فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال نهم شماره 4 (زمستان 1393)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال نهم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهناز امامی میبدی، مسعود میرزایی*، تهمینه فرج خدا، سید کامران سلطانی عربشاهی صفحات 2-10
    سابقه و اهداف
    وجود عوامل بازدارنده در یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری باعث فاصله زیادی بین وضعیت مطلوب و وضع موجود در عملکرد دانش آموختگان این رشته شده است. با توجه به فقدان ابزاری جامع و معتبر در راستای شناخت این عوامل در ایران، پژوهش حاضر با هدف طراحی پرسشنامه عوامل مرتبط با یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش توصیفی حاضر به روش دلفی در دانشگاه های علوم پزشکی سراسری و آزاد استان یزد در سال 1392 انجام شد. گروه های عضو پانل متخصصین (شامل مسئولین آموزش دانشجویان در دانشکده های پرستاری، مربیان بالینی پرستاری، پرسنل پرستاری مسئول آموزش دانشجویان در بالین و دانشجویان سال سوم و چهارم پرستاری) به روش مبتی بر هدف انتخاب شدند که نمونه گیری در گروه مسئولین به روش سرشماری و در سایر گروه ها به روش تصادفی ساده انجام و حجم نمونه در مجموع 48 نفر تعیین گردید که در نهایت 41 نفر شرکت در پژوهش را پذیرفتند. ابزار گردآوری داده ها در دور اول دلفی پرسشنامه ای ساختارمند با 82 گویه و یک سوال باز پاسخ جهت پیشنهادات تکمیلی بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) در نرم افزار SPSS 17.0 تحلیل گردید و طبق فرآیند دلفی، درصد توافق با حیطه ها و گویه های پرسشنامه تا رسیدن به اجماع 75 درصد و بیشتر بررسی شد.
    یافته ها
    طی دو دور دلفی اجماع برروی گویه های پرسشنامه حاصل شد و درصد توافق اعضاء پانل متخصصین در پرسشنامه نهایی 79/85 بدست آمد. پرسشنامه عوامل مرتبط با یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری با 89 گویه در هفت حیطه (و درصد توافق) برنامه آموزشی (79/94%)، ارزشیابی (76/21%)، منابع و مقررات محیط بالین (81/17%)، ارتباطات حرفه ای (81/25%)، مربی بالینی (82/62%)، روش های یاددهی و یادگیری (81/25%) و دانشجو (81/91%) به تصویب اعضاء پانل متخصصین رسید.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه عوامل مرتبط با یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری مشتمل بر حیطه های متعدد، با احتساب اجماع 79/85 درصد اعضاء پانل متخصصین، بعد از مراحل روانسنجی و هنجاریابی می تواند پرسشنامه ای جامع و معتبر برای ارزیابی های مداوم آموزش بالینی و شناسایی نقاط ضعف و چالش های موجود در یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری ایران باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری بالینی، دانشجویان پرستاری، طراحی، پرسشنامه، مطالعه دلفی
  • محمدرضا حیدری، ماریا فقیهی*، عبدالعظیم اقبال صفحات 12-18
    سابقه و اهداف
    تحقیقات مختلف در مورد ملاکهای پذیرش دانشجویان پزشکی گویای این می باشد که یکی از مهمترین شاخص های این ملاک ها برای پذیرش دانشجو، روایی پیش بینی آنها برای عملکرد تحصیلی دانشجو در دانشگاه است. هدف از این تحقیق یافتن همبستگی میان معدل دیپلم، همچنین رتبه کشوری کنکور با شاخصه های تحصیلی در دانشگاه (معدل علوم پایه، نمره امتحان علوم پایه و نمره امتحان پره انترنی) که نمایانگر عملکرد تحصیلی دانشجو هستند، بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش توصیفی- مقطعی روی 356 نفر از دانشجویان پزشکی ورودی 80-75 دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد. اطلاعات دموگرافیک دانشجویان شامل جنسیت، سهمیه ورودی و ویژگی های تحصیلی مثل معدل دیپلم، رتبه کشوری کنکور، معدل علوم پایه، نمره علوم پایه و نمره پره انترنی در قالب یک پرسشنامه از واحد آموزش دانشگاه کسب شد. برای بررسی وجود همبستگی بین متغیرهای مستقل قبل از دانشگاه و وابسته بعد از دانشگاه از نرم افزار SPSS v15 استفاده گردید. سطح معنا داری 0/05 برای گزارش نتایج در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار به ترتیب در رتبه کشوری کنکور 1276/3 و 911/7، معدل دیپلم 18/46 و 1/14، معدل علوم پایه 14/92 و 1/36، نمره امتحان جامع علوم پایه 133/8 و 16/14 و نمره امتحان جامع پره انترنی 9118/9 و 18/1 محاسبه گردید. همبستگی مستقیم و مثبت معنا داری بین معدل دیپلم با شاخصه های تحصیلی (معدل علوم پایه، نمره علوم پایه و نمره پره انترنی) برحسب جنس، بومی و غیر بومی بودن مشاهده گردید (0/01 (p< درصورتیکه رابطه معنی داری بین رتبه کشوری کنکور و شاخصه های تحصیلی یاد شده مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که متغیر معدل دیپلم شاخص معتبرتری از رتبه کنکور جهت پیشگویی شاخصه های تحصیلی دانشجویان پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: دانشجویان پزشکی، معدل دیپلم، رتبه کنکور، نمره علوم پایه
  • ناصر قربانیان، بهزاد کاظمی حکی* صفحات 20-26
    سابقه و اهداف
    شناخت رشته ها و علاقه به رشته تحصیلی حس مسئولیت پذیری بالا را به همراه خواهد داشت و نیز منجر به بالا رفتن کارایی افراد در ارائه خدمات سیستم سلامت می گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان آگاهی و علاقه دانشجویان هوشبری به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 90 نفر از دانشجویان دوره روزانه شاغل به تحصیل در رشته هوشبری دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی 91-90 در دو مقطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر 20 سوال بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی و t-test و نرم افزار SPSS16 استفاده شد.
    یافته ها
    به طور کلی 8/7 درصد دانشجویان مورد مطالعه در رابطه با انتخاب رشته تحصیلی خود کاملا موافق بودند. 11/1 درصد درباره آینده شغلی خود کاملا نگران و 6/35 درصد نگران از آینده شغلی خود بودند. 15/6 درصد رشته تحصیلی خود را در صورتی که امکان دوباره شرکت در کنکور برایشان مقدور باشد دوباره انتخاب نمودند. همچنین رابطه معنی داری بین پاسخ های زنان و مردان در مورد رشته تحصیلی وجود داشت (0/05>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، اکثر دانشجویان قبل از انتخاب رشته از رشته تحصیلی خود آگاهی نداشتند. لذا پیشنهاد می شود جهت شناخت بهتر رشته های تحصیلی در دانشگاه در دوران تحصیلات قبل از دانشگاه اطلاعات و مشاوره های لازم توسط سازمان های مربوطه ارائه گردد. همچنین با ایجاد مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری که یکی از نیازهای اساسی و حیاتی این رشته می باشد، می توان میزان علاقه دانشجویان به ادامه تحصیل و رشته تحصیلی شان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آگاهی، علاقه، آینده شغلی، رشته تحصیلی، هوشبری
  • سهیلا بزم*، سید سعید مظلومی صفحات 28-34
    سابقه و اهداف
    انجمن کتابداران آمریکا فردی را باسواد اطلاعاتی تلقی میکندکه قادر به تشخیص اطلاعات مورد نیاز، جایابی، ارزیابی و استفاده موثر از اطلاعات مورد نیاز باشد. از آنجایی که سواد اطلاعاتی نقش موثری در آموزش و پژوهش دارد، در این مطالعه میزان تاثیر وبلاگ در افزایش سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش بررسی
    این مطالعه که به روش تجربی انجام شد تعداد 60 نفر از دانشجویان دانشکده های پیراپزشکی، پرستاری مامایی و بهداشت (سال تحصیلی 1388-1387) مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مورد و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مورد برنامه آموزشی از طریق وبلاگ، به مدت 2 ماه ارائه گردید. با استفاده از پیش آزمون و پس آزمون، سواد اطلاعاتی هر دو گروه قبل و بعد از آموزش به وسیله پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. روایی وپایایی پرسشنامه در سه مرحله برگرداندن پرسشنامه به فارسی، نظرسنجی از اساتید و صاحب نظران و تعیین ضریب آلفا کرونباخ (Cronbach''s alpha=.0.88) مورد تایید قرار گرفت. داده ها با نرم افزار16spss و با استفاده از شاخص های آماری نظیر میانگین، انحراف معیار و آزمون های آماری من ویتنی، کروسکالوالیس و ویلکاکسون تحلیل شد.
    یافته ها
    36/7% از جامعه پژوهش مرد و 63/3 % زن بودند. بر اساس یافته های این تحقیق، میانگین نمره سواد اطلاعاتی قبل از آموزش در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت(0/05P). همچنین نتایج این پژوهش اختلاف میانگین نمره سواد اطلاعاتی قبل و بعد از آموزش را در گروه مورد معنی دار نشان داد(0/001>P).
    نتیجه گیری
    با استنتاج به نتایج این تحقیق، استفاده از وبلاگ به عنوان یک مدل موفق در امر آموزش سواد اطلاعاتی در کتابخانه های دانشگاهی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، وبلاگ، آموزش، وب 2، 0
  • مرضیه هلال بیرجندی *، عصمت نوحی، فریبا برهانی، وحیده احراری خلف صفحات 36-44
    سابقه و اهداف
    آموزش بالینی اساس برنامه آموزش را تشکیل می دهد. یکی از چالش های آموزش بالینی، شیوه های آموزش بالینی در پرستاری می باشد. آموزش گروه همتایان (طرح منتورشیپ) می تواند یک وسیله کمکی مفید در آموزش مهارت های بالینی باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه منتورشیپ بر میزان رضایتمندی آموزشی دانشجویان پرستاری کارآموز در بخش ارتوپدی بیمارستان امام رضا (ع) بیرجند در سال 1391 اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 60 نفر از دانشجویان ترم 4 پرستاری (کارآموز بخش ارتوپدی) دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند که به طور تصادفی در دو گروه 30 نفری (آزمون و کنترل) قرار گرفتند انجام شد. در گروه آزمون به ازای هر 3 دانشجو، یک دانشجوی ترم 8 پرستاری به عنوان راهنما گذاشته شد و در گروه کنترل دانشجویان تنها با حضور مربی و بدون راهنما آموزش دیدند. میزان رضایتمندی آموزشی در هر دو گروه، قبل و بعد از کارآموزی، با پرسشنامه رضایتمندی آموزشی محقق ساخته و بر اساس مقیاس لیکرت ارزیابی شد. داده های ارزیابی شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، تی زوج و کای دو، تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره رضایتمندی آموزشی در گروه آزمون از گروه کنترل بیشتر بود و بر اساس آزمون تی مستقل، اختلاف بین میانگین نمره رضایتمندی آموزشی در دو گروه معنی دار بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، اجرای برنامه (Mentorship) بر رضایتمندی دانشجویان کارآموز پرستاری موثر بوده است. لذا پیشنهاد می شود برنامه ریزان آموزش بالینی از این شیوه به عنوان یک روش آموزشی مکمل استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری، رضایتمندی آموزشی، منتور شیپ
  • حمید حیدری*، نوشین پردلان، صدف خلیجیان، سعیده یگانه صفحات 46-54
    سابقه و اهداف
    انگیزش در کسب دانش و مهارت های علمی نقش مهمی دارد و در گستره موفقیت آموزشی، نقش شخصیت فراتر از هوش است.هدف از این پژوهش تعیین ارتباط صفات شخصیت با انگیزش پیشرفت در دانشجویان پرستاری بود.
    روش بررسی
    این پژوهش، مطالعه توصیفی همبستگی است که نمونه آن را 112 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه اصفهان تشکیل می داد که در سال تحصیلی 1390-1391 با روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شده بودند، برای گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد چند عاملی شخصیت (NEO-BFI) و انگیزش پیشرفت(ACMT) وفرم کوتاه تیپ ها شخصیتی شغلی استرانگ استفاده شد؛ تجزیه و تحلیل داده ها با محاسبه میانگین نمرات انگیزش پیشرفت و صفات شخصیت(نئو و استرانگ) و مقایسه ها با رگرسیون گام به گام توسط نرم افزار spss نسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    انگیزش با صفات وظیفه شناسی (21=r)، برونگرایی(19=r)،جستجوگری(15=r) همبستگی مستقیم و با صفت روان رنجور خویی(12-=r)، هنری(20-=r)،اجتماعی(19-=r) و واقع گرایی(15=r) همبستگی معکوس داشت. بین انگیزش تحصیلی، صفت پذیرش، سازگاری تیپ هنری و قراردادی رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد برخی از صفات شخصیت تبیین کننده انگیزه پیشرفت در دانشجویان پرستاری می باشند. بنابراین پیشنهاد می شود دست اندرکاران آموزش پرستاری در پذیرش دانشجویان برای این رشته تحصیلی به نقش صفات شخصیت توجه کنند.
    کلیدواژگان: صفات شخصیت، انگیزش پیشرفت، دانشجویان پرستاری
  • شهناز ریماز، طاهره دهداری*، لاله دهداری صفحات 56-70
    سابقه و اهداف
    کیفیت تحقیق در دوره دکتری زمانی افزایش می یابد که اساتید راهنما بدانند دانشجویان چه انتظاراتی از آن ها دارند. هدف مطالعه حاضر تبیین انتظارات دانشجویان دکتری از اساتید راهنما در انجام رساله دکتری در قالب یک تحلیل محتوای کیفی (از نوع قراردادی) می باشد.
    روش بررسی
    تحقیق با طراحی کیفی بر روی 22 دانشجوی دکتری فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1393 با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند جمع آوری و به روش تجزیه وتحلیل محتوایی (از نوع قراردادی) تحلیل شدند. کلیه مصاحبه ها ضبط و پیاده شد و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از تحلیل و کدبندی اطلاعات، 3 مضمون اصلی شامل حمایت علمی (با 6 طبقه شامل کمک به انتخاب موضوع، آماده سازی و ثبت پروپوزال، جمع آوری داده ها، نگارش رساله و دفاع از آن، فرایند پذیرش مقاله و مهارت های علمی مورد نیاز)، حمایت عاطفی- اجتماعی (با 5 طبقه شامل رابطه استاد-دانشجو، توقعات عمومی از استاد راهنما، ویژگی های شخصیتی استاد راهنما، مهارت های شناختی- عاطفی مورد نیاز استاد راهنما و فعالیت های اجتماعی مرتبط با رساله) و آماده سازی شرایط و امکانات مورد نیاز (با 2 زیر طبقه شامل حمایت مالی و دسترسی به منابع و امکانات داخل و خارج از دانشگاه) به عنوان انتظارات دانشجویان از اساتید راهنما ظهور یافتند.
    نتیجه گیری
    دانشجویان دکتری در روند انجام رساله به حمایت علمی، عاطفی، اجتماعی و مادی استاد راهنمای خود نیاز دارند. این انتظارات باید به اطلاع اساتید رسانیده شود.
    کلیدواژگان: انتظارات، نظارت، دانشجو، رساله، مطالعه کیفی، تحلیل محتوایی قراردادی
|
  • Emami Maybodi M., Mirzaei M.*, Farajkhoda T., Soltani, Arabshahi K Pages 2-10
    Introduction
    Inhibiting factors in clinical learning of nursing students cause a huge gap between the optimum and the current situation in performance of the graduates. Due to the lack of a comprehensive and reliable tool for the identification of these factors in Iran، this study aimed to develop a scale to assess the related items to nursing students’ clinical learning.
    Methods
    This descriptive study used Delphi approach to assess factors associated with clinical learning of nursing students in nursing schools of Yazd province in 2013. The expert panel includes all registrars in nursing faculties، nursing clinical tutors، nursing personnel involved in education and years three and four nursing students. In the first round of Delphi، data collection tool was a structured questionnaire with 82 items and an open question for additional suggestions. Sampling method in those with responsibility was purposive، due to their limited number، and in other groups was random. Sample size was 48 of whom 41 agreed to participate in the study. According to the Delphi process، scope and scale of items were studied by 41 members of the panel to reach over than 75% consensus. The collected data were analyzed by SPSS V 17. 0 software using various analytic tests.
    Results
    Consensus on the questionnaire items was obtained during the two-round Delphi، and in the final questionnaire، the percentage of agreement between expert panel reached 79. 85%. Panel members came to agreement on factors associated with clinical learning questionnaire consisted 89 items in seven domains of educational planning (79. 94%)، evaluation (76. 21%)، resources and regulation of clinical environment (81. 17%)، professional communications (81. 25%)، clinical instructor (82/62)، clinical instructor teaching methods (81. 25%) and student learning (81. 91%).
    Conclusion
    The clinical learning factors questionnaire for nursing students، with 79. 85% consensus of the expert panel، can be considered as a comprehensive and valid questionnaire to assess clinical training and to identify weaknesses and challenges of nursing students’ clinical learning in Iran.
    Keywords: Clinical learning, Nursing Students, development, questionnaire, Delphi Study
  • Heidari Mr, Faghihi M.*, Eghbal A Pages 12-18
    Introduction
    Different studies regarding criteria of admission for medical students indicated that prediction of success of students at the university is the most important issue. The aim of this study was to investigate the relation between High School Grade Point Averages (HsGPAs) and university admission test (Konkoor) ranking with students’ success indices such as their Basic Sciences Course Averages (BSCAs)، Comprehensive Basic Sciences Exam (CBSE) scores and Comprehensive Pre-Internship Exam (CPIE) scores.
    Methods
    This cross sectional descriptive study investigated the records of 356 medical students enrolled in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences between 1996-2001. Demographic data of students including their sex، admission group and their study indices such as HsGPAs، Konkoor ranking، BSCAs، CBSE scores، and CPIE scores was collected from their university records. Statistical analysis was performed using SPSS V. 15 and the p-value under 0. 05 considered as significant.
    Results
    The mean of Konkoor ranking for the enrolled students was 1276. 3 (± 911. 7). The average HsGPAs was 18. 46 (± 1. 14)، BSCAs was 14. 92 (±1. 36)، CBSE scores was 133. 8 (±16. 14)، and finally for CPIE scores was 118. 9 (±18. 1). There was a significant relationship between HsGPAs and success indices according to sex and being local (P<0. 01). There was no significant relationship between Konkoor ranking and the success indices.
    Conclusion
    HsGPAs is more valuable than Konkoor ranking in predicting the success of students in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.
    Keywords: High School Grade Point Averages, university entrance exam, comprehensive Basic Sciences Exam
  • Gorbanian N., Kazemi Haki B.* Pages 20-26
    Introduction
    Interest to the field of education will bring commitments which may lead to higher efficiency in the health care delivery field. The purpose of this study was to evaluate anesthesia students'' awareness and interest into their field of study and future career.
    Methods
    In this cross-sectional study، students studying in the field of anesthesia in Tabriz university of medical science in 2001-2002 academic year at the undergraduate level were entered into the study (n = 90). The data collection tool was a questionnaire consisting of 20 questions. To analyze the data، descriptive statistics، t-test and SPSS V-16 were used.
    Results
    Overall، 8. 7 percent of students were completely happy with their chosen program of study. Of all، 11. 1% were quite concerned about their future career and 6. 35 percent were concerned about their future career. Of all، 15. 6 percent of them preferred to change their program of study if possible. There was a difference between the responses of men and women regarding their field of education (P <0. 05).
    Conclusion
    Most students were not aware about their future career before choosing their field of study. We suggest information and consultation sessions before enrolling in university. Also by introducing postgraduates programs in the field more students become encouraged to undertake the under graduate program.
    Keywords: Awareness, interests, future career, field of study, anesthesia
  • Bazm S.*, Mazloomi Ss Pages 28-34
    Introduction
    American library association (ALA) defined information literacy as a set of skills، which require an individual to recognize when information is needed and have the ability to locate، evaluate، and use it effectively. Information literacy affects research and educational activities. This study aims to evaluate the effect of weblog in increasing the information literacy of students..
    Methods
    This experimental study was carried out on 60 students enrolled in schools of Allied Health، Nursing & Midwifery and Public Health. They were randomly assigned into two arms of experiments and control. Jthe subjects in the experimental group received the educational program over two months via weblog. The level of information literacy in the two groups was assessed before and after training by questionnaire. Three steps were taken for examining validity and reliability of questionnaire including:; translation to Farsi، reviewing by a specialist and estimation of the Cronbach''s alpha (Cronbach''s alpha=. 0. 88). Finally data were analyzed using SPSS16.
    Results
    Out of total 60، %36. 7of participants were men. There was not any significant difference in mean score of information literacy before training in the two groups (P>0. 05)، but after education the same test indicated a significant difference between the two groups (P<0. 001). In addition it was showed a significant difference between themean score of information literacy in experimental group before and after training (P<0. 001).
    Conclusion
    Using weblog for education، is a successful model for instruction of information literacy for students of medical sciences.
    Keywords: Information, literacy, weblog, education, Web 2.0
  • Helalbirjandi M.*, Nohi E., Borhani F., Ahrarikhalaf V Pages 36-44
    Introduction
    Clinical training of nurses forms the basis of the entire educational program. One of the controversial aspects of clinical training is method of clinical training. Peer education can be a useful adjunctive model for clinical skills training The present research was conducted to study the effect of a mentorship program on educational satisfaction of nursing students in Imam Reza Hospital of Birjand in 2012.
    Methods
    This quasi-experimental study was done on 60 masters nursing students of the 4th semesterfrom the Islamic Azad University of Birjand who were randomly allocated into two groups،30 students in the experimental group and 30 in the control group. In the experimental group، there was a student of the 8th semester as the mentor for each three juniorstudents، and in the other group، there was only an instructor available without any mentor. Educational satisfaction of the students was evaluated before and after their training with ascertained educational satisfaction questionnaire. The data was analyzed using SPSS V. 18، independent t test، paired t، and chi-square test.
    Results
    The average of satisfaction score in the experimental group was higher than that of the control group. The difference between the mean scores of the two groups was significant (p<0. 05).
    Conclusion
    Executing peer education program (mentorship) is more effective in increasing thenursing students'' educational satisfaction. we suggest that clinical curriculum developers consider this method as a supplementary educational means.
    Keywords: Clinical training, nursing students, educational satisfaction, mentorship
  • H. Heydari*, N.Pordelan, S. Khalijian, S. Yeganeh Pages 46-54
    Introduction
    Motivation has a significant role in acquiring knowledge and scientific skills and the role of character is beyond the intelligence in educational success. The purpose of this study was to determine the relationship between personal characteristics and progression motivation in nursing students.
    Methods
    This is a correlation descriptive study whose sample includes 112 nursing students of Medical Science of Isfahan University chosen in 1390-1391 academic year with census sampling method. Character Multi-factorial Standard questionnaire (NEO-BFI) and Progression Motivation (ACM) and Strong’s Career Personality Types Short Form are used in order to data collection; data analysis is done by calculating the average of progression motivation and personal characteristic (Neo and Strong) scores and the comparisons were done with step by step regression via 19th version of SPSS software.
    Results
    Motivation had a direct correlation with loyalty (r-21)، extroversion (r-19) and seeking characteristics and a diverse correlation with Neuroticism (r-12)، artistic characteristics (r-20)، social characteristics (r-19) and realism (r-15). There is no meaningful correlation between educational motivation، acceptance characteristic and artistic and conventional type compatibility.
    Conclusion
    This study showed that some of the characteristics explain the progression motivation in nursing students. Therefore، it is suggested that nursing education professionals pay attention to the role of characteristics in order to admit these students.
    Keywords: Personal Characteristics, Progression Motivation, Nursing Students
  • Shahnaz Rimaz, Tahereh Dehdari*, Laleh Dehdari Pages 56-70
    Introduction
    Quality of research in PhD programs increases if supervisors become aware of students'' expectations from them. This qualitative study aimed to explore expectations of PhD students from their supervisors was done.
    Methods
    This qualitative content analysis study was conducted on 22 graduated PhD students of Iran University of Medical Sciences، in 2014. The samples were purposefully selected and interviewed. All interviews were recorded and transcribed verbatim.
    Results
    After analyzing and coding data، it was found that PhD students have four main expectations from their supervisors. These expectations consist of scientific support including help with selection of subject، preparation and registration of proposal، data collection and support for writing and examination of the thesis. Developing scientific skills and help with preparing manuscripts were other expectations. Emotional-social support with five categories including relationship between supervisor-student، general expectations of supervisor، supervisor personality characteristics، needed emotional skills and social activities related to thesis and finally providing adequate resources including financial support and access to facilities inside and outside the university were among the other expectations.
    Conclusion
    PhD students need to scientific، emotional، social and material supports from their supervisors in the process of performing thesis. These expectations should be told to supervisors.
    Keywords: Expectation, supervision, student, qualitative research, dissertation, conventional content analysis