do their tasks properly. It is recommended the students to be acquainted with advisors’ tasks upon their entrance into the university. Training classes for new academics would be helpful.
    Keywords: Education, consultation, guidance, students, advisor, teacher
  • H. Mozaffari, Khosravi , N. Vaziri , A. Mohammadimanesh , Z. Naderi , H.Daneshbodi Pages 15-24
    Introduction
    Nutrition is one of the important components of health promotion and disease prevention. owever, nutrition literacy of medical students is unclear. This study aims to determine nutritional knowledge of medical students studying in clinical course of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2012.
    Methods
    In this cross-sectional study, 114 medical students in clinical course of Shahid Sadoughi hospital were randomly selected. Nutritional knowledge questionnaire was completed. Each correct answer had one score and wrong answers had no score.
    Results
    Of 114 students, 69 students (60.5%) were female and 45 students (39.5%) were male with the mean age of 24.1±1.5 year. The mean score of students in basic nutrition, nutrition in the life cycle and diet therapy was 4.6±2.2, 6.2±3.2 and 6.2±3.8, respectively. There was significant association between the score of nutrition course and nutritional knowledge score in all of the fields.
    Conclusion
    The average of scores was low. Improving the nutrition courses, especially clinical aspects, during clinical education and presence of nutritionist in treatment teams will be helpful.
    Keywords: Nutritional knowledge, nutrition, nutrition therapy, nutrition education
  • S. Borjalilu, R. Mojtahedzadeh, Mph, A. Mohammadi Pages 25-35
    Introduction

    self-regulation is an important construct in motivation through which the students regulate their learning meta-cognition. Self-regulation is one of the most important predictive factors of academic achievement. Therefore evaluating academic self-regulation in learners is critical. The aim of this study was to develop validity and to determine the factors structure a self-regulation scale.

    Methods

    We validated the 34-items of Hong and O’Neil self-regulation scale. The scale consisted of four factors: effort, self-checking, self-efficacy, and planning. The score was translated, back translated and checked by several experts. 336 medical students were chosen through multiple steps random sampling and completed the questionnaire. We analyzed the data using SPSS and LISREL software using exploratory and confirmatory factor analysis methods.

    Results

    Principle component analysis revealed that self-regulation scale consists of four factors. The scale accounted for %55 of variance. Confirmatory factor analysis showed that all of the factors confirmed with data.

    Conclusion

    This scale is a valid and reliable instrument in assessing Iranian students’, especially medical students’, self-regulation.

    Keywords: Self, regulation, reliability, validity, exploratory factor, confirmatory factor, analysis
  • S.J. Mirmohammadi, A. H. Mehrparvar, M. Bahaloo, M. H. Davari Pages 36-46
    Introduction

    In order to achieve acceptable quality in educations, the quality of learning should be assessed. opinion of alumni in assessment of the quality of education is important, This study aims to assess the quality of medical education in basic and clinical sciences according to the opinion of alumni of Sadoughi University of Medical Sciences during 2008-2012

    Method

    This cross-sectional study conducted on alumni graduated from 2008-2012. Data was collected using a questionnaire which validity and reliability was confirmed. The questions were asked from 183 individuals were interviewed by telephone in 2012.

    Results

    Mean satisfaction score of quality of education was 3.86/5 and 3.18/5 for basic and clinical sciences, respectively. The average satisfaction score for regular presence of faculty members in classes was 4.11/5 and 3.98/5 for basic and clinical sciences, respectively. The difference between the two groups regarding the satisfaction from quality of education was not diufferent (P=0.237). However, this difference was significant for satisfaction from regular presence in classes and time spent for education (P<0.001).

    Conclusion

    The condition of education in Yazd University of Medical Sciences was satisfactory from the alumni viewpoint and the satisfaction level was higher for basic sciences than clinical science education

    Keywords: Quality, medical education, basic sciences, clinical, satisfaction
  • H. Fallah , A. Barkhordari , Gh. H. Halvani , M. Momayyezi , M. Ardakani , R.A.Hokm Abadi Pages 47-56
    Introduction
    Air pollutants sampling course is necessary for the occupational health students. Educational aids are essential in promotion of learning. This study aims to evaluate students’ learning in air pollutants sampling course with the aid of an airborne pollutants simulation chamber.
    Method
    In a quasi-experimental study that was carried out on occupational health students, all who enrolled in 2012 at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences were enrolled. The samples were divided into case and control groups. Each group consists of 53 participants. Traditional method (lecturing) was used in teaching the control group. In addition to the traditional method, educational aid (airborne pollutants simulation chamber) was used to assess difference in learning of the two groups. In addition to student's feedback, student's scores were also judged to assess learning.
    Results
    Data analysis revealed that average score achieved by students in the case group was 16.44±2.6 for respirable dust parts, 16.17±2.8 for total dust part and 17.06±2.3 for detector tube. The difference in mean scores between cases and controls was significant in the three practical sessions. The mean difference in acquired scores was significant in the three practical sessions between the case and control groups.
    Conclusion
    The occupational health student's learning improved in the air pollutants sampling course using airborne pollutants simulation chamber. Therefore, the device can be used as an educational tool to enhance learning in the relevant subjects.
    Keywords: Simulation chamber, educational aid, learning, occupational health students
  • A. R. Danesh Kazemi (Dds , A. R. Davari (Dds , M. Momeni Sarvestani Pages 57-64
    Introduction
    In order to codify a better curriculum and develop the quality of education, continuous monitoring dental student's education during their study is necessary. This study was conducted on the course scores of dental students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences from 1991 till 2012 on the theory and practical restoration courses. The correlation between these scores was investigated.
    Methods
    This was a cross-sectional study which was performed retrospectively on all students who undertook operative dentistry course, theory and practice, during the period. Data were collected using the final report of each course which was saved in the records of the education office. Demographic data was extracted from the records of the students. Data was analyzed by SPSS using student’s T test, ANOVA and Pearson’s correlation test.
    Results
    In this study 451 dental students over 22 years were assessed. Pearson’s correlation coefficient for test showed that the correlation between "theory course 1" and "practical course " was 0.221 (P<0.001), between "theory 2" and "practical 2" was 0.311 (P<0.001), between "theory 3" and "practical 3" was 0.443 (P<0.001), and between "theory 4" and "practical 4" was 0.379 (P 0.001).
    Conclusion
    This study demonstrates a direct and significant relationship between the scores of all theory and practical restoration courses among dental students. It seems that there is a concordance between theoretical knowledge and clinical performance of dental students.
    Keywords: Theory, course, operative dentistry, practical
  • N. Yamani, M. Shakour, S. Ehsanpour Pages 65-76
    Introduction

    The importance of reproductive health led to establish the MSc in reproductive health program in developed country. In Iran, the program has not been offered yet. The aim of this study was to assess educational needs of MSc program in reproductive health.

    Methods

    This research used Delphi method. Fifteen experts in reproductive health from Iran participated in this study. First, we provided a list of educational needs for every task, then experts confirmed or rejected educational needs and sometimes added new items. In the second round, the experts identified their priorities.

    Results

    The consensus was reached on 165 educational needs that arranged according to the 45 tasks established for MSc of reproductive health before. In terms of priority, all means of importance were over the score of three. To avoid repeating educational needs general across every task, we categorized the tasks that had similar educational needs.

    Conclusion

    The reproductive health needs for every society is unique. We noticed cultural, counseling, educational and gender differences. Considering the growth of population in Iran, a local curriculum for this program is needed.a

    Keywords: Needs assessment, educational needs, curriculum, reproductive health, postgraduate
  • M. Mirzaei , , H. Montazeri Pages 77-89
    Introduction
    Despite increasing of scientific Journals number and post graduate students, there is risk of over production of research papers using various well known questionnaires. This study investigate the trend of publishing articles based on two commonly used psychological questionnaires of Beck and general health quality (GHQ) in Iran and to compare the trend with other parts of the world.
    Methods
    This study is a systematic review investigated 412 articles published from 2006-2011 in local and international journals which used Beck and GHQ questionnaires. Most (248) articles included in this study used Beck questionnaire and 146 articles used CHQ. Key words searched to find papers in this study were Beck, GHQ, general health quality, depression. Major local scientific databases including IranMedex, Scientific information database and Magiran and also international databases including PubMed nd Science rect were searched.
    Results
    Publication rates for articles using the two uestionnaires are on rise. During 2006-11 number of published articles from Beck questionnaires in Iran was 2.5 folds more than the United States and 18.5% of the total articles published in the world. Considering that Iran has about 1.3% of share of medical science publication of the world, those figures are high. Furthermore, number of published articles using GHQ questionnaires in the same period was ten times more than the United States and 50% of the world.
    Discussion
    Over use of questionnaires in doing and publishing similar studies is a waste of resources. This study recommends that researchers focus more on interventional studies to reduce burden of psychological disorders. Research centers and journal editors should also carefully consider similar studies published in recent years before funding similar projects or accepting their results for publication.
    Keywords: Depression, general health, questionnaires, Beck, GHQ, post graduate, publication