فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 76 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 76 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا اسدی صفحه 5

    تبیین دیدگاه رهبران و متفکران بزرگ جهان اسلام در موضوع جهانی شدن جهت غنی سازی این بحث و تولید علم بومی و اتخاذ راهبردها و راهکارهای تعامل صحیح متناسب با شرایط ایران و جهان اسلام، ضروری به نظر می رسد. هدف اصلی این پژوهش، کشف و بررسی ماهیت جهانی شدن، و رابطه آن با نظام سلطه از دیدگاه حضرت آیت الله خامنه ای است. با این هدف بیانات ایشان از خرداد 1368 تا آذرماه 1395 به عنوان جامعه آماری انتخاب و با روش تحلیل محتوای کیفی، الگوی رابطه نظام سلطه و جهانی شدن از دیدگاه حضرت آیت الله خامنه ای استخراج شد. از نظر ایشان جهانی شدن برنامه و طرحی از طرف سلطه گران با هدف تسلط بر دنیا و در چهارچوب نظام سلطه قابل تحلیل و بررسی است. بنابراین جهانی شدن، بخشی از استعمار فرانوین برای تحمیل‏ سلطه آمریکا و قدرت های غربی است، که امروزه آن را تحت عنوان یک تئوری نو و روشنفکرانه بر دنیا تحمیل می کنند. نهایت اینکه جهانی شدن، تهدیدی علیه همه کشورها و ملت های جهان است. البته ایشان معتقدند بر خلاف ادعای غربی ها، جهانی شدن سرنوشت محتوم کشورها نیست و ملت ایران، مخالف نظام سلطه بوده و در مقابل سلطه طلبی جهانی مقاومت می کند.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، جهانی شدن، نظام سلطه، نظم نوین جهانی، اندیشه سیاسی
  • محسن ردادی صفحه 35

    مردم سالاری[1] برای بقا و بهبود کارکردها نیازمند اعتماد سیاسی است. این نوشتار در پی مقایسه ی ظرفیت نظام مردم سالاری دینی و دموکراسی لیبرال در تولید اعتماد سیاسی به روش مطالعه تطبیقی است. به این منظور ابتدا اهمیت و ضرورت اعتماد سیاسی برای نظام مردم سالاری مورد توجه قرار می گیرد و سپس دو ابزار مهم نظام دموکراسی لیبرال در تولید اعتماد سیاسی، یعنی «نهادسازی» و «مشارکت سیاسی» معرفی می گردد. ناکامی نظام های دموکراسی های لیبرال معاصر در جلب اعتماد سیاسی شهروندان، که در نوشته های پژوهشگران از آن با عنوان «زوال بزرگ اعتماد سیاسی» یاد می شود، نقطه ی آغازی برای تبیین اعتماد سیاسی در نظام مردمسالاری دینی خواهد بود. در نظام مردم سالاری دینی علاوه بر استفاده از نهادسازی و مشارکت سیاسی برای تولید اعتماد سیاسی، از ابزار مهم دیگری با عنوان «تقوای سیاسی» بهره گرفته می شود که منبع تولید اعتماد سیاسی خواهد بود. در این نوشتار تقوای سیاسی در قالب درختواره ای معرفی می گردد که توانایی تولید اعتماد سیاسی بر اساس رابطه ی امام و امت را دارد. سه اصل مهم در نظریه ی تقوای سیاسی معرفی می گردد که می تواند انباشت اعتماد سیاسی در جامعه ی اسلامی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، مردم سالاری لیبرال، مردم سالاری دینی، نهادسازی، مشارکت سیاسی، درخت واره ی تقوای سیاسی، نظریه ی ولایت
  • حسین خالقی، محمد لگزیان، شمس الدین ناظمی، غلامرضا ملک زاده صفحه 59

    در قرن اخیر، رشد و توسعه فناوری صرفا در حوزه فرایندهای کاری سازمان ها و صنایع نبوده است بلکه نظام اجتماعی را نیز متاثر کرده است. هدف پژوهش حاضر، کشف و توصیف عمیق تجارب و دریافت های متکثر اعضای هیات علمی یک دانشگاه از تاثیرات توسعه فناوری در ارتباطات بین فردی مبتنی بر سبک زندگی اسلامی-ایرانی می باشد. این مطالعه با رویکرد اکتشافی و با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته به گردآوری داده ها پرداخته و سپس با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی داده های گردآوری شده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. افراد مورد مطالعه(مشارکت کنندگان) 13 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه بودند که از طریق روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. انزوای فردی و کنش های ریاکارانه، دو مضمون سطح فردی و در سطح جامعه مضامین ارتباطات اجتماعی پایشی و فرهنگ رفتارهای فخرفروشانه و در سطح نوع بشر مضمون تضعیف شان انسان، مضامین اصلی استخراج شده می باشند. در نهایت مضامین حاصل از مصاحبه ها با ابعاد و مولفه های سبک زندگی اسلامی-ایرانی تطبیق داده شده و موارد افتراقی تبیین گردیده اند. یافته های تحقیق می تواند در فهم بهتر و تقویت آگاهی های جمعی نسبت به ابعاد مختلف رشد و توسعه فناوری در نزد افراد جامعه مفید واقع شود و سیاستگزاران را در برخورد با آن مهیاتر سازد.

    کلیدواژگان: فناوری، توسعه فناوری، ارتباطات بین فردی، سبک زندگی اسلامی، ایرانی
  • محمد مهدی بیگدلی، سینا عصاره نژاد دزفولی، مهدی حمزه پور، محمد پهلوانی زاده صفحه 93

    هدف مقاله، استخراج و سطح بندی مولفه های فرهنگ جهادی در سازمان های مردم نهاد فرهنگی است. نوع تحقیق ترکیبی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و روش ساختاری-تفسیری(ISM) می باشد. بدین منظور تمامی متون پیشینه، مطالعه و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، مولفه های فرهنگ جهادی در سازمان های مردم نهاد فرهنگی، استخراج شده و با نظر خبرگان، صحه گذاری شده اند. سپس به وسیله روش ساختاری-تفسیری، این مولفه ها سطح بندی شده اند. از بررسی متون مربوط به فرهنگ جهادی، هفت مولفه، ولائی بودن، سبک زندگی یکپارچه جهادی، پاسخگویی به نیازهای انقلاب و کشور، مردمی بودن، خصائص اخلاقی، علم مداری و تشکیلاتی بودن، استخراج گردید. براساس یافته های مقاله مولفه های سبک زندگی یکپارچه جهادی و ولائی بودن، بیش ترین تاثیر را در شکل گیری سایر مولفه ها دارند ضمن اینکه بر یکدیگر تاثیرات متقابل دارند. در سطح بعدی مولفه تشکیلاتی بودن و سپس به ترتیب مولفه های خصائص اخلاقی و پاسخ گوئی به نیازهای انقلاب و کشور (در یک سطح) و مردمی بودن، اثرگذارترین مولفه ها هستند. علم مداری، تاثیرپذیرترین مولفه در فرهنگ جهادی این سازمان هاست که البته به معنای کم اثر بودن آن در فرآیند حصول اهداف در سازمان، نیست.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد فرهنگی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ جهادی، سبک زندگی مجاهدانه، تشکیلاتی بودن، پاسخگویی نیازهای انقلاب اسلامی
  • روح الله رازینی، سینا فریدونی*، محمد عبدالحسین زاده صفحه 125

    معلمان نقطه آغاز و اساس گذار هر تحولی در نظام آموزش وپرورش به شمار می روند. بر همین اساس پژوهش حاضر باهدف شناسایی مولفه های مهم اعتلای معلمان و ارائه توصیه های سیاستی به نهادهای سیاست گذار با توجه به تحلیل شکاف وضع مطلوب و وضع موجود، شکل گرفته است. پژوهش حاضر از نوع آمیخته اکتشافی است. در مرحله کیفی با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، بیانات مقام معظم رهبری و اسناد بالادستی مرتبط در آموزش وپرورش بررسی شده و مولفه های راهبردی اعتلای معلمان استخراج شده و در مرحله کمی با استفاده از روش تحلیل اهمیت-عملکرد، وضع مطلوب در مقابل وضع موجود مولفه های شناسایی شده از منظر سه گروه معلمان، محققان و مجریان ارزیابی و مقایسه شده است. با تحلیل پرسشنامه های سه گروه پاسخ دهنده ضمن تعیین اولویت هر یک از مولفه های دوازده گانه از منظر هر یک از طبقات، مشخص شد اگرچه در ارزیابی وضع موجود برخی مولفه ها اختلاف نظر مشاهده می شود، اما جایگاه ویژه عوامل مربوط به توانمندسازی معلمان، بعد از مقوله های معیشتی و منزلتی، مورد وفاق نسبی هر سه گروه مخاطب قرار دارد. از سوی دیگر مولفه توسعه مشارکت معلمان با اتفاق نظر، هم به لحاظ اهمیت و هم به لحاظ عملکرد در سطح بالاتر از متوسط ارزیابی شده است که از توجه متناسب با جایگاه این مولفه از سوی مسئولان حکایت دارد. هر سه گروه، نقش دانشگاه فرهنگیان در اعتلای معلمان را در سطح پایین ارزیابی کرده و بر این باورند که منابع تخصیص یافته در این حوزه فراتر از جایگاه و نقش این مولفه بوده و به نوعی اتلاف منابع رخ داده است. بهبود نظام پاداش مبتنی بر تخصص نیز از منظر هر سه گروه دارای اولویت پایین ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: اعتلای معلمان، آموزش و پرورش، معلم، مقام معظم رهبری، تحلیل اهمیت - عملکرد
  • یاسر قاسمی نژاد، منصور صادقی مال امیری* صفحه 153

    با نظر به تحقیقات انجام شده در زمینه نوآوری مشاهده می شود که محققان زیادی به اهمیت فرآیند نوآوری، در ارتقای رقابت پذیری و بهره وری سازمان اشاره کرده اند. اما تحقیق جامعی به صورت ویژه در راستای تبیین متغیرهای حیاتی در فرآیند نوآوری و نحوه ارتباط این متغیرها با هم مشاهده نشد. لذا سوال اصلی این تحقیق عبارت است از اینکه مراحل فرآیند نوآوری شامل چه متغیرهایی بوده و در چه تعاملی با هم قرار دارند؟ در این تحقیق با بررسی مطالعات گذشته در ارتباط با فرآیند نوآوری تلاش گردیده تا ابعاد، مولفه ها و شاخص های حیاتی در فرآیند نوآوری در یک سازمان تحقیقاتی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی شناسایی و سپس با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری، ارتباط میان شاخص های فرآیند نوآوری، تحلیل و تبیین شوند. بر پایه یافته های تحلیل محتوای کیفی، در مجموع سه بعد، هفت مولفه و 18 شاخص به عنوان اجزای مراحل فرآیند نوآوری در یک مرکز تحقیقاتی دفاعی شناسایی و سپس بر پایه نتایج روش مدل سازی ساختاری تفسیری ، شاخص های مذکور از نظر شدت نفوذ بر یکدیگر در هشت سطح دسته بندی شدند. نتایج نشان داد که شاخص های «عرضه نوآوری در بازار»، «انتخاب بهترین ایده ها»، «میزان پذیرش نوآوری» و «میزان کاربرد نوآوری» از نفوذ (عدم وابستگی) بالایی برخوردار هستند. بنابراین سازمان تحقیقاتی دفاعی برای رسیدن به نوآوری باید توجه ویژه ای به شاخص های مذکور داشته باشد.

    کلیدواژگان: فرآیند نوآوری، تولید ایده، پیاده سازی ایده، تجاری سازی ایده، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سعید میر، فرشید نمامیان، علی میر صفحه 187

    با توجه به شرایط اقتصادی کشور و تهدیدات اقتصادی دشمنان به نظر می رسد که تحقق اهداف و سیاست های اقتصاد مقاومتی تنها با بهره گیری از توان تولید داخلی و با حمایت از بخش های مختلف اقتصادی امکان پذیر است. هدف این پژوهش طراحی الگویی برای استفاده از استراتژی های تولید بدون کارخانه در تحقق اهداف و سیاست های اقتصاد مقاومتی در بستر تولید و فروش اسباب بازی است. برای گردآوری داده ها به فرمایشات مقام معظم رهبری و دیدگاه گروه خبرگان و همچنین تولیدکنندگان و فروشندگان اسباب بازی مراجعه شده و مدل نهایی با استفاده از روش نظریه داده بنیاد و با کدگذاری باز، محوری و گزینشی طراحی شده است. الگوی ارائه شده حاکی از وجود شرایط علی و الزامی برای گسترش تولیدات داخلی، ضرورت حمایت دولت و مراکز فرهنگی، انتخاب راهبردهای توسعه بازار و توسعه محصول و تنوع همگون و ناهمگون در تولید بدون کارخانه و از همه مهم تر افزایش مشارکت مردم و شرکت های کوچک در صنعت اسباب بازی است. این الگو منجر به توسعه ی ظرفیت سرمایه گذاری داخلی در صنعت اسباب بازی شده و از طرق مختلفی مانند کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، افزایش درآمدهای داخلی، افزایش مشارکت مردم در تولید، کاهش بار مالی دولت در تولید و توزیع و نظارت، می تواند به تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی کمک کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تولید بدون کارخانه، راهبرد تولید، تولید داخلی، اسباب بازی
|
  • Alireza Asadi Page 5

    It is necessary to explain the views of the great Muslim leaders and thinkers about the issue of globalization in order to enrich this discussion and the production of indigenous sciences and to adopt strategies for proper interaction in accordance with the conditions of Iran and the Islamic world. The main aim of this research is to discover the nature of globalization, and its relationship with the domination system from the perspective of Ayatollah Khamenei. For this purpose, statements of the supreme leader were selected from June 1989 to December 2016 as a statistical society. Then, by applying qualitative content analysis method, the model of the relationship between the domination system and globalization was extracted from the viewpoint of Ayatollah Khamenei. In his view, globalization is a program and plan by the dominators with the aim of domination of the world that within the framework of the domination system could be analyzed. Therefore, globalization is part of a new colonialism to impose American domination and Western powers, which today imposes it as a new, intellectual theory on the world. Ultimately, globalization is a threat to all countries and nations of the world. Of course, he believes that, contrary to the Western claims, globalization is not the destiny of the countries and the Iranian nation is opposed to the domination system and resists global domination.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, Globalization, Domination, Modern world order, Political thought
  • Mohsen Radadi Page 35

    Democracy requires political trust to survive and improve its functions. This article seeks to compare the capacity of the system of religious democracy and liberal democracy in generation of political trust through comparative study. For this purpose, firstly the importance and necessity of political trust are considered for the democratic system, and then two important instruments of the liberal democracy system are introduced in the production of political trust, namely "institutionalization" and "political participation". The failure of contemporary liberal democracies in gaining the political trust of citizens, which described in the writings of the researchers as "the great decline of political trust", is a starting point for explaining political trust in the system of religious democracy. In the system of religious democracy, in addition to institutionalization and political participation for building political trust, another important tool called "political virtue" is used, which will be the source of political trust. In this article, political virtue is introduced in the form of a tree that can produce political trust based on the relationship between Imam and the Ummah. Three important principles are introduced in the theory of political virtue that can create an accumulation of political trust in Islamic society.

    Keywords: Liberal democracy, Religious democracy, Political trust, Institutionalization, Political participation, Political virtue, Imam, Ummah
  • Hossein Khaleghi, Mohammad Lagzian, Shamsedin Nazemi, Gholamreza Malekzadeh Page 59

    In the current century, the growth and development of technology has not limited to the working processes of organizations and industries, but has also affected the social system. The purpose of this study is to discover and describe the profound influences and findings of faculty members of a university on the effects of technological development in interpersonal communication based on Islamic-Iranian lifestyle. This study is conducted with exploratory approach and utilizes semi-structured interviewing tools to collect data. Then, using the content analysis method, the collected data was studied and analyzed. The subjects (participants) were 13 faculty members who were selected through a targeted snowball sampling method to achieve theoretical saturation. Individual isolation and hypocritical actions, two levels of individual level, and community level, themes of social communication monitoring, culture of boasting behaviors and at the level of the human being, and the theme of weakening human dignity are the main extracted themes. Finally, the contents of the interviews were adapted to the dimensions and components of the Islamic-Iranian lifestyle, and the differences were explained. Research findings could be beneficial for better understanding and strengthening of collective awareness of different dimensions of technology development and development in the community and making policymakers more confident in dealing with it.

    Keywords: Technology, Technology development, Interpersonal communication, Islamic-Iranian lifestyle
  • Mohammad Mehdi Bigdeli, Sina Asarehnejad Dezfuli, Mehdi Hamzehpour, Mohammad Pahlavani Zadeh Page 93

    The purpose of this article is to extract and level the components of jihadi culture in cultural NGO organizations. The type of research is combined with the qualitative content analysis method and the Interpretative-Structural Method (ISM). For this purpose, all the texts of the previous study were investigated, and by using the qualitative content analysis method, components of jihadi culture in the cultural NGO organizations were extracted and confirmed by experts. Subsequently, by interpretive-structural method, these components have leveled, and then by examination of texts related to Jihadi culture, seven components were extracted which are as follows: being the proponent of the Absolute Rule of Jurisdiction, integrated Jihadi lifestyle, meeting the needs of the revolution and the country, being of people, ethical qualities, being science-oriented and being organizational. Based on the findings of the paper, components of the integrated jihadi lifestyle, and being the proponent of the Absolute Rule of Jurisdiction have the greatest influence on the formation of other components, while they have mutual effects on each other. At the next level, the components of being organizational and then the components of the ethical qualities and meeting the needs of the revolution and the country (at one level) and being of people are the most effective components. Science-oriented is the most influential component in the jihadi culture of these organizations, which of course, does not mean it is low effective in the process of achieving goals in the organization.

    Keywords: Cultural NGO organizations, Organizational culture, Jihadi culture
  • Rouhollah Razini, Mohamed Abdul Hussein Zadeh, Sina Fereiduni Page 125

    Teachers are the starting point for the transition to any change in the education system. Accordingly, the present study is designed with the objective of identifying the important components of teachers' excellence and presentation of policy recommendations to policy makers, considering the gap analysis of the desired situation and the status quo. The present study is an exploratory blend type. In the qualitative stage applies the analysis method, the statements of the Supreme Leader and related upstream documents in education system and the strategic components of teachers' excellence. In the quantitative stage, utilizes the importance-performance analysis method, the desired situation versus the identified status quo from the perspective of three groups of teachers, researchers and executers which have been evaluated and compared. By analyzing the questionnaires of the three respondent groups while identifying the priority of each of the twelve components from the perspective of each of the classes, it was found that although there are differences in the assessment of the status quo of some of the components but the special position of factors related to the empowerment of teachers, after categories of livelihood and dignity, is the relative consensus of each of the three audience groups. On the other hand, the component of the development of teachers' participation has been evaluated at a level above the average, both in terms of importance and in terms of performance which reflects the attention paid to the position of the component by the authorities. All three groups assess the role of University of Cultural Professionals in improving teachers' excellence at low levels and believe that the resources allocated in this area are beyond the position and role of this component and there also is a certain waste of resources. The improvement of the reward system on the basis of specialty has been assessed as low priority from the perspective of the three groups.

    Keywords: Excellence in teachers, Education, Supreme Leader, Importance– Performance Analysis
  • Yaser Qaseminejad, Mansour Sadeghi Malamiri Page 153

    According to some research conducted in the field of innovation, many researchers have pointed to the importance of innovation process in enhancing the competitiveness and productivity of the organization. However, a comprehensive study was not conducted specifically to explain the vital variables in the process of innovation, and how these variables interrelate. So the main question of this research is as follow: what are the stages of the innovation process? What variables does it include? And in what interactions are they engaged? In this research, by studying past studies in relation to the innovation process, attempts have been made to identify the aspects, components and vital indicators of the innovation process in a research organization by utilizing qualitative content analysis method, and then by applying the interpretative strauctural modeling method, the relationship between the indexes of Innovation process, were analyzed and explained. Based on the findings of qualitative content analysis, a total of 3 dimensions, 7 components and 18 indicators were identified as components of the stages of the innovation process in a defense research center, and then based on the results of the interpretive structural modeling method, the mentioned indices were categorized into 8 levels in terms of penetration intensity on each other. The results revealed that the "supply of innovation in the market", "the selection of the best ideas", "the rate of acceptance of innovation" and "the degree of application of innovation" have great influence (independency). Therefore, the defense research organization should pay particular attention to the mentioned indicators in order to achieve innovation.

    Keywords: Innovation process, Idea production, Idea implementation, Ideal commercialization, Interpretative structural modeling
  • Saeed Mir, Farshid Nemamian, Ali Mir Page 187

    Considering the economic conditions of the country and the economic threats of the enemies, it seems that realizing the goals and policies of the resistance economy is possible only by utilizing domestic production capacity and supporting various economic sectors. The purpose of this research is to design a pattern for utilizing non-factory production strategies to realize the objectives and policies of resistance economy in the context of producing and selling of toys. For data collection, the Supreme Leader's questions and the views of the group of experts, as well as toy manufacturers and sellers have been referred, and the final model is designed by using a grounded theory approach and with open, pivotal and selective coding. The proposed pattern suggests the causal and obligatory conditions for the expansion of domestic production, the need for government support and cultural centers, selecting market development strategies and product development, the homogeneous and heterogeneous variety of non-factory production, and above all, the increasing people’s participation and small companies in the toy industry. The mentioned pattern has led to the development of domestic investment capacity in the toy industry, and in a variety of ways, such as reducing dependence on oil revenues, increasing domestic revenues, increasing public participation in production, reducing the government's financial burden on production, distribution, and monitoring can help fulfill the objectives of the resistance economy.

    Keywords: Resistance economy, Non-factory production, Production strategy, Domestic production, Toys