فهرست مطالب

فناوری نانو - پیاپی 163 (اردیبهشت 1390)

نشریه فناوری نانو
پیاپی 163 (اردیبهشت 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نانو در ایران
  • پژوهش در ایران
  • مقالات
  • ترجمه: امیرحسین برنایی صفحه 12
    ساخت محصولات تقلبی، یک پدیده جهانی است و افراد و شرکت‎ها در روستاهای کوچک و شهرهای بزرگ را، در بازه فروشگاه های زنجیره ای و صنایع دارویی تحت تاثیر قرار می دهد. اثر دوگانه جهانی‎شدن و تجارت اینترنتی این معضل را پررنگ ترکرده است. محصولات تقلبی در بازارهای جهانی از طریق کانال های غیرقانونی توزیع می شوند، اما می توانند به زنجیره عرضه قانونی مواد نیز وارد شوند. در بسیاری از موارد، تشخیص محصولات تقلبی از محصولات اصل بسیار دشوار است. در حال حاضر، متقلبان قادرند اکثر فناوری های ضد تقلب را در مدت 18 ماه کپی کنند. در نتیجه تخمین زده می شود که 7-10درصد از کل محصولات به فروش رسیده در سال 2007 به ارزش تقریبی450 میلیارد دلار تقلبی بوده است. معضل محصولات تقلبی در صنایع محصولات دارویی، قطعات هواپیما، قطعات خودرو و طراحی لباس بارزتر است. پیشرفت‎های اخیر در فناوری نانو و نانومواد، تحول بزرگی در تشخیص مواد تقلبی به وجود آورده است، اما کاربرد این فناوری ها شاید نیازمند تدوین سیاست های جدید باشد. این دستورالعمل شامل توصیه هایی برای ایجاد بستری از فناوری در کاربردهای ضدتقلب است که به تقاضای روز افزون برای کاهش خطر برای سلامت و امنیت شهروندان در هنگام استفاده از محصولات تقلبی و نیز کاهش درآمد صنایع بر اثر فعالیت های مربوط به تقلب، بها می دهد.
    کلیدواژگان: فناوری های ضد تقلب، ناقض علامت تجاری، کپی رایت، هولوگرام، اثر انگشت
  • صدیقه صادق حسنی، مجتبی نسب صفحه 16
    بسیاری از مواد از جمله کاتالیست ها، ترکیبات بسیار پیچیده ای هستند که شرح رفتار آنها دشوار است. در این میان، تنها تعداد معدودی روش استاندارد برای تعیین مساحت سطح کل کاتالیست و توزیع اندازه ی منافذ آن وجود دارد و روش های دستگاهی بسیار متنوع و توانمندی برای بررسی ویژگی های سطح و گونه های جذب شده روی سطح وجود دارد. در این مقاله، چند روش استاندارد که بیشتر در بررسی ویژگی های سطح مورد استفاده قرار می گیرند، بررسی می شوند. اندازه گیری مساحت سطح، حجم و توزیع منافذ، دارای کاربردهای متعددی در مطالعه ی کاتالیست ها، کربن فعال، مواد دارویی، سرامیک ها، رزین ها و پلیمرها، رنگ ها و پوشش ها و نانولوله ها است.
    کلیدواژگان: اندازه گیری مساحت سطح، تعیین اندازه ی ذرات، توزیع اندازه ی ذرات، ایزوترم لانگمیر، 3، روش BET
  • ترجمه: فاطمه شکی صفحه 20
    کاربرد موفقیت آمیز الگوهای گوناگون مرتبط با فناوری نانو در پزشکی و در شرایط آزمایشگاهی، انگیزه های زیادی را در راستای استفاده از فناوری نانو در صنعت کشاورزی به وجود آورده است. فناوری های جدید امکان آزادسازی کنترل شده ی مواد شیمیایی مورد نیاز را در صنعت کشاورزی فراهم کرده است. تعیین محل آزادسازی ماکرومولکول ها به منظور افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری، بهبود تاثیر مواد غذایی و افزایش رشد گیاه ضروری است. فرآیندهایی مانند نانوکپسوله کردن، مزایای بیشتری را در استفاده ی مفید و مطمئن در هنگام کار با آفت کش ها، با کاهش نشت این مواد به محیط زیست، از خود نشان می دهد و در نتیجه به حفظ محیط زیست کمک می نماید. میزان بازدهی در جذب نانوذرات و اثر نانوذرات گوناگون بر روی رشد و فرایندهای متابولیک در گیاهان متفاوت است. نانوذرات در فرآیندهای انتقالی در گیاهان به عنوان واسطه عمل می کنند و با ایجاد تغییر در اصلاحات ژنتیکی گیاهان، به بهبود بیشتر آنها کمک می نمایند. به خصوص، در آسیب شناسی گیاهی، مشکلات موجود بین گیاه و عامل بیماری زا را هدف قرار داده و روش های جدیدی را برای حفاظت از محصول ایجاد می کنند. هدف از این تحقیق، مروری بر آزادسازی نانوذرات به گیاهان و اثر نهایی آنها است که اطلاعات لازم برای استفاده ی صحیح از این فناوری جدید در بهبود محصولات را در اختیارمان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: فرآیندهای نانوزیستی آنزیمی، زیست شناسی سلولی و مولکولی، نقل و انتقال‎های ژنتیکی گیاهان
  • ترجمه: مرتضی سلطان دهقان صفحه 24
    نانوذرات خواص و ویژگی هایی از خود نشان می دهند که نسبت به ذرات توده ای و غیر نانویی از همان مواد، متفاوت هستند. نانوذرات مجتمع و دسته ای نسبت به نانوذرات منفرد و ذرات توده ای و غیر نانویی، خصوصیات و ویژگی های متفاوتی را نشان می دهند. فرآیند خودمونتاژی از جمله تکنیک هایی است که می تواند درکنترل ساختار و خواص نانوذرات معدنی مجتمع نقش بسزایی را ایفا کند. در این مقاله، راهبرد های متفاوتی که برای نانوذرات خودمونتاژی، خواص ساختارهای خودمونتاژی نانوذرات و کاربردهای بالقوه این نوع از ساختارها مورد استفاده قرار می گیرد، مرور شده است. بسیاری از این ویژگی ها و کاربردهای بالقوه این ساختارها، به توانایی کنترل برهم کنش ها بین ویژگی های نوری، مغناطیسی و الکترونیکی نانوذرات بستگی دارد.
    کلیدواژگان: خودمونتاژی، نانوذرات معدنی مجتمع و دسته ای، اکسایتون ها، ساختارهای تنگچین
  • مرتضی سلطان دهقان صفحه 33
    اتحادیه اروپا از سال 2008 پروژه ای را با نام OservatoryNANO آغاز کرده است که در قالب آن، مطالعات و تحلیل های گسترده ای در سطوح مختلف علمی و صنعتی انجام می شود تا سیاست گذاران اروپایی را در راهبری برنامه های توسعه فناوری نانو کمک نماید. یکی از خروجی های این پروژه، گزارش های دوره ای با عنوان Factsheet است. این گزارش ها اطلاعات بسیار مختصر و مفیدی در زمینه ی پیشرفت های فناوری نانو در هر یک از بخش های صنعتی و فناوری به همراه تحلیل هایی از مباحث اجتماعی و سلامت مرتبط ارائه می دهند. در گزارش مارس 2011، فناوری نانو در حوزه های هوا فضا، اتومبیل و حمل و نقل، صنایع کشاورزی و مواد غذایی، شیمی و مواد، ساختمان، انرژی، محیط زیست، سلامتی، پزشکی و نانو بیو فناوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، امنیت و منسوجات، مورد تحلیل قرار گرفته است و برای هر وضعیت، یک برگه اطلاعات آماده شده است. در هر کدام از این برگه های اطلاعات جامع توضیحات مختصری از بخش مربوطه، قبل از این که پیشرفت های فناوری نانو موجود لحاظ شود، ارایه شده است و در ضمن موضوعات زیر را نیز در بر می گیرد: 1- چالش ها 2- راه حل های فناوری نانو 3- سطح آمادگی فناوری (TRL) 4- موانع بر سر راه تجاری سازی 5- سنجش میزان تاثیر 6- وضعیت رقابتی اتحادیه اروپا 7- EHS (محیط زیست، سلامتی و ایمنی) و ELSA (جنبه های اخلاقی، قانونی و اجتماعی) و دیگر موارد.
    کلیدواژگان: برگه های اطلاعات جامع، جدول ELSA، صنایع، EHS
  • اخبار مدیران
  • اخبار پژوهشگران