فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال نهم شماره 3 (پاییز 1393)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال نهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • لیلا شجاع قلعه دختر، حمید رحیمیان*، لیدا جراحی صفحات 2-9
    سابقه و اهداف
    امروزه توجه به کارآفرینی در ایجاد یک فضای سالم اقتصادی و ملی یک ضرورت محسوب می شود و نقش آن در پایداری و ثبات اقتصادی تایید شده است. این پژوهش به بررسی میزان قابلیت های کارآفرینی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد پرداخته است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع توصیفی و پیمایشی هست که در آن 200 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 92-93 به روش تصادفی انتخاب شد. با توجه به اهداف پژوهش، از پرسشنامه به عنوان ابزارگردآوری اطلاعات استفاده شد. روایی پرسشنامه ها از روش روایی محتوا با استفاده از نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS11.5انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که میزان قابلیت های کارآفرینی دانشجویان از حد متوسط بالاتر است، البته قابلیت های کارآفرینی دانشجویان سال اول و آخر مبین وجود تفاوت معنادار نبود. همچنین قابلیت های کارآفرینی دانشجویان بر اساس خرده مقیاس های قابلیت کارآفرینی دارای تفاوت معناداری بود(0/001>P).
    نتیجه گیری
    تقویت استعداد کارآفرینی و کارآفرینان در دانشجویان با تکیه بر برنامه های آموزشی دانشگاه ها به عنوان یک وسیله کسب رونق اقتصادی کشور مورد تاکید است. بر اساس نتایج به دست آمده و عدم وجود تفاوت قابلیت کارآفرینی دانشجویان سال اول و سال آخر به نظر می رسد اصلاح و بازنگری در برنامه های آموزشی برای تقویت قابلیت های کارآفرینی دانشجویان بیشتر بایستی موردنظر دانشگاه قرار گیرد و آموزش قابلیت های کارآفرینی در برنامه های درسی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانشجویان پزشکی، قابلیت های کارآفرینی
  • سمیه علیزاده، حسین کریمی مونقی، حسین حقیر، رضا جفایی دلویی*، فریده سادات سعادت یار صفحات 10-17
    سابقه و اهداف
    پاپ کوییز آزمون های کوتاهی هستند که در طول ترم، بدون اطلاع قبلی دانشجویان ودرفواصل زمانی نامنظم جهت ارزشیابی تکوینی دانشجویان مورد استفاده قرار می گیرند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر پاپ کوییز بر یادگیری دانشجویان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر، بصورت نیمه تجربی در ترم اول سال تحصیلی 92-1391 انجام شد و 120 دانشجوی علوم پایه پزشکی دانشکده پزشکی که درس آناتومی اعصاب را می گذراندند بصورت تصادفی به دو گروه 60 نفری تقسیم شدند. تدریس در دو گروه شاهد و آزمون توسط یک استاد و با محتوای مشابه انجام گرفت. در طول ترم، 8 کوییز از محتوای تدریس شده برای گروه آزمون برگزار شد. در پایان ترم از هر دو گروه آزمون یکسانی به عمل آمد. نمرات آزمون پایانی وارد نرم افزارSPSS 16 گردید. با استفاده از آزمون های توصیفی میانگین نمرات هر دو گروه تعیین شد. سپس برای تعیین تاثیر آزمون ها بر یادگیری دانشجویان، از آزمون T مستقل استفاده گردید.
    یافته ها
    بررسی میانگین نمرات حاصل از آزمون پایانی نشان داد که میانگین نمرات دانشجویان در گروه آزمون 13/57 و در گروه شاهد 14/32 بود. انحراف معیار نمرات در گروه آزمون 2/73 و در گروه شاهد انحراف معیار نمرات 3/04 بود. هرچند یادگیری در گروه شاهد بیشتر بود ولی داده های حاصل از آزمون Tمستقل، نشان داد که این تفاوت معنی دار نیست (P = 0.41).
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر برگزاری پاپ کوییزها به عنوان ارزشیابی تکوینی تاثیری بر نمرات حاصل از آزمون پایانی دانشجویان علوم پایه پزشکی نداشته است. از دلایلی که برای این نتایج می توان متصور بود تاثیر سایر عوامل موثر بر یادگیری دانشجویان است.
    کلیدواژگان: دانشجوی علوم پایه، سنجش تکوینی، پاپ کوییز، یادگیری
  • زهره وفادار، زهره ونکی*، عباس عبادی صفحات 18-34
    سابقه و اهداف
    ضرورت ارتباطات پیوسته، عملکرد تیمی و همکاری چند جانبه حرفه های مختلف در مراقبت ودرمان، حوزه سلامت را باچالش های اخلاقی جدیدی مواجه کرده است. آموزش بین حرفه ای به عنوان یک راهکار موثر در سطح بین المللی مطرح و مطالعه حاضر با هدف تبیین فرایند رشد اخلاقی و دستیابی دانشجویان به شایستگی های اخلاقی در آموزش بین حرفه ای انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مروری تلفیقی- تفسیری در سال 92-1391با جستجوی یکپارچه در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed،CINHAL، Ovid، Science direct، GoogleScholar با کلید واژه های اصلی آموزش بین حرفه ای واخلاق، در محدوده سالهای 2000 تا 2013 و به زبان انگلیسی انجام شد. 155 مقاله مرتبط بازیابی شده که 15 مقاله انتخاب و با رویکرد Thematic synthesis بررسی و نتایج نهایی با نرم افزارMAXQDA دسته بندی، تنظیم و ارائه شدند.
    یافته ها
    3 درون مایه (تم) اصلی، شامل «ارتقاء فرایند اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان»، «دستیابی به نظام ارزشی مشترک» و «شکل گیری هویت بین حرفه ای»، بیانگر فرایند رشد اخلاقی دانشجویان در آموزش بین حرفه ای بوده که در مبانی نظری الگوهای اجرایی آموزش بین حرفه ای شامل نظریه های تعامل اجتماعی، تکامل انسانی، یادگیری انتقالی، یادگیری موقعیتی، یادگیری ساخت گرا و یادگیری اجتماعی تبیین شده اند.
    نتیجه گیری
    آموزش بین حرفه ای با ارتقاء فرایند اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان، بازسازی و درونی سازی ارزش های مشترک بین حرفه ای و شکل گیری هویت بین حرفه ای به عنوان مکمل هویت حرفه ای، آنان را برای عملکرد همکارانه موثر، اخلاقی و ایمن در محیط های بالینی با تنوع نیازهای مراقبت سلامتی و دیدگاه های مختلف حرفه ای، آماده و توانمند می سازد.
    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، علوم سلامت، اخلاق سلامت، رشد اخلاقی، ارتباطات بین حرفه ای
  • حبیب الله رضایی، علیرضا یوسفی، نیکو یمانی*، غلامرضا شریفی راد صفحات 35-47
    سابقه و اهداف
    تعریف وظایف حرفه ای به عنوان پایه ای جهت برنامه ریزی درسی یک رشته یا مقطع جدید محسوب می شود. هدف از این مطالعه تعیین وظایف حرفه ای کارشناس ارشد بهداشت خانواده با استفاده از نظرات ذی نفعان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی که با استفاده از تکنیک دلفی انجام شد پنج دانشگاه تیپ یک و چهار دانشگاه تیپ دو و سه به صورت تصادفی انتخاب شدند. نمونه مورد مطالعه اساتید گروه خدمات بهداشتی یا بهداشت عمومی، معاونین بهداشتی و مدیران شبکه های بهداشت و درمان، کارکنان واحد بهداشت خانواده مراکز بهداشت استان و همچنین دانشجویان کارشناسی بهداشت عمومی بودند. ابزار مطالعه پرسش نامه ای حاوی یک سوال باز پاسخ و تعدادی سوالات دموگرافیک بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل محتوا انجام شدکه در این تحلیل وظایف مشخص گردید. سپس وظایف اولویت بندی و در جلسه فوکوس گروپ تشکیل شده نهایی گردید.
    یافته ها
    در مرحله اول 190 وظیفه استخراج گردید که بعد از اولویت بندی در مرحله دوم دلفی، در نهایت 102 وظیفه به عنوان وظایف نهایی استخراج شدندکه 16 مورد از وظایف در حیطه ارائه خدمت به افراد خانواده، 35 مورد در حیطه برنامه ریزی، 5 مورد در حیطه نظارت، 5 مورد در حیطه پژوهش، 13 مورد در حیطه مدیریت و 28 مورد در حیطه آموزش بود.
    نتیجه گیری
    جهت برنامه ریزی برای تربیت نیروی تخصصی مورد نیاز جامعه در حیطه بهداشت خانواده نیاز به تعریف وظایف حرفه ای کارشناس ارشد بهداشت خانواده است. از یافته های این پژوهش می توان در برنامه ریزی درسی برای این رشته استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بهداشت خانواده، نیازسنجی، تکنیک دلفی، برنامه ریزی درسی
  • حمیدرضا صادقی گندمانی، معصومه دل آرام*، نرگس ناصری بروجنی صفحات 48-57
    سابقه و اهداف
    خلاقیت جزء ضروری مراقبت های پرستاری است، لذا توسعه خلاقیت به عنوان یک اولویت در آموزش پرستاری مطرح است. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر آموزش درس اصول و فنون پرستاری به روش نقشه کشی مفهومی و سنتی بر میزان خلاقیت دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 70 نفر از دانشجویان ترم اول دانشکده پرستاری و مامایی تهران در مرکز مهارت های بالینی انجام شد. دانشجویان به روش تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. محتوای آموزشی در گروه آزمون به روش نقشه کشی مفهومی و در گروه کنترل به روش متداول ارائه شد. جمع آوری داده ها با پرسشنامه مشخصات فردی و آزمون خلاقیت عابدی در ابتدا و چهار هفته پس از آخرین جلسه آموزش انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS- V21در سطح معنی داری 0/05> Pتجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از آموزش، میانگین و انحراف معیار نمره کل خلاقیت در گروه نقشه کشی مفهومی 7/4±126/1و در گروه سنتی 5/2±128/2بود و تفاوت دو گروه معنی دار نبود (0/07=P)، اما پس از آموزش تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد {7/3±157/8 در گروه نقشه کشی مفهومی و 5/1±138/1 در گروه سنتی، 0/01=P‍}. این تفاوت در تمامی مولفه ها معنی دار بود (0/01=P).
    نتیجه گیری
    خلاقیت دانشجویان پرستاری در هر دو گروه نسبت به قبل از آموزش ارتقا یافته بود و تاثیر روش نقشه کشی مفهومی بسیار بیشتر از روش سنتی بود. لزوم انجام تحقیقات بیشتر در مدت زمان طولانی تر و برای سایر دروس می تواند به تصمیم گیری مبتنی بر شواهد کمک نماید.
    کلیدواژگان: نقشه کشی مفهومی، خلاقیت، دانشجویان پرستاری، اصول و فنون پرستاری
  • شهنام صدیق معروفی، آیین محمدی، مسعود موسوی، مهدی رعدآبادی* صفحات 58-66
    سابقه و اهداف
    لازمه ایجاد موفقیت در تحقق اهداف آموزشی هر کشوری وابسته به ارکانی چون استاد، دانشجو و محیط آموزشی است. لذا شناسایی عوامل تاثیرگذار بر شیوه های تدریس یک استاد و پرداختن به آن ها از دیدگاه دانشجویان دارای اولویت ویژه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مهم ترین مولفه های موثر بر اثربخشی تدریس یک استاد از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه تحلیلی حاضر در سال 1392 بر روی کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل دو بخش سوالات دموگرافیک و 9 مولفه تاثیرگذار بر تدریس اثربخش بود که از نظر روایی و پایایی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده روش تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار 11 Expert Choice صورت پذیرفت.
    یافته ها
    از دیدگاه دانشجویان مورد مطالعه عامل بیان شیوا و ساده و انتقال شفاف و واضح مطالب با 0/216 بیشترین اهمیت و عامل ارزیابی دانشجویان درهرجلسه، میان ترم و پایان ترم با 0/057 کمترین اهمیت را در تدریس اثربخش یک استاد داشتند. همچنین بین دانشجویان مذکر و مونث و اهمیت مولفه های تاثیرگذار بر تدریس اثربخش رابطه معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بیان شیوا، ساده و انتقال واضح مطالب بیشترین تاثیر را بر اثربخشی تدریس دارد، لذا ضروری است مسئولین آموزش سطح کلان دانشگاه برای ارتقا وضع موجود به کیفیت تدریس اثربخش توجه نمایند که برگزاری دوره های آموزشی مناسب و هدفمند می تواند به بهبود این شرایط کمک کند.
    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، استاد، دانشجو، ارزشیابی
  • سمیرا بصیر شبستری*، ایمان شیرین بک، فاطمه سفیدی، رامین سرچمی صفحات 67-74
    سابقه و اهداف
    امتحانات عملی در ارزیابی توانمندی های دانشجویان مهم هستند و بسیاری از اساتید از راهکارهای ارزیابی کنونی رضایت ندارند، اما اقدامات معدودی برای اصلاح روش های ارزشیابی سنتی صورت گرفته است. این مطالعه به منظور مقایسه مهارت بالینی و رضایتمندی دانشجویان دندانپزشکی به روش سنتی و آسکی انجام شد.
    روش بررسی
    30 نفر از دانشجویان دندانپزشکی توسط سوالات سنتی و آسکی که با همکاری متخصصان بیماری های دهان و آموزش پزشکی طراحی و موازی شدند ارزیابی گردیدند. دانشجویان تحت آزمون بیماری های دهان عملی یک به صورت کتبی (10سوال تشریحی) و سپس آسکی (10 ایستگاه) قرار گرفتند و برگه نظرسنجی را تکمیل کردند. داده های مطالعه توسط نرم افزار SPSS 18 و آزمون های Mann-Whitney Test و T Test و کای دو و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل آماری شدند.
    یافته ها
    در شیوه آسکی نمره سوالات حیطه شناختی و روان حرکتی به ترتیب به طرز معنی داری بالاتر و پائین تر از سنتی بود و روش آسکی بیشتر از روش سنتی تداعی کننده شرایط عملی و استرس زا تر بود.
    نتیجه گیری
    علیرغم اینکه روش های سنتی، با اهداف آموزش پزشکی تناسب ندارند اما اکثر دانشکده ها از این روش استفاده می کنند. با توجه به ویژگی های ارزشیابی ساختاریافته عینی توصیه می گردد که این شیوه در تمام گروه های آموزشی دندانپزشکی بکار رود.
    کلیدواژگان: آسکی ? آزمون سنتی ? دانشجویان دندانپزشکی ? مهارتهای بالینی ? رضایتمندی
  • عباسعلی دهقانی تفتی* صفحات 75-78
    مشارکت دانشجویان علوم پزشکی در شناسایی و حل مشکلات جامعه از اهداف طرح ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت بوده است [1، 2]. بر خلاف دانشجویان رشته های پزشکی و دندانپزشکی، دانشجویان رشته های علوم بهداشتی و دانشجویان رشته های وابسته به آزمایشگاه (نظیر ایمونولوژی، ژنتیک، بیوشیمی و..) فرصت کمتری برای مواجهه با مردم و نیازهای جامعه دارند. از طرفی اولویت بندی مشکلات جامعه و حل آنها از و ظایف نظام سلامت و دانشگاه های علوم پزشکی می باشد [3].
    کلیدواژگان: تجربه T، مطالعه سلامت یزد، (یاس)
  • نامه به سردبیر
  • ملیحه عرب*، گیتی نقبایی صفحات 79-82
|
  • L. Shoja, Ghale, Dokhtar, H. Rahimean *, L. Jarahi Pages 2-9
    Introduction
    Today, entrepreneurship is essential for developing a healthy national economic environment and its role in the economic stability has been confirmed. The aim of this study is to evaluate entrepreneurship capabilities in the students of Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    in this descriptive–analytic study, 200 students from Medical Faculty of Mashhad University of Medical Sciences on 2003-2004 were enrolled in a simple random sampling. According to the research objectives, data was gathered with a questionnaire. Validity of the questionnaire was assessed based on expert panel. Data was analyzed by using SPSS11.5 software.
    Results
    The findings indicated that levels of entrepreneurial ability of students were higher than average, although senior and junior students showed equally entrepreneurship capabilities. Entrepreneurial competencies of students according to the subscales of entrepreneurship skills was statically significant (p<0.001).
    Conclusions
    Strengthening of entrepreneurship capabilities in students based on training programs are emphasized as a means to achieve economic prosperity. The results of this study showed that there were no difference between capable of Entrepreneurship of senior and junior students, thus educational curriculum should be revised to enter training entrepreneurship in university curricula.
    Keywords: Entrepreneurship, medical students, entrepreneurial competencies
  • S. Alizadeh, H. Karimimoonaghi, H. Haghir, R. Jafaeidalooei *, Fs Saadatyar Pages 10-17
    Introduction
    Pop quizzes, are short tests, which are held without prior notice of the students and in irregular period of time to formatively evaluate students during a semester. This study aimed to evaluate the effect of pop quiz on medical students’ learning in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed in the first semester of the academic year 2012-2013. Overall, 120 medical students who attended the neuroanatomy course participated in the study. Students were divided randomly into two groups of 60.Teaching in both control (n=30) and experimental groups (n=30) was performed with the same content and the same ‎lecturer. During the semester, eight quizzes were held in experiment group. Final test scores were entered into the SPSSV.18. Using descriptive statistical tests, average scores of both groups were determined. For determining the effect of tests on students’ performance, independent T-test was used.
    Results
    The average scores of the experimental group was13.57 (±2.73) and in the control group was 14.32 (±3.04). However, learning score was higher, although not significant (P = 0.41).
    Conclusion
    op quizzes as formative assessment did not affect the final test scores of medical students. The reason may be the impact of other factors on student learning.
    Keywords: Medical, student, formative, assessment, pop quiz, learning, basic science
  • Z. Vafadar, Z. Vanaki *, A. Ebadi Pages 18-34
    Introduction
    The necessity of closed and continuous relationships, team work and collaboration between various health professions in treatment and care have confronted health ethics with many challenges. Inter-professional education has been proposed as an effective strategy to address this gap internationally. This study has been done to determine process of ethical growth and achieving ethical competency in health sciences students during inter-professional education.
    Methods
    This interpretive- integrative literature review study has been done in 2013 with integrative search in Pub med, CINHAL, Ovid, Science Direct data bases as well as Google scholar using key words including inter-professional education and ethics. All English language papers published between 2000 and 2013 were included. Of 155 retrieved articles, 15 documents were appropriate based on critical appraisal criteria and analyzed according to thematic synthesis method.. Then extracted text were entered and managed by MAXQDA software.
    Results
    Promotion of professional socialization process of health sciences students”, “creating a common values system” and “forming inter-professional identity” were the three main themes emerge indicating process of ethical growth in health sciences students during inter-professional education. The themes were explained by theories such as social contact, human development, transformational learning situated learning, constructivist learning and social cognitive They are the conceptual framework in inter-professional education model.
    Conclusion
    Inter-professional education with promotion of professional socialization process of health science's students, renewing and internalization of inter-professional common values and forming inter-professional identity, as complement of professional identity, empowers and enables students for effective collaboration with others. These facilitates ethical and safe performance of the graduates in clinical environments.
    Keywords: Inter, professional, education, health sciences, ethics, relationships
  • H. Rezaei, Ar Yosefi, N. Yamani *, Gr Sharifirad Pages 35-47
    Introduction
    Professional duties are regarded as a base for developing the curriculum in a new course. The purpose of this study is to determine the professional duties of postgraduates of family health major according to the viewpoints of stakeholders.
    Methods
    In this cross sectional study, five type one universities (high quality universities) and four type two and three universities were randomly selected using Delphi technique. The participants were directors of health departments, the vice chancellor of public health authorities, the assistance and managers of health and treatment networks, the employees of family health units, and also public health undergraduate students. We developed a questionnaire to gather data. The questionnaire consisted of an open ended and some demographic questions. Data was analyzed using the content analysis technique. In this case duties were defined. Then they were prioritized and finalized in a focus group.
    Results
    In the first step of Delphi 190 duties were extracted. Then we classified them, based on priority in the second Delphi, into 102 duties. Finally 16 items were grouped under the domain of providing services to families, 35 items were in the domain of planning, 50 items were in the domain of supervision, 5 items were in the domain of research, 13 items were in the domain of management, and 28 items in the domain of education.
    Conclusion
    In order to plan for the education of required family health experts there is a need to define the duties of family health postgraduates. The results of this study can be used in the planning of the curriculum of this major.
    Keywords: family health, need assessment, Delphi technique, curriculum planning
  • Hr Sadeghi, Gandomani, Masoumeh Delaram *, N. Naseri, Brugeni Pages 48-57
    Introduction
    Creativity is an essential part of nursing care. Thus developing creativity skills in nursing education is a priority. The aim of this study was to compare the effect of instruction by concept-mapping and update the fundamental of nursing by teaching creativity skills to nursing students.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 70 nursing students, who were divided randomly into two equal experimental and control groups, in the Clinical Skills Lab of Tehran Nursing and Midwifery School. Educational content was presented in the form of concept-mapping in the experimental group and common method in the control group. Data collection included a demographic information and Abedi Creativity questionnaire; that filled at the beginning and at the end of four weeks course period. Data were analyzed using SPSS software (V. 21), using descriptive and analytical statistics at the significant level P<0.05.
    Results
    Before the intervention, mean total creativity’s score was 126.1±7.4 in the concept mapping group and 128.2±5.2 in the common group and the difference was not significant (P=0.07). However, after the intervention, a significant difference was found between the intervention and control group (157.8±7.3 vs. 138.1±5.1, P=0.01).
    Conclusion
    After the intervention, the creativity skills in nursing students was improved in both group, but the Influence of education in concept-mapping group was greater than the common method. Further research with more time and for other lessons can be useful for evidence-based decision-making.
    Keywords: Concept mapping, creativity, fundamental, nursing, students
  • Sh Sadigh Maroufi, A. Mohammadi, M. Mousavi, M. Raadabadi * Pages 58-66
    Introduction
    To achieve an effective learning environment, it is of high priority to identify factors affecting teaching methods employed by a teacher and to deal with them from students’ perspective. The objective of this study is to determine the most important factors that influence the effectiveness of academics’ teaching methods from his/her graduate students’ point of view.
    Methods
    This is a cross sectional-analytic study conducted in 2014. The participants were selected by census method according to the Registrar data of the School of Allied Medical Sciences, Tehran University of Medical Sciences. The data collection tool was a questionnaire containing demographic questions as well as nine questions about effective factors on teaching. The validity and reliability of the questionnaire were assessed, and the data was analyzed using analytic hierarchy process and Expert Choice V. 11 software.
    Results
    According to the students participating in the study, the eloquent, simple expression and clear conveyance of the subject were the most important factors (0.216), while the assessment of students at each session, in the mid-term exam, and in the final exam was of the lowest importance regarding the effectiveness of academic teaching (0.057). No significant difference was found between male and female students considering factors affecting effective teaching.
    Conclusion
    Results indicated that the eloquent and simple expression of subjects has the greatest impact on teaching effectiveness. Therefore, to promote the current situation, the high-ranking educational authorities of the university are required to take into account the quality of teaching effectiveness, for instance, to organize appropriate and purposeful training courses.
    Keywords: Effective teaching, Analytic Hierarchy Process (AHP), teachers, students, evaluation
  • S. Basir Shabestari *, I. Shirinbak, F. Sefidi, R. Sarchami Pages 67-74
    Introduction
    A practical exam is important for evaluation of university students but there is not any satisfaction of traditional exams among clinical teachers. There are limited studies done for modification of traditional exams. This study aimed to compare the traditional and Objective Structured Clinical Examination (OSCE) exams in term of clinical skills and satisfaction among dental students.
    Methods
    Evaluation of thirty dental students was done with OSCE and traditional exams. A student was undergone oral medicine exam in the traditional form (10 questions) and OSCE (with ten stations). After the exam they fill questionnaire regarding their experience of the two methods. Data was analyzed with SPSS V.18. Mann-Whitney test, T test, chi square and Pearson correlation coefficient were used.
    Results
    In the OSCE group, scores of questions in the field of cognition was higher and psychomotor was lower than the traditional exam (p=0.001). OSCE is better stimulator of clinical situations and its stressful environment.
    Conclusion
    Despite mismatch found between traditional exams and medical educational goals, most of universities apply this method. it is recommended to use OSCE method in evaluation of all fields of dentistry.
    Keywords: OSCE, traditional exam, dental students, clinical skills, satisfaction
  • Aa Dehghanitaftiti * Pages 75-78
    Yazd Health Study (YaHS) is an endeavor to involve students in design, implementation and analysis of a large study. Over 150 graduate and post graduate students from various disciplines have been invited to participate in a large longitudinal study with 10000 samples. Participants were selected randomly from Yazd population, over 1000000 as December 2014. Four hundred variables grouped in the following sections were asked; 1) demographics, 2) physical activity, 3)sleep quality and quantity, 4) mental health, 5) history y of chronic illnesses, 6) history of surgical operations, 7) dental health, 8) history of accidents, 9) dietetic habits, 10) occupation and communication history, 11) traditional medicine, 12) history of smoking and addiction and 13) women’s health. The interview follows by anthropometric measurements including; weight, height, BMI, waist circumference, hip circumference, neck circumference and WHR. Per cent body fat, % body muscle, visceral fat, resting metabolism have been measured followed by pulse and blood pressure. Students were trained to participate in design, piloting and the main phase of data collection. Students evaluated the experience useful and constructive. In return of their collaboration in interviewing 50-100 study participants, they will receive data for their these's proposal. This will help them to access a large and high quality set of data and disseminate the results in high quality peer reviewed journals as well as national and international conferences. The students mandated to write an executive summary of their thesis and disseminate it to health managers and inter-sectoral decision makers. They will gain bonus score if they can publish their main findings in public media. Acknowledgments: Thanks to students who participated in the study and A. Professor Masoud Mirzaei, principal investigator of Yazd Health Study (YAHS) for providing information on the design of the study.
    Keywords: Students, theses, health, study, Yazd