فهرست مطالب

تاریخ اسلام در آینه پژوهش - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار و تابستان 1396)

نشریه تاریخ اسلام در آینه پژوهش
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن الهیاری * صفحه 5
    خاندان سادات کیایی، که قریب یک قرن و نیم قبل از برآمدن صفویان موفق به تشکیل حکومتی محلی و ریشه دار در گیلان شده بودند، با پناه دادن به اسماعیل میرزا، شاه اسماعیل بعدی، نقش مهمی در ممانعت از نابودی قطعی صفویان و احیای آنها برای نیل به هدف سیاسی خود در آغازین سال های قرن دهم ه..ق داشتند. با وجود این، سرنوشت حکومت کیایی، حذف و انقراض در ابتدای قرن یازدهم ق توسط صفویان بود. این پژوهش تلاش می کند تا فرایند و مبانی این پدیده، یعنی سرکوب سادات کیایی را به روش تحلیل تاریخی بررسی نماید.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که با وجود نشانه های متعدد، صفویان در تعامل با سادات کیایی هرگز موفق نشدند آنها را به طور کامل کنترل کنند. امرای کیایی با سابقه ای مبتنی بر سیادت طریقت و داعیه حکومت بر مبنای شاه آرمانی، در مقیاس محلی خویش، بنیان نظری صفویان را هدف قرار داده بودند، بدین روی، به سخت ترین شکل ممکن سرکوب شدند.
    کلیدواژگان: صفویان، سادات کیایی، حذف خاندان کیایی
  • زینب امیدیان * صفحه 23
    بنیان گذاران تاریخ نگاری اسلامی همان راویان و اخباریان سده های دوم و سوم بودند که فهرست مفصلی از آنان را ابن ندیم به دست داده است. در این میان، هشام جایگاه خاصی دارد. روایات او طیف وسیعی از وقایع و حوادث گوناگون از هبوط حضرت آدم علیه السلام تا دوره عباسی را دربردارد که بررسی همه آنها مجال وسیعی می طلبد. مقاله حاضر با روش تحلیلی توصیفی درصدد است تا با تکیه بر روایات او در تاریخ طبری، به اهمیت و رویکرد این روایات بپردازد؛ ازجمله اینکه طبری در چه جاهایی بر روایات هشام اعتماد کرده است؟ و این اعتماد به چه عواملی بازمی گردد؟ روایات هشام کلبی و به تعبیر دیگر، تاریخ نگاری او چه ویژگی هایی دارد که طبری به آن اقبال خاصی نشان داده است؟
    واکاوی حاضر نشان می دهد که وسعت دانش تاریخی هشام کلبی در کنار اعتدال، میانه روی و نگاه بی غرضانه اش، مایه اعتبار اخبار و روایات او نزد طبری شد. ازاین رو، طبری به طور گسترده از روایات او در دوره های گوناگون اقتباس کرد.
    کلیدواژگان: هشام کلبی، تاریخ طبری، ابن ندیم، طبری
  • محمد جاودان، رحمان عشریه صفحه 49
    آل بویه پس از ورود به بغداد (334ق/945م)، به رغم تضاد مذهبی با خلیفه و با وجود تسلط و قدرت بر دستگاه خلافت، به عللی مقام خلافت عباسیان را ابقا نمودند. بنابراین، پژوهش پیش روی درصدد است تا با روش توصیفی تحلیلی و ارائه اسناد تاریخی، علل ابقای عباسیان از سوی آل بویه را در ذیل سیاست و قدرت طلبی آنان و شرایط مذهبی و موقعیت آنها نسبت به خلافت و رقبایی که درصدد تصرف مرکز خلافت بودند، بررسی کند. بویهیان، که میل به حکومت داشتند، برای جلوگیری از شورش همگانی، با توجه به اعتقاد اکثریت مسلمانان نسبت به اصل خلافت عباسی و با استفاده از تسامح و مدارای دینی، درصدد حفظ خلافت عباسی برآمدند تا بدین وسیله، بتوانند با تسلط بر نظام سیاسی، به تدریج، مذهب خود را ترویج کنند و در زیر چتر خلافت رقبای خویش را دفع کرده، با استفاده از خلفای بی قدرت و نام آنها، حکومت را به کام خویش گیرند.
    کلیدواژگان: آل بویه، دیلمیان، عباسیان، خلافت، عباسی، ابقای بنی عباس
  • مریم سعیدیان جزی، پروین حقی صفحه 63
    سفرنامه ها نتیجه مشاهدات و ارزیابی عینی نویسندگان آنهاست. بدین روی، از منابع مهم شناخت هویت و فرهنگ یک جامعه در دوره های گوناگون تاریخی از دیدگاه غیرایرانی ها و ارزیابی آنها در این خصوص به شمار می رود. در این میان، سفرنامه هایی که توسط اروپاییان در قرون اخیر نوشته شده، هم به خاطر طرح موضوع و تفسیر و تحلیل و هم ارزیابی و مقایسه آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است. آثار این گروه به طور مستقل و مفصل به هویت شیعی نپرداخته، اما به واسطه قرار گرفتن در حوزه مطالعات استشراق و دقت این افراد در برخی عقاید و آداب شیعیان و ارائه نظر درباره برخی مسائل و توجه برخی از مستشرقان معاصر و نویسندگان داخلی به آنها، شایسته توجه وارزیابی است. ازجمله موضوعات مطمح نظر این گروه، بیان باورها و عقاید شیعیان در خصوص آموزه های دینی و پیشوایان خود، توصیف رفتارها و مناسک دینی ایرانیان شیعی، توجه به مزارات و روحانیت و ارزیابی مسائل آنهاست. در این مقاله، آثار دو تن از سیاحان اروپایی (مادام کارلاسرنا و اوژن اوبن)، که در دوران قاجار به ایران آمدند بررسی شده و در نهایت این نتیجه به دست آمده است که این دو غالبا نگاهی صرفا روایت گرانه و مبتنی بر مشاهدات ناقص خود از آداب و مناسک ایرانیان شیعی داشته اند و همین موجب شده تا از یک سو، آنها را حمل بر مذهب تشیع کنند، و از سوی دیگر، در شرح برخی از اصول اعتقادی شیعیان دچار خطا شوند. روش تحقیق «مطالعه تاریخی و انتقادی» است که با استفاده از آثار این دو و منابع اسلامی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: شیعیان ایران، سفرنامه نویسان خارجی، عصر قاجار، اوژن اوبن، کارلاسرنا، شیعیان ایران در عصر قاجار
  • غلامحسن محرمی * صفحه 83
    کتاب «نگاهی به تاریخ تفکر امامیه از آغاز تا ظهور صفویه» در عین دارا بودن نکات مثبت و شایان تقدیر، دارای اشکالات و نکات قابل نقدی است که در این نوشتار، نمونه هایی از آنها بررسی شده است؛ از جمله: نگرشی سطحی و روشن فکرمآبانه به تاریخ تشیع همراه با نوعی پیش داوری؛ برخی ادعاهای بدون دلیل و مدرک؛ ذکر برخی روایات شاذ و نادر در مقابل روایات مشهور، و احیانا ذکر سخنان مخالفان شیعه و دیدگاه های خلاف نظریه رایج شیعه. از دیگر اشکالات محتوایی این کتاب، تشکیک در وجود بعضی باورهای موجود شیعه در قرون اولیه به ویژه قرن اول هجری است. همچنین چنین وانمود شده که پیدایش تشیع منشای عرفی و نه الهی داشته است و این گونه به ذهن می آید که اصولی همچون اعتقاد به نص، عصمت و تبری از دشمنان اهل بیت علیهم السلام دست کم در قرن اول نزد پیروان اهل بیت علیهم السلام مطرح نبوده است!
    کلیدواژگان: امامت، شیعه، امامیه، تفکر امامیه، تاریخ تفکر امامیه، نص، عصمت، تبری، بداء، رجعت
  • مصطفی صادقی صفحه 111
  • محمد نصیری، سید حسن قاضوی، مصطفی رئیسی صفحه 113
    یکی از رخدادهای به ظاهر پیچیده صدر اسلام، جنگ های داخلی میان مسلمانان در دوره خلافت علی بن ابی طالب علیه السلام است، به گونه ای که حتی برخی از صحابه بزرگ رسول اکرم صلی الله علیه و آله در حقانیت یک جبهه در مقابل جبهه دیگر تا مدتی دچار حیرت بودند.
    در خصوص چرایی، چگونگی و پیامدهای این نبردها، پژوهش هایی هرچند مختصر انجام شده، اما درباره تحلیل مستند و شبهه شناسانه رخدادهای ریز و درشت این جنگ ها، کاری انجام نشده و یا کمتر بدان پرداخته شده است.
    یکی از این رخدادهای مهم، نبرد «صفین» است که شهادت عمار یاسر در آن توسط سپاه معاویه رخ داد. رسول خدا صلی الله علیه و آله در حدیثی متواتر فرمودند: او (عمار یاسر) را فئه باغیه (گروهی ستمگر) خواهند کشت. حدیثی که به سبب حضور عمار در سپاه امام علی علیه السلام به وضوح دلالت بر حقانیت مواضع امام علی علیه السلام به طور عام و باطل بودن معاویه و سپاه یاغی او به طور خاص دارد.
    ازآنجاکه ابن تیمیه با طرح شبهاتی در خصوص این حدیث، به دفاع همه جانبه از معاویه پرداخته است، نشانه شناسی بطلان دلایل و توجی هات او اهمیت فراوان می یابد. تردید در سند حدیث و تضعیف دلالت آن، ادعای اجتهاد معاویه و مثاب دانستن او، حتی در صورت خطاکار بودنش در اجتهاد و نکاتی دیگر ازجمله مسائل و شبهات ابن تیمیه است که در تحقیق پیش رو، با تاکید بر منابع تاریخی و حدیثی اهل سنت محل تامل و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عماریاسر، اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله، حدیث فئه باغیه، شبهات ابن تیمیه، معاویه، ابن تیمیه و دفاع از معاویه، امام علی علیه السلام، عمروعاص
  • الملخص
    صفحه 128
|
  • Hassan Allah Yari * Page 5
    The Sadat Kiaee, who succeeded to form a local and firmly-rooted state in Gilan about a century and a half before the advent of the Safavids, provided Ismail Mirza, the next Shah Ismail and, thus, played an important role in preventing the definite overthrow of the Safavids and restoring them to power in order to fulfill their political goal in the early years of the 10th century. Yet, Kiaee government was destined to be overthrown by the Safavids and ousted in the early 11th century. Using a historical- analytical method, this research tries to examine the course of this phenomenon, i.e. the suppression of Sadat Kiaee. The research results indicate that, despite the numerous indications, the Safavids could never control the Sadat Kiaee completely. With their background based on mystical path and Siyadat and their desire to form a state an based on an ideal Shah (kingdom), according to their local tradition, Kiaee rulers targeted the theoretical foundation of the Safavids and were thus brutally suppressed.
    Keywords: the Safavids, sadat, the overthrow of Kiaee Family, theoretical foundations
  • Zaynab Omidiyan * Page 23
    The founders of Islamic historiography are the very narrators and Akhbaris (traditionalists) who lived in of the second and third centuries, an exhaustive list of whom has been drawn up by Ibn-e-Nadim. Hisham has a special status among them because his narrations cover an extended period of history from the Fall of Adam to the Abbasid period and there is no need to go into detail about it because it takes time. The present paper uses a descriptive-analytical method to examine the significance of and approach to Hisham’s narrations by referring to them in Tabari's history. Among the questions discussed by this study is in which cases Tabar replies on the factors behind Tabari's reliance on them, Hisham’s narrations, and the features of Hisham’s narrations, that is, his historiography that was a source of interest to Tabari. The present research shows that the vastness of Hisham al-Kalbi’s historical knowledge, along with his moderation, impartiality and objectivity have led Tabari to verify the authority of his narrations. Therefore, Tabari quotes extensively from Hisham in different periods.
    Keywords: Hisham al-Kalbi, Tabari's History, Ibn-e- Nadim, Tabari
  • Muhammad Javedan, Rahman Oshriye Page 49
    After entering Baghdad (334 AH / 945 AD), the Buyids – for some reasons- allowed Bani Abbas to continue ruling despite their difference with the Abbasid caliph in beliefs and their discontent with the caliphate's possession of authority. Using a descriptive-analytical method and presenting historical documents, the present research seeks to study the causes for keeping the Abbasids in power by the Buyids, besides their domineering policy, the religious conditions and their claim to caliphate and the rivals who sought to hold the post of caliphate. Considering the belief of the majority of Muslims in the Abbasid caliphate and showing religious tolerance, the Buyids, who had a desire to rule, decided to maintain the continuity of Abbasid caliphate in order to prevent public disturbance. They intended to rise to power and to gradually spread their religious beliefs, get rid of their rivals under the caliphate umbrella and take advantage of the weakness of caliphis so that they could take over.
    Keywords: the Buyids, Deilamah, Abbasiyan, caliphate, keeping Bani Abbas in authority
  • Maryam Saeidian Jezzi, Parvin Haghi Page 63
    Travel itineraries are the product of the observations and objective evaluations of their writers. They are considered among the important sources of understanding the identity and culture of a society during the different periods of history on the basis of non-Iranian's views and evaluation. The travel itineraries written by Europeans in recent centuries are of great importance in terms of their subject, interpretation, analysis, evaluation and comparison. Although the works of this group have not addressed the Shiite identity independently and thoroughly, they are worth considering and evaluating due to their being part of the oriental studies, careful consideration which this group gives to some Shiite beliefs and customs and the observations they make about some issues and the special attention given to them by some contemporary orientalists and domestic writers. Among the issues which have been the spcial concern of this group are explaining the Shia's beliefs and ideas about religious doctrines and mentioning their leaders, the Iranian Shiite population's religious practices and rites, the special attention they give to the important sacred sites and the clergy, and assessment of their dogmas. This paper deals with the works of two European travelers (Madame Carla Serena and Eugene Obun), who visited Iran during the Qajar period. It concludes that these two travel writers often uses a purely narrative approach based on their incomplete observations of the rituals of Shiite population; they make mistakes in their attributing some practices to Shi’ism on the one hand, and they provide inaccurate description of some of the Shiah's beliefs on the other hand. A critical - historical method is used in this study, which is centered on Islamic sources and the works of these two travel writers.
    Keywords: the Shiites of Iran, foreign travel writers, Qajar era, the Shiites of Iran in Qajar era, Qajar, Eugene Obon, Carla Serena
  • Gholamhassan Muharrami * Page 83
    Despite its positive and praiseworthy points, the book "A Look at the History of Imamiyyah's thought from Early Development to the Advent of the "Safavids" has weaknesses which make it open to criticism. The present paper discusses some of these weaknesses including adopting a superficial and intellect-oriented attitude towards the history of Shiism along with a kind of prejudgment, making some unfounded and unsubstantiated claims, citing stange narratives which oppose the famous narratives and relying on the words and views of the opponents of the Shia which contradict the well- known Shiite theories. Another drawback relating to the content of the book is the doubts about the existance of Shiism in the early centuries, especially the first century AH. It is also claimed that the development of Shiism has a conventional origin, not a divine origin, and holding some beliefs by the followers of Ahl al –Bayt clear texual ordinance such as infallibility and dissociating from the enemies of Ahl al-bayt goes back to yhe first century.
    Keywords: Imamate, Shiah, Imamiyyah, Imamiyah thought, the history of Imamiyyah thought, nas (clear texual ordinance), Ismat (infallibility), tabara, beda, rejat
  • Mohammad Nasiri, Seyyed Hassan Qazavi, Mostafa Raisi Page 113
    One of the seemingly complex events in early Islam is the wars between Muslims themselves during the caliphate of Ali Ibn-e- Abitaleb, so that some of the great Companions of the Prophet Muhammad (PBUH & HP) remained doubtful for a time about which one of the two warning groups is rightful. A few studies have been carried out concerning the causes, nature and consequences of these battles, but few comprehensive studies based on documentary sources have been made about these wars and the doubts raised in this respect. One of these important events is the battle of Siffin, where Ammar Yasser was martyred by Muawiya forces. It is reported in a hadith narrated by several authorities that the Prophet (pbuh) said: He (Ammar ibn Yasir) will be killed by Al-fi’at baghiya (insolent band). The very idea of Ammar's fighting alongside Imam Ali clearly indicates Imam Ali's rightful position, in general and falsehood of Muawiyah and his insolent forces, in particular. Raising doubts about the authenticity of this hadith, Ibn Taymiyyah express his overwhelming support to Muawiya, and thus it is very important to make semiotic analysis of his invalid reasons and justifications. The doubts he raises about the chain of transmission of the Hadith and claiming that its textual implication is weak, considering Muawiyah's conduct as Ijtihad for which he will be rewarded despite the mistake he made in ijtihad and so on are amongIbn Taymiyyah's dubious ideas, which this research seeks to examine critically, concentrating on Sunni historical sources and hadith books.
    Keywords: Ammar Yasser, Hadith Al-Fiat Baghiyah, Ibn Taymiyyah, defending Muawiyah, Imam Ali, Amro ibn al- As