فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 1
  • محمدرضا فیروزی*، معصومه امانی، فاطمه جورکش صفحات 2-15
    مقدمه
    پیشرفت جوامع وابستگی انکارناپذیری به سطح آموزش، تحصیلات و گسترش کمی و کیفی نظام آموزشی و به ویژه نظام آموزش عالی دارد. این امر مهم در دانشگاه های علوم پزشکی ازاهمیت بسزایی برخوردار می باشد. با توجه به اهمیت الگوی مساله محوری در افزایش اثربخشی آموزش به طور کلی، هدف این پژوهش، معرفی مدل اثربخش مساله محور در ارتباط با آموزش علوم پزشکی می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیق با توجه به اهداف پژوهش، جزء پژوهش های کاربردی می باشد. از منظر نحوه ی گردآوری داده ها، در مجموعه تحقیقات شبه آزمایشی (گروه های نامتعادل) قرار می گیرد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دانشکده مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لارستان در سال 1395می باشند. که با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 43 نفر از شرکت کنندگان در درس روش تحقیق رشته ی مامایی، برای این پژوهش انتخاب شدند، که به صورت تصادفی ساده از این تعداد، گروهی 23 نفره از دانشجویان در گروه آزمایش و گروهی 20 نفره در گروه کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل دو پرسشنامه نگرش و رضایت و همچنین یک آزمون پایان دوره بود. روایی تمامی ابزارها با استفاده از روایی محتوایی سنجیده شد. میزان پایایی پرسشنامه رضایت و نگرش با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 87 و 83 درصد و میزان پایایی آزمون پایان دوره با استفاده از روش کودرریچاردسون 91 درصد محاسبه گردید.
    نتایج
    نتایج پژوهش حاضر به طور کلی حاکی از بهبود آموزش روش تحقیق در رشته ی مامایی در سه زمینه ی نگرش(000/0>p ) رضایت (000/0>p ) و یادگیری (000/0>p ) فراگیران بر اثر کاربست الگوی اصول اولیه ی آموزش از دیوید مریل می باشد.
    نتیجه گیری
    انتظار می رود با توجه به نتایج این پژوهش، از این الگو در علوم پزشکی به طور کلی و آموزش مامایی به طور ویژه استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش، مامایی، طراحی آموزشی
  • سمیه اسدی، سید رضا مظلوم*، فرزانه حسن زاده، زهرا سادات منظری صفحات 16-30
    مقدمه
    ارزشیابی از اصول فرآیندهای آموزشی است، که آموزش را از یک حالت ایستا به مسیری پویا هدایت می نماید. یکی از انواع ارزشیابی که اخیرا در مقطع کارشناسی رشته پرستاری لحاظ شده، آزمون جامع پایان دوره است اما ساختار آن تعیین نشده و بر عهده دانشگاه ها گذاشته شده است لذا هدف این مطالعه طراحی ساختار آزمون جامع عملی پایان دوره مقطع کارشناسی رشته پرستاری است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع دلفی کلاسیک اصلاح شده در طی 2 مرحله در سال 1395 انجام پذیرفت. جامعه پژوهش شامل اعضای هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی، سوپروایزران آموزشی و سر پرستاران ، پرستاران و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که به روش مبتنی بر هدف، 36 نفر انتخاب و وارد مطالعه شدند. در مرحله اول، شاخص ها و مولفه های آزمون جامع از طریق مرور متون استخراج و در مرحله دوم طی 3 راند (حضوری و غیرحضوری) ساختار آزمون جامع تدوین شد. داده ها بر اساس درصد توافق و IQR تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در این مطالعه، ساختار کلی آزمون جامع در قالب چهار بخش: محتوی، روش ارزشیابی، شرایط برگزاری آزمون و ملاک های قبولی آزمون جامع تدوین شد. محتوی شامل دروس پرستاری بزرگسالان- سالمندان، کودک بیمار و سالم، بهداشت مادر و نوزاد، سلامت فرد، خانواده و جامعه، روانپرستاری و اخلاق بود. روش های آسکی و داپس به عنوان مناسب ترین روش های ارزشیابی مهارت های بالینی انتخاب گردیدند. نمره قبولی، بر اساس روش نمره ثابت، 14 در نظر گرفته شد. علاوه بر آن در خصوص ملاک های قبولی و مردودی، مراکز مناسب آزمون، مدت زمان، زمان اجرا و تیم اجرایی آزمون تصمیم گیری شد.
    نتیجه گیری
    شاخصهای آزمون جامع که با نظر صاحبنظران پرستاری و آموزشی، رویه های جهانی و شرایط بومی کشور تنظیم شده می تواند مورد استفاده دانشکده های پرستاری و مامایی قرار گیرد تا به دستیابی به اهداف مد نظر از این ارزشیابی کمک شود.
    کلیدواژگان: آزمون، آزمون پایان دوره، ارزشیابی، صلاحیت بالینی، پرستاری، تکنیک دلفی
  • حسین فرخی، امیر کرمی، فضل الله میردریکوند* صفحات 31-42
    مقدمه
    دانشجویان هر کشوری از سرمایه های فکری و معنوی آن کشور به شمار می روند. از معیارهای کارایی هر نظام آموزشی میزان پیشرفت تحصیلی فراگیران آن است، اضطراب امتحان اثری منفی بر پیشرفت تحصیلی می گذارد. از آنجا که راهبردهای فراشناختی به عنوان جنبه های اصلی و مهم راهبردهای یادگیری قلمداد می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی در بهبود پیشرفت تحصیلی و کاهش اضطراب امتحان دانشجویان پرستاری بود.
    روش بررسی
    این پژوهش، از حیث هدف کاربردی و براساس شیوه اجرا، از نوع تجربی که از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد استفاده شده است. جامعه پژوهش دانشجویان کارشناسی نیمسال تحصیلی 97-1396 دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که تعداد 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) با استفاده از روش تصادفی منظم به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از مقیاس اضطراب امتحان ابوالقاسمی و همکاران استفاده شد. جهت تعیین پیشرفت تحصیلی از معدل پایان ترم در دو نیمسال متوالی استفاده شد. جهت رعایت ملاحظات اخلاقی، به گروه نمونه اطمینان داده شد که اطلاعات آنان محرمانه باقی خواهد ماند، همچنین قبل از ارائه پرسشنامه ها، با بیان توضیحات روشن، اطلاعات مربوط به پژوهش به اطلاع دانشجویان رسید و پژوهشگر به آزمودنی ها اعلام کرد که می توانند در هر زمان که مایل باشند از شرکت در تحقیق انصراف دهند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و روش تجزیه و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    نتایج
    تعداد کل نمونه در این پژوهش 40 نفر بود که 64 درصد آنها زن و 36 درصد آنها مرد بودند، از نظر سنی 89 درصد گروه نمونه 19-21 ساله با میانگین سنی 54/19 سال بودند و 68 درصد بومی و 32 درصد غیر بومی و ساکن خوابگاه بودند، 85 درصد مجرد و 15 درصد متاهل بودند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی بصورت معناداری میزان پیشرفت تحصیلی دانشجویان را افزایش (54/7=F و 001/0 p≤)، و همچنین اضطراب امتحان دانشجویان را کاهش داد (12/10=F و 001/0 p≤).
    نتیجه گیری
    استفاده از راهبردهای فراشناختی به وسیله دانشجویان می تواند بر کاهش اضطراب امتحان تاثیرگذار بوده و در خیلی از موارد از اضطراب امتحان جلوگیری کرده و همچنین موجب بهبود پیشرفت تحصیلی گردد.
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، پیشرفت تحصیلی، اضطراب امتحان
  • ثریا حکیمی*، سیاوش طالع پسند صفحات 43-58
    مقدمه
    بررسی عوامل مرتبط با مسائل آموزشی و تعیین پیشامدها و پیامدهای موجود، منجر به بهبود عملکرد تحصیلی و بهزیستی دانشجویان می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین روابط ساختاری بهزیستی ذهنی، خودکارآمدی و حمایت اجتماعی با خستگی هیجانی و نقش میانجی مشغولیت تحصیلی خواهد بود.
    روش بررسی
    نمونه مورد بررسی این مطالعه، شامل 310 دانشجوی پزشکی (142 زن و 168 مرد) بود که در دامنه سنی 24 تا 47 سال قرار داشتند و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های بهزیستی ذهنی (رضایت از زندگی، عاطفه مثبت و منفی)، مقیاس خستگی هیجانی، پرسشنامه مشغولیت تحصیلی، مقیاس خودکارآمدی و پرسشنامه حمایت اجتماعی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر برای آزمون مدل فرضی استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که خستگی هیجانی به طور مستقیم بر روی بهزیستی اثر ساختاری دارد. همچنین، حمایت اجتماعی نیز با واسطه گری خستگی هیجانی اثر غیر مستقیم بر بهزیستی دارد. به علاوه، متغیرهای خودکارآمدی و حمایت اجتماعی بر متغیرهای مشغولیت تحصیلی و خستگی هیجانی اثر مستقیم دارند. از سوی دیگر، این دو متغیر با واسطه گری مشغولیت تحصیلی بر خستگی هیجانی اثر غیر مستقیم نیز دارند.
    نتیجه گیری
    ارتقاء سطح منابع درونی مثل بهزیستی، مشغولیت و خودکارآمدی از طریق مداخلات انگیزشی و نیز ایجاد حمایت اجتماعی دانشجویان باعث می شود تا افراد با انجام تکالیف مطابق با شایستگی های خود، نیازهای تحصیلی محیط خود را برآورده سازند بدون اینکه احساس خستگی هیجانی کنند.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، خستگی هیجانی، مشغولیت تحصیلی، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی
  • مریم کاظمی پور، سپهر ستار بروجنی، رقیه حکیمیان* صفحات 59-68
    مقدمه
    ارتباط موثر با بیمار، اولین قدم برای آغاز همدلی در کلینیک می باشد. همدلی دارای دو جنبه شناختی و عاطفی بوده که نقش مهمی را در عملکرد کلینیکی پزشکان ایفا می کند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان همدلی با بیمار در دانشجویان عمومی و دستیاران دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1395انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 312 دانشجوی دندانپزشکی، شامل 252 دانشجوی دوره عمومی و 60 دستیار تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ، نوع HP پرسشنامه همدلی جفرسون را تکمیل نمودند. آنالیز داده ها در نرم افزار آماری SPSS17 و با استفاده از آزمونهای آماری T.test و ANOVA انجام گرفت. سطح معنی داری 05/0≥P تعیین گردید.
    نتایج
    در مطالعه حاضر 177(7/56درصد) مرد و 135 (3/43 درصد) زن، با میانگین سنی 06/3±99/24سال با دامنه سنی 21 تا 45 سال، شرکت داشتند. میانگین نمره همدلی 75/8± 61/86 با دامنه 69 تا 118بود. ارتباط آماری معنی داری بین میانگین نمره همدلی بر حسب سن،جنس، وضعیت پذیرش و ترم تحصیلی مشاهده نشد(05/0
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر عوامل بسیاری بر میزان همدلی در دانشجویان دندانپزشکی موثر هستند. از آنجایی که میزان همدلی در مطالعه حاضر رضایت بخش نمی باشد، بنابراین برنامه ریزی مناسب آموزشی در جهت ارتقای سطح همدردی در دانشجویان دندانپزشکی ضروری و لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش، دانشجویان، دندانپزشکی، همدلی
  • علیرضا موسوی، پرویز محمدی، علی الماسی، مقداد پیرصاحب، هیوا حسینی، فاطمه اسدی، مریم خشیج* صفحات 69-77
    سابقه و هدف
    ایجاد فرصت های بهینه برای یادگیری تجربی و آموزش عملی، عامل مهمی است که کیفیت آموزش را بهبود می بخشد. هدف از این مطالعه شناسایی و تجزیه و تحلیل مکانیسم بهبود دوره کارآموزی برای دانشجویان مهندسی بهداشت محیط در دانشکده بهداشت کرمانشاه بود.
    روش کار
    این مطالعه بر اساس مقایسه کیفیت آموزش در دوره های کارآموزی به صورت قبل و بعد صورت گرفت. افراد شرکت کننده دانشویانی بودند که دوره کارآموزی را در نیمه اول سال 1394-1395 (32 نفر) گذراندند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازSPSS v.16 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات دانشجویان پسر قبل از کارآموزی به ترتیب 0.41 ± 2.02 و پس از آن 0.44 ± 2.82 و میانگین نمرات دانشجویان دختر قبل و بعد از کارآموزی به ترتیب 0.34 ± 1.9 و 0.37 ± 2.84 بدست آمد. سطح آموزش در طول دوره کارآموزی بر افزایش دانش در دانشجویان مهندسی بهداشت محیط تاثیر می گذارد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج عوامل موثر در بهبود فرایند کارآموزی تحت تاثیر عوامل زیر روش تحقیق، نقش موثر واحدهای آموزشی، نقش موثر در دوره کارآموزی، فعالیت های آموزشی اضافی در زمان خدمت و نقش موثر در انجام کارآفرینی است.
    کلیدواژگان: دانش نظری، کار آموزی، مهندسی بهداشت محیط
  • محمد حکاک، سیدعلی حزنی، ندا شاه سیاه* صفحات 78-81
  • بهناز انجذاب، مهشید بکایی*، مریم دافعی، محمود نوری شادکام، محمدرضا حیدری صفحات 82-86
|
  • Mohammad Reza Firouzi *, Massoumeh Amani, Fatemeh Jourkesh Pages 2-15
    Introduction
    Development of societies depend on the level of education and the quantitative and qualitative development of the educational system, in particular the higher education system. Considering the importance of the problem-oriented model in increasing the effectiveness of education in, the purpose of this study is to introduce an effective problem-oriented model to promote medical science education.
    Methods
    This quasi experimental study was conducted on 43 students of the Faculty of Midwifery, Islamic Azad University- Larestan Branch in 2016. The sample was selected according to convenient sampling method. 23 students were enrolled in the experimental group and 20 in the control group. The research instruments included two attitudes and satisfaction questionnaires as well as a graduation test. The content validity was used as a validation tool. The reliability of the satisfaction and attitude questionnaire was 87% and 83%, respectively according to Cronbach's alpha and the reliability of the course test was 91% according to the Kurdr -Richardson method.
    Findings: The results of this study indicate a general improvement in midwifery education in three areas of attitude (p
    Conclusion
    This model can be used in general medicine and midwifery education in particular.
    Keywords: Education, Midwifery, Educational Design
  • Somayeh Asadi, Seyed Reza Mazlom *, Farzaneh Hasan Zadeh, Zahra Sadat Manzari Pages 16-30
    Evaluation is a principle of educational processes Comprehensive examination is one of evaluation types that is recently considered in undergraduate nursing, but its structure has not been specified and universities are responsible for examining it. The aim of this study is to design a comprehensive and practical test for undergraduate nursing students.
    Methods
    This modified classic Delphi method was conducted in two stages in 2016. The participants were academics of the nursing and midwife school, educational supervisors, head nurses, nurses and students of Mashhad University of Medical Sciences. Thirty six participants were selected based on major purpose. The first part was designed in order to extract indexes and components of comprehensive examination by literature review and deep interviews after a comprehensive examination was codified in three rounds (face to face and online). The collected data were analyzed based on the percentage of agreement and IQR methods.
    Result
    In this study, the framework of the comprehensive test was codified based on four sections including content, assessment methods, holding conditions of exam and acceptance criteria. Content was included adult and elderly nursing courses, pediatric nursing, maternal and child health, family health nursing, psychiatry and ethics. The OSCE and DOPS methods were determined as the most appropriate method for evaluating clinical skills. Passing mark was considered 14/20. In addition, other criteria for acceptance and rejection, appropriate examination centers, duration, execution time and implementation team.
    Conclusion
    Indices comprehensive test have been adjusted according to the perspectives of nursing and education experts, global trends and local conditions can be used for the nursing and midwife School in order to facilitate accessing desired goals in this evaluation.
    Keywords: Examination, Final Examination, Evaluation, Clinical Competence, Nursing, Delphi Technique
  • Hossein Farokhi, Amir Karami, Fazlollah Mir Drikvand* Pages 31-42
    Introduction
    Students from any country are considered to be intellectual and Spiritual assets of that country. The effectiveness of each educational system is the degree to which students learn their academic achievement, test anxiety negatively affects academic achievement. Since metacognitive strategies are considered as the main and important aspects of learning strategies. The purpose of this study was to investigate the effect of teaching metacognitive strategies on improving academic achievement and reducing test anxiety in nursing students.
    Methods
    This research was applied to the target and based on the method of a semi-experimental that was used for the pre-test and post-test design with the control group. The research population consisted of undergraduate students studying semester 2017-18 in the Faculty of Nursing and Midwifery of Mashhad University of Medical Sciences. 40 patients (20 in the experimental group and 20 in the control group) were selected by systematic random sampling. In this study, the test anxiety scale was used by Abolghasemi et al. To determine academic achievement, mean of the end of the two consecutive semesters was used. In order to remark ethical considerations, the sample group was assured that their information would remain confidential, also before submitting the questionnaires, by providing clear explanations, the information about the research was communicated to the students, and the researcher told the subjects that they could withdraw from the research at any time. Descriptive indices and covariance analysis were used to analyze the data.
    Result
    The total number of samples in this study was 40, of which 64% were women and 36% were male. In terms of age, 89% of the sample group were 19-21 years old with an average age of 19/54 years, and 68% native, and 32% were non-natives and residents of the dormitory. 85% were single and 15% were married. The results of covariance analysis showed that the training of metacognitive strategies significantly increased the academic achievement of students (F = 7.54 and p>0.001) and also reduced student's test anxiety (F = 10.12, p>0.001).
    Conclusion
    Using metacognitive strategies by students can have an effect on the reduction of test anxiety and in many cases it prevents test anxiety and also improves academic achievement.
    Keywords: Metacognitive Strategies, Academic Achievement, Test Anxiety, Nursing Students
  • Soraya Hakimi *, Siavash Talepasand Pages 43-58
    Introduction
    Evaluation of relationships among effective factors on educational issues of medical students is important. The aim of this study was to determine the structural relationships among subjective well-being, self-efficacy and social support with emotional exhaustion by mediating academic engagement.
    Methods
    The study sample consisted of 310 medical students (142 females and 168 males) who were 24 to 47 years old according to cluster random sampling. Participants completed subjective well-being questionnaires including; life satisfaction, positive affect and negative, emotional exhaustion, academic engagement, self-efficacy and social support. Data were analyzed by path analysis using LISREL software.
    Result
    Mean age of participants was 23.2±2.0. Most students were female (71.8 percent), single (85.9 percent) and live in dormitories (69 percent). Level of motivation in most subjects was average and had significant relation with age, sex, parents’ education level, field of study, welfare, faculty education, Training centers and job future (p
    Conclusion
    The results showed that emotional exhaustion has a structural effect on well-being, directly. Also, emotional exhaustion has a mediator role in relation between social support and well-being. In addition, self-efficacy and social support have direct effects on academic engagement and emotional exhaustion. On the other hand, academic engagement has a mediator role between these two variables and emotional exhaustion.
    Keywords: Self-efficacy, social support, subjective well-being, emotional exhaustion, academic engagement
  • Maryam Kazemi Poor, Sepehr Sattar Boroujeni, Roghayeh Hakimian * Pages 59-68
    Introduction
    Communicating effectively with patients is the first step to begin clinical empathy. Empathy is a cognitive and behavioral attribute that plays an important role in the clinical performance of health care professionals. The aim of the present study was to evaluate empathy in undergraduate and postgraduate dental students of Shahid Sadoughi University of Medical Science.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study 312 dental students, 252 undergraduates and 60 postgraduates, were completed the HP version of the Jefferson Scale of Physician Empathy. Data were analyzed by SPSS17 using T-test and ANOVA. The significance level was set as P≤ 0.05.
    Results
    Overall, 177(56.7%) men and 135(43.3%) women, with the mean age as 25.0±3.1 and age range between 21.0-45.0 participated in the study. The mean empathy scores was 86.6±8.8 (ranged between (69.0-118.0). The means of empathy scores was not significantly related with age, sex, university admission status and educational level (P
    Conclusion
    Based on the results of the present study, many factors could affect the empathy levels in dental students. Since the empathy scores in the present study are not satisfactory, a proper educational program to improve the empathy levels in dental students seems to be necessary.
    Keywords: Dentistry, Education, Empathy, Students
  • Alireza Mousavi, Parviz Mohammadi, Ali Almasi, Meghdad Pirsahb, Hiwa Hosaini, Fatemeh Asadi, Maryam Khashij * Pages 69-77
    Introduction
    Creating optimized opportunities for experiential learning and practical training is an important factor that improves the quality of education. This study aims to identify and analyze the mechanism of improving apprenticeship course for the students of Environmental Health Engineering at School of public Health in Kermanshah.
    Methods
    This study is based on comparing the quality of education in apprenticeship courses by before – after study. The participants were the students who passed the apprenticeship course in the first semester of 2014 -2015 (32 students). The SPSS v.16 and the statistical T-test were used for statistical analysis.
    Results
    The average scores for men before apprenticeship was 2.02±0.41 and after the apprenticeship was 2.82 ±0.44, and the average scores for women before and after the apprenticeship were respectively 1.9±0.34 and 2.84±0.37, respectively. The level of training during the apprenticeship course influence on increasing knowledge in the students of environmental health engineering.
    Conclusion
    Analyzing the effective factors on improving the apprenticeship course influenced by the following factors: implementation method of effective roles of the educating units, playing an effective role in apprenticeship course, supplementary training activities during the serving time and playing an effective role be apprentices.
    Keywords: Theoretical knowledge, Apprenticeship, Environmental Health Engineering